Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

преди 5 минути, Hot Bastard написа:

...

Toва е Ubuntu и честа грешка на начинаещия да го подмена с линукс, което мен ме дразни. А рекламата ясно. Космонафтът го закъса в последно време и пуска рекламки, търпи се.

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 764,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

преди 5 минути, Profruit написа:

Toва е Ubuntu и честа грешка на начинаещия да го подмена с линукс, което мен ме дразни. А рекламата ясно. Космонафтът го закъса в последно време и пуска рекламки, търпи се.

Линукс може да не е убунту, но убунту е линукс. Аз когато съм започнал с тази ОС нямаше убунту.

Еми спри ги тия рекламки, де?

sudo systemctl disable motd-news.service motd-news.timer

Между другото, ти си един от малкото свестни хора във форума. Не очаквах да се вържеш на цирка с двд-то и да вадиш дискове, че да пробваш - става ли.

Е, всеки клоун с номера си. Но ме загложди, а как беше едно време и така, плюс желание да помогна.
Аз зъб ти нямам и също мога да кажа, че си с добро сърце. Просто ти е много скучно.

преди 6 минути, Profruit написа:

Е, всеки клоун с номера си. Но ме загложди, а как беше едно време и така, плюс желание да помогна.
Аз зъб ти нямам и също мога да кажа, че си с добро сърце. Просто ти е много скучно.

А дано все ми е скучно. Скуката е хубаво нещо. Когато човек сам си стане шеф и други му работят, може да си позволи скука. Също както в студентските години. Разликата е, че в студентските години си мислех колко е зле, когато ми е скучно. Сега се радвам, защото това значи, че някой друг ми върши работата и се поти, а аз си клатя краката на сянка и разцъквам смартфона.

преди 27 минути, Hot Bastard написа:

Линукс може да не е убунту, но убунту е линукс. Аз когато съм започнал с тази ОС нямаше убунту.

Еми спри ги тия рекламки, де?

sudo systemctl disable motd-news.service motd-news.timer

Между другото, ти си един от малкото свестни хора във форума. Не очаквах да се вържеш на цирка с двд-то и да вадиш дискове, че да пробваш - става ли.

Само не ми казвай, че си почнал нещо като с Gentoo.

преди 28 минути, acnekt написа:

Само не ми казвай, че си почнал нещо като с Gentoo.

Почнал съм с Дебиан. Тогава Дебиан и Слакуер водеха модата. Ред Хат още опипваха почвата. По време на златните години на Дебиан, изкарвах луди пари като Линукс сисадмин. Хора като мен в България почти нямаше. Тогава да имаш компютър вкъщи беше голяма работа, какво остава за Линукс. Повечето, които сега авторитетно коментират и ме наричат трол, тогава не са знаели какво е Линукс и щастливо са цъкали на Уиндоус ХП-то. Аз, че троля - троля, но го правя когато няма смисъл да се води сериозен разговор.

Както и да е, не се сърдя. Поради някаква причина, повечето от малкото хора, ползващи Линукс, се мислят за голяма работа, само защото ползват Линукс. Това на мига ми подсказва колко ниска топка е дадения човек.

Айде стига, че пак много внимание ви обърнах.

преди 1 час, Hot Bastard написа:

Голям сеир батко. Признавам, че и ти си добър. Всичките хванаха по един диск в ръка и почнаха да тестват - аджеба, може ли в Линукс да се слуша музика от диск?

Само дето аз не съм хванал нищо а само си проверих групите и то графично ами така де не ми се тества па и нямам PCR Kit :)

преди 32 минути, Hot Bastard написа:

Айде стига, че пак много внимание ви обърнах.

Иди да нагледаш работниците :cool:

преди 2 минути, vpvelev написа:

Иди да нагледаш работниците :cool:

Те са до 6:30...сега сигурно си разцъкват игрички на Уиндоуса, и не им пука какво е това животно Линукс.

преди 4 минути, petie1 написа:

Само дето аз не съм хванал нищо а само си проверих групите и то графично ами така де не ми се тества па и нямам PCR Kit :)

Как е Ксеона?

преди 8 минути, Hot Bastard написа:

Как е Ксеона?

Бива

преди 1 минута, petie1 написа:

Бива

На добро животинче си се спрял...ще ти служи вярно, ако не се гавриш прекалено много с него.

преди 13 минути, Hot Bastard написа:

Те са до 6:30...сега сигурно си разцъкват игрички на Уиндоуса, и не им пука какво е това животно Линукс.

Ти сега от някакво заведение ли пишеш?

Щом си ШЕФ, би трябвало сега поне на ресторант да си.

преди 1 минута, Hot Bastard написа:

На добро животинче си се спрял...ще ти служи вярно, ако не се гавриш прекалено много с него.

Ами гледам много много да не го мъча специално си избирах компютъра за Линукс а между другото ако не си чел съм започнал с РедХат 7.2 и Сузи 9

преди 2 минути, vpvelev написа:

Да готви ли?

току-що, petie1 написа:

Ами гледам много много да не го мъча специално си избирах компютъра за Линукс а между другото ако не си чел съм започнал с РедХат 7.2 и Сузи 9

Спомням си го...Ред Хат преди да стане РХЕЛ...сузито и тогава, и сега, уж е фактор, но си беше и си остана в миманса.

преди 5 минути, vpvelev написа:

На заведение ще съм след малко. Още е рано.

преди 8 минути, Hot Bastard написа:

Спомням си го...Ред Хат преди да стане РХЕЛ...сузито и тогава, и сега, уж е фактор, но си беше и си остана в миманса.

Ама тогава Сузи беше единствената що годе за начинаеши та явно не си бил сам щях да почна с Дебиан ама как се дърпаха 6 диска през телефон на онея години

Съживих си стария компютър. 
Снимката си казва всичко, процесора е стар, но бачка.
Искам да попитам, след като е patch-ната системата трябва ли да търся драйвери, например някой custom? В момента на idle си работи, някои леки app-ове поддържа и вървят, но пусна ли видео в youtube много сече. Моля за помощ! :)

Screenshot_2020-06-26_15-12-52 – Копие.png

преди 32 минути, tulpn написа:

В момента на idle си работи, някои леки app-ове поддържа и вървят, но пусна ли видео в youtube много сече. Моля за помощ! :)

Айде да видим спецовете на форума по Линукс, аспкет и врвелев какво ще кажат...за пореден път в рамките на няколко дни, някой се оплаква, че клипчетата не му вървят. Май просто Линукса не става за тази работа? Много му идва натоварването?

@tulpn  няма какво да направиш, това е нормално за Линукс. На този компютър само Уиндоус ХП може да върви. На Уин ХП даже стари игри ще можеш да играеш. На Линукс забрави да направиш каквото и да е, освен този скрийншот от конзолата.

преди 57 минути, tulpn написа:

Искам да попитам, след като е patch-ната системата трябва ли да търся драйвери, например някой custom?

Като гледам, това е за твоето видео.

https://packages.debian.org/jessie/xserver-xorg-video-openchrome

http://unichrome.sourceforge.net/

VT3371:

• Chrome 9 HC IGP on the P4M900, VN896, CN896.

преди 2 часа, Hot Bastard написа:

Айде да видим спецовете на форума по Линукс, аспкет и врвелев какво ще кажат...за пореден път в рамките на няколко дни, някой се оплаква, че клипчетата не му вървят. Май просто Линукса не става за тази работа? Много му идва натоварването?

@tulpn  няма какво да направиш, това е нормално за Линукс. На този компютър само Уиндоус ХП може да върви. На Уин ХП даже стари игри ще можеш да играеш. На Линукс забрави да направиш каквото и да е, освен този скрийншот от конзолата.

Хаха, наясно съм, че само със картинката от конзолата ще си остана (ама изглежда яко, нали? :)))) )

Чудно ми е как тая антика още се търкаля, дано се запази поне още 13 години- имам фетиш към стари ... машинки. 

Уй н ХП не искам да го слагам, защото не се поддържа и излагам цялото нещо на опасност.

Не че изобщо е използваемо де. :)

Дебиана иначе е страхотно дистро- стабилно, с xfce леко, поддържа старата х86 архитектура. Е, не е bleeding edge, ама пък и ние не сме мноо' яките арчовци, които винаги живеят на ръба. :))

@acnekt Благодаря за предложението, на сутринта ще пробвам!

Това "копеленце"@Hot Bastard няма ли кой до го затрие от темата, че вече ми дотегна на шнорхела да свири на дудуци лигави колко не става линукс в тема за взаимопомощ на начинаещи линукс потребители. Тръгнал да ми накланя философията на самодостатъчност в линукс с менажерията на "вижте ме какво (не) умея" в "плащаш и ползваш" егоцентризма на циганина псевдо-филантроп, клонинг на очилатия крадец в оставка. И всички, които му давате трибуна на логорейните мъчения, не правите услуга на съвестния потребител, жадуващ прощъпулник в линукс вселената.

Изпратено от моят Mi A2 с помощта на Tapatalk

преди 8 часа, tulpn написа:

Искам да попитам, след като е patch-ната системата трябва ли да търся драйвери, например някой custom? В момента на idle си работи, някои леки app-ове поддържа и вървят, но пусна ли видео в youtube много сече. Моля за помощ! :)

Screenshot_2020-06-26_15-12-52 – Копие.png

Свали клип и го пусни за да разбереш, къде е причината -в нета или в системата. Предполагам ,в не толкова добрата връзка.

преди 1 час, bigiadri написа:

Свали клип и го пусни за да разбереш, къде е причината -в нета или в системата. Предполагам ,в не толкова добрата връзка.

Нета си е окей за видео стриймимнг по принцип.

Как да стане тоя тест обаче, монитора не иска да тръгне. :)

Ей тва е- правиш 1 нещо, чупят се 10 други.

На тая антика можеш да пробваш да качиш Дебиан 8 а не 10 да видиш как ще се държи

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.