Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как да пишем правилно

Featured Replies

Ще се научим да пишем правилно като посещаваме редовно чаовете по български език до седми клас :wub:

• Отговори 527
  • Прегледи 268,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Mistress Linda
    Mistress Linda

пунктУация

• Дефис се казва. В цялата тема.

• Trichocephalus
    Trichocephalus

ПО въпроса с пълния и празния член  :   Сутринта някой във Фейсбук беше постнал (цитирам дословно): „И сам война е войн“.  Отдолу никой не беше написал: „Моля?!“ В смисъл - войната е мъж и е сам, и е

Ще се научим да пишем правилно като посещаваме редовно чаовете по български език до седми клас :wub:

Пф, това съвсем не е гаранция за грамотност! Аз може и да съм ги посещавала, ама да съм броила мухите в стаята, докато учителката е обяснявала...

Редактирано от Leslie_ (преглед на промените)

Тогава повече четене на книжки и малко мисъл по време на писане. А между другото сегашната ми госпожа по БЕЛ ни каза много добър начин за да различаваме къде трябва да има кратък и пълен член. Заместваме съществителните в изречението с "той" или "него". Съществителните, които сме заместили с "той" се членуват с пълен член, а останалите с кратък.

Да, така е, това е доста популярен начин за разпознаване къде трябва да има пълен, и къде кратък член. Но правилното писане не опира само до това. От всичките форуми на музикални сайтове, където влизам най-често срещаната, и съответно най-дразнещата ме правописна грешка е "тАрся ". Като я видя и направо подивявам Публикувано изображение:)Публикувано изображение

Не само "тАрся", но и "кАде", "сАм", пропуснато "з" или "с" в думи с представка, не се употребява главна буква в началото на изречението и други елементарни грешки. Първите може би са повлияни от писането на латиница и вече установения навик за "ъ" да се използва "а", но за останалите няма оправдание.

Някога употребата на "ъ" се избягваше, защото било признак, че си от село (а повечето граждани си бяха от там). Кой да им каже за тъмното А. Сега като се насложи, че чатър-поколението не може да пише на латиници нито Ю, нито Я, нито Ъ .... и става така! Колкото в преводите, та те се правят от същите тийнейджъри. Дори и филолози да са, както тук известния преводача на Скайп, но пък до скоро имахме честта само "български език" да беше с малка буква!! За разлика от ВСИЧКИ други. Но от него какво ли не може да се очаква, той развивал езика!

Не само "тАрся", но и "кАде", "сАм", пропуснато "з" или "с" в думи с представка, не се употребява главна буква в началото на изречението и други елементарни грешки. Първите може би са повлияни от писането на латиница и вече установения навик за "ъ" да се използва "а", но за останалите няма оправдание.

Аз и хора, които пишат "аз" със "с" съм виждала. No comment.

И все пак, съгласи се, че скайп не е оправдание да не пишеш грамотно! И аз имам скайп, но не пиша така и на кирилица...

Тогава повече четене на книжки и малко мисъл по време на писане. А между другото сегашната ми госпожа по БЕЛ ни каза много добър начин за да различаваме къде трябва да има кратък и пълен член. Заместваме съществителните в изречението с "той" или "него". Съществителните, които сме заместили с "той" се членуват с пълен член, а останалите с кратък.

Явно не си чел много-много из тази тема. Това вече сме го коментирали за пълните членове ;) А и граматиката ни далеч не е само това. Чувал ли си за препинателни знаци като тире, запетаи, многоточия и т.н. Не знам дали си, но ти хич не ги използваш...

Аз и хора, които пишат "аз" със "с" съм виждала. No comment.

И все пак, съгласи се, че скайп не е оправдание да не пишеш грамотно! И аз имам скайп, но не пиша така и на кирилица...

Разбира се, че не оправдание. Нито форумите са такова. Който има желание да научи нещо, да пише правилно, го прави. Който няма, съответно не го прави и така

Никой няма извинение, че пише на латиница. Това е глупост, начин, заради който всички забравяме да пишем грамотно на собствения си език. Нищо чудно, че направиха онази промняна в конституцията. Български език ли??! ZA KAKVO NI E?

Никой няма извинение, че пише на латиница.

Никого не оправдавам. Просто гледам обективно на нещата и казвам, че тази грешка МОЖЕ БИ е повлияна от латиницата, но не я ОПРАВДАВАМ или ОМАЛОВАЖАВАМ. Докато другите грешки явно са от незнание. Ако се отделяха повече часове по БЕЛ, както по АЕ и др. чужди езици, нямаше да има чак толкова много неграмотни хора.

Не знам как би могъл да бъде разрешен проблема с нарастващия брой неграмотници, (или броят винаги си е бил голям, просто някои сега се проявяват...) но знам, че повече часове в даскалото няма да помогнат. Няма ли желание, няма смисъл от излишни часове. Щом някои хора сами не осъзнават нуждата от това да са грамотни, то тогава, колкото и акъл да им се налива в главата, полза няма да има.

Редактирано от Leslie_ (преглед на промените)

Напълно си права, но не мислиш ли, че ако се отделяше малко повече време на БГ граматика, нямаше нивото ни да е чак толкова ниско. Прави ми впечатление, че часовете по чуждите езици понякога са много повече от тези по БЕ. Не е нормално да се отделя повече внимание на чуждия език, а нашият роден да се занемарява. Но иначе да, щом като човек не иска да се научи, никой не би могъл да му налее знанията в главата. Жлко, но факт.

Дразни ме грешката на Й при думи като: чийто, който, които, чий. Затова ще дам едно простичко правило: Мъжки род - ЧИЙ - Ученикът, чиЙто успех беше най-висок, влезе в Университета. Мъжки род - КОЙ - Ученикът, коЙто имаше най-висок успех, влезе в Университета. Множествено число - КОИ - Учениците, коИто учиха много, влязоха (Правилната форма е Влязох!) в Университета. Множествено число - ЧИИ - Учениците, чиИто упражнения бяха верни, получиха шестици! Поздрави! П.С. Ш не е 6 и Ч не е 4!

Редактирано от BoByS (преглед на промените)

Това важи и в пълна сила за думи, които завършват на -ий Приемрно "стадий"-в ед.ч., но "стадии"-в мн.ч. (сега не мога да се сетя за друг пример)

Да, така е, това е доста популярен начин за разпознаване къде трябва да има пълен, и къде кратък член. Но правилното писане не опира само до това. От всичките форуми на музикални сайтове, където влизам най-често срещаната, и съответно най-дразнещата ме правописна грешка е "тАрся ". Като я видя и направо подивявам Публикувано изображение:DПубликувано изображение

Аз пък подивявам като видя множествено число с Й - от Й минава в И - ама де толкоз време за учене

- някоЙ хора

УжЪс

Като стана на въпрос за това Й, преминаващо в И в мн. ч., се сещам, че миналото лято на вратата на един магазин беше сложен следният надпис: "ХавлиЙ - 6лв." Не зная дали за смях, или за плач си беше това. Толкова елементарни правила, а да не могат да се научат!

• 3 седмици по-късно...

Мойте искрени благодарности на учителят, който го е написал това. Научих доста неща, които не знаех. Освен това използвах много от тях днес.... мерси!

Редактирано от Phonomania (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Пиша в темата за да дам кураж на другите да я ползват или да ме убедят, че не се отдава значение на онова което тя цели.

Извинявам се, че нямам време да се връщам назад, но ето нещо от днес-вчера.

Със зелено ще отбелязвам правилното, с червено-погрешното:

вегетарианец

Това щях да приема за неволна грешка, ако не срещах непрестанно:

немога, незнам, нестава...

осещам

Редактирано от neredoven (преглед на промените)

Темата ще е интересна и полезна. Самата аз имам погрешно запаметени думи в българският език.

Имайте в предвид, че някой от грешките са чисто механични, за това се надявам темата да не се превърне в място за заяждане на дребно.

Идеята е интересна, стига да има кой да му се занимава.

Поздрави.

Поздрави и на теб. Да те почвам ли?

По-правилно в българския език е да се казва "имам предвид"- без "в"-то. В твоето изречение е по-правилно да напишеш "затова" слято, защото е наречие :yanim: Наречието е дума, която пояснява действието или глагола. Може да се открие, задавайки въпрос към действието. Т.Е. "защо се надявам" и отговорът е "затова се надявам"

И накрая по-добре е да кажеш "Стига да има на кого да му се занимава"

Хубава е темата, макар според мен посочената от Мадона може да се използва със същата цел :clap:

немога, незнам, нестава...

А това мен направо ме вбесява. Повече срещам "не мога", "не става" написани отделно, но стане ли дума за "не знам", все слято го срещам, а защо не знам

Редактирано от potrebitel (преглед на промените)

Ей, решавайте искате ли я тази тема или не!

Ако не да я съединявам с вече посочената.

Гале, за имам "предид" Публикувано изображение

В смисъл аз нямам, кой знае каква езикова култура, последно учихме български език първият срок на 6-ти клас, но убий ме за пръв път чувам имам "предид" без "в". Публикувано изображение

Най-често срещаната е неправенето на разлика между пълен и кратък член - масово липсва такъв, както и слагането му там, където не му е мястото (Хе, тъкмо слушам по БНТ, че "за кметът на Петрич"... нещо си). Други - пълното незачитане и незнание на пунктуацията - запетаи там, където не се необходими, и обратно; й в множественото число; бъркането на "кой" и "кого"; гореспоменатите незнам и немога, и вместо й при кратка форма на притежателно местоимение и т.н.; за в/във и за с/със да не говорим... Във всеки втори пост виждам нещо такова.

Редактирано от Wankata (преглед на промените)

Би, Галя имаше предвид следното ти изказване :

.........

Имайте в ,предвид че някой от грешките са чисто механични

......

а тя самата е изпуснала "в"-то при писането си Публикувано изображение

p.s.лично аз редактирах поста си, защото след като го публикувах-установих точно три правописни грешки, при бързото писане по клавиатурата.

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

p.s.лично аз редактирах поста си, защото след като го публикувах-установих точно три правописни грешки, при бързото писане по клавиатурата.

Редовно правя грешки в бързането си. Виждам ги в последствие и не винаги редактирам поста си в бързината :huh:.

А грешката си сега я виждам - явно наистина някой трябва да ми я покаже.

Ванката е прав - това са най-често срещаните грешки. За другите не знам, но лично аз и до ден днешен не се оправям с пълните и кратките членове :). Не ме е срам да си го призная.

Публикувано изображение Вярно- говоря за "в"-то, а самата аз съм го оплескала, ама се редактирах, та имах предвид, че се пише само предвид :P

p.s.лично аз редактирах поста си, защото след като го публикувах, установих точно три правописни грешки, при бързото писане по клавиатурата.

С тия тирета оправия нямаш. Даже пусках статия, посветена на тях Публикувано изображение

Мисля, че темата ми не беше разбрана. Нямам намерение да повтарям какво целеше тя. Само ще повторя какъв вид трябваше да има. СБИТ. Исках да бъдат изредени 200 грешни думи на една страница. Защо? Отговорът на този въпрос се съдържа и в отговора на въпроса "Защо няма да пиша в тази тема?". Защото нямам нито времето, нито желанието да преглеждам 15 страници. Това ще е чувството и на всеки озовал се тук случайно!!! Настоящата тема е прекрасна, но тя изрежда правила и нейното нормално състояние би трябвало да е ЗАТВОРЕНА. Аз исках друго. Какво? Писал съм го вече...

Оул... сега виждам, че основанията за обособяването на темата ми които съм дал са изтрити. Ами честито!

Редактирано от neredoven (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.