Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как да пишем правилно

Featured Replies

Мисля, че темата ми не беше разбрана. Нямам намерение да повтарям какво целеше тя. Само ще повторя какъв вид трябваше да има. СБИТ. Исках да бъдат изредени 200 грешни думи на една страница. Защо? Отговорът на този въпрос се съдържа и в отговора на въпроса "Защо няма да пиша в тази тема?". Защото нямам нито времето, нито желанието да преглеждам 15 страници. Това ще е чувството и на всеки озовал се тук случайно!!! Настоящата тема е прекрасна, но тя изрежда правила и нейното нормално състояние би трябвало да е ЗАТВОРЕНА. Аз исках друго. Какво? Писал съм го вече...

Оул... сега виждам, че основанията за обособяването на темата ми които съм дал са изтрити. Ами честито!

Идеята на твоята тема, спокойно може да е реализирана и тук - не го приемай за заяждане, просто казвам.

Оставих я, но се оказа, че не съм аз единствената, която мисли, че мястото й е по-скоро тук.

Трябваше да изтрия постовете, които не се връзват с тази тема и го направих.

Разбира се, с удоволствие бих те уведомила, но ти си блокирал личните си съобщения.

Нямам какво повече да ти кажа.

Поздрави :).

• Отговори 527
  • Прегледи 268,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Mistress Linda
    Mistress Linda

пунктУация

• Дефис се казва. В цялата тема.

• Trichocephalus
    Trichocephalus

ПО въпроса с пълния и празния член  :   Сутринта някой във Фейсбук беше постнал (цитирам дословно): „И сам война е войн“.  Отдолу никой не беше написал: „Моля?!“ В смисъл - войната е мъж и е сам, и е

Мисля, че темата ми не беше разбрана. Нямам намерение да повтарям какво целеше тя. Само ще повторя какъв вид трябваше да има. СБИТ. Исках да бъдат изредени 200 грешни думи на една страница. Защо? Отговорът на този въпрос се съдържа и в отговора на въпроса "Защо няма да пиша в тази тема?". Защото нямам нито времето, нито желанието да преглеждам 15 страници. Това ще е чувството и на всеки озовал се тук случайно!!! Настоящата тема е прекрасна, но тя изрежда правила и нейното нормално състояние би трябвало да е ЗАТВОРЕНА. Аз исках друго. Какво? Писал съм го вече...

Оул... сега виждам, че основанията за обособяването на темата ми които съм дал са изтрити. Ами честито!

няколко човека бяхме дали мнение кое за къде е...

какъв ти е проблема не разбирам...

защо не се опиташ да уважиш малко труда на другите...

виж от кога е тази и я прочети...

ако егото ти е засегнато, не е тук мястото да изправяш криви краставици...

не стига, че ни питат демократично какво мислим, ами и недоволни...

както каза шефа в една друга тема, докато сме потребители и не си плащаме за услугите, ще се съобразяваме с модераторите, които хвърлят безумен денонощен труд, за да са такива чисти и пригледни форумите...

който не му изнася - има бутон докладвай и бутон изход на едно място по тялото на петела...

лека нощ и приятни сънища...

Идеята на твоята тема, спокойно може да е реализирана и тук - не го приемай за заяждане, просто казвам.

Оставих я, но се оказа, че не съм аз единствената, която мисли, че мястото й е по-скоро тук.

Трябваше да изтрия постовете, които не се връзват с тази тема и го направих.

Разбира се, с удоволствие бих те уведомила, но ти си блокирал личните си съобщения.

Нямам какво повече да ти кажа.

Поздрави :).

С какво уведомяването ще предотврати унищожаването на една добра инициатива?

виж от кога е тази и я прочети...

Мисля, че бях ясен. Нямам намерение да ровя из толкова материал. Мисля, че не съм единствен.

Редактирано от neredoven (преглед на промените)

С какво уведомяването ще предотврати унищожаването на една добра инициатива?

neredoven, да щеше да предотвратиш не унищожаването на една добра инициатива, а целият този цирк, в който се превърна въпросното съединяване на темите.

Както винаги правя, свързвам се с хората на лични съобщения, така бих сторила и в твоят случай. Щяхме да го обсъдим, и като автор на темата щях да се съобразя с теб и да изтъкна причини темата ти да не бъде съединявана с тази. Но както вече казах нямах чисто техническата възможност да се свържа с теб (за което не съм виновна аз), за това се получи така. Съобразих се не с твоето мнение, а с това на останалите потребители, както и с моето.

Няма какви по-точни обяснения да ти дам от тези.

Следващите постове, които не са по темата ще се трият!

Поздрави и лека вечер. ;)

Аз се чудя, как се пише правилно - "повод" в множествено число... "Повода" или "поводи" ?

Редактирано от needsleep (преглед на промените)

И по двата начина, но не са дублети. "Повода" е остатък от двойнствено число, все още се употребява само за две лица/два предмета - (два) по̀вода. За всичко останало над две правилната форма е "по̀води". по̀вод, (два) по̀вода, мн. ч. по̀води.

Редактирано от Wankata (преглед на промените)

Аз се чудя, как се пише правилно - "повод" в множествено число...

"Повода" или "поводи" ?

По-скоро тук става дума за бройната форма на думите в м.р. Освен множествено число тези думи си имат и бройна форма :question:.

Тя се използва задължително при думи, които са нелица, както и в случая. Особено след "няколко, николко, колко.."

т.е. "няколко поввода", "колко повода"...

А думите пък, които са и лица, могат да ползват както бройната си форма, така и множественото число.

Пример: "Пет пътника", но може и "Пет пътници", "Колко учителя" или "Колко учители"

Само след думите "Повече", "Всички" и "Много" и за лица, и за нелица се използва само бройнта форма

Пример: " Много часовници", "Всички ученици"

Надявам се да съм била доататъчно ясна и да съм помогнала. :lol6:

• 3 седмици по-късно...

Това дали би било полезно ?

http://bgoffice.sourceforge.net/grammar/on...translator.html

Днес, например, се загледах в авторитетно, претенциозно написано мнение. Впечатлена съм от написаната дума " ИСТОК". Та: напишете я в бялото прозорче и отговорът е за вас.

Редактирано от коя съм? (преглед на промените)

Като видях въпроса за множественото число и се сетих нещо. Мен отдавна ме мъчи и дразни един надпис по сергиите на пазара, особено сега през лятотто, когато ги посещавам по-често. Ето за какво става дума: купчина домати на масата и между тях се мъдри следната табелка - "Български домат".... Дори съм срещал и бивши и дори настоящи учителки, продаващи на пазара с подобен "надпис" по стоката си ;)

To това не може да се нсрече грешка. Защото видът или сортът на домата е еди-какъв си. Води се "червен домат" или, както на село му казват, "домат биволско сърце". И затова го пишат "домат", а не "домати" :P

имам питане : пекан или печен? едно време му се казваше той или тя е "печен/а", а сега май казват "пекан/а", с което малко не мога да свикна.

И двете стават.. първото, ако човека е готин. А второто, ако е сготвен добре или е стоял прекалено на плажа Публикувано изображение

Това дали би било полезно ?

http://bgoffice.sourceforge.net/grammar/on...translator.html

...

Благодаря, но съм грамотен.

Не ми е ясно тук ли е мястото да питам, но ако не е изтрито ще разбера, че е.

Доколкото знам в българският език няма думи като "докторка" и "колежка", та на какво основание има думи като "приятелка"? Или няма :blink:

имам питане : пекан или печен?

едно време му се казваше той или тя е "печен/а", а сега май казват "пекан/а", с което малко не мога да свикна.

В жаргона няма такива граматически правила каквито търсиш.

Доколкото знам в българския език няма думи като "докторка" и "колежка", та на какво основание има думи като "приятелка"? Или няма :)

Доколкото знам, преди се използваха и "лекарка" и "колежка", но вече не. Май всичко идва от еманципацията и желанието всички да са равни. Та, вече и към жена трябвало да се обръщаш с "колега", макар че според мен това е смешно, ама това си е само мое мнение. И може би и за "приятелка" е същото, но тази дума поне все още масово си се използва, и то не само говоримо :P

Редактирано от potrebitel (преглед на промените)

Имам нужда от малко помощ... Някой, който е по-сигурен от мен в граматиката си ще бъде ли така добър да ми прочете и редактира едно текстче от 15-тина страници... Ако има някой желаещ да драсне ЛС, защото не желая да го поствам цялото тук.

Имам една малка забележка към доста от съфорумниците : често забелязвам,че се греши поставянето на тире след "по". Пример - по-бански, по-фехтовка и т.н. А това не е правилно. Тире след "по" се използва само в случаите,когато тази частица изразява някакво сравнение : по-добър,по-силен,по-млад и т.н. Разбрахте ме...

Имам една малка забележка към доста от съфорумниците : често забелязвам,че се греши поставянето на тире след "по". Пример - по-бански, по-фехтовка и т.н. А това не е правилно. Тире след "по" се използва само в случаите,когато тази частица изразява някакво сравнение : по-добър,по-силен,по-млад и т.н. Разбрахте ме...

Да кажем (с точният термин) - сравнтелна степен е "по-"

Имам една малка забележка към доста от съфорумците : често забелязвам,че се греши поставянето на тире след "по". Пример - по-бански, по-фехтовка и т.н. А това не е правилно. Тире след "по" се използва само в случаите,когато тази частица изразява някакво сравнение : по-добър,по-силен,по-млад и т.н. Разбрахте ме...

А на мен относно тирето ми прави друго впечатление. Поставят го в случаи като този:

"Ако искаш- ще дойда"

"Ако ти липсва нещо- погрижи се да не е така"

А, знаете, в изречение, започващо с "ако" (а може и да не започва непременно с него, а да е вътре в самото изречение),когато завърши подчиненото изречение, не се поставя тире, а запетая. Т.е.,изреченията трябва да изглеждат така:

"Ако искаш, ще дойда"

"Ако ти липсва нещо, погрижи се да не е така"

Тире се поставя при превръщане на пряка в непряка реч. И когато разгръщаш или обобщаваш нещо. Ама много хора го поставят, където им падне :huh:

Редактирано от potrebitel (преглед на промените)

Галя,не мисля,че съфорумиците звучи добре. Според мен би било правилно да се каже "съфорумниците",или пък "съфорумците" :huh:

Галя,не мисля,че съфорумиците звучи добре. Според мен би било правилно да се каже "съфорумниците",или пък "съфорумците" :P

Ох, пак от бързане съм се омотала Публикувано изображение Исках да го коригирам и да стане съфорумците ;) T.E. да е без "н"-то

A защо пишем ДЖуДЖе или ДЗифт? Я го произнесете!? Тъпо! По-правилно е да си ВЪРНЕМ кирилските букви за [дж] = џ и за [дз] = ѕ Трябва да премахнем никому ненужната буква ь и да си я заместваме с достатъчната за омекотяване както на гласни така и на съгласни й. Също така я и ю са излишни, НО ц е необхдима и незаменима с тс. я = йа ю = йу На наддалите вой ще кажа, къде ни е буквата за йе: йерархия, йезуит какво им е по различното от ябълка = йабълка и емблематичната ютия = йутийа Защо някои идоти преди нас махнаха џ и ѕ от нашата азбука, а оставиха допотопния ь? Щ също е ненужна и спокойно може да се замести от шт: ноштта ништо Не виждам разлика в произнасянето, изписани по моя начин. Обаче ц си е ц и е незаменима. Защото царевица и тсаревитса не звучат еднакво. Прав ли съм? Прав съм разбира се!

Доколкото знам в българският език няма думи като "докторка" и "колежка", та на какво основание има думи като "приятелка"? Или няма :angry:

Разговорно

:wub:

Толкова думи няма в речника-ум да ти зайде просто

A защо пишем ДЖуДЖе или ДЗифт? Я го произнесете!?

Тъпо!

По-правилно е да си ВЪРНЕМ кирилските букви за [дж] = џ

и за [дз] = ѕ

Трябва да премахнем никому ненужната буква ь и да си я заместваме с достатъчната за омекотяване

както на гласни така и на съгласни й.

Също така я и ю са излишни, НО ц е необхдима и незаменима с тс.

я = йа

ю = йу

На наддалите вой ще кажа, къде ни е буквата за йе: йерархия, йезуит

какво им е по различното от ябълка = йабълка

и емблематичната ютия = йутийа

Защо някои идоти преди нас махнаха џ и ѕ от нашата азбука, а оставиха допотопния ь?

Щ също е ненужна и спокойно може да се замести от шт:

ноштта

ништо

Не виждам разлика в произнасянето, изписани по моя начин.

Обаче ц си е ц и е незаменима. Защото царевица и тсаревитса не звучат еднакво.

Прав ли съм? Прав съм разбира се!

Хмм.

А как ще напишеш и произнесеш "бельо", да речем? А "ревю", "интервю"? На мен "ревйу" или "интревйу" хич не ми зучат добре, ама хич

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.