Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Покажете вашите авторски снимки част 4

Featured Replies

1563138046_dsc_2558.jpg

• Отговори 2,2k
  • Прегледи 307,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Зима в Родопите The region of Rozhen peak, Rhodopi Mountains by Никола Атанасов, on Flickr Snezhanka (Snow White) peak, Rhodopi Mountains by Никола Атанасов, on Flickr Rhodopi Mountains

• L'église de la Madeleine - Църквата Света Мария-Магдалена в Париж. Изключително впечатляваща сграда. Необичайната (поне за мен) за католически храм архитектура се дължи на най-очевидното обяснение -

• Кукери на фестивала Сурва в Перник

Публикувани изображения

преди 55 минути, RudeBoy написа:

И аз имам подобна :) :

large.130831_094259.jpg.d1a6e86bfd78bf09

Браво. И твоята ли е от Странджа?

Spoiler

не смея да кажа, че и в Турция видях подобна архитуктура,че ще се развие една полемика, кой  народ от кого е заимствал

преди 3 часа, valkiria1 написа:

spacer.png

Защо си оставила онази грозна жица в горния десен ъгъл?

Разваля иначе много приятния кадър, а е работа за две секунди.

• Автор
преди 16 часа, andiay написа:

Добрия тон изисква да си давате мнението и да критикувате снимка/и само ако това е поискано. Аз например мога да ви изкритикувам за последната снимка защото наличието на човек сред природата не е на място. Да не говорим че точно момента когато снима е съвсем  неуместен. Сигурен съм че ако използвахте за преден план камъните, които се виждат снимката ще е много по-интересна

преди 16 часа, andiay написа:

Аз не разбрах, ние на конкурс ли сме ? Защото , аз лично уважавам труда на всеки един тук ,който поства свои снимки. Не се наемам да оценявам, понеже знам,че всеки има свое виждане, своя гледна точка и свой начин да обработва снимките си. Одобрението си или не показвам със емотиконките. Разбира се, ако те напира можеш да продължиш в същия дух. На мен това не ми пречи и не оказва никакво влияние върху начина по -който искам да представям моята гледна точка.

spacer.png

Една снимка от архива ми специално за Валки ... :) Е, не е с необходимото качество, но не сме на конкурс ... :) 

rDSC01693.JPG

преди 57 минути, capnemo написа:

Аз например мога да ви изкритикувам за последната снимка защото наличието на човек сред природата не е на място. Да не говорим че точно момента когато снима е съвсем  неуместен. Сигурен съм че ако използвахте за преден план камъните, които се виждат снимката ще е много по-интересна

Да, можеш - и ще сгрешиш. Точно човекът, който снима красивия пейзаж с телефон, е идеята на снимката. Докато при снимката на valkiria1 жицата е излишен детайл, който няма връзка с основната тема, и дразни. Моето мнение е, че частта от покрив от съседната къща също трябва да се махне.

преди 31 минути, valkiria1 написа:

Аз не разбрах, ние на конкурс ли сме ? Защото , аз лично уважавам труда на всеки един тук ,който поства свои снимки. Не се наемам да оценявам, понеже знам,че всеки има свое виждане, своя гледна точка и свой начин да обработва снимките си. 

Не става дума за конкурс или оценки. И това не е злобна критика, напротив - andiay се опитва да ти помогне да се развиеш като фотограф, като забележиш грешките си. Но - остава неразбран ...

Явно трябва само да цъкаме на "Харесвам" - рейтинг да се трупа ...

• Автор
преди 2 минути, RudeBoy написа:

Да, можеш - и ще сгрешиш. Точно човекът, който снима красивия пейзаж с телефон, е идеята на снимката. Докато при снимката на valkiria1 жицата е излишен детайл, който няма връзка с основната тема, и дразни. Моето мнение е, че частта от покрив от съседната къща също трябва да се махне.

Не отваряй кутията на Пандора. Точно идеята да се снима човек, който снима с телефон е смешна. Самата планина, особено с езерото е много по-добра цел за снимане.

Аз имам мнение за много снимки в този форум, но смятам че личното мнение е долната част на гърба - всеки го има но не всеки има желание да го покаже....

преди 17 минути, RudeBoy написа:

Не става дума за конкурс или оценки. И това не е злобна критика, напротив - andiay се опитва да ти помогне да се развиеш като фотограф, като забележиш грешките си. Но - остава неразбран ...

Явно трябва само да цъкаме на "Харесвам" - рейтинг да се трупа ...

Хайде пък и ти ,не ми слагай думи в устата ,които не съм казвала. Като какви взехте да се изявявате и тук?!?!

Мисля,че той  получи доста добро посрещане от мен тук  и това може да се види. 

Може ли поне едно чисто място в тоя форум без да се подхвърлят реплики. Аман от желание да си чешете егото.

преди 21 минути, RudeBoy написа:

Да, можеш - и ще сгрешиш. Точно човекът, който снима красивия пейзаж с телефон, е идеята на снимката.

Сега разбра ли защо Капитана не се обажда и не прави забележки-защото приема неговата точка на виждане по отношение на заснемането.

Леле мале, каква я мислех, каква стана.

Изобщо не съм имал намерение да се конфронтирам с някой. Идеята ми бе, както написах няколко поста по-рано, да си помагаме взаимно. Но щом не можете да понесете градивна критика и тя ви обижда - няма проблем.

@ capnemo - Да мнение всеки си има и да, вкусовете са лични, да се спори за вкус е тъпо, но аз не коментирам вкуса на някой, както казах кадъра ми харесва и то много, но все пак фотографията е рисуване със светлина, а силно се съмнявам, че ще успеете да ми покажете някоя рустикална картина на която да е нарисуван в десния ъгъл част от кабел, нямащ никакво отношение към композицията на картината.

Що се отнася до това дали в снимки на природа има място заснемането на човек, то по-често да, защото фигурата на човека придава мащабност на картината, но естествено не е задължително и е въпрос на вкус. Много от добрите пейзажисти даже се снимат в гръб на фона на пейзажа, използвайки самоснимачката. Но както казах въпрос на вкус и творческо виждане е. 

В случая с тази снимка - на нея е съпругата ми, щеше да е смешно, ако бях отворил повече блендата, за да размажа фона, а тя да изпъкне. Нещо като портрет в гръб. Но аз съм се постарал фокуса да е горе-долу равномерен и линията на ръката с апаратчето й (да, това е старата ми "сапунерка", а не е телефон) да отвежда погледа към Попово езеро. Предполагам, че композиционно и чисто технически има много за доискусуряване, но не е проблема в човешката фигура. Като споменахте камъните и се загледах, видях моя грешка - при кропването съм отрязал и част от камъка, който е на преден план.

@valkiria1 - Извинявам ти се, ако си се почувствала обидена, уверявам те, че не съм имал нищо лошо предвид.

Не сме на конкурс естествено, още в началото казах, че аз съм абсолютен аматьор. И снимките ми и обработките им са на чисто любителска основа. По стечение на обстоятелствата фотографията се превърна за мен в интересно хоби, което допълва истинското ми хоби - разходките сред природата. Ако съм доразвил донякъде уменията си, то е като следствие от критиките на хора, които виждах, че снимат много добре. Показваха ми грешките и аз се учех да не ги повтарям. С някои от тези хора по други теми сме били почти "врагове" и сме спорили до припадък, но това не ми е пречело да приемам критиките им относно снимките ми. 

Ако снимката ти не ми харесваше, просто щях да я пропусна и нямаше да коментирам, но истината е, че кадъра много ми харесва с изключение на онази жица. Но щом на теб така ти допада - ОК. 

Обещавам, че повече няма да коментирам ничия снимка. Аз лично бих се радвал, ако някой коментира, какво не му харесва в моите.

Мир!

Една от по-старите ми снимки.

Кадъра е направен зад водопад "Боров камък", близо до Враца.

1565119303_dsc_9290.jpg

преди 41 минути, andiay написа:

Мир!

Една от по-старите ми снимки.

Кадъра е направен зад водопад "Боров камък", близо до Враца.

1565119303_dsc_9290.jpg

Човече, аз не съм обявявала война за да предлагаш мир. Просто изказах мнението си. Както и ти. Съпруга ми също.

Тази ти снимка ми харесва. :)

За снимката "Човек и езерото" -прекалено много небе ,акцентът навярно е далечното езеро ,мисля че трябва да е малко по-високо  за сметка на небето.

За снимката "Каручката" -браво ,добър акцент в/у нея.

Мое непрофесионално мнение!

Ето още една снимка от личния ми архив. Хм, то като се замисля мога да задръстя тази тема с мои снимки ... е не са правени с качествен фотоапарат, но и аз съм се правил на ... "папарак" ... :) на античност и история ... :) без хора, животни и прочие в кадрите ми ... :) Имам и нани и тоалетни ... римски ... и надупчени сгради в Сараево имам ... :) НО да споделя снимката си тук:

rPICT0136.JPG

Реших да продължа малко моите мисли за снимките. Едно време в друг форум надълго и нашироко разисквахме дали фотографията е изкуство.В крайна сметка една снимка може да БЪДЕ изкуство ,НО трябва да има някакъв сюжет. А ако  има и НЯКАКВА ИСТОРИЯ...

Пример със снимката "Каручката"  -тема САМОТА. Ето и една предполагаема история: Някога беше весело и хубаво, караше ме дядо , който обичаше да си пее под мустак, теглеше ме едно вироглаво магаренце и ние дружно извозвахме  изсушеното сено от ливадата. Разболя се старецът. Синът му продаде магаренцето ,а аз останах на слънцето и вятъра ,боята ми се рони и навярно ще ме продадат.! ТЪЖНО.

Драмите са особено подходящи както в картините така и в снимките. Ако трябва да перефразирам -Драмите са пътните знаци в нашия жизнен път! Колкото до снимките те трябва да са изпълнени със смисъл, а когато той е и ДРАМАТИЧЕН....

То, затова се казват авторски снимки (фотоси), а не спомени под формата на снимки (фотоси). 

Някъде в София имам един не мой архив под формата на черно-бели снимки. Съхраних ги, защото някои от сегашните наследници на заснетите хора не живеят в България, а в Швейцария, Това също е тъжно. 

Мисля, че нормално е да се критикуват дадени снимки, защото по-важно е начина на заснемане, а не какво е заснето. Уви някои хора ползват качествени фотоапарати, за да показват тоалетни и бани. Това било за тях култура ... мда ... 

Нищо лично, но кой го взема, че е на лична основа?!  

преди 9 часа, andiay написа:

Мир!

Следващия път внимавай кой критикуваш! Тук някои хора са чувствителни! ;) Не трябва да им противоречиш. ;) 

преди 13 часа, bigiadri написа:

Реших да продължа малко моите мисли за снимките. Едно време в друг форум надълго и нашироко разисквахме дали фотографията е изкуство.В крайна сметка една снимка може да БЪДЕ изкуство ,НО трябва да има някакъв сюжет. А ако  има и НЯКАКВА ИСТОРИЯ...

Пример със снимката "Каручката"  -тема САМОТА. Ето и една предполагаема история: Някога беше весело и хубаво, караше ме дядо , който обичаше да си пее под мустак, теглеше ме едно вироглаво магаренце и ние дружно извозвахме  изсушеното сено от ливадата. Разболя се старецът. Синът му продаде магаренцето ,а аз останах на слънцето и вятъра ,боята ми се рони и навярно ще ме продадат.! ТЪЖНО.

Драмите са особено подходящи както в картините така и в снимките. Ако трябва да перефразирам -Драмите са пътните знаци в нашия жизнен път! Колкото до снимките те трябва да са изпълнени със смисъл, а когато той е и ДРАМАТИЧЕН....

Харесва ми това, което си написал.Звучи много мило носталгично.  Съгласна съм и с това,че те имат  в себе си някаква история. Щом се радваш на каручки, ето специално за теб няколко от различни части на света :

spacer.png

spacer.png

това не знам дали може да мине за каручка, но добре свърши работа в Йордания, където няма друг транспорт към Петра.

spacer.png

spacer.png

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.