Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Генерал Румен Радев - новият президент на България

Featured Replies

преди 2 минути, Мери) написа:

Ето какво казва чат джи пи ти по този въпрос:

"Тук има неточност. През 2022 г. Gazprom едностранно промени условията за плащане (в рубли). България, както и повечето държави от ЕС, отказа да приеме тази схема, защото:

• беше в противоречие с действащите договори (които бяха в евро/долари),

• и попадна в контекста на санкциите след войната в Украйна.

Не, повечето държави приеха да плащат в рубли. България и Полша отказаха, а България се върза към договора на Гърция, която прие да плаща в рубли. Ние пак продължихме да получаваме руски газ чрез гръцкия договор, но с 25-30% надценка за такса посредник.

Цялата тази идиотия я натвори Простата Кирца. Имаше и едни купени три танкери със скъп втечен газ от САЩ, които нямаше как и къде да бъдат разтоварени, заради липсата на свободни слотове, които слотове се разпродават с месеци по-рано и затова се стигна до "Боташ".

• Отговори 20,8k
  • Прегледи 848k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• communismatic
    communismatic

Между другото, тоя @Борил е пак акаунт на тира. Веднъж се обърнах към него, а след 10 минути ми отговори @ДзВяРа!. Беше се объркало момчето пак...

• Успех на генерала! Според мен ще е много по-добър президент от американската подлога Плевню.

• Госпожо или госпожице, добре че в постулатите на сериозната политика "симпатията" не стои на дневен ред. Не сме на първа среща, не сме на банкет, не сме на дискотечка. Нормално е да мислите прека

Публикувани изображения

преди 5 минути, Flashback написа:

Не, повечето държави приеха да плащат в рубли. България и Полша отказаха, а България се върза към договора на Гърция, която прие да плаща в рубли. Ние пак продължихме да получаваме руски газ чрез гръцкия договор, но с 25-30% надценка за такса посредник.

Цялата тази идиотия я натвори Простата Кирца. Имаше и едни купени три танкери със скъп втечен газ от САЩ, които нямаше как и къде да бъдат разтоварени, заради липсата на свободни слотове, които слотове се разпродават с месеци по-рано и затова се стигна до "Боташ".

"Кратко: не, така формулирано не е вярно. Вътре има отделни елементи, които стъпват на реални събития, но са смесени с неточности и силни интерпретации. Ето по точки:

„Повечето държави приеха да плащат в рубли“

Не точно.

• Gazprom въведе схема с рубли през 2022 г.

• Част от европейските компании намериха технически начин да плащат в евро/долари, които после се конвертират (през сметки в Газпромбанк).

• Други, като България и Полша, отказаха да променят механизма.

👉 Така че: не „повечето приеха директно рубли“, а по-скоро се появиха различни интерпретации как да се спази формално договорът.

„България и Полша отказаха“

Да — това е вярно като факт.

„Получавахме руски газ през Гърция с надценка“

Това е подвеждащо.

• България започна да получава газ през Greece (вкл. LNG и други доставки).

• Но няма ясни доказателства, че това е бил „същият руски газ през посредник с +25–30%“ като системна политика.

• Реално миксът включваше:

• азерски газ,

• втечнен газ (LNG),

• търговци на европейския пазар.

👉 Възможно е отделни количества индиректно да са били с руски произход (пазарът е смесен), но твърдението за конкретна „надценка от посредник“ като общ модел не е доказано така категорично.

„Трите танкера от САЩ не можаха да се разтоварят“

Тук има частична истина, но не съвсем така.

• Имаше договорени LNG карго доставки (вкл. от САЩ).

• Проблемът беше:

• липса на резервирани слотове в терминали (най-вече в Гърция),

• кратки срокове за организация.

• Но:

• част от тези доставки можеха да се реализират, ако се осигурят слотове,

• не става дума, че „нямаше абсолютно никакъв начин“ — по-скоро за логистично и управленско напрежение.

„Затова се стигна до договора с BOTAŞ“

Само частично вярно.

• Договорът с BOTAŞ идва по-късно (2023).

• Той е резултат от по-широк проблем:

• липса на собствен LNG терминал,

• нужда от гарантиран достъп до инфраструктура.

👉 Не е директна последица само от „трите танкера“, а от цялостната ситуация.

Общият проблем с твърдението

То:

• смесва факти + предположения,

• представя сложна енергийна криза като „една грешка на едно правителство“,

• използва числа (като 25–30%), които звучат конкретно, но не са добре подплатени публично.

Най-балансиран извод

• България действително отказа новата схема на Gazprom.

• Имаше хаотичен период с доставки и търсене на алтернативи.

• Имаше управленски слабости и спорни решения.

• Но разказът „всичко е било просто руски газ през Гърция с надценка“ е прекалено опростен и неточен."

Източник: Чат джи пи ти

преди 11 минути, Мери) написа:

Божееей! Универсалното ренде Радефф. 🤣

А истината е, че си е червен до мозъка на костите, нищо че предизборно се прикриваше като хамелеон зад изрази като "натовски генерал" и т.н. кухи фрази, та белким му се върже по-простичкият електорат на Герб и ПП и той се върза:

https://www.facebook.com/photo/?fbid=3395550800603335&set=a.338150963010016&locale=bg_BG

https://www.facebook.com/photo/?fbid=4221618328054926&set=a.1382027175347403&locale=bg_BG

https://www.facebook.com/photo/?fbid=27035015322760150&set=gm.4347707378878394&idorvanity=3016047962044349&locale=bg_BG

Не ми изглежда да е червен, по- скоро е шарен. Все пак ни натресе ПППП. А царят ни натресе юпитата от НДСВ. А СДС или ОДС ни натресаха ДПС и агент Сава.

2112969792.jpg

Ох, Мери! И ти си от тези дето не разбира това, което чете!

Този цитат например подкрепя точно моето твърдение:

• Част от европейските компании намериха технически начин да плащат в евро/долари, които после се конвертират (през сметки в Газпромбанк).

Toва означава точно плащане в рубли, защото до този момент европейските купувачи плащаха в долари/евро в западни банки, сиреч Русия да не може да разполага и с тези пари от бъдещи доставки. Рублевата схема накратко беше евро/доларите да се конвертират в рубли в руската банка Газпромбанк. Тези пари, които Европа замрази, са приходи точно от продажбата на петрол и газ преди войната, намиращи се в западни банки. Путин каза, че ще спре доставките на петрол и газ ако не започнат да плащат в Газпромбанк, защото тези пари също ще бъдат замразени и Русия няма да има достъп до тях. Почти всички се съгласиха на тази схема, с изключение на България и Полша. Целта на тази рублева схема беше парите да пристигат в банка в Русия, а не да се трупат при останалите замразени резерви в западни банки.

преди 21 минути, АСПЕКТ написа:

Какво искаш от човек, който си бодна антиспайкова течност.

images?q=tbn:ANd9GcQBp46v9MUtGg4d7dO4Z9F

Не ми се доказвай постоянно, казах ти че вече знам че си КУХ КАТО ХРАЛУПА!!!

преди 39 минути, Мери) написа:

Само частично вярно.

Объркан съм. Не беше ли Радев виновен за "Боташ"? Сега сам казваш, че "Боташ" се е случил за да можем да изпълним европейските директиви за отказ от руски газ. КАКВА Е ТОГАВА ВИНАТА НА РАДЕВ?!?

преди 12 минути, ivottoshev написа:

Объркан съм. Не беше ли Радев виновен за "Боташ"? Сега сам казваш, че "Боташ" се е случил за да можем да изпълним европейските директиви за отказ от руски газ. КАКВА Е ТОГАВА ВИНАТА НА РАДЕВ?!?

преди 12 минути, ivottoshev написа:

Ще видим кой е кух като хралупа. Честито на печелившите.

https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/lice-tesniya-krug-na-radev-kategorichno-othvurli-leva

673582239_122108880794950982_90573749036

Михаела Доцова - депутат от "Прогресивна България (ПБ)

и един от малцината обявени публично членове на партийното ръководство, категорично отхвърли дори да се обсъжда връщането на лева.

Днес пред Нова телевизия тя припомни, че Румен Радев не бе поискал референдум срещу въвеждане на еврото, а кога да се случи, тоест за датата . "Несериозно е промяна на която и да е валута през шест месеца", каза тя. Добави, че "няма никаква възможност” за обсъждане на връщането на лева.

преди 54 минути, Мери) написа:

А на него откъде му е източника?!

За всичко сега ще е виновен Радев, нали?!

преди 15 минути, The Lone Star написа:

И като му купят 15-20 от калинките, каруцата лесно се обръща...

Според мен, първото нещо което трябва да промени е - изгонени или отказали се депутати, да напускат НС и на тяхно място да идват следващи по списък или по преценка на парламентарната група която ги е изгонила, а не да остават като независими.

преди 24 минути, The Lone Star написа:

....

Не съм чел какво си хортувате с Мери (простете), но на цитирания от мен твой въпрос, бих отговорил (с извинение за нахалството... щото не питаш мен), използвайки некак по-дипломатичен изказ - бих казал, че ше му е трудно да е невинен с това мнозинство... независимо от вечно младата вина на всички модели... да речем от Аспарух насам.

Както би казал, макар и не точно за вината, Недялко Йорданов (когото, с пожелание да е жив и здрав, моля да ме извини)...

Не остарявай, вина, толкова страшна и дълга.
Опроверганото време ляга унило на хълбок.
Нека все тъй да гризем на надеждата острия залък -
късно е вече да спреш, рано е да се прощаваш.

Не остарявай, вина, чуваш ли, много те моля.
Кой те гримира така в тази изтъркана роля,
кой в този смешен костюм глупаво те е облякъл -
всичко е само игра, всичко е само спектакъл.

А ако се окаже, че наистина разполага и с конституционно... бих заменил "трудно" с "невъзможно". Което не означава, че не би бил избран пак.

едит: или с три думи - а не бе...

Ей , умни радевоблизци ! Вашият плашишуткарник и мухобоец се оказа евроатлантически соросоиден либераст! Да ви е честита новата глобализация! Както ви предупредихме-оказахте се поредните камилчета!

😂

преди 1 час, Joss Bomon написа:

И като му купят 15-20 от калинките, каруцата лесно се обръща...

Сега ново оправдание търсите другари 😂 Ма нали сте БКП и сте стабилки, как така ше има подкупени. Аха, отсега ви карат троловете-слуги да подготвите за издънките.

Ааа, той един юнак тъдява още преди няколко дни (не ми се рови колко) "разви" тезата, че ше му треат на Радев поне 16 години да оправи държавата (вероятно барабар с нас)... "поне", щото ето Владимир Владимирович вече 25 не успявал да оправи неговата. А искал.

преди 5 минути, lebel написа:

Ааа, той един юнак тъдява още преди няколко дни (не ми се рови колко) "разви" тезата, че ше му треат на Радев поне 16 години да оправи държавата (вероятно барабар с нас)... "поне", щото ето Владимир Владимирович вече 25 не успявал да оправи неговата. А искал.

кво са 15-26 години?.нищо-време, той модерния КапитЪлизЪм шече от края на втората световна -над 75 години не можи си упрай бакиите и нещата, аха-аха да ДоДе Светлотъо Бъдеще, ма нъцки - само белите дЗЪбки на Светлйо-сиганина от бтв-то !@

Камилчетата на радеффф и Продай България , ще си получат евро-атлантическия чеп от Посолството и смаска от Главния Комсомолец Сорос-младши. Горчиво! и мазно „кафе„ !

.........................

Страхливия бо-лук радефф,вместо да скастри и публично порицаи тЪ-ите си микИци от Продай България, той се крие и мълчи като шуШутка!, честито , умни българи !

Колкото и да ми мъцкат сглобкаджиите...цялата картинка в момента е заради тях...поименно :-Герб,ПП-ДБ,ИТН,БСП-и всички в кочината на ДПС...Самите те са-други няма...

преди 4 часа, The Lone Star написа:

Емиии, аз ли да съм виновна за неговото управление? След като дори и никога не съм гласувала за него? 🙄

преди 2 часа, lebel написа:

Не съм чел какво си хортувате с Мери (простете), но на цитирания от мен твой въпрос, бих отговорил (с извинение за нахалството... щото не питаш мен), използвайки некак по-дипломатичен изказ - бих казал, че ше му е трудно да е невинен с това мнозинство... независимо от вечно младата вина на всички модели... да речем от Аспарух насам.

Те щом Путин оневиниха колко ще му е и един Редев да оневинят. 🙄

преди 2 часа, laplandetza написа:

Както ви предупредихме-оказахте се поредните камилчета!

Така е, аз отдавна съм им го казвала това, ама те не и не, Радев бил и пътят, и истината и животът. 🤣

преди 5 часа, АСПЕКТ написа:

и един от малцината обявени публично членове на партийното ръководство, категорично отхвърли дори да се обсъжда връщането на лева.

Ха сега покажи къде Радев е казвал че ще връща лева. Кух си като хралупа. Аз ти казах...

преди 52 минути, ivottoshev написа:

Ха сега покажи къде Радев е казвал че ще връща лева. Кух си като хралупа. Аз ти казах...

стига с този лев - лев или евро - цената се определя от пазарА - АКО СЕ ТЪРСИ НЕЩО ТО ЦЕНАТА СЕ ВДИГА - СЕГА СЕ ПОЛЗВАТ МНОГО СОЛАРНИ ПАНЕЛИ И ЗАТОВА ЦЕНАТА МУ СКОЧИ РЯЗКО

преди 8 часа, Мери) написа:

"Кратко: не, така формулирано не е вярно. Вътре има отделни елементи, които стъпват на реални събития, но са смесени с неточности и силни интерпретации. Ето по точки:

„Повечето държави приеха да плащат в рубли“

Не точно.

• Gazprom въведе схема с рубли през 2022 г.

• Други, като България и Полша, отказаха да променят механизма.

👉 Така че: не „повечето приеха директно рубли“, а по-скоро се появиха различни интерпретации как да се спази формално договорът.

„България и Полша отказаха“

Да — това е вярно като факт.

„Получавахме руски газ през Гърция с надценка“

Това е подвеждащо.

• България започна да получава газ през Greece (вкл. LNG и други доставки).

• Но няма ясни доказателства, че това е бил „същият руски газ през посредник с +25–30%“ като системна политика.

• Реално миксът включваше:

• азерски газ,

• втечнен газ (LNG),

• търговци на европейския пазар.

👉 Възможно е отделни количества индиректно да са били с руски произход (пазарът е смесен), но твърдението за конкретна „надценка от посредник“ като общ модел не е доказано така категорично.

„Трите танкера от САЩ не можаха да се разтоварят“

Тук има частична истина, но не съвсем така.

• Имаше договорени LNG карго доставки (вкл. от САЩ).

• Проблемът беше:

• липса на резервирани слотове в терминали (най-вече в Гърция),

• кратки срокове за организация.

• Но:

• част от тези доставки можеха да се реализират, ако се осигурят слотове,

• не става дума, че „нямаше абсолютно никакъв начин“ — по-скоро за логистично и управленско напрежение.

Само частично вярно.

Общият проблем с твърдението

То:

• смесва факти + предположения,

• представя сложна енергийна криза като „една грешка на едно правителство“,

• използва числа (като 25–30%), които звучат конкретно, но не са добре подплатени публично.

Най-балансиран извод

• България действително отказа новата схема на Gazprom.

• Имаше хаотичен период с доставки и търсене на алтернативи.

• Имаше управленски слабости и спорни решения.

• Но разказът „всичко е било просто руски газ през Гърция с надценка“ е прекалено опростен и неточен."

Това твърдение съдържа смесица от факти, полуистини и фактически неточности. Нека разгледаме основните точки обективно, за да изясним какво точно се случи през 2022 г.

1. Плащането в рубли и „гръцката връзка“

Твърдение: „Повечето държави приеха да плащат в рубли... Гърция прие... Ние получаваме руски газ чрез тях с 30% надценка.“

• Реалността: Нито една държава в ЕС не е плащала директно в рубли, тъй като това би нарушило санкциите. Русия предложи схема с две сметки в „Газпромбанк“ (една в евро/долари и една в рубли).

• Гърция: Гръцките компании (DEPA) използваха именно тази двусметкова система. България (през „Булгаргаз“) отказа да я приложи с аргумента, че липсват гаранции кога точно се счита за извършено плащането и дали няма да бъде загубено в превода.

• Надценката: България започна да купува газ от гръцкия пазар (предимно от компанията DEPA и други търговци). Факт е, че част от този газ беше руски, но той се купуваше по пазарни цени на борсата. Твърдението за фиксирана „30% надценка за посредник“ е силно преувеличено – цената зависеше от котировките на нидерландската борса TTF.

2. Танкерите с втечнен газ (LNG)

Твърдение: „Купени три танкера... които нямаше къде да бъдат разтоварени.“

• Реалността: Правителството на Кирил Петков договори седем танкера с американската компания Cheniere. Проблемът наистина беше в слотовете за разтоварване (терминалите в Гърция и Турция бяха претоварени).

• Резултатът: От тези седем танкера, реално беше приет само един (на терминала Ревитуса в Гърция). Останалите не бяха реализирани от служебното правителство на Гълъб Донев, именно с мотив липса на слотове и висока цена на логистиката.

3. Договорът с „Боташ“

Твърдение: „Стигна се до Боташ заради липсата на слотове.“

• Реалността: Договорът с турската компания „Боташ“ беше подписан от служебното правителство (министър Росен Христов), а не от кабинета на Кирил Петков.

• Проблемът: Този договор в момента е обект на сериозни критики и разследвания (включително от ЕК), тъй като България плаща около $500 000 дневно за капацитет, който реално не използва напълно. Той беше представен като решение за осигуряване на „слотове“, но условията му се считат за изключително неизгодни за „Булгаргаз“ в дългосрочен план.

• Накратко: Твърдението използва реални логистични проблеми (липсата на слотове), за да направи политически изводи, но смесва отговорността на различните правителства и преувеличава финансовите параметри на „надценката“.

Източник: Гемини

Мери, смени го този ИИ..... 😉

преди 11 минути, The Lone Star написа:

А вие им вярвате.

Когато е удобна явно може да и се вярва.....

преди 49 минути, miro20 написа:

Никой отвън / и по точно от рашистан/ не си прави илюзии за ролята на кРадев

Като взема едно дърво и по твоята гумена глава!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.