Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Отношенията между САЩ и Русия

Featured Replies

Никой няма да даде цялото злато на света в ръцете на Китай язенце!

• Отговори 8,7k
  • Прегледи 493,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Мацката го обяснява много добре и разбираемо дори и за неспециалисти с малко здрав разум. Ааааа , ма чакай, това сигурно пак е фейк и пропаганда на руснаците. А картинката е точно обратната.

• crazy katon
    crazy katon

В Холандия се намериха хора, на които им писна да демонизират Русия и ще издават вестник за истинското положение там, който ще се казва "другият вестник" или "другата страна". Инициативата е хубава, н

• Тези удари са повече за пред медиите и да напомнят на света, че международното право не съществува.

Публикувани изображения

преди 30 минути, язе написа:

То всъщност, кво стана с китайското злато? Некво малко скандалче се беше заформило преди време с фебералния резерФ(че уж било там, пък не можаха да го намерят), ма свободните медии нещо не им се занимаваше с такива дреболии...

като падна по случайност сграда номер седем и случайно китайското злато изчезна!там ходиха и китайски спасителни екипи -нищо не намериха!нещо подобно по рано стана и с нашето злато,мавзолеи падаха,много народ измря около тоя случай!

преди 11 минути, glen написа:

като падна по случайност сграда номер седем и случайно китайското злато изчезна!там ходиха и китайски спасителни екипи -нищо не намериха!нещо подобно по рано стана и с нашето злато,мавзолеи падаха,много народ измря около тоя случай!

Не бива да даваш на мутра, да ти пази нещо- приема го като подарък. Като го питаш, как ти е нещото- "Тук е на сигурно място, братле!" Като си го поискаш- "Бах мааму, откраднали са го! Знам ги кои са, е ся им видях сметката!"  И вижда сметката на първите попаднали му нещастници... "Нема се притесняваш, засега се опъват, ама малко да се освестят и пак ги почвам- сичко ш'си признаят". Ти само поглеждаш картинката и като един свестен човечец, почваш даже да го молиш- " Недей, на мен вече не ми трябва."   "Сигурен ли си? На косъм са да изплюят камъчето!" Ти ги гледаш, че нямат нищо за изплюване вече, проронваш "недей" и бягаш далеч... Но мисълта "какво направих Господи", си ти остава в главата...

Преди време беше станал един скандал с Китайците, пак за злато, само че този път се оказало, че им дали злато, ама било фалшиво (кюлче от волфрам/тунгстен със златно покритие). Не им върви на китайците. Ама новината била "фалшива" видиш ли... Та немците правили проби на американско злато дали са истински кюлчетата:

Germany tests US stored Gold, says no Tungsten

Който няма златни кюлчета от въпросните размери, не виждам причина да се притеснява.

Но ето как военната мощ развращава работата. Ще тръгне ли някоя малка и мижава държава да прави такива шмекерии? Но на американците им е позволено. Че и при себе си го държат. Нали златно покритие на долара имало едно време.

Редактирано от Lumberman (преглед на промените)

Абе фейкове са тва. Само не разбрах тогава, германците що се притесниха за тяхното си злато...;)

Това злато яде ли се, пие ли се. Кат са ревнали - злато та злато. Ама, пуста алчност, и то за някакви глупости.

преди 12 минути, A.com написа:

Това злато яде ли се, пие ли се. Кат са ревнали - злато та злато. Ама, пуста алчност, и то за някакви глупости.

Ами, алчност... От носталгия е по- скоро. Момента в който осъзнаеш, че нещо е безвъзвратно отлетело. :)

преди 58 минути, A.com написа:

Е, има си предимства пред другите материали. Вика се благороден метал. Едно време царете са ползвали златни и сребърни прибори и съдове, твърди се, че облагородяват течностите, които се сипват в тях. Не гние, не ръждясва, не изгаря, не се губи визията. Т.е. пази си качествата и стойността. Тъй че си има резон да се цени златото, много повече от разни ми ти хартийки с картинки, дето излизат от печатницата... и от цифрички в компютри. Не са глупави американците. Проблемът на златото е, че много животи погубва, а и за ядене не става. Не случайно в древността най-ценена е била солта. Без сол нито може да готвиш, нито да съхраняваш храната. Каменна, не морска сол.

преди 11 часа, sten90 написа:

Четох, че Тръмп е взел от Путин приза за непредсказуемост и затова девиза и плаката "Да направим заедно света велик" вече е забранен в Русия. :) 

Този ли :)

238230579.jpg

"прословутия" ВоенТорг пък предлагаше отстъпка :):)

71e3dd80d5ea1e202afb4ea976877192.0.jpg?c

Имаше и "юбилейна" партида тулска захар :

5f36b428-d5ae-4827-9879-ce76eb2f1c4d.jpg

Имаше и вечеринки с портрети на Путлер, Тръмп  и Льо Пен :

http://www.vecherka.ee/783229/vashington-budet-nash-pod-takim-devizom-proshla-v-moskve-vecherinka-storonnikov-putina-i-trampa

:)

преди 19 часа, Lumberman написа:

Е, има си предимства пред другите материали. Вика се благороден метал. Едно време царете са ползвали златни и сребърни прибори и съдове, твърди се, че облагородяват течностите, които се сипват в тях. Не гние, не ръждясва, не изгаря, не се губи визията. Т.е. пази си качествата и стойността. Тъй че си има резон да се цени златото, много повече от разни ми ти хартийки с картинки, дето излизат от печатницата... и от цифрички в компютри. Не са глупави американците. Проблемът на златото е, че много животи погубва, а и за ядене не става. Не случайно в древността най-ценена е била солта. Без сол нито може да готвиш, нито да съхраняваш храната. Каменна, не морска сол.

Освен, че е лъскав и му се придават някакви мистични свойства за друго става ли това злато? Дори в електрониката се използва повече сребро отколкото злато. Едно оръжие(на труда) не можеш да си направиш от него. Не, че не можеш де, ама не е подходящо. Ама, нали си падаме по лъскавото, заслепява ни и му се радваме като малки деца. Май, за някой неща, никога не порастваме.

Златото е символ на богатство много много отдавна и съкровищата! А някаква си картина на Мона Лиза колко струва?

преди 42 минути, _Alex&Vanko_ написа:

Златото е символ на богатство много много отдавна и съкровищата! А някаква си картина на Мона Лиза колко струва?

Нищо не струва, нали и видяхме сметката.

преди 4 минути, _Alex&Vanko_ написа:

За какво говориш?

За жукондътъ.

Питай некой милионер меценат, язе съм въшкар.

преди 3 часа, A.com написа:

Освен, че е лъскав и му се придават някакви мистични свойства за друго става ли това злато? Дори в електрониката се използва повече сребро отколкото злато. Едно оръжие(на труда) не можеш да си направиш от него. Не, че не можеш де, ама не е подходящо. Ама, нали си падаме по лъскавото, заслепява ни и му се радваме като малки деца. Май, за някой неща, никога не порастваме.

Всеки материал си има употреба. И при дървесината е така. Някои неща, които можеш да ги направиш от чам, няма нужда да ползваш тик, абанос или някакво друго скъпо екзотично дърво, а други като може с бук - що да даваш пари за палисандър. Но примерно, ако трябва за някъде да не гние, вземи салкъм... букът не става. Чисто функционално златото позволява изключително фина и прецизна обработка и като прибавиш колко е трайно, не може да се сравнява с дърво, желязо, камък, глина.

А освен функция всяко изделие има и визия - то трябва да носи естетическа наслада. И тук вече скъпоценните метали за това са скъпо-ценени. Ние в днешно време нямаме много достъп до такива материали, дори жълтици нямаме, а хартийки (толкова ни е просперитета), но замисли се: ако човек има налично злато като материал, защо да не го използва по предназначение за неща, за които е подходящо. Стига с тоя минимализъм. Не че не може човек да яде и с дървени лъжици, и да носи груби и едноцветни дрехи, и да ходи бос, но за разлика от животните човек умее да твори и да облагородява... а за това освен разбиране и въображение, трябват и материали. Но когато човек е лишен от нещо, било то и фундаментално, на него му е по-лесно да си рече, че "може и без него" и че не му е толкова ценно и важно.

Соломон за златото е казал, не че не е ценно, а че е "по-желателно човек да придобива мъдрост отколкото злато." И това го казва един от най-богатите царе на древността, който е имал от всичко. И наистина, според мен, човек ако има акъл, може да го преобърне във всичко, ама ако няма, и злато да има, това не го спасява, че дори може да му коства живота.

Но по-добре да се придържаме към темата за САЩ и Русия.

преди 47 минути, Lumberman написа:

Чисто функционално златото позволява изключително фина и прецизна обработка и като прибавиш колко е трайно, не може да се сравнява с дърво, желязо, камък, глина.

но замисли се: ако човек има налично злато като материал, защо да не го използва по предназначение за неща, за които е подходящо.

Мек метал, който освен за дрънкулки и разни предмети на изкуството(защото кое е красиво, кое е изкуство е строго субективно) за друго, много много, не се използва. От скоро се използва и в електрониката.

Цитат

Около 50% от новопроизведеното злато се използва в бижутерията, 40% – като инвестиция и 10% – в промишлеността.

Но когато човек е лишен от нещо, било то и фундаментално, на него му е по-лесно да си рече, че "може и без него" и че не му е толкова ценно и важно.

Прагматизъм му казват някой хора.

Соломон за златото е казал, не че не е ценно, а че е "по-желателно човек да придобива мъдрост отколкото злато." И това го казва един от най-богатите царе на древността, който е имал от всичко. И наистина, според мен, човек ако има акъл, може да го преобърне във всичко, ама ако няма, и злато да има, това не го спасява, че дори може да му коства живота.

А една българска поговорка казва "Не ми давай акъл, дай ми пари". :)

преди 22 минути, A.com написа:

Мек метал, който освен за дрънкулки и разни предмети на изкуството(защото кое е красиво, кое е изкуство е строго субективно) за друго, много много, не се използва. От скоро се използва и в електрониката.

Аз пак викам, зависи какво прави човек. Ако правиш брадви и мотики, не е за тебе :) Това че повече жените, а не мъжете, ползват бижута мене специално винаги държало доста далече от тия украшения. Но има хубави работи. То проблемът е хляб ако нямаш да сложиш на масата, та златото ли... Между другото твърдят, че реките ни били много златоносни.

Но когато човек е лишен от нещо, било то и фундаментално, на него му е по-лесно да си рече, че "може и без него" и че не му е толкова ценно и важно.

Прагматизъм му казват някой хора.

То преди 60 години нашите деди мебели почти са нямали, камо ли златни украшения. Прагматици. Но може и друга дума да използваме... като например, бедни и прости хора.

А една българска поговорка казва "Не ми давай акъл, дай ми пари". :)

Знам аз. То и за това и сме на това дередже и на такъв акъл българите. Щото парата ни е станала висша ценност. Бойко и Цецко продадоха майка и баща в тая държава за неколко милиарда. Иначе в даването на акъл много ни бива, ама във приемането - никак. При американците го има израза: "тоя има повече пари отколкото акъл", но обичайно парите отиват там където е акълът. А и "мъдрост" мисля е повече от акъл или някакво придобито знание.

преди 6 часа, Lumberman написа:

но обичайно парите отиват там където е акълът.

Казано е: "Пари, при пари отиват- въшки, при въшки."  Нищо не се споменава, за никакъв акъл...

преди 13 часа, язе написа:

Казано е: "Пари, при пари отиват- въшки, при въшки."  Нищо не се споменава, за никакъв акъл...

Понеже пак сме извън темата, съм скрил отговора отдолу:

Spoiler

То хубаво е казано, но според мен по-важно е откъде са тези пари. Дали са спечелени с измама и грабеж или с труд, усърдие, изобретателност. Дали са спечелени за сметка на загубата на друг, или всички страни печелят. Ако сентенцията е: "Богатите стават по-богати, а бедните - по-бедни", има много изключения. И то точно от хора, които са имали акъл - и не говоря за акъл да лъжат и да мажат (въпреки че и за това се иска). Но ако имаме едни мързеливи и глупави бедни хора, които се оправдават за положението си с това, че понеже нямали пари поначало, няма и как да натрупат богатство - аз не съм съгласен. Според мен всякакви пропаднали хора си заслужават бедността и "въшките", както и има богати, които са си заслужили богатството (не милиардери, но достатъчно заможни хора). Което, разбира се, не означава, че на закъсалия не трябва да му се помага... но е много важна причината за невзрачното му положение. А тя най-често е комплексна.

Ние имаме доста малко примери на хора, които са натрупали пари по почтен начин, но това не означава, че е невъзможно. Просто най-често ЖЕЛАНИЕТО ДА ЗАБОГАТЕЕШ тласка човека към всякакви компромиси. Ако хората търсеха първо да си вършат съвестно работата и да си заслужат парите, положението щеше да е съвсем друго. А бедността най-често е пряко свързана с мързел и слаб разсъдък... и всевъзможни оправдания.

преди 1 час, Lumberman написа:

Понеже пак сме извън темата, съм скрил отговора отдолу:

Затвори скритото съдържание

То хубаво е казано, но според мен по-важно е откъде са тези пари. Дали са спечелени с измама и грабеж или с труд, усърдие, изобретателност. Дали са спечелени за сметка на загубата на друг, или всички страни печелят. Ако сентенцията е: "Богатите стават по-богати, а бедните - по-бедни", има много изключения. И то точно от хора, които са имали акъл - и не говоря за акъл да лъжат и да мажат (въпреки че и за това се иска). Но ако имаме едни мързеливи и глупави бедни хора, които се оправдават за положението си с това, че понеже нямали пари поначало, няма и как да натрупат богатство - аз не съм съгласен. Според мен всякакви пропаднали хора си заслужават бедността и "въшките", както и има богати, които са си заслужили богатството (не милиардери, но достатъчно заможни хора). Което, разбира се, не означава, че на закъсалия не трябва да му се помага... но е много важна причината за невзрачното му положение. А тя най-често е комплексна.

Ние имаме доста малко примери на хора, които са натрупали пари по почтен начин, но това не означава, че е невъзможно. Просто най-често ЖЕЛАНИЕТО ДА ЗАБОГАТЕЕШ тласка човека към всякакви компромиси. Ако хората търсеха първо да си вършат съвестно работата и да си заслужат парите, положението щеше да е съвсем друго. А бедността най-често е пряко свързана с мързел и слаб разсъдък... и всевъзможни оправдания.

Нали виждам, колко хора по градовете и селата работят за единия хляб и хич не ги мързи. Щото е казано и това – "от работа гърбав се става, не и богат".

преди 1 час, Lumberman написа:

Затвори скритото съдържание

Ние имаме доста малко примери на хора, които са натрупали пари по почтен начин...

Миииии...не. Ние нямаме такива примери. Поне аз не знам и много бих се радвал да науча.

Да оставим богатите - картината става още по- неприятна, когато погледнем колко са хората, които по почтен и законен начин имат доход, като на средностатистическия западен европеец. Това са хора предимно от ИТ сферата - бранша върви поради прозаичната причина, че тъпаците горе са толкова прости, че им е тотално чужд и не се месят много, много. Във всички останали сектори е тотален леш - монополи, картели, групировки, корупционни схеми. Мога да разказвам - а и вярвам не само аз - за редица случаи, на които съм бил свидетел (а в някои и участник) при които просто идват едни хора и ти забраняват да работиш това, чрез което изкарваш пари. Или пък ще изкарваш пари, но по начина, който ти кажат. Дори за един прост магазин да отвориш, ще има да снасяш на редица места - особено, ако си нов. 

А пък вече да си говорим за милиони и почтен начин - може, ала не и в днешна България. Уви!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.