Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Да говорим за фотоапарати и фототехника

Featured Replies

Здравейте, Може ли да ми дадете предложение като на лаик за обектив на Canon, EOS 1000D . Целта е максимално увеличение (zoom), а не толкова качеството на снимката..?

Обикновено едното (качеството) е за сметка на другото (пъти варио (zoom)) и обратно. В крайна сметка какво се търси - най-голям обхват от до (zoom) или най-дълго фокусно разстояние в дългия край? Какъв е бюджетът?Впрочем понятието "увеличение" е съвсем друго и се гледа най-вече при макро обективите - означава в какъв размер даден обект се прожектира върху матрицата на апарата спрямо реалния размер на обекта.Аз на свой ред да попитам - някой знае ли сравнително евтин радиосинхронизатор за светкавица за голямо задействащо напрежение? Имам от бащата една Электроника В5-24, на която измерих или 50, или 60 V задействащо напрежение. За повечето синхронизатори или изобщо не дават такова напрежение, или пишат "до 12 V", а "обувката" на апарата работи с до 6 V, ако не се лъжа. Апаратът е Nikon D7000.Гледах например този, но за него нищо не пише. Намерих аналогичен китайски, за който пишеше "до 12 V".Бюджет - бих отделил 50-100 лева, според мен не си струва повече, при положение, че не ми трябва TTL (така или иначе светкавицата е ръчна).

Редактирано от killchain (преглед на промените)

• Отговори 2,1k
  • Прегледи 183,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Пламене, нещо не си разбрал . Няма фотоапарати на Nikon с несменяеми обективи, които да ползват оптика на Carl Zeiss. Nikon по принцип е един от старите производители на обективи, даже някога са прав

• Стабилизацията  на SX60 може да се изключи - поне според стр. 90 от упътването . Освен това, ако си избрал режим Inteligent IS, апаратът разпознава, че е поставен на статив, и автоматично я изключва,

• Пламене, остави я тази камера, виж никон направиха суперзум с х1458 обектив (къде е супервас да се хвърли на него) http://petapixel.com/2015/04/01/nikon-unveils-the-p%E2%88%9E-the-first-compact-camer

Публикувани изображения

Обикновено едното (качеството) е за сметка на другото (пъти варио (zoom)) и обратно. В крайна сметка какво се търси - най-голям обхват от до (zoom) или най-дълго фокусно разстояние в дългия край? Какъв е бюджетът?Впрочем понятието "увеличение" е съвсем друго и се гледа най-вече при макро обективите - означава в какъв размер даден обект се прожектира върху матрицата на апарата спрямо реалния размер на обекта. 

Най вече - най-голям обхват от до (zoom). За бюджета си мисля нещо в порядъка 200-500лв.

• 2 седмици по-късно...

Здравейте,решила съм да си купя Canon eos 1100D и забелязвам, че го предлагат с обективи EF-S18-55IS II и EF-S18-55DC III, като първият е малко по-скъп.Каква точно е разликата между двата обектива и кой е по-добре да си взема?

Благодаря предварително! : )))

Здравейте,решила съм да си купя Canon eos 1100D и забелязвам, че го предлагат с обективи EF-S18-55IS II и EF-S18-55DC III, като първият е малко по-скъп.Каква точно е разликата между двата обектива и кой е по-добре да си взема?

Благодаря предварително! : )))

Първия има стабилизация на изображението. Личната ми препоръка е да купите него

Ей, capnemo, научил си май доста за обективите ;) . Не ти ли е време и на теб да минаваш на голяма матрица и сменяема оптика? :) 

Веднъж пробваш ли, няма да искаш да се връщаш към "сапунера", повярвай ми.

Ей, capnemo, научил си май доста за обективите ;) . Не ти ли е време и на теб да минаваш на голяма матрица и сменяема оптика? :)

Веднъж пробваш ли, няма да искаш да се връщаш към "сапунера", повярвай ми.

Стискай палци, ако всичко стане добре ще имам кропка с най-бързия и прецизен форус при liveview (което рядко ще ползвам, аз лично обожавам визьора). Комплектован с един добър ..-../Ф4 обектив :)

Ей, capnemo, научил си май доста за обективите ;) .

Трябва и ти да дойдеш някой път на по бира с капитана. :) Само за обективи говорим :P Нали знаеш за гладната кокошка.

Трябва и ти да дойдеш някой път на по бира с капитана. :) Само за обективи говорим :P Нали знаеш за гладната кокошка.

С удоволствие, само кажете къде :) .

capnemo, ако е това, за което си мисля - добър избор :go ahead:

Пп. Въпреки, че по ред причини аз все пак бих предпочел пред него Nikon D7100.

Редактирано от RudeBoy (преглед на промените)

• 3 седмици по-късно...

Хора, кажете новият апарат Canon sx 60 ще го бъде ли изобщо или по-скоро ще пуснат нова линия?

И какво ще му е толкова привлекателното на SX60? големия зум? По-добре хвърлете едно око на FZ1000, има доста голяма матрица и даже снима 4к видео :)

И какво ще му е толкова привлекателното на SX60? големия зум? По-добре хвърлете едно око на FZ1000, има доста голяма матрица и даже снима 4к видео :)

Съгласен съм, но цената е доста солена, иначе като характеристики е на по-високо ниво цитираният от теб модел. :)

Съгласен съм, но цената е доста солена, иначе като характеристики е на по-високо ниво цитираният от теб модел. :)

При условие че SX60 не е излязъл на пазара трудно може да се говори кое е по-скъпо. Но ако споделите какво точно ви интересува като параметри може би ще успеем да ви помогнем :)

При условие че SX60 не е излязъл на пазара трудно може да се говори кое е по-скъпо. Но ако споделите какво точно ви интересува като параметри може би ще успеем да ви помогнем :)

Да, за цената е така, просто тази на вече наличният модел е доста висока. Иначе си признавам без бой, че съм аматьор, не фотограф и ме интересува апарат с повече зум, хубаво качество на снимките и на видео клиповете. Освен това е важно да прави панорамни снимки, защото много ходя сред природата и обичам да снимам цялостни гледки на различни красиви места. Светлочувствителността също трябва да е добра. Да, комерсиален потребител съм и такъв апарат търся, моля дайте мнение за P600 aко имате някакви впечатления от и за него. :)

Да, за цената е така, просто тази на вече наличният модел е доста висока. Иначе си признавам без бой, че съм аматьор, не фотограф и ме интересува апарат с повече зум, хубаво качество на снимките и на видео клиповете. Освен това е важно да прави панорамни снимки, защото много ходя сред природата и обичам да снимам цялостни гледки на различни красиви места. Светлочувствителността също трябва да е добра. Да, комерсиален потребител съм и такъв апарат търся, моля дайте мнение за P600 aко имате някакви впечатления от и за него. :)

Няма мнение за никонските бридж камери, предпочитам канон или панасоник. Но този 60-кратен зум не ми харесва, това би означавало сериозно спадане на качеството. Изберете какво искате: цена, качество или зум

П.П. И какво е вашето разбиране за израза "комерсиален потребител съм"?

Няма мнение за никонските бридж камери, предпочитам канон или панасоник. Но този 60-кратен зум не ми харесва, това би означавало сериозно спадане на качеството. Изберете какво искате: цена, качество или зум

П.П. И какво е вашето разбиране за израза "комерсиален потребител съм"?

Разбирането ми за комерсиален потребител е, че няма да мога да уловя разликата в изображенията на апарати близки по качество и че за мен по-лошо качество няма да има реално измерение, понеже смятам, че ще съм напълно доволен от качеството, което може да предложи една турбо-сапунерка. :)

Нито се занимавам с професионална фотография, нито имам намерение. Затова смятам, че разбирането ми за качество е средностатистическо като на повечето аматьори и любители. :)

• Автор

...По-добре хвърлете едно око на FZ1000, има доста голяма матрица и даже снима 4к видео :)

Капитане, това си е като за мене :) Само дето заплатата ми не го позволява за сега :(

Капитане, това си е като за мене :) Само дето заплатата ми не го позволява за сега :(

Пламене, принципно можеш да се замислиш за този комплект също, мисля че излиза доста по-евтино, а е с много добри възможности: http://magazin.photosynthesis.bg/offer/280504000426.html

Да, благодаря! Харесва ми, но не знам дали ще успея, че тия дни доста се поохарчих :)

Само давам идея. Всеки сам си преценява колко може да даде за техника :) Хубавото е че този по-горе е със сменяеми лещи с доста голям сензор (кроп фактор 2) и лещите са относително не толкова скъпи колкото за огледално-рефлексните. Освен това можеш да избираш от лещи на Панасоник, Олимпус, СИгма също имат няколко фиксфокус на f2.8

Пламене, принципно можеш да се замислиш за този комплект също, мисля че излиза доста по-евтино, а е с много добри възможности: http://magazin.photosynthesis.bg/offer/280504000426.html

Не мисля, че това е добро предложение, специално за Пламен. По ред причини.

Първо - 150 мм на m4/3 е късо. Идва колкото 200 мм на APS-C матрица. Имах Nikkor 55-200 VR, и го продадох точно по тази причина. А знам, че Пламен ще иска още по-голямо приближение и от мен :) . За m4/3 е добра идея това например, само че цената е ...  :shock11: .

Второ - дългите обективи по принцип са по-големи и тежки. Като се монтират на малко тяло, го лишават от най-важните му предимства - тегло и размер. 

Трето - при снимане на големи фокусни разстояния е важно апаратът да е стабилен, независимо каква вградена стабилизация има. Малките тела работят основно с дисплея, на LiveView, което означава, че се държат пред лицето с две ръце. Това е нестабилен захват. За разлика от тях, с DSLR-ите е по-естествено да се гледа през визьора, така тялото има още една опорна точка. Освен това са по-удобни за захват, заради по-големите размери и по-добрата ергономия.

Безогледалните системи са много добро нещо като идея, но все още страдат от някои "детски болести". Затова в много отношения класическите огледално-рефлексни системи са за препоръчване.

Не че аз не съм си харесал едно Sony NEX  :D , но то е по-скоро като допълнение към основния DSLR, а не заместител.

Не мисля, че това е добро предложение, специално за Пламен. По ред причини.

....

Не че аз не съм си харесал едно Sony NEX  :D , но то е по-скоро като допълнение към основния DSLR, а не заместител.

Съгласен съм че ще му е късо. Но се опитах да намеря баланса между цена и възможности. А цената на FZ1000 ще е поне два пъти цената на този комплект (съдейки по американските цени). Иначе за Пламен и един FZ62 или 200 ще е добър, само че сензора е малък и много бързо ми "отесня"

П.П. Не че и аз не съм си харесал като допълнение един G1x M2 ама цената му е колкото един приличен телеобектив или някоя много бърза леща :)

Не мога да разбера тая ви страст към 300+mm еквивалент... :P Аз след 70-200 спирам да гледам нагоре...

Основен недостатък на суперзумовете според мен е гигантското време, за което постигаш желаното фокусно разстояние. Ако трябва бързо да сменяш близо и далеч, забрави тая работа... стигнеш желаното, па го прескочиш, па връщаш. па после докато фокусира... Незнам, предпочитам (за приближение) при разделителните, които се използват в момента да ползвам кроп - по добре кропната снимка, отколкото изтървана, докато на апарата му се опъне обектива.

Иначе ако все пак е бридж, +1 за панасоника, правят страшни бридж камери.

Не мога да разбера тая ви страст към 300+mm еквивалент... :P Аз след 70-200 спирам да гледам нагоре...

Основен недостатък на суперзумовете според мен е гигантското време, за което постигаш желаното фокусно разстояние. Ако трябва бързо да сменяш близо и далеч, забрави тая работа... стигнеш желаното, па го прескочиш, па връщаш. па после докато фокусира... Незнам, предпочитам (за приближение) при разделителните, които се използват в момента да ползвам кроп - по добре кропната снимка, отколкото изтървана, докато на апарата му се опъне обектива.

Иначе ако все пак е бридж, +1 за панасоника, правят страшни бридж камери.

Какво да ти кажа, има толкова интересни обекти, които да снимаш с 300+ Особено сред природата когато не искаш да плашиш животни. Или когато не можеш физически да се приближиш. Или искаш да постигнеш гледна точка, която няма как да стане ако се приближиш. Иначе с кропване става, ама мен са ме учили да пълня кадъра. От друга страна първо теле лещите с отворена бленда са скъпи, много скъпи. Второ те въпреки стабилизацията (ако я имат) си искат съответната скорост. Което е особено важно ако снимаш нещо далеч и то се движи.

Бе като цяло ние "воайорите" сме изправени пред сериозни предизвикателства :)

Бе като цяло ние "воайорите" сме изправени пред сериозни предизвикателства :)

Mда, всеки с проблемите си  :D . Аз се чудя как да изправям изкривени сгради ...

Иначе, ако търся евтин вариант за DSLR с голям "зуум", бих помислил за Pentax. Като цяло изборът на обективи за марката е малък, но един Tamron 70-300 за дългото е достатъчен. Ще има стабилизация, тъй като е в тялото. Нещо от рода на 17-70 за ежедневен, 10-20 за широк, и системата е готова. Може да се допълни после и с някои стари ръчнофокусни обективи, има добри, и Pentax e може би най-съвместим с тях.

Редактирано от RudeBoy (преглед на промените)

Mда, всеки с проблемите си  :D . Аз се чудя как да изправям изкривени сгради ...

Иначе, ако търся евтин вариант за DSLR с голям "зуум", бих помислил за Pentax. Като цяло изборът на обективи за марката е малък, но един Tamron 70-300 за дългото е достатъчен. Ще ма стабилизация, тъй като е в тялото. Нещо от рода на 17-70 за ежедневен, 10-20 за широк, и системата е готова. Може да се допълни после и с някои стари ръчнофокусни обективи, има добри, и Pentax e може би най-съвместим с тях.

Бе то решение за перспективата има, но е много дебело... Както знаеш то може и после да се пооправят нещата но ти трябва малко повече пространство отстрани за да има къде да го коригираш. Е, получаваш като "подарък" и възможност да постигаш много дълбок DoF, което за някои пейзажи си е полезно :)

П.П. Иначе за теле съм си харесал 120-400 на Сигма, да видим кога ще й дойде времето :)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.