Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Политическите тролове - пропагандатори из форумите

Featured Replies

Току що, the_shadow123 написа:

Което ме подсеща,че един начетен човек,винаги си уважава гостите:wink12:..Нали така?младежо

Заповядай  :)

седни и наздраве :)

преди 1 минута, the_shadow123 написа:

Не ,но съм гледал Живот в Русия-ти гледал ли си ?:D

Не само съм го гледал, живял съм там в тзи години , и дори си пазя купони за "сапун, водка, хляб.."

Но това е малко по друга тема :)

• Отговори 1,8k
  • Прегледи 106,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Ъндъртейкър
    Ъндъртейкър

Може и да има нещо вярно, но аз съм останал с впечатлението, че троловите против Русия са повече и по-активни. Особено напоследък. Не си прав, че срещу руските тролове не се предприема нищо. Напротив,

• Георги Бонджов
    Георги Бонджов

О, даже гледах по новините, за някаква сграда специално за тролове нейде в Москва. За сгради за проамерикански троли не съм чувал, те просто са разпръснати по домовете си.

• Ми, в нормални условия учехме бре miro20. Дървени чинове, зелена дъска, тебеширен прах. Волтметрите в лабораториите бяха стари, като електрификацията! Реостатите бяха дълги към половин метър и тежащи

Публикувани изображения

Току що, miro20 написа:

Заповядай  :)

седни и наздраве :)

Благодаря:)

Нямаше нужда и без това ставах:):)

Ще се разбереме с тебе,но трябва повече време..

Благодаря за гостоприемството,пак ще намина някога.Сега лека и спокойна вечер ви желая:):)

И имаш хубаво фото на аватара..Тоя филм съм го гледал..

преди 4 минути, miro20 написа:

Не само съм го гледал, живял съм там в тзи години , и дори си пазя купони за "сапун, водка, хляб.."

Я дай да ги видим тия купони. :)

Аватара е ирония.. и "едно на ум" за опонентите ми .  :)

Въпреки чемислех да го сменя... но всеки път някои го затвърждават...

:)

Както и да е. Придобих имунитет за хора със натрапено мислене и такива със самостоятелно .

Не винаги ми харесва, но ги различавам. Така че , заповядай.

преди 1 минута, miro20 написа:

Аватара е ирония.. и "едно на ум" за опонентите ми .  :)

Въпреки чемислех да го сменя... но всеки път някои го затвърждават...

:)

Както и да е. Придобих имунитет за хора със натрапено мислене и такива със самостоятелно .

Не винаги ми харесва, но ги различавам. Така че , заповядай.

Мерси,но натрапено мнение имат 90% доколко знам от населението

Да заповядам къде,на вечеря ли ме каниш:D

Благодаря,но сега е криза,не бих си позволил да ме благославяш после:)

Серизоно ,благодаря за оценката,ще е запомня..относно мисленето..лека вечер ставам наистина,че току виж индианското внуче се пребило зарад мене...Е тва последното ,направо ,кат трол го написах:D..

Какви приказки бре... не вярваш че имаше купони за сапун ли ??? и за водка ?? по 10 р. беше "пшеничная" .. в бутилки от нещо като нашенски бирени бутилки :) Столичная беше по  скъпа :)

Какви приказки бре... не вярваш че имаше купони за сапун ли ??? и за водка ?? по 10 р. беше "пшеничная" .. в бутилки от нещо като нашенски бирени бутилки :) Столичная беше по  скъпа :)

В определени дни и часове се продаваше водка ама чак пък купони. Нещо не си спомням. Говоря за времето до 87 година.

преди 1 минута, nikssi написа:

В определени дни и часове се продаваше водка ама чак пък купони. Нещо не си спомням. Говоря за времето до 87 година.

Купоните бяха мярка срещу инфлацията, която бе на няколко пъти в РФ.

'87 нямаше.. говоря за мъъъничко по късно :) 

преди 4 минути, miro20 написа:

Говориш за сухия режим на Горбачов... и?  Тогава нямаше РФ  а ОНД.

преди 9 минути, язе написа:

Говориш за сухия режим на Горбачов... и?  Тогава нямаше РФ  а ОНД.

Купоните си бяха факт бе човек :) не е имало "сух режим", водка се намираше  и свободно , но скъпо... както и други стоки - маратонки , дънки ...  поляците бяха царе на спеккулата... а за останалите имаше купони и за САПУН  дори ! май по 2 спауна седмично беше

Ти ли ще ми кажеш кога и къде съм седял на опашка с тези купони ???? не е било  сигурно ми казваш ? ?? айде холам .. :) у лево :) 

Редактирано от miro20 (преглед на промените)

преди 3 минути, miro20 написа:

Купоните си бяха факт бе човек :)

Ти ли ще ми кажеш кога и къде съм седял на опашка с тези купони ???? не е било  сигурно ми казваш ? ?? айде холам .. :) у лево :) 

Не се пали бе. Нали знаеш, кога купоните са факт. Когато дадена стока се продава на цена, по- ниска от реалната. Стар социалистически трик- евтино е, но можеш да си купиш само малко. Регулация му се вика...

преди 1 час, miro20 написа:

А случайно да си спомняш,че купони имаше и у нас в България и то в зората на демокрацията. Та не разбрах ще покажеш ли доказателството, което твърдиш,че имаш или пак ще се позоваваш на разни източници. Чакам да видя снимки на купоните не ми разтягай локуми.  :)

Под достойнството ми е да ти обяснявам каквото и да е..

Както казах - не си ти този който ще ми каже на какви опашки съм седял и с какви купони.

Айде не аз, все пак гугъл да ти е на помощ :

http://fishki.net/1255663-produktovye-talony-i-kartochki-v-sssr.html

http://20th.su/2010/02/19/produkty-po-talonam-v-sssr/

Като се разрових, да имаше купони дори на повече продукти.. .

Забравил съм.. моя вина... но аз си купувах най често  сапун и, захар и водка...  другото по пазарни цени ... :)

преди 14 минути, nikssi написа:

Чакам да видя снимки на купоните не ми разтягай локуми.  :)

незнанието и необразованността, съм казвал амнайсет пъти ... - не те прави аргументиран.,

Локумите са твой приоритет. Троленето в случая - е показателно . хем не знае, но пита и твърди :):)

преди 6 минути, miro20 написа:

Под достойнството ми е да ти обяснявам каквото и да е..

Както казах - не си ти този който ще ми каже на какви опашки съм седял и с какви купони.

Айде не аз, все пак гугъл да ти е на помощ :

http://fishki.net/1255663-produktovye-talony-i-kartochki-v-sssr.html

http://20th.su/2010/02/19/produkty-po-talonam-v-sssr/

Значи както винаги голи приказки и един куп линкове. Не съм и очаквал друго.

Цитат

живял съм там в тзи години , и дори си пазя купони за "сапун, водка, хляб.."

Ако става въпрос за това било ли е така или не мога да го разбера от първа ръка и то не от една или две. Въпроса е,че твърдиш нещо ама само твърдиш без никакво доказателство.

Типично за тебе.

Ехооо  От първа ръка ти казвам че съм висял на такива опашки.

Колко още простотия ще избълваш ??

Като не знаеш , поне не се обаждай. Аз седя със  200% на това мнение, защото съм го преживял и е истина.

Твоето е тролене и простотия.Грам чест нямаш ли ??

Питай познати, работещи, студенти в тези години . Аз говоря истина. Ти се правиш на "ударен с мокър парцал"

Проблема си е твой.

Ехооо  От първа ръка ти казвам че съм висял на такива опашки.

Колко още простотия ще избълваш ??

Като не знаеш , поне не се обаждай. Аз седя със  200% на това мнение, защото съм го преживял и е истина.

Твоето е тролене и простотия.Грам чест нямаш ли ??

Питай познати, работещи, студенти в тези години . Аз говоря истина. Ти се правиш на "ударен с мокър парцал"

Проблема си е твой.

Нали уж пазеше тия купони. Защо не ги покажеш? И вземи се охлади , че нещо напоследък прегряваш. Казах мога в рамките на пет минути да получа информация от първоизточник на когото имам доверие и то не от един. Поне от десетина. Твоето е просто репчене. Нещо напоследък много агресия се трупа в тебе. Вредно е.

преди 7 минути, nikssi написа:

Казах мога в рамките на пет минути да получа информация от първоизточник на когото имам доверие и то не от един. Поне от десетина

Ми хайде де.

Къде са твоите "първоизточници" . Тук съм един от малкото, и ти не ми вярваш че е имало купони за сапун, водка, и т.н.

Дадох ти и линкове с такива купони .

преди 7 минути, nikssi написа:

Твоето е просто репчене. Нещо напоследък много агресия се трупа в тебе. Вредно е.

Какво репчене те гони . ? Отговарям ти коректно и конкретно . За неща които не само ги знам, ами и съм ги преживял.

Ти не ми вярваш.

Проблема си е твой.

Редактирано от miro20 (преглед на промените)

на 25 декември 2015 г. at 20:37, miro20 написа:

Не виждаш ли че така сами се излагат ?

Както за мен ровиха, напъваха.. и то от .. гугъл видиш ли ... че имам.. аууу - и фейсбук и туитър... и че пиша с ЕДИНИ СЪЩИ аватар и / или ник където е възможнно . !  в още един два форума ! уау :)

Уау !

То велико откритие. :) да чукнеш гугъл !

Проблема им е че .. сами не осъзнават - че за нормалните хора, които имат собствено мнение и позиция , винаги може да ги откриеш. И мен и всеки друг. - Тези които не се  крият нито зад проксита, нито зад анонимни никове, нито симулират различни личности.

Проблема им е че не пасваме на профила "трол" , на който профил те не се усещат че сами са точно такива.

Вас трябва да ви търсят я с Гугъл, я с полиция, а аз дори съм си сложил снимката тук и съм си дал и адреса едва ли не (щото в Крумовград ме знаят и кучетата):)

Троловете не просто се крият, а представят лъжата за свята истина:mad:

Ама тролствайте си, че без вас скука велика:)

Няма лошо да си тролстват, ама мааалко по- леко. Щото те викат на черното бяло деа.

То па едни тролове, ум да ти зайде:D То бива некадърност, бива, ама това тяхното си е направо за инвалидна пенсия!

Хибридна, но все пак война :

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2015/12/26/2675656_hibridna_no_vse_pak_voina/?sp=1#storystart

Spoiler

В България, а и в Европа, за "хибридна война" се заговори масово след руската агресия срещу Украйна и анексирането на Кримския полуостров. За броени часове след бягството на Янукович военни подразделения от руската военна база в Севастопол и от Русия овладяха ключова инфраструктура на полуострова, в т.ч. основното гражданско летище в Симферопол и инфраструктурата за комуникации, радио- и телевизионни предавания. Пробити от специалните служби на Руската Федерация и без ясни указания от столицата, силите на украинската армия и службата за сигурност, намиращи се в Крим, не успяха да противодействат ефективно. С отрязан достъп до украински и световни медии, местното население бе подложено на масирана руска пропаганда и психологическо въздействие. Резултатите от последвалите псевдодемократични процедури, потвърдени от членове на парламентите на страни от Европейския съюз, в т.ч. от българската партия "Атака", дадоха формален повод (макар и в противоречие с международното право) на Кремъл да анексира Крим. Това позволи на президента Владимир Путин да затвърди успеха от бързото и решително използване на сила, както и да стартира реализирането на подобни сценарии в Югоизточна Украйна.

Анализ на тези процеси бе извършен в мандата на служебното правителство през 2014 г. В хода на подготовка за срещата на върха на НАТО в Уелс през август 2014 г. екипът на министъра на отбраната д-р Велизар Шаламанов публикува своя "Визия 2020", определяща Русия като заплаха за националната ни сигурност и рисковете от новата "хибридна война, съчетаваща конвенционални методи с похвати от партизанска, кибернетична и информационна война", повишените способности на руската армия за конвенционални бойни действия, пропагандното, икономическото и енергийното влияние на Русия върху България.

Подобни опасения изразиха и други страни - членки на НАТО. През септември 2014 г. Срещата на върха намери военния отговор: удвояване на силите за отговор на НАТО (NRF - NATO Response Force), създаване на сили с много висока степен на готовност (VJTF - бригадна група, част от NRF, с готовност за действие в рамките на 1-2 дни), създаване на инфраструктура за командване и управление, предислоциране на въоръжение и техника, увеличаване на присъствието на съюзнически войски и провеждането на регулярни учения на територията на страни от източния фланг на НАТО. Основната част от тези елементи на Плана за повишаване на готовността (Readiness Action Plan) вече са реализирани. Счита се, че този комплекс от мерки е достатъчен, за да възпре потенциален противник от използване на военна сила срещу страна - член на НАТО, като част от хибриден конфликт или ако възпирането не сработи, да бъдат неутрализирани подразделения от "зелени човечета".

Новостите в хибридната война и основни предизвикателства

Конфликтът в Украйна демонстрира, че не само термините са нови. Взаимното икономическо проникване, новите информационни и комуникационни технологии и зависимостта ни от тях, свободното движение на хора и капитали са сред факторите, създаващи възможности за използване на по-богат инструментариум от средства за хибридно въздействие. Иначе същността на войната не се променя. Тя остава продължение на политиката и целѝ да се подчини волята на противника, в резултат на което той да приеме условия, съответстващи на целите на агресора.

За постигане на тези цели обаче не е задължително да се унищожава армията на противника или да се завладяват неговите градове с военнослужещи. Хибридният инструментариум дава възможности за пряк достъп до "волята на противника" и нейното манипулиране чрез финансиране на политически партии, изнудване на корумпирани политици или назначаване на агенти на чужда държава на висши длъжности в ръководството на страната.

Така например през 2003 г., Централната военна комисия на Китай прима концепция за информационни операции, която предвижда три взаимно обвързани стратегии: провеждане на координирани стратегически психологически операции, явни и прикрити медийни манипулации и "нормативна война" за манипулиране на стратегии, отбранителни политики и възприятия на целеви аудитории в чужбина. Макар традиционно операциите от този вид да са насочени към Тайван, годишният доклад на чешкото разузнаване за 2014 г. отбелязва, че китайската администрация и специалните служби насочиха усилията си към осигуряване на влияние върху чешките политически и държавни структури и събиране на политическа разузнавателна информация с активното участие на избрани чешки елити, в това число политици и държавни лица.

Друг начин за влияние е чрез овладяване на ключови икономически сектори, например енергиен, финансов, телекомуникационен, и утвърждаване на монополно положение. Така могат сравнително лесно да се предизвикат кризисни ситуации и съответно срив на доверието в управляващите. Подобен ефект може да се постигне чрез кибератаки, като се търси въздействие върху критични инфраструктури – финансова, енергийна, транспортна, комуникационна и др. – през киберпространството, както и чрез ограничаване на достъпа до критични ресурси – вода, основни хранителни продукти, енергийни източници, лекарства.

Алтернативен подход дава пропагандното и психологическо въздействие върху населението на страната. Реализацията му е сравнително лесна, когато потенциалният агресор има силно влияние в традиционни, електронни и онлайн медии, както и когато определени групи от населението се асоциират с него по етнически, религиозни, езикови или други признаци.
На практика се прилагат невоенни инструменти от няколко групи, преди, паралелно със и след използването на военна сила.

Айдее, поредния ферман за руската агресия. :lol:

преди 25 минути, miro20 написа:

Хибридна, но все пак война :

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2015/12/26/2675656_hibridna_no_vse_pak_voina/?sp=1#storystart

Покажи скритото съдържание

В България, а и в Европа, за "хибридна война" се заговори масово след руската агресия срещу Украйна и анексирането на Кримския полуостров. За броени часове след бягството на Янукович военни подразделения от руската военна база в Севастопол и от Русия овладяха ключова инфраструктура на полуострова, в т.ч. основното гражданско летище в Симферопол и инфраструктурата за комуникации, радио- и телевизионни предавания. Пробити от специалните служби на Руската Федерация и без ясни указания от столицата, силите на украинската армия и службата за сигурност, намиращи се в Крим, не успяха да противодействат ефективно. С отрязан достъп до украински и световни медии, местното население бе подложено на масирана руска пропаганда и психологическо въздействие. Резултатите от последвалите псевдодемократични процедури, потвърдени от членове на парламентите на страни от Европейския съюз, в т.ч. от българската партия "Атака", дадоха формален повод (макар и в противоречие с международното право) на Кремъл да анексира Крим. Това позволи на президента Владимир Путин да затвърди успеха от бързото и решително използване на сила, както и да стартира реализирането на подобни сценарии в Югоизточна Украйна.

Анализ на тези процеси бе извършен в мандата на служебното правителство през 2014 г. В хода на подготовка за срещата на върха на НАТО в Уелс през август 2014 г. екипът на министъра на отбраната д-р Велизар Шаламанов публикува своя "Визия 2020", определяща Русия като заплаха за националната ни сигурност и рисковете от новата "хибридна война, съчетаваща конвенционални методи с похвати от партизанска, кибернетична и информационна война", повишените способности на руската армия за конвенционални бойни действия, пропагандното, икономическото и енергийното влияние на Русия върху България.

Подобни опасения изразиха и други страни - членки на НАТО. През септември 2014 г. Срещата на върха намери военния отговор: удвояване на силите за отговор на НАТО (NRF - NATO Response Force), създаване на сили с много висока степен на готовност (VJTF - бригадна група, част от NRF, с готовност за действие в рамките на 1-2 дни), създаване на инфраструктура за командване и управление, предислоциране на въоръжение и техника, увеличаване на присъствието на съюзнически войски и провеждането на регулярни учения на територията на страни от източния фланг на НАТО. Основната част от тези елементи на Плана за повишаване на готовността (Readiness Action Plan) вече са реализирани. Счита се, че този комплекс от мерки е достатъчен, за да възпре потенциален противник от използване на военна сила срещу страна - член на НАТО, като част от хибриден конфликт или ако възпирането не сработи, да бъдат неутрализирани подразделения от "зелени човечета".

Новостите в хибридната война и основни предизвикателства

Конфликтът в Украйна демонстрира, че не само термините са нови. Взаимното икономическо проникване, новите информационни и комуникационни технологии и зависимостта ни от тях, свободното движение на хора и капитали са сред факторите, създаващи възможности за използване на по-богат инструментариум от средства за хибридно въздействие. Иначе същността на войната не се променя. Тя остава продължение на политиката и целѝ да се подчини волята на противника, в резултат на което той да приеме условия, съответстващи на целите на агресора.

За постигане на тези цели обаче не е задължително да се унищожава армията на противника или да се завладяват неговите градове с военнослужещи. Хибридният инструментариум дава възможности за пряк достъп до "волята на противника" и нейното манипулиране чрез финансиране на политически партии, изнудване на корумпирани политици или назначаване на агенти на чужда държава на висши длъжности в ръководството на страната.

Така например през 2003 г., Централната военна комисия на Китай прима концепция за информационни операции, която предвижда три взаимно обвързани стратегии: провеждане на координирани стратегически психологически операции, явни и прикрити медийни манипулации и "нормативна война" за манипулиране на стратегии, отбранителни политики и възприятия на целеви аудитории в чужбина. Макар традиционно операциите от този вид да са насочени към Тайван, годишният доклад на чешкото разузнаване за 2014 г. отбелязва, че китайската администрация и специалните служби насочиха усилията си към осигуряване на влияние върху чешките политически и държавни структури и събиране на политическа разузнавателна информация с активното участие на избрани чешки елити, в това число политици и държавни лица.

Друг начин за влияние е чрез овладяване на ключови икономически сектори, например енергиен, финансов, телекомуникационен, и утвърждаване на монополно положение. Така могат сравнително лесно да се предизвикат кризисни ситуации и съответно срив на доверието в управляващите. Подобен ефект може да се постигне чрез кибератаки, като се търси въздействие върху критични инфраструктури – финансова, енергийна, транспортна, комуникационна и др. – през киберпространството, както и чрез ограничаване на достъпа до критични ресурси – вода, основни хранителни продукти, енергийни източници, лекарства.

Алтернативен подход дава пропагандното и психологическо въздействие върху населението на страната. Реализацията му е сравнително лесна, когато потенциалният агресор има силно влияние в традиционни, електронни и онлайн медии, както и когато определени групи от населението се асоциират с него по етнически, религиозни, езикови или други признаци.
На практика се прилагат невоенни инструменти от няколко групи, преди, паралелно със и след използването на военна сила.

Цитат

Първенец по получено US спонсорство са медиите, които крепят въпросните НПО-та и са глашатаи на техните твърдения и „експертни мнения”.

Издателството „Икономедиа”, чийто продукти са вестниците „Капитал”, „Капитал дейли” и сайтът Дневник.бг, през 2011 г. получи грант от 3 000 000 лева от „Америка за България”. Той трябваше да бъде изразходен до ноември 2014-а. Така и стана. Когато това финансиране изтече, от „Америка за България” отпуснаха още 3 милиона лева, които ще бъдат пръснати от Иво Прокопиев и компания до декември 2017 г. Отделно фондация „Капитал” е сложила в джоба си още 130 970 лева – по името може да се сетите с кого е свързана тя.

Със средства на „Америка за България” се подкрепят и журналистически разследвания покрай местните избори през 2015 г., които да бъдат излъчени в Нова телевизия. Материалите са за шест общини, за да бъде разследвано „изразходването на общински средства, наличието на корупционни практики, изборни измами и манипулации“. Получател на средствата – 98 820 лв., е сдружение „Българион” на журналистките от Нова тв Галина Щърбева и Лора Крумова. В него е и Петко Гюлчев, който е съпруг на Щърбева.

33_1__1200x800.jpg?w=700&h=643

Редактирано от Джугашвили (преглед на промените)

В статията се говори и за други примери - Израел, Китай ... просто в момента най фрапиращата незаконна агресия, подкрепена с мащабна "хибридна война" от нов тип, се наблюдава именно при Пу.

Не че ще прочетеш цялото де... :)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.