Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Windows 10 Впечатления и проблеми (2)

Featured Replies

преди 49 минути, ExaFlop написа:

Благодаря

• Отговори 14,2k
  • Прегледи 1,3m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Относно "модата" да се инсталира най-новата ОС, без да се осмисля необходимостта, е следствие от действията на самите създатели на ОС. Дълго време "господстваше" ХР и относително дълъг период Майкросо

• Да ви разправя един майтап под Windows 10 днес. Трябваше ми да печатам, нооо...принтерът не го правеше. След 2 часа на диагностикка/ремонти/преинсталиране на драйвър,подмяна на win32spl.dll, минах под

• Това ви е проблема - вярвате на някакъв, който бил видял "руски хакер" да разбива криптирането на телеметрията и в пакета имало снимка на екрана. Пълни глупости, целящи медийно внимание. Пакетите на т

Публикувани изображения

Има и друг вариант на портативна Opera. Изтегляш инсталатора от официалния сайт или от kaldata. Стартираш го и в Options (Настройки) задаваш Install for: Stand-alone installation (USB) (Тип на: Самостоятелна (USB)) и избираш къде да се разархивира. По този начин програмата може и сама да се обновява.

825463.png

Същият номер работи и с Opera 12.

Редактирано от саби (преглед на промените)

Някои може да са запознати,но все пак

Нови клавишни комбинации във Windows 10

Цитат
17 новых горячих клавиш Windows 10, которые должен знать каждый. Посмотрите на список ниже, и Вы наверняка найдете несколько полезных комбинаций которые помогут в повседневной деятельности

Новые горячие клавиши Windows 10

Даже если мышь делает навигацию и взаимодействие проще, многие пользователи больше любят использовать клавиатуру. Почему? Горячие клавиши позволяют выполнять действия быстрее, без необходимости постоянного нахождения руки на манипуляторе. Если Вы являетесь таким же сторонником клавиатуры, как и мы, тогда вам понравятся новые клавиатурные сочетания, представленные в Windows 10 для простого доступа к новым функциям. Посмотрите на список ниже, и Вы наверняка найдете несколько полезных комбинаций которые помогут в повседневной деятельности.

Горячие клавиши Windows 10

1. Win + I - Использование данной простой клавиатурной комбинации позволяет быстро открывать приложение “Параметры”, это одно из самых полезных сочетаний в Windows 10.

Открыть приложение Параметры

2. Win + A - Одним из лучших нововведений Windows 10 стал универсальный центр уведомлений. Используйте комбинацию “Win + A” для быстрого доступа к текущим уведомлениям в панели. Больше нет необходимости кликать по маленькой иконке в панели задач.

Открыть универсальный центр уведомлений

3. Win + S - Персональный цифровой помощник Cortana является одним из крупных дополнений в Windows 10. Для быстрого запуска Cortana, Вы можете использовать данную горячую клавишу. При нажатии “Win + S” Cortana запускается в режиме клавиатурного ввода, что означает, что Вы можете вводить поисковый запрос, а Cortana выполнит поиск не только на компьютере, но и в Интернете.

4. Win + C - Данное сочетание также запускает Cortana, но уже в режиме прослушивания, а не в режиме клавиатурной ввода. Данная комбинация будет особенно полезна, если Вы используете функцию “Hey, Cortana”.

5. Win + Ctrl + D - Добавление виртуальных рабочих столов является одним из самых ожидаемых улучшений Windows 10. C помощью данной связки клавиш Вы можете создать новый виртуальный рабочий стол.

6. Win + Ctrl + стрелка влево или стрелка вправо - Если Вы одновременно используете несколько виртуальных рабочих столов, данные комбинации упростят навигацию между ними.

7. Win + Ctrl + F4 - Вы можете использовать данное сочетание для быстрого закрытия виртуального рабочего стола. Не беспокойтесь, любые открытые в виртуальном столе программы будут перемещены на основное рабочее пространство.

8. Win + Tab – Данное сочетание позволяет получать доступ к функции Task View или “Представление задач”, которая отображает все открытые программы и виртуальные рабочие столы.

Показать виртуальные рабочие столы

9. Ctrl + Alt + Tab - данная комбинация клавиш позволяет посмотреть все приложения, которые открыты в текущем рабочем столе. Очень напоминает “Alt + Tab”, но в этом случае вам нужно использовать мышь или стрелки для переключения.

10. Win + стрелки - Aero Snap значительно улучшила возможности привязки окон в Windows 10. Вы можете использовать сочетания “Win + стрелки” для быстрого размещения окна в соответствующей части экрана.

Привязка окон Windows 10

11. Win + G - Функция Game DVR менее известна, но является полезным инструментом для захвата видео. Используя данную горячую клавишу, Вы можете быстро открыть Game DVR и начать запись. Хотя данная функция в первую очередь предназначена для геймеров, она может быть использована для записи других программ. Тем не менее, Вы не можете записывать весь экран, для записи доступно только отдельное окно программы.

12. Win + Alt + G - Если Вы хотите быстро записать активность текущей программы или игры, используйте данную комбинацию. При нажатии будет открыт Game DVR и начнется запись активного окна.

13. Win + Alt + R - После запуска Game DVR Вы можете использовать данное сочетание для остановки записи активности в текущем окне программы.

В Windows 10 Microsoft сделала некоторые небольшие, но полезные улучшения старой командной строки. Приведем некоторые сочетания, которые будут полезны в повседневной деятельности.

Командная строка

14. Ctrl + A (в командной строке) - Большинство из Вас пользуются данной комбинацией клавиш для выделения всего текста в активном окне. Теперь подобная возможность поддерживается командной строкой.

15. Ctrl + C (в командной строке) - В отличие от предыдущих версий, Вы можете использовать хорошо известное сочетание “ Ctrl + C” для копирования текста или данных вывода в командной строке. В качестве альтернативы можно использовать шорткат “Ctrl + Insert”.

16. Ctrl + V (в командной строке) - Также, как и в случае с копированием, Вы можете вставлять текст в командную строку с помощью “Ctrl + V”. В качестве альтернативы можно использовать шорткат “Shift + Insert”.

17. Ctrl + M (в командной строке) - Используя данное сочетание, можно войти в режим Маркера, чтобы Вы могли выбирать текст или данные вывода используя Shift и клавиши стрелок.

Если Вы считаете, что мы пропустили какие-либо важные клавиатурные сочетания, появившиеся в Windows 10, напишите в комментариях ниже.

За да работят Ctrl+C и Ctrl+V:

img_542d9f7fed16f.png

Виртуални работни плотове:

Windows Key + Ctrl + D – Създаван нов виртуален работен плот и превключва на него

• Windows Key + Ctrl + F4 – Затваря текущия виртуален работен плот.
  • Windows Key + Ctrl + Left / Right – Превключва на виртуалния работен плот в ляво или в дясно.

Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)

Честита Коледа на всички и както се казва всички бъдете живи, здрави и щастливи и   яжте, пийте и се веселете! :D

Получих интересен подарък за Коледа от Бил Гейтс - нов ъпдейт за Прозорец 10. Така наречения ноемврийски

1511 ъпдейт. Предупреждаваха ме, че щяло да продължи 10-20 минути, но цялата процедура се проточи близо 2 часа и 

това на практика си беше чисто нова инсталация ( и като екрани ) на Прозореца. Не знам защо това се наложи още 

повечем че аз засега виждам само някакви козметични промени.... Все пак е хубаво, че не ми се загубиха драйверите и 

предишните настройки.....освен на големината на шрифтовете, но това лесно се оправя. При вас дойде ли новия ъпдейт? :wink12: 

преди 4 часа, ExaFlop написа:

Аз съм с чиста инсталация на 1511

Вероятно си изтеглил Win 10 през ноември? 

Аз съм при тях още от първата вълна - август месец.

преди 8 часа, ExaFlop написа:

Аз съм с чиста инсталация на 1511

На мен лаптопа ми го подариха в края на месец август с Windows 10 Pro. Къде мога да си видя актуализацийте ?

П.П.- Последния е KB3124200  това добре ли е ?

Редактирано от Person (преглед на промените)

За актуализациите -

Control panel->Programs and features-> View Installed updates

или с помощта на Windows Update MiniTool:

http://forum.ru-board.com/topic.cgi?forum=5&topic=48142#2

26-23220515153.png

Току-що качих и обновения български за инструмента

https://yadi.sk/i/of1TBJUukHZrF

Току що надстроих от 7 към 10. Като нова за мен ос имам следния проблем. Не мога да отворя кошчето, моят компютър и нова създадена папка. При опит да ги отворя се минимизират долу в лентата на задачите. Как да реша проблема?

http://prikachi.com/images.php?images/416/8544416S.png

EDIT: Да му се невиди. Като отворих линка и забелязах, че настройките на дисплея отново е сложена на разшири този дисплей и се отварят папките на телевизора. Оправих се. :)

Редактирано от nikolela (преглед на промените)

Икона на комп на десктопа:

http://www.sysprobs.com/display-my-computer-recycle-bin-icon-on-windows-10-desktop

Иначе може с щракване с десен бутон по Старт бутона да избереш File Explorer. Можеш да си инсталираш  Classic Shell и да имаш старт меню като на Win 7

Получава се така,защото след нова инсталация,системата е в режим тablet mode и трябва да смениш настройката на desktop mode.

преди 2 часа, ExaFlop написа:

Можеш да си инсталираш  Classic Shell и да имаш старт меню като на Win 7

Прегледах ги. Има на 8 езика, но не виждам на Български. 

Здравейте и весели празници от мен!

Относно windows 10.Няма да се оплаквам,защото на 90% съм убедена,че проблемите ми се дължат на собствената ми некомпетентност.Има две неща,с които не мога да се справя и за това ще питам Вас.

Първо:Как мога да си ползвам администраторските права?Искам да поправям папки за елементарни неща.Например да добавя някой ред в папка уиндоус или систем 32.Чета съветите в замунда как да си спрем рекламите в КМ плеър и тем подобни.Разбрахте ме надявам се.Вече където и да бръкна ми изписва,че ми трябва разрешение от администратор.А аз влизам като администратор.Изобщо не мога да си модифицирам папките с този уин 10.Направени са ми настройките както трябва.Опции за папки-четене,писане,променяне и т.н. съм дала права на всеки юзър на компютъра.(Само аз си го ползвам).

Второ:Не ми се инсталират ъпдейтите.Тегли ги,рестартира и когато започне да ги инсталира стига до около 90%.След това ми изписва,че компютъра се връща до предходното си състояние.Само актуализациите за defender ми се инсталират.Тези свързани с уиндоуса не могат.Бях писала в друга тема,че ми отказаха юсб портовете след като сложих уин 10.Чудя се дали проблем хардуерен или какъвто и да било с тези юсб-та ми повлиява на ъпдейтите.Т.е не може да инсталира хардуера и за това стига до никъде.Голям шаш.Дори се опитах да си нулирам системата,пак стигна до никъде и си възстанови предходното състояние.Писах на дядо Коледа за нов комп,не ми донесе.:( Помагайте моля!

Като споменах defender.За мен е пълна 0 този софт.През ден някой хак ми променя браузъра.Все някоя руска търсачка ми се е наместила като вляза.Не помня такова нещо със старите си антивирусни.Това са ми впечатленията от уиндоус 10.Относно браузъра им edge-много бързо зарежда.В ...пъти по-бърз от хрома.Но забива на клипове,на страници,в които има флашове,реклами и т.н.Забива,че и крашва понякога.За това си ползвам хрома все още.Като цяло уиндоуса не ми тежи,красив е и шарен.А и човек може да се хвали,че е с най-новия уин на компа хихих.

преди 14 минути, stefany написа:

Първо:Как мога да си ползвам администраторските права?Искам да поправям папки за елементарни неща.Например да добавя някой ред в папка уиндоус или систем 32.Чета съветите в замунда как да си спрем рекламите в КМ плеър и тем подобни.Разбрахте ме надявам се.Вече където и да бръкна ми изписва,че ми трябва разрешение от администратор.А аз влизам като администратор.Изобщо не мога да си модифицирам папките с този уин 10.Направени са ми настройките както трябва.Опции за папки-четене,писане,променяне и т.н. съм дала права на всеки юзър на компютъра.(Само аз си го ползвам).

Оцветил съм, това което смятам за грешка. Това е Уиндоус, ОС със затворен код. Много трудно, да не кажа невъзможно е да правиш промени, по системни параметри. А ако успееш, може да получиш, различни нежелани ефекти. А ти вече, си ги получила.

От поне 10 години, човъркам Уиндоус. И съм научил едно - да не го правя. Навличаш си само, нови проблеми. :D Искаш да чоплиш, чоплиш Линукс. :D

Направи си буутваща флашка, и инсталирай на чисто. Знаеш какво да правиш, формат на дяловете и слагаш отново. И не пипаш нищо, по системни папки, регистри и подобни неща. Ако искаш все пак, не дей да четеш замунда.

Дефендъра е дървена ограда. Има достатъчно писано във форума, за антивирусните.

П.П Сега предполагам, колеги ще ме опровергаят. Но наблюдението ми е такова. Искаш сравнително добре работещ Уиндоус, не го пипай. Искаш проблеми, почни да човъркаш.

Редактирано от ghostBG86 (преглед на промените)

Сърдечно ти благодаря ghostBG86 за добрия съвет.Честно казано винаги съм искала да се понауча на линукса.Обаче ти спомена първоизточника на проблема ми.Няма "чалъм" за буутваща флашка.Както казах юсб-тата ми отказаха в един хубав ден-(когато инсталирах уина).Няма диск,няма юсб.Оффф аз ако можех да го преинсталирам....

преди 35 минути, ghostBG86 написа:

Оцветил съм, това което смятам за грешка. Това е Уиндоус, ОС със затворен код. Много трудно, да не кажа невъзможно е да правиш промени, по системни параметри.

Най-вероятно има предвид редактиране на файла "hosts" в "C:\Windows\System32\drivers\etc" с цел блокиране достъпа до сайтовете, от където се изтеглят рекламите. (Това е само предположение. Не съм чел описанието.)

Моето предложение за решаване на проблема с рекламите е смяна на програмата с PotPlayer. Човекът, който преди време беше писал KMPlayer се отказа от него (ако не бъркам, неговата последната версия беше 2.9.4) и започна да пише PotPlayer. Програмата няма реклами, но е необходимо известно време докато се свикне с новата подредба на менютата и новите контроли.

Ако все пак държите на KMPlayer, мисля, че се сетих как ще стане номера с промяната на файла. Влизате в "C:\Windows". Кликвате с десния бутон на мишката върху програмата "notepad" и я стартирате като администратор ("Run as administrator"). От менюто "File" -> "Open" отваряте файла "hosts" (може директно да въведете адреса, за да не го издирвате по папките), правите промените и го записвате. Теоретично би трябвало по този начин да се получи.

За съжаление за останалите проблеми не мога да помогна.

Редактирано от саби (преглед на промените)

преди 48 минути, stefany написа:

Сърдечно ти благодаря ghostBG86 за добрия съвет.Честно казано винаги съм искала да се понауча на линукса.Обаче ти спомена първоизточника на проблема ми.Няма "чалъм" за буутваща флашка.Както казах юсб-тата ми отказаха в един хубав ден-(когато инсталирах уина).Няма диск,няма юсб.Оффф аз ако можех да го преинсталирам....

Може да пробваш Inplace Upgrade за поправка на Windows. A Windows 10  има толкова много възможности за ремонт и без преинсталация.

sfc /scannow

dism /online /cleanup-image /scanhealth 

dism /online /cleanup-image /restorehealth

...

Би трябвало при заден Български за интерфейсен език и конзолата да е на български.

Целият Windows да е на български:

http://www.thewindowsclub.com/install-uninstall-languages-windows-10

Виж и това:

https://technet.microsoft.com/en-us/library/cc722068(v=ws.10).aspx

на 12/30/2015 at 8:40, stefany написа:

Здравейте и весели празници от мен!

Относно windows 10.Няма да се оплаквам,защото на 90% съм убедена,че проблемите ми се дължат на собствената ми некомпетентност.Има две неща,с които не мога да се справя и за това ще питам Вас.

За да редактирам хост файла в win10 използвах малка програмка - нарича се Take Ownership -интуитивна и проста. Прикача допълнително контекстно меню със същото име и при нужда - цък в/у папката и ... получаваме правата. 

http://www.howtogeek.com/howto/windows-vista/add-take-ownership-to-explorer-right-click-menu-in-vista/

Работи от Vista до 10. 

10-ката я разкарах, но този опакован регистри хак си ми остана сред фаворитите.

директно сваляне:

http://cdn3.howtogeek.com/wp-content/uploads/TakeOwnership.zip

----

покрай win 10 се сдобих и с други тулчета,

преди 11 часа, MicraNT написа:

За да редактирам хост файла в win10 използвах малка програмка - нарича се Take Ownership -интуитивна и проста. Прикача допълнително контекстно меню със същото име и при нужда - цък в/у папката и ... получаваме правата. 

http://www.howtogeek.com/howto/windows-vista/add-take-ownership-to-explorer-right-click-menu-in-vista/

Работи от Vista до 10. 

10-ката я разкарах, но този опакован регистри хак си ми остана сред фаворитите.

директно сваляне:

http://cdn3.howtogeek.com/wp-content/uploads/TakeOwnership.zip

----

покрай win 10 се сдобих и с други тулчета,

А не е ли по-лесно десен бутон на файла -> Properties ->Security и от там да си оправиш достъпа. 

преди 11 часа, MicraNT написа:

За да редактирам хост файла

...стартираш notepad с админ. права и отваряш c:\windows\system32\drivers\etc\hosts

или си правиш един пряк път (шорткът) със следното съдържание:

C:\Windows\notepad.exe c:\windows\system32\drivers\etc\hosts

после в свойствата на този пряк път в Advanced задаваш Run as administrator и винаги файлът hosts ще се отваря с админски права.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.