Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ползата от това, хората да са типизирани. За зодиите и други потребни класификации

Препоръчан отговор

преди 1 час, petie1 написа:

БСП не е категория а нещо като фирма например Кауфланд категория е да речем социалист адвокат лекар и др

Добре. 

А пък да си призная, с изреждането "адвокат, лекар" ме изпреварихте- мислех утре да пиша за опростяване на общуването чрез приписване на качества на личност, принадлежаща на някоя професия според нашата представа за професията. Този ми стереотип ме кара да си мисля, че полицаите са смели, съдиите корумпирани, шофьорите пияници, поповете образовани. Примерно, де. Пък то не е така, както и не всички Риби са невероятно проницателни.

Стереотипи.

... и още нещо. 

Категоризиране по партиен признак е реалност. Още Алеко: Б.Г у Иречека-  "Ти май, май си консерва". Т.е. героят мисли със стереотипи, че консерваторите са едикакви си и прогнозира към коя категория принадлежи събеседника му. Имам предвид, че такава категоризация помага да опростим представата и отношението си към отсрещния. При това възниква усложнението- а ако героят си промени партията- ако сега вика "Горе Стамболов", а после "Долу Стамболов", то как да го възприемаме, как така до вчера беше либерален, а днес е консервативен? 

А пък за фирмата Кауфланд, защо да нямаме своя категоризация за тези от Кауфланд по отношение на тези от Фантастико и да смятаме, че примерно едните са по- лукави, примерно? Могат да съществуват всякакви класификационни признаци и съответно наши верни или неверни стереотипи за това.

А?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 20 минути, Търсещ истини написа:

А пък за фирмата Кауфланд, защо да нямаме своя категоризация за тези от Кауфланд по отношение на тези от Фантастико и да смятаме, че примерно едните са по- лукави, примерно? Могат да съществуват всякакви класификационни признаци и съответно наши верни или неверни стереотипи за това.

А?

аааа за Фантастико да не съм чула лошо ей - че само него си имаме в района

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 7 минути, haidukpikaso написа:

аааа за Фантастико да не съм чула лошо ей - че само него си имаме в района

По повод зодията ви. Просто предположете (после Гугъл ще даде отговора) За Стрелец или Риби се отнася

Цитат

"Вие сте с ярка индивидуалност и независим нрав"

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, Търсещ истини написа:

По повод зодията ви. Просто предположете (после Гугъл ще даде отговора) За Стрелец или Риби се отнася

за Стрелец разбира се - аз съм Стрелец

:)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, haidukpikaso написа:

за Стрелец разбира се - аз съм Стрелец

:)

Риби, разбира се - https://www.astrohoroscope.info/personal 12.htm. А може би за съвсем друга категория и класификация.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 39 минути, Търсещ истини написа:

Добре. 

А пък да си призная, с изреждането "адвокат, лекар" ме изпреварихте- мислех утре да пиша за опростяване на общуването чрез приписване на качества на личност, принадлежаща на някоя професия според нашата представа за професията. Този ми стереотип ме кара да си мисля, че полицаите са смели, съдиите корумпирани, шофьорите пияници, поповете образовани. Примерно, де. Пък то не е така, както и не всички Риби са невероятно проницателни.

Стереотипи.

... и още нещо. 

Категоризиране по партиен признак е реалност. Още Алеко: Б.Г у Иречека-  "Ти май, май си консерва". Т.е. героят мисли със стереотипи, че консерваторите са едикакви си и прогнозира към коя категория принадлежи събеседника му. Имам предвид, че такава категоризация помага да опростим представата и отношението си към отсрещния. При това възниква усложнението- а ако героят си промени партията- ако сега вика "Горе Стамболов", а после "Долу Стамболов", то как да го възприемаме, как така до вчера беше либерален, а днес е консервативен? 

А?

Фирмата никога не е била  категория категорията се приписва на предмет човек група и др . Категориите са полезни заради систематизиране на знанието

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, Търсещ истини написа:

Риби, разбира се - https://www.astrohoroscope.info/personal 12.htm. А може би за съвсем друга категория и класификация.

най-голямата смешка дето съм чувала

:lol6:

това са най-флегматичните и най-темерутестите хора, питай мене - имам близо 10 годишен стаж с 2 риби, не ща да чуя за тая зодия до края на живота си

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, haidukpikaso написа:

това са най-флегматичните и най-темерутестите хора, питай мене - имам близо 10 годишен стаж с 2 риби, не ща да чуя за тая зодия до края на живота си

верно е
аз съм риба
:crying10:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

моля представителите да не се обиждат, нищо лично, ама аз имам гадни спомени от риби

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, Inana.. написа:

Зодиите обобщават и съхраняват определен Набор от съответни Характеристики за влизането на Душата в "Приключението ЖИВОТ " .

Както обичам често да повтарям - Няма Нищо Случайно във Вселената ! Всичко си е Подредено и Хаос - Липсва !

Това , че доста хора се опитват да Предсказват си е тяхно "забавление " и това няма да го коментирам.

"Основните Характеристики" извеждат за "виждащите "  настоящият Статус на Душата , както и "левъли от програмата й'  , Инструментариума , с който работи , общо взето.

Това , в какво вярват или не вярват останалите няма никакво значение.  Комуто е  нужно Лично Убеждение да вземе Сам да си направи - опит , експеримент , да изследва и да си опише наблюденията.

Смятам , че така ще бъде коректно.

Точно обратното! Всичко е случайности, които понякога се нареждат в поредици. Няма как да се контролира поведението на няколко милиарда хора и това, което ще направи всеки в даден момент. Прочети някоя от теориите за хаоса и ще ти стане по-ясно:

https://www.google.com/search?q=теория+на+хауса&ie=utf-8&oe=utf-8

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, дръндю написа:

верно е
аз съм риба

току-що се извиних сори пак, нищо лично

а ти си веселяк поне, тия моите не и не, как съм живяла с тях не знам, ама минало заминало, вече като чуя риби и бягам с 220

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 9 минути, haidukpikaso написа:

току-що се извиних сори пак, нищо лично

а ти си веселяк поне, тия моите не и не, как съм живяла с тях не знам, ама минало заминало, вече като чуя риби и бягам с 220

А с Близнаци как си?

преди 13 минути, Raze написа:

Точно обратното! Всичко е случайности, които понякога се нареждат в поредици. Няма как да се контролира поведението на няколко милиарда хора и това, което ще направи всеки в даден момент. Прочети някоя от теориите за хаоса и ще ти стане по-ясно:

https://www.google.com/search?q=теория+на+хауса&ie=utf-8&oe=utf-8

Да прочете теория на запоя и всичко ще й стане ясно като 42

преди 19 минути, дръндю написа:

верно е
аз съм риба

Бай Мангау здравей

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 7 минути, petie1 написа:

А с Близнаци как си?

аве, щом не понася риби, начи тя е близнаци
тва са две зодии дет са абсолютно несъвместими
амъ пък е странно, штот мойта мецъ е близнаци
може цял ден да приказва без да млъкне
:giggle1:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, дръндю написа:

Еми то и аз съм близнаци та да видин с колко ще излети от мен? От тебе отлетя с 220.. А жените близначки са доста забавни бай мангау

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Повечето хора от една и същаз зодия споделят общи черти на характера и поведение, комуникация с хората.

Например жените и мъжете Лъв до един са много самовлюбени и това животно никога не изпада в депресия, щото то се има за велико и се обожава само. Завиждам им на тези животни.

Мъжете Дева са много пасивно агресивни, с подмятания, гадни намеци и хилене. Отврат. Жените са интересчийки, лицемерки, това е доказано.

И много други, но нямам преки наблюдения с достатъчен брой хора.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Униформите и дрескода, колко подвеждащи са те.

От една страна униформите и дрехите ни информират за принадлежност, но от друга те предизвикват нашите стереотипни очаквания за съответната група. Попското расо и полицейската униформа ни карат да сме уважителни и към много тъпаци, които ги носят. Именно между тъпаците е силно желанието за работа с униформа, защото така те ще придобият хорско уважение, пренесено по магически начин от специалистите с униформа към тъпаците с униформа. 

Като се каже "По дрехите посрещат...", това означава, че човек се съобразява с представата си за всички с този вид дреха. Да се обличат като делови хора е майсторството на измамника. На среща с шеф, на преговори, дрехата е ключът, с който ще се включим в групата на онзи, който искаме. Пък после се чудим, че при преговори със значими мюсюлмани, политички християнки, радетелки на равноправието, си покриват главите. Нищо лично- просто интерес.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Кратки актуални изводи

• Класификациите, по- верни или по- малко верни, са абсолютно необходими на човека за ориентиране в социалната ситуация
  • Популярните класификации- зодии, пол, професионална принадлежност и пр. имат и ролята на самосбъдващо се пророчество- внушават на принадлежащия към тях да се идентифицира с образците и да придобива съответните качества.
  • Класификациите в номинална скала (зодии, пол и пр.) биват постепенно допълвани от рангови- според степента на изява на определени свойства. (интелигентност, мотивация, активност, невротизъм и пр. ) Те са съвместно и паралелно с предишните.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

на 28.04.2019 г. в 1:57, дръндю написа:

тц, Стрелец съм

логично да - огън и вода нищо не става

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 часа, Търсещ истини написа:

Кратки актуални изводи

• Класификациите, по- верни или по- малко верни, са абсолютно необходими на човека за ориентиране в социалната ситуация
  • Популярните класификации- зодии, пол, професионална принадлежност и пр. имат и ролята на самосбъдващо се пророчество- внушават на принадлежащия към тях да се идентифицира с образците и да придобива съответните качества.
  • Класификациите в номинална скала (зодии, пол и пр.) биват постепенно допълвани от рангови- според степента на изява на определени свойства. (интелигентност, мотивация, активност, невротизъм и пр. ) Те са съвместно и паралелно с предишните.

Ти всъщност нямаш нужда от комуникация с предубедени  примитиви , нали ?:D

Имаш нужда да запълниш собственият си емоционален обем и да си изведеш личните си изследвания и емпирични опити.

Браво , така се търси Истината.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ето как вижда Фройд развитието на личността според Уики

Цитат

Фройд разделя човешкия живот на няколко стадия, които според него предопределят поведението, ценностите и наклонностите на човека.

Орален
Оралният стадий (от лат. os, oris – уста) продължава до около 18 месеца от раждането на детето. Чрез дейности, свързани с устата – сучене, поглъщане, хапане, бебетата преживяват първия си постоянен източник на удоволствие и по този начин областта на устата става фокусът на рудиментарното психосексуално удовлетворяване. Фиксацията в орално-агресивната фаза (включително зъбите), белязана от хапане, дъвчене, може да доведе до хапливо саркастична, свадлива и враждебна личност на възрастния.

Анален
Аналният стадий продължава до 3-годишна възраст. Децата на този етап се смятат за извличащи удоволствието от временното задържане на изпражненията или изхвърляне на фекалиите. С началото на контролираното от родителите приучване към използването на тоалетната обаче удоволствията на детето в това отношения се натъкват на здравото противопоставяне от страна на социалните задръжки и могат да се появят различни фиксации.

Фалически
Фалическият стадий (от фалос – еректирал пенис) се разпростира между третата и шестата година. Тогава детето забелязва разликата между момчетата и момичетата. През този етап може да се наблюдава как децата изследват своите полови органи, мастурбират и показват интерес към въпроси, свързани с раждането и секса. За периода са характерни т.нар. Едипов комплекс и комплекс на Електра. Фройд вярва, че момчето преживява интензивен конфликт по отношение на желанията си за кръвосмешение с майката и се страхува от отплатата на баща си за тях. По-конкретно, малкото момче се страхува, че баща му ще разкрие сексуалните му желания и ще си го върне, като отреже пениса на момчето. Малкото момиче по време на фалическият етап е изобразено като откриващо, че за разлика от баща си то няма пенис. Непосредствено след това анатомично откритие на момичето му се иска да го има – желание, което в психоаналитичната теория се нарича завист за пениса. Завистта за пениса при момичетата е приблизително еквивалентна в психологически план на тревожността от кастрацията при момчетата. Във фройдистката теория завистта за пениса и тревожността от кастрация заедно са известни като кастрационен комплекс. Неуспехът да се разреши едиповият конфликт и нерешените едипови чувства лежат в основата на много психологически разстройства, когато се разглеждат от перспективата на психоаналитичната теория.

След като се разреши едиповият комплекс, детето се придвижва в периода на латентността, в който половият инстинкт остава относително заспал, а психичната енергия се пренасочва към несексуални дейности като училището и атлетиката. С началото на пубертета обаче гениталната сексуалност се събужда и започва гениталният етап от психосексуалното развитие, простиращ се от пубертета до смъртта. По време на този етап нарцистичните стремежи се сливат и до голяма степен трансформират в търсене на хетеросексуални взаимоотношения, включващи взаимно удовлетворение. Така гениталният личностен тип на възрастния – успешният краен продукт на психосексуалното развитие в психоаналитичната теория, се характеризира със способността за зряла хетеросексуална любов, отговорност и грижи към другите и продуктивен живот в обществото.

Невротичната личност според него се фиксира в някой от по- ранните етапи и не се развива пълноценно.

Цитат

Според етапа в който е фиксиран  човек се определя неговият характер – орално-рецептивен, орално-садистичен, анално-задържащ, анално-изхвърлящ. Тези четири вида характер са инфатилни и създават предпоставки за развитието на невротизъм. Например за човек, заседнал  в оралният стадий, съществуват две възможности – да развие манипулативен характер чрез, който да се сдобие с нужната орална стимулация, която е липсвала по време на кърмаческата възраст или да се откаже от съзряването и да създаде психологическа зависимост към някого, който да удоволетворява неговите нужди. Подобни хора проявяват склонност към развитие на алкохолизъм и хранителни разстройства. За аналната фиксация е характерно формирането на ригиден или опърничав характер,  който се определя от начина по който детето се научава да ползва тоалетната. Анално-задържащите деца се стискат в своебразен бунт срещу родителският авторитет, в противоположност на това анално-изхвърлящият човек изявява бунта си чрез прояви на жестокост, емоционални изблици и непокорство.
Поведението, характерно за тези фиксации е отказ от порастването и съзряването и вкопчването в една фалшива сигурност. Анално фиксираните хора проявяват склонност към садистично поведение, докато орално фиксираният индивид е мазохист по природа, по този начин те се допълват взаимно и образуват една извратена симбиоза и форма на зависимост. Пасивно-агресивният мазохист, изтласквайки агресията, а наред с нея и личността си, се  нуждае от фигура, олицетворяваща силата и авторитета, с която да се слее и да избяга от отговорността,  нужна за изразяването на мнение и отстояването на позиция в обществото. Садиста от друга страна, който на пръв поглед е силен, наказващ и агресивен е разяждан от страх,безсилие и чувство за малоценност. Образът, който поддържа пред обществото е просто една поза, която го предпазва от ужасяващата самота и безсилие. За да поддържа този образ той се нуждае от някого, над когото да господства, което го прави зависим от неговата „жертва“.

Тази класификация обаче не става популярна и остава сред историята на научни търсения. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Само минавам да отбележа, колко е забавно на първа страница от "дискусията", как се обсъжда, колко са тъпи и промити Всички, които обръщат внимание на зодии и астрология, отделно подлите астролози-илюминати, как печелят от тази тъпота, после обаче се оказва, че Рибите са по-тъпи, с изключение на Айнщайн, но да не забравяме, че и той е риба! А като цяло се показва, че не е нужно да те стандартизират и етикират според зодията ти, защото само обръщайки внимание на това, си тъп и зависим невежа!

А за Лъв и мнението на @Mediterranean, не съм съгласна! Сричка, не съм съгласна!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ериксон (Ерик) прави "ключ с 8 нареза", тези 8 етапа могат да бъдат решени или не. Представете си, че личността на края на живота си се представи чрез осемзначно число с двоичен код 0/1. Готино, но не се ползва. Педагозите ползват теорията като план за задачки пред различните възрасти. И на мен ми харесва, подсеща към какво да се стремим. Да не се бавим и да си намерим съпруг/а своевременно, че след 40 имаме да можем да гоним друго.

Цитат

Първият период е наречен младенчество и приключва около 12-месечна възраст. Дали нуждите на детето ще бъдат удовлетворявани винаги и навреме (да бъде нахранено, приспано или подсушено) предопределя дали възрастният индивид ще бъде оптимист, песимист или реалист, защото периодът е от изключителна важност за изграждане на доверие.
Яслената възраст (от 1 до 3 години) е период, в който детето трябва да се научи да бъде сравнително самостоятелно. Ако не успее, то трябва да преглътне унижението и срама.
Третият период продължава приблизително до шестата година на детето. Ако то успее да се справи с игрите и заниманията в детската градина или у дома и да бъде достатъчно инициативно, детето ще е преминало през етапа успешно. В противен случай ще се чувства непълноценно.
Същата е задачата му и през училищната възраст (7 до 12 години), когато то трябва да се научи на труд.
Юношеството (13 – 19 години) е ключовият период в теорията на Ериксон. То продължава от тринадесетата до деветнадесетата година от живота на човека. В този период младият индивид търси себе си, опитва се да определи кой е, да се разграничи от другите и да се възприеме като отделен, уникален индивид. Важен елемент от този експеримент е юношеската любов. Ако юношата не успее да опознае себе си, той се губи в другите (дифузия).
Ранната зрялост (20 – 40 години) Ериксон нарича периода между двадесетата и четиридесетата година от живота на човека. Това е период, в който основната задача е намирането на партньор или спътник в живота. Въпросът, който трябва да бъде решен, е дали човек ще успее да постигне интимност с друг индивид или ще остане в изолация.
Зрелостта също продължава двадесет години (40 – 60 години). Това е времето, в което човек вече е създал семейство и сега на него се пада отговорността да отгледа следващото поколение.
Последният етап според теорията на немския психолог е старостта (след шестдесетата година). Тогава човек вече е изпълнил своята задача и гледа смъртта право в очите. Въпросът е дали ще успее да погледне назад към живота си и ще бъде доволен от постигнатото или ще намери за какво да съжалява. Ако не успее да стигне до мъдростта за преходността на живота, човек се отчайва. В този период човек би трябвало да престане да се страхува от смъртта, той просто я приема.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Малко не разбирам, как проблемът/казус за стереотипи-зирането отнесено към зодиите се връзва с горните цитати?

Чела съм го това на Фройд преди, ясно за нарезите, но не схващам потенциала за обсъждане?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 12 минути, Maleficient написа:

Малко не разбирам, как проблемът/казус за стереотипи-зирането отнесено към зодиите се връзва с горните цитати?

Чела съм го това на Фройд преди, ясно за нарезите, но не схващам потенциала за обсъждане?

Все пак темата озаглавих "Ползата от това, хората да са типизирани. За зодиите и ДРУГИ потребни класификации" Ето, Фройд разделя част от хората  по един начин. Ериксон ги класифицира по друг. Това са все "други" класификации. Може да пиша за "Кръвна група и характер", за "Какво цвете си", но аз съм избрал тези от ДРУГИТЕ ПОТРЕБНИ. Може би наивно смятам, че в рубрика "Психология" е разумно да се пише за психологически възгледи.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...