Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за кабинета "Борисов-2"

Featured Replies

преди 8 минути, Мойра написа:

Действаш като трол, втълпявайки на четящите нещо, което е невярно.

Вече съм писала, но ще го направя пак - никога не съм харесвала нито БКП, нито БСП, нито която и да било друга партия дотолкова, че да правя каквото ми наредят и никога не съм била партиен член, какъвто си бил ти - на БКП.

На сегашните избори гласувам против Цецка и не заради външния и вид или способностите и, а заради зависимостта и от ГЕРБ и нейния авторитарен лидер. 

Радвам се, че има личност, за която да дам гласа си без угризения.

п.п. Имах друго мнение за теб, но явно някои хора са те преценили по-правилно от мен и са те определили като трол.

Съдейки по действията ти конкретизирам - герберистки трол.

Защо герберистки?

Защото негласуването, към което настойчиво призоваваш е в полза единствено на кандидата, издигнат от ГЕРБ.

Чудесно прави го но аз ако забелязваш , в което се съмнявам между другото - защото всички червени привърженици не мислите с главата а с опорни точки, аз се дистанцирам от ГЕРБ точно толкова колкото и от БСП - а това е страшно много повярвай ми. Никога няма да посегна към герберска бюлетина дори да предложат ангел небесен за кандидат а камо ли  генерал със съмнителни качества както е в твоят случай . Така че с много по голяма достоверност мога да твърдя че ти си червен трол . Но това на вас ви е в кръвта всички които не са плътно зад партийната линия са тролове предатели и т.н.

Мислех че си мислещ човек но явно съм се лъгал - ти си поредния "войник на партията майка"

Приянтно пропагандиране!

• Отговори 2,9k
  • Прегледи 166,9k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор
преди 1 минута, lsmurf написа:

Чудесно прави го но аз ако забелязваш , в което се съмнявам между другото - защото всички червени привърженици не мислите с главата а с опорни точки, аз се дистанцирам от ГЕРБ точно толкова колкото и от БСП - а това е страшно много повярвай ми. Никога няма да посегна към герберска бюлетина дори да предложат ангел небесен за кандидат а камо ли  генерал със съмнителни качества както е в твоят случай . Така че с много по голяма достоверност мога да твърдя че ти си червен трол . Но това на вас ви е в кръвта всички които не са плътно зад партийната линия са тролове предатели и т.н.

Мислех че си мислещ човек но явно съм се лъгал - ти си поредния "войник на партията майка"

Приянтно пропагандиране!

Продължаваш да насаждаш мнение, съдържащо неистина, което доказва, че си трол.

Приятно тролене! :)

Не ми пречиш и няма да си дам труда да те блокирам даже. :getout:

преди 9 минути, Мойра написа:

Продължаваш да насаждаш мнение, съдържащо неистина, което доказва, че си трол.

Приятно тролене! :)

Не ми пречиш и няма да си дам труда да те блокирам даже. :getout:

И кое точно от казаното е неистина Да ти цитирам ли пропагандните постове в полза на БСП които си нацвъкала из целия форум. Моля те ако можеш цитирай един мой в полза на ГЕРБ.

• Автор
преди 1 минута, lsmurf написа:

И кое точно от казаното е неистина Да ти цитирам ли пропагандните постове в полза на БСП които си нацвъкала из целия форум. Моля те ако можеш цитирай един мой в полза на ГЕРБ.

Цитирай!

Абе, мен на тея избори много ми хареса колко хора излязоха да гласуват. И при все, че говорим за президентски, а не за парламенташки избори. Не знам дали е заради т.нар. "задължително" гласуване (което е поредния прах в очите) или заради това, че Тиквата каза, че си подава оставката... но евала. Гласувах за задължително гласуване, защото българина (а защо само него пък) явно, че не може да го накараш по друг начин. Така и се стъпква партийния вот, където под строй ходят зомбитата да гласуват. Жалко, че "задължителен" не е, всъщност.

преди 36 минути, Мойра написа:

На сегашните избори гласувам против Цецка и не заради външния и вид или способностите и, а заради зависимостта и от ГЕРБ и нейния авторитарен лидер. 

Радвам се, че има личност, за която да дам гласа си без угризения.

п.п. Имах друго мнение за теб, но явно някои хора са те преценили по-правилно от мен и са те определили като трол.

Съдейки по действията ти конкретизирам - герберистки трол.

Защо герберистки?

Защото негласуването, към което настойчиво призоваваш е в полза единствено на кандидата, издигнат от ГЕРБ.

Това е типично хейтърство. Да гласуваш щото си ПРОТИВ еди кой си . Кажи защо си ЗА генерала де ? Дали той пък е толкова независим от БСП с вице такава като Йотова ??

Бих казал че точно той е в пъти по зависим от червената мафия.

Spoiler

Второ - за троловете - ще ти припомня че "трол" е човек съсипващ дадена дискусия с офтопици, личностни нападки, заяжданици и т.н.

За вас съм казвал , и вие постоянно го потвърждавате това, трол е ВСЕКИ човек с различно от вашето мнение.

Ако си в партийна медия ще блокираш всички наред , само защото не са на твоя акъл.Точно това ви е логиката на това самоблокиране което правите :) сакън да не чуете нещо различно.

Конкретно за теб , едно че цитираш само червени опорни точки и сайтове като а-спекто , свсетовен поглед инфо  на кървавочервените Симов, Дърева , и подобни , но и субективно гледаш на реалните тролове които са тук.

Само защото си лайквате простотиите, си сляпа за обидите, гаменщината, вулгаризмите .

преди 31 минути, Мойра написа:

Цитирай!

Няма смисъл не си човек който ще се вразуми а на тези на които държа във форума им е ясно за какво говоря.

• Автор
току-що, lsmurf написа:

Няма смисъл не си човек който ще се вразуми а на тези на които държа във форума им е ясно за какво говоря.

:)

Успешен и усмихнат да е деня ти! :emoji_natur-67:

Христо Комарницки : Режимът "Борисов" няма нищо общо с евро-атлантическите ценности. По същество това е полу-мафиотско, полу-феодално управление, базирано на страх, рекет, корупция и беззаконие.
Този режим се крепи от десетки, стотици хиляди унизени, подли, алчни, корумпирани, робски душици. Това, че са се уредили на топла държавна служба, не ги прави "десни". Нито мутренската далавера, в която са успели да се намърдат, е "реформа".

Правителството форсира обществени поръчки за Пеевски преди белотажа.

http://terminal3.bg/pravitelstvoto-forsira-obstestveni-poracki-na-peevski/

Процедурата за ТОЛ-системата бе първоначално стартирана на 5 април тази година, непосредствено след така наречения “катарзис на Борисов”, когато премиерът прекрати обществени поръчки за повече от 1 млрд. лева, спечелени от фирми, свързани с Делян Пеевски и Валентин Златев. Един от мотивите, изтъкнати от Борисов тогава, беше, че прекратените поръчки са пуснати по стария закон, а скоро ще имаме нов, следователно трябвало да бъдат пуснати наново. Само няколко дни по-късно бе пусната процедурата за национална ТОЛ-система и електронна винетка, но отново по стария закон. Това стана още преди седем месеца, но процедурата мина през многобройни перипетии – промяна на първоначалното обявление и последващи обжалвания. Последните две жалби бяха подадени в началото на септември тази година. Поискано бе спиране на процедурата, изпълнено надлежно от възложителя в лицето на Агенция „Пътна инфраструктура“. Обезпечителните мерки са били отхвърлени окончателно още миналата седмица – на 2 ноември 2016 година. Тогава обаче от АПИ не бързаха с обявяването на новия дедлайн за подаване на оферти. Правят го, след като станаха ясни резултатите от първия тур на изборите и угрозата от оставка на правителството е напълно реална след направените политически изявления от Борисов в нощта след изборите.

Още с обявяването й тази поръчка е съпроводена с най-различни проблеми, научаваме от статия в „Капитал“. Опасенията са, че поръчката е зададена така, че облагодетелства определени местни играчи, а отблъсква големи международни изпълнители. Особено голямо е предимството за фирми като „Контракс“ и „Телелинк“ според седмичника. Причината е, че именно те вече са монтирали точно онези преброителни устройства по рамки над пътищата за Агенция “Пътна инфраструктура” („Контракс“ по магистралите и първокласните пътища, а „Телелинк“ – по пътищата втори и трети клас), които се изискват и според условията на „новата“ обществена поръчка. В бранша на информационните технологии директно свързват тези две фирми с една турска етническа партия балансьор и с един корпулентен депутат от нея.

ГЕРБ се разгневи на бТВ: Приличате на една фалирала телевизия!

Цитат

Пиарката на премиера Бойко Борисов Севделина Арнаудова обвини бТВ в предизборни манипулации на общественото мнение. Поводът е подборката на гостите в сутрешния блок на частната телевизия. 

Ето какво написа Арнаудова във фейсбук в оригинален правопис: 

"Продуктово позициониране!!!
Всеки ден членове на щаба на Радев гостуват в Btv да коментират изборите в щатите и случайно да си рекламират продукта!
Btv, приличате на една фалирала вече tv! Това е моята гледна точка! А при вас "всички гледни точки" отдавна липсват!"

Намекът явно е с финансираната от банкера Цветан Василев и известна с тенденциозността си ТВ7, която изпадна в остър финансов недостиг след краха на КТБ, чийто лиценз наскоро бе отнет от Съвета за електронни медии.

Гневът на Арнаудова всъщност е заради това, че веднага след участието на Цецка Цачева в "Тази сутрин" в студиото е влязла Елена Йончева, която е част от предизборния щаб на другия кандидат за държавен глава ген. Румен Радев.

Под поста на пиарката на ГЕРБ се е разразила любопитна дискусия. В нея се е включила и Валя Гиздарска, главен редактор "Актуални предавания" в BTV Media Group. 

"Понеже фактите говорят, ето ги и тях - тази седмица по Btv: Цецка Цачева, Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Лиляна Павлова, Даниел Митов, Владислав Горанов, Божидар Димитров. И други в защита: Божидар Лукарски и М. Кунева. И едно уточнение- всички министри в подкрепа на кандидат-президента на ГЕРБ", заявява тя.

А журналистът от бТВ Мария Цънцарова "приема забележката" на гласа на премиера:

"Съгласна съм! Обективност е гостите да са само от ГЕРБ!

Живеем в демокрация... твърдят някои. По същата причина отнеха и лиценза на ТВ7 веднага щом разбраха, че се готви ново опозиционно предаване точно преди изборите. Предаването беше спряно на десетата минута, като големите оператори получиха нареждане от СЕМ да прекратят излъчването.

Та да си продължа мисълта от Президентски избори 2016. Първият вариант е съществото печели изборите и управлява заедно с Патриотичния фронт, който в края на мандата вече ще бъде спомен. Вторият вариант е победа на БСП и управление с ДПС, което ще бъде сринато в рамките на максимум три месеца, като причина за това ще бъде или че премиера е със шапка, или че е без шапка. Това са двата песимистични сценария.

Оптимистичният засега е хипотетичен и той е Патриотичният фронт и евентуална (всъщност задължителна) партия на Слави Трифонов да успеят да спечелят заедно достатъчно (а защо не и повече) гласове за да могат да управляват самостоятелно или с помощ от публиката. Не че съм им фен, но сега съм готов на всичко само и само да не позволя на съществото отново да ни трови с уникалната си простотия. Това е засега. Ако споменатото същество отново дойде на власт, то ще се върна към първата си страст - алкохола (майтапче!). :wink12:

• Автор

Образът "Борисов" - от мъжкар до сръдльо

Цитат

Образът на подалия за втори път оставка от премиерския пост Бойко Борисов претърпява огромна метаморфоза през последните над десет години.

Освен очакваните негативи, които неизбежно носи всяка година на власт, личните решения и постъпки на Борисов са основната причина рейтингът му да се срине, а образът му все по-малко да се свързва с мъжкарството и все повече с неуместната за един държавник сръдливост.

Борисов няма нито един довършен мандат

За вече 11 години в активната политика Бойко Борисов няма нито един довършен мандат. Доказателство за това откриваме в политическата му биография.

Борисов се явява за първи път на избори по време на частичния местен вот в София през 2005 г., наложен заради избирането на Стефан Софиянски за депутат.

След като ги печели и управлява две години, лидерът на ГЕРБ се явява на редовен местен вот през 2007 г. Убедителната победа обаче не кара Борисов да довърши мандата си, като през 2009 г. той се явява на парламентарни избори, печели ги и освобождава кметския пост в София.

Управлението на лидера на ГЕРБ като премиер от 2009 г. до 2013 г. също завършва предсрочно, като по време на мащабни протести в страната срещу високите цени на тока, той решава да подаде оставката на правителството.

Сценарият се повтаря и днес – само след две години управление на втория кабинет „Борисов” премиерът подава оставка, без очевидна причина за това.

Сърдит политик = слаб политик

Златно правило в политиката е, че сърденето срещу вота на избирателите не носи позитиви. Урокът вече бе научен от Иван Костов през 2001 г., когато отказът му да приеме избора на мнозинството от българските граждани практически сложи край на силната десница у нас.

Борисов се сърди, при това се сърди често. Разсърди се на стотиците хиляди българи, излезли да протестират през 2013 г. и без държавническа визия заяви, че им връща властта.

Разсърди се на вота на избирателите отново през 2013 г. и извади ГЕРБ от парламента, с което практически направи невъзможно функционирането на 42-рото Народно събрание.

Сърдит е и днес, затова че гласоподавателите не са предпочели неговия кандидат в един мажоритарен вот, нямащ нищо общо с отношението им към изпълнителната власт.

Трудно удържа на думата си

За 11 години в местната и изпълнителната власт Борисов допусна най-голямата грешка – даде повод на гласоподавателите си да се усъмнят в думата му.

Достатъчно е да погледнем последния абсурден ултиматум, който постави пред избирателите си, а именно че ще подаде оставка, ако Цачева не спечели на първи тур. Въпреки публичното обещание, в нощта след първия тур Борисов отказа да го направи и започна да тълкува пред журналисти собствените си думи.

Подобни противоречащи си изказвания може да открием по много теми, по които на Борисов се е налагало да взема отношение. Да вземем за пример АЕЦ „Белене”:

• „…замразяваме АЕЦ Белене“ (10.7.2009)
  • „Белене е икономически необоснован проект“(29.9.2009),
  • „Белене е гьол, пълен с жаби за 800 милиона лева“(16.3.2010),
  • „АЕЦ Белене е висша форма на корупция“ (2.3.2010),
  • „АЕЦ Белене ще спре или ще се строи с европари“(16.3.2010),
  • „България замразява строежа на АЕЦ Белене“(12.6.2010),
  • „Белене не е замразена“(25.6.2010),
  • „АЕЦ Белене е изключително важна за България“(1.11.2010)
  • „АЕЦ Белене може да стартира още утре“(21.9.2010),
  • „Намерен е стратегически инвеститор от Бавария за АЕЦ Белене“ (25.10.2010),
  • „Бойко Борисов ще поиска от Путин твърда цена за построяването на Белене“(6.11.2010) (стратегическият инвеститор от Бавария да яде ряпа),
  • „На срещата с Путин няма да се говори за Белене“(12.11.2010),
  • „Бойко Борисов подкрепя с цялото си сърце проекта“АЕЦ Белене“ (2.11.2010),
  • „Бойко Борисов подкрепя АЕЦ Белене не „с цялото си сърце“, а с „прагматизъм“. (5.11.2010).
  • „Ако не започнем да строим „Белене, след 15 години икономиката на България ще банкрутира.“ (26.02.2011).
  • АЕЦ "Белене" не трябва да се строи.” (13.01.2013)
  • Лично аз съм спрял проекта АЕЦ “Белене”, плащайки политическата цена.” (27.01.2014).
  • „България води дела за АЕЦ „Белене”, докато „натовска Турция” строи 4 централи с руска помощ.”(30.01.2015)
  •  „Идеята за рестарт на Белене е популизъм.”(3.08.2016)
  • "Белене трябва да се строи, тя вече не е хипотеза. В противен случай ще имаме много скъпи реактори в някой музей" (12.08.2016)

Подобни лупинги в позицията за един политик са недопустими, а при Борисов станаха прекалено много.

В заключение може да се каже, че политическият образ на Борисов, който му носеше толкова значителни успехи през годините, е непоправимо накърнен към днешна дата. Разбира се, това не означава, че е загубил всичките си качества. Харизматичността на лидера, умението бързо да се нагоди към реалностите и немалкото постигнати успехи в мандатите му не са за подценяване и вече бившият премиер ще остане основно действащо лице в българската политика. Но не и по този доминантен начин, по който беше досега.

Михаил Кръстев, Фрогнюз

ВСИЧКО Е НАГЛАСЕНА ПАРОДИЯ  

СЛАВЧО градинката  излъга народа с мажоритарно гласуване и сега герп и бсп ще го направят  и ще има герп пълно мнозинство  или бсп в следващото правителство .

ШЕ видиме  после тоя капут трифунов какво ще се обяснява .

преди 25 минути, Мойра написа:

Образът "Борисов" - от мъжкар до сръдльо

преди 25 минути, Мойра написа:

Харизматичността на лидера,

Сръдльо се римува и с друга думичка и откога тъпотата означава харизма. Това могат да го кажат само хора, които са повярвали в нея (имам предвид тъпотата, а не харизмата).

Извинявам се, така както съм го цитирал, излиза че Мойра го е написала, а това е просто мнение на Михаил Кръстев от Фрогнюз, което в по-голямата си част е вярно, с изключение на мнението му за харизмата.

преди 21 минути, Yvan Sergeev написа:

ВСИЧКО Е НАГЛАСЕНА ПАРОДИЯ  

СЛАВЧО градинката  излъга народа с мажоритарно гласуване и сега герп и бсп ще го направят  и ще има герп пълно мнозинство  или бсп в следващото правителство .

ШЕ видиме  после тоя капут трифунов какво ще се обяснява .

Абсолютно прав, но някои капути са по-качествени, нима искаш сегашната амеба пак да управлява?!

Редактирано от crazy katon (преглед на промените)

залагам  че ще каже ама той референдума не беше валиден  не стигаха 10000 гласа те сами си го рeшиха и пак прецакаха народа :D  и че требвало всички  негови въпроси да  са включени в референдума и щяло да се оправи ама го преебали  . 

• Автор

15094292_1164661200237919_70806519130300

Що за държавник е това? 

Поне се отървахме от реформаторите.

Сега Кунева какво ще работи? 

• Автор
преди 21 минути, иноТ написа:

Що за държавник е това? 

Поне се отървахме от реформаторите.

Сега Кунева какво ще работи? 

Кунева спешно е заминала за Брюксел, сигурно там ще си търси работа. ;)

Редактирано от Мойра (преглед на промените)

Напомня ми на спешното местанско посещение в турското посолство. Тича при господарите и тая.

Гледайте Лукарски по БТВ.

Редактирано от иноТ (преглед на промените)

а какво ще стане със санирането 

За санирането обещаха да има приемственост, и ще е добра практика да бъде продължено, макар че съм противник на Борисов. То не е цялостно саниране, рядко се "пипат" конструктивните елементи и ВиК системата (както трябва да е), но пак е нещо. Дано бъде продължено.

Иначе коментара ми за случилото се вчера и днес:

Победата на Радев е закономерна. В целия свят вървят такива социални и политически процеси против приятелите на измамата - демократите. Хилъри загуби. Орбан тържествува. Меркел губи позиции всеки ден. Брекзит се случи. Демократичното ядро в ЕС се тресе от глупавата си недалновидна политика.
С победата на Тръмп миналия вторник се поставя началото на нещо ново в обществения, социален, икономически и политически живот. Дали е за по-добро или по-лошо - ще стане ясно.
И всеки, който брани старото, вече мъртво статукво, е леко неосведомен човек. Либерализма търпи поражение, защото финансовите спекуланти и техните банкови любита (плюс политическите им представители) загубиха контрола върху икономиката и обществения живот.

Давам прост пример, който съм давал и преди за структурните и цикличните проблеми в американската икономика. Накратко - когато през 2008 г. САЩ навлезе в най-голямата криза от 1929 г. насам, ФЕД реши да спаси икономиката по либералния начин - просто напечата 3 трилиона допълнителни банкноти, които бяха пуснати в обръщение и моментно закрепи положението. Но структурните проблеми останаха - начина по който работи ФЕД и борсите не са пипнати - там продължават да дерибействат финансови спекуланти, които правят грандиозни измами, често с несъществуващи пари. Според Стиглиц например само през 2009 г. 61% от операциите на фондовата борса са се извършили от компютри - човешкият фактор е напълно елиминиран, а те са действали по математически алгоритми. Моето уважение към технократите, но да управляваш само и единствено с числа, без да го съчетаеш с "пулса" на народа е просто неправилно. Без неуважение и отричане на математиката разбира се, защото нейните закони са железни и не се влиият от емоции. И точно заради това либералната политика на създаване на балони (печатане на пари, финансова спекула, теглене на дългове за рефинансиране на стари задължения) ще се сгромоляса и ще боли така както никога не е боляло.

Редактирано от Phused (преглед на промените)

преди 39 минути, adersa написа:

УУУУ сега москвето остана без работа какво ще стане с системата за пръстовия отпечатък

15037160_1174024569351045_28526591937472

След далаверите с ваксините - не за да влезе в болница...

• Автор

Мисля, че тази новина има връзка с оставката на правителството.

Главният прокурор сигнализира съдийската колегия за забавени съдийски дела

Цитат
От днес започва работа Приемна на главния прокурор и прием на граждани от административните ръководители на прокуратурите по места

Главният прокурор сигнализира съдийската колегия за забавени наказателни дела в Софийския районен и в Софийския градски съд по внесени от прокуратурата обвинителни актове, по които разглеждането в съда е продължило повече от две години, съобщава БНР. 

Става дума за 40 наказателни дела в Градския и 342 - в Районния съд. Сред тези в Софийския градски съд има седем неприключени дела за убийства, като едното от тях е образувано през 2010 г. и все още е на първа инстанция. Без присъда е и дело от 2008 година срещу 9 лица за престъпления по служба.

Далеч извън процесуалните срокове са и дела в Градския съд за грабежи, причиняване на смърт на пътя, разпространение на наркотици, данъчни престъпления. В Районния съд пък има забавени дела за грабежи от януари 2012 г., за изнасилване от 2013 г. и за причиняване на средни и тежки повреди от 2014 г.

Главният прокурор е сезирал съдийската колегия на ВСС и за 4 дела със значително забавени мотиви. При три от тях присъдите са постановени през 2008 година, но вече 8 години няма изготвени мотиви.

Новина за активност на прокуратурата с дата 14 ноември - от днес започва работа Приемна на главния прокурор и прием на граждани от административните ръководители на прокуратурите по места. Целта - осигуряване на непосредствена възможност за отправяне на сигнали за престъпления и други закононарушения, които са от компетентността на държавното обвинение.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.