Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За Иисус, Мохамед, Буда или да поговорим за религия

Featured Replies

можеш ли да посочиш поне една,за да не е празнословие! :)

Нали това казвам, че наистина е много трудно - не е толкова лесно да се срещнат хора, които да са се вживяли до степен "спасители на човечеството" и "пратеници на Бога".

• Отговори 6k
  • Прегледи 400,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Нали това казвам, че наистина е много трудно - не е толкова лесно да се срещнат хора, които да са се вживяли до степен "спасители на човечеството" и "пратеници на Бога".

За пратеници не знам, ама за спасители...Може да ми погледнаш този на аватара и неговият предшественик. 

За пратеници не знам, ама за спасители...Може да ми погледнаш този на аватара и неговият предшественик. 

Цъ - пак не може да се съпоставят и ще ти кажа защо. Защото все пак тези господа приемат (поне формално), че Исус е над тях - докато при Исус над него е само Бог, а останалите сме стадото от овце на Исус.

Все съм чудил, как така Исус е наричал хората овце и никой не му е възразил - търсил съм да не би овцата да е някакво свещено животно при евреите, както примерно кравата при индийците, нали  индиеца, като рече на жена си "крава" и тя се влюбва, по- голям комплимент от "крава" за индийската жена няма, но така и не открих евреите да са имали някаква специална почит към овцата.

А още по- учудващо ми е, как християните си припадат от умиление, като се наричат овце - "ние сме овцете на Исус" и голям кеф ти казвам. Не си човек, ами овца. о.О

Предполагам, че по някое време на Исус му писнало, колко са неосъзнати учениците му, та им рекъл - ей ма какви сте овце заспали. И в последствие те преекспонирали овцата, като някакъв особено очарователен образ за себе си - овцата, като символ на висшо състояние на съзнанието.

Редактирано от sound (преглед на промените)

Сигурен ли си за Обама и Исус? Него повече го виждам, ако въобще е вярващ, с някакви африкански богове да се занимава. Евреите и свещените животни и символи и асоциации са ми мътна вода. Не ме питай :D

Сигурен ли си за Обама и Исус?

Що се отнася до формалното няма избор - ако искаш да си президент на САЩ, то задължително трябва да си християнин, инак изобщо не се и надявай, че имаш някакъв шанс.

Цъ - пак не може да се съпоставят и ще ти кажа защо. Защото все пак тези господа приемат (поне формално), че Исус е над тях - докато при Исус над него е само Бог, а останалите сме стадото от овце на Исус.

Все съм чудил, как така Исус е наричал хората овце и никой не му е възразил - търсил съм да не би овцата да е някакво свещено животно при евреите, както примерно кравата при индийците, нали  индиеца, като рече на жена си "крава" и тя се влюбва, по- голям комплимент от "крава" за индийската жена няма, но така и не открих евреите да са имали някаква специална почит към овцата.

А още по- учудващо ми е, как християните си припадат от умиление, като се наричат овце - "ние сме овцете на Исус" и голям кеф ти казвам. Не си човек, ами овца. о.О

Предполагам, че по някое време на Исус му писнало, колко са неосъзнати учениците му, та им рекъл - ей ма какви сте овце заспали. И в последствие те преекспонирали овцата, като някакъв особено очарователен образ за себе си - овцата, като символ на висшо състояние на съзнанието.

говори се и за козли,козелско стадо,козлите били размесени с овците и заедно с тях образували едно стадо.

33. и ще постави овците от дясната Си страна, а козите - от лявата.

козлите и овците от този стих и по-нататък съвършено изчезват от Евангелието!вместо овци се употребява изразът-стоящи от дясната страна, а вместо козли които са от лява страна(стих 41-ви). Царят назовава стоящите от дясната страна благословени от Отца Си и ги поканва да наследят Царството, приготвено от създание мира. Той не е казал приемете, но - наследете, като свое собствено, като отеческо, като ваше, като от века вам принадлежащо (св. Йоан Златоуст).

Като говоря за вземане-даване  -  едно допълнение :

Има и случаи на "Нито дава (няма какво) , нито взема (не може) !" - максимална Ентропия 

Възможно е само в затворена система..!.......това е обсъждано...  :)

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

Затова внимавайте как слушате”. Лука 8:4-15
слушането е много важен духовно-физиологически процес в  живота. от това, кого слушаме, какво слушаме и как слушаме зависят много  процеси в жизнения ни път и дейност.умението да слушаме е едно от най-трудните. специалисти в  психологията твърдят, че близо 8 от 10 човека, не умеят да слушат.в посочения пасаж, Христос отбелязва, че  Божието Слово, умеещите да слушат са още по-малко. от цялата нива, разделена на четири части, в която се сее доброто семе, единствено една част го приема, слуша и запазва, така че семето на Божието Слово да даде плод.семето само по себе си не може да направи нищо, ако не влезе в съприкосновение с подходяща почва.  семето да покълне и роди плод не зависи само от него, а от почвата, от това как слушаме и приемаме доброто Божие семе.
посятото край пътя, какво представляват тези хора,крайпътните слушатели?от едното влиза от другото излиза!Христос казва-тогава идва дяволът и отнема словото от сърцата им, да не би да повярват и да се спасят!и т.н.т....

„Устните на Мъдростта са затворени, освен за ушите на разбирането.“

Хермес Трисмегист

„Когато ушите на ученика са готови да чуят, тогава се появяват устните, които да ги напълнят с Мъдрост.“ 

Хермес Трисмегист

пътеката по която вървиш аз я извървях и излязох на пътя и едва ли ще сляза пак на нея!затова те чакам там, на пътя,ако ти е трудно да се качиш ще ти подам ръка!

Ама той е спрял. И то точно на края на пътеката. А инатът му е безподобен. Да, малко му трябва но се е запънал като магаре на мост и не ще да направи крачката към просветлението. Има хора, които макар и да са много близо, така и не успяват да направят крачката до края на живота си.

крачката към просветлението.

хахахахахахахха вие ли сте просветлени бре хаххахахахахахахха

А Исус изобщо не е имал високо мнение за себе си - съвсем даже не е бил горделив, пък за самолюбие и дума не може да става. Трудно е да намериш история разказваща за толкова егоистичен и самовлюбен човек, като Исус - но за него може, за другите не може, те нямат право, щото не са рожби на Бога, в България имаме един лаф олицетворяваш това положение: шуробаджанащина.

Имаш ли някакви доказателства за тези си ,,твърдения,, или говориш колкото да не заспиш ?

Иначе и аз мога да кажа че земята е плоска,но дали е истина ?

Имаш ли някакви доказателства за тези си ,,твърдения,, или говориш колкото да не заспиш ?

А е човек, колко пъти ще ти казвам да си прочетеш Библията?

Да заявиш, че "аз съм син на бога", че "аз съм спасителя на човечеството", че "аз ще ви кажа истината" ...... това е абсолютния апогей на егоизма, по- висок връх за егото от този няма, та какво по- егоистично, да се мислиш за най- специалния човек раждал се изобщо някога в историята на човечеството и никой да не е равен на теб, ти стоиш по- високо от всички останали?

Така, че вместо да спиш, отдели малко време за да прочетеш Библията и малко повечко време за да я осмислиш - ако въобще ти е възможно, защото нещо ме съмняваш.

А е човек, колко пъти ще ти казвам да си прочетеш Библията?

Да заявиш, че "аз съм син на бога", че "аз съм спасителя на човечеството", че "аз ще ви кажа истината" ...... това е абсолютния апогей на егоизма, по- висок връх за егото от този няма, та какво по- егоистично, да се мислиш за най- специалния човек раждал се изобщо някога в историята на човечеството и никой да не е равен на теб, ти стоиш по- високо от всички останали?

Така, че вместо да спиш, отдели малко време за да прочетеш Библията и малко повечко време за да я осмислиш - ако въобще ти е възможно, защото нещо ме съмняваш.

Обаче с такъв патос говориш все едно си бил там на място,и си видял всичко с очите си  :D

Дали си се сетил че написаното в Библията е СТОЛЕТИЯ след тези събития,и то написано от хора който също не са били там - това е интерпретация на минали събития

И пак те питам - къде са ти ДОКАЗАТЕЛСТВАТА за това което твърдиш ?

.....

Аз нямам нищо против да захвърлим Библията настрани, ала тогава за какво изобщо има да си говорим? Какво християнство, какъв Исус, какъв Бог?  Не щеш Библията -ок - но нали се сещаш, че няма друго? Или не се сещаш?! :Д

Аз нямам нищо против да захвърлим Библията настрани, ала тогава за какво изобщо има да си говорим? Какво християнство, какъв Исус, какъв Бог?  Не щеш Библията -ок - но нали се сещаш, че няма друго? Или не се сещаш?! :Д

Не се сещам - обясни ми  :D

Не се сещам - обясни ми  :D

Да ти обясня какво?

Да ти обясня какво?

Несвързаните,далеч от всяка логика неща който пишеш

Несвързаните,далеч от всяка логика неща който пишеш

Колегата намеква, че вярващите не могат да мислят самостоятелно. Без ръководство за мислене, като например библията. Това всъщност е едно от малкото неща, които го отделят от средния път. Навярно има спомени, от които не може да се освободи до степен такава, че да погледне безпристрастно.

Обаче с такъв патос говориш все едно си бил там на място,и си видял всичко с очите си  :D

Дали си се сетил че написаното в Библията е СТОЛЕТИЯ след тези събития,и то написано от хора който също не са били там - това е интерпретация на минали събития

И пак те питам - къде са ти ДОКАЗАТЕЛСТВАТА за това което твърдиш ?

Е , тогава за какъв Бог , Син и Дух приказваме ?  :)

За Хари Потър - по-добре !.... :)

Каква е разликата ?

А !! Едното било образование , пък другото - не !

Библията не е нищо друго освен сборник от истории и приказки за "евреите и сие" , примесена с препоръки по практическа психология (психологията , колко е вярна е друг въпрос) и измислици за по-голяма "достоверност" и внушение (!?).....И не само Библията....

Хари Потър е същото ! Но с него нямаме проблеми защото е днес , тук и сега ......  :)

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

Защо ли тогава Хари Потър няма 2 милиарда последователи по целия свят ?

Може би защото написаното в неговите книги е измислица, а това написаното в Библията е факт

На теб кое ти се струва по вероятно - момчето яхнало летяща метла и правещо магии или историята на човек дал живота си за да изкупи греховете на другите ?

Защо ли тогава Хари Потър няма 2 милиарда последователи по целия свят ?

Може би защото написаното в неговите книги е измислица, а това написаното в Библията е факт

На теб кое ти се струва по вероятно - момчето яхнало летяща метла и правещо магии или историята на човек дал живота си за да изкупи греховете на другите ?

И двете хипотези са толкова верни, колкото е вярно, че 2 и 2 е 4. Сиреч, зависи от контекста.

Ти сериозно ли ? Ама наистина  :D

Значи според теб преди 2 000 години, ЦЕЛИЯ тогавашен свят се е наговорил да създаде личност на име Исус  :D

Явно наистина няма какво вече да кажете ...

Ти сериозно ли ? Ама наистина  :D

Значи според теб преди 2 000 години, ЦЕЛИЯ тогавашен свят се е наговорил да създаде личност на име Исус  :D

Явно наистина няма какво вече да кажете ...

Не, просто тогава хората също толкова лесно са вярвали на всякакви глупости, също както днешните вярват на всичко, щом е написано от някого и е налично в някой интернет сайт. Средностатистическият човек е далеч от понятието разумно същество и за това се грижат качествено цял ред институции, от тъпи родители, през антиобразователната капиталистическа система, разните духовни институции, бюрократичната система и прочие. За управниците във финансово обременените строеве, нито тогава, нито сега им е било нужно и дори е било и, сега също, е вредно основната маса от населението да е добре образована.

Редактирано от 1Force1 (преглед на промените)

Не, просто тогава хората също толкова лесно са вярвали на всякакви глупости, също както днешните вярват на всичко, щом е написано от някого и е налично в някой интернет сайт. Средностатистическият човек е далеч от понятието разумно същество и за това се грижат качествено цял ред институции, от тъпи родители, през антиобразователната капиталистическа система, разните духовни институции, бюрократичната система и прочие. За управниците във финансово обременените строеве, нито тогава, нито сега им е било нужно и дори е било и, сега също, е вредно основната маса от населението да е добре образована.

Стига бе  :D

Каква ли ще е тая глупост че да оцелее 2 хилядолетия и да има милиарди последователи ?

Това какво ти говори ?

Редактирано от vikont85 (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.