Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

преди 15 минути, Topper написа:

Не ти е проблема в драйверите, всичко се открива (с изключение на едно съмнително USB устройство).
Моят съвет е да направиш нов дял в EXT4 и там да инсталираш Линукс. И може би, извади всички USB устройства и виж как стартира.
Може да пуснеш и един лист на хардуера, че ми стана интресно това USB у-во: 

sudo lshw > hw.txt
sudo inxi -v4 > inxi.txt

А за умния господин - аз не боравя с мишка, специално за теб ползвах тъчпада. Иначе пействам с shit+ins (запиши си)

PS: Апропо, казва се терминал или конзола, черен прозорец и желязната кутия не са термини от тази сФера :P

@Тодор Андреев защо реши, че диска ти е в NTFS, аз виждам руут дяла в друга файлова система:
Имам два харда

1. SSD 512 gb - нацепен на две за Линукс - 50gb, и други файлове- 450

2. HDD - 1000gb

В диск 2 работите се случват крайно бавно. Имам дърт диск HDD, който ми се струва в пъти по- бърз. Не ми се вярва да е така, нещо съм поо@к@л с него. Определено проблема е в мен (изключвам факта, че съм невеж), но явно съм и много прост, щом продължавам да го правя.

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 764,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

преди 2 часа, bvbfan написа:

NTFS е файлова система на М$ и не я ползвай под Линукс, нито на флашка, нито за данни, нито за нищо. Драйверите за нея са писани от reverse engineering. 

Е аз откога го разправям това

преди 3 часа, Тодор Андреев написа:

lsmod.txt

dmesg.txt

Какво беше това, което направих току що?

Благодаря за вниманието!

Записа изхода на командите в текстов файл

преди 1 час, Белгиеца написа:

Точно така, не може защото не си му казал кои бутони да натиска едновременно за залепването или поставянето в черния прозорец.
Ако изпълни позната му от Уиндоус комбинация от бутони, нищо няма да е появи в черния прозорец.
Да бе, точно това paste не си му казал как става.
Видя ли сега колко разбираш от начинаещи потребители на Линукс ?
Нищо не разбираш, защото си го знаеш само за себе си как го правиш ( най-вероятно автоматично ) и ти обягва, че човек не виждал линукс преди това, не знае даже едни такива елементарни нещица.
Та така господине, след 25 години не си рабрал че начинаещият не знае, че Control+V нищо няма да paste в черния прозорец.
А ще му трябва да натиска едновременно Control+Shift+V например.

Преди 1 час слагах Firefox 64  чрез команди в черния прозорец и така се лепи там в Минт.
Ето гледай колко е дълга първата:
sudo apt-add-repository ppa:mozillateam/firefox-next

не е кеф да се пише на ръка буква по буква.
Ще трябва да се квалифицираш първо, да изкараш един изпит по педагогика на начинаещи потребители.

Малей че глупости ко пречи на потребителя да кликне десен бутон и да ги полстави в белия прозорец

преди 1 час, Белгиеца написа:

Еми то не става така, сега веднага изведнъж някой от разстояние да ти налее акъл.
Тия дето пишат тука знаят те как да се справят, ама не си въобразявай, че са способни да се поставят на твоето място на начинаещ.
Изпитвал съм на собствен гръб на един сателитен форум, обясняват ти ама с непълни обяснения и даже на моменти и неточни от недоглеждане.
И на тоя форум един ми развива теории, че не било могла новият енджин на acestream да бачка със стария плеър , ама аз пък го накарах да проработи, напук.
За да ти помагат тия от тука, трябва да си понапреднал и да ги разбираш от половин дума.
Те упътване стъпка по стъпка с картинки няма да ти пишат, сигурен съм в това на 100%.

Та така, сложи си спокойно бозицата и си свиркай безгрижно.
Един твърд диск от Германия струва само 16 евро и половина с безплатна доставка. 320 гигабайта САТА. Купи си един и си играй на спокйствие с линуксите, докато им хванеш цаката. Трябва само да прекъсваш тока до Уиндоуския ти, като си првиш опити.
Аз съм си изкарал един мъжки и един женски молекси извън кутията и ги разкачвам и няма ток в Уиндоуския твърд диск в момента. Не ти трябва отделен компютър, само друг диск.

Малей малей малей един куп глупости бе чуек ти чувал ли си за виртуални машини ?

Аз съм и писал стъпка по стъпка кое как става също и Мозо

преди 21 минути, Тодор Андреев написа:

Я дай да видим файловите системи на тия дискове това става със sudo fdisk -l

преди 8 минути, petie1 написа:

1. Малей че глупости ко пречи на потребителя да кликне десен бутон и да ги полстави в белия прозорец

2. Малей малей малей един куп глупости бе чуек ти чувал ли си за виртуални машини ?

1. Пречи му навикът да не прави излишни кликания. А вие уж ще го учите, ама не му казвате със средния въртящия се бутон да ги лепи, щото е най-лесно така. И не му казвате да не лепи с Control+V , нали така. Ама иначе го "учите".

2. Виртуалните машни са за бедняци нямащи пари за физически отделен двърд диск и имащи едновременно голямото желание да оплескат нещо яко и да се чудят какво стана. Когато целта е да остане жив и здрав един твърд диск, най-добре и сигурно е както аз правя. А иначе той и двоини бутове може да прави ако иска и после да реве що нещо се е оплескало яко. А и в коя ОС ще я слага виртуалната и коя ще я пъха вътре да е бавна и с бъгаво действие ?

преди 11 минути, Белгиеца написа:

1. Пречи му навикът да не прави излишни кликания. А вие уж ще го учите, ама не му казвате със средния въртящия се бутон да ги лепи, щото е най-лесно така. И не му казвате да не лепи с Control+V , нали така. Ама иначе го "учите".

2. Виртуалните машни са за бедняци нямащи пари за физически отделен двърд диск и имащи едновременно голямото желание да оплескат нещо яко и да се чудят какво стана. Когато целта е да остане жив и здрав един твърд диск, най-добре и сигурно е както аз правя. А иначе той и двоини бутове може да прави ако иска и после да реве що нещо се е оплескало яко. А и в коя ОС ще я слага виртуалната и коя ще я пъха вътре да е бавна и с бъгаво действие ?

ХА защо трябва да му казваме като при самиото кликане с десен бутон върху белия прозорец всичко си излиза?

Браво браво браво нарече един куп хостинг компании с виртуални машини бедняци. Охх толкова не съм се смял отдавна

Аз лично имам десет линукса на виртуални машини и един на компа

преди 11 минути, petie1 написа:

ХА защо трябва да му казваме като при самиото кликане с десен бутон върху белия прозорец всичко си излиза?

Браво браво браво нарече един куп хостинг компании с виртуални машини бедняци. Охх толкова не съм се смял отдавна

Аз лично имам десет линукса на виртуални машини и един на компа

Ами защото е начинаещ, за това тябва да му обясните разликите с Уиндоуса. Като никой нищо не му казва и той не може да се справи.

Зарежи ги хостинг компаниите, тука за начинаещи говорим.

Е, аз нямам нито една виртуална машина, е и ? За чий ми е ?

И не пиша код , бартчеда ги прави тия работи, ама не го питай за прости нещица, щото ако си начинаещ горе-долу няма да го разбереш и ще потънеш в дън земята от срам че не го разбираш. Аз поради тази причина го питам само в краен случай, щото нямам преводач под ръка да ми преежда на разбираем език какво иска да каже. 

Е аз пак питам - що щеш тогава тук. Ок, научи човека как се "слепва" успокой се.
Теб и Линукс не ти трябва, така че.....няма пак да питам.

Изпратено от моят HUAWEI GRA-L09 с помощта на Tapatalk

преди 12 минути, Белгиеца написа:

Ами защото е начинаещ, за това тябва да му обясните разликите с Уиндоуса. Като никой нищо не му казва и той не може да се справи.

Зарежи ги хостинг компаниите, тука за начинаещи говорим.

Е, аз нямам нито една виртуална машина, е и ? За чий ми е ?

И не пиша код , бартчеда ги прави тия работи, ама не го питай за прости нещица, щото ако си начинаещ горе-долу няма да го разбереш и ще потънеш в дън земята от срам че не го разбираш. Аз поради тази причина го питам само в краен случай, щото нямам преводач под ръка да ми преежда на разбираем език какво иска да каже. 

Ами аз съм като братчеда ти и досега всеки ме разбира дали да ти стана преводач?

Ко да му обясняваме клика върху белия прозорец с десен бутон и си пише постави еди кои си клавиши се натискат.....

Виртуалните машини са точно за начинаеши,аз самия си припомних Линукс на тях и тогава го сложих на компа

току-що, petie1 написа:

Ами аз съм като братчеда ти и досега всеки ме разбира дали да ти стана преводач?

Точно ти ми трябваш, кажи сега ако си сложа последния Минт, ще мога ли да подкарам acestream както съм го наравил в Соня ?
Тамън имам сега един празен чисто нов твърд диск САТА да пробвам на спокойствие дали ще стане. 
Ето така ще се получи ли 

преди 12 минути, Topper написа:

Е аз пак питам - що щеш тогава тук. Ок, научи човека как се "слепва" успокой се.
Теб и Линукс не ти трябва, така че.....няма пак да питам.

Кое как се слепва? Низове ли? Абе аз като го гледам и комп не му трябва

преди 2 минути, Белгиеца написа:

Точно ти ми трябваш, кажи сега ако си сложа последния Минт, ще мога ли да подкарам acestream както съм го наравил в Соня ?
Тамън имам сега един празен чисто нов твърд диск САТА да пробвам на спокойствие дали ще стане. 
Ето така ще се получи ли 

Да защо не?

Тук докарах ситуацията до трета световна война.

Отново преинсталирах, започна да се държи малко по- нормално.Прехвърлям едни гигабайти от единия хард на другия, да видим какво ще стане сега. Утре когато се върна ще видя как ще прехвърля от флашката.

HDD вече е ext4. При инсталацията, откъснах от него 1000мб за EFI. Дали съм бил прав, бъдещето ще покаже.

Преди ми забиваше през 20 минути, стига малко да го натоваря. Явно нещо съм оплескал.

Относно драйверите ми, от руските форуми докопах едни команди за дъно и тъч, но ни една не ми свърши работа.

Копирам и поставям с мишката, не ми е трудно, дори така съм свикнал. Чак толкова зле, не съм.

преди 3 минути, petie1 написа:

Да защо не?

Е па де да знам, като е нова версия може нещо да не тръгне.
За да го подкарам трябваш от руския форум да копирам една команда, която я нямаше на други места.
Значи ти не си пробвал и не даваш гаранция, че няма да трябва някаква нова допълнителна врътка.

преди 1 минута, Тодор Андреев написа:

Относно драйверите ми, от руските форуми докопах едни команди за дъно и тъч, но ни една не ми свърши работа.

Копирам и поставям с мишката, не ми е трудно, дори така съм свикнал. Чак толкова зле, не съм.

То хубаво копираш и поставяш, ама да беше си изяснил поне, че твойта Мента е Убунту. Че версия 19 в едното е 18 в другото. Че имат някакви страници (официални и разноезични), дето се говори (написано е) кое-какво-е. Такива работи.

преди 5 минути, Белгиеца написа:

Е па де да знам, като е нова версия може нещо да не тръгне.
За да го подкарам трябваш от руския форум да копирам една команда, която я нямаше на други места.
Значи ти не си пробвал и не даваш гаранция, че няма да трябва някаква нова допълнителна врътка.

Да не съм пробвал така че няма как да ти гарантирам

https://www.linux.org.ru/

https://forum.ubuntu.ru/

Това са форумите в които се тикам. Още миналата година разбрах, че Ментичката е модификация на Убунто, т.е. използва ядрото на Убунто, но по вид е малко по- различна. Ъпдейтите излизат с около месец по- късно от Убунтото.

Утре ще го видя как се държи. Дори си нямам идея дали ще мога да го прехвърля на Уин ако се наложи, но нямам такова желание. На бозата се нарадвах, искам промяна и ще се боря с Линукса, като прасе с тиква.

Това, което разбрах от руснаците е да си намеря драйвери за машината, дори за Уин, те знаели какво да ги правят. Май всички знаят, само не и аз.

Редовно чета проблемите качени в този форум и започва мъглата от много, много гъста да става само много гъста.

Редактирано от Тодор Андреев
Допълнение (преглед на промените)

преди 12 минути, Тодор Андреев написа:

Тук докарах ситуацията до трета световна война.

Отново преинсталирах, започна да се държи малко по- нормално.Прехвърлям едни гигабайти от единия хард на другия, да видим какво ще стане сега. Утре когато се върна ще видя как ще прехвърля от флашката.

HDD вече е ext4. При инсталацията, откъснах от него 1000мб за EFI. Дали съм бил прав, бъдещето ще покаже.

Преди ми забиваше през 20 минути, стига малко да го натоваря. Явно нещо съм оплескал.

А така аз до сега не съм преинсталирал дебиана

преди 1 минута, Тодор Андреев написа:

Това са форумите в които се тикам. Още миналата година разбрах, че Ментичката е модификация на Убунто, т.е. използва ядрото на Убунто, но по вид е малко по- различна. Ъпдейтите излизат с около месец по- късно от Убунтото.

Утре ще го видя как се държи. Дори си нямам идея дали ще мога да го прехвърля на Уин ако се наложи, но нямам такова желание. На бозата се нарадвах, искам промяна и ще се боря с Линукса, като прасе с тиква.

Това, което разбрах от руснаците е да си намеря драйвери за машината, дори за Уин, те знаели какво да ги правят. Май всички знаят, само не и аз.

Бе, не е баш така, ама карай да върви. Попреинсталирай още няколко (бая) пъти докато схванеш кое е истина, кое не е... и после сам ще "усещаш" как да търсиш и усвояваш.

преди 4 минути, Тодор Андреев написа:

Добре какви драйвери те гонят? В Линукс всичко е вградено в ядрото.....

Не съм си подкарал само тъча. Явно ги няма като команди още в ядрото на Линуксчето. Интересно, сега машината работи малко по- добре, пък иконите на панела ми станаха по- големи, след ъпдейт до 19.1

Защо я правя тязи фортификация от 19.0 към 19.1, защото когато направо си инсталирам 19.1, много неща ми ги няма, дори след актуализация, като: нямам клавишна комбинация - команди (един език не мога да сменя) и много други. След ъпдейт е по- добре. Чак се замислям, дали да не започна от 3.0 :-), може и да си докарам някоя хитрина, която дори не съм виждал в живота си.

преди 2 минути, Тодор Андреев написа:

...като: нямам клавишна комбинация - команди (един език не мога да сменя) и много други. 

клавишната комбинация ти си я избираш, при мен съм сложил ляв Уин бутон, като добавиш втория език например

преди 2 минути, Белгиеца написа:

клавишната комбинация ти си я избираш, при мен съм сложил ляв Уин бутон, като добавиш втория език например

Голямо обяснение кат за начинаеш му даде немам думи

преди 1 минута, Белгиеца написа:

Е да де, но на мен не ми даваше избор. И много други.

От HDD към SSD ми прехвърляше с около 50мб/с

Сега от SSD към HDD прехвърля с 22,5 мб/с

Дали е нормално?

преди 2 минути, Тодор Андреев написа:

Е да де, но на мен не ми даваше избор. И много други.

От HDD към SSD ми прехвърляше с около 50мб/с

Сега от SSD към HDD прехвърля с 22,5 мб/с

Дали е нормално?

Да помисли сам защо е така?.

Първо - да добавяш драйвъри е такава рядкост в Линукс ....че даже не се сещам скоро да съм слагал за нещо, освен nVidia на Ubuntu 18.04. Второ, не е нужно да ъпфейтваш дистро на всяка нова версия. Има стабилни LTS които излизат рядко, може и на две години. През останалото време ъпдейтваш пакетите само. И пак - четене, какво ново, какво оправено, мислиш нужно ли ми е. Не е като в Уиндоус некст-некст-финиш. И клавиатурната подредба и тъча провери и добави в системни настройки, сигурно ти е на български Минта. Последно съм слагал на Acer One който е 10" въшка на поне 6-7г и всичко си му работеше. И ти си с Ейсър. Като копираш нещо от някъде, ровни за информация аджеба какво прави това. Научи го и мисли.

преди 2 минути, petie1 написа:

Да помисли сам защо е така?.

Скорост на четене и скорост на писане. Само да вметна по същата причина копирам файлове на флашката (FAT32) за единица време (20 мин), а ги копирам на новата машина за 40 мин. За проверката, тръгвам да ги хвърлям там, от където съм ги взел (старата щайга) и пак ми е 20 мин. 

Флашката ми е Микро СД на Самсунг със скорост на четене 95, на писане 90, клас 10 У3, хич да не е струва си парите- 140лв.

А защо ти е FAT32?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.