Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Политическите тролове - пропагандатори из форумите

Featured Replies

Знам позицията ти Blago72 и дълбоко не я споделям... Знанието и обучението винаги се изплащат! Ако това не беше факт, нямаше държавите да осигуряват безплатно и задължително елементарно, начално, основно и средно образование!

Пропуснал си висшето :)

• Отговори 1,8k
  • Прегледи 110,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Ъндъртейкър
    Ъндъртейкър

Може и да има нещо вярно, но аз съм останал с впечатлението, че троловите против Русия са повече и по-активни. Особено напоследък. Не си прав, че срещу руските тролове не се предприема нищо. Напротив,

• Георги Бонджов
    Георги Бонджов

О, даже гледах по новините, за някаква сграда специално за тролове нейде в Москва. За сгради за проамерикански троли не съм чувал, те просто са разпръснати по домовете си.

• Ми, в нормални условия учехме бре miro20. Дървени чинове, зелена дъска, тебеширен прах. Волтметрите в лабораториите бяха стари, като електрификацията! Реостатите бяха дълги към половин метър и тежащи

Публикувани изображения

преди 5 часа, darkterminal написа:

Това за което става въпрос, е идеалния пример, за това как нискобюджетното образование може да бъде толкова ефективно, колкото и добре финансираното!

Не си прав. Преди образованието бе добро защото се наблягаше и се харчеха пари за това.

Не бих казал че в сравнително малко пари са се заделяли . Дори доста за соц стандартите.

Ако с малко пари можеше да се прави същото каквото харчи "злия запад" - няколко милиарда  е бюджета на водещите университети, то ...  всеки щеше да прави така и нямаше да се харчат "бадева" толкова милиони и милиарди .

Уви .... .

преди 5 часа, darkterminal написа:

Имаше жадни да ни дават тези знания. Кръжоци. Извънкласни дейности. Клубове. Учителите ни тикаха. Даваха и създаваха условия, пък който искаше, поемаше. Де ги ся кръжоците и клубовете. Кой даскал дава факултативна подготовка? Уфф. Палнах се... нещо :)

Ами и  сега кой ти пречи да имаш кръжоци и всякакви факултативни дейности които да удовлетворяват "Жаждата" ??

Покрай темата се присетих за тази стара класика: https://youtu.be/F9Bu5tlCJpw?t=19m45s

Ето как се е правело едно време! :D

Откъсът е съвсем малък, но цялото филмче си го бива!

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

https://www.ataka.tv/%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE/%D1%81%D1%82%D1%83%D0%B4%D0%B8%D0%BE-%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D0%B0-22-10-2015-%D0%B3-c13357.html

- от 29:05 нататък.

Никой от въпросните питекантропи в момента не желае да влага ресурси в образование, и то започвайки още от най-долното му стъпало. Колко детски градини и училища бяха закрити, а сградите им продадени? И колко нови бяха построени в София, да речем, където няма места в детските градини и началните училища, но нови въпреки това не се откриват? Горе стана дума за извънкласни занимания - кръжоци, СИП-ове, клубове по интереси и така нататък. Някога целенасочено се финансираха такива, сега се налага учители да се държат на минималния норматив от часове и да се редуцират същите тия нормативи, защото пари не се отпускат. А малкото, което се отпуска, е във вид на делегирани бюджети и съответно се харчи за поддръжка, отопление, ток и така нататък, като една част от него се и краде. Училището от институция се е превърнало в сграда с някакви хора вътре, нуждаеща се от осветление, отопление и поддръжка. От духовното към материалното, демек. Отделно ВУЗ-овете ни в желанието си да вземат едни пари бълват все по-некачествени кадри, които са все по-малко съответстващи на времето и нуждите на икономиката, доколкото такава изобщо е останала. И тъй като трудът на малкото избълвани качествени кадри става все по-недооценен, те бягат в чужбина. Така че тук веднъж няма кой да направи качествени програми за обучение, втори път няма качествени кадри, които да преподават по тези програми, щото заплатите в сектора са смешни, трети път работодателят Бай Ганю Балкански не желае по никакъв начин да плаща подобаващо, дори да има възможност (а много наистина я имат). Той предпочита да си купи 5-6 апартамента, по една луксозна кола за всеки ден от седмицата, вила и яхта и да открие десетина сметки в различни банки в Швейцария и на Кайманите, но не и да си наеме достатъчно персонал за работата, която върши, на който да плаща така, че той да не се оглежда за друга работа.

В частните фирми, дори големите и международните, е масова практика да се работи по 10-12 часа на ден, тъй като има много работа, но не и да се наемат нови хора, нито пък да се влага в обучение на наличния персонал. Преди две вечери се видяхме с приятели - работят в много голяма международна фирма, една от най-известните в света. Тоест, има финансови възможности. Та тях са ги принудили да се подпишат, че ще спазят поставените им срокове, като работят от къщи по празниците, иначе няма отпуск за Коледа и Нова година. Като при това от лятото насам редовно се е налагало да остават извънредно. Имали са колега, който е бил уволнен, защото е отказал да работи извънредно, тъй като точно този ден е нямало кой да му вземе децата от училище и детска градина. Един-единствен ден. Но нови хора не се наемат, напротив - на мястото на двама напуснали е назначена само една стажантка. Ей за това говорим. Оттук тръгва всичко - ако на бизнеса му е необходим качествен персонал, той ще намери начин да си го осигури. Дали ще иска откриване на нови специалности в университетите, или ще се организират вътрешнофирмени обучения, или ще мотивира персонала да се обучава за собствена сметка с по-високи заплати, бонуси и социални придобивки вече е въпрос на организация. Вместо това вчера цял ден обработвах документите на поредния лекар, който заминава за чужбина...

Ценностите, доколкото още изобщо ги има, и подходът са сбъркани. Затова сме на тоя хал. Имало е време, когато образованието се е правело почти без пари - килийните училища, например. И за образование на децата се е давало мило и драго. В момента то е поставено някъде на последните места в приоритетите, а от него тръгва всичко.

Първите университети в България са били построени изцяло с дарения от големи търговци, a.k.a. бизнесмени. Къде ги в момента? Къде изобщо е този начин на мислене, че образованието е важно и за него средства не бива да се жалят? Че работникът трябва да бъде доволен, за да не се чуди какво да открадне? Да не бягат готови обучени кадри при друг, който им дава повече?

Да добавя и аз нещо.

Едно време, имаше качествено образование. Като почнеш от средното, та стигнеш до висшето. Това никой не може да го отрече. Дори наглите грантаджии, дето квичат, че парите от НПО, помагали за сегашното.

Защо сега се съсипа, българското образование? Защото, не е необходим образован народ. Тъп народ, не задава въпроси. Веднага давам пример.

Лоното на демокрацията, полюцията в мокрите сънища на 'умни и красиви', успели и евро-модерни наши сънародници и на грантаджииските отпадъци - САЩ. Та там, до 3-4 клас, играят на игри и пеят песнички. Но винаги има едно но, това е държавната система за образование. Тя подготвя, бъдещите идиоти, дето не могат да посочат Европа, на картата.

Не така седи въпроса, с частните и престижни университети, училища та дори детски градини. Там носят униформи /ууу колко комунистическо/, живеят в пансиони /тройно по комунистическо/ и учат по аналогична програма, както едно време у нас. Дават качествено образование и знания, но само на определена прослойка. Бъдещите управници и бизнесмени на САЩ.

А простолюдието, има само едно право - да ги изхранва и да умира, когато и където кажат ТЕ. 

Редактирано от ghostBG86 (преглед на промените)

преди 24 минути, ghostBG86 написа:

Да добавя и аз нещо.

Едно време, имаше качествено образование. Като почнеш от средното, та стигнеш до висшето. Това никой не може да го отрече. Дори наглите грантаджии, дето квичат, че парите от НПО, помагали за сегашното.

Защо сега се съсипа, българското образование? Защото, не е необходим образован народ. Тъп народ, не задава въпроси. Веднага давам пример.

Лоното на демокрацията, полюцията в мокрите сънища на 'умни и красиви', успели и евро-модерни наши сънародници и на грантаджииските отпадъци - САЩ. Та там, до 3-4 клас, играят на игри и пеят песнички. Но винаги има едно но, това е държавната система за образование. Тя подготвя, бъдещите идиоти, дето не могат да посочат Европа, на картата.

Не така седи въпроса, с частните и престижни университети, училища та дори детски градини. Там носят униформи /ууу колко комунистическо/, живеят в пансиони /тройно по комунистическо/ и учат по аналогична програма, както едно време у нас. Дават качествено образование и знания, но само на определена прослойка. Бъдещите управници и бизнесмени на САЩ.

А простолюдието, има само едно право - да ги изхранва и да умира, когато и където кажат ТЕ. 

Добре казано,но не забравяй едно ...На една част от простолюдието децата са в тези пансиони,както ги нарече...

Образование има и сега ..Недейте спорите,възпитание няма,отам идва проблема на образователната ни програма....

Иначе по-лесно е да обвинявате и обсъждате....И едно време и сега-същото е..Който си може си може,който иска образова се..За какво обвинявате само народа незнам..Простолюдието-вие нещо свисше ли сте ?:D...

Доколко знам на всеки в личната карта пише гражданин на БГ..не пише ни простолюдник..ни от голямо село:D..

Главите не само за красота...Казват че не само и за приказки..Знам ли толкова не съм учил аз...

преди 21 минути, ghostBG86 написа:

Да ти кажа, не споделям твойто мнение. Не че мразещите България не биха го съсипали, ако се сетят. Дори и те ще се озорят, обаче, да го направят толкова бързо, безпрепятствено и качествено. Не, нашите собствени "светила" на образованието и икономиката го направиха.

Второ, много по-добре е да живееш с прости хора, отколкото с умни и образовани. Точно последните имат невероятен потенциал да създават нерешими проблеми. Вярно е че не винаги, но достатъчно често. Затова трябва да се внимава.

Трето, потребна е тояга на високите нива в образованието, а на ниските - възможност. Ние оставяме разни "таланти" да се упражняват със системата и излишно тормозим децата. Резултата се вижда. Много системи, стратегии, планове, чудеса, реформи, сертификати, данни, а спадът надминава и най-смелите негативни очаквания. Радостно е че хаоса, донякъде успява да компенсира толкова много грешки в противен случай всичко щеше да пропадне.

преди 18 минути, the_shadow123 написа:

Добре казано,но не забравяй едно ...На една част от простолюдието децата са в тези пансиони,както ги нарече...

Колко? :D Да със стипендия, влизат няколко бройки. Но масово, тези учебни заведения са недостъпни, следователно и качественото образование, е недостъпно за 90+% от простолюдието. 

А какво беше, едно време у нас? Качество и достъпност и то безплатна, за всички. Стига да искаш да учиш.

Току що, ghostBG86 написа:

Колко? :D Да със стипендия, влизат няколко бройки. Но масово, тези учебни заведения са недостъпни, следователно и качественото образование, е недостъпно за 90+% от простолюдието. 

А какво беше, едно време у нас? Качество и достъпност и то безплатна, за всички. Стига да искаш да учиш.

Следователно си прав до някъде.По-голяма част от простолюдието,както се изрази..Да помисля в проценти,като тебе са около 90%.

Да 90% от така нареченето простолюдие обикаля по чужбините,заради децата си..Та ,какво викаше за образованието и простия народ...

Мисли модераторе върху написаното,не върху статистиките,който четеш..Статистиката е наука ,при която 2никога не е равно на 2..

Главите както казах и одеве,не са само за красота...Както не са и само за мислене.

Едно време у нас беше спокойно.А за ученето,който не иска да учи и в Харвард да влезне ,все тая ще е...:wink12:..Не мислиш ли ?

преди 12 минути, Melmak ® написа:

Да ти кажа, не споделям твойто мнение. Не че мразещите България не биха го съсипали, ако се сетят. Дори и те ще се озорят, обаче, да го направят толкова бързо, безпрепятствено и качествено. Не, нашите собствени "светила" на образованието и икономиката го направиха.

Второ, много по-добре е да живееш с прости хора, отколкото с умни и образовани. Точно последните имат невероятен потенциал да създават нерешими проблеми. Вярно е че не винаги, но достатъчно често. Затова трябва да се внимава.

Трето, потребна е тояга на високите нива в образованието, а на ниските - възможност. Ние оставяме разни "таланти" да се упражняват със системата и излишно тормозим децата. Резултата се вижда. Много системи, стратегии, планове, чудеса, реформи, сертификати, данни, а спадът надминава и най-смелите негативни очаквания. Радостно е че хаоса, донякъде успява да компенсира толкова много грешки в противен случай всичко щеше да пропадне.

Е това което казваш, доста се приокрива с моето мнение. Нашите 'светила' както ги нарече, го направиха, но под какво ръководство? Всички реформи, дето от 25 години се вършат, върху системата на образованието, водят до това 'качество' което има. Това си е стратегия. Съгласен съм, с това което казваш.

Както и аз и ти казваме, прост народ по-лесно се управлява. И дадох пример. А с нашето така наречено образование, какво се създава? Американски подобия.

преди 5 минути, the_shadow123 написа:

Говорим за САЩ, или се отплесна? ;)

преди 1 минута, ghostBG86 написа:

Е това което казваш, доста се приокрива с моето мнение. Нашите 'светила' както ги нарече, го направиха, но под какво ръководство? Всички реформи, дето от 25 години се вършат, върху системата на образованието, водят до това 'качество' което има. Това си е стратегия. Съгласен съм, с това което казваш.

Както и аз и ти казваме, прост народ по-лесно се управлява. И дадох пример. А с нашето така наречено образование, какво се създава? Американски подобия.

Не може да наречеш прост народ -един народ,който блика от умове.

Примера ти не струва,мога да дам стотици такива за простия народ,както го нарече,колко е дал на умните народи в света!

Вместо да обвинявате този и онзи..напишете си истината бре!

Всичко има ,като едно време-само закони и добри политици няма.

рИБАТА МИРИШЕ ОТКЪМ ГЛАВАТА,НЕ ОТ КЪМ ТЯЛОТО..

В Този случай-От ПАРЛАМЕНТА..:D..Но си дискутирайте ,за това ви бива поне..

преди 2 минути, the_shadow123 написа:

Не може да наречеш прост народ -един народ,който блика от умове.

Примера ти не струва,мога да дам стотици такива за простия народ,както го нарече,колко е дал на умните народи в света!

Вместо да обвинявате този и онзи..напишете си истината бре!

Всичко има ,като едно време-само закони и добри политици няма.

рИБАТА МИРИШЕ ОТКЪМ ГЛАВАТА,НЕ ОТ КЪМ ТЯЛОТО..

В Този случай-От ПАРЛАМЕНТА..:D..Но си дискутирайте ,за това ви бива поне..

Би ли споделил, колко са тези велики умове в САЩ? Дето са американци по рождение и преминали през тяхното обществено образование, а не дошли от други страни. ;)

преди 6 минути, ghostBG86 написа:

Говорим за САЩ, или се отплесна? ;)

И Сащ е същата работа..само дето малко по-добре си знаят правата ората и си ги спазват..

Сащ,та Сащ..ко за Сащ и там са бедни и богати-можещи и неможещи..

Растете младежи,растете...в диалога е истината:D..Язе си послушам малко музичка

преди 4 минути, ghostBG86 написа:

Би ли споделил, колко са тези велики умове в САЩ? Дето са американци по рождение и преминали през тяхното обществено образование, а не дошли от други страни. ;)

А ти би ли споделил,като много си запознат,колко са американските подобия в Сащ?Ейбрахъм Линкълн е бил американец по рождение:wink12:..от него насам има много дето сега работят в Пентагона и Наса,заедно с нашите българчета простолюдни...

Когато питате нещо,поне се постарайте да сте подготвени..Срамота е един от простолюдието да ви обеснява,още по-малко че и подобие американско не успя да стане:D..

Весели празници..политиката ме уморява  сори..Ккато и истината в нея,когато е пиша

Хахаха, защо спориш с профила на Дух? Та той е най-обикновен платен трол (другата алтернатива е прекалено мрачна, за да вярвам в нея).

Ще си повтаря за американците какви са, горките. Дано да си обръща копейките в нещо конвертируемо, че нещо лошо става с тях :)

преди 55 минути, ghostBG86 написа:

Принципно не изключвам възможността за чуждо влияние. Убеден съм, че те и без това биха правили същото. Плюс това ти си повече за идеята на по-голямото натоварване в училище, а аз я намирам за неудачна в голяма степен и грешна в конкретния. /българските ученици вече са достатъчно натоварени/

Просто властта си мисли че има стратегия. Аз бих им препоръчал да изоставят тези насилствени планове и да проведат известни опити /но не мащабни, безконтролни експерименти/, чрез които да видят какви промени дават положителни резултати. Така системата сама ще се стабилизира и ще избегнат капана на фалшивите очаквания.

Вярно е, ще се възползват наготово от образователната продукция.

Американчетата имат същия проблем, които започва да се проявява с пълна сила и у нас. Ръждата. Поради тази причина не мога да ги обвинявам.

Ох, много се отплеснахме....

Само в празна глава на 'експерт', може да се появи опасение за рублата. Какъвто 'експерта', такива и надеждите му. Празни. :ph34r:

преди 25 минути, Melmak ® написа:

Ох, много се отплеснахме....

Не съм казвал, че учениците трябва да се претоварени. Този ефект, е от разните му реформи, дето всяка година правят. Но да, отплеснахме се от темата.

преди 8 часа, Blago72 написа:

Струва ми се, че "едно време" се учеше повече, едно защото нямаше много какво да се прави и второ, заради цялостната по-добра подредба на обществото.

Разгеле, Благо, призна си, че е имало нещо хубаво по време на соца. Отиваш и по-далеч – имало е какво да се прави т.е. да се учим, а не да се алкохолизираме и да приемаме наркотици.

С една дума "данък демокрация" е много по-висок отколкото "данък социализъм". И когато твоите внуци почнат да го плащат (първия), тогава ще кажеш, че сме прави, но ще бъде, уви, късно.

П.П. А сега преброй правописните ми грешки, понеже аз не съм завършил нито едно висше, но все пак съм с претенции, че почти не правя правописни грешки. Ти си с цял СУ пред мене. А и съм под лекото въздействие на 2-3 ракии:)

Редактирано от karadzha (преглед на промените)

И по соц-време се правеха експерименти. То не бяха сендовски системи, то не бяха шестгодишни и седемгодишни първолаци, то не бяха смени на програми... Същата работа. И въпреки това и досега се счита, че тогавашното образование е било едно от най-добрите в света.

Не Парламентът, правителството отпуска средствата. Ако се осигурят качествени преподаватели и се спре криворазбраната солидарност, съм убеден, че нещата ще потръгнат. Тоест да се въведат строги критерии, които да се прилагат неизбирателно (в момента в клас се търпят деца, които до завършването си не могат да четат и смятат!, защото всяко от тях е субсидия в размер на поне 1500 лева; освен това се премахне "демократичната" практика в нормални класове да се вкарват деца с ментални проблеми - на всяко от тях се обръща специално внимание в продължение на дълго време, което води до намаляване на времето за работа с останалите в клас; ако се върнат елитните паралелки в училищата), което ще доведе до незабавно повишаване на качеството.

Като не може да чете - остава, докато се научи. Това, че някой не го е възпитал, не е проблем на учителите. Като има ментални проблеми - има специални училища. Стана ясно, вече и официално, че практиката деца с проблеми да се учат заедно с останалите не дава очакваните резултати. Нивото на един клас/курс се определя не по най-силния, а по най-слабия. Така по-слабите пречат на по-силните да дърпат напред. Звучи жестоко, но е факт. Другият вариант е да им се осигуряват достатъчно индивидуални и/или извънкласни занимания, което също става с пари.

И до ден днешен в училищата и университетите продължават да се учат маса никому ненужни и/или остарели глупости. Вината за това също е в министерството, което одобрява програмите. "Светилата" може да си ги съставят - те са просто тези, които ядат баницата. Многото учебници пък са заради желанието за всяка маймуна на клона да има по малко от баницата.

Просто е.

ПП. "Данък демокрация" тепърва ще има да го плащаме.

"Общество" в прекия смисъл на думата отдавна вече няма.

преди 39 минути, Wankata написа:

И по соц-време се правеха експерименти. То не бяха сендовски системи, то не бяха шестгодишни и седемгодишни първолаци, то не бяха смени на програми... Същата работа. И въпреки това и досега се счита, че тогавашното образование е било едно от най-добрите в света.

И до ден днешен в училищата и университетите продължават да се учат маса никому ненужни и/или остарели глупости. Вината за това също е в министерството, което одобрява програмите. "Светилата" може да си ги съставят - те са просто тези, които ядат баницата. Многото учебници пък са заради желанието за всяка маймуна на клона да има по малко от баницата.

Според мен и социалистическата и капиталистическата система са поклонници на сопата. Плюс това и при двете се гледа с лошо око на провалите.

Съществената разлика между преди и сега е в прилагането на сопата, както долу, така и горе. Такива провали в управлението не биха изтърпяли никога.

Що се отнася до екпериментите, вярно е. Тук думата си е на мястото. Но явно са вадели някакви изводи, понеже глупостите са ги махали след време.

Принципно си прав. С уточнението, че специализираните предмети следва да се изучават в някакви паралелки или кръжоци, а не да се премахват или както сега всички да ги учат. Без чудеса от храброст. Мисля, че точно това им казаха швейцарците.

Специализираните предмети и сега не се учат от всички, само от паралелките/курсовете от съответното направление или специалност. Учи се само заложеният минимум общообразователни предмети, доколкото ми е известно (български език и литература, математика, история и още няколко). Ако искаш повече, включително от същите тия общообразователни предмети - ЗИП, СИП, кръжоци... Така беше. Сега тази възможност я няма. Няма средства. И идва ред на частните уроци. Където пак става дума за пари.

Не знам защо,но се пропуска един много важен елемент-ромите,или циганите(както искате ги наречете)преди време бяха "прибирани" в казармите,та да научат някои занаят и после да работят..за да има полза и от тях в обществото.Не като сега,да се сещат за тях политиците ни,само по време на избори...Научиха ги ,политиците ни ,да не работят..защото от тях зависи....будещето на България...И още нещо...аз съм бил свидетел,как се "прибират" хора от улицата,след като на въпроса "Къде работиш?" нямаше адекватен отговор...А колко бой съм изял..че не съм с добри оценки...докато стана човек...не е истина...Днешните са разглезени келеши,че и половината им родители...реват ,че им забранили телефоните в час..абе, тия на училище ли са, на парти ли..Връщали са ме от училище,щото нямам вратовръзка...а сегашните,като ги видиш,все едно са тръгнали на чалга парти...Имах учителка по химия-достолепна преподавателка с голям опит(поклон )-в часовете и ,и по време на лабораторни опити времето нямаше значение-бяхме в друго измерение...жаждата да научиш нещо ново и различно беше хипнотична....А сега какво-инженер...пък не може да смени един контакт...виждал съм на живо...

Струва ми се, че "едно време" се учеше повече, едно защото нямаше много какво да се прави и второ, заради цялостната по-добра подредба на обществото.

Разгеле, Благо, призна си, че е имало нещо хубаво по време на соца. Отиваш и по-далеч – имало е какво да се прави т.е. да се учим, а не да се алкохолизираме и да приемаме наркотици.

С една дума "данък демокрация" е много по-висок отколкото "данък социализъм". И когато твоите внуци почнат да го плащат (първия), тогава ще кажеш, че сме прави, но ще бъде, уви, късно.

П.П. А сега преброй правописните ми грешки, понеже аз не съм завършил нито едно висше, но все пак съм с претенции, че почти не правя правописни грешки. Ти си с цял СУ пред мене. А и съм под лекото въздействие на 2-3 ракии[emoji4]

Имало е много хубави неща. И много не-хубави.

Само не разбирам причинно-следствената връзката между "демокрация" (според смисъла, който влагате) и сегашното положение.

преди 26 минути, Blago72 написа:

Само не разбирам причинно-следствената връзката между "демокрация" (според смисъла, който влагате) и сегашното положение.

Щото повече демокрация от сегашното положение, няма да видиш. И в "люлката на демокрацията", пак толкова демокрация има.

Ами именно де...хубавите неща се съсипаха и отрекоха...само щото бяха социалистически..и не бяха "ваши"...не защото бяха неработещи...а "не много хубавите" станаха още по -лоши...щото нищо по-добро не замести "социалистическите"...

преди 1 час, Wankata написа:

Специализираните предмети и сега не се учат от всички, само от паралелките/курсовете от съответното направление или специалност. Учи се само заложеният минимум общообразователни предмети, доколкото ми е известно (български език и литература, математика, история и още няколко). Ако искаш повече, включително от същите тия общообразователни предмети - ЗИП, СИП, кръжоци... Така беше. Сега тази възможност я няма. Няма средства. И идва ред на частните уроци. Където пак става дума за пари.

Защо ли си мисля,че в нашия рай това изброенето се учи в нормално училище?...

Сигурно сме от друга планета ние в Южна България..знам ли..

ЗИП,СИП,КРЪЖОЦИ,ИЗВЪНКЛАСНИ ЧАСОВЕ ЗА ОБРАЗОВАНЕ....

В кой век пишете..това всичко го има в едно нормално средно училище...:)...

Калдатски форум,като всеки друг форум...моабет да става:D...

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.