Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

преди 23 минути, Hot Bastard написа:

Ако имаш достатъчно мощен процесор, ще може.

Прекаляваш вече.

Лаптоп от началото на 2010 г:

https://i.imgur.com/S8M5YSO.png

https://i.imgur.com/zfD7kzB.png

https://i.imgur.com/IfoL5d6.png

Аз рядко гледам видео на лаптопа, но не накъсва на 480р. 

Друг е въпроса, че е по-леко с Falkon:

За Fedora:

https://mastransky.wordpress.com/2020/06/03/firefox-on-fedora-finally-gets-va-api-on-wayland/

п.п.   Лаптопът:

https://i.imgur.com/x6gPxHf.png

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 764,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

Е то човека казва, че му накъсва, не аз.

На мен не ми накъсва, защото не гледам видеа в Линукс. На Линукса сложиш ли му графична среда - значи го ползваш грешно. Да не говорим за показаните от теб тестови версии на Гном шел с уейланд.

Предназначението на Линукса е съвсем друго.

Иначе ти си единствения който отговаря и на трите изисквания...единствен от всички линуксчии във форума. Значи Линукс има 2% дял, тук се намери само един от тия 2% който ползва дадената конфигурация. Това се пада някъде около 0.1% от всички хора ползващи компютри, които могат да се похвалят, че от вчера имат нещо, което всички с Мак и Уиндоус имат от години.

Айде да приключим вече този спор с ясен край...омръзна ми.

преди 23 минути, Hot Bastard написа:

Но така изгърмява един от често споменаваните доводи в полза на Линукс - че върви по-гладко на стар или слаб хардуер от Уиндоус.

Какво означава "върви по-гладко"?

В общия случай Линукс върви по-гладко на стар или слаб хардуер отколкото Уиндоус. В частен случай (гледане на висококачествено видео в браузър) при това положение (стар или слаб хардуер) Линукс не "върви гладко".

Но...

В общия случай Уиндоус въобще не тръгва на стар или слаб хардуер. След това вече не важи предимството на Уиндоус, че могат да се гледа на него HD видео.

преди 4 минути, Hot Bastard написа:

Е то човека казва, че му накъсва, не аз.

На мен не ми накъсва, защото не гледам видеа в Линукс. На Линукса сложиш ли му графична среда - значи го ползваш грешно. Да не говорим за показаните от теб тестови версии на Гном шел с уейланд.

Предназначението на Линукса е съвсем друго.

Иначе ти си единствения който отговаря и на трите изисквания...единствен от всички линуксчии във форума. Значи Линукс има 2% дял, тук се намери само един от тия 2% който ползва дадената конфигурация. Това се пада някъде около 0.1% от всички хора ползващи компютри.

Айде да приключим вече този спор с ясен край...омръзна ми.

Аз не гледам видеа на 8к или на 4к. Колко са тогава процентите на телевизори с 8к и на потребителите, които ги имат? Спорът е ясен.

преди 14 минути, acnekt написа:

Аз не гледам видеа на 8к или на 4к. Колко са тогава процентите на телевизори с 8 к?

Аз никога не съм спорил за над 4к, защото телевизора ми е такъв. Като и ако си купя 8к, тогава ще го коментираме. 4к телевизорите и мониторите са доста голям процент в последно време.

преди 15 минути, vpvelev написа:

В общия случай Уиндоус въобще не тръгва на стар или слаб хардуер. След това вече не важи предимството на Уиндоус, че могат да се гледа на него HD видео.

Как да не работи стария хардуер с Уиндоус 7, като е правен да работи точно с него?

Наистина няма смисъл да се води този спор, защото изхода е ясен. Никой десктоп софтуерен или хардуерен производител никога не си е казал - абе я да си оптимизираме хардуера/софтуера за новото Убунту. Линукса си е за сървъри и там ще си остане. Така, че всички които сте му сложили графична среда и цъкате с мишката го ползвате грешно.

преди 30 минути, Hot Bastard написа:

Аз никога не съм спорил за над 4к, защото телевизора ми е такъв. Като и ако си купя 8к, тогава ще го коментираме. 4к телевизорите и мониторите са доста голям процент в последно време.

Как да не работи стария хардуер с Уиндоус 7, като е правен да работи точно с него?

Наистина няма смисъл да се води този спор, защото изхода е ясен. Никой десктоп софтуерен или хардуерен производител никога не си е казал - абе я да си оптимизираме хардуера/софтуера за новото Убунту. Линукса си е за сървъри и там ще си остане. Така, че всички които сте му сложили графична среда и цъкате с мишката го ползвате грешно.

след като сам си отговори на въпроса чия е вината за липсата на хардуерно ускорение в линукс .Сега кажи каква е вината на линукс че разработчиците на софтуер за линукс не са го направили

преди 14 минути, ninov написа:

след като сам си отговори на въпроса чия е вината за липсата на хардуерно ускорение в линукс .Сега кажи каква е вината на линукс че разработчиците на софтуер за линукс не са го направили

Че Линукс заема само 2% от пазара, но тези 2% са разделени на стотици дистрибуции, несъвместими една с друга. Пример: Хрома за Уиндоус е еднакъв и за 7, и за 8, и за 10. В Линукс не е така, има Хром за Дебиан, Хром за Федора, Хром за Арч и т.н., тоест, за да поддържаш Линукс трябва да вложиш прекалено много усилия, за един прекалено малък пазарен дял. В Уиндоус с една версия покриваш 90% от пазара, в Линукс с няколко версии покриваш 2%. А сега си представи, че е така за всяка една програма, не само за браузъра. Уж със снап и флатпак се опитват да поправят това, но самите линуксчии не искат снап и флатпак, защото са по-големи инати от магаре на мост, и са чугунени глави...просто никой сериозен разработчик не иска да се вкара в такъв филм, за да угоди на едни маргинали.

С по-прости думи не знам как да го обясня.

преди 3 минути, Hot Bastard написа:

Че Линукс заема само 2% от пазара, но тези 2% са разделени на стотици дистрибуции, несъвместими една с друга. Пример: Хрома за Уиндоус е еднакъв и за 7, и за 8, и за 10. В Линукс не е така, има Хром за Дебиан, Хром за Федора, Хром за Арч и т.н., тоест, за да поддържаш Линукс трябва да вложиш прекалено много усилия, за един прекалено малък пазарен дял. В Уиндоус с една версия покриваш 90% от пазара, в Линукс с няколко версии покриваш 2%. А сега си представи, че е така за всяка една програма. Уж със снап и флатпак се опитват да поправят това, но самите линуксчии не искат снап и флатпак, защото са по-големи инати от магаре на мост, и са чугунени глави...

С по-прости думи не знам как да го обясня.

Хрома си е еднакъв на какъвто и да е Линукс. Ядрото е едно.  Няма как да е различно.
По-точно дистро, сигурно искаш да кажеш.  Начинът как го инсталираш е различен. Защото има различни пакет мениджъри.

преди 2 минути, acnekt написа:

Хрома си е еднакъв на какъвто и да е Линукс. Ядрото е едно.  По-точно дистро. Начинът как го инсталираш е различен.

Еми ако наистина вярваш, че е така, аз не искам да споря. Прекалено много време ще отделя, за да угодя на един маргинал...както вече казах. Мерси, мога и с нещо по-забавно да прекарам вечерта.

Само ще ти задам една гатанка - ако ядрото е едно, искам на твоето Убунту да инсталираш ядро от Арч, и да ми покажеш как всичко работи. Хайде да видим.

преди 2 минути, Hot Bastard написа:

Еми ако наистина вярваш, че е така, аз не искам да споря. Прекалено много време ще отделя, за да угодя на един маргинал...както вече казах.

Само ще ти задам една гатанка - ако ядрото е едно, искам на твоето Убунту да инсталираш ядро от Арч, и да ми покажеш как всичко работи. Хайде да видим.

Когато ти си инсталираш на Windows 98 SE Edge Browser. Нали все пак е Windows?

преди 2 минути, acnekt написа:

Когато ти си инсталираш на Windows 98 SE Edge Browser. Нали все пак е Windows?

Сравнението е много глупаво. Уин 98 е от преди 20 години. Ти ми инсталирай на днешно Убунту ядро от днешен Арч.

Иначе това сравнение само доказва пред един компетентен човек какво ти е нивото, ама както и да е.

преди 30 минути, Hot Bastard написа:

Сравнението е много глупаво. Уин 98 е от преди 20 години. Ти ми инсталирай на днешно Убунту ядро от днешен Арч.

Иначе това сравнение само доказва пред един компетентен човек какво ти е нивото, ама както и да е.

Всички диструбиции са задвижени от линукс ядро, кое не ти е ясно. Виж в папка boot.

https://en.wikipedia.org/wiki//boot/

Имайте предвид,че хардуерното ускорение към браузъра не е панацея.То може да доведе и до проблеми за него или да бъде неприложимо при по-слаби хардуерни конфигурации,независимо от перационната система.
Хардуерното ускорение е уместно върху онлайн игри и видеоклипове в браузърите.Може обаче да прави проблеми с визуализацията на шрифтовете към страниците(изглаждането на шрифта) и също при четене,кеширане на CSS.Зареждането на твърде много текстури в графичния процесор може да причини проблеми с паметта,защото те задействат хард.ускорение. GPU и CPU имат различни механизми за изобразяване и визуализация,от тук идва проблема.Вярно,че хардуерното ускорение е предназначено за намаляване на латентността,но ако случайно имате проблем с браузъра първо изключете хардуерното ускорение,изчистете кеша и рестартирайте браузъра.
Иначе да,много хора го харесват и ползват,но както всяка екстра се плаща и цена.

преди 40 минути, acnekt написа:

Всички диструбиции са задвижени от линукс ядро, кое не ти е ясно. Виж в папка boot.

https://en.wikipedia.org/wiki//boot/

Аз още чакам да ми инсталираш ядро от Арч в Убунту, или от Федора в Убунту, каквото искаш. Всъщност май даже и от Дебиан няма да можеш, което вече ще е доста смешно ако е така.

Е, от Минт ще можеш, защото те вече наистина са абсолютно еднакви, просто Минт са взели ядрото на Убунту.

преди 17 минути, nick_dimitrov написа:

Имайте предвид,че хардуерното ускорение към браузъра не е панацея.То може да доведе и до проблеми за него или да бъде неприложимо при по-слаби хардуерни конфигурации,независимо от перационната система.
Хардуерното ускорение е уместно върху онлайн игри и видеоклипове в браузърите.Може обаче да прави проблеми с визуализацията на шрифтовете към страниците(изглаждането на шрифта) и също при четене,кеширане на CSS.Зареждането на твърде много текстури в графичния процесор може да причини проблеми с паметта,защото те задействат хард.ускорение. GPU и CPU имат различни механизми за изобразяване и визуализация,от тук идва проблема.Вярно,че хардуерното ускорение е предназначено за намаляване на латентността,но ако случайно имате проблем с браузъра първо изключете хардуерното ускорение,изчистете кеша и рестартирайте браузъра.
Иначе да,много хора го харесват и ползват,но както всяка екстра се плаща и цена.

На теория е така, на практика в Уиндоус от поне 5-6 години няма такива проблеми...

преди 2 минути, Hot Bastard написа:

Аз още чакам да ми инсталираш ядро от Арч в Убунту, или от Федора в Убунту, каквото искаш.

Ти компилирал ли си ядро?

преди 2 минути, vpvelev написа:

Ти компилирал ли си ядро?

Да? А ти?

преди 6 минути, Hot Bastard написа:

Да? А ти?

Да.

Едно време в Gentoo.

Мислех че навсякъде е така. И много се учудих след това като започнаха да излизат дистрибуции с готови ядра.

преди 7 минути, vpvelev написа:

Да.

Едно време в Gentoo.

Мислех че навсякъде е така. И много се учудих след това като започнаха да излизат дистрибуции с готови ядра.

Те дистрибуциите с готови ядра ги има преди Дженту. Но това не значи, че пакетите за различните дистрибуции са съвместими. Ако решението на проблема с фрагментацията е да се дава само сорс код, който потребителя сам да компилира, пазарния дял ще падне от 2 на 0.2%

Друго трябва да се измисли, но едва ли ще стане някога. Те от 15 години чакат Линукс да мине двата процента. Уж флатпак, снап и апимидж е решението, ама колко пакета имаш инсталирани така, и колко по "нормалния" начин? А и дори при тези уж универсални формати пак се получи фрагментация и засега са само три...никога няма да е като в Уиндоуса където правиш едно .ехе и си готов.

преди 5 часа, Hot Bastard написа:

Подкараваш ли хардуерно ускорение с VDPAU във Firefox? 😁😆

Че откога има хардуерно ускорение във ФФ на Линукс? Чувам че Мозила сега ще се мъчат да го подкарат с Уйланд

преди 14 минути, Hot Bastard написа:

никога няма да е като в Уиндоуса където правиш едно .ехе и си готов

Готов си, защото Уина се прави от едно място. Повечето dll-та за това .exe са си там. Ако ги няма стандартни, производителя на .exe-то трябва да ти ги прати. Ако не - започваш да обикаляш из нета да търсиш dll-тo.

преди 13 минути, petie1 написа:

Че откога има хардуерно ускорение във ФФ на Линукс? Чувам че Мозила сега ще се мъчат да го подкарат с Уйланд

Няма, ама ме убеждаваха, че има, после признаха, че няма...малко по малко всичко ще си признаят...явно някои хора си мислят, че като сляпо защитават Линукса, това ги прави големи хакери и специалисти, и не осъзнават в каква заблуда са. По моя опит, обикновено най-начинаещите, които току-що са написали първата си команда, са най-уверени и най-гордо заявяват - "тва линукса голяма работа...ааа щом си с Уиндоус значи нищо не разбираш".

Какъв по-добър пример за това от Валсо?

преди 4 минути, vpvelev написа:

Готов си, защото Уина се прави от едно място. Повечето dll-та за това .exe са си там. Ако ги няма стандартни, производителя на .exe-то трябва да ти ги прати. Ако не - започваш да обикаляш из нета да търсиш dll-тo.

Пак казвам, на теория така, на практика, не се сещам от 2009 насам, тоест откакто има Уиндоус 7 поне, да съм правил подобни гимнастики. Но в Линукс и до днес се налага дори за готови пакети да търсиш зависимости из нета. Пресен пример - Вайбър.

преди 10 минути, Hot Bastard написа:

Няма, ама ме убеждаваха, че има, после признаха, че няма...малко по малко всичко ще си признаят...явно някои хора си мислят, че като сляпо защитават Линукса, това ги прави големи хакери и специалисти, и не осъзнават в каква заблуда са. По моя опит, обикновено най-начинаещите, които току-що са написали първата си команда, са най-уверени и най-гордо заявяват - "тва линукса голяма работа...ааа щом си с Уиндоус значи нищо не разбираш".

Какъв по-добър пример за това от Валсо?

То има ама не е в браузъра а в плейърите, нали ти казвам сега Мозила ще се мъчат да го имплементират под Уйланд дали ще успеят ще се види във времето

току-що, petie1 написа:

То има ама не е в браузъра а в плейърите, нали ти казвам сега Мозила ще се мъчат да го имплементират под Уйланд дали ще успеят ще се види във времето

Ние за браузърите говорим, в плеърите има, ама си е чист мазохизъм всяко видео да копи-пействаш в плеъра, вместо направо от браузъра си гледаш като човек.

Все пак за информация може да се следи debian wiki с последни добавки от 2020-06-11
https://wiki.debian.org/HardwareVideoAcceleration

Цитат:

"Относно Debian 11 / Bullseye , поддръжката на VA-API е активирана по подразбиране в Chromium и Firefox. В случая с Firefox, той в момента работи само на настолни компютри Wayland . GNOME Web има поддръжка на VA-API чрез пакета gstreamer1.0-vaapi , ако е инсталиран."

VDPAU изобщо не се поддържа в Chromium или Firefox. Единственият браузър, който го поддържа, е GNOME Web , наличен в пакета epiphany-browser . GNOME Web използва GStreamer за тази поддръжка, което също изисква пакета gstreamer1.0-plugins-bad за поддръжка на VDPAU.

току-що, Hot Bastard написа:

Ние за браузърите говорим, в плеърите има, ама си е чист мазохизъм всяко видео да копи-пействаш в плеъра, вместо направо от браузъра си гледаш като човек.

Е там още няма но то си е до създателя на браузъра а не до ОС пресен пример Вайбър не го обновяват да бачка с новите ssl и си ходиш кат просяк да ровиш

преди 6 минути, nick_dimitrov написа:

Все пак за информация може да се следи debian wiki с последни добавки от 2020-06-11
https://wiki.debian.org/HardwareVideoAcceleration

Цитат:

"Относно Debian 11 / Bullseye , поддръжката на VA-API е активирана по подразбиране в Chromium и Firefox. В случая с Firefox, той в момента работи само на настолни компютри Wayland . GNOME Web има поддръжка на VA-API чрез пакета gstreamer1.0-vaapi , ако е инсталиран."

VDPAU изобщо не се поддържа в Chromium или Firefox. Единственият браузър, който го поддържа, е GNOME Web , наличен в пакета epiphany-browser . GNOME Web използва GStreamer за тази поддръжка, което също изисква пакета gstreamer1.0-plugins-bad за поддръжка на VDPAU.

Е значи нещата са още в начален стадий

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.