Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За Иисус, Мохамед, Буда или да поговорим за религия

Featured Replies

Има много доказателства за съществуването на Бог. Кой би повярвал в каквото и да било, без доказателства?

Религията също е наука.

да,но когато половината говорят за видими неща,а другите за невидими!едните възвеличават светците и мъдреците, другите откривателите и завоевателите,борят се за земята, за земни блага, намиращи се над земята и под земята и оня, който придобие земята или земни блага над земята и под земята, него  провъзгласяват за велик човек,за други Божие е небето и Божия е земята!и приличаме на хора,които водят диалог застанали с гръб един срещу друг и всеки говори за това което вижда,без да се интересува другия какво вижда!

• Отговори 6k
  • Прегледи 400,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Въпроси от рода : "А,кой е създал Бог?" са толкова смехотворни,че е обиден за интелекта и ума на питащите!

Ако се приема,че Бог е първопричина за създаване на всичко,то ако първопричината бъде създадена,то няма да е вече първопричина!

Тоест,ако Бог е създаден,то значи,че вече не е Бог,защото има нещо по голямо от него,което го е създало!Бог ще бъде това,което го е създало и въпросът ще бъде безконечен!

Редактирано от Eternal Life (преглед на промените)

Въпроси от рода : "А,кой е създал Бог?" са толкова смехотворни,че е обиден за интелекта и ума на питащите!

Че защо да е смехотворен - цялата обосновка за съществуването на Бог е презумцията, че има първопричина за съществуването на вселената, защото всяко съществуващо имало причина, е щом Бог е съществуващ, коя е причината той да съществува? Това ви е проблема с предварително постулираната позиция - трябва да има първопричина.

Така, че вместо да навлизате в безсмислени и необосновани тези за Бог, по- добре предложете доказателства за съществуването на Бог - а първопричината е предразсъдък.

А според тебе драги драго, кой е създал Бога?

Е, чакай де, първо ги питай за кой бог става въпрос - за християнския, юдейския, мюсюлманския, индийския...

Питай ги кой е най-истинския. А ако кажат, че техния е най-истински...какво става с останалите?!

Много "ако"-та станаха нещо. То ако...гравитацията се обърне, ние ще трябва да ходим със скафандри, щото цялата атмосфера ще излети в космоса, върху желязна настилка, прилепващи с магнитни обувки.

Е, чакай де, първо ги питай за кой бог става въпрос - за християнския, юдейския, мюсюлманския, индийския...

Питай ги кой е най-истинския. А ако кажат, че техния е най-истински...какво става с останалите?!

само Един се качи на Кръста и умря за хората!

............

:Д Е то е ясно кой - само нашия Бог е Бог, пък другите си измислят. Така, че нямам претенции - който бог са си решили, той да е.

Кой умря - Бог или синът му?

Синът се въплати в плът, в тление за  да общува директно с хората, като Слово и Личност, от Личността на Твореца. тази плът умря на кръста. Небесният Дух се върна в същото тяло, то възкръсна и стана нетленно, а после се възнесе там, откъдето е дошло.И словото стана плът!как е по правилно да се каже-Бог го възкреси или възкръсна?не е ли едно и също?

Синът се въплати в плът, в тление за  да общува директно с хората, като Слово и Личност, от Личността на Твореца. тази плът умря на кръста. Небесният Дух се върна в същото тяло, то възкръсна и стана нетленно, а после се възнесе там, откъдето е дошло.И словото стана плът!как е по правилно да се каже-Бог го възкреси или възкръсна?не е ли едно и също?

А Исус месия ли е, или Бог?

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

А Исус месия ли е, или Бог?

Божият Син е подобен и равночестен във всичко на Бога Отца - и в свойствата Си,  в делата Си. Той е истински Бог, вечен, както е вечен Бог Отец, всемогъщ, вездесъщ като Него. Той няма нито начало, нито край и се отличава от Бога Отца само по това, че вечно се ражда от Него, докато Бог Отец е нероден и неизхождащ от никого.
както е казано в символа на вярата-
Вярвам... в единия Господ Иисус Христос, Сина Божий, Единородния, Който е роден от Отца преди всички векове; Светлина от Светлина, истински Бог от истински Бог, роден, несътворен, единосъщен с Отца, чрез Когото всичко е станало
"Който е видял Мене, видял е Отца... Не вярваш ли, че Аз съм в Отца, и Отец е в Мене?" (Йоан. 14:8 - 11).

Божият Син е подобен и равночестен във всичко на Бога Отца - и в свойствата Си,  в делата Си. Той е истински Бог, вечен, както е вечен Бог Отец, всемогъщ, вездесъщ като Него. Той няма нито начало, нито край и се отличава от Бога Отца само по това, че вечно се ражда от Него, докато Бог Отец е нероден и неизхождащ от никого.
както е казано в символа на вярата-
Вярвам... в единия Господ Иисус Христос, Сина Божий, Единородния, Който е роден от Отца преди всички векове; Светлина от Светлина, истински Бог от истински Бог, роден, несътворен, единосъщен с Отца, чрез Когото всичко е станало
"Който е видял Мене, видял е Отца... Не вярваш ли, че Аз съм в Отца, и Отец е в Мене?" (Йоан. 14:8 - 11).

Това е ясно, но те попитах, дали Исус е обещаният от Бог месия, или е Бог?

да,щом повече от 2 букви не разбираш!

Аз разбирам всичко, но вие не знаете в какво вярвате.

Та пак ще ти повторя, за да ми обясниш по-добре  - Исус, чакания месия ли е? Ако е така, как той е едновременно месията и Бога?

И как той, след като е едновременно и месия, и Божи син, и самият Бог, се моли на Бог? Всъщност на кого се моли той?

А ако той е единосъщен с Бог Отец, както твърдиш - от кого по-точно е забременяла майка му?

Виж само колко елементарни въпросчета ти задавам. ;)

Та пак ще ти повторя, за да ми обясниш по-добре  - Исус, чакания месия ли е? Ако е така, как той е едновременно месията и Бога?

И как той, след като е едновременно и месия, и Божи син, и самият Бог, се моли на Бог? Всъщност на кого се моли той?

А ако той е единосъщен с Бог Отец, както твърдиш - от кого по-точно е забременяла майка му?

а няма ли да почнеш от сътворението и да питаш-откъде жени за каин и авел?с майка си ли са спали?

а няма ли да почнеш от сътворението и да питаш-откъде жени за каин и авел?с майка си ли са спали?

Нямам нищо против да се върнем и там.

Но първо отговори на въпросите ми.

Но първо отговори на въпросите ми.

А ти ще разбереш ли отговорите?

Мога да подбера материали за всеки, един по един, и да ти ги предоставя в скоро време. Но дали ти ще си в състояние да се съсредоточиш и да ги осмислиш? Кажи, мога да се заема.

А ти ще разбереш ли отговорите?

Мога да подбера материали за всеки, един по един, и да ти ги предоставя в скоро време. Но дали ти ще си в състояние да се съсредоточиш и да ги осмислиш? Кажи, мога да се заема.

Значи не можеш да отговориш веднага?

Всички материали по въпроса, ги познавам добре и съм ги осмислила, за да задавам такива въпроси.

Щом настояваш , да видим твоето малоумие и невежество !

Какво казваш ти ?

Втори закон на термодинамиката , според теб е валиден на всякъде и винаги . Като закон Божи !

Това означава - сам ти казваш , че в главата ти всичко се стреми към максимална ентропия .

Ето какво казвам аз.Видно е, че нищо не разбираш, а причината е също ясна - липса на образование.

Това все още не е недостатък.И аз съм необразован в областта на медицината.Но и не давам мнения по медицински въпроси, а още по-абсурдно е да обяснявам на лекар медицината.

И дори да си затворим очите за това пак не можем  да се позовем на твоята неосведеменост.

Колкото и да си неук, не можем да те оправдаем, аз вече изрично ти дадох линк към учебник, намиращ се на сайта на технически университет, в катедра физика, а учебника се казва "Физическа Термодинамика"и се цитира Закона за нарастване на ентропията

Дадох ти линк, и ти посочих конкретения цитат от учебника, като изрично съм  подчертал и формулировката дадена от носителя на Нобелова награда Иля Пригожин.А ти дори не различаваш термодинамичните системи.

Не може ти, някакъв неучил тип, да оспорва формулировка на закон, за която е присъдена Нобелова награда.

Ето линк,  в който се вижда поста в  съм ти посочил всичко това.

Така че, тук няма място за никакви твои оправдания. - https://www.kaldata.com/forums/topic/206751-адогматизъм-начин-за-отношение-към-религията/?p=2467337

И ето го съвсем очевидното. Още веднъж линк към раздела в учебника по термодинамика.http://fn.bmstu.ru/data-physics/library/physbook/tom2/ch3/texthtml/ch3_9.htm

И още веднъж цитирам същия закон.

Полученные неравенства выражают собой закон возрастания энтропии, который можно сформулировать следующим образом:

В адиабатически изолированной термодинамической системе энтропия не может

убывать: она или сохраняется, если в системе происходят только обратимые

процессы, или возрастает, если в системе протекает хотя бы один

необратимый процесс.

Записанное утверждение является ещё одной формулировкой второго начала термодинамики.

Таким образом, изолированная термодинамическая система стремится к максимальному значению энтропии,

при котором наступает состояние термодинамического равновесия.

Необходимо отметить, что если система не является изолированной, то в ней возможно уменьшение

энтропии. Примером такой системы может служить, например, обычный холодильник, внутри которого возможно уменьшение энтропии. Но для таких открытых систем это локальное понижение энтропии всегда компенсируется возрастанием энтропии в окружающей среде, которое превосходит локальное ее уменьшение.

Разбирам да не си го виждал, но при положение че съм го поствал именно в отговор към теб и сега отново тъй малоумно да спориш.

В останалата част положението е не по-малко трагично.

"Виждането" на никой невежа и малоумник не е доказателство.....то не е доказателство даже и от човек съвсем с ума си....То си е просто "виждане" и нищо общо няма с емпиричния опит, освен че така се вижда ...........................То без малко да ме шашнеш със слънцето обикалящо около земята . Не съм си и помислял , че все още такива невежи и малоумници има !

Мнението на необразован и недоучил тип - ето това не е доказателство.Какво си мислят такива е без значение.Неоспорим факт е, че именно наблюдението е прякият емпиричен опит.Наблюдава се явлението и се документира какво се наблюдава.

Не съм сигурен,че тия закони за термодинамиката са валидни отвъд някъде.

Абсолютно навсякъде са валидни и са водещите нучни закони.Никоя хипотеза, версия, теория не може да въде считана за научна ако им противоречи.

Ето какво казва и Стивън Хокинг, надявам се знаеш кой и какъв е.

"Закона за монотонното нарастване на энтропията — второто начало на термоди­намиката — заема, както ми се струва, висше положение сред законите на при­родата. Ако някой ви направи забележка че вашата любима теория за Вселената не се съгласува с уравненията на Мак­суел, то толкова по зле за уравненията на Максуел. Ако се окаже, че вашата теория противоречи на наблюденията — е какво пък, и экспериментаторите се слу­чва да грешат. Но ако, вашата теория противоречи на вто­рото начало на термодинамиката, то у вас не остава и най-нищожната надежда - вашата теория ще има безславен край.

Редактирано от badr (преглед на промените)

Значи не можеш да отговориш веднага?

Всички материали по въпроса, ги познавам добре и съм ги осмислила, за да задавам такива въпроси.

Не винаги имам достъп до компютъра, Ауми. Щом знаеш отговорите, дай ги да ги осмислим и ние.

А в момента като за начало, можеш да изгледаш първия час от тази беседа

Та пак ще ти повторя, за да ми обясниш по-добре - Исус, чакания месия ли е? Ако е така, как той е едновременно месията и Бога?

Ох!

Редактирано от Sleda (преглед на промените)

Исус е човек заченат и роден от Мария и Йосиф по нормален начин. К

Исус доброволно е дал двете си тела от физическа материя - плътното и етерното(енергийното) на Христос. Христос е Бог.

Искаш да кажеш, че Исус и Христос, са две различни личности, и че единият - Исус, е човек, а Христос, е бог?

А какво ли мислят за тази теория самите християни? :whist:

Нещата които казваш, не ги пише в Библията.

Не винаги имам достъп до компютъра, Ауми. Щом знаеш отговорите, дай ги да ги осмислим и ние.

А в момента като за начало, можеш да изгледаш първия час от тази беседа

Извинявай, но в момента нямам възможност да изгледам клипа.

Би ли обяснила накратко, за какво става въпрос там и дали този свещеник дава отговор на въпросите които зададох?

Искаш да кажеш, че Исус и Христос, са две различни личности, и че единият - Исус, е човек, а Христос, е бог?

А какво ли мислят за тази теория самите християни? :whist:

Ще изслушаш ли беседата, която ти дадох?

Ако постоянно задаваш въпроси и не се интересуваш от отговорите, няма как да разбереш какво мислят християните. Или будистите и т.н. Трябва да се слуша, чете, мисли и ... абе не е като съставянето на дума от последните две букви.

Ще изслушаш ли беседата, която ти дадох?

Ако постоянно задаваш въпроси и не се интересуваш от отговорите, няма как да разбереш какво мислят християните. Или будистите и т.н. Трябва да се слуша, чете, мисли и ... абе не е като съставянето на дума от последните две букви.

Ясно, значи нямаш собствен отговор на въпросите, а предпочиташ да "мислиш" чрез някой друг.

Ясно, значи нямаш собствен отговор на въпросите, а предпочиташ да "мислиш" чрез някой друг.

Всички мислим чрез някой друг, заради някой друг, благодарение на знанията, които сме получили от някой друг. Ако беше отгледана от вълци, сега щеше да виеш към луната. Но и това щеше да е благодарение на възпитанието и обучението. И някакъв незначителен процент собствени заложби.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.