Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

преди 6 минути, Hot Bastard написа:

Ами аз това дискутирам. Какво има или по-точно какво няма. И за пореден път, както беше и с хардуерното ускорение, не аз съм инициатор на темата. Преди човека се оплакваше, че видеата му не вървят добре колкото в Уиндоуса. Сега и този се оплаква, че една песен от диска не може да си пусне. Аз не се оплаквам, само си чеша пръстите.

Между другото, ъпдейт по однос на хардуерното ускорение - работи,  но само в Ютуб. Тъй като освен пачнат хромиум, трябва да се ползва и добавка за браузъра, която да подаде правилния кодек за декодиране (в моя случай vp9 или h264), но тази добавка работи само за Ютуб. А в днешно време почти всеки сайт има видеа...и така приключва поредното разочарование с Линукс десктопа. Може да гледаш клипчета като човек, но само в тубата.

Нищо не съм пачвал, инсталирал допълнително. Не съм писал ни един код. Никакви добавки, просто си инсталирах Plasma и после Chromium от Snap Store. Това е.

https://snapcraft.io/store

https://kde.org/plasma-desktop#:~:text=Plasma is a cross-device work environment by the,which intends to stay out of your way.

https://peertube.mastodon.host/videos/watch/67d5c560-2002-498e-91af-433147fe2ab5

Защо да не може да си пусне един диск? Има колко много програми за слушане на музика.

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 764,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

преди 4 минути, acnekt написа:

Нищо не съм пачвал, инсталирал допълнително. Не съм писал ни един код. Никакви добавки, просто си инсталирах Plasma и после Chromium от Snap Store. Това е.

https://snapcraft.io/store

https://kde.org/plasma-desktop#:~:text=Plasma is a cross-device work environment by the,which intends to stay out of your way.

https://peertube.mastodon.host/videos/watch/67d5c560-2002-498e-91af-433147fe2ab5

Защо да не може да си пусне един диск? Има колко много програми за слушане на музика.

Ами не знам. Каза, че не може - отговорите се виждат. Дай права, добави се в група, направи това, направи онова. Това е все едно като се качиш в колата, вместо да сложиш колана и да запалиш, да ти кажат - ама я слез сега, завърти манивелата, и ако пак не запали, вземи я бутни по нанадолнището.

А то при теб ясно защо не е станало, така и не го свали под 10%, а при мен заспа на 7-8, но само в тубата.

преди 3 минути, Hot Bastard написа:

Ами не знам. Каза, че не може - отговорите се виждат. Дай права, добави се в група, направи това, направи онова. Това е все едно като се качиш в колата, вместо да сложиш колана и да запалиш, да ти кажат - ама я слез сега, завърти манивелата, и ако пак не запали, вземи я бутни по нанадолнището.

А то при теб ясно защо не е станало, така и не го свали под 10%, а при мен заспа на 7-8, но само в тубата.

Сега ме караш да видя и да чуя един диск, да пусна. Да видя и да чуя. Толкова ли е сложно.

току-що, acnekt написа:

Сега ме караш да видя един диск, да пусна с музика.

За кой път да го напиша?!? Върни предишната страница и виж кой се оплаква. Ако ще доказваш нещо, доказвай го на него, не на мен. Аз само гледам сеир. И аз мога да направя всичко в Линукс. Но очевидно обикновения потребител не може, а на него не му е работа да праска команди и да редактира групи и права.

преди 19 часа, ript написа:

В Linux Mint 18 пусках dvd диск да го пробвам  с VLC player и даде тази грешка-  vlc не може да отвори mrl.

преди 19 минути, Hot Bastard написа:

отговорите се виждат. Дай права, добави се в група, направи това, направи онова.

Защо подменяш истината? За да пасне на твоята теза ли?

Няма отговор - "направи това, направи онова".

Само да слижи disk и optical в неговия юзер.

Това е едно от най-добрите неща за една ОС, когато за различни потребители на ОС в един и същ компютър, да могат да се "раздават" различни права.

Отделен е въпроса, че грешката може и да е друга и затова да не може да слуша музика от dvd специално в VLC. И в WIndows може да възникне такъв проблем.

преди 1 минута, vpvelev написа:

Защо подменяш истината? За да пасне на твоята теза ли?

Няма отговор - "направи това, направи онова".

Само да слижи disk и optical в неговия юзер.

Това е едно от най-добрите неща за една ОС, когато за различни потребители на ОС в един и същ компютър, да могат да се "раздават" различни права.

Отделен е въпроса, че грешката може и да е друга и затова да не може да слуша музика от dvd специално в VLC. И в WIndows може да възникне такъв проблем.

Аз сега пробвах един дефауде диск(DVD) и стана. Тръгна без проблем.

преди 9 минути, acnekt написа:

Аз сега пробвах един дефауде диск(DVD) и стана. Тръгна без проблем.

Така е обикновено.

Предложих това за правата в юзер като вариант за проблема на ript. Може и съвсем друг да е проблема. Но тук пак някой го използва, за да плюе по Linux.

Просто проба. DVD не гледам/не пoлзвам. Сложих един архивен в моя лайнукс и цъкнах само веднъж, за да изгрее. Работи, никакви терминали, настройки, групи и меко кацане на луната.

spacer.png

преди 8 минути, Profruit написа:

Просто проба. DVD не гледам/не пoлзвам. Сложих един архивен в моя лайнукс и цъкнах само веднъж, за да изгрее. Работи, никакви терминали, настройки, групи и меко кацане на луната.

И аз не гледам, ето и при мен тръгва. Без проблем.

bzqrefui.gif

При мен пък въобще няма DVD устройство, за да пробвам. Вече повече от 2-3 години не ползвам такова чудо ;)

acnekt и Profruit, вижте поне дали във вашия юзер е разрешен disk и optical. Да не си играе човека да ги щрака. А да търси другаде причината.

преди 5 минути, vpvelev написа:

При мен пък въобще няма DVD устройство, за да пробвам. Вече повече от 2-3 години не ползвам такова чудо ;)

acpekt и Profruit, вижте поне дали във вашия юзер е разрешен disk и optical. Да не си играе човека да ги щрака. А да търси другаде причината.

Къде е това? Както написах, нищо не съм бутал. Обикновен потребител съм.

преди 3 минути, acnekt написа:

Къде е това? Както написах, нищо не съм бутал.

Напиши в терминала groups.

qJ3kgSn.png

преди 3 минути, vpvelev написа:

Напиши в терминала groups.

моето име и adm dialout cdrom sudo dip plugdev lpadmin lxd sambashare

https://wiki.ubuntu.com/Security/Privileges#Use_CD-ROM_drives

преди 1 минута, acnekt написа:

моето име и adm dialout cdrom sudo dip plugdev lpadmin lxd sambashare

Може би да е това, cdrom. 

То би трябвало още при инсталацията като си познае хардуера и да ги включи тия групи.

Не зная какво точно е станало при ript.

преди 1 минута, vpvelev написа:

То би трябвало още при инсталацията като си познае хардуера и да ги включи тия групи.

Не зная какво точно е станало при ript.

Нищо не съм бутал. Не съм писал, даже не знаех, че има и други групи. Единствените групи, които знаех са adm и обикновения потребител.

преди 10 часа, Hot Bastard написа:

За кой път да го напиша?!? Върни предишната страница и виж кой се оплаква. Ако ще доказваш нещо, доказвай го на него, не на мен. Аз само гледам сеир. И аз мога да направя всичко в Линукс. Но очевидно обикновения потребител не може, а на него не му е работа да праска команди и да редактира групи и права.

аре  гледай сеираа

преди 1 минута, acnekt написа:

Нищо не съм бутал. Не съм писал, даже не знаех, че има групи. Освен adm и обикновения потребител.

Те групите са за обикновения потребител, най-вече до какъв хардуер да има достъп.

Това е за Арч, но важи и за другите и е много добре описано и към края е дадено и коя група за какво е:

https://wiki.archlinux.org/index.php/Users_and_groups

преди 4 минути, vpvelev написа:

...

На друга моя Ubuntu машина, без оптичен дисковод, инсталирана от флашка, cdrom е включен в въпросната команда.

преди 4 минути, ript написа:

аре  гледай сеираа

Голям сеир батко. Признавам, че и ти си добър. Всичките хванаха по един диск в ръка и почнаха да тестват - аджеба, може ли в Линукс да се слуша музика от диск?

току-що, ript написа:

пусни си и ти един

Ааа не...аз само гледам сеира, не участвам.

преди 9 минути, Hot Bastard написа:

Ааа не...аз само гледам сеира, не участвам.

Ами гледай тогава, защо се обаждаш?

Аз пък ще гледам да помогна на някой с каквото мога, а при това и научавам някои неща.

и за да продължи шоуто проверих и в сървър версията. Групата спи в своята колибка. Даже си спомних опитите ми  някога 2014г  за локален медиен сървър, като монтирах дисковода отделечено и всичко пееше като на концерт на Лили Иванова.

spacer.png

преди 6 минути, Profruit написа:

и за да продължи шоуто проверих и в сървър версията. Групата спи в своята колибка. Даже си спомних опитите ми  някога 2014г  за локален медиен сървър, като монтирах дисковода отделечено и всичко пееше като на концерт на Лили Иванова.

spacer.png

И при теб показва рекламата на МакОС 😂 😂😂

Линукса има реклами в конзолата и тук се вижда. За жалост нивото във форума е толкова ниско, че едва ли могат да я разчетат. Сигурно ще помислят, че Kubernets dev solution for macOS е поредната Линукс дистрибуция.

Иначе постоянно плюете Уиндоуса за същото нещо.

преди 1 минута, Hot Bastard написа:

Сигурно ще помислят, че Kubernets dev solution for macOS е поредната Линукс дистрибуция.

Точно това си помислих :)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.