Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

преди 7 часа, AlkatrazBG написа:

Не може ли да бутне с това и после да си фиксне   каквото трябва  http://www.supergrubdisk.org/category/download/supergrub2diskdownload/super-grub2-disk-stable/

Ще опитам .

Благодаря много.

Детектна се, и се бутна през Super Grub 2 успешно без да правя нищо.

Интегрирах си и Super Grub 2 в бут мениджъра си.

Без флашки и дискове с Easy BCD.

Ако е възможно лесно да се поправи ще се захванаа.

Ако е сложно, просто махам от бут мениджъра убунтуто което не тръгва и си оставям супер груб 2 и от там ще си го бутвам всеки път .

В момента актуализирам Убунтуто надявам се да се фиксне само :D

Редактирано от Гост (преглед на промените)

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 764,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

преди 34 минути, Tanner Foost Foust написа:

В момента актуализирам Убунтуто надявам се да се фиксне само :D

Ако преинсталираш GRUB (grub-pc), вероятно ще ти излезе диалог за избор, къде да бъде инсталиран.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

преди 1 час, Tanner Foost Foust написа:

За това се надявам да възстановя Убунтуто без преинсталация на убунтуто.

Как ще преинсталираш заради такова нещо, оправя се за 30 секунди... Ето ти бърз и елементарен начин, на български.

Оправи се по моят начинаещ импровизиран начин.

Плюс помощ от Super Grub 2.

Бутнах си убунтуто. Актуализирах. 

Sudo apt-get update.

И тадаам.

Остава само да успея да си направя Windows Boot managera под дефалт.

Че убунту буут мениджъра не ми допада.

Защото като от убунту мениджъра превкюча на уиндоус буут мениджъра. Графиката ми забива. Нищо че си бачка но си на сляпо.

Не удпях да задам бутлоадера на 7 под дефалт.

Аз не знам, дали е възможно. Уиндоус не търпи, друга ОС. Ако инсталираш Линукс и след това Уиндоус, не получаваш дуал бут. Защото Уиндоус не признава, наличието на другата ОС. Виж обратното, става без проблем.

Тук грешиш.

С допълнителен софтуер easy bcd под Windows мога да си добавя в бут лоадера на 7 каквито поискам исота или партишъни с други осове.

И се бутват успешно.

tmp_5080_20160427_203729456828993.jpg

Това, което ме дразни в лоадъра на Убунту е че когато през него избера да вляза в Windows лоадера... Забива ей така.

tmp_16713_20160429_200843456828993.jpg

Пускаме в уин лоадера само че с тази графика.

Автоматично ми бутва 7 след 10 секунди или ако използвам стрелките и броя мога да си бутна и другите но съм на сляпо.

Е не винаги ми го прави това но почти винаги. Много рядко през убунту лоадера ще ми зареди без да забие графиката в лоадера на 7.

Няколко месеца нямах ядове. Под дефалт ми беше уин лоадера.

Днес след борбата с Grub rescue

Перманентно стана убунту лоадера.

Ще пробвам с :

Bootrec.exe /FixMbr
Bootrec.exe /FixBoot

под Windows-a 7 инсталация през команд промпта.

И греша и не греша. Ако инсталираш в тази последователнос, Линукс-Уиндоус, няма да ти стане дуал бут. Никога, не ми се е получавало. Сега че има разни програми, дето решават този проблем, има. Не знаех, но вече ги научих.

И аз имам дерт. Ама не ми пука. Винаги когато пусна Уиндоус 10, след като съм ползвал Manjaro, часовника е назад, с няколко часа. Нямам проблем с батерията. Под Линукс, няма никакви проблеми.

Редактирано от AntiAlGor (преглед на промените)

Трябваше да си сложа CentOs....

Реших проблема.

Резултата е на лице.

Може ли малко по подробно убеснение на тоя номер с бут лоадера ,че и аз го имам тоя проблем.(Но като за индиянец)

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk

Резултата, голям кеф.

tmp_24810_20160429_203750456828993.jpg

Вече под дефалт ми е уин лоадъра.

Ако имаш Линукс дистрибуция и Микрософт операционна система. Ако под дефалт ти е бут лоадера на Линукс дистрибуцията, тогава ако искаш можеш да направиш под дефалт Микрософтският лоадер.

Ръгаш двд в оптичното устройство с уин 7 инсталация или флашка.

Даваш езика ти на клавиатурата да ти е на английски и избираш поправяне на уиндоус. След това имаш две опции. Автоматично ще ти пусне първата. Ще ти даде грешка. Избери втората. След като те пусне във втората опция дай назад. Ще ти се покаже списък с тулове. Избери команд промпта.

След това въведи двете кочанди една след друга.

Рестарт и дефалт бут лоадера ти е на Микрософт.

Тук ако ти изчезне Линукс дистрибуцията в Микроспфтският бут лоадер, просто под Уиндоус 7 свали си и инсталирай easybcd.

Стартирай easybcd и от там add entry. Отиди в Linux.

Там избери Grub 2.

Отдолу го остави на аутоматик.

И си добави записа.

Рестарт.

И тадам.

Можеш да си суичнеш към линукса от уиндоус бут мениджъра.

преди 3 часа, cybercop написа:

Второто изречение не мога да го разбера. GRUB трябва да е инсталиран върху MBR (dev/sda). Това е целия физически диск. Ако имаш втори диск, тогава го инсталираш върху този, на който е кореновата файлова система на Linux. Не знам, какво ще стане, ако Linux и Windows са на два отделни физически диска. Такава ситуация не съм имал.

Виж това упътване.

http://skss.learnfree.eu/archives/3425

Стартираш в режим Live CD, какъвто имаш диск с Ubuntu.

Сваляш пакета с приложението и го инсталираш на живата система.

За 32 битова система https://launchpad.net/~danielrichter2007/+archive/ubuntu/grub-customizer/+files/grub-customizer_5.0.6-0ubuntu1~ppa1t_i386.deb

За 64 битова система https://launchpad.net/~danielrichter2007/+archive/ubuntu/grub-customizer/+files/grub-customizer_5.0.6-0ubuntu1~ppa1t_amd64.deb

Пакетите са за Trusty. Ако си с друга версия на Ubuntu я избери от списъка.

https://launchpad.net/~danielrichter2007/+archive/ubuntu/grub-customizer/+packages?field.name_filter=&field.status_filter=published&field.series_filter=xenial

Стартираш приложението и следваш ръководството от първата връзка.

Ползвам Линукс и Уиндоус на два различни диска в един компютър. Уиндоус има склонност да затрива всичко останало, затова първо се инсталира Уиндоус на първия диск, след това Линукс на втория, като Grub е върху първия диск при Уиндоуса. При стартиране на компютъра има възможност за избор на операционна система, при мене по подразбиране автоматично зарежда Линукс. Ако много ми трябва Уиндоус, избирам ръчно. Толкова от моя опит.

Благодаря но си разреших проблема по описаният начин.
И разбиваме мита че не може и няма вратички. :D

Относно онзи мега як графичен интерфейс на лоадъра на Алкатраз. Бих го пробвал ако гарантираш че няма да забива и ще разпознава всичко което разпознава до момента.
Имам чувството че е само за Mac. :D

На мен ми трябва надежден бут лоадер. Както е бут лоадъра на 7.

На 8 и 10 не ми се виждат надеждни. Крашвали са ми с толкова много операционни системи в един диск.

Върнах се на този лоадер.

И за сега няма забиване.

tmp_6977_20160429_231131_1098473452.jpg

Но възниква въпроса защо ми се трупат различни кърнели?

Очевидно след ъпдейти.

Но защо не се заменят?

Нещо правили се по този въпрос или трупането им не заема място и не са нужни действия?

Прозрачният ефект в терминала ми заминал на кино. Само с плътни цветове. Ако му дам трансперант на терминала си взима черен цвят и няма никаква прозрачност.

Ако кликна хикс на терминала се появява надпис затвори или отмени, и тогава е прозрачен...

Бях му сложил видео драйвери за Nvidia 920m. След няколко ъпдейта си минал ня Intel hd 5500..

Само на чистият Gnome нямам прозрачност.

В останалите графични среди имам.

Сложих му една картинка, няма да ставам толкова дребнав :D

Screenshot_from_2016_04_29_23_46_15.jpg

Ако инсталираш Уиндоус след линукс ще трябва да имаш предварително подготвен партишън и след инсталацията да се логнеш в линукса и да ъпдейтнеш груб .След тази стъпка линукс ще разпознае уиндоуския дял и ще го добави в груб-а

Имаш много инсталирани кернели щото си обновявал ,старите остава и трябва да се трият ръчно от мениджъра на пакети

преди 4 часа, Иво Димов написа:

Ако инсталираш Уиндоус след линукс ще трябва да имаш предварително подготвен партишън и след инсталацията да се логнеш в линукса и да ъпдейтнеш груб .След тази стъпка линукс ще разпознае уиндоуския дял и ще го добави в груб-а

Този проблем със определянето на кой да е дефалт лоадера го оправих.
Вече знам как да правя под дефалт груб-а или уин-а.
За груб-а ясно е, през терминала в Линукс дистрото.
А за уина ако искам неговият лоадер да ми е дефолтски, стартирам инсталация на уина и зареждам команд промпта и от там следните команди:

Bootrec.exe /FixMbr
Bootrec.exe /FixBoot

Ще интегрирам и сетъпа на уин 7 в бут мениджъра че да не бутвам двд-та и флашки когато искам да правя под дефалт лоадера на 7.

Аз нямам проблем с разпознаването на операционните системи под кой да е лоадер.
Просто имах ядове с определянето на кой да е под дефалт лоадер.
Всички лоадери си виждат осовете ми.

Тук не иде реч кой да е по дефаулт.Ако не ъпдейтнеш груб след инсталация на уиндоус като втора ос,няма да ти зарежда груб и съответно линукс.А със коя ОС да си ,използваш груб менюто и си избираш.Ти като гледам бая си нацвъкал

преди 2 минути, Иво Димов написа:

Тук не иде реч кой да е по дефаулт.Ако не ъпдейтнеш груб след инсталация на уиндоус като втора ос,няма да ти зарежда груб и съответно линукс.А със коя ОС да си ,използваш груб менюто и си избираш.Ти като гледам бая си нацвъкал

Последно слагах 10, и няколко дена забравих за Убунту, но в буут лоадера си стои.
Но при опит днес да заредя Убунту ме прати в гурб рескю ако си чел предходните ми постове,
И съм сигурен че е станало както казваш и причината е десятката.
И Easybcd не ми помогна да си добавя Убунтуто на ново.

Да ,джама счита своя MBR дял за единствен щото не вижда линукс партициите

Tanner:  :) Ти имаш много големи пропуски в инсталациите си на windows. Пропуснал си да инсталираш Windows 3.11 Windows 98 и Windows XP, че ти къде си тръгнал без тях да слагаш груб. Сложи си и един Hackintosh може пък да ти се оправи бут лоудера. Ти искаш помощ от хората,но си правиш какво ти си знаеш.

Ами обучавам се, обучението ми го иска и аз го искам :D
7 ползвам за основна ОС,
Убунту за да се упражнявам на Линукс макар че не избрах подходящо дистро.
Сървър 2008 си ползвам за да си уча микрософтската администрация.
10 ползвам за да не изозставам от света на Микрософт.
Акрониса и Супер Груб 2 са ясни, ако нещо се обърка. :D

Относно по старите осове които спомена не ми влизат в употреба.

Относно помоща, постанаха се някакви линкове, които  не ми вършат работа.
Направих си и свои проучвания.
С правенето на каквото си искам постигнах ефекта който исках.
Макар че използвах много лесни импровизирани решения.

Мак не бих си сложил защото не е за хардуера ми и няма да е пълноценен.

Не разбирам иронията  ти :D

3.11 съм слагал на дос емулатор под симбиан.

Windows 2000 съм слагал също.
XP също.
95 И 98 не съм.

Ти вкарам една муха сега .....................имаш свободно време доста.Махай Убунтуту и слагай PC-BSD.Там по дефоулт има доста декстоп среди :)

Редактирано от Иво Димов (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.