Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Религия в училищата

Featured Replies

на 8.06.2026 г. в 12:06, 1001 broccoli написа:

Как реши това, като не знаеш какво точно ще обхваща един такъв предмет? Виждам, че отваряш вече трета-четвърта тема с която демонстрираш своята неприязън към религиите. Но това показва предубеденост.

Религия се е изучавала и преди, и не виждам това да е оказало особено влияние върху религиозниге предпочитания в обществото ни. А когато съдържанието е оформено във вид: "според християнството .... (еди какво си)", няма никакво нарушаване на принципите на светското образование, нито предполага насилствено задължаване някой да вярва в нещо. Но ги всъщност искаш християните просто да ги няма, или ако ги има да се скрият някъде дълбоко под земята и да не се показват пред погледа ти.

Нямам намерение да ви убеждавам, че бог не съществува. Вярвайте, но не искам и вие непрекъснато да се опитватe да убеждавате мен и тези които не спаделят вашето мнение, че го има.

А що се отнася до едно по ранно питане.От 1989 г. насам – веднага след падането на комунизма.

Тогава започват първите официални искания на БПЦ към държавата за връщане на вероучението.

Първият реален опит е през 1998 г., а най-силната институционална кампания – 2025 г.

• Отговори 465
  • Прегледи 55,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Преди няколко дни шест годишното дете на моя близка, беше много разстроено и плачеше, защото учителката в предучилищната, го наказала, защото не могло да отговори на въпроса зададен от учителката, как

• Проблема в случая е не толкова изучаването на  традицията била тя и религиозна , отколкото отношението на възрастна жена към дете.Жените са жестоки същества , натикани в образователни институции бързо

• В случая този поздрав и отговор са по-скоро в сферата на традицията, отколкото на религията. Да, самият празник е религиозен, но хората го празнуват основно защото това се е установило като порядка с

Безумец ! Ако има Бог но ти живееш безбожно , тогава губиш и приживе и след смъртта. Ако няма Бог но ти живееш все едно че има , тогава не губиш нищо и приживе и след смъртта . Кое ти се струва по разумно ?

преди 1 час, BulgarianYouguart написа:

Безумец ! Ако има Бог но ти живееш безбожно , тогава губиш и приживе и след смъртта. Ако няма Бог но ти живееш все едно че има , тогава не губиш нищо и приживе и след смъртта . Кое ти се струва по разумно ?

Нито, ако не вярваш в Бог означава, че живееш безбожно - нито, ако вярваш в Бог означава, че не живееш безбожно.

1. Аз съм Господ, Бог твой; да нямаш други богове освен Мене.
Момчето явно не разбира че атеизма е религия и следвайки я вярва в безбожието.Неговата вяра е в безбожието , а не в божественото.За спасение ти е нужна вяра в Бог дори малка , каквото е имал например разбойника на кръста.
Исус се обръща към разкаялия се разбойник с думите:

„Истина ти казвам: днес ще бъдеш с Мене в рая.“
(Лука 23:43)

преди 11 часа, BulgarianYouguart написа:

Това е т.нар. Облог на Паскал. Изложен е в книгата му Мисли. Купих си я преди около 30 години от една сергия.

Magas, кой непрекъснато се опитва да те убеждава, че има Бог?! Да не послъгваш малко?!

Хубаво е младите хора, поне за обща култура, да имат някакво понятие по тези въпроси.

azarak, написано е ако има Бог, а не ако не вярваш в Бог. Разликата е от земята до небето. На теб също четенето с разбиране не ти е сила.

Не че очаквам нещо от хора като вас...

преди 5 часа, The Lone Star написа:

azarak, написано е ако има Бог, а не ако не вярваш в Бог.

А аз съм написал, защо имането и нямането на Бог, не те прави безумец. Та грижи се за твоето четене с разбирането, моето не го мисли.

преди 14 часа, BulgarianYouguart написа:

Момчето явно не разбира че атеизма е религия .....

Атеизма не е и не може да бъде религия - в момента, в който бъде преработен на религия, вече няма да е атеизъм.

преди 53 минути, azarak написа:

А аз съм написал, защо имането и нямането на Бог, не те прави безумец. Та грижи се за твоето четене с разбирането, моето не го мисли.

Атеизма не е и не може да бъде религия - в момента, в който бъде преработен на религия, вече няма да е атеизъм.

🟣 1. Трансхуманизъм ≠ Транссексуалност
Трансхуманизъм е философско и технологично движение, което се занимава с подобряване на човешките способности чрез технологии — кибернетика, бионика, невроинтерфейси, екзоскелети, генно инженерство.
то е напълно реална научна област.

Транссексуалност / трансджендърност е въпрос на идентичност, не на технологии.

Те нямат нищо общо едно с друго.
Но за някои хора всичко, което съдържа думата „транс“, е едно и също.
Това е като да мислиш, че „трансформатор“ е част от ЛГБТ.

🟣 2. Бисексуалност ≠ Транссексуалност
Отново — различни категории:

Бисексуалност = сексуална ориентация

Транссексуалност = полова идентичност

„Джендър идеология“ и „трети пол“ — политически плашила**

- В България а и никъде по света **няма „трети пол“**.
- Конституционният съд наистина е казал, че **полът в правото е биологичен**.
- „Джендър идеология“ е измислен термин, използван за манипулация.

И най‑ироничното е, че точно тези, които най‑силно крещят срещу „джендъра“, често имат най‑много скандали в собствените си среди.
Това е класическо:
**„Правете каквото казвам, не каквото правя.“**

---

## 🟣 Има разлика между:

- ориентация
- идентичност
- биология
- философия
- технологии

Но тези които си мислят,че аз съм глупак дори тази проста разлика не могат да направят,а ти очакаш двамата с теб да успеем да им обясним,че Атеизмът е невярването в Бог без доказателства остави ги D

преди 3 часа, Magas написа:

Но тези които си мислят,че аз съм глупак дори тази проста разлика не могат да направят,а ти очакаш двамата с теб да успеем да им обясним,че Атеизмът е невярването в Бог без доказателства остави ги

Атеизъм е идеология базирана на твърдението, че Бог не съществува.Невярването в Бог без доказателства е агностицизъм.

Етомологията на думите и в двата случая е "А" като против,отрицание. Например А-теизъм означава отрицание на теос(божество) А-гностицизъм - отрицание на знанието за наличие или отсъствие на свръхестествени същности.

Не всяка философска позиция е идеология. Атеизма и агностицизма, нито са религии, нито са идеологии. Те не съдържат никакви религиозни атрибути и символи, нямат доктрина, нямат лидери и авторитети, не предлагат политическа платформа, социална система и морален кодекс. Фактически нямат никаква форма на организирана система от ценности и убеждения За това на практика и агностиците, и атеистите, могат да имат коренно различни политически, философски и социални възгледи, всеки от тях сам решава своите лични, етични и житейски принципи. Така, че двете А- та са нищо повече и нищо по различно от чисто философски позиции, при това изцяло лични. Както е речено - 'секи сам си преценя.

преди 13 часа, azarak написа:

Атеизма е религия която се стреми да използва научния апарат за потвърждение , но тъй като и това не е достатъчно се обръща към политика в самата наука.

преди 15 часа, azarak написа:

Отново не си разбрал. Ще ти го обясня като на малоумен. Не пишеш за имането и нямането на Бог, а за вярата и невярата в него. Вярвам - значи има, не вярвам - значи няма. Вярата или невярата в Бог е съвсем различно от съществуването или несъществуването на Бог. Надявам се вече да ти е станало ясно, но ако се налага пак ще ти го обясня.

преди 7 часа, BulgarianYouguart написа:

Атеизма е религия която се стреми да използва научния апарат за потвърждение , но тъй като и това не е достатъчно се обръща към политика в самата наука.

Това сам ли си го измисли? Какво точно се опитва да потвърждава чрез научния апарат религията атеизъм? За политиката в науката ....... боже, толкова бисери в само едно изречение, евала!

преди 5 часа, The Lone Star написа:

Не пишеш ...

Ти ми обясняваш, какво съм написал аз biggrin ма верно ли ти е толкова скучен живота.

преди 3 минути, azarak написа:

Това сам ли си го измисли? Какво точно се опитва да потвърждава чрез научния апарат религията атеизъм? За политиката в науката ....... боже, толкова бисери в само едно изречение, евала!

Ти да му видиш другите постове, целият профил е бисерен. Най-лошото е, че си вярва.

на 11.06.2026 г. в 13:57, Greta Crocheter написа:

Ти да му видиш другите постове, целият профил е бисерен. Най-лошото е, че си вярва.

Авторитарните системи – политически или религиозни – не харесват,когато човек мисли самостоятелно:

Хора, които поставят под въпрос правилата.

Хора, които разбират технологиите.

Хора, които не реагират на страх.

Хора, които мислят логично.

Хора, които не могат да бъдат манипулирани.Обаче какво друго да очакваш от човек с библейски цитат в профила те не могат да мислят нормално и това не е лична нападка а обективна констатация )

на 8.06.2026 г. в 12:06, 1001 broccoli написа:

Как реши това, като не знаеш какво точно ще обхваща един такъв предмет? Виждам, че отваряш вече трета-четвърта тема с която демонстрираш своята неприязън към религиите. Но това показва предубеденост.

Религия се е изучавала и преди, и не виждам това да е оказало особено влияние върху религиозниге предпочитания в обществото ни. А когато съдържанието е оформено във вид: "според християнството .... (еди какво си)", няма никакво нарушаване на принципите на светското образование, нито предполага насилствено задължаване някой да вярва в нещо. Но ги всъщност искаш християните просто да ги няма, или ако ги има да се скрият някъде дълбоко под земята и да не се показват пред погледа ти.

БПЦ иска отново да го наложи извън семинариите и богословските факултети.“

настоява за задължително религиозно образование в училище

Иска влияние върху учебни програми.

Участва в политически дебати.

Претендира за „традиционни ценности“ като монопол.

Се опитва да бъде морален арбитър на обществото.

Иска влияние върху учебни програми.

участва в политически дебати.

Претендира за „традиционни ценности“ като монопол.

Когато религиозна институция започне да се държи като политически играч, се появяват култови механизми.Точно това е проблемът ми )

преди 2 часа, The Lone Star написа:

Не ти е това проблема. Други са ти проблемите на тебе...

Ти имаш твое мнение аз мое ,но това,че не приемаш моето не означава ,че твоето е вярно зокщото нито ти нштж аз имаме физически доказателства аз опирам убежденията си на доказателста базирани наблюдения а ти и тези като теб се упирате на пещерни суеверия в стил унга бунга,но не е незаконно да си тъп освен това факта,че не вярвам в Христос не значи ,че отричам Извънземните Криптидите и Духовете както и другите измерения.Но очевидно не си чувал за квантовата суперпозиция.

преди 5 минути, Magas написа:

Ти имаш твое мнение аз мое ,но това,че не приемаш моето не означава ,че твоето е вярно зокщото нито ти нштж аз имаме физически доказателства аз опирам убежденията си на доказателста базирани наблюдения а ти и тези като теб се упирате на пещерни суеверия в стил унга бунга,но не е незаконно да си тъп освен това факта,че не марвам в Христос не цначи ,че отричам Извънземните Криптидите и духовете както и другите измерения.Но очевидно не си чувал за квантовата суперпозиция.

А това, че не приемаш моето, не означава, че твоето е вярно.

Общественото несъгласие срещу въвеждането на задължително вероучение в общообразователните училища в България се дължи на конституционния светски характер на държавата, страха от религиозна индоктринация и липсата на подготвени кадри без конфесионални пристрастия. Дебатът се изостри особено силно след скорошните политически и институционални опити за налагане на подобни предмети в училищната програма.Основните аргументи срещу задължителното религиозно обучение извън специализираните институции (семинарии, неделни училища, богословски факултети) са следните:1. Нарушаване на светския характер на държавата и образованиетоКонституционен принцип: Конституцията на Република България изрично определя държавата като светска, а религиозните институции — като отделени от нея.Законова уредба: Законът за предучилищното и училищното образование изисква образованието да е независимо от религиозни доктрини.2. Риск от разделение по религиозен и етнически признакСегрегация в класната стая: Въвеждането на паралелни програми (напр. Православие, Ислям и Етика) разделя децата по конфесионален признак от най-ранна възраст.Липса на плурализъм: Критиците посочват, че предлаганите формати често залагат на една конкретна религия, вместо на неконфесионална история на религиите, което изолира атеистите и малцинствените групи.3. Липса на педагогическа готовност и риск от индоктринацияПроблем с кадрите: Липсват светски учители по религия. Преподаването от духовни лица крие риск от превръщане на светския час в проповед и катехизация.Възрастова несъвместимост: Педагози и психолози подчертават, че абстрактните религиозни понятия се усвояват трудно от деца в начален курс и могат да доведат до объркване. Темата изисква развито критично мислене.4. Насаждане на догми вместо критично мисленеСблъсък с науката: Гражданските организации изразяват опасения, че вероучението може да подкопае научното мислене, тъй като някои одобрени концепции залагат на догматизъм за сметка на свободата на ума.Политическа злоупотреба: Наблюдава се силно обществено недоверие към политическите сили, които се опитват да използват темата за трупане на популистки дивиденти чрез консервативни послания.5. Семейството като естествена среда за вяратаВъпрос на личен избор: Огромна част от родителите смятат, че вярата е дълбоко личен въпрос. Тя трябва да се възпитава в семейството или в доброволни неделни училища, а не чрез държавна принуда и оценки.В момента системата предлага компромисен вариант: предметът „Религия“ съществува в училищата, но само като Свободно избираема подготовка (СИП) или Факултативна подготовка (ФП), което гарантира правото на свободен избор на всяко семейство. Понеже не обичам да съм голословен а ти така и не разбра какво се опитвах да ти кажа 😎

преди 12 часа, Magas написа:

Общественото несъгласие срещу въвеждането на задължително вероучение в общообразователните училища в България

Последно задължително ли е или е свободно избираемо?

Училището не е църква, но трябва да учи на ценности и на морал

преди 1 час, Magas написа:

Анализът на установи

Анализът установи, че използваш чужд текст, при това защитен с авторски права, без да посочваш източника, което е забранено от правилата на форума.

Преработи текста или изрично покажи чрез хиперлинк източника или източниците на съдържанието.

преди 26 минути, badr написа:

Анализът установи, че използваш чужд текст, при това защитен с авторски права, без да посочваш източника, което е забранено от правилата на форума.

Преработи текста или изрично покажи чрез хиперлинк източника или източниците на съдържанието.

Factcheck.bg
No image preview

Изучаването на религия: какви са практиките в страните от...

Само няколко седмици след като стана министър на образованието и науката, Красимир Вълчев обяви реформа в образователната сфера. Част от нея включва

Не исках да ме помисллят за хейтър ,но като гледам зощото па горе едни религиозни започнаха да плещят едни глупости и да аз имам проблеми с религията и те се коренят във лични наблюдения защото да живее с диагноза като ДЦП и да си зависим от тези около теб само по себеси е откачено и омръзва,на да разполагаш с научни наблюденияи да ти повтаят за някакъв първороден грях е доста глупаво.

преди 1 час, Magas написа:

Не исках да ме помисллят за хейтър ,но като гледам зощото па горе едни религиозни започнаха да плещят едни глупости и да аз имам проблеми с религията и те се коренят във лични наблюдения защото да живее с диагноза като ДЦП и да си зависим от тези около теб само по себеси е откачено и омръзва,на да разполагаш с научни наблюденияи да ти повтаят за някакъв първороден грях е доста глупаво.

Не можеш да спреш някого да мисли за теб в негативен план, а диагнозата и зависимостта създават у теб напрежение, на което, според мен неудачно, се опитваш да намериш отдушник във въображаемата ти борба с религията.

на 22.06.2026 г. в 18:55, badr написа:

Не можеш да спреш някого да мисли за теб в негативен план, а диагнозата и зависимостта създават у теб напрежение, на което, според мен неудачно, се опитваш да намериш отдушник във въображаемата ти борба с религията.

Напълно съм съгласен с теб ,но както виждаш не всеки е нанашето мнение.

на 10.06.2026 г. в 2:22, BulgarianYouguart написа:

1. Аз съм Господ, Бог твой; да нямаш други богове освен Мене.
Момчето явно не разбира че атеизма е религия и следвайки я вярва в безбожието.Неговата вяра е в безбожието , а не в божественото.За спасение ти е нужна вяра в Бог дори малка , каквото е имал например разбойника на кръста.
Исус се обръща към разкаялия се разбойник с думите:

Чл. 13.
(1) Вероизповеданията са свободни.
(2) Религиозните институции са отделени от държавата.
(3) Традиционна религия в Република България е източноправославното вероизповедание.
(4) Религиозните общности и институции, както и верските убеждения не могат да се използват за политически цели.
Чл. 37. (1) Свободата на съвестта, свободата на мисълта и изборът на вероизповедание и на религиозни или атеистични възгледи са ненакърними. Държавата съдейства за поддържане на търпимост и уважение между вярващите от различните вероизповедания, както и между вярващи и невярващи.
(2) Свободата на съвестта и на вероизповеданието не може да бъде насочена срещу националната сигурност, обществения ред, народното здраве и морала или срещу правата и свободите на други граждани.

Чл. 38. Никой не може да бъде преследван или ограничаван в правата си поради своите убеждения, нито да бъде задължаван или принуждаван да дава сведения за свои или чужди убеждения.
Чл. 39.
(1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.
(2) Това право не може да се използва за накърняване на правата и доброто име на другиго и за призоваване към насилствена промяна на конституционно установения ред, към извършване на престъпления, към разпалване на вражда или към насилие над личността.
Искаш ли уважение давай такова,но някой хора в тази тема очевидно не са чели тази от Конституцията,качвам този текст не зада се заяждам а зада обясня моята позиция ,тя не е свързана само с болеста ми аз по принцип съм си такъв уважението ми трудно се печели ☺️

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.