Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Антихрист

Featured Replies

Предполагам антихриста е олицетворение на злото.

В Будизма няма абсолютно зло.

Основната причина за проблемите в света е невежеството.

Невежеството по отношение на истинската ни същност.

Това невежество поражда егото ни, гнева, гордостта, ревността, алчността...

Невежеството, което ни кара да мислим първо за себе си и после за другите.

Невежество, което поражда илюзията, че е възможно да сме щастливи за сметка на другите.

Все пак ако това е Христа:

....

„А Исус отиде на Елеонския хълм. И рано сутринта пак дойде в храма; и всичкият народ дойде при Него; и Той седна и ги поучаваше. А книжниците и фарисеите доведоха при Него една жена, хваната в прелюбодейство, и като я поставиха в средата, Му казаха:

- Учителю, тази жена беше хваната в самото прелюбодеяние. А Мойсей ни е заповядал в закона да убиваме такива с камъни. А Ти какво казваш?

И това казаха, за да Го изпитат, та да имат за какво да Го обвиняват.

А Исус се наведе надолу и пишеше с пръст на земята. Но като продължаваха да Го питат, Той се изправи и им рече:

- Който от вас е безгрешен, нека пръв хвърли камък върху нея.

И пак се наведе надолу и пишеше с пръст на земята.

А те, като чуха това, се разотидоха един по един, като започнаха от по-старите; и Исус остана сам и жената, която стоеше по средата. И когато се изправи и не видя никого, освен жената, Исус й каза:

- Жено, къде са тези, които те обвиняваха? Никой ли не те осъди?

И тя отговори:

- Никой, Господи.

Исус й рече:

- И Аз не те осъждам; иди си, и отсега не съгрешавай вече.

/ Йоан 8:1-11, осъвременен превод/

„И Аз не те осъждам” /Йоан 8:13/

.....

А после слушайте. Слушайте внимателно. Той говори : „ Аз не те осъждам.”

И гледайте. Гледайте внимателно. Той пише нещо. Оставя послание. Но не на пясъка, а на кръста.

Не с ръката Си, а с кръвта Си.

Неговото послание съдържа една дума : НЕВИНЕН.

антихрист е всеки, чието послание е : ВИНОВЕН

всеки, които осъжда и търси грешките на другите, без да забелязва своите

всеки, чиито мисли са насочени към собствения му интерес, за сметка на другите

• Отговори 976
  • Прегледи 110,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Ти говориш в бъдеще време, но според Йоан:

Откровение 13:8-9

"И ще му се поклонят всички, които живеят по земята, всеки, чието име не е било записано в книгата на живота на закланото агне

Ако има ухо човек нека слуша."

Ами точно в твоят цитат-

книгата на живота на закланото агне

-агнецът е Христос.Всички кръстени в името на Христа и записани в книгата на живота няма да бъдат белязани с белега на Звяра.

Аз за себе си съм спокоен,тъй като съм кръстен в Христа.

да му мислят всички не кръстени и не миропомазани люде Публикувано изображение

Не знам какъв превод ползваш на Библията, но ето какво пише в ИЗХОД 13:16

"Това ще бъде за белег на ръката ти и за надчелие между очите ти; понеже със силна ръка Господ ни изведе из Египет."

И ето какво пише в Откровение 13:16

И принуждаваше всички, малки и големи, богати и сиромаси, свободни и роби, да им се тури белег на десницата или на челата им;

според Протестантската Библия

Очи който има нека да види, както са казвали древните

Пак въпросът опира до връзката между Йехова и Иисус. Не разбирам защо ги смесвате? Те са съвсем различни като божества и като възгледи.

Пак въпросът опира до връзката между Йехова и Иисус. Не разбирам защо ги смесвате? Те са съвсем различни като божества и като възгледи.

Моля?!

Да си чувала за единосъщието и въобще за Триединството на Бога?

Марги, би ли обяснила как именно са различни, защото според Православието и Католицизма и ред още християнски деноминации Исус е син на Йехова, т.е Отеца?

Марги, би ли обяснила как именно са различни, защото според Православието и Католицизма и ред още християнски деноминации Исус е син на Йехова, т.е Отеца?

Искам да добавя още два въпроса към Марги. Исус каза :" Аз и Отец едно сме". А в Библията се казва:

"Второзаконие" 6: 4. Слушай, Израилю; Иеова нашият Бог е един Господ;

Как след като Исус казва, че е едно с Отец, а Божието слово заявява, че Бог е един, ти твърдиш, че това са две божества. Божеството е от три личности или както се казва от три лица.

Поздрави!

Въпросът ми към вас е: Къде в Стария завет се твърди, че Йехова е с три лица (Бог, Син и Свети дух)? Това, че в по-късните текстове го променят, какво доказва?

Въпросът ми към вас е: Къде в Стария завет се твърди, че Йехова е с три лица (Бог, Син и Свети дух)? Това, че в по-късните текстове го променят, какво доказва?

Триединството се появява с Иисус.Затова и няма в стария завет..

Баща - Бог/Йехова/, Свети Дух - зачатие, и син - Иисус.

А какво променя това...религията вече се нарича Християнство.От Христос.

Триединството се появява с Иисус.Затова и няма в стария завет..

Баща - Бог/Йехова/, Свети Дух - зачатие, и син - Иисус.

А какво променя това...религията вече се нарича Християнство.От Христос.

Здравей!

Знаеш ли какво означава Яхве? Аз съм Този, Който съм. Вечносъществуващият. В Стария завет именно Исус говори с Мойсей и Авраам.

Ето например в "Изход":

14. И Бог рече на Моисея: Аз съм Оня, Който съм. Рече още: Така ще кажеш на израилтяните, Оня, Който съм, ме изпрати при вас.

А в Новия завет Христос казва, че никой никога не е видял Бога. И че Човешкият Син Го изявява. И сам казва за Себе Си:

Йоан 8:58 58. Исус им рече: Истина, истина ви казвам, преди да се е родил Авраам, Аз съм.

И навсякъде казва именно това , че "ако не повярвате, че именно Аз съм, ще умрете в греховете си..."

Поздрави!

Богооткровеното учение за Света Троица

Вярвам в единия Бог Отец. Тези думи от Символ на вярата трябва да отнесем към тайната на Света Троица, защото Бог е един по същество, но троичен по лица: Отец, Син и Дух Свети, Троица единосъщна и неразделна. Тази тайна превишава човешкия разум. Никой не може да я обхване напълно, защото тя е безмерно висока, както безмерно високо е Божието същество, а човешкият ум е слаб и ограничен: той няма сили, за да разбере, и думи, за да изрази точно и съвършено Божието същество и Неговите свойства.

Указания за троичността на Бога има в Стария Завет, но те не са съвсем ясни и точни. Към тези указания можем да отнесем преди всичко ония места, в които се говори за множественост на лицата у Бога. Например:

"Да сътворим човек по Наш образ, (и) по Наше подобие" (Бит. 1:26).

"Рече Господ Бог: ето, Адам стана като един от Нас да познава добро и зло" (Бит. 3:22).

Пророк Исаия слушал славословието на ангелите, които заобикаляли Божия престол:

"Свет, свет, свет е Господ Саваот! цяла земя е пълна с Неговата слава" (Ис. 6:3).

Тук трикратното повтаряне думата свет косвено свидетелствува за троичността на Бога.

Пророк Давид казва:

"Чрез словото на Господа са сътворени небесата, и чрез духа на устата Му - цялото им воинство" (Пс. 32:6).

Под Слово тук можем да разбираме второто Лице на Света Троица - Син Божи: думата Господ указва на първото Лице - Отец, от Когото предвечно се ражда Син; под Дух на устата Му се разбира третото Лице - Дух Свети, Който предвечно изхожда от Отца.

В Новия Завет свидетелствата за троичността на Бога са съвсем ясни. Първото от тях е при кръщението на Иисуса Христа в реката Йордан: Бог Отец свидетелствувал от небето за Спасителя на Света: "Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение" (Мат. 3:16-17). Син Божи се кръстил от Йоан, а Дух Свети слязъл върху Сина във вид на гълъб.

В прощалната Си беседа Спасителят говори на учениците Си:

"И Аз ще помоля Отца, и ще ви даде друг Утешител, за да пребъдва с вас вовеки... А Утешителят, Дух Светий, Когото Отец ще изпрати в Мое име, Той ще ви научи на всичко и ще ви напомни всичко, що съм ви говорил" (Иоан 14:16, 26).

Тук ясно се посочват и трите лица на Света Троица, а също така се загатват и функциите на всяко от Тях.

Спасителят, когато изпращал Своите апостоли в света да проповядват Евангелието, им казал:

"Идете, научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца и Сина и Светаго Духа" (Мат. 28:19).

В този стих са споменати по име всичките лица на Света Троица и е посочено тяхното единство, защото е казано в името, а не: в имената.

Най-ясно новозаветно свидетелство за троичността на Бога ни дава св. апостол и евангелист Йоан Богослов:

"Трима са, Които свидетелствуват на небето: Отец, Слово и Свети Дух; и тия тримата са едно" (1 Иоан. 5:7)

Ние не можем да вникнем и разберем как единият по същност Бог е в три лица, но ние вярваме, уповавайки се на безпогрешното свидетелство на словото Божие:

"Божието никой не знае, освен Божият Дух" (1 Кор. 2:11).

Лицата на Света Троица се различават помежду си по това, че Бог Отец не се ражда и не изхожда от друго лице, затова Неговото лично свойство е отечество, нероденост; Син Божи предвечно се ражда от Отца и личното Му свойство е роденост, синовство; Дух Свети предвечно изхожда от Отца, личното Му свойство е изхождане. Трите лица на Света Троица имат равно божеско достойнство: както Отец е истински Бог, така също и Син е истински Бог, и Дух Свети е истински Бог, но тъй че трите лица не са три Бога, а един триличен и триипостасен Бог.

В светлината на църковното учение за троичността на Бога се разбира същността на християнството, именно любовта. Бог е любов (1 Иоан. 4:8, 16). Пълна изява тази любов намира в единството на трите лица. Светът и хората са плод на божествената любов. Изкуплението на човечеството от греха и смъртта е дело също на тази любов:

"Благ е Господ към всички, и Неговите щедрости са върху всичките Му дела" (Пс. 144:9).

"Бог толкоз обикна света, че отдаде Своя Единороден Син, та всякой, който вярва в Него, да не погине, а да има живот вечен" (Иоан 3:16).

Християнската любов има за основа любовта между лицата на Света Троица. В първосвещеническата Си молитва Господ Иисус Христос се моли за всички, които са повярвали в Него:

"Да бъдат всички едно: както Ти, Отче, си в Мене, и Аз в Тебе, тъй и те да бъдат в Нас едно" (Иоан 17:21).

В първия член от Символа на вярата Бог е наречен Вседържител. Той държи всичко в Своята власт, всичко управлява, всичко ръководи. Със Своята всемогъща воля Той поддържа съществуването на света, действуването на природните закони и порядъка във вселената. Без Неговата света воля не става нищо в света. Тази истина Спасителят е изразил с думите:

"Ни едно врабче няма да падне на земята без волята на нашия Отец" (Мат. 10:29).

Бог държи в Своята крепка десница дори и злите сили. Те действуват само по Негово допущение. Но всичките им действия против Неговия закон и против верните Нему хора Той обръща в добро по Своята непостижима за нас премъдрост и сила.

http://www.pravoslavieto.com/books

със Здраве :wors:

Здравей!

Знаеш ли какво означава Яхве? Аз съм Този, Който съм. Вечносъществуващият. В Стария завет именно Исус говори с Мойсей и Авраам.

Ето например в "Изход":

14. И Бог рече на Моисея: Аз съм Оня, Който съм. Рече още: Така ще кажеш на израилтяните, Оня, Който съм, ме изпрати при вас.

А в Новия завет Христос казва, че никой никога не е видял Бога. И че Човешкият Син Го изявява. И сам казва за Себе Си:

Йоан 8:58 58. Исус им рече: Истина, истина ви казвам, преди да се е родил Авраам, Аз съм.

И навсякъде казва именно това , че "ако не повярвате, че именно Аз съм, ще умрете в греховете си..."

Поздрави!

Интересни разсъждения, де да бяха и верни.

Надявам се да си чел Стария завет и да можеш да дадеш смислено обяснение на делата на Исус Христос под маската на Йехова :

------------------------------

Второзаконие 12:29 Когато Господ твоят Бог ИЗТРЕБИ от пред тебе народите на земята, гдето ти отиваш да ги завладееш, и ти ги завладяваш и се заселиш в земята им,

Второзаконие 31:3 Господ твоят Бог Той ще върви пред тебе; Той ще ИЗТРЕБИ тия народи от пред тебе, и ти ще ги завладееш; и Исус, той ще върви пред тебе, според както Господ говори.

Второзаконие 31:4 И Господ ще им направи така както направи на аморейските царе Сион и Ог, и на земята им, които ИЗТРЕБИ .

Второзаконие 33:27 Вечният Бог е твое прибежище;

И подпорка ти са вечните мишци:

Ще изгони неприятеля от пред тебе, и ще рече: ИЗТРЕБИ !

Исус Навиев 8:26 Защото Исус не оттегли ръката си, с която бе прострял копието, догде не ИЗТРЕБИ като обречени, всичките жители на Гай.

Исус Навиев 9:24 А те в отговор на Исуса казаха: Понеже слугите бяха добре предизвестени за онова, което Иеова твоят Бог заповядал на слугата Си Моисея, да ви даде цялата земя, и да ИЗТРЕБИ от пред вас всичките жители на земята, за това много се уплашихме от вас за живота си, и сторихме това нещо.

Исус Навиев 10:28 В същия ден Исус превзе Макида и порази нея и царя й с острото на ножа; ИЗТРЕБИ като обречени, тях и колкото души имаше в нея, не остави никого да избяга {Еврейски: да оцелее.}*; стори на макидския цар както бе сторил на ерихонския цар.

Исус Навиев 10:40 Така Исус порази цялата хълмиста, южна и полянска земя, и подгорията, и всичките им царе; не остави никого да избяга*, но ИЗТРЕБИ всичко, що дишаше, според както Господ Израилевият Бог беше заповядал.

Исус Навиев 11:12 Исус превзе и всичките градове на ония царе, и всичките им царе хвана и ги уби с острото на ножа; ИЗТРЕБИ ги според както бе заповядал Господният слуга Моисей.

Исус Навиев 11:20 Защото от Господа стана да се закоравят сърцата им та да излязат против Израиля на бой, за да ги обрече Исус на изтребление, за да не им се покаже милост, но за да ги ИЗТРЕБИ , според както Господ беше заповядал на Моисея.

Исус Навиев 11:21 В онова време дойде Исус и ИЗТРЕБИ енакимите от планинската земя, от Хеврон, от Девир, от Анав, и от цялата Юдова хълмиста земя, и от цялата Израилева хълмиста земя; Исус ги обрече на изтребление заедно с градовете им.

Исус Навиев 23:15 Но, ще стане, че, както се сбъднаха за вас всичките добри неща, които Господ вашият Бог говори на вас, така Господ ще докара на вас всичките зли неща, догдето ви ИЗТРЕБИ из тая добра земя, която Господ вашият Бог ви е дал

----------------------------

ЗАБЕЛЕЖКА

Думата "ИЗТРЕБИ" се среща в Стария завет над 100 пъти все в тоя контекст, дал съм само малка част от примерите

Няма такова нещо никъде в библията.Догмата за триединството е привнесен и е плод на какви ли не интерпретации.Никъде няма да видиш тест от рода "Аз съм Иисус вашият Бог да нямаш други богове освен мене"

Да уточня нещо което "съвсем случайно" тези хора пропускат да ти обяснят.

Иисус съвсем не се схваща само като Бог.Няма такова нещо.Голямото болшинство християни смятат Христос като Богочовек.В който неразделно са разделени и несливащо се са слети две природи и две воли.Хем божествена хем човешка.Всичко друго ще ти кажат че е ерес.

Обяснение разбира се не могат да ти дадат.Защото нямат.Не им пречи това обаче да го говорят.

Много старателно избягват тези мъчни въпроси.Видя ли в поста където е дадена част от догмата ,как това е изпуснато.Да видя някъде да пише богочовек или най-малък намек че Иисус не е само Бог ами едновременно Бог и човек.Това е метода.

Другия тънък момент който пропускат съзнателно е следния.

Йаон 16-7. Обаче Аз ви казвам истината, за вас е по-добре да отида Аз, защото, ако не отида, Утешителят няма да дойде на вас; но ако отида, ще ви го изпратя.

На въпроса кой е утешителя ти казват че утешителя е светия дух.И че Исус докато не си отиде няма дойде Утешителят.Забравят да ти кажат обаче,че светия дух е вече дошъл и самия Иисус го е пратил при апостолите.Ето и текста:Евангелие от Иоан 20:21-22

20. И това като рече, показа им ръцете и нозете и ребрата Си. Учениците се зарадваха, като видяха Господа.

21. А Иисус пак им рече: мир вам! Както Ме Отец прати, тъй и Аз ви пращам.

22. И като рече това, духна и им казва: приемете Духа Светаго.

Още поне на 10 места мога да ти посоча цитати в които е видно че светия дух е вече при хората.

Единственото което остава е че утешителя не е светия дух като третото лице на бога

Погледни обаче какво ти отговаря sprite в поста си на твоя въпрос?? -- Пак повтаря тази измислица че утешителя е светия дух.

Това са методите по които трябва да те убедят.И ако човек не внимава спокойно може да се заблуди.

Проблемът е в това, че християнството възниква като стъпва върху Стария завет, но идеологията му е различна. Не случайно няма текстове за триединството в Стария завет - бог Йехова (Яхве) е единен. Той не води израилтяните към доброто, човеколюбието. Напротив! Към злото. С примерите, които дава salim ме улеснява. И как този "лош" бог в един момент се променя и става всеопрощаващ?

На въпроса кой е утешителя ти казват че утешителя е светия дух.И че Исус докато не си отиде няма дойде Утешителят.Забравят да ти кажат обаче,че

светия дух е вече дошъл и самия Иисус го е пратил при апостолите.Ето и текста:Евангелие от Иоан 20:21-22

Здравей, Badr! :baby:

Да, човек трябва да внимава,защото лесно може да се заблуди...

Само едно пояснение да направя на интересната тема и разсъждения - Утешителят, за Когото се говори в Библията, е именно Святият Дух. Именно цитатите, които си използвал в случая:/ Йоан 16-7/ :"Обаче Аз ви казвам истината, за вас е по-добре да отида Аз, защото, ако не отида, Утешителят няма да дойде на вас; но ако отида, ще ви го изпратя" доказват това, което се опитваш да обориш - да, когато Христос се възнесе, ще изпрати Святия Дух, това е обещанието и Той го изпълнява, това е написано в следващия цитат, написан от теб: /Йоан 20:21,22/ :"това като рече, показа им ръцете и нозете и ребрата Си. Учениците се зарадваха, като видяха Господа.

А Иисус пак им рече: мир вам! Както Ме Отец прати, тъй и Аз ви пращам.

И като рече това, духна и им казва: приемете Духа Светаго." ...

Тоест, Иисус вече е преживял смъртта и е възкресен,възнесъл се е, но се явява на учениците, за да изпълни обещанието си, за да изпълни обещанието Си - да ги изпълни лично със Святия Дух и да им вдъхне вяра, затова именно показва прободените си ръце, нозе и ребра! Естествено е, че след Възкресението и Възнесението Си Иисус изпълни именно апостолите Си със Святия Дух, защото те са първите Му ученици и те трябваше да разнесат из целия свят благата вест! Но апостолите получиха Святия Дух, вдъхнат им от Христос след Неговата смърт, а не приживе, когато бе редом с тях!!! Тук няма никакво противоречие, напротив, тъкмо обратното, и човек наистина трябва да чете внимателно... :clap:

Ето още едно доказателство, че Святия Дух не е бил даван масово на хората преди, или по времето ,когато Христос бе на земята ( Разбира се, още от Стария Завет, Святия Дух е бил даван на отделни личности, като царе и пророци) - (Деян.на апост.1:8) "но ЩЕ приемете сила, КОГА слезе върху ви Дух Светий; и ще Ми бъдете свидетели в Йерусалим и в цяла Иудея и Самария, и дори до край - земя"

Редактирано от MELL (преглед на промените)

Проблемът е в това, че християнството възниква като стъпва върху Стария завет, но идеологията му е различна. Не случайно няма текстове за триединството в Стария завет - бог Йехова (Яхве) е единен. Той не води израилтяните към доброто, човеколюбието. Напротив! Към злото. С примерите, които дава salim ме улеснява. И как този "лош" бог в един момент се променя и става всеопрощаващ?

Всъщност аз споделям твоето мнение за Бога на израилтяните, жалко обаче че малко хора са стигнали до тази истина.

Всъщност...ако погледнете Тората, ще видите че не е чак толкова лош израилтянския Бог.Та Бог е един...

В темата "юдеизъм" дадох линк към Тората.

Ами аз точно Тората гледам. Можеш ли да посочиш макар и 5 хубави неща от Тората за израилтянския Бог

Хах смехории :ph34r: Кви са тия глупости "израелтянски" Бог "християнски" Бог :help::) ? С тия простотии само показвате къде сте...

Хах смехории :lol6: Кви са тия глупости "израелтянски" Бог "християнски" Бог :questions::eek: ? С тия простотии само показвате къде сте...

Не напразно са казали хората че който се смее последен се смее най-добре. Ето какво ни казва Бибилията по въпроса:

Изход 5:1

"След това дойдоха Моисей и Аарон и казаха на Фараона: Така говори Иеова, Израилевият Бог: Пусни людете Ми, за да Ми пазят празник в пустинята."

Та чий Бог е Йехова, ако не Израилев? Или в Библията има нещо объркано?

Хах смехории :P Кви са тия глупости "израелтянски" Бог "християнски" Бог :):whist: ? С тия простотии само показвате къде сте...

А ти къде си? Нима си сигурен, че точно твоето виждане е вярното? За себе си мога да кажа, че настоящите ми разсъждения са плод на много четене и търсене. В началото също боравех само с Библията, но когато не успях да си отговоря на много от противоречията, с които се сблъсквах, започнах да чета и други източници (най-вече исторически трудове и сравнителни анализи). Чувал ли си за РЪКОПИСИТЕ ОТ МЪРТВО МОРЕ? Защо католическата църква се опитва да ги омаловажи? Ако се запознаеш с писаното за тях, ще видиш, че потвърждават идеята за тотална подмяна на истината за Иисус и събитията от онова време от църквата. Но май с този спор изместихме темата за Антихриста - по-добре е да продължим в темата за Библията.

А ти къде си? Нима си сигурен, че точно твоето виждане е вярното? За себе си мога да кажа, че настоящите ми разсъждения са плод на много четене и търсене. В началото също боравех само с Библията, но когато не успях да си отговоря на много от противоречията, с които се сблъсквах, започнах да чета и други източници (най-вече исторически трудове и сравнителни анализи). Чувал ли си за РЪКОПИСИТЕ ОТ МЪРТВО МОРЕ? Защо католическата църква се опитва да ги омаловажи? Ако се запознаеш с писаното за тях, ще видиш, че потвърждават идеята за тотална подмяна на истината за Иисус и събитията от онова време от църквата. Но май с този спор изместихме темата за Антихриста - по-добре е да продължим в темата за Библията.

Още едно малко отклонение

За съжаление...на руски език.

И накратко за тях...

На въпроса кой е утешителя ти казват че утешителя е светия дух.И че Исус докато не си отиде няма дойде Утешителят.Забравят да ти кажат обаче,че

светия дух е вече дошъл и самия Иисус го е пратил при апостолите.Ето и текста:Евангелие от Иоан 20:21-22

Здравей, Badr! :whist:

Да, човек трябва да внимава,защото лесно може да се заблуди...

Само едно пояснение да направя на интересната тема и разсъждения - Утешителят, за Когото се говори в Библията, е именно Святият Дух. Именно цитатите, които си използвал в случая:/ Йоан 16-7/ :"Обаче Аз ви казвам истината, за вас е по-добре да отида Аз, защото, ако не отида, Утешителят няма да дойде на вас; но ако отида, ще ви го изпратя" доказват това, което се опитваш да обориш - да, когато Христос се възнесе, ще изпрати Святия Дух, това е обещанието и Той го изпълнява, това е написано в следващия цитат, написан от теб: /Йоан 20:21,22/ :"това като рече, показа им ръцете и нозете и ребрата Си. Учениците се зарадваха, като видяха Господа.

А Иисус пак им рече: мир вам! Както Ме Отец прати, тъй и Аз ви пращам.

И като рече това, духна и им казва: приемете Духа Светаго." ...

Тоест, Иисус вече е преживял смъртта и е възкресен,възнесъл се е, но се явява на учениците, за да изпълни обещанието си, за да изпълни обещанието Си - да ги изпълни лично със Святия Дух и да им вдъхне вяра, затова именно показва прободените си ръце, нозе и ребра! Естествено е, че след Възкресението и Възнесението Си Иисус изпълни именно апостолите Си със Святия Дух, защото те са първите Му ученици и те трябваше да разнесат из целия свят благата вест! Но апостолите получиха Святия Дух, вдъхнат им от Христос след Неговата смърт, а не приживе, когато бе редом с тях!!! Тук няма никакво противоречие, напротив, тъкмо обратното, и човек наистина трябва да чете внимателно... :whist:

Ето още едно доказателство, че Святия Дух не е бил даван масово на хората преди, или по времето ,когато Христос бе на земята ( Разбира се, още от Стария Завет, Святия Дух е бил даван на отделни личности, като царе и пророци) - (Деян.на апост.1:8) "но ЩЕ приемете сила, КОГА слезе върху ви Дух Светий; и ще Ми бъдете свидетели в Йерусалим и в цяла Иудея и Самария, и дори до край - земя"

Мелл благодаря,но позволи ми да не се съглася.Пак там Йоан 20:17

17. Казва й Исус: Не се допирай до Мене, защото още не съм се възнесъл при Отца; но иди при братята Ми и кажи им: Възнасям се при Моя Отец и вашия Отец, при Моя Бог и вашия Бог

Не след като се е възнесъл,а преди това.Погледни пак Йоан 16/7прочети текста до 16/10 и ще видиш че Иисус говори за изпращане на Утешителя след като си отиде(възнесе). Текста на Йоан 16/10 ясно казва: 10. за правда, че Аз отивам при Отца Си, и няма вече да Ме видите.

Да,но виждаме че светия дух е бил получен преди това.

Редактирано от badr (преглед на промените)

Интересни разсъждения, де да бяха и верни.

Надявам се да си чел Стария завет и да можеш да дадеш смислено обяснение на делата на Исус Христос под маската на Йехова :

------------------------------

Второзаконие 12:29 Когато Господ твоят Бог ИЗТРЕБИ от пред тебе народите на земята, гдето ти отиваш да ги завладееш, и ти ги завладяваш и се заселиш в земята им,

Второзаконие 31:3 Господ твоят Бог Той ще върви пред тебе; Той ще ИЗТРЕБИ тия народи от пред тебе, и ти ще ги завладееш; и Исус, той ще върви пред тебе, според както Господ говори.

Второзаконие 31:4 И Господ ще им направи така както направи на аморейските царе Сион и Ог, и на земята им, които ИЗТРЕБИ .

Второзаконие 33:27 Вечният Бог е твое прибежище;

И подпорка ти са вечните мишци:

Ще изгони неприятеля от пред тебе, и ще рече: ИЗТРЕБИ !

Исус Навиев 8:26 Защото Исус не оттегли ръката си, с която бе прострял копието, догде не ИЗТРЕБИ като обречени, всичките жители на Гай.

Исус Навиев 9:24 А те в отговор на Исуса казаха: Понеже слугите бяха добре предизвестени за онова, което Иеова твоят Бог заповядал на слугата Си Моисея, да ви даде цялата земя, и да ИЗТРЕБИ от пред вас всичките жители на земята, за това много се уплашихме от вас за живота си, и сторихме това нещо.

Исус Навиев 10:28 В същия ден Исус превзе Макида и порази нея и царя й с острото на ножа; ИЗТРЕБИ като обречени, тях и колкото души имаше в нея, не остави никого да избяга {Еврейски: да оцелее.}*; стори на макидския цар както бе сторил на ерихонския цар.

Исус Навиев 10:40 Така Исус порази цялата хълмиста, южна и полянска земя, и подгорията, и всичките им царе; не остави никого да избяга*, но ИЗТРЕБИ всичко, що дишаше, според както Господ Израилевият Бог беше заповядал.

Исус Навиев 11:12 Исус превзе и всичките градове на ония царе, и всичките им царе хвана и ги уби с острото на ножа; ИЗТРЕБИ ги според както бе заповядал Господният слуга Моисей.

Исус Навиев 11:20 Защото от Господа стана да се закоравят сърцата им та да излязат против Израиля на бой, за да ги обрече Исус на изтребление, за да не им се покаже милост, но за да ги ИЗТРЕБИ , според както Господ беше заповядал на Моисея.

Исус Навиев 11:21 В онова време дойде Исус и ИЗТРЕБИ енакимите от планинската земя, от Хеврон, от Девир, от Анав, и от цялата Юдова хълмиста земя, и от цялата Израилева хълмиста земя; Исус ги обрече на изтребление заедно с градовете им.

Исус Навиев 23:15 Но, ще стане, че, както се сбъднаха за вас всичките добри неща, които Господ вашият Бог говори на вас, така Господ ще докара на вас всичките зли неща, догдето ви ИЗТРЕБИ из тая добра земя, която Господ вашият Бог ви е дал

----------------------------

ЗАБЕЛЕЖКА

Думата "ИЗТРЕБИ" се среща в Стария завет над 100 пъти все в тоя контекст, дал съм само малка част от примерите

Здравей , Салим!

Нещо не мога да разбера в цитатите ти. Или в това, което искаш да кажеш. Да не би да смяташ, че Исус Христос и Исус Навиев са едно и също лице?

Поздрави!

Не напразно са казали хората че който се смее последен се смее най-добре. Ето какво ни казва Бибилията по въпроса:

Та чий Бог е Йехова, ако не Израилев? Или в Библията има нещо объркано?

Салим, не разбирам и в този постинг какво казваш. Да не би да искаш да кажеш, че има няколко бога? Бог е само Един. Или може да се каже, че са двама. Единият е "Този, Който направи небето, земята, морето и всичко, което има в тях", а другият иска да се направи на бог. За него се казва:

"Исая" 14:12. Как си паднал от небето, ти

Деннице, сине на зората!

Как си отсечен до земята, ти, който поваляше народите;

13. А ти думаше в сърцето си:

Ще възляза на небесата,

Ще възвиша престола си над Божиите звезди,

И ще седна на планината на събраните богове към най-крайните страни на север,

14. Ще възляза над висотата на облаците,

Ще бъда подобен на Всевишния.

Този "бог" прави всичко възможно хората да вярват в каквото и да е, само и само да не вярват в Живия Бог. Ако хората отхвърлят Христос, този, Който замести всички хора , като умря вместо греховете им, отхвърлилите Го накрая ще бъдат унищожени. Затова Сатана прави всичко възможно да накара човеците да вярват в Кришна, Брама, Аллах, Буда, в парите, в собственото "аз" и така нататък. А това е сигурна гибел.

Поздрави!

Здравей , Салим!

Нещо не мога да разбера в цитатите ти. Или в това, което искаш да кажеш. Да не би да смяташ, че Исус Христос и Исус Навиев са едно и също лице?

Нищо подобно не искам да кажа. Исус Навиев е човека, изтребил по поръчка на Йехова десетки хиляди души.

А ти казваш, че Йехова от Стария завет (този който е извел евреите от Египет) е всъщност не някой друг, а самия Христос.

А аз ти казвам с моите цитати по горе че Христос НИКОГА не би казал подобно нещ0 - "ИЗТРЕБИ всичко, що дишаше"

Нищо подобно не искам да кажа. Исус Навиев е човека, изтребил по поръчка на Йехова десетки хиляди души.

А ти казваш, че Йехова от Стария завет (този който е извел евреите от Египет) е всъщност не някой друг, а самия Христос.

А аз ти казвам с моите цитати по горе че Христос НИКОГА не би казал подобно нещ0 - "ИЗТРЕБИ всичко, що дишаше"

Здравей, Салим!

Сега си по-ясен. Наистина не разбрах какво искаш да кажеш.

Сега нека да видим дали наистина Христос не е Този, Който е описан в Стария завет. Когато Бог създава земята, тя е абсолютно безгрешна. Това може да се види от думите "твърде добра", с която се описва какво е сътворено. Но след като Адам и Ева съгрешават, грехът довежда земята до катастрофално състояние. Можеш да прочетеш какво е било на земята в "Битие" 6 глава. Хората са толкова деградирали морално, че "което мислите на сърцето му въображяваха, беше постоянно само зло". За да разбереш какво е трябвало да се направи, можеш да си представиш един болен от гангрена човек. За един лекар не е никак приятно да ампутира крайника на болния, но трябва да избира между оцеляването на човека и неговата "цялост". Какво би посъветвал ти хирурга в такъв момент? Да остави крака на мястото му? А състоянието на хората в подобни времена е било абсолютно сравнимо с гангрената. Хората са стигали до такъв разврат, че нищо не е било в състояние да ги спре. И то не само мъже с жени, а и мъже с мъже и жени с жени. Съществувала е содомия и какво ли не още. Дори са започнали да принасят човешки жертви. За да спре това, Бог е могъл да избере само между две положения: или да остави хората изцяло да загинат, или да унищожи загубената "част". Помниш ли Христос какво каза на невярващите? "Ако не се покаете, всички така ще загинете...

А че в Стария завет се говори само за Христос, може да се разбере дори от думите на Спасителя, когато казва в "Йоан" 8 глава:

58. Исус им рече: Истина, истина ви казвам, преди да се е родил Авраам, Аз съм.

И сам каза, че никой никога не е видял Отца. Единородният Син Го изяви.

А "Йоан" 1 глава казва, че "Всичко чрез Него стана и без Него не стана нищо от онова, което е станало.

Поздрави!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.