Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Да говорим за фотоапарати и фототехника

Featured Replies

Видеото е, колкото хиляда думи или значението на фокусното разстояние за портрета. Или защо да не си правим селфи с мобилен телефон.

http://giphy.com/gifs/portrait-l46Cxn3DvFngmYzba

• 1 месец по-късно...
  • Отговори 2,1k
  • Прегледи 183,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Пламене, нещо не си разбрал . Няма фотоапарати на Nikon с несменяеми обективи, които да ползват оптика на Carl Zeiss. Nikon по принцип е един от старите производители на обективи, даже някога са прав

• Стабилизацията  на SX60 може да се изключи - поне според стр. 90 от упътването . Освен това, ако си избрал режим Inteligent IS, апаратът разпознава, че е поставен на статив, и автоматично я изключва,

• Пламене, остави я тази камера, виж никон направиха суперзум с х1458 обектив (къде е супервас да се хвърли на него) http://petapixel.com/2015/04/01/nikon-unveils-the-p%E2%88%9E-the-first-compact-camer

Публикувани изображения

И тъй. Точно преди една седмица си най-накрая пипнах с ръчичките си новият ми Sigma 50-100mm f/1.8 DC HSM Art и мисля че събрах достатъчно информация и се отървах до голяма степен от първоначалната еуфория, че да напиша нещичко за него - пък и да се изфукам. Ревюта има много, аз не мога да претендирам за изчерпателността или обективността им, затова просто  ще карам в стил - какво очаквах, а то какво излезе :D

Комплектовката - чантичка и сенник включени. Значи, аз специално чаках приятел да ми го донесе от Германия, вместо да го поръчам с доставка дотук, че ме беше страх да не го потрошат из пощите. Е само като отворих кутията и разбрах че страховете ми са били напразни. Чантичката за обектива е "подплатена" с около сантиметър и половина пяна отвсякъде освен отгоре и отдолу, където е поне 3 см и обективът стои съвсем плътно. Това трябва да го риташ, че да усети.

Сенникът е солидно дълъг - каквото се очаква за не-широкоъгълен обектив. Веднага пробвах любимия ми тест - слагане на капачка с поставен сенник - 1 черна точка - не е лесно. Сенникът много компактно влиза около обектива и "бъркането" вътре си е малко зор. Въртене на поляризиран филтър също не виждам как ще стане лесно и без отпечатъци. :( Аз лично винаги гледам да ползвам сенник и това малко ме затруднява - от друга страна, вероятността с точно този сенник нещо да изцапа обектива е много малка, и аз засега изобщо не слагам капачката, докато не го прибера.

Изработка и държане - това е обективът, който изглежда най-добре изработен от всичко, което съм държал. Надпис Made in Japan на видно място отляво, вместо обичайното  отдолу, вероятно да е покрай името на апарата. Пръстените му за зуум и фокус (та даже и скобата за статив) се движат изключително плавно и равномерно, направо си е удоволствие да се ползват. За съжаление са двойно наобратно на любимия ми 17-55 - хем зуум и фокус са разменени, хем наобратно се въртят. Свикването ще е зор. В нета изписаха много за това, колко пречи скобата за статив на зуумването. На моя стил не пречи особено, сигурно зависи от големината на ръката. Аз държа фотоапарата с лявата си ръка отдолу под обектива, така крачето на скобата ляга в дланта ми и се държи много удобно, без да ми пречи на контрола. Пробвах на статива, балансът със 70D е добър, позицията на апарата се наглася лесно и не натоварва особено главата.

Приказките на Сигма за парфокалност се оказаха бош лаф. Освен това, при фокус от максимално близо до безкрайност, фокусното разстояние се променя много забележимо. Както писа Брайън Карнатан от the-digital-picture, ако завъртиш фокус вместо зуум, може да не усетиш разлика :D. За снимки не е проблем, тъй кадриране докато фокуса не е поне близо така ли иначе е непрактично с такъв обектив, обаче директно го отписва за по-сериозно видео - което пък е супер жалко предвид страхотните пръстени. Не е ясно също, какъв е действителният обхват на обектива при тези обстоятелства. Може да си поиграя по-нататък да тествам. На мен лично това не ми пречи, но щеше да е хубаво да си го кажат.

Основните опасения за обектива ми преди покупката бяха две - сериозните хроматични аберации в първите излезнали снимки и поведението на автоматичния фокус - така че тази седмица основно това тествах.
Аберациите - ми явно са взели присърце проблема, защото в снимките, които направих, няма нито една, в която да се забелязват чак много. А каквито има, Лайтрум лесно ги оправя изцяло Но ще продължа да пробвам.
Автофокус - поне моят екземпляр, както е - без донастройки, си фокусира точно, поне доколкото аз мога да преценя - пробвах автофокус след това ръчен от статив и не можах да докарам по-добро в повечето случаи. Не видях разлика между централната и страничните точки. Зоново не снимах много, че на 1.8 дълбочината на полето изисква фокус на много конкретно място. Фокусът е доволно бърз. Забележка, при единичен малък обект близо до минималното разстояние, честичко претърсва, преди да хване. Но това е, иначе си заковава от раз.

Остротата е добре дори на 1.8, а с всяка стъпка до 2.8 се подобрява - обикновено от 2 нагоре на мен ми е съвсен достатъчно. Личното ми мнение е, че текущите твърди еквиваленти на Canon няма какво повече да предложат оптично, което говори само по себе си за постижението на Сигма.

Тежи като наковалня и в комбинация с моят нулев опит с нестабилизирани обективи над 55мм (88) означава, че за момента всяка снимка по-бавна от 1/200с си е фал.

Като заключение:
Аз лично съм на седмото небе. Обективът отговаря на или надхвърля всичките ми основни очаквания, като на този фон, недостатъците му се преглъщат лесно. Като привърженик на зуум лещите, смятам, че Sigma ми направиха страхотна услуга, предоставяйки ми възможностите на 3 твърди обектива в събрани в едно, при това на съвсем разумна цена. Снимки някакви постнах в авторските и цветята. Сега остава да се отсрамя да потърся някоя моделка за сесия. :D 

Редактирано от flare (преглед на промените)

Как се държи с точкови източници на светлина? Гледах, че е много податлив на flaring примерно със слънце в кадъра. Пробвал ли си как се държи с по-умерени светлини, примерно лампи (като на тази снимка)? В случая дефектът си е направо ефект, но в повечето случаи не се търси това.

Също ми е интересно как е на много отворена бленда, примерно 1.8 - 2.0, със звезди. Ясно ми е, че далеч не е най-подходящият обектив за това точно точно предвид фокусната дължина, но пък предвид колко е остър определено бих го мъчил и с това.

преди 1 час, killchain написа:

Как се държи с точкови източници на светлина? Гледах, че е много податлив на flaring примерно със слънце в кадъра. Пробвал ли си как се държи с по-умерени светлини, примерно лампи (като на тази снимка)? В случая дефектът си е направо ефект, но в повечето случаи не се търси това.

Също ми е интересно как е на много отворена бленда, примерно 1.8 - 2.0, със звезди. Ясно ми е, че далеч не е най-подходящият обектив за това точно точно предвид фокусната дължина, но пък предвид колко е остър определено бих го мъчил и с това.

Флеър не съм пробвал. Ще пробвам и ще кажа.

За отворена бленда - Ми аз само на отворени бленди тествам (1.8 зуум невидял така да се каже) :D така че ми прегледай flickr-a. Ако питаш за острота - според мен е супер. Определено на 2.8 цепи мрака, ама както писах всяка стъпчица 2, 2.2 също помага - ама според мен и на 1.8 е добре - ето ти 100% кроп, дефолт настройки на лайтрум. Тук проблемът е да различиш къде е фокуса де :).
29302112802_1b821057c1_b.jpg

По въпроса с фокуса и зуума - https://www.dpreview.com/news/9634970491/sigma-gets-into-the-cinema-lens-game-with-ef-and-e-mount-zooms

Едва ли са в разработка от вчера, така че може би просто са решили, че за снимки това не е приоритет.

преди 2 часа, killchain написа:

По въпроса с фокуса и зуума - https://www.dpreview.com/news/9634970491/sigma-gets-into-the-cinema-lens-game-with-ef-and-e-mount-zooms

Едва ли са в разработка от вчера, така че може би просто са решили, че за снимки това не е приоритет.

Това ми е ясно, като и знам че това е една от причините кинообективите са с една 0 по-скъпи от абсолютно еквивалентни оптически обикновени такива. Само дето проблемът както писах е толкова силно изразен, че фокусното разстояние на обектива изобщо не е 50-100мм, ами може би е 50-100, ако е фокусиран някъде си, вероятно в хиперфокал. Иначе обхвата на фокусното му е друг и то бая друг. Аз не броя милиметрите, ама за някой може да е проблем. Давам пример, ако приемем че е мерен на хиперфокал, то на минимално фокусно разстояние изглежа все едно е от 70-140 или нещо такова - че може и по-голяма да е разликата. За съжаление не ми дойде на ума да го сравня с 50мм на другия ми обектив, а сега си нося само този и няма да имам скоро възможност. Иначе както писах планирах да направя експерименти да установя точно колко е. Пък може и някой вече да е направил. Както и да е, не може да не се съгласиш, че 50-100мм и 70-140 (примерно) са два бая различни обектива нали? Е точно това имаш със Сигма, в зависимост, къде ти е фокуса. :) Не е първият обектив с този проблем, повечето го имат в една или друга степен(виж изречение 1) ама точно тука е доста изразено и определено се забелязва. За кадриране както казах обикновено не е проблем, щото заради дължината и блендата разфокусирането пречи да видиш хубаво сцената, т.е. аз поне не бих кадрирал преди да фокусирам поне приблизително, а после промяната е малка.

П.П. Още не съм правил сериозен експеримент с flare-то. :(

Не е обаче като да е единствения такъв обектив (edit: с толкова изразено "дишане" на фокуса) - за никонския 70-200 f/2.8 (актуалната версия) казват, че при фокусиране близо до минималното предметно 200-та милиметра приличат на около 130.

Редактирано от killchain (преглед на промените)

преди 3 минути, killchain написа:

Не е обаче като да е единствения такъв обектив - за никонския 70-200 f/2.8 (актуалната версия) казват, че при фокусиране близо до минималното предметно 200-та милиметра приличат на около 130.

Ми така е. Аз пак да кажа, хич не се оплаквам. Но това си е особеност и ми направи впечатление, при все че бях подготвен, така че я споделих.

• 1 месец по-късно...

Здравейте момчета. 

Малее, сега като гледам минала почти година. За мен ужасна, надявам се за вас да е била добра. 

Да маркирам с две думи, не че някой го интересува де. Но да не остава впечатление, че ей така за нищо съм зарязал любимия ми форум. :-))) В началото на годината ми се случиха доста неприятни неща от личен характер и докато отшумят, мина половин година. И тогава се случи най-лошото, на връщане от едно пътуване в Румъния претърпях тежка катастрофа с мотора. От 30г. карам мотори, но било писано и на мен да ми се случи. (никой не е застрахован разбира се) Добре, че бях с класен екип и каска, иначе сега сигурно щях да ловувам бизони по безкрайните ловни полета. :-))) Нямам грам вина за инцидента, но за сметка на това получих тежки травми и вече няколко месеца се възстановявам по разни болници и клиники. На финала съм де и се надявам за напред всичко да е наред. Юнака, който беше виновен избяга и добре че бяха приятелите с мен. Той сега ще си плати с лихвите. Аз не съм отмъстителен и сигурно нямаше да търся възмездие ако беше останал и помогнал. Така че ще го гоня до дупка. Най-малкото съм в по-изгодна позиция от него поне по два пункта. Разбирам от право и съдилища, понеже 25г. си вадя хляба с тях и второ не ми се налага да плащам хонорари на адвокати :-))). Сега като видя дебелия, копелето, което за един косъм щеше да остави детето ми сирак и избяга, ми предложи пари... нещастник... Както и да е . Само да кажа нещо за докторите, че спама, май стана много, абе повече от двадесет години не съм си имал работа с болници и лекари, абе те станали по-големи вампири и от адвокатите. Малеее, направо ми настръхна косата, то не бяха такси за избор на екипи, консумативи, включване в разни листи на чакащи и още не знам си какво.  Да ви кажа, честно, не знам каква е тази здравна реформа, ама ако нямаш пари и връзки, направо си умираш прав, като един съвременен Гюро Михайлов. Както и да е,минах и през това и вече съм тук и се радвам, че и вие сте.

ЧЕСТИТО НА Flare за готиния обектив. Да му се радва дълго и да го ползва със здраве.

И аз да се изфукам, че около мен никой не го интересува фотографията и няма на кого да се хваля. Между временно, докато бях в Румъния горкичкият EF-S 17-85  сдаде багажа. Не се изненадах, то още от началото и особено след като Rude Boy, flare  и Капитана ми разкриха "положителните" му качества, изобщо нямах мерак за него, а очевидно и той за мен. Блендата му се запъна в някакво затворено положение  11 ли, 16 ли или 22 не знам, но изобщо не реагира. Изобщо не съм помислял да го давам на ремонт. Направо си го прибрах в кутията и забравих за него. Ако някой Канонец проявява интерес, веднага му го подарявам (само да ми пише адрес на лични и веднага му го пращам с куриер). Може пък дефекта да е незначителен. На външен вид е като нов и може да свърши работа на някой. Аз обаче приключих с него.

Докато пред очите ми се мотаеха разни светила на медицината, започнах да мисля накъде да се насоча. Да ви кажа голяма "борба на мотиви падна" :-))) Много исках да се допитам тук, Майсторите да ми кажат накъде да се насоча за универсален зум, но по разбираеми причини нямах настроение и не ми се говореше с никой. Бях на косъм да посегна към Канонския 17-55, но реших, че не си струва да давам 1400-1500 лева. Аз съм любител и дето се казва съм още зелен. Да обектив се купува не за година или две, а да ти служи дълго, но така или иначе не го направих.  Не беше толкова до парите, някак си нямам мерак за този обектив, не знам, не мога да обясня. В крайна сметка  се спрях на Сигма 17-50/2,8 и не съжалявам изобщо. Чудесно обективче, като за мен е супер, а прави и прекрасни снимки. Харесва ми и съм щастлив. Това беше първата придобивка. Вече имах Канон 55-250 СТМ; Канон 50/1,8 СТМ; Канон 10-18 СТМ и сега Сигма 17-50/2,8 със стабилизация. Реших и купих още една Сигма 105mm F2.8 EX DG OS HSM Macro, макар че на кропа идва 1:1,6 но пак си е макро. (този още не е пристигнал). Надявам се другата седмица да е при мен. Гледах страхотни макро снимки с него. Има чудесно боке, а портретнит снимки са направо убиец. Поръчах и двата филтъра за зума. Мале 77 мм какви цени са. (Капитана  беше  прав, когато преди време, по повод на едно мое хленчене за цената на Хойя 67 мм, ми каза че в сравнение със цената на 77 или 82 моето си е направо без пари :-))) Два филтъра горе-долу половин обектив. :-))) Този път се спрях на Маруми. Хвалят ги доста, и те макар че не са Хойа са си цифра. Купих и един НД варио 1: 100 000 пак на Маруми около 180-200 лв. му е цената в Ибей. Помня, че преди време flare ми сподели по повод на купената тогава от мен Хоиа  8:400 , че във слънчево време на плажа, тези 400 изобщо не са достатъчни, та дано сега тези 100 000 стигнат :-))). Смятам с тези придобивки да приключа с покупките. Мисля, че няма да имам нужда от нищо повече. Всичките ми обективи са оборудвани с качествени UV и CPL филтри+качествен трипод, добра камера и светкавица, смятам че няма какво повече да се желае за моите травъл нужди, а и фотографски умения. Сега трябва да се съсредоточа върху снимането което и смятам да направя.   Живот и здраве през декември ми предстои гостуване за около месец в Германия при приятели. Специално платих допълнителен багаж за самолета с идеята да помъкна цялото фотооборудване, барабар с трипода. Приятелите ми имат няколко коли, така, че от сега съм ги предупредил, че едната я реквизирам за месец, товаря всичко и тръгвам да обикалям. Ще имам почти месец, така че смятам по-цял ден да обикалям и да щракам. Задължително ще посетя провинциите Саксония и Саксония -Анхалт. От сега чета и се подготвям и да ви кажа, оставам с впечатлението, че там замъците и катедралите май са повече от хората.:-)))    А това са едни от най-любимите ми обекти. Малее, живот и здраве, какво щракане ще падне.Тези места са родината на Мартин Лутър и Реформацията. През 2017 г. Германия се готви да чествува голям юбилей - 500 год. от прословутите тезиси на Лутър заковани на църковната порта (1517г), което се смята за начало на Реформацията, разтърсила и променила средновековна Европа, така че задължително ще им отделя поне седмица. Ако мога да отида и в Бавария при езерата около Нойшвайнщайн, ще е чудесно. Дано зимата е мека и няма много сняг.

Между временно се сдобих и с една мобилна камера Гармин Вирб ЕХ. Трябва ми за мотора. От каската прави чудесно видео във Фул ейч ди 1080/50р. Има GPS датчици да скорост, надморска височина, време, каданс и още една дузина параметри и може да наслагва данните върху видеото в реално време. Помага ми много да определям точно къде съм правил определени снимки. Прави и нелоши снимки с 12 мпикселова матрица, но и тя си е цифра. Сдобих се и с нов лаптоп. Бая се изръсих за многоядрен процесор, видеокарта, ssd и бля бля не зням си още кво. Сложиха ми SSD-то като втори диск на мястото на записвачката. Знам, че лаптоп какъвто и да е не е за професионална работа и грее, но аз не съм профи и не обработвам хиляди снимки. Друго си е да си полегнеш на диванчето и да си цъкаш Лайтрума. :-))) Направих си експеримент и работех едновременно и на Сони Вегъса и на Лайтрума и да ви кажа изобщо не му се опират. Работи много бързо както при експортване на снимки, така и при рендиране на видео. Служебният ми, който е сравнително нов само Лайтрума му взимаше здравето, да не говорим за рендирането на видео. От новия, най доволен съм, че екрана му е фул HD и е матов, това последното ме освободи от постоянното самонаблюдение, като в огледало, колко съм УбаФ, канто се случваше на стъкления евтинджос на другия комп.

Абе като се замисля (въпреки, че гледам да не го правя) май фототехниката със всичките му допълнителни джунджории ма стигна половин гарсониера в ЖК"Тракия".

Ай стига съм се хвалил. То тоя дълъг пост, кой ли ще ми го чете, ама карай...

Извинявам се, но отдавна не съм говорил за фотография и няма на кой да се похваля за новите си придобивки :-)))

Скоро ще кача и снимки от Румъния, само да намеря време малко да ги пипна в компа. 

Редактирано от NNNNIKKKK (преглед на промените)

преди 6 часа, NNNNIKKKK написа:

..... Реших и купих още една Сигма 105mm F2.8 EX DG OS HSM Macro, макар че на кропа идва 1:1,6 но пак си е макро. (този още не е пристигнал). Надявам се другата седмица да е при мен. Гледах страхотни макро снимки с него. ....

Ник, една дребна корекция. Ако оригинално макро обектива е 1:1 ако го сложиш на кроп камера дефакто ще получиш 1.6:1 защото ще прожектира по-малък обект на същите мегапиксели. Иначе честито за оборудването :)

Благодаря за поправката и пожеланията. Това имах в предвид, объркал съм числата. 

Чудя се дали и той има такова отклонение за каквото говори flare. За милиметрите. Не,че ако не бях прочел тук изобщо щях да забележа, дори и да има.:) Но сега като прочетох ми стана интересно.

Капитане, прочетох долу на страницата за даренията. Искам да даря малка сума, но може ли да ми кажеш (или посочиш къде да прочета) къде отиват сумите и кой форум всъщност ще подкрепя, този фотографския ли или изобщо Калдата?

преди 11 минути, NNNNIKKKK написа:

Капитане, прочетох долу на страницата за даренията. Искам да даря малка сума, но може ли да ми кажеш (или посочиш къде да прочета) къде отиват сумите и кой форум всъщност ще подкрепя, този фотографския ли или изобщо Калдата?

С тези въпроси е по-добре да се свържеш с Калин, аз нямам тази информация

преди 2 часа, capnemo написа:

Ник, една дребна корекция. Ако оригинално макро обектива е 1:1 ако го сложиш на кроп камера дефакто ще получиш 1.6:1 защото ще прожектира по-малък обект на същите мегапиксели. Иначе честито за оборудването :)

Няма ли да се промени само ъгълът на видимост (т.е. да се получи картинка като от 168 mm на Full Frame)? Доколкото знам това е единствената разлика (като изключим плътността на пикселите) между Full Frame и APS-C апарат. Ако разстоянието от фланеца до матрицата е едно и също при различните формати (Nikon F е един и същ за FX и DX, a Canon EF и EF-S са с еднакви размери), би следвало фокусните характеристики на обектива да останат същите. Ако максималното увеличение се постига при най-малкото предметно разстояние, то ще едно и също при двата формата, просто с по-големи обекти ще стават затруднения - т.е. ако с 1:1 увеличение на Full Frame можеш да запълниш кадъра с обект, широк 36 милиметра, на кроп ще трябва или да отстъпиш назад, за да хванеш целия обект (в който случай наистина ще имаш по-малко увеличение), или ще хванеш само 22-24 милиметра от центъра на обекта (според кроп фактора), но с 1:1 увеличение.

Ник, честито за играчките и бързо оздравяване!

flare, я кажи - имал ли си оплаквания (за 50-100 говоря) от прекалено лесно драскане на тялото на обектива (Tony Northrup се беше оплакал от такива в едно видео) или непостоянен фокус (оплакване от същия човек)? Аз още се каня...

Редактирано от killchain (преглед на промените)

killchain Благодаря ти за пожеланията. Как само си го обяснил. Страхотно. Точно това е. И аз четох в нета, че при кропа трябва да се отдалечиш за да постигнеш същия резултат. Стана ми напълно ясно. Ще пробвам като го получа. Благодаря

преди 42 минути, killchain написа:

Няма ли да се промени само ъгълът на видимост (т.е. да се получи картинка като от 168 mm на Full Frame)? Доколкото знам това е единствената разлика (като изключим плътността на пикселите) между Full Frame и APS-C апарат. Ако разстоянието от фланеца до матрицата е едно и също при различните формати (Nikon F е един и същ за FX и DX, a Canon EF и EF-S са с еднакви размери), би следвало фокусните характеристики на обектива да останат същите. Ако максималното увеличение се постига при най-малкото предметно разстояние, то ще едно и също при двата формата, просто с по-големи обекти ще стават затруднения - т.е. ако с 1:1 увеличение на Full Frame можеш да запълниш кадъра с обект, широк 36 милиметра, на кроп ще трябва или да отстъпиш назад, за да хванеш целия обект (в който случай наистина ще имаш по-малко увеличение), или ще хванеш само 22-24 милиметра от центъра на обекта (според кроп фактора), но с 1:1 увеличение.

Ник, честито за играчките и бързо оздравяване!

flare, я кажи - имал ли си оплаквания (за 50-100 говоря) от прекалено лесно драскане на тялото на обектива (Tony Northrup се беше оплакал от такива в едно видео) или непостоянен фокус (оплакване от същия човек)? Аз още се каня...

Нека мислим в тази посока: примерно 20мм обект го снимаш на ФФ и кроп с един и същ обектив. И в двата случая образа върху сензора е 20мм. Но в единия случай е 20мм от 36мм в другия е 20 от 24мм. И ако матриците има еднакъв брой точки фактически получаваш много повече пиксели на кроп. Т.е. оптически не променяш нищо, ти прожектираш същите 20мм. Но фактически имаш много повече детайли (и дълбочина на фокуса)

т.е. ако с 1:1 увеличение на Full Frame можеш да запълниш кадъра с обект, широк 36 милиметра, на кроп ще трябва или да отстъпиш назад, за да хванеш целия обект (в който случай наистина ще имаш по-малко увеличение), или ще хванеш само 22-24 милиметра от центъра на обекта (според кроп фактора), но с 1:1 увеличение.

преди 44 минути, capnemo написа:

Нека мислим в тази посока: примерно 20мм обект го снимаш на ФФ и кроп с един и същ обектив. И в двата случая образа върху сензора е 20мм. Но в единия случай е 20мм от 36мм в другия е 20 от 24мм. И ако матриците има еднакъв брой точки фактически получаваш много повече пиксели на кроп. Т.е. оптически не променяш нищо, ти прожектираш същите 20мм. Но фактически имаш много повече детайли (и дълбочина на фокуса)

Това е дефиниционен проблем, господа. 1:1 в дефиницията за макрообектив е размер на проекцията срещу размер на обекта - и тя очевидно не зависи от сензори и пиксели. Обаче ефективното увеличение си се променя точно както @capnemo каза. Та на въпроса: 1.6:1 ли е обектива - не. Обаче така ли ще изглежда, ако сравним снимките - да :P

Сега прочетох за дълбочината - в описания случай при APC няма да има повече дълбочина, физически ще е същата, но заради зум ефекта, визуално ще е по-малка - точно както при всеки кроп - щото разфокусирането ще се разпростре върху по-голяма част от резултата.

Прекалено лесно драскане - не - с уговорката, че аз гледам да си пазя нещата, но не съм го и галил.

Непостоянен фокус - спорно е. Значи постоянен си е, от гледна точка на това, че поведението си е предсказуемо. Обаче има моменти в които се дъни тотално:

• Не мога да фокусирам на обект малко по-малък от големината на точката на фокус на плосък фон - примерно далечен самолет - еми не заключва фокус и толкоз.
  • Недай си боже в същия случай - дори и да е по-голям обекта - примерно 1/10 от кадъра да загубиш фокус при видео - това може да е проблем и заради Dual Pixel AF-to. Снимам видео на вертикално кацане на F-35, и само за момент мръднах фокуса и онова 5-6 секунди търсеше фокус абсолютно безуспешно. В защита на обектива за тези два случая ще кажа, че на 1.8 160 ефективни мм е трудно да фокусирам и ръчно, щото леко разфокусиране направо води до "изчезване на обекта" в бокето.
  • Има един трети случай който ме озадачава - племеника ми се пързаляше по една от тия надуваемите пързалки. Значи предварително фокусирам върху пързалката за да е близо позицията, изчаквам момента и снимам one-shot - някъде 7-8 поредни кадъра, до един fail и то към половин метър пред-фокус. Сменям на серво - 10-12 кадъра - всичките успешни. Подозирам, че за по-бърз фокус в близки позиции, алгоритъма на канон разчита на точността на обектива т.е. прави фокус без потвърждение и не се разбира със сигмата. Същото нещо работи безотказно с 17-55. Само да подчертая, че това е единственият случай в който съм наблюдавал ефекта.

Иначе аз продължавам да съм супер доволен, но тия горе може да са проблем на някого, в частност теб. Освен това имай предвид, че ти ще го ползваш на никон и там вероятно бирата е съвсем друга - различни алгоритми и протоколите за комуникация с обектива също.

преди 10 часа, NNNNIKKKK написа:

...

Здрасти отново!

Бързо оздравяване, че това е най-важното.
И аз смятам че тая техника дето си я натрупал ти дава достатъчно мегдан да правиш много и страхотни снимки във почти всякакъв случай - честито за новите придобивки и да показваш снимки, че ти само на разни интересни места ходиш. :)

преди 23 минути, flare написа:

Здрасти отново!

Бързо оздравяване, че това е най-важното.
И аз смятам че тая техника дето си я натрупал ти дава достатъчно мегдан да правиш много и страхотни снимки във почти всякакъв случай - честито за новите придобивки и да показваш снимки, че ти само на разни интересни места ходиш. :)

Благодаря от сърце. 

Кажи нещо за този филтър 1:100 000. Къде трябва да го пробвам като пристигне. В какви случаи може да се ползва?:D

Редактирано от NNNNIKKKK (преглед на промените)

преди 13 минути, NNNNIKKKK написа:

Благодаря от сърце. 

Кажи нещо за този филтър 1:100 000. Къде трябва да го пробвам като пристигне. В какви случаи може да се ползва?:D

Снимки на слънцето или електрожен? :P

преди 11 часа, NNNNIKKKK написа:

Живот и здраве през декември ми предстои гостуване за около месец в Германия при приятели.

Ники, 

съжалявам да науча за нещата ,които са ти се случили. Трябва да ти кажа обаче ,че някои тук се питахме защо липсваш . Дано от тук нататък само попътен вятър и хубави снимки с новото оборудване. Понеже споменаваш за Германия.

Ако, трябва да бъдем честни ,тя е пълна със замъци  и дворци / има разлика между двете неща /. Всяка провинция ги има.Така ,че където и да избереш няма да останеш разочарован и наистина ще падне голямо снимане.

Би могъл да включиш в обиколката си  и Хайделберг. Еее ,аз съм пристрастна разбира се към града. В него винаги е имало голяма еврейска общност ,както и  еврейски университет, където се изучава иудаистика. В старата част на града има замък ,който е свързан и с българската история. Както между впрочем и университета там -стария,първи  кампус е точно в стария град -по-нагоре по  улицата в дясно  срещу кметството се намира на едно възвишение и двореца. 

Резиденцията  на рейнските   пфалцграфове е оставена така  ,както е била преди векове. Германците са много предпазливи в реставрациите по принцип. Понеже имаш афинитет към историята и археологията ще забележиш това. Между другото твоите снимки и описания дадоха идея на един друг съфорумец тук за нова тема и аз се надявам ти да си един от топ участниците в нея.

хубав ден:)

Редактирано от valkiria1 (преглед на промените)

преди 25 минути, flare написа:

Това е дефиниционен проблем, господа. 1:1 в дефиницията за макрообектив е размер на проекцията срещу размер на обекта - и тя очевидно не зависи от сензори и пиксели. Обаче ефективното увеличение си се променя точно както @capnemo каза. Та на въпроса: 1.6:1 ли е обектива - не. Обаче така ли ще изглежда, ако сравним снимките - да :P

И да се самопоправя, щото като говорим за теория, е важно да сме точни:

100мм 1:1 макро сложен на канонска кропка няма да е като 100мм 1.6:1 на фулка. Ами ще е като 160мм 1:1 сложен на фулка - точно като всеки друг обектив . т.е. откъм увеличение ефектът ще е подобен и в двата случая, но не и ъгловия размер на сцената.

преди 25 минути, NNNNIKKKK написа:

Благодаря от сърце. 

за колко стопа говорим 6, 10, 15? Защото последните два имат място само ако искаш да удължиш много експозицията. А с 6 можеш примерно да "премахнеш" хората от площад посред слънчев ден :)

преди 12 минути, flare написа:

Снимки на слънцето или електрожен? :P

Не си прав, право срещу слънцето ама в какъв ден :P

преди 7 минути, valkiria1 написа:

Ако, трябва да бъдем честни ,тя е пълна със замъци  и дворци / има разлика между двете неща /. Всяка провинция ги има.Така ,че където и да избереш няма да останеш разочарован и наистина ще падне голямо снимане.

Би могъл да включиш в обиколката си  и Хайделберг. Еее ,аз съм пристрастна разбира се към града. В него винаги е имало голяма еврейска общност ,както и  еврейски университет, където се изучава иудаистика. В старата част на града има замък ,който е свързан и с българската история. Както между впрочем и университета там -стария,първи  кампус е точно в стария град -по-нагоре по  улицата в дясно  срещу кметството се намира на едно възвишение и двореца. 

Резиденцията  на рейнските   пфалцграфове е оставена така  ,както е била преди векове. Германците са много предпазливи в реставрациите по принцип. Понеже имаш афинитет към историята и археологията ще забележиш това. Между другото твоите снимки и описания дадоха идея на един друг съфорумец тук за нова тема и аз се надявам ти да си един от топ участниците в нея.

хубав ден:)

Благодаря искрено. 

Аз по принцип , живот и здраве ще съм отседнал в Лайпциг. Малко е на югоизток, не е в центъра де. Ако Хайделберг не е много далече задължително ще го посетя. Винаги се старая да попрочитам и да се подготвам  преди пътуване, че да не стрялкам "като непазарен дюлгерин" напред, назад и да не знам къде и какво да гледам и да снимам. Сега ще намеря време да попрочета и за Хайделберг. Благодаря за указанията.

Ако темата е свързана с архитектурата и историята на архитектурата и архитектурните стилове, ще се включа с удовоствие. :D

преди 6 минути, capnemo написа:

за колко стопа говорим 6, 10, 15? Защото последните два имат място само ако искаш да удължиш много експозицията. А с 6 можеш примерно да "премахнеш" хората от площад посред слънчев ден :)

Не знам колко стопа са това. Щом го продават, очевидно влиза в употреба. Като направя снимки ще ви покажа. 

преди 11 минути, capnemo написа:

Не съм уточнявал :P

преди 8 минути, NNNNIKKKK написа:

Не знам колко стопа са това. Щом го продават, очевидно влиза в употреба. Като направя снимки ще ви покажа. 

100000 е 16,6 стопа. Двоичен логаритъм.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.