Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Windows 10 Впечатления и проблеми (2)

Featured Replies

преди 1 час, B3M2W0 написа:

пусни му една дефрагментация-нищо, че е ССД

Какъв е смисълът? Никой, освен контролерът на ssd не знае кой блок в коя клетка се записва. Има си trim команда за оптимизиране на дял на ssd.

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

• Отговори 14,2k
  • Прегледи 1,3m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Относно "модата" да се инсталира най-новата ОС, без да се осмисля необходимостта, е следствие от действията на самите създатели на ОС. Дълго време "господстваше" ХР и относително дълъг период Майкросо

• Да ви разправя един майтап под Windows 10 днес. Трябваше ми да печатам, нооо...принтерът не го правеше. След 2 часа на диагностикка/ремонти/преинсталиране на драйвър,подмяна на win32spl.dll, минах под

• Това ви е проблема - вярвате на някакъв, който бил видял "руски хакер" да разбива криптирането на телеметрията и в пакета имало снимка на екрана. Пълни глупости, целящи медийно внимание. Пакетите на т

Публикувани изображения

ОС windows си прави периодично "интелигентна" дефрагментация така или иначе:

https://www.hanselman.com/blog/TheRealAndCompleteStoryDoesWindowsDefragmentYourSSD.aspx

Освен ако някоя "оптимизираща" програма не забрани обслужването на Windows по график.

Боже, к'ви простотии пишеш, @Vania2. Само ако можеш да се прочетеш отстрани, би се гръмнал(а).

преди 1 минута, Vania2 написа:

Важно е да има забава.

Ми да пробваме да се позабавляваме на твойта седалка, а?
Аре, ограничи си мантрата, че е през пост! И се чудя - поведението ти показва, че не ползваш Win 10. Що щеш тогава в темата, освен да демонстрираш поведение на клоака?

Никого нищо не можеш да накараш!!!
Но има бутон [Докладвай].
Не знаех, че простащината е заразителна, но явно е.

преди 16 часа, B3M2W0 написа:

направи оптимизиране на диска

преди 15 часа, DarkEdge написа:

Какъв е смисълът

Дефрагментирането е единствения достъпен начин за изтриване на излишното съдържание на папка System Volume Information.

преди 4 минути, DarkEdge написа:

Чак пък:

ngcb25

Говорим за излишните записи, това, което предлагаш изтрива  САМО точките за възстановяване. И 6.5ГБ няма да изчезнат от него.

преди 8 минути, B3M2W0 написа:

Говорим за излишните записи

На кое викаш излишни записи?
https://www.thewindowsclub.com/system-volume-information-folder

Най-малкото задаваш си права върху папката влизаш и триеш. И после стартираш trim за диска

Това, дето си публикувал, е много интересно и сигурно ще го прочета много внимателно, за да видя какво може да се използва от него. А аз съм се добрал до един прост и надежден път за безопасно махане на всичко излишно от тази папка-дефрагментирането. След него в папката остават няколко килобайта, а след направянето на нова точка за възстановяване този обем става около 320МБ-така аз си оправям "излишните " записи там, без да бърникам в съдържанието.

22.PNG

преди 16 минути, DarkEdge написа:

влизаш и триеш.

Стига да знаеш какво точно може да се изтрие. До сега съм преинсталирал доста компютри, заради изтрита от разни почистващи програми папка SVI. Не случайно нормално достъпът до съдържанието й е невъзможен без спец. действия.

По този начин (с дефрагментирането) бавно и полека убиваш диска.

преди 5 минути, B3M2W0 написа:

До сега съм преинсталирал доста компютри, заради изтрита от разни почистващи програми папка SVI

Бъди сигурен, че не е заради съдържанието на тази папка.

преди 1 минута, DarkEdge написа:

бавно и полека убиваш диска.

Не бързам, пък и това ще е повод за слагането на по-хубав.

преди 3 минути, DarkEdge написа:

По този начин (с дефрагментирането) бавно и полека убиваш диска.

Бъди сигурен, че не е заради съдържанието на тази папка.

При опит да се зареди ОС, се изписва на екрана, че не може да намери тази папка.

Досега първото нещо което правех след чиста инсталация на уина беше да махна да ми прави точки на запис. Махах и хибернацията.

Не ми трябват точки за възстановяване. Не ми се е налагало досега, но ако се наложи правя чиста преинсталация. Като ги спрях и веднага изчезнаха 6-7 гига. От хибернацията още толкова.

И защото ми беше станало навик, сега не се сетих че не съм го направил и си правех проби и тестове на новата рам и ссд. И затова помислих че тия гигабайти са от нещо друго. Трябваше първо да проверя, но зададох тук въпроса и затова се получи тоя спор, но пък е добре за други и те да знаят за тия файлове и гигабайти.

Преди със стария диск всичко това бавеше и правеше впечатление, но сега с тия бързи ссд-та не се усеща и уина се държи така, всякаш вскички тия неща са спрени и не работят.

преди 5 часа, Vania2 написа:

Ползвай win-a и не дей се бърка в делата на Microsoft

Ванче, обичам да се бъркам в нещата и на уина и на линукса :) Не мога да ги оставя да си правят кавото те си искат ;)

Ако си с това SSD от подписа - 512 GB, едва ли те бъркат +10-20 GB от точки за възстановяване и хибернация. Също така нали знаеш, че SSD си заделя 10% за OP, ако си го премахнал чрез софтуера му, ако позволява (както аз съм направил), е добре да не го пълниш на 100%, а да оставяш постоянно поне 50-60 GB свободни, за да може контролера да си разпределя равномерно записаната информация.

преди 22 часа, vpvelev написа:

Тия дни покрай еуфорията че си купих ново SSD и смених рама от 8 на 16GB не съм настройвал и пипал нищо в уина. Така че управлението на виртуалната памет е автоматично. Препоръчват ми 2,9GB. Но сега ще го оставя така. По-добре уина да си го управлява, защото някой път може да му трябва повече. Още има място на диска :)

Cap1.png

Сложи го на Custom size, Initial size=200MB, Maximum size=1024MB. Така pagefile всеки път ще е 200MB и само ако му потрябва ще расте.

Това го бях чел в една статия за оптимизиране на SSD. Линчо аз съм с 12GB RAM, до преди 6м. бях с 8GB и никога не ми се е налагало да ползвам pagefile. Не съм засичал натоварване повече от 6GB на Win10, дори и докато съм си правил някакви неща на Photoshop. Но това доста условно в твоя случай де, щото може да си ползваш някакви тежки пробрами :)

Това, че на теб не ти се е случвало да ползваш, не означава, че при всеки ще е така. Оптимално е да се настрои да е на поне 5+ ГБ минимум, максимум 10-15, но пак зависи от потребностите и си е индивидуално. Няма да е приятно по време на работа windows да ти изпише, че няма памет и да ти затвори нещо, което си правил, без да те пита. Аз съм с 16 GB RAM и съм пробвал да настроя виртуалната памет на по-малко от гигабайт или да я изключва и ми е давало такова съобщение.

// офтопик

преди 14 часа, Vania2 написа:

Винаги има какво да научиш, дори и от простак.

Иначе по темата, как е хавата? Някой засече ли си колко GB дейта прати днес на M$ или не? Поне един-двама?

Днес 10 гиги пратих, ама ми се сториха малко и сега пращам още 20.

Нали ти казах, че не ти се получава да ме копираш, виж какви реакции предизвикваш у хората.

преди 3 часа, B3M2W0 написа:

При опит да се зареди ОС, се изписва на екрана, че не може да намери тази папка

Кой е казал да се трие папката? Windows не може да функционира без System Volume Information Влизаш в папката и триеш.

преди 4 часа, DarkEdge написа:

Най-малкото задаваш си права върху папката влизаш и триеш.

преди 5 часа, Raze написа:

По-назад съм пратил статия за дефрагментирането. @B3M2W0 прочети я и ще се изяснят доста неща.

Разгледах статията ти, но след превода е малко "един гащи плява" и не може да се направят еднозначни изводи. Най-важният извод от нея е, че дефрагментирането не е табу за ССД и ако се прави рядко при необходимост, няма страшно. Пък и написаното е 2014г, до сега нещата са доста променени. Не обичам мнения от последна инстанция, моите ССД са посредствени (WD Green 120 GB) и въпреки това и няколкото дефрагментации , до сега работят без отказ( чукам на дърво).Въпреки това споделям само своя опит, без да го окачествявам като единствено правилен.

преди 6 часа, DarkEdge написа:

с дефрагментирането) бавно и полека убиваш диска.

Ето още едно мнение по въпроса:

43.PNG

При положение, че автоматичното оптимизиране е изключено, как би могло да става само?

44.PNG

преди 6 часа, B3M2W0 написа:

заради изтрита от разни почистващи програми папка SVI.

преди 2 часа, DarkEdge написа:

Кой е казал да се трие папката?

Ама аз говорех за почистване с методите/инструментите на Windows. С програмите на трети страни винаги има 99% вероятност да се "почисти" системата до преинсталация.

преди 41 минути, B3M2W0 написа:

Разгледах статията ти, но след превода е малко "един гащи плява" и не може да се направят еднозначни изводи. Най-важният извод от нея е, че дефрагментирането не е табу за ССД и ако се прави рядко при необходимост, няма страшно. Пък и написаното е 2014г, до сега нещата са доста променени. Не обичам мнения от последна инстанция, моите ССД са посредствени (WD Green 120 GB) и въпреки това и няколкото дефрагментации , до сега работят без отказ( чукам на дърво).Въпреки това споделям само своя опит, без да го окачествявам като единствено правилен.

Ами не си разбрал точно. Windows не прави цялостно дефрагментиране, а един вид "интелигентно", при което се дефрагментират само някои работи, не всички файлове и самото дефрагментиране не е като дефрагментирането на механичните дискове.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.