Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Политическите тролове - пропагандатори из форумите

Featured Replies

Има го, грънци. Като ЗИП се пускат профилиращите предмети, например езиците в езиковите гимназии. Има по няколко часа ЗИП, тук-там може и по някой час СИП да има, но я няма оная на практика целодневна заетост, на която съм бил аз като ученик. ЗИП, после СИП и кръжоци СЛЕД часовете, не в рамките на учебната програма - до шестия или седмия час. Няма ги вече тия неща, или ако ги има, са, примерно, един до два часа на седмица. Айде да не си говорите наизуст, имам си даскал вкъщи, отделно през мен постоянно минават дипломи.

Ето ти един пример - забележи многобройните СИП-ове:

http://abload.de/img/screenshotn8yek.jpg

Горе-долу същата е ситуацията и с останалите. Изключенията са рядкост.

Ето как е изглеждало преди 14-19 години:

screenshototowx.jpg

Сега ми покажи училище с 1629 часа по един предмет по твой избор.

• Отговори 1,8k
  • Прегледи 110,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Ъндъртейкър
    Ъндъртейкър

Може и да има нещо вярно, но аз съм останал с впечатлението, че троловите против Русия са повече и по-активни. Особено напоследък. Не си прав, че срещу руските тролове не се предприема нищо. Напротив,

• Георги Бонджов
    Георги Бонджов

О, даже гледах по новините, за някаква сграда специално за тролове нейде в Москва. За сгради за проамерикански троли не съм чувал, те просто са разпръснати по домовете си.

• Ми, в нормални условия учехме бре miro20. Дървени чинове, зелена дъска, тебеширен прах. Волтметрите в лабораториите бяха стари, като електрификацията! Реостатите бяха дълги към половин метър и тежащи

Публикувани изображения

Има всякакви простотии, но независимо как ги наричат учениците нямат почти никакъв избор и всичко е задължително. Обратно на наименованието. Освен това тези СИП-ове са доста ограничен избор - предимно хуманитарни науки.

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

Извинявай,въпросът не е точно какво се учи,а как се учи и колко се набляга на ученето...Ходят децата на "учене",ама какво точно "научават" и защо"не са научили"...един господ знае..ама за това са виновни ..учителите...А кой да потърси отговорност в "в отговорността на родителите",които вместо да обърнат внимание на децата си,са по кафета,по купони и по ку.ви...До там е сигнала ценностната ни система...И ако е удобно да ти кажа...форумът ни не е "моабет да става"...не обиждай по-интелигентната част от теб във форума....

преди 12 минути, Wankata написа:

Има го, грънци. Като ЗИП се пускат профилиращите предмети, например езиците в езиковите гимназии. Има по няколко часа ЗИП, тук-там може и по някой час СИП да има, но я няма оная на практика целодневна заетост, на която съм бил аз като ученик. ЗИП, после СИП и кръжоци СЛЕД часовете, не в рамките на учебната програма - до шестия или седмия час. Няма ги вече тия неща, или ако ги има, са, примерно, един до два часа на седмица. Айде да не си говорите наизуст, имам си даскал вкъщи, отделно през мен постоянно минават дипломи.

screenshototowx.jpg

Ще ти покажа,ако преди това ми покажеш училище с тези часове от преди 14-19 години..Ти и Ленинския съботник ли броиш за учебни часове Ванка:D....В СОУ,,Христо Ботев'' в южна България ги има всичките Зип,Сип и тем подобни..знам защото познавам учениците там:wink12:..

А и да те питам.това реклама на бележника ли ти е,или визираш,как може да си пишеш,кот си искаш?..

Даскал в къщи имат много хора..защо не помисли за това?

Редактирано от the_shadow123 (преглед на промените)

преди 4 минути, Melmak ® написа:

Има всякакви простотии, но независимо как ги наричат учениците нямат почти никакъв избор и всичко е задължително. Обратно на наименованието. Освен това тези СИП-ове са доста ограничен избор - предимно хуманитарни науки.

Нали и аз това казвам - на практика СИП-ове няма, защото няма финансиране. Няма кой да плати на даскала, няма кой да плати отоплението и тока в учебната стая, няма и кой да плати на чистачки и охрана да стоят до по-късно. Ако има, са 1-2 часа на седмица, веднага след основните часове. Няма значение какъв е предметът, това зависи само от отпуснатото финансиране. А аз съм се връщал до вкъщи и после съм ходил на СИП, примерно в 15:30.

преди 6 часа, Wankata написа:

Имали са колега, който е бил уволнен, защото е отказал да работи извънредно, тъй като точно този ден е нямало кой да му вземе децата от училище и детска градина. Един-единствен ден.

Преди 6 години се роди синът ми. Бях безработен. Когато беше на 1 месец отидох на интервю за работа. Чуждестранна фирма. Интервюираха ме двама господа, млади. Четат ми автобиографията и единия казва:

- Пише, че имате дете.

- Да - казвам аз.

- На колко години е - пита същия господин.

- На един месец - отговарям.

Същия господин ме погледна все едно съм чумав и крастав едновременно. Другият ми честити с усмивка на уста. Така и не ми се обадиха. И кой каквото и да ми обяснява, за мен причината е, че имах дете на един месец - следователно няма как да давам извънредни и т.н. Не, че нашенските работодатели са по-различни.

преди 2 минути, Wankata написа:

Нали и аз това казвам - на практика СИП-ове няма, защото няма финансиране.

Точно така. И все пак в големите градове могат да направят клас в определено училище и пак ще е възможно.

преди 7 минути, the_shadow123 написа:

Ще ти покажа,ако преди това ми покажеш училище с тези часове от преди 14-19 години..Ти и Ленинския съботник ли броиш за учебни часове Ванка:D....В СОУ,,Христо Ботев'' в южна България ги има всичките Зип,Сип и тем подобни..знам защото познавам учениците там:wink12:..

А и да те питам.това реклама на бележника ли ти е,или визираш,как може да си пишеш,кот си искаш?..

Даскал в къщи имат много хора..защо не помисли за това?

http://abload.de/img/screenshotj2b8y.jpg

Друго?

Дипломата не е моя и не си приказвам празни приказки.

Редактирано от Wankata (преглед на промените)

Само не разбирам причинно-следствената връзката между "демокрация" (според смисъла, който влагате) и сегашното положение.

Щото повече демокрация от сегашното положение, няма да видиш. И в "люлката на демокрацията", пак толкова демокрация има.

Не разбрах? Какво общо има "демокрацията" със сегашното положение?

Или, имате нещо друго предвид?

Току що, A.com написа:

Преди 6 години се роди синът ми. Бях безработен. Когато беше на 1 месец отидох на интервю за работа. Чуждестранна фирма. Интервюираха ме двама господа, млади. Четат ми автобиографията и единия казва:

- Пише, че имате дете.

- Да - казвам аз.

Същия господин ме погледна все едно съм чумав и крастав едновременно. Другият ми честити с усмивка на уста. Така и не ми се обадиха. И кой каквото и да ми обяснява, за мен причината е, че имах дете на един месец - следователно няма как да давам извънредни и т.н. Не, че нашенските работодатели са по-различни.

Едва ли е било само заради детето,но знам ли-незнам всичко...

Понякога причините да не се обадят..Знаеш ли ,може да са по-различни от това дето мислиш..

Не обвинявай напразно..Мен също не са ма взимали...но не заради децата..Понякога ..както и да е...

Не може да си сигурен че си прав..затова не вини пич..:wink12:

преди 1 минута, Melmak ® написа:

Точно така. И все пак в големите градове могат да направят клас в определено училище и пак ще е възможно.

Не е толкова лесно да се открие паралелка. То са одобрения, Образец 1, финансиране, РИО, Общината...

Ами именно де...хубавите неща се съсипаха и отрекоха...само щото бяха социалистически..и не бяха "ваши"...не защото бяха неработещи...а "не много хубавите" станаха още по -лоши...щото нищо по-добро не замести "социалистическите"...

Кой ги отрече?

Ран-Ът (или както се казва оня план), Америка, ЕС?

Защо само ние, ама вече сме тотално единствено след бързия прогрес на Румъния, останахме в партер?

преди 1 минута, Wankata написа:

Другото е само лаф:wink12:...Такава диплома съм виждал вече..Исках да покажеш нормално училище с такива часове,не даскало с 5 годишно обучение..Друго,да поясня?

Дефинирай "нормално училище". Това горе дори не е езикова гимназия. Часовете на момичето са набрани основно от ЗИП и СИП. "Само лаф"-а го правиш единствено ти.

преди 4 минути, Wankata написа:

http://abload.de/img/screenshotj2b8y.jpg

Друго?

Дипломата не е моя и не си приказвам празни приказки.

Ванка,знаеш ли..нито ти,нито аз ще върнем оно време и образование..Затова да не спорим,съжелявам че нямам на този комп една диплома ..Иначе бих ти показал,много повече часове и изобщо...Искаше народа Европа,европейското образование..Сега само лаф ще става за такова..

преди 25 минути, Wankata написа:

Между друготоИма го, грънци. Като ЗИП се пускат профилиращите предмети, например езиците в езиковите гимназии. Има по няколко часа ЗИП, тук-там може и по някой час СИП да има, но я няма оная на практика целодневна заетост, на която съм бил аз като ученик. ЗИП, после СИП и кръжоци СЛЕД часовете, не в рамките на учебната програма - до шестия или седмия час. Няма ги вече тия неща, или ако ги има, са, примерно, един до два часа на седмица. Айде да не си говорите наизуст, имам си даскал вкъщи, отделно през мен постоянно минават дипломи.

screenshototowx.jpg

Между другото,като възпитаник на гимназия,да ти кажа.

За да натрупа тези часове,ученик трябва да има по 4 часа по предмета 12 месеца и 14 дни в годината..

Затова не всичко написано,мога да приема..Ако ме разбираш :).

Нещо да обесниш по въпроса ,за часовете и месеците?

преди 4 минути, the_shadow123 написа:

Едва ли е било само заради детето,но знам ли-незнам всичко...

Понякога причините да не се обадят..Знаеш ли ,може да са по-различни от това дето мислиш..

Не обвинявай напразно..Мен също не са ма взимали...но не заради децата..Понякога ..както и да е...

Не може да си сигурен че си прав..затова не вини пич..:wink12:

Аз не ги обвинявам. Просто останах с такова впечатление. Ако беше видял погледа на единия от интервюиращите...

И друго е интересно - докато съпругата ми беше бременна работех като началник склад в шивалня. В сряда ми казаха да не идвам на работа на следващия ден, защото нямало какво да се работи, съответно няма да ми изплатят надницата. В петък сутринта се роди детето. В 17ч ми звънят за да ми кажат да намеря начин да се придвижа до местоработата ми(извън Благоевград - на около 16 км) , защото по-късно през деня щял да дойде камион с платове, който трябва да приема. Казах им, че днес се е родил синът ми и няма да мога да отида. Отговориха ми, че ще ми се обадят кога да отида на работа и така приключиха взаимоотношенията ни. През следващата седмица видях, че са пуснали обява за началник склад. На мен се обадиха след 3 седмици за да отида да си взема заплатата. И един месец по-късно, пак споменаване на новороденото ми дете и всичко се повтаря. :)

Ама, както обичам да казвам - ако е лесно не е интересно. :)

Е, аз какво говоря. Тогава който е искал да учи, е имал на практика неограничени възможности да го направи. Осигуряваха му и учител, и помещение. Ходили сме по четирима души на СИП и никой не е дошъл копче да ни каже. Сега вече и да иска, не може. Оттам се започва - основата я няма. Под основа разбирай качественото образование за тия, дето го искат (това, че те стават все по-малко, е съвсем друг въпрос. Както каза и доцентът по-горе, цяло едно поколение е "скипнато"). Още веднъж - сега толкова часове и да искаш, не можеш да натрупаш. Системата ти е отнела тази възможност. Можеш, разбира се, да ходиш по частни уроци, по курсове, семинари и каквото там още се сетиш срещу съответната сума. Това, безплатното и равно за всички като възможност и наличност, вече го няма. Щото има градове, в които има курсове само по шивачество (в най-добрия случай). Отделно че не се знае дали родителите могат да си позволят да плащат, дори при най-добро желание.

Какво относно часовете и месеците да ти обЕсня?

От 2 до 5-6 часа дневно, 5 дни в седмицата, 31-36 учебни седмици, 5 години. Вади елката и смятай.

Току що, A.com написа:

Аз не ги обвинявам. Просто останах с такова впечатление. Ако беше видял погледа на единия от интервюиращите...

И друго е интересно - докато съпругата ми беше бременна работех като началник склад в шивалня. В сряда ми казаха да не идвам на работа на следващия ден, защото нямало какво да се работи, съответно няма да ми изплатят надницата. В петък сутринта се роди детето. В 17ч ми звънят за да ми кажат да намеря начин да се придвижа до местоработата ми(извън Благоевград - на около 16 км) , защото по-късно през деня щял да дойде камион с платове, който трябва да приема. Казах им, че днес се е родил синът ми и няма да мога да отида. Отговориха ми, че ще ми се обадят кога да отида на работа и така приключиха взаимоотношенията ни. През следващата седмица видях, че са пуснали обява за началник склад. На мен се обадиха след 3 седмици за да отида да си взема заплатата. И един месец по-късно, пак споменаване на новороденото ми дете и всичко се повтаря. :)

Ама, както обичам да казвам - ако е лесно не е интересно. :)

Виж,че всички искат роби е така..Не мога да го отрека..Просто в такава ситуация,един работник става ,как  да кажа..Малко по адекватен за работа..Грешно си ме разбрал,не обвинявам никой.Грешки имат всяка страна...Само ,който не се е родил,не е сгрешил...Мисълта ми беше ,защо не си си помислил,че когато имаш грижи,няма да си адекватен на 100%за работата...Иначе те подкрепящм,навсякъде е така  и в БГ и в Чужбина..рработодателите искат само роби,без право на глас...Факт жалък и жесток..:)..Живот да му............

Стана скучно,приятна вечер от мен...Е тва си е пропаганда да го:D

преди 32 минути, Blago72 написа:

Кой ги отрече?

Защо само ние, ама вече сме тотално единствено след бързия прогрес на Румъния, останахме в партер?

И питаш!?

Хайде и аз да се включа с лични впечатления от сегашното образование. Синът ми преди четири години завърши средно образование в техникум по туризма в северозападна България :D Наистина е голЕм смех в това малко градче колко мениджъра по туризма се извъдиха. Както и да е. Като се записа уж щеше още от началото да се разпределят кой готвач, кой сервитьор, кой мениджър. После се оказа, че щяло да става във 2-ри курс. След това- последния курс. И накрая се оказа, че един месец преди завършването дори директора им не знаеше те какви дипломи ще вземат. Този пример би трябвало достатъчно добре да говори какво ни е образованието и колко подготвени кадри излизат. Аз също съм завършил въпросния техникум, но тогава не беше по туризма. Всеки знаеше какво учи и за какво се подготвя. И за какво ще вземе диплома, ако евентуално я вземе.

Редактирано от upili (преглед на промените)

преди 3 минути, NIKISHARK написа:

И питаш!?

Еми,какво да прави-чудно му е пита.

Току що, the_shadow123 написа:

Що не си говорите за готвене и плетки...щото "общуването" нещо не ви се получава...

преди 7 минути, NIKISHARK написа:

И питаш!?

Пита пита. Търси причинно-следствената връзка. Не че знае, какво търси де. :ph34r:

Кой ги отрече?

И питаш!?

Риторично.

преди 56 минути, A.com написа:

- Пише, че имате дете.

- Да - казвам аз.

Сетих се за моя бивша колежка - разказваше за дъщеря си. Завършила в Англия. Прибира се тук и кандидатства за работа. И едно от изискванията на работодателя било да поеме ангажимент, че през следващите 10 години няма да излиза в майчинство. Съответно тя се врътнала и си тръгнала.

На мен самия тази история ми звучеше невероятно, докато един ден не попаднах на това:

Цитат

Най- често срещаните хитрини и нарушения на работодателите

KT.jpgМного е важно всеки работещ и работодател добре да познава
Кодекса на труда, а проверяващите органи да се грижат за спазването му и налагането на санкции при констатирани нарушения. Въпреки затегнатите напоследък мерки все още има нелоялни работодатели, които намират "вратички", за да спестят на гърба на работниците си. И така кои са най-често срещаните хитрини и нарушения от страна на работодателите?
- Назначават работника на половин работен ден най- често върху минималната за страната работна заплата и заплащат само съответните за половин работен ден осигуровки, но реалното работно време е за цял работен ден. Така работникът е осигуряван наполовина, а при съкращение работодателят му изплаща само половин минимална работна заплата, остава оскъдно а не реално и обезщетението от трудовата борса. Трудовият договор трябва да съответства на реалните работна заплата и работно време.
- Не се предоставя копие от трудовия договор на работника, така той няма как да докаже и изисква спазване на правата си при неправомерно и без предупреждение отстраняване от работа. В този случай работникът си тръгва без вписване на въпросния трудов стаж и без месечното си възнаграждение, няма и право на обезщетение. Съответно проверяващите органи също не могат да защитят правата на работника.
Има вариант при който работникът не разполага с копие от трудов договор, а работодателят е изготвил формален такъв за пред проверяващите органи, в тези случай често е фалшифициран подписът на работника и той няма представа от текста в договора.
- Работникът се назначава на изпитателен договор без подписване, но с обещание за такъв, след изтичане на въпросния период работодателят не е доволен от работника и го отстранява от работа без да му заплати каквото и да е възнаграждение. След това назначава следващия чакащ ред за работа и така безкрайно дълго си осигурява работна ръка без заплащане на заплата и осигуровки.
- Работодателят не заплаща извънреден труд и платен годишен отпуск, което е грубо нарушение на КТ.
- Работникът се подписва върху един размер на заплата, а реално получава друг, честа практика при фирми които поддържат незаконно двойно счетоводство.
- Работодателят при назначаване на жена на работа предявява ясно изискване тя да не излиза в майчинство близките години, което е нарушение на личните права на човека.
- При набиране на кандидати по интернет особено за работа по проекти, често работодателите заемат личните данни на кандидатстващите, печелят дадения проект и "забравят" за кандидата. Ако предварително ви се искат някакви пари, не изпращайте, със сигурност става дума за злоупотреба!
- Много работодатели от частния сектор не признават болнични листове, извънреден труд, платен годишен отпуск, почивни дни и други права на работниците си и тази пошла практика може да бъде ликвидирана единствено ако работниците изискват изпълнение на правата им и проверяващите органи си вършат съвестно работата.
- Други работодатели задължават свои служители с материална отговорност да подписват т.нар. запис на заповед /
Записът на заповед е ценна книга, писмено обещание за безусловно плащане. Записът на заповед (ЗЗ) е форма за писмено, доброволно и предварително уреждане на финансови отношенията между лица./ . Когато служителят реши да напусне работа при уредени финансови задължения, работодателят не унищожава заповедта и в последствие предявява иск за подписаната сума, така безусловно получава едни напълно незаслужени пари.
При злоупотреби своевременно уведомявайте Инспекцията по труда, НАП, НОИ и синдикатите! Отстоявайте правата си, все пак сме страна член на ЕС.

Съпругата на мой приятел, която роди в началото на септември, още не може да вземе майчинство заради разтакаване с документите и административни пречки.

Та... още една от "тъмните" страни на "демокрацията".

преди 12 минути, the_shadow123 написа:

Така по-интересно ли ти става?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.