Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Бисери от форума версия 3

Featured Replies

на 6/15/2017 в 12:16, BMW Маниак написа:

Винаги мога да науча нещо ново от теб. Не си спирал да ме изумяваш ! От толкова време съм на US стандарт и се чудя това 190V от къде го измисли !!!Ти това 110 да не го умножи по 1.72 мислейки си че тук са на трифазна мрежа и изчислявайки линейното напрежение ?
Жорка линейното напрежение в US стандарта е 220V.

на 6/15/2017 в 12:52, BMW Маниак написа:

110v фазово 220 линейно
двуфазова мрежа

Enviado desde mi iPhone utilizando Tapatalk

Праилно. Разпределението в USA е 6 или 10 KV триъгълник, от там се прихващат две фази за първичната намотка на потребителския трансформатор, а от вторичната излизат 220V със средна точка. Двуфазна схема с дефазиране от 180 градуса, без заземяване на нулата. Половината къща се слага на едната фаза и нулата (110V), а другата половина на другата фаза и нулата (отново 110v). Мощните консуматори (килиматици, електрически готварски печки, по-мощните перални, по-мощните сушилни, електрически бойлери) се предвидливо произведени да се монтират и експлоатират на линейно/междуфазно напрежение от 220V.

110/127 V е старт потребителски трифазен стандарт (дефазиране 120 градуса при които в свързване звезда, фазното напрежение е корен от три пъти по-малко от линейно) ползван до ранните 1980 години в СССР... Среща се и до днес (макар и рядко) предимно в Южна Америка и Азия...

• Отговори 4,1k
  • Прегледи 362,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

Публикувани изображения

преди 8 часа, darkterminal написа:

от вторичната излизат 220V със средна точка. Двуфазна схема с дефазиране от 180 градуса, без заземяване на нулата. Половината къща се слага на едната фаза и нулата (110V), а другата половина на другата фаза и нулата (отново 110v).

а ве и аз в БГ, съм си сложил, разделителен трансформатор 230/230 със среден извод на вторичната към земя, за да ползвам когато се наложи 115V ама не знаех, че на това му казват двуфазен ток   
:shock11:

Редактирано от Гост (преглед на промените)

ей, нищете дъ съ изпуснете с некой бисер и те тва йе
:no-no:

преди 4 часа, дръндю написа:

Той бившия ел. техник от Англия (смятай и там каква е липса на кадри) пусна бисера и изчезна а сега ние си коментирахме просто.

преди 12 часа, дръндю написа:

Даваш фаза и 0 по единия проводник и фаза по другия и имаш двуфазов ток:) Става за бисер:)

преди 9 часа, дръндю написа:

а ве и аз в БГ, съм си сложил, разделителен трансформатор 230/230 със среден извод на вторичната към земя, за да ползвам когато се наложи 115V ама не знаех, че на това му казват двуфазен ток   
:shock11:

Е, как иначе да се казва, когато имаш един общ/нулев и два фазови проводника доставящи променлив ток дефазиран на по 180 градуса?

преди 2 часа, Atanas Pachov написа:

Е, как ще използваш само две фази от Средното напрежение, което е триъгълник ?

Че какъв е проблемът? То, триъгълник е схемата на свързване на вторичната намотката на разпределителният трансформатор. От нея излизат три проводника. Избираш си два и закачаш първичната намотка на потребителския трансформатор. Вот и все дела...

преди 1 час, Atanas Pachov написа:

Човече, в триъгълника се изисква равномерно натоварване на фазите !!

...

Никакъв проблем нямаш с това. Следващият трансформатор го слагаш на втората двойка фази, третия трансформатор на третата двойка и така до края линията. В дистрибутивното дружество си смятат средните товари и си превключват трансформаторите според нуждите.

Освен това, триъгълника е по-устойчив от звездата при несиметрични товари, свръхтовари и къси съединения. Това разбира се е за сметка на уравнителните токове в генератора/трансформатора. Но и там са му намерили цаката...

преди 1 час, Atanas Pachov написа:

...

Не съм бил в Америка и не знам как е. И аз живях с илюзията, че там за по-мощните уреди се използва междуфазното на стандартна трифазна мрежа. 

От едисонови времена им е останало това решение. Разбира се той е доставял постоянно напрежение +110V на единия проводник и -110V на другия (обща потенциална разлика от 220V)... Потребителите са закачвали маломощните си консуматори на +110 и Земя или на Земя и -110, а мощните консуматори на +110 и -110 (общо 220). Така се е борил с падовете на напрежението нашият човек... Така ги борят и до ден днешен, но само локално и при променлив ток...

Та конфигурацията, от която започнах, е един малък компютър,

който буквално взех за без пари от сметището (не буквално от там),

:huh:

Всъщност е прав! Наистина е друг въпрос... Мога да предположа и вероятния въпрос даже.

преди 8 минути, karadzha написа:

Къщата пък ми се струва неудобна без стаи. (velislavvasilev) из Дайте мнение за проект в бъдъщето

Не му се чуди - той, човека си го е казал още в началото!!!

преди 16 часа, velislavvasilev написа:

Ми, на мен малко ми се разминават представите ...

преди 3 часа, Мальчик Бананан написа:

Затвори скритото съдържание

giphy.gif

Според wiktionary-то:

логопед (български)

специалист, които се занимава с корекцията на нарушенията на звуковете на устната реч, нарушенията при правописа, четенето, писането и способността за създаване на всякакъв вид математически операции.

Знам, че се включва и дислексия и подобни. Пак ми е смешно. На първо място е за проблем в говора. Аз самият съм ходил на логопед, щото казвах (и все още го казвам) "л"-то, като 'у': Уодка да речем... и Уогопед...

Speech-language pathology is a field of expertise practiced by a clinician known as a speech-language pathologist (SLP), also called speech and language therapist,[1][needs update] or speech therapist, who specializes in the evaluation, diagnosis, and treatment of communication disorders, cognition, voice disorders, and swallowing disorders.

speech, speech, speech....

https://en.wikipedia.org/wiki/Speech-language_pathology

и по отношение на писането засяга не неграмотността (както е в случая забележката към младежа), а девиантни състояния: разменяне на букви и под. Обикновено учителите изправят неграмотността, не докторите. ;)

Редактирано от Мальчик Бананан (преглед на промените)

''Здравейте. Доскоро безпролемно(почти) си свързвах компютъра с телевизора, но след онзи ден изведнъж като ги свържа няма звук. Някой имал ли е подобен проблем?

Телевизора е LG с Web Os 2.0

Компютъра работи с Windows 8.1, едната видео карта е на n-vidia. Досега ги свързвха през панела, който се появява като hover-неш в дясно на декстопа(мисля че се води charms) -> devices -> project. Доколкото разбирам windows-a natively подържа тази връзка с помощта на nvidia драйвера на видео картата.

п.с. Пробвах да преинсталирам драйверите на саунд картата, но нямаше ефект.''

Темата...https://www.kaldata.com/forums/topic/262286-проблем-при-безжично-свързване-на-телевизор-с-компютър/#comment-3678246

Редактирано от XECUTIONER (преглед на промените)

Този пък ме разби. Смях се много: :lol6:

нещо ми крещиш ле?иле са праиш на сфетофар иле кога падуаните обиждат туй не се забелязва да ти имам и логиката те моат си пишат квот си искат па на другите ша вадиш зъб. Дежурния утешител а си смени тактиката че стааш смешен. Падуаната може обижда другите треба стоим диван чипраз щот ти я сваляш и не даваш да и кихне човек  бахти и модераторските произволи

на 7/11/2017 в 6:40, simtech написа:

Не ток на късо, а изключвателна способност! Това е максималният ток, при който може да се гарантира изключване на предпазителя.

---------------

на 7/11/2017 в 6:40, simtech написа:

Ако не сте грамотни - не пишете.

Така става когато някой се взе насериозно...

Редактирано от Atanas Pachov (преглед на промените)

преди 30 минути, Atanas Pachov написа:

Така става когато някой се взе насериозно...

И какво е забавното бе, трол такъв.

Цитат

• Icu (А) - максимална изключвателна възможност на прекъсвача (какъв ток може да понесе, без да се разруши). Стойността на Icu трябва да бъде по-висока от изчисления ток на късо съединение в мястото на инсталиране на АП.

Номинална изключвателна възможност при късо съединение
( I cu or  I cn)
Изключвателната възможност на автоматичния прекъсвач се определя от
максималния (очакван) ток, който дадения автоматичен прекъсвач е в състояние
да изключи запазвайки работоспособно състояние. Посочената в стандартите
величина е ефективната стойност на АС съставящата на тока на късо
съединение. DC компонентата в преходния процес (която винаги присъства в най-
лошия възможен случай на късо съединение) се приема при изчисляване за равна
на нула. Тази номинална стойност за автоматични прекъсвачи, с приложение
съответно в индустрията (Icu) и в бита (Icn) обикновено се посочва в kA.
Номиналната изключвателна възможност (Icu) и номиналната експлоатационна
изключвателна възможност (Ics), определени в стандарта IEC 60947-2, заедно с
таблицата за връзката между Ics и Icu за категории на използване А (мигновено
изключване) и В (изключване с времезакъснение), са разгледани в т.4.3.
Проверките за потвърждаване на номиналните изключвателни възможности на
автоматични прекъсвачи се регламентират от стандарти и включват:
b Комутационни цикли, състоящи се от последователност на операции, т.е.
включване и изключване при късо съединение.
b Фазова разлика между тока и напрежението. Когато токът във веригата се
намира във фаза със захранващото напрежение (cos ϕ = 1) изключването на тока
се осъществява по-леко, отколкото при cos ϕ ≠ 1. Много по-трудно се осъществява
изключване на тока при ниски стойности на cos ϕ и индуктивен товар, при това
изключване на тока във верига с cos ϕ = 0 (теоретично) е най-тежкия случай.
На практика всички токове на късо съединение в електроснабдителните системи
са с cos ϕ < 1 и стандартите са разработени на стойности, които обикновено се
приемат като типични, за голяма част от силовите системи. Като цяло, колкото е
по-голям токът на късо съединение (при дадено напрежение), толкова е по-нисък
cos ϕ във веригата на късо съединение, например близо до генератори или големи
трансформатори.
В Табл. Н31, от стандарт IEC 60947-2, са посочени връзките между стандартните
стойности на cos ϕ за автоматични прекъсвачи за приложение в индустрията и
техните номинални токове (изключвателна възможност) Icu.
b След провеждане на цикъл изключване – времезакъснение – включване/
изключване за проверка на изключвателната възможност ( I cu) на автоматичният
прекъсвач се извършват следните изпитвания, имащи за цел да се потвърдят, че:
v издържаната диелектрична якост
v разединяващата способност и
v правилното заработване на защитата при претоварване,
не са се влошили в резултат от проведеното изпитване.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.