Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Яд ме е и ще си го кажа. Борис I и Янош Хуняди

Featured Replies

преди 2 минути, Търсещ истини написа:

Пардон. Не съм аз. Твориш псевдоистория. 

Не си ти, опонентите ти. Ти каза шайсе меншен. То същото.

Има милиони германци и други немскоезични, най вероятно милиони мнения.

Гневът ти не извира от историята. Някъде другаде го търси

• Отговори 62
  • Прегледи 4,4k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор
преди 16 минути, Реджеп Иведик написа:

Не си ти, опонентите ти. Ти каза шайсе меншен. То същото.

Има милиони германци и други немскоезични, най вероятно милиони мнения.

Гневът ти не извира от историята. Някъде другаде го търси

Може би извира от кланиците в Гютерсло и Вилдесхаузен, може би от съюзниците ни в Първата и Втората световна. 
А как са ги възхвалявали и възхваляват- ред, дисциплина. Чуждопоклонници.

А за шайсеменшите- друго. 

преди 8 минути, Търсещ истини написа:

Чуждопоклонници.

Не ми разправяй. Аз психологията съм я измислил.

Ядосан си на нещо друго и ся по някакви причини си решил да търсиш исторически факти, дето по безболезнено да обяснят гнева.

Че той дори Добри Войников е турил и положителни герои в Криворазбраната Цивилизация

• Автор
преди 8 минути, Реджеп Иведик написа:

Не ми разправяй. Аз психологията съм я измислил.

Ядосан си на нещо друго и ся по някакви причини си решил да търсиш исторически факти, дето по безболезнено да обяснят гнева.

Че той дори Добри Войников е турил и положителни герои в Криворазбраната Цивилизация

Бой на Маргариди! Както прави Войников. И на Киряк Стефчов бой.

преди 52 минути, Търсещ истини написа:

Най- противоречиви и бездоказателствени са форумите, в замяна на това са най- пристрастни и страстни(емоционални). Това е място за гняв.

Явно си чел все грешните форуми. Можеш да пробваш тук. Доказателства има колко искаш.

• Автор
преди 4 минути, A.com написа:

Явно си чел все грешните форуми. Можеш да пробваш тук. Доказателства има колко искаш.

Зачетох темата за Чалга-историята http://forum.boinaslava.net/showthread.php?t=15521

Явно и на най- високо научно ниво е поп-фолк-история. 

Като прегледам темата ще продължа по същество.

преди 14 часа, Търсещ истини написа:

Не съм господар на емоциите си. Не мога да не се ядосвам като се ядосвам.

Яд ме е, че пренебрегваме българското, заради чуждото. Това ни пречи да създадем уникална цивилизация и ни прави все нечии апологети и съюзници, а не творци и водачи. А който се самоуважава прави история.

В частност, Борис избива българските езически родове заради едното християнство, а Хуняди воюва с турците за слава и земи за Унгария, в никакъв случай за България и за Фружин. 

Дай дефиниция на българското?  Танграта ли пак?  Продължаваш с дезинформацията и се сърдиш, че ти го казвам.  

Достатъчно български владетели преди Борис са християни,  за да наричаме християнството чуждо. 

Това с избитите родове продължаваш упорито да го натрапваш,  натрапваш лъжи,  вероятно поради невежество. 

Вероятно също поради невежество не знаеш, че Хуняди е всъщност част от похода на Владислав Ягело  (Варненчик), така че ако някой нещо е дошъл да завладява не е Янош Хуняди. Доста българи впрочем са се включили във въпросния поход,  те очевидно не са го усещали завоевателен,  но ти пък сигурно си толкова умен,  че по добре от тях знаеш каква е била обстановката :D

преди 15 часа, Търсещ истини написа:

Моето "невежество" е плод на твоето лъжливо самомнение.

От четири (4?) твои теми/възгледа 1 е политически, 2 компютерни и 1 за свободата на словото. Своята свобода ли защитаваш или общата? 

Благодаря че си си направил труда да ровиш из профила ми и да търсиш какви теми съм отварял.  Да беше си направил и труда да прочетеш някои от тях нямаше да ми задаваш такива глупави въпроси. 

Всеки има право да си каже мнението,  но след като ти се държиш като трол, аз съм длъжен да ти кажа.  

Правиш се че търсиш истини, а повтаряш едни и същи лъжи.  Не знаеш елементарни исторически факти,  всеки той пост е пълен с неистини. 

Но пък на фона на всичко това демонстрираш завидно самочувствие,  това последното още вчера ти обясних от къде идва :D

преди 18 часа, Търсещ истини написа:

Зачетох темата за Чалга-историята http://forum.boinaslava.net/showthread.php?t=15521

Явно и на най- високо научно ниво е поп-фолк-история. 

Като прегледам темата ще продължа по същество.

Ето ти малко за чалга историците: https://drive.google.com/file/d/1u6q3A7qnpGyq87S21y0FV28NftJppK5X/view?usp=sharing

• Автор
преди 8 часа, Michigan111 написа:

Това с избитите родове продължаваш упорито да го натрапваш,  натрапваш лъжи,  вероятно поради невежество. 

Цитирам Уики.анг

Цитат

Conversion to Christianity met great opposition among the Bulgarian elite. Some refused to become Christians while others apostatized after baptism and started a rebellion against Boris for forcing them to be baptized. Some people did not object necessarily to the Christian religion but to the fact that it was brought by foreign priests, which, as a result, established external foreign policy. By breaking the power of the old cults, Boris reduced the influence of the boyars, who resisted the khan's authority.[31] In the summer of 865 a group of Bulgar aristocrats (boyars) started an open revolt.[30] Boris ruthlessly suppressed it and executed 52 boyars together with their entire families.[42] Thus the Christianization continued.

Текстът се различава доста от Уики.бг, т.е. не е преводен, а е съгласуван с възгледите на английски изследователи. Трябва да се съгласиш с "executed 52 boyars together with their entire families" А защо те са приели Златарев, а не Michigan111 си е тяхна работа.

Ето как стоят нещата при немците

Цитат

Aufgrund des Versuches seines ältesten Sohnes Wladimir Rassate[3] und weiterer 50 protobulgarischer Adliger, das Heidentum der Vorfahren wieder einzuführen, kehrte Boris noch einmal für kurze Zeit auf den Thron zurück, ließ seinen eigenen Sohn Wladimir blenden und die Familien der Adligen ermorden.

Немците смятат, че "die Familien der Adligen ermorden." сиреч избити. Така че, идеите,  за 52 жертви НЕ Е ПРИЕТА от европейската наука. За възражения се обръщай към тях. Аз също не ги одобрявам, защото представят българите като варвари, но съм склонен да вярвам, че Борис е подражавал на Мойсей, същият който написал "Не убивай" , а вършил друго със съплеменниците си. За да не го търсиш съм го извадил от Библията

Цитат

25. Моисей видя, че тоя народ е необуздан, понеже Аарон го бе допуснал до необузданост за срам пред враговете му.
26. И застана пред вратата на стана и каза: който е Господен, (нека дойде) при мен! И се събраха при него всички Левиеви синове.
27. И той им рече: тъй говори Господ, Бог Израилев: турете всеки меча на бедрото си, преминете през стана от врата до врата и назад, и всеки да убива брата си, всеки приятеля си, всеки ближния си.
28. Тогава Левиевите синове сториха според Моисеевата дума: и в оня ден паднаха от народа около три хиляди души.

Какъвто учителят, такъв и ученика.

Цитирам Уики.анг

Ясен си, познанията ти по история са от Уикипедия :D

А да си направил труда документите от които са извадени тези изроди да ги откриеш,  да прочетеш преводите,  да прочетеш анализ на преводите?  

Не си? Разбира се, що да си правиш труда като АНГЛИЙСКИТЕ изследователи са ти казали кво да мислиш :D

Иначе те било яд, че пренебрегваме българското заради чуждото :D

Колко само щеше да си смешен, ако не беше толкова жалък. 

• Автор
преди 1 час, Michigan111 написа:

А да си направил труда документите от които са извадени тези изроди да ги откриеш,  да прочетеш преводите,  да прочетеш анализ на преводите?  

Не си? Разбира се, що да си правиш труда като АНГЛИЙСКИТЕ изследователи са ти казали кво да мислиш :D

Иначе те било яд, че пренебрегваме българското заради чуждото :D

Колко само щеше да си смешен, ако не беше толкова жалък. 

Обясняваш как трябвало да чета само това, което ти четеш. Нелепо. Твоите извадени от документите из(р)оди са си от твоето четене.

Повече съм "без коментар"

преди 47 минути, Търсещ истини написа:

Обясняваш как трябвало да чета само това, което ти четеш. Нелепо. Твоите извадени от документите из(р)оди са си от твоето четене.

Повече съм "без коментар"

Лъжеш като дърт ром 😂

Кога пък съм ти казвал какво и къде да четеш? Да не мислиш, че ще ти дам информация наготово.  

Стой си без коментар и си чети уикипедията,  това че ти ще си останеш невеж на мен не ми пречи.  

Но пак да ти напомня, че позовавайки се на английските изследователи правиш това,  от което уж се възмущаваш във въпросната тема.  Истината доста често е неприятна, достойния човек ще си признае грешката, но търсещия истината по въпроса ще си остане без коментар 😂

• Автор

Ами Благочестивият цар Петър? 

Той пък се доверил на братската християнска любов и довел Симеонова България само до териториални загуби. Иван Рилски не пожелал да се срещни с него, ами от връх на връх си говорили. Отказал му парите и му казал да ги дава за войска, ама Благочестивият цар Петър много вярвал, че всички сме братя християни и няма значение дали българската земя ще бъде управлявана от български, сръбски, унгарски или руски цар, нали сме братя во Христе. Братска християнска любов?- лъжа. Никифор Фока си плете с византийски хитрости кошницата, а нашият дава за манастири и плете рогозка за отвъдното. 

Доверчиви хора сме. Подвеждат ни с коварство и ни мамят. Поетът с право казва "Отвсякъде врази".

на 25.06.2020 г. в 21:20, Търсещ истини написа:

Яд ме е, че пренебрегваме българското, заради чуждото. Това ни пречи да създадем уникална цивилизация и ни прави все нечии апологети и съюзници, а не творци и водачи. А който се самоуважава прави история.

Историята винаги трябва да се старае човек да я учи и разбира спрямо контекста на времето, когато се разглежда едно събитие. Чуждото за България е било чуждо за цяла Европа, а постъпката на Борис I е била характерна за цял свят т.е. в кратце: въобще не е частен случай само за и във България. А, че история са правили - правили са. Днес не правим, дето се водим уж някакви наследници на онези хора, живеели в онези времена по тези земи - ние нищо не правим. Но история България има! - крайно лекомислено е да се отрича.

п.п. и прочее нашето християнство е свръхезическо.

• Автор
преди 1 час, insec написа:

Историята винаги трябва да се старае човек да я учи и разбира спрямо контекста на времето, когато се разглежда едно събитие. Чуждото за България е било чуждо за цяла Европа, а постъпката на Борис I е била характерна за цял свят т.е. в кратце: въобще не е частен случай само за и във България.

Да се оправдаваш за лоша постъпка с това, че и другите правят така, е все едно да чистиш петно с кал. Мисля,че това е стара елинска или латинска поговорка. Предполагам, че Сталин и нацистите са се оправдавали с характера на епохата, но  сега ги осъждат, което значи, че не е никакво оправдание. Ако християните са клали както и Моисей и това не са частни случаи, то това не е хуманна религия. 

Но, все едно. Ще споделя още нещо, което ме гневи.

Третата Българска държава израства от Възраждането. Тогава едни предприемчиви българи започвали работа и търговия с Бечко, Влашко, Гръцко, Сръбско по- малко. Стигали до Франция. Възхищавали се на Запада, там искали да учат децата им. Други, забогатели в по- малка степен, изпращали децата си в Русия, където имало стипендии и било по- достъпно. Така се появили двата клона фили- фоби, консерватори- демократи, които не могли да се спогодят тогава и до сега. Чудото, направено от Левски се превръща в "Нанесох рана... пък Русия да заповяда". Чистата и свята република се превръща в Царство България и започва тегленето на въжето за Руски или Западен да е царят. А гушата на България е в клуп на средата. Е, сложили Батенберг, ама Русия и Германия не го харесали, та абдикирал. Стамболов довел Фердинанд та две катастрофи. Западът, майко, Западът! Съветския съюз и Студената война. Айде пак на страната на губещите. Русия, майко, Русия! При социализма - престижно е да си с руски ВУЗ, сага със Западен. Пак теглим въжето. До кога? Левски правеше комитети от българи, които да теглят хомота за България, а не единия на Изток, другия на Запад. Така се кърши ока.

Сега - много ми е интересно кой изобщо твърди, че княз Борис въвежда християнството?

Очевидно всяка религия, която идва насила и с убийства, не може да бъде форма на християнство, а е някаква друга, която се подвизава под това име просто...

• Автор
преди 4 минути, Tiho написа:

Сега - много ми е интересно кой изобщо твърди, че княз Борис въвежда християнството?

Очевидно всяка религия, която идва насила и с убийства, не може да бъде форма на християнство, а е някаква друга, която се подвизава под това име просто...

Не е толкова очевидно. Кръв се е ляла във всяка християнска държава, вкл. папската. Изглежда християнството е предназначено за плебса, а не за императорите.

Ами.

Много е просто. Щом се лее кръв и е насила, значи не е новия завет, не е християнство.

Май, май логическото мислене не се отдава много на историците щом елементарни неща не могат да схванат.

Ранното християнство, разпространяващо се сред народа, е едно. След това като се променя на римска държавна религия, това е съвсееем друго нещо, което просто ползва същото име.

• Автор
преди 5 минути, Tiho написа:

Ами.

Много е просто. Щом се лее кръв и е насила, значи не е новия завет, не е християнство.

Май, май логическото мислене не се отдава много на историците щом елементарни неща не могат да схванат.

Ранното християнство, разпространяващо се сред народа, е едно. След това като се променя на римска държавна религия, това е съвсееем друго нещо, което просто ползва същото име.

Ще подходя философски и примиренчески. Земното НЕ МОЖЕ да е идеално. Христовата държава е идеална, а тук нещата са други. 

То всеки може да подхожда както му е удобно, обаче фактите са си факти - насила християнство не се прави.

ЕРГО - което е насила, не е истинско християнство.

• Автор
преди 4 минути, Tiho написа:

То всеки може да подхожда както му е удобно, обаче фактите са си факти - насила християнство не се прави.

ЕРГО - което е насила, не е истинско християнство.

Дай пример за истинска християнска държава. Ако няма, значи няма "истинско християнство" на земята.

Заради това е казано "Божието- Богу, кесаревото- кесарю"- няма Божия държава тук. Хубавото е, че църквата е отделена и не сме "християнска", а "парламентарна" република с всички условности дали е точно така.

Че къде в Бибилията се говори за нужда от държави :) Държавите изобщо не са някакво необходимо условие за спасение...

Истински християнски общности има бол в историята (пък и сега сигурно има...)

• Автор
преди 4 часа, Tiho написа:

Че къде в Бибилията се говори за нужда от държави :) Държавите изобщо не са някакво необходимо условие за спасение...

Истински християнски общности има бол в историята (пък и сега сигурно има...)

Още по- зле. Значи не християнска държава е била нужна на Борис, а само книжнина. Обаче тези, които са въвели държавна религия- Папския Рим и Константинопол са наложили тази форма изкушавайки и принуждавайки. Завоювайки души, а то е умове и подчинявайки чрез своя статут на опитни посредници до знанието и Бога.

Чужди интереси, за наша сметка.

.....

Разбира се имаш право в съжденията си и нищо не оправдава избиването на хора в името на някаква идея, била религиозна, политическа, философска. Но според мен нация, народ, държава, която не е пренебрегнала своето, заради чуждо, към днешна дата не съществува. Американските индианци са може би най- известния пример, казали са - избийте ни, но няма да живеем, като вас, отказваме да живеем по начина, по който вие живеете. И съответно ги избили, защото какъв им е шанса с лъкове срещу пушки. Така, че от гледна точка на държавника, понякога просто си поставен в такава ситуация, в която ходи вземай решение - или приема една от трите сестрински религии, или се изправя срещу цяла Европа ... пък и не само, но резултата ще е ясен. Вече и за мен си проличава, че не е особено интелитентен, защото трудно мога да приема, че е било наложително да убива хора, за да въведе една нова религия, но въвеждането на такава е било неизбежно. Прочее, християнството не е било кой знае колко чуждо, не е хората сефте да са го чули от Борис.

А относно втората тема - събитията, които си изброил след освобождението са показателни за една историческа особеност независимо от цивилизационно- културния модел. Ако искаш да унищожиш една нация, унищожи аристокрацията й. Жестокото следствие от Османската империя е най- вече, че са ликвидирани абсолютно всичките ни монарси, царски родове, династии, всички, до крак съвсем напълно буквално. От там насетне поддържаме държава на инат.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.