Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

QupZilla  е доста по лек ,може да си инсталираш и него

Инсталирай си bleachbit стартирай го като роот и почисти

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 764,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

Виж ТУК има клипове даже

Пак заповядай :)

преди 8 часа, Иво Димов написа:

Правиш я с руфус ,слагаш биос на legacy махаш security boot  и си свиркаш

Ползвах Unetbootin и още една програма инсталирана с ОС Linux Mint KDE

Те съо вършат работа :) .Под Уиндоус съм ползвал само Руфус

Няколко пъти съм правил Арч с Руфус и не съм имал проблеми.Не знам за какво говориш :)

на 8/23/2016 в 20:05, Mozo написа:

Той започна пръв с обвиненията за мазохизъм. Мазохизъм няма. След като настроиш системата става по-лесна за използване, от което и да било друго дистро. А който иска да не използва команден ред, да си извърли компютъра и да става планинар.

До тук - добре. Тръгна и работи сносно; още не съм проучил основно всичко, но успях да кача това, което ме интересува и засега съм доволен. В момента съм с Арч. Твоето упътване наистина се оказа точно. Само не успях да се справя с този авто логин - след като го инсталирах по посочения начин, ми блокира системата /не ще да тръгне/, та се наложи да преинсталирам арча. Сега съм без авто логин, но е дразнещо непрекъснато да ми иска парола, ако мръдна за десетина минути някъде. Опитах се поне да коригирам с настройките в захранването времето за "приспиване" и изключване на екрана /има три опции/ ; промених го на два часа, но не се получи - пак си изключва след десетина минути. Другото, което ми направи впечатление е, че  вариантът с използването на "plasma-meta" е почти безсмислен. Налага се да качваш отново с конзолата повечето пакети, за да върши работа. Значи вариантът "pacman -S plasma" е съвсем достатъчен. Налага се само  да се добави към групата с пакетите и "dolphin", за да се появи в Мултимедия иконата на "pulseaudio". Иначе не можах да я открия, за да оправя  звука - изхода за слушалките  и микрофонния вход и компютърът е глухоням. С долфин всичко се оправи. И общо взето съм доволен. Всичко хубаво!

Здравейте, 

скоро ще си купя нов лаптоп и ми се иска стария ASUS N53S да му сложа Ubuntu.За целта сложиш една виртуална машина посредством VirtulaBox, инсталирано на ASUS N53S, което към момента работи с WiN 10 да речем почти идеално.

Та какъв е проблема-стартирам аз виртуалката с ОС Ubuntu 16.04.1 LTS x64 и се появява грешката, която е описана в приложената снимка.Всичко друго е нормално, но вместо с вградената карта, работата продължава с другата карта.

Какво ме интересува-тази грешка как да я оправя, защото искам още да си поиграя преди да премина изцяло на Linux, а не искам през това време да работи т.н. външна карта 550M на Nvidia, а вградената Intel HD 3000.

Благодаря и надявам се да съм бил ясен.

Snimka.jpg

преди 1 час, аджамията написа:

До тук - добре. Тръгна и работи сносно; още не съм проучил основно всичко, но успях да кача това, което ме интересува и засега съм доволен. В момента съм с Арч. Твоето упътване наистина се оказа точно. Само не успях да се справя с този авто логин - след като го инсталирах по посочения начин, ми блокира системата /не ще да тръгне/, та се наложи да преинсталирам арча. Сега съм без авто логин, но е дразнещо непрекъснато да ми иска парола, ако мръдна за десетина минути някъде. Опитах се поне да коригирам с настройките в захранването времето за "приспиване" и изключване на екрана /има три опции/ ; промених го на два часа, но не се получи - пак си изключва след десетина минути. Другото, което ми направи впечатление е, че  вариантът с използването на "plasma-meta" е почти безсмислен. Налага се да качваш отново с конзолата повечето пакети, за да върши работа. Значи вариантът "pacman -S plasma" е съвсем достатъчен. Налага се само  да се добави към групата с пакетите и "dolphin", за да се появи в Мултимедия иконата на "pulseaudio". Иначе не можах да я открия, за да оправя  звука - изхода за слушалките  и микрофонния вход и компютърът е глухоням. С долфин всичко се оправи. И общо взето съм доволен. Всичко хубаво!

Системни настройки - зареждане и изключване - sddm - Advanced:

http://imgur.com/wNkw5Qp

Desktop Behavior:

http://imgur.com/NVAJOnW

Редактирано от p4p (преглед на промените)

преди 8 минути, _dObAtA_V_ написа:

Какво ме интересува-тази грешка как да я оправя, защото искам още да си поиграя преди да премина изцяло на Linux, а не искам през това време да работи т.н. външна карта 550M на Nvidia, а вградената Intel HD 3000.

Благодаря и надявам се да съм бил ясен.

Тази грешка е от видеото на виртуалната машина, може да я игнорираш, ако почакаш още би трибвало да се зарежда графичният интерфейс и всичко да е ОК.

преди 1 час, p4p написа:

Системни настройки - зареждане и изключване - sddm - Advanced

http://imgur.com/wNkw5Qp

ok благодаря!

@bvbfan да той се зарежда и върви идеално, но както писах, работи с външната карта, а не с вградената.Това по принцип не е болка за умиране, предполагам, но ме е страх да не стане същия филм когато изцяло да премина на Linux да работи само една двете видеокарти.

преди 4 часа, _dObAtA_V_ написа:

@bvbfan да той се зарежда и върви идеално, но както писах, работи с външната карта, а не с вградената.Това по принцип не е болка за умиране, предполагам, но ме е страх да не стане същия филм когато изцяло да премина на Linux да работи само една двете видеокарти.

Направи си 'жива флашка', сложи Ubuntu и стартирай от нея. Лично аз мисля, че докато си на виртуалка, няма да разбереш дали и как ще работи Ubuntu, с твоя лаптоп. Ако нещо не върви с Ubuntu, има други дистрибуции.

Виртуалната машина е като да ближеш сладолед през стъкло :) ,не направиш ли реална инсталация няма как да разбереш дали ще работи добре .

Здравейте, нууб съм с линукса и гледам да съживя един стар лаптоп, че "бозата" напоследък се пресече яко. Долу горе го нагласих, но имам едно дразнеща спънка. 

Стар лаптоп, с Линукс Минт 18 Мате 32бита. Самият проблем към момента е следният. Не искам да ми изгася екрана никога(ползвам го с допълнителен монитор). Настроил съм го през опцията на батерията да гаси главният дисплей, а вторият монитор да не го гаси, но все пак го гаси. Гаси го когато гледам тв през Мозилата, ако гледам филми на ВЛЦ разбира, че има активности и не го гаси, Обаче през мозилата като гледам тв го гаси. Прегледах пак всички опции от менюто на батерията, уж всичко е нагласено, но пак го изгася. 

Кажете къде да гледам или какво пропускам. Благодарско предварително.

преди 5 минути, бат'начо написа:

Виж (ако има) настройка на заключването/скрийнсейвър и го направи на макс (ако няма "без").

Браво! Съвсем съм изключил, че имам screensaver, пък и той е настроен на бланкскрийн.... сега ще тествам, дано да не изключи :)

Благодаря много.

Здравейте,

някой можи ли да ми каже как се разделят дяловете под Ubuntu Mate LTS. По принцип знам че трябва да се задели минимум 2 гб виртуална памет и роот някъде около 20  гб за да има място за инсталиране на допълнителен софтуер.

Редактирано от batman555 (преглед на промените)

преди 7 минути, batman555 написа:

Здравейте,

някой можи ли да ми каже как се разделят дяловете под Ubuntu Mate LTS. По принцип знам че трябва да се задели минимум 2 гб виртуална памет и роот някъде около 20  гб за да има място за инсталиране на допълнителен софтуер.

Не става ли автоматично

Изтрий целия диск и инсталирай 

Редактирано от acnekt (преглед на промените)

преди 12 минути, batman555 написа:

Здравейте,

Трябва ти малко повече виртуална памет. Остави 4-5 GB. За кореновата файлова система, 20 GB са достатъчни. Ако няма да ползваш друга ОС, остави цялото останало пространство за Home дял. Ако ползваш две системи, не задавай никакви други дялове, освен / и Swap. За данни ще ползваш D диска, който обикновено се заделя при инсталацията на Windows.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

преди 3 минути, acnekt написа:

Не става ли автоматично

Изтрий целия диск и инсталирай 

Автоматично е най-голямата глупост, която може да направи.

преди 11 минути, batman555 написа:

Здравейте,

Зависи колко RAM имаш. Ако е повече от 4GB, няма абсолютно никакъв смисъл от swap. Просто правиш един дял ext4 и инсталираш. Нищо повече. Да, толкова елементарно. Ако искаш да имаш втори дял за сторидж, направи си, за мен например е задължително да имам сторидж. Иначе Linux може да се инсталира само в един дял и работи великолепно така, без безсмислени разделяния на boot, home и пр. Хем е по-лесно, хем няма фрагментация на дялове, хем можеш да си направиш имидж по най-елементарния начин и да си спестиш часове работа при нужда.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.