Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

Говоря за всички онези 3Д  текстове и надписи, завъртяни насам натам по листа :D Инсталирах WPS горе долу по същото време, в което Борусия фенът е писал поста си. Харесва ми на първо четене, а и щом е препоръчан, значи има за какво :)

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 765,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

на 11/23/2015, 9:43:46, Методи Дамянов написа:

@Melmak ® благодаря. Ами, по отношение на линк към решенията... аз съм си забранил историята във Файърфокс, но ето няколко. Не мога да намеря връзка, където човекът каза това за потребителско (не-root) изпълнение на xfdesktop:

Аха, сега придобих представа какво се случва.

Цитат

Xfdesktop is a desktop manager for the Xfce Desktop Environment. Xfdesktop sets the background image / color, creates the right click menu and window list and displays the file icons on the desktop using Thunar libraries.

Този мениджър се стартира заедно със зареждане на XFCE. Според мен трябва да е с твоят потребител, за да може да направи връзка с неговото обкръжение на средата. Дотук няма очевиден проблем. Проблемът, според мен, се получва когато накараш този мениджър да крашне. Тогава загубваш неговите функции и трябва да го рестартираш. Но тези програми обикновено са сложни и понякога бъговете в тях се репродуцират много трудно, че да се хванат.

Във КДЕ5 съм абсолютно начинаещ и  не мога да изкарам менюто на ацестреам  от иконата в трея. Под кде 4  ставаше номера с добавянето на QtCurve  но сега номера не минава .Показва  ми ъплоуд и данлоуд скоростите и броя на сйдърите но до там. И другия проблем който е мега сериозен  е че ако  тръгна да гледам сериал  от някой торент  ми се повтаря една и съща серия без значение ,че има още 20 други да речем. Почва едно и също всеки път. Тия номера стават под Арч . Споделете опит или насока за какво да се хвана че  ще откача  вече. Принципно всичко е писано за GTK  библиотеки  и работи добре на mate,xfce,gnome. Под KДЕ  ядем дървото. Ама и тия дето го пишат тоя acestream да ги ЕВА в мамата   не седнаха и да го портнат като хората.

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

Здравейте, коя линукс дистрибуция ще е подходяща за тази стара машина:

Дъно: ASUS P4P800-X

Процесор: Интел едноядрен на 3.00 GHz с 1 MB кеш. (процесора не поддържа 64 битова архитектура)

Рам памет: 3,50 GB DDR400

Видеокарта: Ati Radeon 9550 (256 MB)

И друго което ме интересува, ако може инсталацията да се побере на  хард 20 GB, и как да да го разделя харда при инсталацията?

Искам на този компютър да му инсталирам някакъв линукс и да го разучавам, начинаещ съм.

Редактирано от pranjev (преглед на промените)

Слагай, която ти харесва, няма да имаш проблеми. Харда може и да не го разделяш, паметта е достатъчна и без swap. Може да пробваш Mint/Rosa/Stotinka.

Добре, но в линукс операционнта система като е инсталирана на един дял, не е ли желателно на този дял да е само тя инсталирана? И да си има и други дялове на които да има друго съдържание, и да могат и те да се ползват също?

преди 1 час, pranjev написа:

Здравейте, коя линукс дистрибуция ще е подходяща за тази стара машина:

Дъно: ASUS P4P800-X

Процесор: Интел едноядрен на 3.00 GHz с 1 MB кеш. (процесора не поддържа 64 битова архитектура)

Рам памет: 3,50 GB DDR400

Видеокарта: Ati Radeon 9550 (256 MB)

И друго което ме интересува, ако може инсталацията да се побере на  хард 20 GB, и как да да го разделя харда при инсталацията?

Искам на този компютър да му инсталирам някакъв линукс и да го разучавам, начинаещ съм.

Надяла от 20 GB инсталираш кореновия дял (/). Напълно достатъчно е за системата. В него са всички поддиректории. Гледай внимателно, къде е зададен да се инсталира GRUB. Трябва да е върху MBR (dev/sda), което е целия физически диск. Естествено, данните трябва да ги пазиш на друг дял, защото този е достатъчен само за системните директории.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Значи по-време на инсталацията ще ме попита къде да бъде инсталиран GRUB, така ли да разбирам? И може ли да се избегне по-някакъв начин слагането на парола, да няма парола просто когато зарежда операционната система?

Бих помолил за линк за изтегляне на дистрибуцията, не мога да я открия.

преди 10 минути, pranjev написа:

Значи по-време на инсталацията ще ме попита къде да бъде инсталиран GRUB, така ли да разбирам? И може ли да се избегне по-някакъв начин слагането на парола, да няма парола просто когато зарежда операционната система?

Бих помолил за линк за изтегляне на дистрибуцията, не мога да я открия.

Никога не премахвайте администраторската парола. Тя е ключов елемент от защитата на системата. Но, нищо не ви пречи да зададете автоматично влизане в системата, за да не се вписвате всеки път.

Относно дистрибуцията - аз ви препоръчвам тази : https://ubuntu-mate.org/trusty/

Свалете 32 битовата версия.

Изпробвам в момента mint rosa от диск и имам няколко въпроса:

- БГ превод има ли защото не виждам такъв или ще има такъв само ако се инсталира т.е. там има БГ  предложен от инсталатора.

Как се сменя клавиатурната подредба EN / BG

Значи пробвах го това убунту от жив диск наскоро което ми го препоръча cybercop, но не останах много впечатлен от него, някак си останах с впечатлението че е много орязано и е много бедно на опции. Също така изпробвах от живо двд и това:

Avlinux 604-xfce410-pae-i386-gcc4.7-gtk2-2.24-diehard-en и ми хареса това че имаше много сложени програми за видеоредактиране аудио, плейъри и изобщо имаше много сложени неща в него. Въпроса ми е има ли такава 32 битова дистрибуция, в която предварително да са сложени много програми, а не аз да си ги търся и да си ги инсталирам след инсталирането и, ако може дайте ми линк за някоя такава.

Някой може ли да каже, след като бъде инсталиран Avlinux, има ли възможност да се изтегли български езиков пакет, и да се направи цялата операционна система на български?

И също така не разбрах как по-време на инсталацията да направя така че GRUB да бъде инсталиран върху MBR (dev/sda)?

Това не става ли ? Все пак е Slackware 

http://vectorlinux.com/screenshots

Редактирано от acnekt (преглед на промените)

преди 28 минути, acnekt написа:

Това не става ли ? Все пак е Slackware

http://vectorlinux.com/screenshots

Благодаря за линка, ще го изпробвам и ще пиша отново.

преди 1 час, Black Power написа:

Изпробвам в момента mint rosa от диск и имам няколко въпроса:

- БГ превод има ли защото не виждам такъв или ще има такъв само ако се инсталира т.е. там има БГ  предложен от инсталатора.

Как се сменя клавиатурната подредба EN / BG

Има. Просто при инсталацията, трябва да изберете български език. Колкото до Ubuntu MATE - заблуждавате се за опциите. Особено с compiz, който след толкова години още може да конкурира всеки нов композитен мениджър.

Погледнахте ли видеото от презентацията на официалната страница ?

566b28e81c832_Screenshotfrom2015-12-1121

не бях писал от няколко дена :D

Това червено триъгълниче и удивителен ми се пръква от време на време, а при клик върху него излиза надпис "this update information is outdated..." и прочее. На някой появявал ли му се е и как го е оправил (понякога като се пръкне, ми се блокират клавишните комбинации, като например тази за смяна на езика на клавиатурата)

Може би, като изключиш автоматичната проверка за обновления от "Програми и актуализации".

Здравейте , първо искам да се извиним ако въпросите ми не са за конкретната тема , но пиша тук понеже знам че това е линукс дистрибуция и смятам че е за тук сега имам няколко въпроса относно дистрибуцията raspbian wheezy , въпросите ми са следните :

1. Първо , какъв е максималният капацитет който raspberry pi2 - подържа за microSD карти ? Питам понеже моята е 32 - ка и ми се искаше да сложа по-голяма. (64 или 128)
  2. Второ как мога да направя в тази дистрибуция искам да изключа опцията монитора да ми гасне през 15 мин . Искам това да го изключа и да не гасне въобще.
  3. Трето понеже съм с Raspbian - Wheezy и лентата ми изглежда по този начин мога ли  да го направя и как да стане да изглежда като Jessie  Смисъл стил малината . 

Благодаря Ви много .

ac39a82937052ec1.png

8808161e037b4ad4.png

3ceb570a1314c123.png

a214dbb614dae2e3.png

Няма ли нещо, което се казва "настройка на захранването/power-manager"? Има и друг начин, но тоя е по-лесния (засега).

Моето е Убунту (да не става грешка).

Редактирано от бат'начо (преглед на промените)

преди 11 минути, бат'начо написа:

Няма ли нещо, което се казва "настройка на захранването/power-manager"? Има и друг начин, но тоя е по-лесния (засега).

С най- малко зависимости от развитите мениджъри на захранването е mate-power-manager. Можеш да ползваш и xfce4-power-manager, както правят в Lubuntu.

Има такова меню като от снимките Panel Settings но разгледах го но там са още по дървени от това стандартното никъде нe виждам да може да се направи да изглежда като джеси.

Edit: Другият вариант е ако има някъде тема наподобяваща изгледа на Джеси ...

Edit 2: Въпроса с гасненето на монитора го разреших по този начин . Който също го дразни това , изпълнявате стъпките от урока , така както направих аз . 

Остана само проблема с изгледа от wheezy към jessie

Редактирано от windows7 (преглед на промените)

"Изглед" в смисъл - тема, икони или панела. Може да понастроиш прозначност-цвят , готови шаблони за цвят има в пакета gcolor2, ако е само за панела.

Сега ми хрумна - изпълни в терминала

apt-cache search adwaita

и после инсталирай и приложи /от персонализиране на външния вид - джаджа - Адвайта/ каквото открие (ако го няма/не е инсталирано), после виж за панела със системни настройки (може да трябва да излезеш и влезеш). Предполагам, че го искаш в светъл цвят. Или пък за нещо с "clearlooks" в името.

Редактирано от бат'начо (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.