Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо Windows не става ?

Featured Replies

Аз си мислих ,че 8 ще е различно от 7 ще има повече нови добавки но онзи ден 10 ми отвори очите май там има повече нови добавки това което ми направи впечатление е появата на Shazam за декстоп пцта :)

• Отговори 416
  • Прегледи 21,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Аз си мислих ,че 8 ще е различно от 7 ще има повече нови добавки но онзи ден 10 ми отвори очите май там има повече нови добавки това което ми направи впечатление е появата на Shazam за декстоп пцта :)

Иди обясни колко е хубав Windows 8 или Windows 10 на потребители, където им е зависнал Update от 8 на 10 или където има мрежи, или пък където се работи с office приложения и много техника. 

Във администрацията никой не ползва  8,8.1 и 10   а си кретат още със XP  и тук там има 7-ци. Само дечурлигата се впечатляват от тия плочки на екрана  и тая шерания която са заформили Микромеките. Има и не малко web базирани услуги  за които обновяване пък хептен  не е от значение. Какво е новото примерно във  един офис пакет от 2007 та до 2015   година ,че да  ме накара да си купя най последната версия ? Като си купиш периферия тя си идва с драйвери и  пак си свободен да ползваш  няколко версии назад опер. с-ма . Ако видеото ми е на 2 години и е DX 10 или 11  кой ще ме накара да мина на DX 12  като  няма да мога да го пусна изобщо. Освен в игрите къде на друго място се ползва  това нещо ?  Какво ще ви помогне тая Кортана  като  не работи за България тая услуга ? Изобщо за да мигрирате на нещо ново ви трябва основателна причина да го направите  и да можете да ползвате новите екстри на 100% .

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

Единствената цел на DX е капсулиране, ама овцете не могат да се усетят.

Не, наистина, не е честно да имаш толкова скапана логика. Поне секунда замисляш ли се като пишеш? Сам ли си слагаш оглавника на Майкрософт? А щастлив ли си? Нещо за стокхолмски синдром да си чувал? Вместо да се хванем дружно за ръце и да изритаме гадния монополист, вие сами му се врете в ръцете! Тогава ще има и игри, и програми, и всичко. Наистина не мога да ви разбера! Че заради такива като вас плащаме и ние. Аз не искам да плащам, заради такива като вас!

Знаеш ли...Ти ми приличаш на една родна телевизия, която смята, че всичко, което тя каже е самата истина. Всички други лъжат и са заблудени, а само тя казвала истината.

От теб, до тук, освен тънки обиди, към другите съфорумци, които не споделят твоята истина (линуксчийската), друго не видях.

Искаш да изритаме "гадния" монополист. И защо? За да дойде Пингвина като друг монополист ли? Ако това ще е така, предпочитам да си стоя на прозореца, защото е по-качествения продукт. Не искам да бъда разбиран погрешно - аз не съм влюбен в Майкрософт и не съм техен адвокат. Критикувал съм ги много пъти и съм плюл по тях даже. Но в случая просто Windows е по-качествения продукт от Linux. За това говори и процента на използването му в световен мащаб - нали така?

Казваш, безплатния софтуер...От моята практика съм се убедил, че по-добър софтуер от платения - няма! На пръстите на двете ми ръце се броят свободните програми, които са равни или по-добри от платените си аналози - тук не визирам браузъри, торент-клиенти и т.н.

Не искаш да плащаш, заради такива като нас...Чудесно! Ползвай си Пингвина и бъди щастлив.

И на мен не ми се плаща за много неща, но няма как! Светът се движи от "чичко Паричко". Ако не плащаме на Майкрософт, ще плащаме на друг - тази ниша не може да остане празна. Или вие линуксчиите живеете в комунизма, карате я на фотосинтеза и се храните от Слънцето?

Направете си Linux-a по-добър от Windows-a и болшинството хора по света ще минат на него - това е толкова просто и логично.

Само че в днешния свят с "пръдня боя не става", тъй че без да налеете парички, не виждам как ще стане работата. Защото тези програмисти, които трябва да напишат тези програми, драйвъри и т.н. те също трябва да ядат и си купуват сиренето с пари в магазина. Само заради черните очи на Пингвинчето, никой няма да се "хване на хорото".

Редактирано от Agentpat™ (преглед на промените)

Да не мислиш че ти си открил топлата вода и само ти си прогледнал че държавата може да спести тези пари минавайки на свободен софтуер? Постоянно се гледа от къде какво може да се открадне постоянно изчезват милиони и разни хора и техни роднини се оказват с имоти край морето. Ако си мислиш че си инсталирал Линукс на теб чистача на входа и на лелката която продава дюнери на спирката ще промениш това колко и какви пари дава държавата жестоко грешиш. Писането на това като довод тука изобщо няма нищо общо с темата а е от нещата за който хората само си мрънкат. Еми като си толкова силен и имаш отговори на всичките въпроси отиди срещни се с президента поспорете, ако не те изритат още в началото заради пълното ти неуважение към чуждото мнение, може да му обясниш тези работи. Ако не ти са смеят много може да му отвориш темата за автомобилите. Защо има държави по-големи но с по-малко депутати имат от 1/5 до 1/10 от луксозните коли който имаш нашите? ОГРАБВАТ МЕ!!! Всичките автомобилни компании който правят скъпи коли на клада! (колко глупаво звучи нали)

Това е така, но използвайки друга кола не променям нищо. А колкото повече хора използват Linux, нещата ще се променят. Това го посочвам като нещо елементарно, което можем да направим всички.

Във администрацията никой не ползва  8,8.1 и 10   а си кретат още със XP  и тук там има 7-ци. Само дечурлигата се впечатляват от тия плочки на екрана  и тая шерания която са заформили Микромеките. Има и не малко web базирани услуги  за които обновяване пък хептен  не е от значение. Какво е новото примерно във  един офис пакет от 2007 та до 2015   година ,че да  ме накара да си купя най последната версия ? Като си купиш периферия тя си идва с драйвери и  пак си свободен да ползваш  няколко версии назад опер. с-ма . Ако видеото ми е на 2 години и е DX 10 или 11  кой ще ме накара да мина на DX 12  като  няма да мога да го пусна изобщо. Освен в игрите къде на друго място се ползва  това нещо ?  Какво ще ви помогне тая Кортана  като  не работи за България тая услуга ? Изобщо за да мигрирате на нещо ново ви трябва основателна причина да го направите  и да можете да ползвате новите екстри на 100% .

Да, въпреки че повечето си кретат на ХР, пак са платени тия 170 милиона. Правѝ сметка, ако трябваше всичко да мигрира за какви суми ще става на въпрос... А за Office си напълно прав.

Знаеш ли...Ти ми приличаш на една родна телевизия, която смята, че всичко, което тя каже е самата истина. Всички други лъжат и са заблудени, а само тя казвала истината.

От теб, до тук, освен тънки обиди, към другите съфорумци, които не споделят твоята истина (линуксчийската), друго не видях.

Искаш да изритаме "гадния" монополист. И защо? За да дойде Пингвина като друг монополист ли? Ако това ще е така, предпочитам да си стоя на прозореца, защото е по-качествения продукт. Не искам да бъда разбиран погрешно - аз не съм влюбен в Майкрософт и не съм техен адвокат. Критикувал съм ги много пъти и съм плюл по тях даже. Но в случая просто Windows е по-качествения продукт от Linux. За това говори и процента на използването му в световен мащаб - нали така?

Казваш, безплатния софтуер...От моята практика съм се убедил, че по-добър софтуер от платения - няма! На пръстите на двете ми ръце се броят свободните програми, които са равни или по-добри от платените си аналози - тук не визирам браузъри, торент-клиенти и т.н.

Не искаш да плащаш, заради такива като нас...Чудесно! Ползвай си Пингвина и бъди щастлив.

И на мен не ми се плаща за много неща, но няма как! Светът се движи от "чичко Паричко". Ако не плащаме на Майкрософт, ще плащаме на друг - тази ниша не може да остане празна. Или вие линуксчиите живеете в комунизма, карате я на фотосинтеза и се храните от Слънцето?

Направете си Linux-a по-добър от Windows-a и болшинството хора по света ще минат на него - това е толкова просто и логично.

Само че в днешния свят с "пръдня боя не става", тъй че без да налеете парички, не виждам как ще стане работата. Защото тези програмисти, които трябва да напишат тези програми, драйвъри и т.н. те също трябва да ядат и си купуват сиренето с пари в магазина. Само заради черните очи на Пингвинчето, никой няма да се "хване на хорото".

Че той е по-добър, за какво говориш въобще? Ти май не разбра тънката разлика между добър и Адоуб не си пишат програмите за него? И Linux не може да стане монополист, защото не е компания. Толкова елементарни ли неща трябва да си обясняваме? Безплатният продукт не ставал? Че що тогаз Linux е навсякъде? Хайде да не си говорим глупости.

Ама аз си стоя и си плащам, въпреки че не искам. Толкова ли не могат да стоплят умните ви глави, че тия милиони, които наливаме на Майкрософт идват от мен, от вас, от всички нас?!? Толкова е елементарно... Що не се поинтересуваш колко плаща държавата ни за лицензи? Ще ти помогна - стотици милиони на квадратните. Защото сме умници и защото сме супер богати. Вместо тези пари да се реинвестират в инфраструктура, в проекти, които могат да дръпнат икономиката напред, да се вдигнат пенсии и пр., ние ги наливаме на Майкрософт. Нали сме богати понеже! Та така - заради вас, плащам и аз!

Какво плащаш че не разбрах!?  Като почнете да пишете глупости, българския потребител като теб пък се е скъсал да плаща пари на Майкрософт. Ако пък бизнеса плаща то е щото им идва по евтино. Като станеш бизнесмен ще го проумееш а до тогава не се изказвай като такъв. Ползвай какво ти е кеф и престанете да "отваряте очите на хората".

Я кажи коя държава не плаща за лицензи и следва твоята формула за запазване на стотиците милиони икономия и е цъфнала и вързала ?

Че той е по-добър, за какво говориш въобще? Ти май не разбра тънката разлика между добър и Адоуб не си пишат програмите за него? И Linux не може да стане монополист, защото не е компания. Толкова елементарни ли неща трябва да си обясняваме? Безплатният продукт не ставал? Че що тогаз Linux е навсякъде? Хайде да не си говорим глупости.

Ама ще стане компания ако изритаме Windows и познай кой ще стане монопола.

Тия линуксаджии станаха като зарзаватчиите и антиваксърите. Не яжте месо! Не си поставяйте ваксини! Не ползвайте Уиндоус! Яжте сурови картофи!

Какво плащаш че не разбрах!?  Като почнете да пишете глупости, българския потребител като теб пък се е скъсал да плаща пари на Майкрософт. Ако пък бизнеса плаща то е щото им идва по евтино. Като станеш бизнесмен ще го проумееш а до тогава не се изказвай като такъв. Ползвай какво ти е кеф и престанете да "отваряте очите на хората".

Я кажи коя държава не плаща за лицензи и следва твоята формула за запазване на стотиците милиони икономия и е цъфнала и вързала ?

Дърпат пари от мен и от теб, стига се прави, че не разбираш. Доста държави минаха на Linux, имаш интернет, ограмотѝ се.

Ама ще стане компания ако изритаме Windows и познай кой ще стане монопола.

Не, няма да стане. Хич не си запознат с GNU/GPL.

@Mozo , спокойно, ако изгоните Windows позицията няма да остане свободна ...

Освен това, това няма как да стане защото за над 50% от периферя или нещо за компютър, драйвери се пишат само за windows и тук там Mac.

Да, въпреки че повечето си кретат на ХР, пак са платени тия 170 милиона. Правѝ сметка, ако трябваше всичко да мигрира за какви суми ще става на въпрос... А за Office си напълно прав.

Мозо, айде един въпрос, като според теб всичко е за пари.

Би ли ми казал колко пари губим ние всички, абсолютно всички, заради GNU лиценза?

Замислял ли си се (това е факт, между впрочем) колко пари дават компании, на цели екипи адвокати и инжинери само да проверяват дали кода им не ползва някакво парченце GNU лицензиран софтуер? Щото тогава ще трябва да отворят целия останал код на модула/приложението/библиотеката - и да си дадат работата на конкуренцията за без пари. Съответно хората трябва да си пазят труда. Та може и да не ти е идвало на ума, но това адски много оскъпява нещата на всички дето правят някакъв фърмуер, т.е. всички производители на хардуер. Не само че отворения код не им носи ползи в тази част, ами направо им нанася загуби. И откъде според теб те си избиват тия пари? Е, следващият път като си купиш телефон, може да се замислиш.

Ето ти добро намерение (щото тази част от GNU лиценза е такова), от ония дет постилат пътя към ада - реално никаква полза от него, защото очевидно се предпочита да не се ползва никакъв отворен код с всички отрицателни последствия.

Редактирано от flare (преглед на промените)

Че то и сега има монопол за линукс в  сървърната част :) Монопол има и при мобилните у-ва  и при телевизорите  и при навигациите и в космическата програма и в ЦЕРН и тн. Това са все монополи и никой не може да го измести от там. Ако изградиш във едно село  със 1000 жители  мрежата и услугите да  са със някоя дистрибуция и  след това да инсталираш  десктоп версията на хората във селото, тези хора  няма изобщо да се поинтересуват дали има алтернатива от друг производител защото това което имат ще им върши работа и ще са свикнали да работят с него. След като в продължение на 20 години   е изграждана мрежа,инфраструктура и стандарти са мислени и направени за Windows никой нормален човек няма да  събори всичко и да почне от нулата  само и само да спести 100 милиона лева. Всичко е съобразено със Windows и е направено така ,че да ви зомбират малките мозъчета от ранна  възраст със техни продукти. Сега и да искате няма да можете да се откажете от него защото ще изпаднете в абстиненция и ще ви заставят  да работите със него. Като ви кажат да скачате ще питате само колко високо и колко пъти. Във домашни условия може да си експериментирате с каквото искате но на работното място ще работите с това което ви  кажат и както ви кажат. На никой не му пука за вашето мнение защото вие сте  в кошера една пчела работничка която е обречена да носи прашец и да храни ларвите на царицата  майка със мед. Ако някой от вас има уменията,знанията,времето и мерака да създаде конкретно приложение за линукс  сам или със други хора е свободен да го направи  когато си пожелае. Това ви дава линукс и отворения код нищо повече. Ограниченията които имате са вашите знания за проекта и наличните ресурси за изграждането му.

Ако аз като работодател взема решението от  септември да мигрирам на Убунту да речем ще ми се наложи да инвестирам   във екип от специалисти които да ми изградят,настроят мрежата и обучат персонала. Трябва да си наема и  фирма  която да ми  напише съвместим  софтуер със останалите  във държавата и света институции и фирми с които работя  и да се грижи за него та в момента в който изникне необходимост от  обновяване и добавяне на функционалност да е налично във конкретни срокове. Нещата не са толкова елементарни колкото на вас ви се иска и не може да тичате със една флашка из фирмата и да инсталирате  както на вас ви е кеф.

Майрософт е корпорация със подбрани кадри за точно определени позиции докато опън сорс  света е група  от хора  със различни знания и умения които се мъчат да  изграждат аналози на платени продукти. Ако платите на 20 програмиста да ви напишат приоложение то ще работи  както трябва и бъговете ще са много малко. Ако дадете същия тоя проект на 3 университета да ви го напишат ще е пълно със бъгове защото всеки ще си е писал и преправял според собстверните си знания и критерии за  кое  е правилно и удобно. Canonical Ltd са били със 30 милиона долара оборот през 2009  година. Сега да са си вдигнали оборота  на 100 милиона най много. Един филм  струва повече от оборота им за  5 години !!!! Къде  сте тръгнали да правите изобщо сравнения между едното и другото  ми не е ясно ? Само покупката на Скайп струва повече от колкото тия ще видят пари през следващите 10 години.

Това ми е мнението по тая тема  а вие си спорете още за   глупости и си чешете клавиатурите със заяждания и закачки на дребно.

И малко да се посмеем ,че стана много сериозна работата

В ресторанта на компания "Майкрософт"

Клиентът: Келнер!
Келнерът: Добър ден, казвам се Бил, Вашият келнер. Какъв е проблемът?
Кл.: В супата плува муха!
К: Опитайте още един път, може би втория път вече няма да я има.
Кл.: Не, опитах. Пак е тука!
К: Може би супата така е инсталирана? Пробвайте да я разбъркате с лъжицата.
Кл.: Лъжицата не помага, мухата продължава да плува.
К: Значи, супата е несъвместима с чинията. Какво ястие сте поръчали?
Кл.: Поръчах СУПА!
К.: Хмм? всичко трябва да е наред. Значи, проблемът е в конфигурацията. Каква е конфигурацията на вашата супа?
Кл.: Инсталирана е в чиния, върху покривка, с лъжица и муха вътре.
К.: А помните ли конфигурацията й до момента, в който попадна мухата вътре?
Кл.: Аз поръчах стандартна супа!
К.: А пробвахте ли да я обновите до новата версия на стандартната супа?
Кл.: Вие какво, всеки ден ли правите по няколко стандартни супи?
К.: Да, стандартната супа се обновява средно 5 пъти на час.
Кл.: В момента каква стандартна супа можете да ми предложите?
К.: Сега е достъпна доматена супа.
Кл.: Добре, донесете доматена супа.
(Келнерът отива и след малко се връща с друга чиния).
К.: Заповядайте, вашата стандартна супа.
Кл.: Ама това е картофена супа!
К.: Да, защото Майкрософт повече не поддържа доматена супа.
Кл.: Карай да върви, дойде ми до гуша. Вече съм толкова гладен, че ще ям каквото има.

Сметка
Стандартно ястие: 5.00 $
Обновяване до нова версия на стандартното ястие 2.50 $
Техническа поддръжка 10.00 $
---
Всичко 17.50 $

Софтуера като мотика...
Кратък компютърен речник с пояснения.

Чайник - начинаещ потребител, ненастъпил още мотиката и затова уверен, че мотики не съществуват.

Леймър - потребител, редовно настъпващ мотиките, но продължаващ да вярва, че мотики не съществуват.

Тесен специалист - потребител, овладял до съвършенство настъпването на едни и същи мотики.

Широк специалист - потребител, имащ на челото си две или повече цицини.

Програмист - този, за когото при настъпването на мотиките е най-важен резултата. Понеже му е омръзнало да настъпва чуждите мотики, прави свои собствени.

Напреднал програмист - програмист, настъпващ дадена мотика не повече от два пъти.

Копирайт - концепция, ограничаваща броя на достъпните за настъпване мотики според финансовите възможности на потребителя.

Геймър- този, за когото при настъпването на мотиките най-важен е самия процес. Обикновено не може да произвежда собствени мотики.

Чийтър - разновидност на геймъра, настъпва само мотики с дунапренови калъфки на дръжката и обикновено само по веднъж.

Хакер - този, който е способен да настъпи мотиката даже ако е затворена в барака и заключена с катинар.

Хакер-идеалист - благороден борец за правото всеки да може да настъпи неограничен брой мотики.

Microsoft - корпорация, световен лидер в производството на мотики.

Бил Гейтс - митично същество от програмисткия фолклор; зъл дух, покровител на мотиките.

Ъпгрейд - процес на непрекъснато харчене на пари за нови мотики, всяка от които удря още по-силно от предишната.

Бета-версия - версия, в която мотиките се виждат с невъоръжено око.

Релийз - версия, в която мотиките са покрити със шума.

Съвместимост на версиите - принцип, позволяващ новите мотики да ви нацелват точно по цицината от предишните.

Асемблер - език за програмиране, позволяващ да настъпваш мотиката няколко милиона пъти в секунда.

Локална мрежа - технология, позволяваща да бъдеш праснат по челото даже когато мотиката е настъпил някой друг.

Интернет - технология, позволяваща да настъпваш мотики на другата страна на земното кълбо.

Мрежова конференция - технология, позволяваща на всеки да настъпва не само своите, а и чуждите мотики.

Кирилишки кодировки - подаръчен комплект мотики за потребителите на интернет.

Приятелски интерфейс - гумена облицовка на дръжката на мотиката.

Гъвкав (настройваем) интерфейс - облицовка на дръжката на мотиката, която можеш да нагодиш по височината на челото си.

Графичен интерфейс - мотика с регулировка на цвета и силата на искрите, които ще видиш след като те прасне по челото.

Ненадеждна система - мотика, които ви бие по челото даже и тогава, когато не сте я настъпили.

Надеждна система - мотика, които ви бие точно по челото даже и тогава, когато сте с гръб към нея.

Многозадачност - концепция, позволяваща да настъпиш няколко мотики едновременно.

Обектно-ориентирано програмиране - метод за производство на мотики на принципа на матрьошките.

Мануал (ръководство) - книга, описваща различните начини за настъпване на мотиката. Никога не се ползва от леймърите и хакерите. Напредналите програмисти я използват сред като настъпят мотиката втори път.

Техническа поддръжка - служба, която дава съвети какво да се прави след настъпване на мотиката. Обикновено първият й съвет е да настъпиш мотиката пак и да сравниш усещанията.

Че то и сега има монопол за линукс в  сървърната част :) Монопол има и при мобилните у-ва  и при телвизорите  и при навигациите и в космическата програма и в ЦЕРН и тн. това са все монополи и никой н е може да го измести от там.

То не е само в сървърната част ...

@Mozo , спокойно, ако изгоните Windows позицията няма да остане свободна ...

Освен това, това няма как да стане защото за над 50% от периферя или нещо за компютър, драйвери се пишат само за windows и тук там Mac.

Е, ще започнат да пишат, няма къде да ходят.

Мозо, айде един въпрос, като според теб всичко е за пари.

Би ли ми казал колко пари губим ние всички, абсолютно всички, заради GNU лиценза?

Замислял ли си се (това е факт, между впрочем) колко пари дават компании, на цели екипи адвокати и инжинери само да проверяват дали кода им не ползва някакво парченце GNU лицензиран софтуер? Щото тогава ще трябва да отворят целия останал код на модула/приложението/библиотеката - и да си дадат работата на конкуренцията за без пари. Съответно хората трябва да си пазят труда. Та може и да не ти е идвало на ума, но това адски много оскъпява нещата на всички дето правят някакъв фърмуер, т.е. всички производители на хардуер. Не само че отворения код не им носи ползи в тази част, ами направо им нанася загуби. И откъде според теб те си избиват тия пари? Е, следващият път като си купиш телефон, може да се замислиш.

Ем, пазар. Ще се преориентират. Linuxкак прави пари със свободен софт ;)

Ем, пазар. Ще се преориентират. Linuxкак прави пари със свободен софт ;)

Няма. Те не печелят от софтуер. Печелят от хардуер. Просто си пишат драйверите. И не могат да ги отворят, защото по софтуера конкуренцията може по-лесно да им направи обратен инжинеринг на хардуера или поне на част от модулите.

Та така отворения код ни струва повече.

Не изкарвай Linux виновен за това, че някой си е решил да си пази скъпоценните драйвъри като гъза си. Това си е лично техен избор и със и без Linux това щеше да бъде така.

Нормално е- всеки се опитва да пази под една или друга форма резултатите от труда си.

Не изкарвай Linux виновен за това, че някой си е решил да си пази скъпоценните драйвъри като г*за си. Това си е лично техен избор и със и без Linux това щеше да бъде така.

Не обвинявам Линукс, а лицензионната му политика.

Пази си хардуера който прави, не драйверите. Ако от драйверите нямаше да може да се разбере нищо за хардуера, всички производители на хардуер щяха да ги държат отворени.

Само че ти, както и bvbfan, явно сте неспособни да разберете, че хората вкарват гигантски суми за разработка на тези неща. И хардуер не се прави лесно, нито евтино. И че цели компании са фалирали заради това, че конкуренцията е разбрала какво са направили, без да си помръднат пръста за собствени разработки. На теб хубаво ли ще ти е, ако след няколкогодишни усилия, създадеш нещо и комшията ти, да го разглоби и почне да го прави и продава наравно с теб?

Следователно имам право на такова твърдение - че GNU лицензирането е нож с две остриета и ползата му за хората е най-малкото спорна, та да не кажа че е вреден. Между другото много от най-успешните продукти с отворен код не са GNU точно щото тези които ги разработват ползват и частни разширения - така компаниите могат да си правят собствени затворени разработки и все пак да допринасят и за развитието на отворената част.

Докато от GNU лиценза губим всички - всеки който иска да го избегне, плаща за това (и то не дори на някоя отворена фондация, ми на паразитни структури) и си пренаписва съществуващ код, като и двете оскъпяват крайния резултат. Убеден съм че ако прехвърлят ядрото към по либерален лиценз, това ще вдигне с един порядък разпространението и качеството на употреба. Примерно щяха да се избегнат извращения като код който трябва да е в ядрото да се слага в юзърспейса, само и само да не е отворен.

Батко ти сериозно ли говориш?  Кои държави вика са цъфнали, хахахаха. Всички пичаго, които нямат поклонническо мислене. Ети една малка част материал за размисъл, останалото си го намери сам: List of Linux adopters списъкът на държавите говори достатъчно, ако те на са ти достатъчни, не знам...

Agentpat™ и на него не ми се цитират километричните му безсмислени постове. Мног0 думи и нищо вярно и съществено. Не ща да ви изброявам и всички останали. Баси, абе хора вие сериозно ли?! Леле не съм вярвал,че може да съществуват толкова заблудени хора като вас. Акъла не ми го побира, как може да мислите по такъв начин. Все съм виждал хората да са поклонници, но такова чудо... Вие сте като дрогирани. Аз няма какво да кажа повече. Огледайте се просто, че Линукс и в частност ядрото е навсякъде. Това пък, че отворения код видиш ли ни ощетявал, е връх просто.

Редактирано от exwol (преглед на промените)

Ако изградиш във едно село  със 1000 жители  мрежата и услугите да  са със някоя дистрибуция и  след това да инсталираш  десктоп версията на хората във селото, тези хора  няма изобщо да се поинтересуват дали има алтернатива от друг

Това си е тирания. Решаваш ей така да наложиш нещо на хората, без да ги питаш искат или не. Не по-малко зле, отколкото политиката на М$ да набутват плоската квадратна гадория на метро стила и самото метро и гадните минималистични изгледи на интерфейса.

Масовия потребител не е любопитен  щом това което му се предлага му задоволява нуждите.Има си и  друг тип хора които ги  влече да се ровичкат и да преправят но те са много малка част от общите потребители.

Масовия потребител не е любопитен  щом това което му се предлага му задоволява нуждите.Има си и  друг тип хора които ги  влече да се ровичкат и да преправят но те са много малка част от общите потребители.

Да, да, ние сме стадо оффце  и каквото ни турите в копанята това ше рупаме. Ей за това светът е толкова тъпоъгълен. Щото всеки си мисли, че само той е човек и че само той има нещо някакъв там акъл. Всеки си придърпва алчно към собствената черга. 

Редактирано от 1Force1 (преглед на промените)

Е ти сега ли разбра ,че хората са стадни животни и имат нужда от пастир който да ги води ? Даже на всеки 4 години  самички  групирани на стада отиваме да си го изберем :) И после тоя същия ни стриже и ни дои  да си направи прежда и сирене което да продава .  За овчиците и агънцата които   обичат да се  отбиват наляво и на дясно извън стадото си има  кученца и те бързо  ги  вкарват във правия път. То си има и лаф за тая работа " Който бяга от колектива ......"  за другото се сети сам. Корпорациите генерират  парична маса а не бунтарите в гаража . Трябват си хора,пари,ясни цели и много време  да се направи нещо читаво.Програмист любител е едно а програмист на заплата  е съвсем друго нещо. Като те мотивирам със 10 000 лева на месец  да седиш и да пишеш код по 12-16 часа на ден  ше те видя кога ше имаш време да  се занимаваш и със странични проекти и хобита. И ти ще го напишеш както аз съм ти казал  и ще го заключиш  защото аз съм инвестирал във теб  и крайния резултат е мой. Ти ще си просто част от механизма за неговата реализация. Ако събереш  парите  които имат борда на директорите на Майкрософт ще има средства да се пренапише ядрото на линукс 30 пъти от нулата. 100 милиона долара  някой хора ги взимат от бонуси само . Задай си въпроса защо тия хора не инвестират по 1 милион на година за някой проект с отворен код  а ги даряват на училища и домове за сираци примерно.

Чакай да ти дам и един елементарен пример със мене .

Реших преди 1 седмица ,че ще си махам боята от старото дюшаме  и започнах да търся начини как да стане най лесно и най бързо. Открих си 3 начина за тая работа  и реших да пробвам първо със препарат. Намазах 2 дъски  и боята взе да пада лесно ама препарата е малко като количество и струва 5 лева . Като ударих чератата се оказа ,че ще дам повече пари и ще се натрова зверски . И минах на алтернативата със шкурка и флекса. Ще ми се отели вола  докато остържа  60 квадрата ама ми излиза 30 лева  а не 300. Същото е и при Windows  и Убунту да речем. При едното имаш  кофти регистри и вируси ама ти е бързо а при другото ги нямаш тия дертове но пък трябва хамалогия . Ти вече си реши дали ще икономисаш време и ще се тровиш или ще пердашиш с флекса  и шкурката.

• Автор

Това си е тирания. Решаваш ей така да наложиш нещо на хората, без да ги питаш искат или не. Не по-малко зле, отколкото политиката на М$ да набутват плоската квадратна гадория на метро стила и самото метро и гадните минималистични изгледи на интерфейса.

Значи е тирания ако им предложиш линукс, но ако ги загробиш с лиценз си е либерализация?! Обикновените потребители които не са виждали компютър до момента ще им е в пъти по-лесно да свикнат с Линукс и няма да забележат никакви трудности.

Че са фсъ хората,фсъ са ;)

Едва ли,Мишо общия работник го интересува,че го следят,че не е само уиндоус...За него е важно да е лесно,да се прибере да си разцъка фейсбучето ,да яде и да си легне.
Тирания е,да има само 1 нещо без алтернатива....монополисти. Линукс си е алтернатива.Сега малко са тия потребители дето не са виждали компютър.Наскоро имаше тема за пц за баба.Нея  интересува за Линукс,за АМД и Интел...Важно е да върви ;)

Редактирано от lindroos1 (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.