Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Русия или Америка? Коя страна, според вас е по силна?

Featured Replies

преди 15 часа, A.com написа:

Чувствай се свободен да обориш това, което си цитрал с факти, а не с филми.

Прочети тази статия в която много от нещата са систематизирани с факти и дати.

https://trud.bg/кой-победи-във-втората-световна-война/

Само ще ти припомня, че десанта в Нормандия е чак на 6 юни 1944г. много след като СССР вече е разбил основните сили на Германия на Източния фронт и от поне година е преминал в настъпление.

И един интересен факт, който много хора не знаят - Япония не капитулира дори след пускането на двете ядрени бомби над японски градове от САЩ, а чак след като съветската армия се включва в бойните действия срещу Япония и освобождава Манджурия.

• Отговори 997
  • Прегледи 65k
  • Създадено
  • Последен отговор

Николов:

преди 20 часа, M.Николов написа:

преди 20 часа, A.com написа:

Кое е пресилено. САЩ водят война на два фронта и на практика водят две войни. Печелят и двете. В Тихия океан - морски сражения, самолетоносачи, десанти. САЩ печелят тази война. В Африка водят сражения по суша и въздух. В Европа започват въздушна война, която има решаваща роля за сриването на немската промишленост, продължават с морски десант (Сицилия, Италия, Нормандия), и след това война по суша. През цялото време въздушната война не е спирала. Европа е на хиляди километри от САЩ, Филипините, Мидуей, Иводжима, Япония са на хиляди километри от САЩ. Войната на западния фронт в Европа е спечелена от САЩ. На изток е спечелена от СССР.

Много филми гледаш!:D

Чувствай се свободен да обориш това, което си цитрал с факти, а не с филми.

1) САЩ водят война на два фронта - филми ли съм гледал?

2) поради естеството на фронтовете САЩ на практика водят две войни - филми ли съм гледал?

3) САЩ печелят и двете войни на двата фронта - филми ли съм гледал?

4) В Тихия океан - моркси сражения, самолетоносачи, десанти - филмли съм гледал?

5) В Европа САЩ започват въздушна война срещу Германия, която има решаваща роля за сриването на немската пронишленост - филми ли съм гледал?

6) Следват десанти в Сицилия, Италия, Нормандия и война по суша - филми ли съм гледал?

7) през цялото време въздушната война срещу Германия не е спирала - филми ли съм гледал?

8 ) Европа е на хиляди килоемтри от САЩ - филми ли съм гледал?

9) Филипините, Мидуей, Иводжима, Япония са на хиляди километри от САЩ - филми ли съм гледал?

10) Войната на западния фронт в Европа е спечелена от САЩ - филми ли съм гледал?

11) На изток(войната) е спечелена от СССР - филми ли съм гледал?

Можеш да се консултираш с посочената от теб статия.

преди 3 часа, M.Николов написа:

Прочети тази статия в която много от нещата са систематизирани с факти и дати.

Само ще ти припомня, че десанта в Нормандия е чак на 6 юни 1944г. много след като СССР вече е разбил основните сили на Германия на Източния фронт и от поне година е преминал в настъпление.

И един интересен факт, който много хора не знаят - Япония не капитулира дори след пускането на двете ядрени бомби над японски градове от САЩ, а чак след като съветската армия се включва в бойните действия срещу Япония и освобождава Манджурия.

преди 6 часа, A.com написа:

Немските подводници ако не отстерлваха американски кораби историятa можеше да е малко по-различна.

Ставаш смешен и жалък в твоите "тълкования" на фактите . А те в същност не са и твои....:nono:

Фактите драги , фактите ! ....Иначе около тях можеш да си дрънчиш на кухо колкото си искаш ! :nono:

Ето , ти сам го казваш , но никак не се усещаш . :lol6: 

След като само десетина германски подводници могат да разстроят цялата логистика на САЩ , за какво воюване говорим ? :angry:

Правилно - Редник Райън срещу цяла Германия ......а после и Рамбо и кой ли не след това...много нискокачествени филми гледаш . :)

Гледай " Апокалипсис сега " (пак е техен) , ама нямаш достатъчво "горе" за да го осъзнаеш ! :nono:

Били воювали по целия свят . Да ! Срещу папуасите в Горно-Надолнище....:lol6:.....Те това го могат ...и днес същото правят ....Либия , Югославия , Ирак ....списъкът е безкраен .

Участвали били във войната . Да ! Ама кога ? На умряло куче нож вадят .

Не за да бият Германия , ами в коалиция да спрат СССР , че Сталин както ги беше подкарал....... :nono:..А малко по-късно , във Виетнам се насраха....:)

Истинската война е в Европа на Източния фронт . Не случайно ти писах специално на теб и за такива като теб - виж числата !....

Другото са Тактически подробности ! А Стратегията е ясна - ресурсите на Русия....! :nono:

.................

Та така ! САЩ не са печелили войната ! САЩ спечелиха ОТ войната .....:nono:

на 7.02.2021 г. в 8:21, miro20 написа:

Човече, колко пъти трябва да те  затапвам, пардон, ти сам се затапваше че грам руски не разбираш.

Веднъж гугъл транслейт те изложи тотално, и се наложи при някаква рускиня да ходиш да ти превежда .

И се оказах аз прав, а ти на рускинята дори не вЕрваше.

Нема такъв "умник" като теб :) :)

Ти ли си ме затапвал бе, смешник, я пак си помисли колко добре ти разбираш руския език? Не на мен, на теб трябва да ти превеждат от руски на български, защото не го разбираш. Като ти го казаха и другите в очите, изведнъж ти се привидяха железни огради, рамки, черчевета и другите ти глупости, само не и портални-врати, което е в точния превод. Щото твоят превод е все различен и едва ли схващаш смисъла на казаното от руски на български. Дали е едно и също парА, и пАра, "да мина да те взема" или "да взема да те мина"? Не съм ходил при никаква рускиня, тя дойде при мен. То според теб ти винаги си прав пък другите не са, и фактите им винаги са фейк. Когато аз съм разговарял с руснаци на техния език, ти сигурно си ходил прав под масата. И сега пак си говоря с тях, защото са ми приятели, освен в нета и по радиото, ама ти от къде да знаеш?

преди 6 часа, by_chechi написа:

Били воювали по целия свят . Да ! Срещу папуасите в Горно-Надолнище....:lol6:.....Те това го могат ...и днес същото правят ....Либия , Югославия , Ирак ....списъкът е безкраен .

Участвали били във войната . Да ! Ама кога ? На умряло куче нож вадят .

Не за да бият Германия , ами в коалиция да спрат СССР , че Сталин както ги беше подкарал....... :nono:..А малко по-късно , във Виетнам се насраха....:)

Истинската война е в Европа на Източния фронт . Не случайно ти писах специално на теб и за такива като теб - виж числата !....

Другото са Тактически подробности ! А Стратегията е ясна - ресурсите на Русия....! :nono:

Във Виетнам се нас*аха, а в Ирак се изс*аха и замириса по целия свят. Садам трябваше да направи както Асад. Така щяха да се находят по голяма нужда и в Ирак, и щяха да съжаляват за дето сами си бутнаха кулите!

преди 2 часа, herkules2 написа:

Ти ли си ме затапвал бе, смешник, я пак си помисли колко добре ти разбираш руския език? Не на мен, на теб трябва да ти превеждат от руски на български, защото не го разбираш.

Ами имаме трол женомразец , който разбира руски само с гугъл транслейт, и аз, който с години съм живял в РФ и дори български говорех миеко с диалект като Пламен Пасков например :)

Кой какво разбира мисля е ясно.

В унижението си стигна до там да се консултираш с рускиня, която не знам има ли значение дошла ли е при теб или ти си допълзял при нея, тези детайли са от знаение само за феминистките ти  глупости и комплекси... не и за мен, но е важното че и след тази консултация, рускинята доказа че съм прав.

Затапен и унижен дори с помощта на жена :giggle1:

преди 2 часа, herkules2 написа:

Когато аз съм разговарял с руснаци на техния език, ти сигурно си ходил прав под масата. И сега пак си говоря с тях, защото са ми приятели, освен в нета и по радиото, ама ти от къде да знаеш?

То и с конете някои са си говорели  на немски ама.... :giggle1: кой ги е разбирал е друга тема.... :) 

Пак демонстрираш нагло и арогантно поведение с нищо не подкрепено , но с това само повече се излагаш .

Смешник

преди 12 часа, by_chechi написа:

Ставаш смешен и жалък в твоите "тълкования" на фактите . А те в същност не са и твои....:nono:

Фактите драги , фактите ! ....Иначе около тях можеш да си дрънчиш на кухо колкото си искаш ! :nono:

Ето , ти сам го казваш , но никак не се усещаш . :lol6: 

След като само десетина германски подводници могат да разстроят цялата логистика на САЩ , за какво воюване говорим ? :angry:

Защитнико на фактите, предполагам, че можеш да посочиш капитаните на тези десетина германски подводници(бордовите им номера също)? Да не вземат да се окажат повече, че язък за фактите и самочувствието ти.

Ех, този гений Сталин. Както ги беше подкарал. Цял свят щеше да "освободи". Другарят Сталин като се нас** срещу Финландия - избърсахте ли му зад****?

Обясни на китайци, корейци, японци къде е истинската война.

Та така ! САЩ не са печелили войната ! САЩ спечелиха ОТ войната .....:nono:

И това ти изречение е пълно с факти, ама само наполовина.

преди 3 минути, A.com написа:

Обясни на китайци, корейци, японци къде е истинската война.

Ми, обясних ти, но ти не възприемаш!

Във войната в Манджурия СССР воюва с Япония и точно за 28 дена освобождава територия с големината на Западна Европа!

И чак тогава Япония подписва капитулация.

Май не трябваше да питам.... Че гледай станало кат на комсолска сбирка

преди 5 часа, miro20 написа:

Ами имаме трол женомразец , който разбира руски само с гугъл транслейт, и аз, който с години съм живял в РФ и дори български говорех миеко с диалект като Пламен Пасков например :)

Кой какво разбира мисля е ясно.

Да бе, то на теб всичко ти е ясно, само дето не разбираш руски. Дали си живял или не си в РФ не е важно, важното е че не го разбираш тоя език и си го превеждаш както на теб ти изнася. Колкото за троленето ти, останалите потребители отдавна се произнесоха. Чак меко говорел български, защото знаел перфектно руския?!:laughing5: Дали съм женомразец или сексист не си ти този, който да определя какъв съм.

В унижението си стигна до там да се консултираш с рускиня, която не знам има ли значение дошла ли е при теб или ти си допълзял при нея, тези детайли са от знаение само за феминистките ти  глупости и комплекси... не и за мен, но е важното че и след тази консултация, рускинята доказа че съм прав.

Точно обратното! Рускинята доказа, че не си прав!!! Престани да ме предизвикваш и да спамиш темата. Феминистките ми "глупости" и "комплекси" са твоя приумица, и с тая забрадка приличаш на джендър.:lol6:Ясно е защо защитаваш истанбулската конвенция!:yanim:

Затапен и унижен дори с помощта на жена :giggle1:

То и с конете някои са си говорели  на немски ама.... :giggle1: кой ги е разбирал е друга тема.... :) 

Пак демонстрираш нагло и арогантно поведение с нищо не подкрепено , но с това само повече се излагаш .

Я, гледай ти, чак Георги Димитров започна да иронизираш. Да не би да си станал социалист? Личи си кой от двама ни се излага и престани да ме предизвикваш на тема феминизъм. Знам, че искаш да се разлошавея отново и пак да ме остракират!

преди 2 минути, M.Николов написа:

Във войната в Манджурия СССР воюва с Япония и точно за 28 дена освобождава територия с големината на Западна Европа!

Тя ВСВ там започна в Манджурия и още не е свършила

преди 1 час, herkules2 написа:

Точно обратното! Рускинята доказа, че не си прав!!! Престани да ме предизвикваш и да спамиш темата. Феминистките ми "глупости" и "комплекси" са твоя приумица, и с тая забрадка приличаш на джендър.:lol6:Ясно е защо защитаваш истанбулската конвенция!:yanim:

Я  отново да ти навра точно за какво става въпрос, че нещо взе много да пляскаш :hush:

Затапен и унижен за пореден път.

Престани да ме предизвикваш

Личи си кой от двама ни се излага и престани да ме предизвикваш

Когато сам се оакваш и те поставят на място , бъди така любезен да бършеш , че завоня. :hush:

преди 13 часа, M.Николов написа:

Теб лично друго те питах. Защо не искаш да отговориш?

На 9 август САЩ пускат бомбата над Нагазаки - на осми срещу девети нарушавайки Съветско- японския пакт за неутралност, червената армия нахлува в Манджоу- Го т.е. областа, заради която са подписали този договор  - на 15 август японския император обявява капитулация. Явно човека загрял най- сетне, че със самоубийствените им планове, не трогват никого.

Туй са историческите факти по този въпрос, другото са полюции на путинисти. А към днешна дата - от 50 години насам Япония е една от водещите икономически сили в света, за САЩ няма нужда да уточнявам; в Северна Корея е ад, в Манджурско още повече,  в източните региони на Русия, даже и руски не знаят, за някакво цивилизационно развитие и дума не може да става, а путинистите мигрират към все по- прогниващия западен капитализъм чудейки се коя ли страна била по- силна.

• 2 седмици по-късно...
преди 15 минути, нушо написа:

https://www.facebook.com/ruskidnevnik/videos/1869512383204764

Вижте как тези момчета отбелязват 78-та годишнина на Гвардейската танкова армия в Русия .Велика страна!

Така е.Някои държави ценят свободата и жертвите дадени за нея...Ние, след 5 века робство ценим само мръсотията,която можем да направим на ближните и страната  си....

преди 48 минути, Proshark написа:

Така е.Някои държави ценят свободата и жертвите дадени за нея...Ние, след 5 века робство ценим само мръсотията,която можем да направим на ближните и страната  си....

Точно пък тези са пример как не се цени живота на обикновенния войник и гражданин. :hush:

В коя друга държава са давали на 5-ма войника една пушка и са ги хвърляли в бой  ? Че като падне единия взема пушката следващия ?

В коя държава е имало "загранотряди" , които са разстрелвали своите си , и за които е имало само една посока - напред ??

Че и се "гордеете" с тези "велики сили "  :getout:

Точно пък тези са пример как не се цени живота на обикновенния войник и гражданин. :hush:

В коя друга държава са давали на 5-ма войника една пушка и са ги хвърляли в бой  ? Че като падне единия взема пушката следващия ?

В коя държава е имало "загранотряди" , които са разстрелвали своите си , и за които е имало само една посока - напред ??

Че и се "гордеете" с тези "велики сили "  :getout:

А ти знаеш ли, колко си прост!

преди 9 часа, miro20 написа:

Така е, но......коя друга страна успя да спре армията на Германия?

Не ми казвай Великобритания, защото ще е смешно!

А те щото нацистите са воювали само срещу руснаците и никой друг, съответно руснаците съвсем самички ги набили.

Само да те питам, как смяташ колко време щеше да му е необходимо на Хитлер да превземе Великобритания, ако вместо към СССР се беше насочил натам през 1941г.?

преди 1 час, M.Николов написа:
преди 10 часа, miro20 написа:

Така е, но......коя друга страна успя да спре армията на Германия?

Отговора ми бе в аспекта кой и как цени живота на войниците си и народа си .

Ако за теб е нормлано това да хвърляш БУКВАЛНО живо месо на врага за да го спреш...  е не знам.. дори нацистите са били ужасени .... прави си изводи...

Цифрите за загиналите съветски и съответно германски и съюзнически войници показват друго нещо!

"Но истински ужасяващи са военните жертви на Източния фронт - 8 668 400 съветски и 5 076 700 германски и на техните съюзници."

Както виждаш няма и 2 съветски жертви към 1 германска или съюзническа такава.

Ужаса на войната е при цивилните жертви!

"Но онова, което най-ярко отличава тази война, са мирните жертви. За СССР те са 17 931 600 цивилни, за Китай - 17 530 000, а в лагера на победените има 6 823 300 убити цивилни германци и милион японци."

преди 7 минути, M.Николов написа:

Цифрите за загиналите съветски и съответно германски и съюзнически войници показват друго нещо!

"Но истински ужасяващи са военните жертви на Източния фронт - 8 668 400 съветски и 5 076 700 германски и на техните съюзници."

Както виждаш няма и 2 съветски жертви към 1 германска или съюзническа такава.

Ужаса на войната е при цивилните жертви!

"Но онова, което най-ярко отличава тази война, са мирните жертви. За СССР те са 17 931 600 цивилни, за Китай - 17 530 000, а в лагера на победените има 6 823 300 убити цивилни германци и милион японци."

тази цифра много странно си прилича с една друга цифра... за жертвите от сталинския терор.

Цитат

хся политическим преследованиям и дискриминации, можно продолжать еще долго. Мы не упомянули ни сотен тысяч людей, лишенных гражданских прав за «неправильное» социальное происхождение, ни убитых при подавлении крестьянских восстаний, ни высланных на Север и в Сибирь жителей Прибалтики, Западной Украины, Молдавии и Польши, ни тех, кто лишился работы и жилья в результате идеологической травли (например евреи-«космополиты»).

А ведь кроме этих бесспорных жертв политического террора были еще миллионы людей, осужденных за незначительные уголовные преступления и дисциплинарные проступки. Их традиционно не считают жертвами политических репрессий, хотя многие репрессивные кампании, которые проводила милиция, имели политическую подоплеку. До войны это была кампания по «охране социалистической собственности» (1932–1933), во время войны сажали за нарушение трудовой дисциплины, после войны — и за то, и за другое.

<...>

Только по «указам военного времени» было за этот период [1941–1956] осуждено 17 961 420 человек

https://openuni.io/course/2/lesson/2/material/187/

Би ли показал колко западни страни са репресирали своите граждани  и мирно население "по законите на военния режим" ?

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.