Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Техно религията. Има/Няма такава. Нови течения в религията.

Featured Replies

преди 1 час, Хитрейшио написа:

Преди 2000години светкавиците са били приписвани като божествено проявление, нещо свръхестествено. Е, днес дори си ги правим изкуствени.

Светкавиците са си 100% Божие дело, както и почти всичко у Вселената. А изкуствените светкавици са с далеч, далеч по-малка сила от Божиите.

• Отговори 198
  • Прегледи 11,8k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 4 минути, karadzha написа:

Светкавиците са си 100% Божие дело, както и почти всичко у Вселената. А изкуствените светкавици са с далеч, далеч по-малка сила от Божиите.

Нищо не е божие дело, просто е въпрос на мащаб.

• Автор
преди 5 минути, karadzha написа:

Светкавиците са си 100% Божие дело

Особено кълбовидните.... ;)

преди 1 минута, Хитрейшио написа:

Нищо не е божие дело, просто е въпрос на мащаб....

спрямо твоето Его..... :)

• Автор
преди 2 минути, Хитрейшио написа:

Мне...

:) Много ми харесва когато се впрягаш.... :)

Ех.... развесели ме.... :)

Благодаря Ви господа и дами разработели този изкуствен инжилект.... :)

Какво беше.... не търсете.... просто попитайте Хитрейшио.... той ще го направи вместо Вас и няма да Ви вземе и нито стотинка, защото е Алтролист... :)

току-що, ДиоиД написа:

...

Кълбовидната мълния наистина е явление, от което човек може да го побият тръпки, но си е кълбо от плазма общо взето.
Детайлите около него са интересни. Но практическо приложение няма.

• Автор
преди 10 минути, Хитрейшио написа:

Но практическо приложение няма.

Защо ли??? :) ;)

Ако е опознато като явление, то има едно не знание.... какво прави..... ;)

Дори да е пресъздадена изкуствено, то тя е само подобие на оригинала....;)

Ох.... благодаря ти..... определено ме развесели..... пф.... да си ми жив и здрав.... и кледай да ти е курав не мозъка, а унуй нещо на което ти е окачена другата глава.... :)

Жените обичат мъжете, които имат сребро в косите, злато в джобовете и стомана между краката си....;), а не злато между ушите, стомана в джобовете си и сребро между краката.... :)

на 14.07.2018 г. в 10:21, ДиоиД написа:

В своето развитие на цивилизацията се пораждат системи от вярвания, мирогледи и т.н. които определят порядъка на съществуването на света.

В днешно време в ерата на значителен напредък в техниката същата оказва голямо влияние върху порядъка по който се развива света.

Може ли да се счита, че въпросните хора които изповядват схващането, че имено чрез техниката може да има някакъв порядък са вид основоположници на нова религия?

Диоид, от самото начало започваш с недомислици. Какво по-точно разбираш под "свят"? Ако свят е вселената, защото и такова значение има думата свят, как нашите вярвания могат да я променят и определят вселенския порядък? Вероятно си искал да кажеш човешкото общество, или пък отделният човек, който също се разглежда като "свят"? 

И откъде накъде техниката ще е лишена от порядък? 

Както после тръгва лаф моабета, със замяна на техника с наука, то вече има такова понятие за научна религия, наричат го сциентизъм. 

преди 4 часа, Хитрейшио написа:

Защо религията не може да се променя и адаптира, ще попитате, драги читатели? Не може, защото се обявява за безгрешна, за абсолютната истина, за аксиома. Самата й безгрешност е собствения й капан, собствените решетки с която се обгражда.
Религията отразява мисленето на примитивни за днешното време хора. Може да се използва като исторически източник със съмнителна достоверност. Или като развлекателно съдържание. Нищо повече.

Ми, това е твое право на лично мнение, и твое отражение на проблема. Използваш думи като априори и аксиома, които приемаш без възражения. Въпросът е не защо религията не се променя, защото тя променя формата си и фактът, че съществуват различни религии го доказва. Религията е нещо абстрактно, система за обяснение на света. Въпросът е защо ти, който не си абстрактен уж, не се променяш и се гордееш с бетонираното си отношение.  

преди 6 минути, witness написа:

И откъде накъде техниката ще е лишена от порядък? 

Що е порядък ?

Опитай да измислиш определение за порядък и ще разбереш. Да измислиш.

Обаче е трудно, щото ако сама измислиш определение, ще разбереш идеята за зависимия произход.

Ако порядъка е обективен, как да обясним хаоса. Ако хаосът е обективен, как да обясним порядъка.

Оттук и идеята за не крайност и Правилния възглед

преди 1 минута, Реджеп Иведик написа:

Опитай да измислиш определение за порядък и ще разбереш. Да измислиш.

Много искаш сега, и да измислям определение за порядък :) И безплатно при това, ентусиазмът ми привърши. Не разбирам какво искаш да кажеш, че в думите на Диоид има дълбок непроницаем смисъл както са си, а не че се е опетлал и е писал, като че ли се подразбира какво имал предвид. 

току-що, witness написа:

Много искаш сега, и да измислям определение за порядък :) И безплатно при това, ентусиазмът ми привърши. Не разбирам какво искаш да кажеш, че в думите на Диоид има дълбок непроницаем смисъл както са си, а не че се е опетлал и е писал, като че ли се подразбира какво имал предвид. 

Ми аз го поразпитах първо, преди да дам оценка.

Но не това е важното, и не за мен измисли определение, а за себе си, това имам предвид. Измисли

преди 7 минути, Реджеп Иведик написа:

Но не това е важното, и не за мен измисли определение, а за себе си, това имам предвид. Измисли

Нищо не може да се измисли без порядък! Доволен ли си от опита?) 

Надявам се, че по-нататък се подразбира - че самото мислене се основава на порядък, който изглежда наложен отпреди да започне самото мислене... Ако има такова, разбира се. Но, дори хаотичното и неплодотворното мислене също изисква огромен порядък, който го прави възможно.

преди 27 минути, Реджеп Иведик написа:

Обаче е трудно, щото ако сама измислиш определение, ще разбереш идеята за зависимия произход.

Това го написа после и не го видях. Като го видях пак не схванах връзката, защо намесваш зависимия произход, не че в будизма той не е замесен навсякъде... Но в контекста на сегашното не знам каква е връзката между измислянето на определение за порядък и зав. произход - догадка, защото започва с невежеството?

• Автор
преди 1 час, witness написа:

"свят"?

Под свят се ограничавам в обозримите неща които заобикалят човека. (Природа, животни, близкия космос и т.н.) Да в едно далечно бъдеще може би човек ще в състояние да промени и вселената или някаква част от нея. Човешкото общество живее към момента живее в тоя свят и със своята си дейност указва влияние на същия. Да, при определени условия "вътрешния мир" може да се разглежда като един собствен "микро" свят.

И откъде накъде техниката ще е лишена от порядък

Нещо не схващам....

на ‎14‎.‎7‎.‎2018‎ г. в 10:21, ДиоиД написа:

...

В днешно време в ерата на значителен напредък в техниката същата оказва голямо влияние върху порядъка по който се развива света.

...

къде точно видя, че техниката е лишена от порядък???

Към минал момент е имало някакъв порядък върху който техниката оказва влияние и трансформира в нов порядък....

сциентизъм

От лаф моабета определено минавайки през атеизма темата лека полека се отклони във една философия за религията. Признавам, ако в раздела философия има някаква тема за религията, то не направих справка във въпросния, защото там се обсъждат определени теми, които са с по общ характер, а не някакви частни производни, при положение, че има отделен раздел за религия, мистика, езотерика.

За което искрено се извинявам.

Явно търсачката във форума нещо ме е подвела.

Сциентизмът е философско течение. Един от компонентите на религията може да се каже е философията за кое е порядък (порядъчно, праведно) и кое не е. 

Да, може да се разглежда като вид религия. До колко е нова и позната е друг въпрос.

Користната ми цел поставяйки темата бе да разчупя стереотипа на действащите към момента религия, мистика и езотерика и в частност да видя дали "техниците", а не "научните хора" са новите месии в определянето на битието и житието на обикновените миряни (невежи).  

преди 21 часа, ДиоиД написа:

Да разбирам ли, че трябва да има личност или месия който да начертае насоката на порядъка? 

историята на религиите показва че има лидер за   следване.

• Автор
преди 15 минути, Yvan Sergeev написа:

лидер

Възможно ли да са няколко обединени в някаква задруга (гилдия, организация, затворено общество и т.н. с определен председател)?

Историята също така показва разделяне на светската власт и духовната власт, в момента когато духовенството (клира) вижда, че не може да се справи с отговорността за случващото сред обществото в световен мащаб.

преди 1 минута, ДиоиД написа:

Възможно ли да са няколко обединени в някаква задруга (гилдия, организация, затворено общество и т.н.)?

не

масовата отговорност води до масова безотговорност

за това лидера е един и ако нещата не вървят му пада главата и идва друг лидер с друга идеология (  религия)

човек много може да научи от природата

примерно пчелите има една царица.

има дискусии около числото 3

но то е за да се раздели отговорността на 3 части но които следват цялата окръжност

когато обединиш 3 фази се получава 0

• Автор
преди 3 минути, Yvan Sergeev написа:

когато обединиш 3 фази се получава 0

Това определено ми хареса.... ;) Макар, че по една или друга причина по обичам ;)  то като говорим за светата 3-ка всико останала е без значения - 11 по моемо... ;) и ще си позволя малко лирика .... ако до едно добро същество застане още едно.... :)

преди 45 минути, ДиоиД написа:

къде точно видя, че техниката е лишена от порядък???

Никъде, извинявай, сега видях, че не съм прочела правилно. 

преди 45 минути, ДиоиД написа:

От лаф моабета определено минавайки през атеизма темата лека полека се отклони във една философия за религията.

Не е било по твоя инициатива отклонението към тия омръзнали (тук) обсъждания, от самото начало  наистина поставяш въпрос за вярата в освобождаващото действие на т.нар технически прогрес върху живота на обществото и дали е основателна. Той е стар въпрос, впрочем, а и като имаме предвид, че религия буквално означава "обратна връзка", не е много подходящо това вярване (по-скоро съмнителна надежда) да се нарича религия - защото няма към какво да ни връща въпросният прогрес, ами все повече очевидно ни върти в някаква месомелачка, все по-навътре към някакъв тъмен и вечно бягащ хоризонт. И т.н....

Аз нямам нищо против полезната служба на техническите изобретения, ние хората просто злоупотребяваме с всичко и даже да го знаем не можем да се спрем, щото не знаем как да се спрем. Сами себе си. 

преди 54 минути, ДиоиД написа:

Користната ми цел поставяйки темата бе да разчупя стереотипа на действащите към момента религия, мистика и езотерика и в частност да видя дали "техниците", а не "научните хора" са новите месии в определянето на битието и житието на обикновените миряни (невежи).  

Да, разбирам. Но ТЕхниците винаги отклоняват въпроса към някакви хипотетични вярващи и религии, които даже не си правят труда да разберат. Изобретателите на технически играчки са обслужващ персонал, какви месии, хора като всички нас, занимават се с каквото могат и им харесва. За месии, или хора с мисия, може да се мислят едни други техници, само че техници на съзнанието. И не говоря за религии, ами за психо-науки разни, които имат приложение в реклама, пропаганда и т.н. Смартфоните само улесняват процесите и ги ускоряват.

• Автор
преди 36 минути, witness написа:

върти в някаква месомелачка

Винаги сме се въртели в нещо, а дали е месомелачка или друго е друг въпрос, темпа на въртене се е увеличил....

В повечето себе-управляващи системи се поставят определени звена, които да върнат, т.е. да дадат "обратна връзка", но при това масово "производство" на религии на кого му пука, че няма така наречената връзка (звено) и т.н.

Ето при Православното Християнство това е отеца, при Католицизмът е падре ако не лъжа.... и т.н.

В така наречената "научна-религия" или "техно-религия" (особено научната) високомерието спрямо невежите е стигнало своя ако не апогей, то една много голяма стойност, а някой възползвайки се от въпросните невежи ги подлага на какви ли не манипулации, унижения и т.н.

Да, до известна степен това е продиктувано от политиката, но като че ли в самата наука нахлуха политолози и "окупираха властта".... Науката се разцепи на фракции, по същия начин е и при техниците само че там властта я окупираха така наречените ИТ-специалисти... както им викам на въпросните - Ай Ти да го свършиш.... :) 

Към същите когато проявиш някакво "имагинерно" високомерие започват да ритат като "заклано пиле", но това е друга тема...

По мое мнение именно заради високомерието на по-знаещите е усещането, че сме в месомелачка.... :) 

преди 3 часа, Хитрейшио написа:

Божествената намеса е едно много лесно оправдание за измиване на човешката безотговорност.

Така е, но както сам виждаш, в това няма нищо божествено. Измиването на ръцете е измислено от човек, не от Бог. Името на въпросния човек е Пилат Понтийски.

преди 13 часа, ДиоиД написа:

Интересна гледна точка.

Какво и е интересното.Това е просто констатация на фактите.Всяка  тд система достига своето равновесно положение.Колкото и каквато и да е технология това е неумолимият изход от прогреса.Как при това положение вярата в прогреса да е нещо друго освен наивност.  

• Автор
преди 34 минути, badr написа:

Всяка  тд система

Да, и според теб всичко е ТД.

Т.е. истината е в ТД.

Освен ако не разглеждаш въпросната система като затворена.

Именно защото има безкрайност, то по същество считащ същата меродавна, което е по своему е мироглед, а това е компонент на религията.

Но нима по същия начин както навремето определена религия е анатемосвала, и дори е премахвала определени индивиди защото са мислели различно или не са споделяли въпросните схващания, си склонен да отречеш незнанието си в друг сорт система? 

Може примерно СД система да е .... която в частност фигурира и ТД....

преди 2 часа, ДиоиД написа:

Да, и според теб всичко е ТД.

Т.е. истината е в ТД.

Освен ако не разглеждаш въпросната система като затворена.

Именно защото има безкрайност, то по същество считащ същата меродавна, което е по своему е мироглед, а това е компонент на религията.

Но нима по същия начин както навремето определена религия е анатемосвала, и дори е премахвала определени индивиди защото са мислели различно или не са споделяли въпросните схващания, си склонен да отречеш незнанието си в друг сорт система? 

Може примерно СД система да е .... която в частност фигурира и ТД....

Ами според науката физика целия материален свят си е ТД.Съответно истината за техническия прогрес се изразява именно от ТД.А вселената разглеждам като изолирана система.Не виждам основания да я разглеждам иначе.

Не  знам какво означава СД?

Не зная и какво си мислиш, че отричам, че стигаш дори до аналогии с премахване, но това което твърдя, го твърди науката.А онези които вярват в технологиите като панацея ги очаква горчиво разочарование.Такива хора, а  тук такъв е  нашия  Хитрейшо, нямат  елементарни научни познания.Затова в техните глави прогреса е надарен с  мистичното  свойство да решава всякакви проблеми 

преди 1 час, badr написа:

Ами според науката физика целия материален свят си е ТД.

Не съм съгласен. Но мисля, че това не е от значение. Както не са от значение резултатите от експериментите, в която и да било наука. 

преди 1 час, badr написа:

А вселената разглеждам като изолирана система.Не виждам основания да я разглеждам иначе.

Защо не виждаш основания да я разглеждаш иначе ? И пак това не е най важното. Да допуснем, че за себе си си убеден, че е така както казваш. Мислиш ли, че Бог споделя твоите виждания относно устройството на света ?

Или казано по друг начин, не мислиш ли че опитите (имам предвид конструктивните), да се аргументираме с постиженията в области от една или друга наука  не са наивни, предвид същността на научната дейност, научния метод, свързан пряко с непосредствените субективни наблюдения на индивиди от конкретен биологически вид, пък били те и хабилитирани.

С деструктивна аргументация, съм съгласен, но само във формата на беседа със заблудени, иначе за собствено ползване, не ми харесва и нея да ползвам, все пак конструктивно и деструктивно възникват зависимо.

Според известния физик Вернер Хайзенберг, автор на трактата "Философия и физика",  носител на нобелова награда за физика за 1932 година, е безсмислено да се разсъждава по посока на това, как науката би могла да бъде валидирана от друг биологичен вид, или някакви други форми на "разумен" живот, като изследване на обективната реалност. Пак според същия правилото в Копенхагенската школа било "мълчи и пресмятай", като тук под мълчи се разбира не изказвай крайни метафизически възгледи на базата на един или друг научен експеримрнт или научно постижение или теория.

чалга религията забравихте

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.