Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Къде сте вие в глобалната скала на заплащане

Featured Replies

Който не се е пекъл на този огън, той само може да разтяга локуми и няма да ме разбере.

Отговорността е огромна, само това искам да ви кажа.

Айдее - започна се! Ми, бих казал - който го болят краката да не тропка хорце! 

Отговорностии, напрежение - отговорности, я!

Бил съм и от 2-те страни т.е.

- Обикновен наемен работник

- Предприемач и работодател

Обаче чак пък толкова???? Или е присъща черта вече на съвремменият български бизнесмен, предприемач, работодател непрекъснато да мрънка!

Редактирано от Black Power (преглед на промените)

• Отговори 129
  • Прегледи 6,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Черна енергия, бил си какво? Работодател? Ха-ха, а стига бе! На 5 ромки, които са ти вадили арпаджика ли? Имаш ли представа от мащаба на колегата и разни такива работи?!

Черна енергия, бил си какво? Работодател? Ха-ха, а стига бе! На 5 ромки, които са ти вадили арпаджика ли? Имаш ли представа от мащаба на колегата и разни такива работи?!

Ха, не Ха. Ваша работа! Официални справки и доклади ли искате за размера на някогашният ми бизнес :no-no:

Важното е ,че минаха години и хората който са рабитили преди време за мен и до ден днешен ме спират с усмивка и обръщението "шефе", съвсем доброжелателно и с уважение - защо ли!

Инак, като чета аз също се съмнявам кой колко мащабен бизнесмен е от нашите съфорумници - нормално, ааа !!!! Нещата са лесни когато си зад псевдоиме! 

Не случайно зачекнах една друга тема и на друго място!

Знам за какво говориш. Вашата недалновидност обаче не е наш проблем. Да не си се хващал с държавата на хорото.

Работодател няма, който да се грижи перфектно за работниците си. Ти за твоите изпълнил ли си всички условия на ЗБУТ, като подходяща стойка с подходящи столове, почивка от компютрите на определено време, а мерил ли си осветеността на помещенията с апаратура, нивото на шума, температурата на въздуха? Ама НЯМА нито един работодател перфектен по ЗБУТ. Повечето и каска не дават, да не говорим как се работи на екстремни температури и неблагоприятни условия под грозяща заплаха от уволнение.

Че само държавата ли е неизрядна?!?!

Това, че дадох пример с нея не означава, че частния сектор е по-добре.

За веригата Държава - Фирма - Фирма подизпълнител - 12 фирми подизпълнители да ти обяснявам ли или сам ще направиш връзката?

Аз се грижа перфектно за работниците и служителите си!!!

И това не са празни приказки в пространството.

Кажи ми, че това мое твърдение е лъжа и не отговаря на истината.

А?

Айдее - започна се! Ми, бих казал - който го болят краката да не тропка хорце! 

Отговорностии, напрежение - отговорности, я!

Бил съм и от 2-те страни т.е.

- Обикновен наемен работник

- Предприемач и работодател

Обаче чак пък толкова???? Или е присъща черта вече на съвремменият български бизнесмен, предприемач, работодател непрекъснато да мрънка!

Аз нося отговорности.

Мрънкането е за теб и колегата, на който вече отговорих.

Лелее, "шефе", радвам се че си се самосложил в кавички. Ясен си ми. Ако въобще нещо си бил шеф, си бил назначен на работа в някъде..Вероятно с връзки. Провалил си фирмата, но си бил все пак в добри отношения с работниците. Може и точно това да я е провалило. В доста държавни фирми директорите крадяха заедно с работниците си...

Че само държавата ли е неизрядна?!?!

Това, че дадох пример с нея не означава, че частния сектор е по-добре.

Абе ти хем нямаш пари да ядеш, щото не ти плащали, хем се хвалиш с 6-7 бона заплата. Нещо не се връзва.

Не знам как е в София.

Същото е, у голямото село е същото.

Знам за какво говориш. Вашата недалновидност обаче не е наш проблем. Да не си се хващал с държавата на хорото.

Работодател няма, който да се грижи перфектно за работниците си. Ти за твоите изпълнил ли си всички условия на ЗБУТ, като подходяща стойка с подходящи столове, почивка от компютрите на определено време, а мерил ли си осветеността на помещенията с апаратура, нивото на шума, температурата на въздуха? Ама НЯМА нито един работодател перфектен по ЗБУТ. Повечето и каска не дават, да не говорим как се работи на екстремни температури и неблагоприятни условия под грозяща заплаха от уволнение.

Ми, при мен, да. Всичко е изпълнено, че и в повече. И не говоря за сегашния, ми и за предишни и по-предишния. Всяка година идваха да замерват, повикани от работодателя. Температура, осветеност. Почивка на никого не отказана. Но тези почивки на 40 или 45 минути бяха по закон (когато работиш с компютър), истината е, че ние самите не си ги спазвахме, но пък на никого не беше отказана почивка.

Имаше една колежка, която претендираше, че не иска да седи на стол, искаше да е на голяма надуваема топка, защото така си изправяла гърба. Не ѝ беше отказано, седеше си на топката.

Също така, този работодател, ми беше осигурил напълно доброволно, допълнителни екстри. например очилата, които съм сега с тях, са ми безплатни, а струват 130 лева (стъкла + рамки), при това с всички екстри - фотосоларни, със защита с/у компютърни лъчения, органично стъкло...

Следващият работодател се отнесе по същият начин. Имах нужда от преглед поради хронично заболяване. Говоря за частна клиника... Прегледа ми беше покрит от работодателя. Офиса отговаряше на всички изисквания. За съжаление се задържах кратко време по друга причина и не знам дали се правят замервания, както на предното място.

Сега, където съм, имам още по-големи екстри, започнах на 01.07 тази година, но отново - почивката си е почивка, столовете са столове, осигурена ти е достатъчно дневна светлина. И тук замервания не съм видял, но сравнявайки с 1-вото споменато място, светлината е в повече, а там всяка година се викаше лице, което да го направи това замерване.

Никъде не съм имал проблеми с климатици или климатична инсталация, работела е безотказно, въпрос на договорка е с колегите в офиса на каква точно температура да работят.

Нещо повече. Понеже до сега все съм бил студент. Не съм имал отказ да ползвам правата си като студент на допълнително 20 дни платен годишен отпуск за учебни дейности. Закона го разрешава, но не е задължение на работодателя, демек, трябва и неговата воля и разрешение. А тази отпуска съм ползвал при двама от 3-те споменати работодателя.

Никога не съм осигуряван при по-ниска заплата от реално получаваната, всъщност, дори от 1-вият ми стаж, през 2010 година, аз получавам вноски за допълнително пенсионно осигуряване от всичките ми работодатели тогава и сега и си получавам извлечение от пенсионния фонд колко са ми натрупаните и капитализирани вноски и си ги следя свободно. Първата ми вноска ми е направена като стажант по граждански договор от 4-ти работодател, не споменат до момента...

А 2010-та година съм бил на 20 години...

Отделно, всички работодатели до сега са ми осигурявали безплатна противогрипна ваксина. Аз лично съм си болнавичък и съм страдал от респираторни и грипни заболявания. Като стажант през 2010-та година ми поставиха 1-вата ваксина (защото ми беше безплатна). Е тази година за пръв път аз не се разболях, след това другия, следващия, по-следващия работодател. Мога да кажа, че грип от тогава не съм хващал, само настинка, лека и слаба. И не съм дал и стотинка за ваксина.

Наречето го "късмет", че ме е споходил. Наречете, че съм изключение от првилото в България относно отношенията работник-работодател.

Но аз съм минал през 4 работодателя (единият при когото съм бил, съм бил стажант на платен стаж).

На всякъде съм получавал еднакво и коректно отношение, далеч по-добро от законово установените норми...

И за финал,

работил съм в сфера, където сивият бизнес го няма. Всъщност там има взаимен контрол м/у компаниите на пазара и сами си се следят нещата да са по правилата. Някакъв установен постулат в този сектор. А има и много сериозен и строг държавен контрол. Едно от наистина малкото места в България, където нещата са както трябва и под лупа, макар и на всеобщото гражданско мнение...

Едно от наистина малкото места в България, където нещата са както трябва и под лупа, макар и на всеобщото гражданско мнение...

От застрахователите по-големи измамници няма.

Ми, при мен, да. Всичко е изпълнено, че и в повече. ххххххххххххххххххххххххххххххх

По, горе го казах - не всичко е черно! Има и добри работодатели, които  не се хвалят, не мрънкат, а просто си движат бизнеса. Тези работодатели знаят, че угаждайки на работника угаждат и на себе си! Тези работодатели знаят, че работниците не ги интересува какви проблеми или отговорности натскат фирмата. Такива работодатели ще стават все повече, но за жалост за сега са в сянката на другите!

Всички страни във този вид "договор" ще са доволни ако всичко е наред т.е. едните ще си вършат работата, че и повече, знаеики че ще получат своето, но и другите ще са доволни вземайки своето!!!

За теб има ли честни работодатели ?

Ти тук всички ги изкара от Ал Капоне нагоре.

Аз лично при повечето работодатели съм работил при осигуровки по- ниски от реалната заплата, но пък в интерес на истината никой не е имал против да си доплащаш осигуровките сам ако искаш по- големи :) А до преди няколко години- никой дори не плащаше осигуровки. Съдба ли е или късмет, не знам... А и не знам как ви звучи зимата да се пуска отопление когато термометъра вън падне под -11 ( минус 11 ), но за мен си беше реално. На оплакванията, че ни е много студено, дежурният отговор беше- не работите, за това ви е студено. А при шефовете работят 2 климатика, термоакумулираща печка и калорифер- това напълно сериозно. И вратата навън отворена, защото видиш ли, било им много задушно... Който иска да вярва, аз съм го преживял лично.

Говори каквото искаш, знам ти мнението, няма да влизам в спорове или полемика. Аз с очите си виждам за какво става на въпрос, но ти не ми вярваш. Не те и карам! Споделям мнение!

По, горе го казах - не всичко е черно! Има и добри работодатели, които  не се хвалят, не мрънкат, а просто си движат бизнеса. Тези работодатели знаят, че угаждайки на работника угаждат и на себе си! Тези работодатели знаят, че работниците не ги интересува какви проблеми или отговорности натскат фирмата. Такива работодатели ще стават все повече, но за жалост за сега са в сянката на другите!

Така е, просто не трябва да гледаме само от нашата страна на "медала".

За теб има ли честни работодатели ?

Ти тук всички ги изкара от Ал Капоне нагоре.

Има и такива... Особено в северозападна България и малките населени места.

(без да се засяга никого от определението)

Говори каквото искаш, знам ти мнението, няма да влизам в спорове или полемика. Аз с очите си виждам за какво става на въпрос, но ти не ми вярваш. Не те и карам! Споделям мнение!

Какво? Вие не се лъжете по между си. Застрахователите лъжат хората, че ги застраховат срещу рискове, а после ако дойде време за плащане, всячески се опитват да се измъкнат от отговорност. Помним я ЗК "Юпитер".

А на една от много по-предните ми работи съм работил на 40градуса. Обяснявайте ми за спазването на ЗБУТ.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Какво? Вие не се лъжете по между си. Застрахователите лъжат хората, че ги застраховат срещу рискове, а после ако дойде време за плащане, всячески се опитват да се измъкнат от отговорност. Помним я ЗК "Юпитер".

Помниш 96-та година... Черните години на застраховането. Защо не споменеш ВИС или СИК?

Сериозно за това с теб не искам да говоря, не искам и да обяснявам. В момента точно, лично, се занимавам с изплащане на щети и знам как се плаща. Знам и във всичките 3 споменати компании как се плащаха щети. Макар за едната да имам лошо личностно впечатление от колежка с която работех и за това напуснах, но това няма нищо общо с отношението с клиентите.

Нищо общо с твоето мнение, нищо с реалността, но въобще не искам да споря!

Само едно ще ти кажа, за градушката в София, изплатените щети от всички застрахователи минават 110 милиона лева към миналата седмица. Към днешна дата сигурно са вече 120 милиона лева.

И още едно нещо, всички изплатени обезщетения от всички застрахователни компании се обявяват публично и обществено достъпно (свободно за всеки), на 3 месечна база. При това по всеки вид застраховка. Както и получената премия за същия този период. Всеки идиот с калкулатор може да си направи проста сметка: Получена премия - изплатени обезщетения = ("плюс" или "минус" е резултата).

Абе не се ли отклонихте малко от темата на Кептъна? ОК, попълних в таблицата числото 340, защото като даскал толкова получавах, ок? Това нормално ли е. Изписа ми, че 58% от българите я получават тая заплата и го вярвам. Това нормално ли е? Знаете ли колко от нас се чустваме абсурдно? Да ми задава въпроса баща ми: "Ми ти що го завърши тва?" (да даскалувам). Аз самият вече от две години не искам да съм в тая системата. Децата? Нищо им няма. Колегите? За десетина години съм бил в три училища. Аз по-хубави хора като колеги само по строежите съм срещал... :) Това може да го схване само някой кой е ходил по строежи, щото има мит, че по строежите ходят най-вече да бачкат неграмотници и простаци. Не е верно!

Системата. Плюя на нея! 340 и пътувах. Сори! 

Да прави т.нар. държава това де прави вятъра! Към младите. Махайте се оттук. Един ден вашите внуци може и да дойдат и да я разгледат тая земя. На когото и да принадлежи тогава тя. "България" едва ли ще се казва. Кой знае. 

Редактирано от Методи Дамянов (преглед на промените)

Има и такива... Особено в северозападна България и малките населени места.

(без да се засяга никого от определението)

Ето, от тук идва и целия спор в тази тема. Просто действителноста не е една! 

Е, не. В друга фаза ли минахме? До сега говорехме за работници и работодатели, заплати, а сега изведнъж за клиенти и фирми!

Аз бях до тук в споровете и Ви желая лека нощ!

Извинете ме за отклонението, прави сте, бях засегнат...

Темата наистина е друга!

Нищо общо с твоето мнение, нищо с реалността, но въобще не искам да споря!

Само едно ще ти кажа, за градушката в София, изплатените щети от всички застрахователи минават 110 милиона лева към миналата седмица. Към днешна дата сигурно са вече 120 милиона лева.

Щом съм работил и не само аз на по 40 градуса, виждам колко се спазва ЗБУТ. Недейте говорете как се спазвали условията, особено лятото по морето се разходете и вижте. Всички си вземате рибка и кебапчета от капанчето, ама всичко в условията там противоречи на ЗБУТ.

п.п Колкото милиарди са прибрали застрахователите, муха ги ухапала да ръснат 100 милиона. Още помня случаи в които застрахователи не са изплащали обезщетения по застраховка ГО и са гонени самите хора от съда, понеже от другаде нямало как да се "вземат" парите по лесният начин.

Само като прочетем във форумите за застраховка Каско и шмекериите на застрахователите в оценяването...

Щом съм работил и не само аз на по 40 градуса, виждам колко се спазва ЗБУТ. Недейте говорете как се спазвали условията, особено лятото по морето се разходете и вижте. Всички си вземате рибка и кебапчета от капанчето, ама всичко в условията там противоречи на ЗБУТ.

п.п Колкото милиарди са прибрали застрахователите, муха ги ухапала да ръснат 100 милиона. Още помня случаи в които застрахователи не са изплащали обезщетения по застраховка ГО и са гонени самите хора от съда, понеже от другаде нямало как да се "вземат" парите по лесният начин.

Само като прочетем във форумите за застраховка Каско и шмекериите на застрахователите в оценяването...

Горко и тежко на невежите... За това няма да говорим, казах го вече!

По останалото. На морето ми е трудно да си представя на тези плажни барове как да се спазят тези изисквания. Всъщност не знам и колко са законовите изисквания към тях. Не мога да си представя как се прилага закона за сервитьорка, която щъка из масите, на плажа, на открито, как да се спази изискванията за температура на работното място...?

Вероятно ще ме просветлиш.

Лелее, "шефе", радвам се че си се самосложил в кавички. Ясен си ми. Ако въобще нещо си бил шеф, си бил назначен на работа в някъде..Вероятно с връзки. Провалил си фирмата, но си бил все пак в добри отношения с работниците. Може и точно това да я е провалило. В доста държавни фирми директорите крадяха заедно с работниците си...

Я да видим. Ако... Вероятно... Може... Баси! Сам си написа историята и сам си изясни кой какво е провалил. Чу-до!

Айдее и другото мрачно момче се събуди от другата страна на земното кълбо. Ми ти какво написа по темата?

...Ми ти какво написа по темата?

Нямам какво да кажа по темата освен, че ако някой има желание да промени живота си, трябва да действа. Друг начин няма...

Не мога да си представя как се прилага закона за сервитьорка, която щъка из масите, на плажа, на открито, как да се спази изискванията за температура на работното място...? Вероятно ще ме просветлиш.

Куик, не ме интересува как точно ще се спазва, задължение на работодателя е да спазва изискването. Мене никой не ме пита дали искам да си плащам данъците, плащам си ги задължително.

Нямам какво да кажа по темата освен, че ако някой има желание да промени живота си, трябва да действа. Друг начин няма...

От субективна , лична гледна точка това е правилното решение - Терминал 2 и на където Ви видят очите....

Изгонени от собственото си родно място......това не е Ваш , личен , свободен избор ! Това е принудителен избор !

П.П. за невежите !

Свободен избор предполага възможности с приблизително равни условия. Другото се нарича необходимост (обективна - за по-изучените). Тук нямате избор ! Иначе - в канала , както и се случва..

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.