Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

преди 5 минути, Hot Bastard написа:

Не виждам тук да има Xorg, Mesa, Wayland, и други гордости на ГНУ/Линукс графичния стек.

Ти правиш ли разлика между Линукс ядрото, и графичния стек - Xorg, Mesa и т.н. ?

Според теб правя ли разлика между линукс ядро и не е стек, а сървър. X Server. Display Server. Щом постояно ти казвам ядро, ядро, ядро.

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 764,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

bYfxpKd.png

преди 5 минути, acnekt написа:

Според теб правя ли разлика между линукс ядро и не е стек, а сървър. X Server.

Не само Х сървъра, всички прелести - Mesa, опен сорс графичните драйвери и т.н.

Както и да е, аз се отказвам окончателно от спора с ясен край. Особено след като дeбилa Валсо/радо84 се намеси. Щом като това лице е станало фен на Линукс, това е достатъчно доказателство, че тази операционна система е за дeбили и oлигoфрeни. Който го познава знае защо. За съжаление си загубих времето да споря с вас. Сега отивам да eбa. Вие си нaстрoйвайте Лaйнoксa, не ми пречите.

преди 5 минути, Hot Bastard написа:

Велев, не се сещам да съм показвал скрийншотове с твои коментари, а ти показваш с мои, защо така?

Затова ли е в розово? Че съм цитирал какво си написал преди?

Че тоя скрийншот е с мой, а не твой коментар.

преди 14 минути, Hot Bastard написа:

Не само Х сървъра, всички прелести - Mesa, опен сорс графичните драйвери и т.н.

Както и да е, аз се отказвам окончателно от спора с ясен край. Особено след като дeбилa Валсо/радо84 се намеси. Щом като това лице е станало фен на Линукс, това е достатъчно доказателство, че тази операционна система е за дeбили и oлигoфрeни. Който го познава знае защо. За съжаление си загубих времето да споря с вас. Сега отивам да eбa. Вие си нaстрoйвайте Лaйнoксa, не ми пречите.

Аз ти предлагам купи си рутер с майкрософт система, да не бъдеш от дебилите които ползват линукс ядрото. Било то за телевизор, телефон, рутер, сървър или просто десктоп машина.

Вземи си и телевизор умен с майкрософт система, телефона с майкрософт система Нокия Лумия, примерно, AD  и като сървър

https://en.wikipedia.org/wiki/Windows_Server

преди 5 часа, vpvelev написа:

Защото Гугъл водят в момента играта при браузърите и другите ги следват.

А тия от Гугъл излизат с номера, че не можели да отделят ресурси, за да потдържат хардуердно ускорение в линукс среда, където имало няколко дисплейни сървъра. Може би чакат кой ще победи - Xorg или Wayland.

Затова от Мозила може и да са се усетили и гледат да дръпнат напред като направят хардуердното ускорение. Това е добре, защото от Гугъла ще се стреснат да не изостанат и знаеш ли колко бързо ще отделят ресурси :) И така....

Не вярвам баш Гугъл да не знае кой ще е победител в битка която не съществува защото Уйланд се води наследник на Xorg а не негов конкурент ама засега Уйланд има много проблеми та Xorg удържа фронта макар че Уйланд полека лека настъпва пресен пример е Плазма

Много бързо се върна :lol6:

преди 44 минути, Hot Bastard написа:

Сега отивам да eбa

hhve82m-new.png

преди 2 часа, vpvelev написа:

Браво и честито, manjaro!

Извинявай, че вместо да ти обърна внимание отговарям за глупости и 8К.

Ти разреши ли си AUR? Vivaldi-то е от там, ако искаш да ти се обновява.

Всичко е наред, мерси за помощта :) . Относно aur - въобще нямам идея 😂 Много по-различно е всичко от убунту базираните. Ще трябва да го поразгледам подробно и да прочета повече, но arch wiki-то е ... все едно на китайски ми говорят,

преди 13 минути, vpvelev написа:

Може да е бил на бързата писта :)

преди 24 минути, manjaro написа:

Относно aur - въобще нямам идея

Напиши в търсачката на pamac някоя програма за линукс която си търсел и не си намирал по-рано. 90% ще я има в AUR и още толкова % ще тръгне. Само някои стари връзки или зависимости, които не се поддържат вече могат да доведат до грешка при компилирането.

преди 11 часа, vpvelev написа:

hhve82m-new.png

Леле мале, той човека толкова бил комплексиран, че чак ме следи кога съм бил на линия и качва скрийншотове. Сигурно цяла вечер не си спал да ме мислиш, аджеба, eбaх ли, не eбax ли.

Я, коментар номер 500...айде цъкнете набързо 5 лайка и те да се закръглят на 900...и да приключвам с достойнство участието си във форОма.

Не разбирам защо темата не се чисти от модовете.

Някакъв чичка, явно на хонорар в една компания, се пръква всеки път, когато излязат статии за ръста на Линукс и Мак за сметка на Уиндоус и 2 седмици дрънка глупости, а останалите  му се връзват на акъла

преди 3 часа, tremal написа:

Не разбирам защо темата не се чисти от модовете.

Някакъв чичка, явно на хонорар в една компания, се пръква всеки път, когато излязат статии за ръста на Линукс и Мак за сметка на Уиндоус и 2 седмици дрънка глупости, а останалите  му се връзват на акъла

Чичето е с банан ама скоро ще се появи пак да ме весели че копелето малко скучен ми идва щот казва истини за разлика от чичето който има и талант за сатира

Доста от нещата се заобикалят.Излиза,че всеки има възможност да гледа 4к и 8к,но само за Линукс не става,това е недомлъвката.
Всъщност както казах,това не е приложимо за различни операционни системи и хардуерни конфигурации,дори когато 4к,8 к файлът се стартира от харда.

За да гледаш 4к или 8к видео,наличният хардуер трябва да го поддържа,дисплейни портове или HDMI 2.0 за 4к монитора,мощна видео карта и т.н.
Нужен е 4к монитор поне 60Hz,резолюция 3840x2160 и поне 50 инча мониторна площ,за да правиш някаква разлика от full hd.Ако го гледаш на някакъв лаптоп екран,забрави.
Нужен е бърз интернет,поне 20 mbps.За 8к няма информация.
https://support.google.com/youtube/answer
тука инфо
https://www.google.com/get/videoqualityreport/
В момента работя на 24 инча full hd .

И аз не мога да подкарам хардуерно ускорение на Windows 8.1 за GeForce GTS 250,Intel(R) Core(TM) i5 CPU 750  @ 2.67GHz,таба изобщо липсва,с пресни драйвери,но не ми се дискутира по тая тема.
Ако някой иска да се похвали с новия си хардуер,има други раздели във форума.

преди 1 час, petie1 написа:

копелето малко скучен ми идва щот казва истини

Е как така казвам истини бе пети...аз лъжа, истина казват само валсо, врвелев и аспект. Те са специалистите по Линукс във форума.

преди 37 минути, Hot Bastard написа:

Е как така казвам истини бе пети...аз лъжа, истина казват само валсо, врвелев и аспект. Те са специалистите по Линукс във форума.

Никога не съм твърдял, писал, казвал, че съм специалист. Аз съм лаик. Ето казвам го и го пиша, и ти знаеш. Не съм специалист по Линукс. Начинаещ съм и се уча.

преди 5 часа, Hot Bastard написа:

Досега не си казал нищо което да не съвпада с официалните становища на разработчиците, аз също не се смятам за експерт по Линукс а само за един обикновен фен който чете какво пишат разработчиците, благодаря че ми написа ника правилно най после един да го напише както трябва

Здравейте. Пак успях да си омажа Линукс дистрото (Xubuntu). И проблема е, че не съм сигурен точно как. Нямах си работа (но имах бира) и реших да си инсталирам и едно Манджаро. Заделих място на диска и почнах. И май нещо там обърках. Пита ме дали е УЕФИ-мефи, и аз не схванах. Ръчках нещо, какво ръчках. Мисля, че по едно време ме караше да изключа някаква TPM защита (HP Pro 450 g2) от биоса. Май я изключих, а после включих - не съм сигурен. В крайна сметка се оказах с черен екран при старт. Странно, че Grub Repair програмката не подейства. Инсталнах на един от дяловете нова операционна система и GRUB-а си се оправи. Но, когато се опитам да си вляза в Xubuntu (оригиналното), ми изписва нещо от рода: [цифри] lma: Error communicating with TPM chip и нещо от рода на blkid -t needs name=value pair. Надписа за blkid пак се появява, но след две минути влиза в Убунтуту нормално.  Влязох в авариен режим, поправих счупени пакети, ъпдейт, влязох, май няма някакви проблеми. Или има. Това искам да разбера. Забелязах, че когато пуснах VMware Player, тръгва да стартира някоя виртуална машина и се затваря самата програма. Реинсталирах я - същото.

Ето малко код.

Цитат

root@user-HP:~# sudo blkid
/dev/loop0: TYPE="squashfs"
/dev/loop1: TYPE="squashfs"
/dev/loop2: TYPE="squashfs"
/dev/loop3: TYPE="squashfs"
/dev/loop4: TYPE="squashfs"
/dev/loop5: TYPE="squashfs"
/dev/loop6: TYPE="squashfs"
/dev/sda1: LABEL="System Reserved" UUID="1A3C01C03C019841" TYPE="ntfs" PARTUUID="285557d6-01"
/dev/sda2: UUID="18F8C442F8C4203C" TYPE="ntfs" PARTUUID="285557d6-02"
/dev/sda3: UUID="01D3B1D8EB399C70" TYPE="ntfs" PARTUUID="285557d6-03"
/dev/sda5: TYPE="swap" PARTUUID="285557d6-05"
/dev/sda6: UUID="eb0b5c57-bb7d-443c-92db-232b392b2d2d" TYPE="ext4" PARTUUID="285557d6-06"
/dev/sda7: UUID="0B3B-DC1A" TYPE="vfat" PARTUUID="285557d6-07"
/dev/sda8: UUID="dab26590-1f94-45d5-a8e3-2a3ba4d81e54" TYPE="ext4" PARTUUID="285557d6-08"
root@user-HP:~# sudo fdisk -l
Disk /dev/loop0: 291 MiB, 305086464 bytes, 595872 sectors
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes

Disk /dev/loop1: 290,4 MiB, 304545792 bytes, 594816 sectors

Disk /dev/loop2: 85,4 MiB, 89550848 bytes, 174904 sectors

Disk /dev/loop3: 55 MiB, 57618432 bytes, 112536 sectors

Disk /dev/loop4: 93,9 MiB, 98484224 bytes, 192352 sectors

Disk /dev/loop5: 55 MiB, 57614336 bytes, 112528 sectors

Disk /dev/loop6: 97 MiB, 101724160 bytes, 198680 sectors

Disk /dev/sda: 931,5 GiB, 1000204886016 bytes, 1953525168 sectors
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 4096 bytes
I/O size (minimum/optimal): 4096 bytes / 4096 bytes
Disklabel type: dos
Disk identifier: 0x285557d6

Device     Boot      Start        End    Sectors   Size Id Type
/dev/sda1  *          2048     718847     716800   350M  7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda2           718848  445689855  444971008 212,2G  7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda3        445689856 1462710271 1017020416   485G  7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda4       1462718311 1953523711  490805401   234G  5 Extended
/dev/sda5       1462718313 1498157639   35439327  16,9G 82 Linux swap / Solaris
/dev/sda6       1498157703 1809107627  310949925 148,3G 83 Linux
/dev/sda7       1809108992 1810157567    1048576   512M  b W95 FAT32
/dev/sda8       1810159616 1953523711  143364096  68,4G 83 Linux

Partition 4 does not start on physical sector boundary.
Partition 5 does not start on physical sector boundary.
Partition 6 does not start on physical sector boundary.

Появи ми се и някакъв малък дял май. Не знам да го трия ли...

/sda7 е операционната система (xubuntu), която инсталирах след краша. Не знам защо пише vfat.

Цитат

user@user-HP:~$ lsblk
NAME   MAJ:MIN RM   SIZE RO TYPE MOUNTPOINT
loop0    7:0    0   291M  1 loop /snap/vlc/1620
loop1    7:1    0 290,4M  1 loop /snap/vlc/1700
loop2    7:2    0  85,4M  1 loop /snap/loganalyzer-pbek/84
loop3    7:3    0    55M  1 loop /snap/core18/1754
loop4    7:4    0  93,9M  1 loop /snap/core/9066
loop5    7:5    0    55M  1 loop /snap/core18/1705
loop6    7:6    0    97M  1 loop /snap/core/9289
sda      8:0    0 931,5G  0 disk
├─sda1   8:1    0   350M  0 part
├─sda2   8:2    0 212,2G  0 part
├─sda3   8:3    0   485G  0 part
├─sda4   8:4    0     1K  0 part
├─sda5   8:5    0  16,9G  0 part [SWAP]
├─sda6   8:6    0 148,3G  0 part /
├─sda7   8:7    0   512M  0 part
└─sda8   8:8    0  68,4G  0 part
sr0     11:0    1  1024M  0 rom  

Мале мале, най-добре форматирай всичко, дай дефолтни настройки на биоса, инсталирай на чисто и повече не се занимавай с глупости.

преди 13 часа, Мальчик Бананан написа:

Здравейте. Пак успях да си омажа Линукс дистрото (Xubuntu). И проблема е, че не съм сигурен точно как. Нямах си работа (но имах бира) и реших да си инсталирам и едно Манджаро. Заделих място на диска и почнах. И май нещо там обърках. Пита ме дали е УЕФИ-мефи, и аз не схванах. Ръчках нещо, какво ръчках. Мисля, че по едно време ме караше да изключа някаква TPM защита (HP Pro 450 g2) от биоса. Май я изключих, а после включих - не съм сигурен. В крайна сметка се оказах с черен екран при старт. Странно, че Grub Repair програмката не подейства. Инсталнах на един от дяловете нова операционна система и GRUB-а си се оправи. Но, когато се опитам да си вляза в Xubuntu (оригиналното), ми изписва нещо от рода: [цифри] lma: Error communicating with TPM chip и нещо от рода на blkid -t needs name=value pair. Надписа за blkid пак се появява, но след две минути влиза в Убунтуту нормално.  Влязох в авариен режим, поправих счупени пакети, ъпдейт, влязох, май няма някакви проблеми. Или има. Това искам да разбера. Забелязах, че когато пуснах VMware Player, тръгва да стартира някоя виртуална машина и се затваря самата програма. Реинсталирах я - същото.

Ето малко код.

Появи ми се и някакъв малък дял май. Не знам да го трия ли...

/sda7 е операционната система (xubuntu), която инсталирах след краша. Не знам защо пише vfat.

Голяма Boza-Bomaks-1-l-1000x1000.jpg

си сътворил :)

Трий всичко и наново както ти каза Копелето

Още в Библията е написано - от каквото се страхуваше това получи.
И богатият стана още по-богат, а бедния и малкото, което имаше и него загуби.

Инсталирах Linux Mint 18 и на началния екран не ми иска парола-сесия за гости и отдолу -вход и влизам като гост. Временна сесия за гости-  Всички данни.................ОК

Ха честито, подкарах хардуерното ускорение в Хромиума. Хванах му чалъма и стана. Сега страница в калдата товари процесора повече от 4к видео в тубата. Леле мале...

Сега остава да нацеля правилната конфигурация на пулсаудио, за да може и звука да е хубав поне колкото в Уиндоуса.

Значи то можело, но разработчиците на дистрибуциите явно са глyхи и слeпи, и в заводски вид ти дават такива настройки, че човек да се изнерви и да си хвърли компютъра през терасата.

преди 30 минути, Hot Bastard написа:

Ха честито, подкарах хардуерното ускорение в Хромиума. Хванах му чалъма и стана.

А защо не споделиш и ние да научим нещо?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.