Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

Откаа ме.:D

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 764,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

Искаш да пробваш дистибуция, направи я на жива флашка. И си ги пробвай, колко искаш.. Или във виртуалка, хем да видиш, дали има някакви различни неща, в самото инсталиране.

преди 11 часа, Profruit написа:

Чак пък предварително подготвен партишън,
Достатъчен е live-CD/USB_Disk , за да се презапише GRUB и Гомнинdows-a да си седне на гъза. А за лаиците има графичен инструмент - Boot Repair„ който върши същата работа под жив-диск/флашка.

И примерно имаш инсталиран Линукс на един диск със един дял/както е при мен /.Решиш ,че искаш и джама .Та ко прайм ко няма предварително заделен дял ?Ко прайм кът стигне инсталацията до избиране къде да се инсталира Джама?

Ще ползвам жива флашка и с gparted, ще преоразмеря диска. И на освободеното място, ще сложа Уиндоус. Принципно съм го правил, ама после нямах дуал бут. Щото не знаех, разните морафети, за поправка на grub.

Така ли е правилния начин?

Това е правилно, всичко е правилно, което води до правилния резултат. Принципно, ако не сте разбрали, от самия инсталатор също могат да се създават и оразмеряват дялове, да се трият, да се манипулират по всякакъв начин, та това, че предварително нямало някакъв си дял е абсолютно нулев проблем.

Най-лесния начин за начинаещи е винаги да си подготвят предварително един дял.Независимо дали ще инсталират  Линукс след Уиндоус или орбатното.

Току що, AntiAlGor написа:

Ще ползвам жива флашка и с gparted, ще преоразмеря диска. И на освободеното място, ще сложа Уиндоус. Принципно съм го правил, ама после нямах дуал бут. Щото не знаех, разните морафети, за поправка на grub.

Така ли е правилния начин?

Защо ти е жива флашка ?Мисли малко бре .Имаш инсталиран линукс на диск с един дял.Пак използваш Gparted  но от инсталирания ти Линукс,отделяш си място колкото ти трябва и пристъпваш към инсталацията на Джама.След като приключиш и ти зареди Уина си инсталираш един боотлоадер или вече със жив диск си обновяваш груб-а.

Мисля бре. :D Предполагах, че когато е зареден Линукса, е по-опасно така де се каже. Да преоразмеряваш, дискове. Ама щом казваш, че няма значение, значи е така. Все пак, аз съм лаик. Тепърва трупам, знания.

преди 12 часа, Иво Димов написа:

И примерно имаш инсталиран Линукс на един диск със един дял/както е при мен /.Решиш ,че искаш и джама .Та ко прайм ко няма предварително заделен дял ?Ко прайм кът стигне инсталацията до избиране къде да се инсталира Джама?

преди 1 час, Иво Димов написа:

Най-лесния начин за начинаещи е винаги да си подготвят предварително един дял.Независимо дали ще инсталират  Линукс след Уиндоус или орбатното.

Защо ти е жива флашка ?Мисли малко бре .Имаш инсталиран линукс на диск с един дял.Пак използваш Gparted  но от инсталирания ти Линукс,отделяш си място колкото ти трябва и пристъпваш към инсталацията на Джама.След като приключиш и ти зареди Уина си инсталираш един боотлоадер или вече със жив диск си обновяваш груб-а.

Това, което казваш, няма как да стане. Дяла, който ще манипулираш, не трябва да е монтиран, за да стане с gparted. И пак опираш до флашката.

Затова е добре да имаш (и си създадеш още при инсталацията) още един дял (или място) с подходяща големина (20-30 Гб и нагоре, примерно), пък не е нужно даже и да е форматиран или пък монтиран, все за нещо ще потрябва (на по-късен етап).

на 30.04.2016 г. at 15:48, texnika написа:

Този номер не става.Сега съм с два бут лоадера.Единия е на уинндоус другия е на линукс.Началния боот лоадер дава избор на двете операционни и когато избера линухкия стартира отново линукския бут лоадер в които отново мога да си избера коя от двете  операционни да стартирам.Общо взето се омазаха нещата.

Ако си изпълнил всичко както съм посочил, тогава трябва да имаш два лоадера. Windows и Grub.По подразбиране е Windows лоадера.Той трябва да покаже всичките Микрософт операционни системи и линукс дистрибуцията.

Така лесно можеш да си зареждаш Микрософтските осове.

Ако избереш Линукс дистрибуцията през Windows лоадера, веднага те праща в Grub .

А от Grub можеш да си заредиш линукс дистрибуцията. Можеш и да се върнеш и на Windows лоадера още до като си в Grub.

Специално за Ubuntu пак си забиваше на онзи розов екран с чертички, когато от Grub искам да се върна към Windows лоадера. Но това не ми пречеше.

Не ми пречеше защото по подразбиране ми е Windows лоадера.

При мен всичко си става.

И си функционира.

Не искам да коментирам дуал бут и така нататък повече че напредналите Линукс юзъри нещо се дразнят.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Току що, бат'начо написа:

Това, което казваш, няма как да стане. Дяла, който ще манипулираш, не трябва да е монтиран, за да стане с gparted. И пак опираш до флашката.

Затова е добре да имаш (и си създадеш още при инсталацията) още един дял (или място) с подходяща големина (20-30 Гб и нагоре, примерно), пък не е нужно даже и да е форматиран или пък монтиран, все за нещо ще потрябва (на по-късен етап).

Прав си :) .Тоя момент го забравих :( ,че не може да се манипулира монтиран дял

преди 27 минути, Tanner Foost Foust написа:

Не искам да коментирам дуал бут и така нататък повече че напредналите Линукс юзъри нещо се дразнят.

Не мога да се сетя къде съм го виждал това мнение, ще цитирам по памет - "ползвам за буут-мениджър grub винаги, а имам само и единствено Уйн" (става дума за grub, не grub 2). Човека се е пазел по тоя начин от нещо профилактично (чел съм го отдавна).

Ползвай което искаш, както Мозо каза - правилния начин е този, който върши работа, независимо дали е прост или минаваш през 9 баира, той си е "твоя начин".

Каква е командата за преглед на EBR-a? И по конкретно за последните 64 реда, в които се съдържа  информация за лоджикъл  партишъните?

За MBR е така:

dd if=/dev/sda/ bs=510 count=1 |tail -c 64 |hexdump -C

dd е побитово копиране
if=/dev/sda/ е инпут файла от който искаме да копираме или четем в случая
bs=510 е блок сайза
count=1 е колко пъти да го направи
|tail -c 64 е само да се изведат последните 64 реда
|hexdump -C е за това в какъв формат да ми изведе информацията

Здравейте!

Някой има ли наблюдения от тези две дистрибуции - коя е по-лека и дали поддържат БГ интерфейс?

Мисля да ги пробвам, но първо да попитам :)

https://ubuntu-mate.org/download/

http://distrowatch.com/table.php?distribution=rosa

И двете имат поддръжка на български , Ubuntu MATE и  Rosa Lxde  са сходни като лекота .

преди 4 часа, Богатир написа:

Здравейте!

Някой има ли наблюдения от тези две дистрибуции - коя е по-лека и дали поддържат БГ интерфейс?

Мисля да ги пробвам, но първо да попитам :)

https://ubuntu-mate.org/download/

http://distrowatch.com/table.php?distribution=rosa

Както каза колегата, ROSA с LXDE е горе- долу на едно ниво с Ubuntu MATE. Но, качеството е несравнимо в полза на втората. LXDE е по- лека от MATE, но дистрибуциите с втори контролен център, като Mandriva базираните и Open SUSE са винаги с по висока консумация от по - опростените им аналози. Версиите с KDE и Gnome Shell на РОСА със сигурност са с по- висока консумация от Ubuntu MATE.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

LXDE или LXQt? Понеже първото нещо не го откривам, навремето може да са били сходни, но сега (като го няма второто - МАТЕто и Росата с ЛХДЕ)...

Е той питащия първо пита за лекота  и чак след това евентуално ще се замисли дали му върши работа.Да се избира дистрибуция на база графична среда  е грешно от където и да го погледнеш. Има 2 начина да се научи линукс

1. Първо  да ни  е  много трудно  и след време лесно.

2. Първо да ни е лесно и след време много трудно.

Всеки сам си избира пътя по който да  поеме .

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

преди 14 минути, AlkatrazBG написа:

Е той питащия първо пита за лекота  и чак след това евентуално ще се замисли дали му върши работа.Да се избира дистрибуция на база графична среда  е грешно от където и да го погледнеш. Има 2 начина да се научи линукс

1. Първо  да ни  е  много трудно  и след време лесно.

2. Първо да ни е лесно и след време много трудно.

Всеки сам си избира пътя по който да  поеме .

Ако го погледнеш от гледна точка на десктоп потребител, който още няма предпочитания към някоя дистрибуция - не е чак толкова грешно. Наистина, първо дистрибуция се избира според дейността за която ще я ползваш и, чак тогава се гледа графичната среда, но, вероятно на човека му е все тая. 

Току що, бат'начо написа:

Не, това е 64 само.

На мен това не ми върши работа, защото ще се инсталира на стар кошник..Ще търся 32 битова ROSA LXDE

Защо не пробваш http://www.linpus.com/

Тая дистрибуция, я предлагат със нови модели, на ASUS.

преди 3 минути, Богатир написа:

На мен това не ми върши работа, защото ще се инсталира на стар кошник..Ще търся 32 битова ROSA LXDE

преди 6 минути, AntiAlGor написа:

Защо не пробваш http://www.linpus.com/

Тая дистрибуция, я предлагат със нови модели, на ASUS.

От години я инсталират фабрично в лаптопите. Но не съм чул, някой да я е ползвал, след, като ги закупи.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.