Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Генерал Румен Радев - новият президент на България

Featured Replies

преди 5 минути, communismatic написа:

Tо тук основният въпрос е, защо някой смята, че "НАТО" е някаква гаранция за сигурност!? Ако Турция примерно ни нападне, абсолютно никой няма да си мръдне пръста за нас, ние сме толкова незначителни в глобален план, че дори и по казуса "Македония" никой не ни подкрепи. Дори подкрепиха македонците, съдейки по изказванията на Еманюел Макрон.

Кога Турция ще ни нападне? Питам за да знам кога да се укрия? 😂

• Отговори 20,8k
  • Прегледи 849,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• communismatic
    communismatic

Между другото, тоя @Борил е пак акаунт на тира. Веднъж се обърнах към него, а след 10 минути ми отговори @ДзВяРа!. Беше се объркало момчето пак...

• Успех на генерала! Според мен ще е много по-добър президент от американската подлога Плевню.

• Госпожо или госпожице, добре че в постулатите на сериозната политика "симпатията" не стои на дневен ред. Не сме на първа среща, не сме на банкет, не сме на дискотечка. Нормално е да мислите прека

Публикувани изображения

преди 12 часа, Top-t написа:

Бушон, ако беше още соца можеше да те назначат другарите да правиш кинопрегледи, за другаря РадеФ- съвеЦката подлога и да го възпяваш.

607496521_122196225194362362_3693330793112935255_n.jpg

Ми обичат си го хората и руските политици и тях ги обичат, какво да се прави - се ля ви. Изобщо не е случайно това, че именно онези, които подкрепят завоевателната политика на руските политици са гласували за Радев, никак не е случайно. 😢 И аз съм напълно съгласна с казаното тука: https://www.facebook.com/svetlavdobreva/posts/pfbid0uBXpYyLYLVW64Wir9iivFQai1VMZdg7jk9Nb1dYRboC1denfL7GrJ1wmswZ3KJA6l

преди 13 минути, communismatic написа:

Tо тук основният въпрос е, защо някой смята, че "НАТО" е някаква гаранция за сигурност!? Ако Турция примерно ни нападне, абсолютно никой няма да си мръдне пръста за нас, ние сме толкова незначителни в глобален план, че дори и по казуса "Македония" никой не ни подкрепи. Дори подкрепиха македонците, съдейки по изказванията на Еманюел Макрон.

Въпросът за нападение от страна на Турция е един от най-често обсъжданите хипотетични сценарии в България, предвид историята и огромната разлика във военния потенциал. Краткият отговор е: военно нападение е крайно малко вероятно, а защитата на НАТО е автоматична и многослойна.

Ето как би изглеждала реалността в такъв сценарий:

1. Възможно ли е Турция да ни нападне?

В геополитиката всичко е "възможно", но в момента това е политическо самоубийство за Турция поради няколко причини:

• Членство в НАТО: Турция е вторият по големина военен контингент в Алианса. Нападение срещу друг член (България) би довело до незабавното ѝ изключване от всички системи за сигурност, споделяне на разузнаване и технологичен обмен.

• Икономическа изолация: Турция е силно обвързана с ЕС и САЩ. Една агресия би довела до санкции, които биха сринали турската лира и икономика за дни.

• Липса на повод: Модерните държави рядко нападат без сериозна идеологическа или териториална "причина", която да оправдаят пред света. Към момента такава липсва.

2. Как ще ни защити НАТО? (Член 5)

Ако нападението все пак се случи, се задейства Член 5 от Северноатлантическия договор: "Въоръжено нападение срещу една или повече от тях... ще се разглежда като нападение срещу всички."

Защитата не е само "изпращане на войници", тя е процес:

1

Разузнаване и ранно предупреждение

Още преди първия изстрел

1.Разузнаване и ранно предупреждение:Още преди първия изстрел.

НАТО следи всяко движение на турската армия чрез спътници и AWACS (самолети за ранно предупреждение). България ще знае за подготовка на инвазия седмици по-рано.

2

Задействане на VJTF

В рамките на 48-72 часа

2.Задействане на VJTF:В рамките на 48-72 часа.

Това са сили за бързо реагиране (Very High Readiness Joint Task Force). Те са обучени да пристигнат на място преди мащабната инвазия да е напреднала.

3

Въздушно превъзходство

Незабавно

3.Въздушно превъзходство:Незабавно.

Авиацията на САЩ, Италия, Франция и други съюзници ще установи "зона, забранена за полети" над България, неутрализирайки турските ВВС.

4

Пълна военна подкрепа

До прекратяване на агресията

4.Пълна военна подкрепа:До прекратяване на агресията.

Включва логистика, разузнаване в реално време, киберзащита и тежка техника.

3. Парадоксът на НАТО

Най-голямата сила на Алианса не е в това как ще ни защити по време на война, а в това, че предотвратява войната. Турските стратези знаят, че война с България означава война със САЩ, Германия, Франция и Обединеното кралство едновременно. Това е концепцията за възпиране.

Важен детайл: Турция също е част от НАТО. Ако тя ни нападне, тя губи своите гаранции за сигурност. Това би я оставило уязвима пред Русия или Иран — риск, който никоя държава не би поела заради няколкостотин километра българска територия.

smash

преди 12 минути, ДзВяРа! написа:

Кога Турция ще ни нападне? Питам за да знам кога да се укрия? 😂

Ми, мисля, че съм написал "примерно", ако не знаеш значението на тая дума... значи си още по-умен, отколкото те мислят всички.

преди 6 минути, ДзВяРа! написа:

Правилно, за какво да се мъчиш, да разсъждаваш, като просто можеш, да питаш ИИ и той да мисли вместо теб.

току-що, communismatic написа:

Ми, мисля, че съм написал "примерно", ако не знаеш значението на тая дума... значи си още по-умен, отколкото те мислят всички.

Правилно, за какво да се мъчиш, да разсъждаваш, като просто можеш, да питаш ИИ и той да мисли вместо теб.

Френският президент Еманюел Макрон, който е на двудневно посещение в Гърция, категорично заяви, че клаузата за взаимна помощ при нападение над страна член в Договора за ЕС е несъмнена и не подлежи на дискусия, съобщават гръцките медии. На съвместна пресконференция с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис днес Макрон каза, че член 42, параграф 7 от Договора на ЕС за взаимопомощ в случай на нападение е "по-силен от член 5 на НАТО" и "не е просто на думи". 

"Показахме го, когато Кипър беше взет на прицел от ливанската шиитска групировка "Хизбула“ (при нападението с дрон срещу британска база на острова в началото на март - бел.ред.). Военноморските сили на Франция незабавно се доближиха до острова", припомни Макрон.

"Ще бъдем до вас"

"Затова не се питайте какво ще направим. Ще бъдем до вас. Клаузата за взаимна помощ не се дискутира, тя не подлежи на съмнение. Казвам го към всички, противници и потенциални врагове“, заяви френският президент, съобщава „Нафтемборики“.

преди 10 минути, ДзВяРа! написа:

Въпросът за нападение от страна на Турция е един от най-често обсъжданите хипотетични сценарии в България, предвид историята и огромната разлика във военния потенциал. Краткият отговор е: военно нападение е крайно малко вероятно, а защитата на НАТО е автоматична и многослойна.

1. Възможно ли е Турция да ни нападне?

В геополитиката всичко е "възможно", но в момента това е политическо самоубийство за Турция поради няколко причини:

• Членство в НАТО: Турция е вторият по големина военен контингент в Алианса. Нападение срещу друг член (България) би довело до незабавното ѝ изключване от всички системи за сигурност, споделяне на разузнаване и технологичен обмен.

• Икономическа изолация: Турция е силно обвързана с ЕС и САЩ. Една агресия би довела до санкции, които биха сринали турската лира и икономика за дни.

• Липса на повод: Модерните държави рядко нападат без сериозна идеологическа или териториална "причина", която да оправдаят пред света. Към момента такава липсва.

2. Как ще ни защити НАТО? (Член 5)

Ако нападението все пак се случи, се задейства Член 5 от Северноатлантическия договор: "Въоръжено нападение срещу една или повече от тях... ще се разглежда като нападение срещу всички."

Защитата не е само "изпращане на войници", тя е процес:

1

Разузнаване и ранно предупреждение

Още преди първия изстрел

1.Разузнаване и ранно предупреждение:Още преди първия изстрел.

НАТО следи всяко движение на турската армия чрез спътници и AWACS (самолети за ранно предупреждение). България ще знае за подготовка на инвазия седмици по-рано.

2

Задействане на VJTF

В рамките на 48-72 часа

2.Задействане на VJTF:В рамките на 48-72 часа.

Това са сили за бързо реагиране (Very High Readiness Joint Task Force). Те са обучени да пристигнат на място преди мащабната инвазия да е напреднала.

3

Въздушно превъзходство

Незабавно

3.Въздушно превъзходство:Незабавно.

Авиацията на САЩ, Италия, Франция и други съюзници ще установи "зона, забранена за полети" над България, неутрализирайки турските ВВС.

4

Пълна военна подкрепа

До прекратяване на агресията

4.Пълна военна подкрепа:До прекратяване на агресията.

Включва логистика, разузнаване в реално време, киберзащита и тежка техника.

3. Парадоксът на НАТО

Най-голямата сила на Алианса не е в това как ще ни защити по време на война, а в това, че предотвратява войната. Турските стратези знаят, че война с България означава война със САЩ, Германия, Франция и Обединеното кралство едновременно. Това е концепцията за възпиране.

smash

За какво ѝ е на Турция коптор България? Тя едва се отърва от България, че отново да си я взима? Тя си взе Тракия. Босфор. Всичко важно. Румъния си взе Добруджа. Сърбите и те си взеха част от България и отчуждиха Македония. Гърците и те си взеха част от България. И какво повече да си взимат? За какво им са? Какво да вземат? Циганските махали и копторите?

току-що, АСПЕКТ написа:

За какво е на Турция коптор България?

Просто падам ниско на нивото на копейките за да им покажа РЕАЛНОСТТА!

Франция категорично каза, че НАТО ще защити всяка държава, която реши да нападне държава от ЕС - ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ. България е държава членка на ЕС.

Турция въпреки, че е в НАТО, ЕС ще защити при нападение Гърция..... Копейките да ревът!

преди 10 минути, ДзВяРа! написа:

Френският президент Еманюел Макрон, който е на двудневно посещение в Гърция, категорично заяви, че клаузата за взаимна помощ при нападение над страна член в Договора за ЕС е несъмнена и не подлежи на дискусия, съобщават гръцките медии. На съвместна пресконференция с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис днес Макрон каза, че член 42, параграф 7 от Договора на ЕС за взаимопомощ в случай на нападение е "по-силен от член 5 на НАТО" и "не е просто на думи". 

Това какво общо има с написаното от мен, би ли пояснил?

преди 4 минути, ДзВяРа! написа:

Франция категорично каза, че НАТО ще защити всяка държава, която реши да нападне държава от ЕС - ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ. България е държава членка на ЕС.

Мхм... И ти повярва, нали?

Това какво общо има с написаното от мен, би ли пояснил?

Да, бих!

Ако Турция нападне държава от ЕС, нападнатата държава ще получи пълната защита на НАТО!

https://www.actualno.com/europe/makron-klauzata-za-vzaimopomosht-v-es-e-po-silna-ot-chlen-5-na-nato-news_2586370.html

Редактирано от ДзВяРа! (преглед на промените)

преди 2 минути, ДзВяРа! написа:

Ако Турция нападне държава от ЕС, нападнатата държава ще получи пълната защита на НАТО!

Когато САЩ искаше, да напада Гренландия, колко страни от НАТО се навиха, да спрат САЩ?

преди 3 минути, communismatic написа:

Когато САЩ искаше, да напада Гренландия, колко страни от НАТО се навиха, да спрат САЩ?

Сега искат да махат Испания от НАТО.

No image preview

Пентагонът обсъжда временно отстраняване на Испания от НА...

Не се предвижда закриване на американски бази в Европа

преди 1 минута, communismatic написа:

САЩ НИКОГА НЕ СА НАПАДАЛИ ГРЕНЛАНДИЯ!!!!! НИКОГА НЕ СА НАПАДАЛИ ГРЕНЛАНДИЯ!!!!

Имаше предложения за купуване на Гренландия, които бяха отказани!

на 22.04.2026 г. в 21:40, parmobil написа:

Ти не си ляв??? Не съм видял твоя позиция, по която да не си ляв.

Проблема е че не разбираш идеологията.Правилно казва Христов, комунистиите скапаха държавата, но ти не разбираш, че либерал и комунист са една и съща крайно лява идеология, нюансите са просто незначителни.Затова либерали, неолибирали.... мразят комунистите, защото те се борят за една и съща социална ниша.

преди 1 минута, АСПЕКТ написа:

Сега искат да махат Испания от НАТО.

Ми, не знам... Обясни го на човекоподобното, което кара тир.

В момента, в който опонентите ми започнете да ме нападате лично, това е знак, че вече съм спечелил интелектуалния спор! P

преди 5 минути, badr написа:

Правилно казва Христов, комунистиите скапаха държавата, но ти не разбираш, че либерал и комунист са една и съща крайно лява идеология, нюансите са просто незначителни.

Не съм съгласен, най-големите бели за България бяха извършени от СДС/ОДС - ликвидирането на селското стопанство и бандитската приватизация. Първото беше някаква тотална простотия, бастисваш една комасирана земя и я надробяваш на милиони парчета, където не можеш, да вкараш, нито трактор, нито торове, нито обработка, а да не говорим и за начина, по който беше извършено цялото това безумие, а именно, да се връщат ярета и свине на осемдесетгодишни старци, живеещи в квартал "Люлин", явно с идеята, тия хора един ден, да се върнат в родното си село и да ги гледат. А за второто - там пък дори не ми се и коментира - Иван Костов трябва да бъде избесен на първите дървета пред НС вместо да ми го канят тук-там из студиата, за да му слушаме тъпото "експертно" мнение. Не случайно ПП-ДБ са негови хора - Атанас Атанасов, Радан Кънев, Ивайло Мирчев, Христо Иванов и прочее.
Общо-взето след разпадането на социалистическата система, всичко живо е крало като изоглавено. Веднага ще дам и пример с мутренските групировки, които можеха, да бъдат смазани без абсолютно никакви проблеми от МВР. Някой пробва ли да ги спре? Не, даже политиците се възползваха от тях и факта, че плашеха улицата. Примерно в събитията от 1997-ма и щурма на парламента.

преди 3 минути, ДзВяРа! написа:

В момента, в който опонентите ми започнете да ме нападате лично, това е знак, че вече съм спечелил интелектуалния спор! P

Верно? Я обясни, как реагираха страните-членки на "НАТО", когато Тръмп директно заяви, че Гренландия му принадлежи и какво им се случи...

преди 4 минути, communismatic написа:

Верно? Я обясни, как реагираха страните-членки на "НАТО", когато Тръмп директно заяви, че Гренландия му принадлежи и какво им се случи...

Нищо. Единствената реална последица беше, че Тръмп отмени планираното си държавно посещение в Дания, след като Фредериксен отказа да обсъжда продажбата на Гренландия. Няколко дни по-късно двамата лидери проведоха телефонен разговор, напрежението спадна и отношенията продължиха както обикновено..... 😉

Нищо.

Нищо ли? Ми, що се обсъжда тогава "НАТО", да изрита Испания от страните-членки? Каква ли може, да е причината?

преди 2 минути, communismatic написа:

Нищо ли? Ми, що се обсъжда тогава "НАТО", да изрита Испания от страните-членки? Каква ли може, да е причината?

В Устава на НАТО дори няма предвиден механизъм за изключване на държава членка на алианса, така че няма как да се обсъжда такова нещо. Испания държи ключа към СРЕдиземно море и е домакин на ракетния щит на Алианса!!!!! Ако някой ти казва, че ще ги гонят, значи те лъже или не е чел договора. Можеш ли да ми посочиш поне един официален източник от НАТО за това? dancing18

Обожавам когато шеметите се гърчат и падат като мухи всобсвеният си капан! 😂

преди 38 минути, miro20 написа:

HGvBG5EW0AEHaGL?format=jpg&name=large

Ама, Самозатапчооо, кой е виновен че ползваме само 11% от капацитета на Боташ? Радев ли? Не бяхте ли вие, герберастите, тези които искаха да изпълним повелите на Европа и да се откажем от руски газ? Ето че Радев ви осигури тази възможност, а вие (пък и ЕС като цяло) не можахте да изпълните заканите си.. Какъв ви е проблема? Че "Боташ" показа на всички че ЕС е въздух под налягане и реално без руски газ не може? За това ли сега плюете по този, който ви даде възможност да се изложите зрелищно?

току-що, ДзВяРа! написа:

В Устава на НАТО дори няма предвиден механизъм за изключване на държава членка на алианса, така че няма как да се обсъжда такова нещо.

Верно ли бре? Я провери какво направи Гърция по време на събитията в Кипър с Турция. И освен това, самият факт, че смяташ, че "НАТО" е нещо без САЩ означава, че акъла ти стига единствено до писане и отговаряне от няколко акаунта. Не случайно Тръмп постоянно се гаври с всички страни-членки, направо им казва, че са нищожества без тях, и това реално е така.

преди 2 минути, ДзВяРа! написа:

Испания държи ключа към СРЕдиземно море и е домакин на ракетния щит на Алианса!

Мхм, така-така. Тръмп каза на Педро Санчез "Sit the f*ck down!", личи си, че Испания е доста важна част от "ракетния щит на Алианса".

преди 5 минути, ДзВяРа! написа:

Обожавам когато шеметите се гърчат и падат като мухи всобсвеният си капан!

И аз обожавам да си пиша с човек, който до оня ден виеше на умряло срещу противниците на еврото и Румен Радев, а сега мощно е обърнал гъзицата... от въпросният акаунт.

Обожавам да се храня с вашите обиди. С тях се храня и ставам по-силен! P

А аз си мислех, че ставаш по-силен, понеже си задаваш сам въпроси от единият акаунт и си отговаряш от другият, включително и си "харесваш" собствените коментари...

А аз си мислех, че ставаш по-силен, понеже си задаваш сам въпроси от единият акаунт и си отговаряш от другият, включително и си "харесваш" собствените коментари...

Там е проблема.... нямаш капацитета с който да мислиш! 😂

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.