Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Пентагонът: ”Ислямска държава” е по-опасна от ”Ал Кайда”

Featured Replies

Хенри Кисинджър: Намесата на Русия в Сирия разби геополитически модел, задържал се над 40 години

Един много добър анализ на ситуацията в Сирия.

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/10/18/2631159_henri_kisindjur_namesata_na_rusiia_v_siriia_razbi/

• Отговори 10,7k
  • Прегледи 549,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• На мен друго ми е чудно. Как тия, дето привеждат подобни примери и обясняват колко лошо било положението в Русия, как там имало н'ам-си-къф-си режим, че те всъщност били русофили, ама само антипутинис

• Да ви напомня за едни други теми? Източник: https://www.facebook.com/profile.php?id=100008407154266&hc_location=ufi

• САЩ не само създадоха ИДИЛ. САЩ до последно покровителстват, съдействат и финансират ИДИЛ, доколкото в техните очи ИДИЛ е единствената алтернатива на сирийския президент, съответно- на руското хуманит

Публикувани изображения

Не мисля, че е било тайна, но дори западните специалисти признаха, че са учудени от бързото преместване на руските части в Сирия.

Абсолютно! Както и в Крим.

Като по-скоро, учудването беше по политическа линия - не очакваха Путин да бъде толкова дързък.

И това!:)

Да, още не могат да повярват, че на тоя свят има държави, дето  им се противопоставят. И няма да сведат глави, пред 'великите' САЩ.

Редактирано от ghostBG86 (преглед на промените)

Хирургическа точност:

http://foxtrotalpha.jalopnik.com/new-video-emerges-of-russian-attack-helicopters-opening-1737124446

Много добре изглежда, ама не защото е високоточно оръжие, а по-скоро обратното.

Ей, тия чакали кога някой хеликоптер  ще падне :) Ами минаха 3 седмици почти, никой не е паднал. По принцип американците за 3 седмици учение имат поне един паднал самолет. И тръгнали да анализират тактиката. Сигурно ако по време на Балканската война анализираха нападението на Българската войска над непревземаемата крепост Одрин с ръчни  гранати,  щяха да кажет нещо подобно. Историята се пише не от страхливците,  а от безстрашните ;)

Между другото, доколкото четох оскъдна информация за хеликоптерите Ми-28, ако тия изобщо са такива, то това е добре  защитена машина от куршуми, с няколко пъти по-ефективна броня (5-6 пъти) от тая на афганистанслкия Ми-24.  Всъщност, това е аналог на американските Апач.  Може би и заради това подобни въпроси - кога ще падне :) . Е, докато падне, ще  е унищожил десетки вражески цели, ако не и стотици. Ако изобщо падне. Щото като гледам как пълнят гащите и лошите и  не толкова лошите... 

ПП: Да, грешката е моя.  Това не е Ми-28. Още по-зле за анализаторите тогава. Според техните анализи, досега всички подобни вертолети би трябвало да са свалени с ПМ.

Това ме изкефи. Източник Уикипедиа:

АН-64А — Базов вариант на машината.

АН-64В — Във връзка с експлоатацията в операция Пустинна буря, където наяве излизат някои недостатъци на въртолета, е предприета модернизационна програма, предвиждаща 254 машини да бъдат модернизирани до вариант АН-64В. Модернизацията включва замяната на лопатите на винтовете с нови, монтирането на по-съвършени радио- и навигационни системи и GPS-система. За целта са отпуснати 82 милиона долара, но програмата е прекратена през 1992 г[2].

АН-64С — Следващ опит за модернизация, който е изоставен, тъй като е решено машините да бъдат модернизирани до вариант AH-64D.

AH-64D Longbow Apache — При експлоатацията на „Апачи“ в Латинска Америка и Европа се оказва, че прицелно-навигационната система губи качествата си при повишена влажност и мъгла; опитът от бойното използване в Персийския залив през 1991 г. показва същия проблем, когато големите облаци прах и димните завеси, поставяни от иракчаните, сриват захвата ѝ. Освен това се оказва, че инфрачервената система за нощно виждане има ниска ефективност при полет над нискоконтрастен терен като студената нощна пустиня, което силно намалява видимостта и ориентацията и довежда до грешки при опознаването, и заради което са обстрелвани приятелски цели (подобен проблем се появява и в условията на студения европейски климат, занижаващ температурния контраст на терена).

220px-Apache_Longbow_Gesamtansicht.JPG

AH-64D Longbow Apache с радара AN/APG-78 Longbow върху втулката на носещия винт

За премахването на тези недостатъци е конструиран новия прицелно-обзорен радар AN/APG-78 Longbow (Лонгбоу — дълъг лък), работещ в милиметровия диапазон и монтиран върху втулката на носещия винт на машината. Той е с работна честота 35 GHz, не се влияе от метеорологичните условия и може бързо да сканира площ от 50 км2, откривайки върху нея до 1024 цели; разпознава и изобразява на прицелния дисплей 126 от тях, като 16 може да опознае подробно и да изработи данни за стрелба по тях Радарът може да работи и в режим на откриване на въздушни цели и да управлява стрелбата по тях с ракети въздух-въздухAIM-92 Stinger или със специално разработените за новия Апачи противотанкови ракети AGM-114L Longbow Hellfire с активна радиолокационна глава за самонасочване.

Освен новия радар в АН-64D е модернизирана голяма част от електронното оборудване, а двигателите са сменени с по-мощните GE-701C. Машините модернизирани до стандарта АН-64D получават името „Longbow Apache“ и визуално се отличават от другите най-вече по обтекателя на радара, поставен върху втулката на носещия винт.

Вече почва да ми се връзва с горния "анализ". Виж ти, американците нам,екват, че руснаците ги е страх да "карат  нощем".  Наистина, когато някой се опари като американците в Ирак, най-малкото би искал и противника му да повтори грешките. А дали?

Редактирано от Кико (преглед на промените)

с тази разлика, че в Сирия, руснаците успешно действат и нощем. Предимно със самолетите. От скоро, в действие, са МИ-24, те също могат да работя през ноща, имат съответните модификации и оборудване. Не знам дали са докарали и МИ-28 и КА-52.

Ти каква компетенция очкваш, от 'експерта'? Като гледаш, какво пуска като линк.:D

Попаднах на един добър според мен коментар и реших да ви го споделя. За Миро специално да го прочете няколко пъти и да го осмисли преди да обяснява за руската пропаганда и колко пари е наляла.

Ако прокуратурата не образува досъдебно производство срещу министър-председателя Бойко Борисов, министъра на МВнР Даниел Митов и министър Николай Ненчев – главният прокурор Сотир Цацаров следва да бъде подведен под наказателна отговорност.
============================================================
Прокуратурите на държавите участвали в създаването, финансирането и въоръжаването на Ислямска държава, както и в обучението на терористи – следва да започнат разследване на своите държавни ръководители. Резултатът от тази престъпна дейност са милионите разбити съдби, стотици хиляди загинали хора и стотиците милиарди материални щети – унищожена инфраструктура, сринати до основи жилища, училища, административни сгради, културни паметници и т.н. Значителна роля в тази международна престъпна дейност са играли – президентът на САЩ Барак Обама, държавния секретар Джон Кери и сенатора Джон Мак Кейн, както и на още няколко европейски и арабски страни.
Почти всеки ден военното ръководство на Русия съобщава и показва нанесените въздушни удари в Сирия и унищожените обекти на Ислямска държава – командни пунктове, складове за оръжия и боеприпаси, минометни батареи, подземни бункери, полеви лагери, бойна техника, транспортни средства и т.н. на джихадистите. Оказа се, че цялата страна е осеяна от военни обекти на джихадистите, а една година и половина САЩ заблуждават световната общественост, че извършват реални въздушни удари срещу ИД. Всичко това е било известно както на ръководството на НАТО, така и на българските държавни ръководители. Правителството за пореден път се поставя в услуга на престъпната американска политика, като наложи забрана за полет на руски самолет на Министерството на извънредните ситуации натоварен с хуманитарна помощ за сирийския народ.
Европа е в паника от стотиците хиляди имигранти, но акълът на някои държавни ръководители – все още не е дошъл ! – като на пример – на премиерите на Англия Дейвид Камерън и на Франция Манюел Валс.
Даже и сега, когато благодарение на Русия – ИД е пред унищожаване – САЩ, Англия и Франция правят всичко възможно да пречат на този процес.
В ход е мащабна манипулация и дезинформация на американските и европейските медии, по отношения на руските и на сирийската армия военни успехи, в която дейност участват и значителна част от българските медии.
ДНЕС, българските медии трябва да установят – защо държавните ръководители Росен Плевнелиев, Бойко Борисов, Даниел Митов и Николай Ненчев продължават да укриват от българския народ – безпрецедентното количество оръжие, което притежават терористите, кой ги е снабдил с това оръжие, че коалицията предвождана от САЩ умишлено не нанася ефективни въздушни удари по обектите на ИД и т.н.
Ръководителите на посочените държани са извършили огромна по своите мащаби международна престъпна дейност срещу човечеството и тя не може да остане без последствие. За тази цел, ЕС следва да създаде временен специален международен съд, за съдене виновниците за т.н АРАБСКА ПРОЛЕТ !

И какво ново трябваше да разбера от това МНЕНИЕ на някой си ? Абсолютно нищо ново от познатите опорни точки - Пу е добър, громи ИД, а САЩ са лошите, плюс нашите продават оръжие, значи снабдяват терористите..  всички те пречат на Пу да громи ИД  и т.н.

аха :)

И какво ново трябваше да разбера от това МНЕНИЕ на някой си ? Абсолютно нищо ново от познатите опорни точки - Пу е добър, громи ИД, а САЩ са лошите, плюс нашите продават оръжие, значи снабдяват терористите..  всички те пречат на Пу да громи ИД  и т.н.

аха :)

Именно, схванал си го правилно. Ако имаш обаче противоположно мнение може да го споделиш. Като например Обама мачка ИД цяла година и аха аха да я приключи и чичко Путин се разположи там и почна да му пречи.

Вече и гледам ти е ясно и къде са боеприпасите от нашите складове де гърмяха а някои американски господа ги скатаха с гранатомета де стана трудова злополука. Ама то е нормално като си играеш с огъня и да се опариш.

Редактирано от BMW Маниак (преглед на промените)

хубу де , ако някой има инфо с какво оръжие воюва ИД, и откъде се внася, горе долу мащаби , цифри ?  заповядайте.

Аз умишлено избягвам да цитирам по темата новини , защото повечето е само пропаганда и голи думи.

Реалността ми навява че Пу не се бори с ИД, а укрепва своите фючърсни  позиции в региона . Мащабната военна подкрепа на Асад укрепване на старата и строителство на нова военна база, е само част от тези планове.

Ударите по ИД, които са по малко отколкото по опозицията на Асад,  е за "параван" .

лично мнение.

Редактирано от miro20 (преглед на промените)

Сирийските бунтовници с нова доставка американски противотанкови ракети 

Явно нашите гранатомети свършиха .  Все пак не могат да оставят НАЙ-ПРОГРЕСИВНИТЕ  терористи да се бият с голи ръце .

с тази разлика, че в Сирия, руснаците успешно действат и нощем. Предимно със самолетите. От скоро, в действие, са МИ-24, те също могат да работя през ноща, имат съответните модификации и оборудване. Не знам дали са докарали и МИ-28 и КА-52.

Ти каква компетенция очкваш, от 'експерта'? Като гледаш, какво пуска като линк.:D

Това за нощните полети го казах с леко заяждане към "експертите", писали статията в линка на Благо. В смисъл, че видите ли, американците имат вертолети, действащи през нощта, защото са се опарили, а руснаците действат през деня за по-сигурно. Нещо като...ако аз направя по-бързьа обиколка на някоя пиуста с клавиатура, а ти си с волан и си по-бавен, ще те е яд, че аз съм с калпавата клавиатура, а ти си дал пет стотака за G25. Чат ли си? Хамерика има нощни вертолети, движещи се в пясъка без проблем, обаче в Сирия ги няма никакви. Пък видиш ли, руснаците с антиките от афганистанската война Ми 24 и Су 25, громят наред дори из населените места ( само дето никой не уточнява кой ги е населил). Тоест, ти си високотехнологичен, караш с волана плавно, ускоряваш добре, вземаш добре завоите, а пък аз криволичейки с клавиатурата те бия. Ама не е честно!

За тия, дето се чудят за какво говоря, ето нагледно

Сирийските бунтовници с нова доставка американски противотанкови ракети 

Явно нашите гранатомети свършиха .  Все пак не могат да оставят НАЙ-ПРОГРЕСИВНИТЕ  терористи да се бият с голи ръце .

.Е то и сега ако не е ясно кой ги въоръжава тия наемници за сваляне на правителства ...

Това за нощните полети го казах с леко заяждане към "експертите", писали статията в линка на Благо. В смисъл, че видите ли, американците имат вертолети, действащи през нощта, защото са се опарили, а руснаците действат през деня за по-сигурно. Нещо като...ако аз направя по-бързьа обиколка на някоя пиуста с клавиатура, а ти си с волан и си по-бавен, ще те е яд, че аз съм с калпавата клавиатура, а ти си дал пет стотака за G25. Чат ли си? Хамерика има нощни вертолети, движещи се в пясъка без проблем, обаче в Сирия ги няма никакви. Пък видиш ли, руснаците с антиките от афганистанската война Ми 24 и Су 25, громят наред дори из населените места ( само дето никой не уточнява кой ги е населил). Тоест, ти си високотехнологичен, караш с волана плавно, ускоряваш добре, вземаш добре завоите, а пък аз криволичейки с клавиатурата те бия. Ама не е честно!

То и колко им е 'високотехнологично' оръжието на САЩ, се е виждало. Да имат техника така си е, ама  голяма пропаганда / огромно оръжейно лоби за стотици милиарда/, и разни 'експерти' дето се подмокрят от кеф, пред великото оръжие на САЩ. :D

То и колко им е 'високотехнологично' оръжието на САЩ, се е виждало. Да имат техника така си е, ама  голяма пропаганда / огромно оръжейно лоби за стотици милиарда/, и разни 'експерти' дето се подмокрят от кеф, пред великото оръжие на САЩ. :D

Да вземат експертите вагон тоалетна хартия, за бърсане на нааканите дупета на обекта на възхищението им.

Може би им липсва добър пълководец и боен дух ;) . Да се поучат от нашата войска през Балканската война. Много ще научат. 

В Истанбул е разкрит център за обучение на деца-джихадисти.

Установено е, че общо 24 от около 50 заподозрени от таджикски и узбекски произход, които били арестувани в Истанбул за връзки с „Ислямска държава", са били свързани с обучението на деца в истанбулските квартали Пендик и Башакшехир. Това съобщава „Хюриет".
Заподозрените обучавали децата, като използвали мазета като тренировъчни лагери за екстремисти.

Заподозрените, повечето от които узбеки, са преподавали на децата основите на идеологията на „Ислямска държава", както и как да живеят в Ислямска държава.
През август, Ислямското движение на Узбекистан, клон на „Ал Кайда", базиран близо до афганистанската граница, се врече във вярност на „Ислямска държава".
Източници от узбекистанското разследване информират, че над 5000 платени узбекски екстремисти се бият в Сирия в редиците на „Ислямска държава".

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5058052

Кой знае още колко такива центрове има в Турция!

Реалността ми навява че Пу не се бори с ИД, а укрепва своите фючърсни  позиции в региона . Мащабната военна подкрепа на Асад укрепване на старата и строителство на нова военна база, е само част от тези планове.

Ударите по ИД, които са по малко отколкото по опозицията на Асад,  е за "параван" .

лично мнение.

Ако знаеш Путин от кога пък търси някой да му обясни каква е разликата между едните и другите. Ама до тогава понеже никой не му го е обяснил ги кара наред. А ти си развивай философиите, на мен лично ми е интересно да ти чета забавните постове.

Или едните официално САЩ ги захранва с оръжие (и не трябва да се пипат те ще бутат правителството с въоръжен преврат) а другите си го вземат на место от първите.

Може би им липсва добър пълководец и боен дух ;) . Да се поучат от нашата войска през Балканската война. Много ще научат. 

има!Обама номинира за следващ министър на сухопътните сили  първият открит гей, който ще застане начело на  войската в историята на сащ !открито признаващия своята хомосексуална ориентация Ерик Фанинг!след като отвори армията за гейове,сега им сложи и пълководец защото един нормален не може да предвожда армия, в която служат хомосексуалисти,той не разбира нуждите и тежненията им.това, че хомосексуалист оглавява американската армия само по себе си не е особен проблем освен че на войниците гледа като на сексуален обект!:laughing4:

има!Обама номинира за следващ министър на сухопътните сили  първият открит гей, който ще застане начело на  войската в историята на сащ !открито признаващия своята хомосексуална ориентация Ерик Фанинг!след като отвори армията за гейове,сега им сложи и пълководец защото един нормален не може да предвожда армия, в която служат хомосексуалисти,той не разбира нуждите и тежненията им.това, че хомосексуалист оглавява американската армия само по себе си не е особен проблем освен че на войниците гледа като на сексуален обект!:laughing4:

Недей така, че през 1992-ра във Варна бе акостирал американски кораб от шести средиземноморски флот ( така ли се казваше?) Изкочиха едни негри ала Рони Колман. Единия държеше лека картечница с една ръка на плажа, бицепса му бе доста над 50. Голямо добиче. Не знам каква е била сексуалната му насоченост, ама да не го срещаш през нощта. И аз като Путин уважавам много неща в американската армия. Едно от тях е физическата им подготовка. Сравнявайки с  нашата Българска Армия тогава, от която се бях уволнил, ми просветна къде грешим - в алкохола. Не че и ония не се напиваха по кръчмите и не правиха скандали, докато бяха във Варна, но това е друга тема. Едно е да отпуснеш една седмица в на българското черноморие и да те държат на тоя кораб без  право и на едно уиски, друго е всеки ден да се напиваш в родната казарма, а по време на наряд вместо противогаз, да носиш шише ракия през рамо :P

Ако знаеш Путин от кога пък търси някой да му обясни каква е разликата между едните и другите. Ама до тогава понеже никой не му го е обяснил ги кара наред. А ти си развивай философиите, на мен лично ми е интересно да ти чета забавните постове.

Или едните официално САЩ ги захранва с оръжие (и не трябва да се пипат те ще бутат правителството с въоръжен преврат) а другите си го вземат на место от първите.

Никой не е отменил зверствата на Асад. Затова на някоко пъти в темата сеопитах да "припомня" някои неща, които тогава руснаците мисля не са отричали, но уви ... пропагандата и "амнезията"  са доста силни в сегашните оценки.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.