Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За Иисус, Мохамед, Буда или да поговорим за религия

Featured Replies

умишлено съм избягвал споровете за Приснодева Богородица и Светия Дух защото като се изгавриме с тия пресвети неща незнам дали може да има прошка за нашите души!За девственото раждане на Спасителя се говори ясно в Новия Завет- "Въплъти се от Светия Дух и Мария Дева".името на нашата Владичица Богородица дори е било критерий за истинска вяра, отличителен белег на Православието! "Това име – казва преп. Йоан Дамаскин – съдържа цялата тайна на Въплъщението"!Името Богородица подчертава, че Роденият от Мария не е обикновен човек, не е човешка личност, а Единороден Син Божи, Един от Светата Троица.По думите на преп. Йоан Дамаскин, Светата Дева е носела в утробата си "не обикновен човек, а истински Бог", но Бог, Който "не е безтелесен, а въплътен". Същият, Който е роден във вечността от Отца, "през тези последни дни" се ражда "без изменение" от Девата!Тук обаче няма да намерим смесване на двете природи. "Второто раждане" е само Въплъщение. Не нова личност се е родила от Дева Мария, а Предвечният Син Божи е станал човек. Тъкмо в това е тайната на Богомайчинството на Дева Мария.Въплъщението е преди всичко деяние на Живия Бог, Негово личностно навлизане в тварното битие, "низхождане" на Божествената Личност!Разбира се, Иисус е бил (и остава) Вечен Бог; но Той се е и въплътил, и Мария е Негова Майка в пълния смисъл на тази дума. В противен случай Въплъщението би било лъжа!Тя представлява човешкия род, но в същото време го превъзхожда. Този божествен избор съдържа в себе си противоречие. Мария е белязана сред човечеството. Още преди Въплъщението, като бъдеща Майка на Въплътения Господ, Тя е в особени и неповторими отношения с Бога, със Светата Троица, защото това, което се извършва с Нея, не е просто историческо събитие, а осъществяване на предвечното решение Божие.  Мария като Майка на този "Втори Човек" участва непосредствено в тайнството на изкупителното пре-сътворяване на света. Разбира се, Тя влиза в числото на изкупените, Тя е първата, която добива спасение. Нейният Син е Нейният Изкупител и Спасител, както и Изкупител на целия свят. И все пак само за Дева Мария Изкупителят на света е Нейният Син, Детето, Което Тя е носила и родила. Иисус е роден "не от кръв, ни от похот плътска, нито от похот мъжка, а от Бога" (Ин. 1:13) Като Майка на Новия Човек, Мария е предобраз на всеобщото обновление.никоя икона, никой образ на Въплъщението не е възможен без Божията Майка.
моя съвет е ако ще конщустваме,нека бъде с нещо друго!това с нашата Владичица е недостойно и нездравословно!

• Отговори 6k
  • Прегледи 400,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Всички мислим чрез някой друг, заради някой друг, благодарение на знанията, които сме получили от някой друг. Ако беше отгледана от вълци, сега щеше да виеш към луната. Но и това щеше да е благодарение на възпитанието и обучението. И някакъв незначителен процент собствени заложби.

Е, да, но ние не сме отгледани от вълци и не сме деца, затова можем да мислим самостоятелно.

моя съвет е ако ще конщустваме,нека бъде с нещо друго!

С нищо не би трябвало, но в случая не това е проблемът. Дислексия + безсмислена свръхактивност?

"Затова казвам ви: всеки грях и хула ще се прости на човеците; но хулата против Духа няма да се прости на човеците; и ако някой каже дума против Сина Човечески, ще му се прости; но ако някой каже против Духа Светаго, няма да му се прости ни на този, ни на онзи свят."  (Мат. 12:31-32).
 всички оскърбителни или непочтителни думи, действия или намерения по отношение на Бога и светините,  към Св. Троица, Божието име, Божия промисъл, Св. Богородица и светиите, съзнателното отхвърляне на Божието откровение. богохулството се свързва със съзнателното кощунство или поругание на светините!

"Затова казвам ви: всеки грях и хула ще се прости на човеците; но хулата против Духа няма да се прости на човеците; и ако някой каже дума против Сина Човечески, ще му се прости; но ако някой каже против Духа Светаго, няма да му се прости ни на този, ни на онзи свят."  (Мат. 12:31-32).

всички оскърбителни или непочтителни думи, действия или намерения по отношение на Бога и светините,  към Св. Троица, Божието име, Божия промисъл, Св. Богородица и светиите, съзнателното отхвърляне на Божието откровение. богохулството се свързва със съзнателното кощунство или поругание на светините!

Да, виж колко точно е казано: Ако някой каже дума против Сина Човечески, ще му се прости. Но ако някой похули Светия Дух, няма да му се прости

.

И какво излиза? - че Исус, е син човечески, а Светият Дух, е нещо отделно и различно. И че ако хулиш Исус, ще ти се прости, но ако хулиш Светия Дух, няма да ти се прости.

Както виждаш, не си го измислям аз. Благодаря за цитата.

Разбира се, че Дева Мария е заченала НЕпорочно и зачеването е било подпомогнато от Светия Дух защото е трябвало да се роди духовно извисен и напреднал в еволюцията човек с възможно най-чисти тела в които да се въплати Господ Христос.

Сам Бог се въплати,прие плът,Онзи,Който небесата не могат да поберат и земята е подножие на нозете му се побра в тялото на младенец!виж популярната икона по български манастири „Богородица Ширшая небес”!

Да, виж колко точно е казано: Ако някой каже дума против Сина Човечески, ще му се прости. Но ако някой похули Светия Дух, няма да му се прости

.

И какво излиза? - че Исус, е син човечески, а Светият Дух, е нещо отделно и различно. И че ако хулиш Исус, ще ти се прости, но ако хулиш Светия Дух, няма да ти се прости.

Както виждаш, не си го измислям аз. Благодаря за цитата.

сега да не ти стане хоби! :tongue2:

сега да не ти стане хоби! :tongue2:

:jeer:  :* 

Аз не съм казала никаква хула нито против Светия Дух нито против Дева Мария нито против Исус-Христос. Изплаши ме, звучиш като инквизицията.

- Исус, чакания месия ли е?

Да! Той изпълнява всички пророчества...

Ако е така, как той е едновременно месията и Бога?

Единосъщността му го позволява.

И как той, след като е едновременно и месия, и Божи син, и самият Бог, се моли на Бог?

Ми, няма значение кой си, при искрена и дълбока молитва си в пряка връзка с Господ. И ето синът се помоли, и Отецът го чу и изпълни молбите Му!

Всъщност на кого се моли той?

На Отца си!

А ако той е единосъщен с Бог Отец, както твърдиш - от кого по-точно е забременяла майка му?

От Светия Дух!

Виж само колко елементарни въпросчета ти задавам. ;)

А гледай колко са елементарни пък отговорите...

Така дятко Aumi, както магнетизма и електричеството имат различни проявления, но в същностите са си еднакви. Така както жълтото и бялото злато сияят различно, но в същността са си еднакви. Така както светлината и топлината ги усещаме различно, но обладават една и та же същност. Така и Господ Отец ведно със Синът си и със Светият Дух са разнолични, но единосъщни! Веднъж като го осъзнаеш, и всичко си идва на мястото.

Отгледаният от вълци прави едни чудеса, които отгледаният от хора не може. Отгледаният от хора прави други чудеса, които отгледаният от вълци не може. Пак стигаме до идеята за единството на големите и малките чудеса. Големи чудеса за отгледаният от хора, може да са малки чудеса за отгледания от вълци. И големи чудеса за отгледания от вълци, може да са малки чудеса за отгледания от хора. А има и чудеса, които се възприемат по подобен или еднакъв начин, както от отгледаният от вълци, така и от отгледания от хора.

Природните закони също са обусловени, и няма как да не са. За да се обуслови природен закон, трябва да се обуслови дуалност, в която той е валиден. Да се установят рамки. Все пак Нютон не открива гравитацията. Нито Айнщайн я открива. Те просто са дали две различни интерпретации, два различни модела, две различни обусловености. Които при определени условия (пак обусловеност), водят до приблизително еднакви резултати в изчисленията. А изчисленията са от математиката, която е сбор от мисловни конвенции, пак обусловеност.

Земята каква е, плоска ли е или кръгла. И двата модела, този на плоската и този на кръглата земя, са само модели. Това трябва да разбира човек, за да може да каже, че разбира философията на средния път. Той не я е Нагарджуна открил тази философия, нито Буда, нито някой преди или някой след тях. 

Защото всички реват за компетентност. Аз съм бил компетентен, пък останалите били некомпетентни. И накрая, докъде ни водят разсъжденията и практикуването на компетентността и некомпетентността. До "Максим", а може и до "Калашников", тези два велики философа и разрешители на въпросите свързани с компетентността и некомпетентността. Разбира се има и мирни варианти на изпускане на парата нагнетена от дуалността и съпътстващата я класическа логика. Някои казват, дайте да гласуваме, че да не се избием. Други хвърлят чоп. Няма значение, но така или иначе се докосват до висшата мъдрост, тази на гласуването, жребия, Максим и Калашников. Защото, можем да се разберем, или да гласуваме, или да хвърлим жребий, или да се избием, и много други варианти, и всички те несъвместими с класическата логика. Защото тя може само да нагнетява напрежението, но не и да го изпуска.

"...  В адиабатически изолированной термодинамической системе энтропия не может

убывать: она или сохраняется, если в системе происходят только обратимые

процессы, или возрастает, если в системе протекает хотя бы один

необратимый процесс....".........

.........и т.н., това пишат мислещите хора и всичко останало след това ! Така е !

Ами ето го цитатът , твоят цитат , който самият ти даваш и на който "основаваш" твоето "мислене" !...... :)

Още да увелича ли шрифта , че да можеш да го "видиш" - да го приемеш в главата си , да го обработиш и да отделиш извън нея в изречени мисли -  в случая това е адиабатически НЕизолирана термодинамична система , имаща връзки на взаимодействие с околната среда.......т.е. точно обратното на твоето !

При теб това го няма и следствията за протичащите мисловни процеси са ясни (виж предния ми пост). :)

Извинявай ! Твоето не е невежество и малоумие ! Сгрешил съм !  :)

Твоето е болестно състояние на психиката - пълна психическа трагедия.....пък нека хората да съдят !

Модераторите също - без формалности , моля ! Защото ясно съзнавам какво и как го пиша......

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

Да! Той изпълнява всички пророчества...

Единосъщността му го позволява.

Ми, няма значение кой си, при искрена и дълбока молитва си в пряка връзка с Господ. И ето синът се помоли, и Отецът го чу и изпълни молбите Му!

На Отца си!

От Светия Дух!

А гледай колко са елементарни пък отговорите...

Така дятко Aumi, както магнетизма и електричеството имат различни проявления, но в същностите са си еднакви. Така както жълтото и бялото злато сияят различно, но в същността са си еднакви. Така както светлината и топлината ги усещаме различно, но обладават една и та же същност. Така и Господ Отец ведно със Синът си и със Светият Дух са разнолични, но единосъщни! Веднъж като го осъзнаеш, и всичко си идва на мястото.

Досега не бях чувала толкова красиво обяснение по въпроса, за което благодаря! :)

само Един се качи на Кръста и умря за хората!

Кажи й коя е първата заповед glen! :)

Тя ми ги цитира заповедите по едно време,ама въобще не ги е прочела! ;)

Ако не бях ги прочела, нямаше как да ги цитирам. ;)

А я кажи какво казва Исус в първата заповед, кой Бог да възлюбиш с цялото си сърце и с цялата си душа?

След като ги "четеш",а не ги "цитираш" само,защо задаваш толкова елементарен въпрос -  в кой Бог вярваме?! ;)

Защо да ти казвам,ти нали уж я "знаеш"?! ;)

Редактирано от Eternal Life (преглед на промените)

"...  В адиабатически изолированной термодинамической системе энтропия не может

убывать: она или сохраняется, если в системе происходят только обратимые

процессы, или возрастает, если в системе протекает хотя бы один

необратимый процесс....".........

.........и т.н., това пишат мислещите хора и всичко останало след това ! Така е !

Ами ето го цитатът , твоят цитат , който самият ти даваш и на който "основаваш" твоето "мислене" !...... :)

Още да увелича ли шрифта , че да можеш да го "видиш" - да го приемеш в главата си , да го обработиш и да отделиш извън нея в изречени мисли -  в случая това е адиабатически НЕизолирана термодинамична система , имаща връзки на взаимодействие с околната среда.......т.е. точно обратното на твоето !

При теб това го няма и следствията за протичащите мисловни процеси са ясни (виж предния ми пост). :)

Извинявай ! Твоето не е невежество и малоумие ! Сгрешил съм !  :)

Твоето е болестно състояние на психиката - пълна психическа трагедия.....пък нека хората да съдят !

Модераторите също - без формалности , моля ! Защото ясно съзнавам какво и как го пиша......

Ами бай Чечи, ти отново и отново настояваш за неща, които не разбираш.Същият цитат бай Чечи има продължение, което именно съм подчертал в черно и се касае за отворените

системи.

При тях е възможно локално намаление на ентропията, но за сметка на това общото нарастване на ентропията е по-голямо от намалението.Ето го същия този цитат..

Но для таких открытых систем это локальное понижение энтропии всегда компенсируется возрастанием энтропии в окружающей среде, которое превосходит локальное ее уменьшение.

И не можем да говорим, че Вселената ще е локалното място, където ще намаля ентропията, защото така се постулира нещо извън нея.

Ако  вселената е отворена система, то кое е това извън вселената, че да се явява външна среда за Вселената?

И точно това ти обяснвам многократно.Не мога да бъда отговорен, че не го схващаш.

За последен път ти го обяснявам простичко, та дано си дадеш малко труд и го обмислиш

Да вземем някакъв обем - топка например.Имаме 2 случая.

1) Ако тя е изолирана - ентропията и стига максимума си в нея

2) Ако топката не е изолирана ентропията и може да се намали за сметка на среда извън нея.

И ако нашата топка е вселената следствието е едно и също.

Ентропията на вселената нараства и може да бъде намалена само от източник или среда отвън нея.

Друго следствие от същият закон.Виждаме, сиреч наблюдаваме, че ентропията не е максимална в момента, иначе живота не би съществувал.

Прекият и безпрекословен извод е, че Вселената, тази термодинамична система, е била изведена от термодинамичното си равновесие, това се вижда, и ще достигне отново същото равновесие, както изрично твърди второто начало,Освен ако не постъпи енергия отвъд вселената.

Това са само и единствено безупречно изложени строго доказани факти.

Това твърди науката.

Редактирано от badr (преглед на промените)

Ако не бях ги прочела, нямаше как да ги цитирам. ;)

А я кажи какво казва Исус в първата заповед, кой Бог да възлюбиш с цялото си сърце и с цялата си душа?

Първата в Библията е "плодете се и се множете". Разбира се, монасите я престъпват, което е противоречие.

Аз не съм казала никаква хула нито против Светия Дух нито против Дева Мария нито против Исус-Христос. Изплаши ме, звучиш като инквизицията.

Божията любов не е като човешката,когато аз прощавам винаги упреквам,поставям условия,натяквам,че ако ме слушаха......и т.н.т.,а как прощава Бог?една от най хубавите за мен притчи е тая за блудния син,ето как баща му(Бог)прости-

А  неговият баща не престанал да го очаква от деня на раздялата. Още синът му бил далеч, немощният старец безпогрешно разпознал фигурата на любимото си дете. Домиляло му и бързо се затекъл към него хвърлил се на шията му и го обсипал с горещи целувки. Но синът се чувствувал виновен. Треперейки от вълнение, той едва промълвил:

- Татко, съгреших против небето и пред тебе, и не съм вече достоен да се нарека твой син!

Бащата бил извън себе си от радост и жал. Като видял окаяния вид на сина си - по-жалък от вида на неговите слуги! - той веднага се разпоредил:

- Изнесете най-хубавата премяна и го облечете! Сложете пръстен на ръката му и обуща на нозете! След това заколете угоеното теле, за да ядем и пием, защото този мой син мъртъв беше и оживя, изгубен беше и се намери!

а какво направи по големия брат,който е преобраз на еврейския народ!той неможа да прости,скара се с баща си и не пожела да влезе в дома!и вече 2000 год.стои там отвън и се сърди!

-Вместо да се зарадва заради брат си, по-старият син се разсърдил и не искал да влезе. Баща му излязъл и взел настойчиво да го кани. Но този останал непреклонен и с негодувание се развикал:

- Ето, аз толкова години ти служа и ни веднъж твоя заповед не престъпих, а до този ден не си ми дал и едно козле, за да се повеселя с приятелите си. А сега, като дойде този твой син, който прахоса имота ти, за него закла угоеното теле!

Тогава неговият баща кротко възразил:- Чедо, ти си винаги с мене и всичко мое е твое! А сега нека да сезарадваме  за това, че брат ти мъртъв беше и оживя, изгубен беше и се намери!

така че няма какво да те плаши,хората са страшни,не Бог!Бог обича еднакво всички човеци. Той помага на праведните да постоянстват в доброто, а грешните призовава към покаяние.Той дойде и умря за нас,грешните,защото както Сам казва не здравите имат нужда от лечение,а болните!98 пъти е казал-не бойте се!!! :)

Първата в Библията е "плодете се и се множете". Разбира се, монасите я престъпват, което е противоречие.

за девството е малко трудно да се изясни,но какво казва Бог-

“Добре е за човека да се не допира до жена. Но, за да се избягва блудството, нека всеки си има своя жена, и всяка жена да си има свой мъж” (1 Кор. 7: 1-2);

Бог ни призовава към ангелски живот,но колко са хората,които могат да устоят?затова и Бог,който познава слабата човешка природа не иска да я бичува!затова и казва,че неговия закон е лек и благ!ако на нас,които не могат без жени и жени без мъже ни е обещал слава и наследство,то каква слава би споходила онзи,който устои на девството?

така,че не бързай да съдиш монасите!радвай се ако знеш някой,който може да води ангелоподобен живот!

....ако на нас,които не могат без жени и жени без мъже ни е обещал слава и наследство,то каква слава би споходила онзи,който устои на девството?

За мен отричането от плътта е крайност, идейно вмешателство от сатаната. Да кажеме във свещения Коран ,за монашеството се казва, че не е предписано от Аллах, пък и повечето от монасите не го изпълняват както трябва, според канона.

"Аз съм Господ Бог твой: да нямаш други богове освен Мене."

първата Божия заповед е насочена към идолопоклонството,  изоставянето на Бога и неговите заповеди и започването или по-точно връщането към всички онези дела, които не правят друго освен да ни отделят от Спасението. какво точно е идолопоклонството? това е дело, постъпка, чрез която ние преставаме да служим на Христа и се покоряваме първо на нашите страсти, а след това и на бесовете. всички знаем за идолопоклонството, за езичеството, за неговото развитие и край.ако прескочиме вековете,нека видиме в днешни времена какво означава прикритото идолопоклонство, с прикритото езичество.

тези времена са характерни с това, ако си нормален те считат за изостанал или луд. времената се менят, но това не означава, че трябва и ние, християните да се променяме,  защото променяйки се ние ще отстъпим от Светлината и ще се отдадем на тъмнината. прикритото идолопоклонство е по-опасно от откритото, защото то пленява ума и сетивата и човекът неосъзнавайки своята падналост се възгордява и така все повече се уподобява на княза на този свят. всяко нещо, което ни отдалечава от Храма, молитвата и най-вече от Христос е идолопоклонство. телевизията, интернет  ако не ги използваме с мярка то те ще бъдат за нас идолопоклонничество!

други видове идолопоклонство са угаждането с храни  или по църковно - Чревоугодие-бог ми е корема!щом веднъж свикна с угаждането си аз съм готов много неща да направя, за да ми бъде угодено.  всички работим, трудим се, но защо, защо се трудим и  работим?за да ни бъде добре, да така е да ни бъде добре, но от цялата тази надпревара ние забравяме, че  има и по-важни неща, а именно любовта, отвзисчивоста  и много други такива качества, които ние забравяме.

прикритото идолопоклонничество има и друга разновидност. това е суеверието. да си суеверен на днешно време е модерно!

ние като християни и то Православни трябва да се опитваме само и единствено на Бога да угодим, на Него и да се надяваме, а не на човека.  човека е немощен, не е вечен и не би могъл да ни помогне винаги. докато Владиката на небесата и земята винаги ще е с нас от рождението ни до смъртта ни.!това е заповедта,която беше дадена директно от Бог към народа на Израел на планината Синай, след като ги избави от робството в Египет!

първите 4 заповеди изясняват отношението между човек и Бога,а другите 6 са общочовешки заповеди,които се отнасят за целия човешки род!-"Да възлюбиш ближния си както себе си."

1400 год.по късно Господ Иисус Христос ги обобщи в една!-

”Учителю, коя е голямата заповед в закона? А Той му рече: "Да възлюбиш Господа твоя Бог с цялото си сърце, с цялата си душа и с всичкия си ум". Това е голямата и първа заповед. А втора, подобна на нея, е тая: "Да възлюбиш ближния си, както себе си". На тия две заповеди стоят целият закон и пророците.” (Матей 22:36-40). ,но тогавашните духовни водачи и експерти не го разбраха,та и до сега!

">http://7870478.jpg

За мен отричането от плътта е крайност, идейно вмешателство от сатаната. Да кажеме във свещения Коран ,за монашеството се казва, че не е предписано от Аллах, пък и повечето от монасите не го изпълняват както трябва, според канона.

за плътта най точно е описано от светител Т.Затворник

цитат-

докосвате самите основи на нашия живот,как по друг начин да живее човек, ако не така, както е устроен. затова хората не живеят както трябва, защото мислят, че правилата на този правилен живот ни се натрапват отвън, а не изхождат от самото ни естество! тялото ни се състои от различни органи, всеки от които извършва своята дейност, съществено необходима за телесния живот!стомахът с белите дробове, сърцето, артериите и вените, лимфатичните съдове и множество други съдове и жлези, служещи за различни отделяния от кръвта и соковете на тялото, дейността на всички тях представлява храненето на тялото или телотворенето, системата на мускулите и костите, дейността на които е движението - вътрешно и външно; и системата на нервите, чийто център е главата, гръбначният мозък!всички тези дейности и взаимното им съотношение са наред, тялото е здраво и животът е извън опасност, а когато този ред се нарушава, тялото заболява и животът е в опасност.всичко това е телесно, какво общо има с него душата? но тя поради тясното си съчетаване с тялото го е приела в своята личност и смята за свои всички телесни потребности. затова казваме: искам да ям, да пия, да спя, искам да ходя ! душата смята за свое дело и удовлетворяването им и се грижи за храната, пиенето, съня, дрехите, дома и за всичко друго, желаейки всячески да постигне спокойствие за тялото, та да не я тревожи със своите досадни нужди. това отношение на душата към тялото, което тя възприема, без да се учи, а сама по себе си, по някаква вътрешна принуда, се проявава в нея като някакъв инстинкт -като животолюбие топлолюбие, желание да създаде на тялото  покой и да доставя всичко необходимо за целта.съвкупността на всичко това е телесната страна на човешкия живот. но не всичко тук е еднакво телесно или плътско и чувствено. напълно плътска е само хранителната част; но и тя се облагородява чрез приспособяване на удовлетворяването и към собствено душевни цели. органите на движението и сетивата служат повече на нуждите на душата, отколкото на тялото. един орган, който се намира сякаш извън системата на другите органи, а именно органът на словото, е изключително орган на душата, определен да служи само на нея.

край

--------

ние сме създадени съвършенни,но човешката ни природа е нарушена от греха!душата без тяло не може!това,което е нарушено и Господ дойде да го поправи е кой трябва да има водеща роля за да има синхрон,така както сме създадени!това е духът,след него душата и накрая тялото!право казвате,че отричането от плътта е от сатана!

Глен е възприел малко този маниер, но е по-безобиден и благ от мен, например :D

Добре, ако може (не виждам защо да не може), да погледнем въпроса с девството на Богородица извън историческия, от друг ъгъл - като символ на човешката душа, зачеваща и раждаща Христос, Божи син и човешки син, чрез благодатта на Св. Дух. Човекът е спасен в Христос, можещ да общува с Бога само в Христос, който трябва да се роди в сърцето му;

"Този, който получава дара на въплътения Логос веднъж чрез тайнствата, е завинаги съединен с Него и завинаги съхранява Неговата ипостас в своята душа. Тъй като Христос през цялото време тайнствено се ражда в него, а неговата раждаща душа прави девствена майка. Имайки Богочовека постоянно в себе си, той е в постоянно и съвършено съприкосновение с Божественото. Този, който е способен да се възнесе на небесата чрез Божествения Логос, Който за това слезе на земята, става Бог, както Бог стана човек."

Като Майка на Новия Човек, Мария е предобраз на всеобщото обновление

- наречено обожение. Спасението се извършва от самия Спасител, чийто съвършен образ трябва да бъде "събран от тази земя" и "издигнат на небето"... така човекът се спасява не от собствените си дела, а по благодат. Търсенето и придобиването на способност за приемане на благодатта става най-важната цел за човека, който иска да се спаси, защото само тя (св. дух) е мостът, способен да съедини тварната и нетварната природа в него, разделени от иначе непреодолима бездна. Затова според мен, ако може и така да се погледне, отрязването чрез отричане на възможността за тази единствена връзка, е изключително нещастие. А без смирение няма благодат.

В беседата Кураев споменава един египетски мит за Изида и Ра, свързан с разпространеното в древен Египет вярване, че същността, цялата сила, уникална природа и съдба на всичко е заложена в неговото "истинско име", дадено му от твореца още в началото и скрито in nuce - като зародиш - в неговата вътрешност, т.е. в сърцето му. Интересно вярване, макар че едва ли някой се е задълбал  :) Иначе ми е ясно, че хората нямат нерви да слушат безкрайни богословски беседи, далеч от "реалния" ни живот.

край

--------

"В онова време биде голям смут за пътя Господен..." Деяния 19:23 .  Ама опустя ареопага :lol6:

Редактирано от witness (преглед на промените)

първата Божия заповед е насочена към идолопоклонството

Втората заповед подчертава това още по ясно :

Изход 20 :

4 Не си прави кумир, или какво да било подобие на нещо, което е на небето горе, или което е на земята долу, или което е във водата под земята; 

5 да не им се кланяш нито да им служиш, защото Аз Господ, твоят Бог, съм Бог ревнив, Който въздавам беззаконието на бащите върху чадата до третото и четвъртото поколение на ония, които Ме мразят, 

6 а показвам милости към хиляда поколения на ония, които Ме любят и пазят Моите заповеди.

Редактирано от Eternal Life (преглед на промените)

Глен е възприел малко този маниер, но е по-безобиден и благ от мен, например :D

Добре, ако може (не виждам защо да не може), да погледнем въпроса с девството на Богородица извън историческия, от друг ъгъл - като символ на човешката душа, зачеваща и раждаща Христос, Божи син и човешки син, чрез благодатта на Св. Дух. Човекът е спасен в Христос, можещ да общува с Бога само в Христос, който трябва да се роди в сърцето му;

незнам дали ще можеме да се справиме,вероятно трябва да се разяснят и тайнствата на Светия Дух,които приемаме и действат благодатно в нас!

Втората заповед подчертава това още по ясно :

Изход 20 :

4 Не си прави кумир, или какво да било подобие на нещо, което е на небето горе, или което е на земята долу, или което е във водата под земята; 

5 да не им се кланяш нито да им служиш, защото Аз Господ, твоят Бог, съм Бог ревнив, Който въздавам беззаконието на бащите върху чадата до третото и четвъртото поколение на ония, които Ме мразят, 

6 а показвам милости към хиляда поколения на ония, които Ме любят и пазят Моите заповеди.

греховете,които правиме против втората Божия заповед са-
користолюбие,  ламтеж, ненаситен стремеж към забогатяване.
чревоугодие, което се проявява в лакомство, преяждане и пиянство.
горделивост, която се проявява в това, че човек поставя по-горе от всичко своите достойнства и способности, хвали се и се гордее с тях, те стават негов идол.горделивостта не рядко се придружава от суетност - търсене на празна слава, самохвалство, изявявано в думи или действия.
лицемерие - когато човек, не е по душа благочестив, се старае да проявява външно благочестие, та по този начин да спечели слава пред другите.
има и още нещо в тази заповед,което е изправило света пред непреодолим спор,това е почитането от нас,православните на икони,свети мощи и др.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.