Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Избор на нов компютър за CS.GO и др.игри :)

Featured Replies

Много интересно защо си поръчваш нещо от такива, дето са се заяждали с теб. Разето, големият спец :) много ми беше интересно като оплю Специ, какво щеше да ти покаже препоръчаната от него програмка.

• Отговори 179
  • Прегледи 12,2k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор
преди 15 часа, Raze написа:

HWinfo при стартирането ти отваря малко прозорче, където може да сложиш отметка на "sensors only" или ако го стартираш нормално, отгоре точно под менюто има голям бутон "sensors".

Ще погледна пак, но ето какво снимахме днес, прикачих снимка най-долу. Като там където пише clock, тези линийки се сменяха, варираха по едно време всичките бяха жълти, после пак станата зелени и на половина.

преди 22 часа, plamen_petrov_80 написа:

За кабела на захранването - ползвайте този който пасва по стабилно. Искрите който се чуват не са от късо, ако беше така бушона щеше да е изключил. Прегледайте кабелите отново - няма кабел без надпис! Може надписа да е релефен и вероятно гласи нещо като 3 х 0,75 ..., сравнете двата кабела по този параметър.

Не съм сигурен с кой компонент пристига кабела или просто го е нямало и са добавили най-евтиния кабел при тях, колкото да го има.

За W7 - спрете компютъра и извадете захранващия кабел на твърдия диск с обем 1TB, пуснете машината и вижте дали ще зареди W10.

За температурите - първо инсталирахте ли всички драйвери на системата от сайтовете на производители на отделните компоненти? Проверихте ли какви са температурите в BIOS? Други софтуери какво казват - CPUID HWMonitor, aida64, някоя специализирана от производителя на дъно или от AMD?

Добре, утре ще пробвам всичко което си ми написал. /Моля, говори ми на "Ти"/. Ще снимам кабела, за мен е гладък и няма нищо релефно по него, ще погледна пак.

Това с изключването на диска, и него утре ще пробвам, че синът ми пак е в група с някакви момчета и цъкат.

А, другото което се случва е както играе играта замръзва за секунди и после се оправя.

Принципно CS.GO върви днес на 270fps сега като варира нагоре и надолу, и е на Ultra настройки, а като се пусне Stream пада на 80. На негои 80 му е окей, но се чудим, от къде пада така всичко и каква е тази висока температура.

Не съм сложила драйвъри, излезе само за nvidia видеокартата, кликнах, но дали свърших работа не знам. Имаше една програма,която като я свалиш и ти инсталира всички необходими драйвъри, но не я намерих.

Пускам желаещи през TeamViwer, ако смятат,че могат да помогнат. Става дума за теб или Raze, на друг не се доверявам.

преди 10 часа, plamen_petrov_80 написа:

Speccy и Ryzen не се разбират още от 2017 година, може да прочетеш стари теми и ще разбереш.

Разбрах, няма да ползвам speccy, но пък и аз съм с амд и при мен показва нормална температура.

11.png

Снимката не показва температурите на процесора, а неговите спецификации. Драйверите задължително си инсталирай от официалните сайтове, а не с програми. Нормално е при Stream да ти пада FPS. Пробва ли с програмата SpeedFan да видиш какви температури ти показва?

• Автор
преди 11 минути, tepmu написа:

Снимката не показва температурите на процесора, а неговите спецификации. Драйверите задължително си инсталирай от официалните сайтове, а не с програми. Нормално е при Stream да ти пада FPS. Пробва ли с програмата SpeedFan да видиш какви температури ти показва?

На какво трябва да сложа драйвъри? Видеокарта и какво друго?

Можеш ли да ми оставиш линкове, какво точно да изтегля.

Ето го speedfan, забравих да го кача :

11111111.png

Температурите тук изглеждат нормални, макар и при ненатоварен процесор. Не ми е ясно как не видя сензорите в hwinfo64, като бутона е толкова голям, а го има и на началния екран, но както и да е. Няма за какво да се притесняваш, нека малкия да си играе, няма проблеми, щом игрите вървят нормално и с високи кадри.

HWiNFO-Welcome.png

Вариант 1 - при стартиране - отметка на "sensors-only" и след това "run". Вариант 2:

6690251_2.png

Третия бутон "Sensors". В прозореца, който ще се отвори, имаш данни за температури, намери ги надолу или снимай екраните като скролираш надолу и ги качи. За да засечеш максималните температури под товар, може да отвориш сензорите, да пуснеш някоя и друга игра за 5-10 минути и след това да качиш снимки.

• Автор
преди 13 минути, Raze написа:

Температурите тук изглеждат нормални, макар и при ненатоварен процесор. Не ми е ясно как не видя сензорите в hwinfo64, като бутона е толкова голям, а го има и на началния екран, но както и да е. Няма за какво да се притесняваш, нека малкия да си играе, няма проблеми, щом игрите вървят нормално и с високи кадри.

Ами виж, минах през толкова програми за засичане на температурата, че всичко в главата ми е каша. Плюс това тези скрийншотове ги правя супер набързо, защото той в същото време игра и не иска да си прекъсва играта. Ти се занимаваш с такива неща и на теб са ти ясни, а аз виждам просто един прозорец с букви и числа, пълно мазало. Същото е като да ти дам да избереш розов лак за нокти, в хилядите му нюанси/варианти...повярвай ми, на теб всичко ще ти се вижда еднакво, а всъщност всеки един от тях, ще е тотално различен от другият. ;))))

Но щом понякога играта засича и замръзва за няколко секунди, това е проблем. Точно в този примерно той трябва да обезвреди бомбата, и чух, че неговите приятели го питаха, защо не defuse бомбата, а стои и чака, след като няма време. Някъде има нещо....нередно. Дали са драйвъри, дали не съм успяла да изтрия уин7, дали защото кабела за захранването е друг, не знам...

99999.png

Редактирано от Vesi82
добавена снимка (преглед на промените)

преди 16 минути, Vesi82 написа:

На какво трябва да сложа драйвъри? Видеокарта и какво друго?

https://www.asrock.com/MB/AMD/B450M Pro4-F/index.asp#Download

AMD all in 1, Realtek high definition, Realtek Lan driver. Гледай да е избрано Windows 10 x64, би трябвало да е автоматично, но все пак. BIOS-а не знам дали има смисъл да го обновяваш, ако не е. Видеокартата от тук https://www.nvidia.com/Download/driverResults.aspx/156281/en-us може и през Nvidia Experience, ако е имаш инсталирана.

Това за лаковете е така, защото жените виждат повече цветове от мъжете. Мъжете единствено виждат различни нюанси на зеленото, сети се защо. Относно засичането на температурите - направи това, което ти казах, не е трудно. След това ще видим от какво може да е засичането, в екраните от сензорите ще има достатъчно данни за всичко, стига да ги качиш всичките след известно време игра.

• Автор
преди 3 минути, tepmu написа:

https://www.asrock.com/MB/AMD/B450M Pro4-F/index.asp#Download

AMD all in 1, Realtek high definition, Realtek Lan driver. Гледай да е избрано Windows 10 x64, би трябвало да е автоматично, но все пак. BIOS-а не знам дали има смисъл да го обновяваш, ако не е.

Благодаря ти, утре ще отида да ги сложа.

преди 2 минути, Raze написа:

Това за лаковете е така, защото жените виждат повече цветове от мъжете. Мъжете единствено виждат различни нюанси на зеленото, сети се защо. Относно засичането на температурите - направи това, което ти казах, не е трудно. След това ще видим от какво може да е засичането, в екраните от сензорите ще има достатъчно данни за всичко, стига да ги качиш всичките след известно време игра.

Редактирах мнението си и добавих снимка, на този прозорец не обръщах внимание, поради простата причина,че нищо не ми говори.;)))

Защо мъжете да виждат само на зеленото нюансите?

Добре, ще дам друг пример. Ще оставя пред теб 10 различни спирали за мигли и ще ти кажа, от всички тях да ми дадеш 3 броя. Едната да е за обем, другата да е за дължина и третата да е 2 в 1, обем и дължина, тип пеперуда.;)))

Сега видях, че ОС не ти е обновена до последната версия - 1909, ако другите неща не помогнат може да я обновиш. Според някой 1809 е по-стабилна, аз лично съм с 1909 и нямам никакви проблеми. Видях и за питане къде си инсталирала Windows-a ако не си разделяла SSD-то, то паметта на локалния диск, където ти е инсталиран Windows-a трябва да е с тая памет - 500GB. По принцип разликата трябва веднага да си я усетила, ако до сега си била с HDD при зареждане на ОС, програмите и т.н. Ето виж за каква разлика става въпрос, разбира се не приемай това време буквално, защото хардуера ти е различен спрямо този в клипа, така че ще има някаква разлика.

Ти много добре си добавила екрана, ама дай и другите надолу където са, че на този никъде няма температури. И това го направи след 10-20 минути игра, като през това време сензорите са пуснати на заден план.

https://btvnovinite.bg/lifestyle/liubopitno/mzhete-i-zhenite-vizhdat-tsvetovete-razlichno.html

Нещо такова беше, може и да съм се объркал за зеления цвят.

Пък аз продължавам да се чудя, защо си купи нещо от тези, които са се заяждали с теб, може би и ти си се заяждала с тях, и само може би са ти направили някаква мръсотийка.

И защо не си взе Интел, също ми е интересно, може би заради гръмките статии и мнения как новият Райзен громял Интел, не знам.

• Автор

Изписва ми, че спамера Камен пише в темата ми, но за моя радост не виждам както точно, защото е блокиран отдавна. ;))))

@plamen_petrov_80 Снимах кабела на зарядното, на мен не ми прилича на оригинален кабел, защо са ми сложили друг, нямам си идея. Нали захранването си пристига с кабел, в смисъл логично е да е с кабел...Колкото пъти съм поръчвала, все са били с кабел. Това с махането на кабела не успях да го направя. Утре ще пробвам да го свърша, че днеска цялият ден задържах компютъра на детето докато свърша всичко и ми стана неудобно,че го чакат неговите дружки, а аз не му давам да седне. Снимка 1 - не виждам къде е този ssd диск, нямам представа как се инсталира на него. Ето го кабела Снимка 2, Снимка 3. Ето и какво пише в описанието на захранването Снимка 4.

@tepmu  Така, ъпдейтнах уиндоуса до последна версия-1909. Свалих драйвърите които ми препоръча, и после тези на Realtek ги изтрих, защото изчезна звука. Колкото и да рестартирах и колкото и да бърниках по настройките на Sound, звук нямаше. И понеже не разбирам - ги изтрих, предполагам са неоходими, но не знам как да ги настроя, за да работят. Не знам колко точно сгреших и дали са супер важни, но сега всичко се чува. Снимка 1 , Снимка 2 , Снимка 3.

@Raze Последно не мога да разбера колко са градусите на процесора, след толкова програми се обърках тотално.  Снимка 1 , Снимка 2 , Снимка 3 . Днеска пак засече компютъра, този път не беше в игра, аз бях на компютъра му и исках да направя скрийшот, но всичко замръзна и не реагираше. Става за някакви 3-4 секунди, но е супер неприятно. И забелязах, че по същото това време някои от вентилаторите се засилва, защото компютъра става по-шумен от обичайното. Ще ми разкажеш ли за това "клокване", какво е и мога ли да го направя сама? Ако не, ти или Пламен, когато имате свободно време, да мине един от вас през TeamViewer-a и да видите, какво става в този нов компютър. Разбира се, ако ви е удобно де, просто го давам като идея. На вас мога да се доверя.

Неудобно ми е да звънна във фирмата, вече им писах,че искам да ми сменят страничният издраскан, продупчен капак с нов, защото е поставен немърливо и е издран, те не искат. Пак щял да се издере, ако пък искам смяна, да пратя цялата кутия, а не само тази издрана прозрачна част. И те щяли да ми дадат друга кутия, друг модел. 

Здравей Веси,

Първо, Камен не е спамер, а полусъединителен трол, но обеща да се оправи. ;)

Второ, не мъчи изобщо да клокваш, това са пуберски чалъми и номера, водят обикновено до нов комп!

Трето, тези Clock - зелени - жълти са нормални, процесора автоматично си намалява честотата временно.

Четвърто, карай със стария кабел. Ако искаш да си купиш още един нов мога да ти дам съвет. Звукът отзад не е късо, но го има при всички, няма страшно.

Пето, даже не знам как изглежда Device Manager-a при 10, но го снимай да видим всички драйвери дали са ОК.

Шесто, замръзванията са от тъпия 10, ще спрат ако спреш ъпдейтите, но не е просто и не те съветвам поне за момента.

Успех!

Нормални са температурите - на hwinfo сензорите гледаш, където е CPU и има °C. Паметта ти работи на ниска честота ~2128.8 MHz, а доколкото разбрах може и на 3000 MHz - най-вероятно не е активиран XMP профил. От това спада производителността на процесора, а и не ползваш това, за което си платила - трябва да се активира в BIOS. Прочети книжката на дънната платка как става или виж в google как се активира.

преди 9 часа, JKirilov написа:

Здравей Веси,

Първо, Камен не е спамер, а полусъединителен трол, но обеща да се оправи. ;)

Второ, не мъчи изобщо да клокваш, това са пуберски чалъми и номера, водят обикновено до нов комп!

Трето, тези Clock - зелени - жълти са нормални, процесора автоматично си намалява честотата временно.

Четвърто, карай със стария кабел. Ако искаш да си купиш още един нов мога да ти дам съвет. Звукът отзад не е късо, но го има при всички, няма страшно.

Пето, даже не знам как изглежда Device Manager-a при 10, но го снимай да видим всички драйвери дали са ОК.

Шесто, замръзванията са от тъпия 10, ще спрат ако спреш ъпдейтите, но не е просто и не те съветвам поне за момента.

Успех!

И седмо -  заблудихте момичето с тези съвети, ако ме беше послушала дори за комп втора ръка с гаранция, сега нямаше да се тормози. А иначе виждам, че има няколко човека, които ми се дразнят. Аз какво да направя, че мисля по-логично? Виновен ли съм. Без да съм специалист само на базата на логиката и на опита раздавам безплатни и добри съвети но няма кой да схване. Какво му е странното, ако са се заяждали взаимно, да са и скроили някой номер?

Аз го написах в темата - много добре ми е известен този подход на г-жата. Пример - влиза в IMDB - гледа оценка 9  WOW.

току-що, Камен Петров написа:

И седмо -  заблудихте момичето с тези съвети, ако ме беше послушала дори за комп втора ръка с гаранция, сега нямаше да се тормози. А иначе виждам, че има няколко човека, които ми се дразнят. Аз какво да направя, че мисля по-логично? Виновен ли съм. Без да съм специалист само на базата на логиката и на опита раздавам безплатни и добри съвети но няма кой да схване.

Всеки има право на мнение, това обаче не го прави автоматично вярно.

По-добро решение от нови и съвременни компоненти - няма.

Единствения по-изгоден и безпроблемен начин беше някой да си подари "старата" геймърска машина в готово за употреба състояние, която преди една година е струвала поне 4K, разбира се трябваше да я достави лично, за собствена сметка и да поеме всички разправии при евентуални хардуерни и софтуерни проблеми в гаранционния и извън гаранционния срок на употреба на машината.

преди 7 минути, plamen_petrov_80 написа:

Всеки има право на мнение, това обаче не го прави автоматично вярно.

По-добро решение от нови и съвременни компоненти - няма.

Единствения по-изгоден и безпроблемен начин беше някой да си подари "старата" геймърска машина в готово за употреба състояние, която преди една година е струвала поне 4K, разбира се трябваше да я достави лично, за собствена сметка и да поеме всички разправии при евентуални хардуерни и софтуерни проблеми в гаранционния и извън гаранционния срок на употреба на машината.

Имал съм машини и с АМД и с Интел. Известно време съм поправял и на други. АМД така и си останаха печки. И кой въобще би си купил АМД втора ръка? И какво значи геймърски компютър? Това, че ще има кутия със светлини и хиляда вентилатора ли?

Явно от доста време не следиш хардуера.

Иначе не би твърдял такова нещо, особено като човек претендиращ за логическо мислене.

Вземи се информирай малко за актуалната ситуация с температурите на актуалните процесори. Питай хора и с двата лагера да ти кажат какви температури имат, примерно мен @Raze, @pepy86 и други хора тук.

А по темата, каката(лелята) няма проблем с температурите, това е просто грешка в първата програма. Даже има въздух и да активира PBO.

преди 8 минути, Камен Петров написа:

Имал съм машини и с АМД и с Интел. Известно време съм поправял и на други. АМД така и си останаха печки. И кой въобще би си купил АМД втора ръка? И какво значи геймърски компютър? Това, че ще има кутия със светлини и хиляда вентилатора ли?

Ти изобщо четеш ли или просто пишеш?

Разкажи ми за Pentium 4 и за Pentium D.

преди 13 часа, Vesi82 написа:

Снимка 1 - не виждам къде е този ssd диск, нямам представа как се инсталира на него.

Така, ъпдейтнах уиндоуса до последна версия-1909. Свалих драйвърите които ми препоръча, и после тези на Realtek ги изтрих, защото изчезна звука. Колкото и да рестартирах и колкото и да бърниках по настройките на Sound, звук нямаше. И понеже не разбирам - ги изтрих, предполагам са неоходими, но не знам как да ги настроя, за да работят. Не знам колко точно сгреших и дали са супер важни, но сега всичко се чува. Снимка 1 , Снимка 2 , Снимка 3.

Последно не мога да разбера колко са градусите на процесора, след толкова програми се обърках тотално.  Снимка 1 , Снимка 2 , Снимка 3 . Днеска пак засече компютъра, този път не беше в игра, аз бях на компютъра му и исках да направя скрийшот, но всичко замръзна и не реагираше. Става за някакви 3-4 секунди, но е супер неприятно. И забелязах, че по същото това време някои от вентилаторите се засилва, защото компютъра става по-шумен от обичайното. Ще ми разкажеш ли за това "клокване", какво е и мога ли да го направя сама?

SSD-то също като HDD е вид памет и служи за съхраняване и възпроизвеждане на файлове, т.е се инсталира на него по същия начин, както и на твърдия диск. Разликата между двете технологии е, че SSD диска няма движещи се части, а използва свързани чипове с флаш памет, което ги прави много по-бързи, безшумни и с по-дълга продължителност на живот. Така като гледам снимката си улучила правилното място за инсталиране на Windows-a, а именно SSD-то. Ако искаш още една проверка да направиш може да дадеш Десен бутон на Локал Диск C > Свойства > Инструменти > Оптимизиране Срещу C диск на "Тип носител" трябва да пише "SSD диск", а на D и Е - "Твърд диск"

Относно Audio драйвера: ако под изтрих имаш предвид деинсталиране от Device Manager, то няма проблем, важното е да работят. Драйвери и програми се деинсталират, това е правилния начин за премахването им. По принцип Realtek и техните Audio драйвери е дълга тема, но пак казвам важното, че в момента работят.

Относно замръзването: това е най-притеснителната част, защото проблемът може да се окаже и хардуерен. Аз бих почнал от хард дисковете (нищо, че са нови) програми като CrystalDiskInfo, HD Sentinel, HD Tune, след това бих преминал към тестване на захранването. Може се дължи и на ОС - от къде е инсталиран Windows-a? Препоръчвам сваляне от сайта на Microsoft и записване с техния инструмент. Драйверите вече ги уточнихме. Според снимките на температурите, те са добре, беше хубаво да се видят и при товар, как се държат, така че и това отпада като вариант за сега. Вирус също е вероятна причина, но тъй като сега си инсталирала Windows и доколкото разбрах не си използвала активатори за активирането му - също е малко вероятно. Пробвай да направиш проверка на системата с sfc /scannow и chkdsk за грешки. Също виж в EventViewer или в dump дали има нещо.

Относно клокването и аз като @JKirilov смятам за напълно ненужно и дори вредно, но това си е твое решение. Надявам се поне знаеш какво значи това, а не просто си го чула някъде, ще се опитам да ти го обясня. Това е повишаване на честотата спрямо фабричните на GPU и паметта на видеокартата, с цел по-висока производителност. Дотук звучи добре, но с по-високите честоти идва и по-големия разход на електроенергия, което води и до повишаване на отделяната топлина. Това може да доведе до греене и прегряване. Продължителното прегряване може да доведе до отлепване на чипа на видеокартата, което не се покрива от гаранцията. Ти си прецени дали си струва риска за 10-15 FPS повече в игра.

преди 2 часа, Tommygun написа:

Явно от доста време не следиш хардуера.

Иначе не би твърдял такова нещо, особено като човек претендиращ за логическо мислене.

Вземи се информирай малко за актуалната ситуация с температурите на актуалните процесори. Питай хора и с двата лагера да ти кажат какви температури имат, примерно мен @Raze, @pepy86 и други хора тук.

А по темата, каката(лелята) няма проблем с температурите, това е просто грешка в първата програма. Даже има въздух и да активира PBO.

Видях какво охлаждане са и сложили, като за печка. Във втората и третата програма, какви са грешките?

преди 4 минути, tepmu написа:

Разликата между двете технологии е, че SSD диска няма движещи се части, а използва свързани чипове с флаш памет, което ги прави много по-бързи, безшумни и с по-дълга продължителност на живот.

Това, сериозно ли го казваш?

преди 13 минути, Камен Петров написа:

Това, сериозно ли го казваш?

Да, имал съм много случаи, в които SSD надживява HDD, макар да има ограничени часове работа или брой данни. Разбира се не е универсално, зависи и от модела и от самата бройка, относително е. В последните години в това число SSD-тата също се усъвършенстваха и не са като първите, които наистина бяха с по-кратък срок на живот.

преди 4 минути, tepmu написа:

Да, имал съм много случаи, в които SSD надживява HDD, макар да има ограничени часове работа или брой данни. Разбира се не е универсално, зависи и от модела и от самата бройка, относително е. В последните години в това число SSD-тата също се усъвършенстваха и не са като първите, които наистина бяха с по-кратък срок на живот.

Нищо с лошо, но няма как да имаш такъв случай след като HHD ги има от много-много повече години. Като ССД опразнува едно 20 годишнина и има жив еземпляр, тогава може.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.