Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Религия в училищата

Featured Replies

на 31.01.2019 г. в 11:01, Белгиеца написа:

Учениците не трябва да изповядват никоя религия, всички трябва да са атеисти поне до 18 годишна възраст.
После на кой колкото му е акъла, така.
Един джихадист ще стане и отиде да се самовзриви някъде атентат да прави. Друг ще влезе в манастир да се онождат с братята там. Трети ще е последовател на някоя секта. А тези на които им е стигнал акъла да проумеят че не им трябват ирационални вярвания, си продължават живота безгрижно без никаква религия.

Много хора не кръщават децата си именно, поради тази причина. Искат те да изберат коя религия да изповядват. Но не мисля, че от друга страна един 18 годишен младеж, би могъл да вземе правилното решение. Затова децата се учат от малки на традиции

• Отговори 428
  • Прегледи 53,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Преди няколко дни шест годишното дете на моя близка, беше много разстроено и плачеше, защото учителката в предучилищната, го наказала, защото не могло да отговори на въпроса зададен от учителката, как

• Проблема в случая е не толкова изучаването на  традицията била тя и религиозна , отколкото отношението на възрастна жена към дете.Жените са жестоки същества , натикани в образователни институции бързо

• 1001 broccoli
    1001 broccoli

В случая този поздрав и отговор са по-скоро в сферата на традицията, отколкото на религията. Да, самият празник е религиозен, но хората го празнуват основно защото това се е установило като порядка с

Трябва да се изучава същността на религията , а не някоя форма на нейна проява (на отделна религия)  .

И тъй като същността на религията обхваща всичко идейно в живота , следва да се изучава световна история , психология , философия в тясна връзка по между си поне в основните си положения - кое от къде идва , как взаимодействат по между си и до какво водят.....

заб.: Атеизмът също е религия - религия без Бог....! Бог се замества с други вярвания .

В недалечната ни социалистическа практика Светия Дух , Отца и Сина на християнството бяха подменени с Комунистическия Манифест ("....Един призрак броди из Европа . Призракът на Комунизма....") , Партията (майка) и Вожда ! .......Свещениците бяха подменени с партийни секретари , Светата Инквизиция с Политбюро ......и т.н.....

Което в същността си е едно и също ! А резултатът като цяло е ясен........(надявам се , макар да се съмнявам) ! :angry:

По същия начин може да се постави въпросът " Трябва ли да се изучава Научен Комунизъм в училище ? "......Изучавахме го ! А всяка друга Религия беше "забранена".....:)

Т.е. ВЯРА като неотменимо свойство на човешкото Съзнание е имало , има и ще има винаги ! А Религията е само инструмент , чрез който се обслужва Вярата...........Както Науката обслужва Знанието....

Тук въпросът е в какво да вярваме ! :nono:

Истина е , че колкото повече невеж е субекта , толкова повече е склонен да си обяснява това което не знае с Неведоми Сили - т.е. Бог !

В психологически план на разглеждане отразява единството Знание-Незнание !

преди 2 часа, Jayashri написа:

Много хора не кръщават децата си именно, поради тази причина. Искат те да изберат коя религия да изповядват. Но не мисля, че от друга страна един 18 годишен младеж, би могъл да вземе правилното решение. Затова децата се учат от малки на традиции

Децата ги подлагат от малки на промиване на мозъчетата им чрез манипулативни методи, за да е сигурно че ще повярват, понеже са още наивни и им е невъзможно да си изградят сами истинско критическо мислене. Като им набутат веднъж със измама в съзнанието вируса на ирационалните вярвания, после трудно става лечението. Някои си го носят цял живот религиозния вирус, други се отървават от него още през пубертета. Пример е жена ми, насила пратена в католическо училище и принуждавана на ходи на църква с родителите ѝ чак до 18 годишна възраст. На 16г. тя се усмелява да заяви че не иска да вярва и че иска да отиде в нормално училище, но понеже баща ѝ и майка ѝ са били с заразени мозъци, са я заплашили че ако не успее да го завърши другото училище страшилище, са нямали да плащат за образованието ѝ в брюкселския университет.
А сега бабето, дето е тормозило жена ми на църква да ходи, е приковано на легло в старчески дом. Само не може да стане и си дриска у кревата у памперсите. Но, понеже религиозният вирус е взел контрола над съзнанието му, то бабето не смее да се самоубие и да се отърве от това отвратително съществуване, вегетиране. Щото неговият господ бог човеко-мразец щял да го прати при дявола в ада на вечни огньове да се пече душата му, ако извърши греха на самоубийството. Лично нейният господ бог човеко-мразец разполагал с нейния живот, тя нямало право да си го прекъсва по собствена воля. И може да се мъчи като грешен дявол още 10 години прикована на легло. За това служи религията, да се мъчиш и да се мъчиш и да търпиш с години наред едно недостойно за човешко същество положение.
Със 100% сигурност е ясно че ще умре бабето и че няма абсолютно никакъв шанс да може някога пак да става  сама, ама попа е казал че трябва да страда така до последния си дъх.

преди 2 минути, Белгиеца написа:

Децата ги подлагат от малки на промиване на мозъчетата им чрез манипулативни методи, за да е сигурно че ще повярват, понеже са още наивни и им е невъзможно да си изградят сами истинско критическо мислене. Като им набутат веднъж със измама в съзнанието вируса на ирационалните вярвания, после трудно става лечението. Някои си го носят цял живот религиозния вирус, други се отървават от него още през пубертета. Пример е жена ми, насила пратена в католическо училище и принуждавана на ходи на църква с родителите ѝ чак до 18 годишна възраст. На 16г. тя се усмелява да заяви че не иска да вярва и че иска да отиде в нормално училище, но понеже баща ѝ и майка ѝ са били с заразени мозъци, са я заплашили че ако не успее да го завърши другото училище страшилище, са нямали да плащат за образованието ѝ в брюкселския университет.
А сега бабето, дето е тормозило жена ми на църква ходи, е приковано на легло в старчески дом. Само не може да стане и си дриска у кревата у памперсите. Но, понеже религиозният вирус е взел контрола над съзнанието му, то бабето не смее да се самоубие и да се отърве от това отвратително съществуване, вегетиране. Щото неговият господ бог човеко-мразец щял да го прати при дявола в ада на вечни огньове да се пече душата му, ако извърши греха на самоубийството. Лично нейният господ бог човеко-мразец разполагал с нейния живот, тя нямало право да си го прекъсва по собствена воля. И може да се мъчи като грешен дявол още 10 години прикована на легло. За това служи религията, да се мъчиш и да се мъчиш и да търпиш с години наред едно недостойно за човешко същество положение.
Със 100% сигурност е ясно че ще умре бабето и че няма абсолютно никакъв шанс да може някога пак да става  сама, ама попа е казал че трябва да страда така до последния си дъх.

Това, за което ми говориш ти е нещо съвсем различно. Аз ти говоря за обикновени, нормални хора, дето почитат християнските празници. Не такива, дето за тях има само Бог и нищо друго. Прави разлика. Ако аз съм християнка, не виждам какво лошо има да си кръстя детето, да празнуваме заедно Коледа и Великден

Ти си видял такъв пример пред очите си и сигурно ти е трудно да повярваш.... Но замисли се, че от друга страна пък, някой може да каже, че еди си кой народ, трябва да изповядва еди си коя религия. Но сигурно вече е модерно, който иска да избира сам религията си

И пак ти казвам. Прави разлика между обикновени хора и побъркани

преди 39 минути, Jayashri написа:

Ако аз съм християнка, не виждам какво лошо има да си кръстя детето, да празнуваме заедно Коледа и Великден

Лошото е, че си християнка.
Вярваш на нещо което не съществува.
Ако ти протече нормално животът без сътресения и тежки изпитания и умреш внезапно, няма много да ти е било вредно че си набожна за всеки случай.
Ама ако ти се случат кофти преживявания, като да речем смърт на дете, ти в качеството ти на вече вярваща в задгробен живот , може много лесно да затънеш много надълбоко в религиозното блато. Ако те набарат от някоя секта точно в такъв момент и ти обещаят връзка с оня свят и те будалкат, че можеш да си говориш с умрялото дете чрез тях, все едно че си пуска някой от сектата нещо като Скайп и вижда и си говори с оня свят. Тогава ще видиш до къде може да те заведе вярата ти на обикновена мирянка християнка. Ставаш абсолютно зависима от гуруто на сектата и ти прибират всичко което имаш, апартамент или къща. Изолират те от близки и познати и живееш според техните разпореждания, които нали идвали отгоре, богуугодни били.
Религията е наротик. Редовната му употреба те излага на опасност, ако изведнъж ти потрябват по-силни дози от него. При внезапна нужда поради скръб от повече от религиозния наркотик, може лесно да изпаднеш в необратима зависимост от него. Даже няма да се усетиш как ще си се прекарала.
Мойте родители също бяха на мнение че нямало нищо лошо да ни сипват и на нас децата по чашка винце, щото било червено и било за здраве, според селските им разбирания. Само че по-големият ми брат на около 20-на години го вкарваха в специализирано заведения да го лекували от лошото му пиянство. Е, не го излекуваха тогава. Той умря на само 52 годишна възраст от алкохолизъм. А я се ети сега, какво се е случило на майка ни, след неговата смърт.
Можеш ли ?
Тя която никога не е била зависима от алкохола, щото си е пиела умерено, както ти си умерена християнка, за 2 - 3 месеца се превърна в алкохоличка. Хей така, просто защото е знаела вече какво е да си пиян и се е опитала да удави мъката си алкохола. Само че мъката знае да плува и не се дави лесно в чаша ракия.
Та такива работи, внимавай с наркотиците !!!
Алкохолът и религиозната вяра са наркотици, ако не си го знаела, сега ти го казвам.

преди 6 минути, Белгиеца написа:

Лошото е, че си християнка.
Вярваш на нещо което не съществува.
Ако ти протече нормално животът без сътресения и тежки изпитания и умреш внезапно, няма много да ти е било вредно че си набожна за всеки случай.
Ама ако ти се случат кофти преживявания, като да речем смърт на дете, ти в качеството ти на вече вярваща в задгробен живот , може много лесно да затънеш много надълбоко в религиозното блато. Ако те набарат от някоя секта точно в такъв момент и ти обещаят връзка с оня свят и те будалкат, че можеш да си говориш с умрялото дете чрез тях, все едно че си пуска някой от сектата нещо като Скайп и вижда и си говори с оня свят. Тогава ще видиш до къде може да те заведе вярата ти на обикновена мирянка християнка. Ставаш абсолютно зависима от гуруто на сектата и ти прибират всичко което имаш, апартамент или къща. Изолират те от близки и познати и живееш според техните разпореждания, които нали идвали отгоре, богуугодни били.
Религията е наротик. Редовната му употреба те излага на опасност, ако изведнъж ти потрябват по-силни дози от него. При внезапна нужда поради скръб от повече от религиозния наркотик, може лесно да изпаднеш в необратима зависимост от него. Даже няма да се усетиш как ще си се прекарала.
Мойте родители също бяха на мнение че нямало нищо лошо да ни сипват и на нас децата по чашка винце, щото било червено и било за здраве, според селските им разбирания. Само че по-големият ми брат на около 20-на години го вкарваха в специализирано заведения да го лекували от лошото му пиянство. Е, не го излекуваха тогава. Той умря на само 52 годишна възраст от алкохолизъм. А я се ети сега, какво се е случило на майка ни, след неговата смърт.
Можеш ли ?
Тя която никога не е била зависима от алкохола, щото си е пиела умерено, както ти си умерена християнка, за 2 - 3 месеца се превърна в алкохоличка. Хей така, просто защото е знаела вече какво е да си пиян и се е опитала да удави мъката си алкохола. Само че тя знае да плува мъката и не се дави лесно в чаша ракия.
Та такива работи, внимавай с наркотиците !!!
Алкохолът и религиозната вяра са наркотици, ако не си го знаела, сега ти го казвам.

Ти май не ме разбра. Много задълбочено говориш

Не си мисля всеки ден за Бог, ако това имаш предвид

И в секта едва ли ще попадна

Не знам как е било при старото поколение умерени християни, а може и да знам до някъде

Затова ти казах да не задълбочаваш толкова нещата

преди 30 минути, Jayashri написа:

Не си мисля всеки ден за Бог, ако това имаш предвид

И в секта едва ли ще попадна

Не мислиш всеки ден за наркотика ти, защото просто не си попаднала на някоя приятелка, която знае как да изпада в променено състояние на съзнанието чрез молитви, без да ходи в секта, сама вкъщи може да си го практикува.
Ако си гледала по телевзиите в Израел пред една стена как се моят едни евреи с плитки до ушите и черни щапцити на главите, те се клатят напред назад докато рецитират молитви продължително време. Тия сладури успяват да си произведат от собствения им мозък наркотик който ги праща на 7-мото небе от кеф. Все едно ги е боцнал някой с морфин получен от макове.
За един от предишните папи във Ватикана показваха документален филм за живота му и по едно време казаха че се молел даже докато прекосявал двор някакъв там. Човекът папа му намерил цаката да си произвежда сам в мозъка наркотик на илюзорното щастие чрез молитви и си консумира кеф безплатно всеки ден.

Та така, твоят мозък е фабрика за естествен наркотик. Трябва ти само да се научиш как да се молиш и ще мислиш постоянно за товят въображаем бог, щото ти става кеф от промененото състояние на съзнанието ти, под въздействите на произведения естествен наркотик от мозъкът ти. Същото състояние можеш да го постигаш благодарение и на други религиозни вярвания. Причаната поради която разни азиатски религии са модерни в Европа е точно тази, защото практикувайки ги отиваш на 7-мото небе и забравяш за проблемите от живота.
В училището на 11 годишния ми син, един даскал женен за тайландка ги учил на медитация и им дал даже за домашно да се упражнявали вкъщи. Набарал даскалът безплатен начин за дрогиране и иска и чуждите деца да учи и те да стават като него.

преди 4 минути, Белгиеца написа:

Не мислиш всеки ден за наркотика ти, защото просто не си попаднала на някоя приятелка, която знае как да изпада в променено състояние на съзнанието чрез молитви, без да ходи в секта, сама вкъщи може да си го практикува.
Ако си гледала по телевзиите в Израел пред една стена как се моят едни евреи с плитки до ушите и черни щапцити на главите, те се клатят напред назад докато рецитират молитви продължително време. Тия сладури успяват да си произведат от собствения им мозък наркотик който ги праща на 7-мото небе от кеф. Все едно ги е боцнал някой с морфин получен от макове.
За един от предишните папи във Ватикана показваха документален филм за живота му и по едно време казаха че се молел даже докато прекосявал двор някакъв там. Човекът папа му намерил цаката да си произвежда сам в мозъка наркотик на илюзорното щастие чрез молитви и си консумира кеф безплатно всеки ден.

Та така, твоят мозък е фабрика за естествен наркотик. Трябва ти само да се научиш как да се молиш и ще мислиш постоянно за товят въображаем бог, щото ти става кеф от промененото състояние на съзнанието ти, под въздействите на произведения естествен наркотик от мозъкът ти. Същото състояние можеш да го постигаш благодарение и на други религиозни вярвания. Причаната поради която разни азиатски религии са модерни в Европа е точно тази, защото практикувайки ги отиваш на 7-мото небе и забравяш за проблемите от живота.
В училището на 11 годишния ми син, един даскал женен за тайландка ги учил на медитация и им дал даже за домашно да се упражнявали вкъщи. Набарал даскалът безплатен начин за дрогиране и иска и чуждите деца да учи и те да стават като него.

Ами пак не си прав :D

Повтаряш си едно и също, аз ти повтарям едно и също .....

преди 3 минути, Jayashri написа:

Ами пак не си прав :D

Повтаряш си едно и също, аз ти повтарям едно и също .....

Точно, диалог между глух  и ням се получава, щото аз ти хвърлям пред очите научни факти, а ти си четеш вероучението.

преди 1 минута, Белгиеца написа:

Точно, диалог между глух  и ням се получава, щото аз ти хвърлям пред очите научни факти, а ти си четеш вероучението.

Не знам на какъв език трябва да ти кажа, че не съм вманиачена религиозна християнка

Или може би на теб така ти се иска ?

на 10.04.2017 г. в 19:10, Shiniasu написа:

В най-добрия случай - сравнително религиознание. Само че не знам откъде ще намерят преподаватели. 

А аз мисля, че Теологията е прекрасен термин.

Преподаватели могат да са завършилите Философия например.

преди 2 часа, Maleficient написа:

А аз мисля, че Теологията е прекрасен термин.

Преподаватели могат да са завършилите Философия например.

И какво по -точно ще се преподава при над 5200 религии(иначе казано ,над 5200 различни философии)?????

преди 4 часа, Белгиеца написа:

Лично нейният господ бог човеко-мразец разполагал с нейния живот, тя нямало право да си го прекъсва по собствена воля. И може да се мъчи като грешен дявол още 10 години прикована на легло. За това служи религията, да се мъчиш и да се мъчиш и да търпиш с години наред едно недостойно за човешко същество положение.

Направи отделна тема за ,,ефтаназията".(Тук темата е дали да се изучава религия в училище) и ни покани да я разискваме.

Има ли начин да се обясни простичко и ясно , че една птичка пролет не прави ?....но би могла да доведе след себе си други птички ! :)

Т.е. дисциплината за изучаване следва да е , и да възпитава "Любов към Знанието" по съответен за възрастта начин .

Казано с други думи - Философия ! 

...............................................

А "казано с други думи" означава по друг начин ! :)

И до колкото религията е средство , а философията е обобщено знание , изразът "религия , казано с други думи философия" е..........неправилен , така да кажем ! До колкото науката също е средство......

Отделно , че Теософията е твърде ограничена част от религията.....т.е. "...всяко мистично учение, което претендира, че разкрива особени "божествени тайни"..." (copy). В днешно време теософията се идентифицира с Метафизика.....

Неспособността за различаване е основен признак за невежество ! :nono:

преди 7 часа, Anjel Dimitrov написа:

Направи отделна тема за ,,ефтаназията".

то май си имаше и такава на този форум от преди години

В днешно време от училищата излизат, не могат да си напишат правилно името - какво и що не знам, ала при такива резултати каква религия ще ми изучават. Тука из разделите пълно с теми на средношколци, които не могат да напишат едно просто есе, камо ли с философия да ги занимаваш.

преди 10 часа, sound написа:

В днешно време от училищата излизат, не могат да си напишат правилно името - какво и що не знам, ала при такива резултати каква религия ще ми изучават. Тука из разделите пълно с теми на средношколци, които не могат да напишат едно просто есе, камо ли с философия да ги занимаваш.

Философията може да се обяснява и простичко , но никой не го прави ! И има за какво ! :nono:

Достатъчно е да се различава това което се случва в главата на човека като отражение , в сравнение с околната среда като отразявано....

Да се разбере биологичното "огледало" ! Не е толкова трудно , но от никого не е желано........! Замотават го с какви ли не измислици и заблуди....Защото лесно управляемото невежество е Сила ! Сила , както и Знанието !

преди 51 минути, by_chechi написа:

Философията може да се обяснява и простичко , но никой не го прави ! И има за какво ! :nono:

Защото лесно управляемото невежество е Сила ! 

Капитализмът е по същество експлотаторско общество. Този който има повече парици, гледа да експлоатира все повече и повече другите които не са натрупали мангизи. Начинът на ескплоатация се е променял през вековете. Преди направо роби са си пленявали по време на войни, да им работят без пари до като са живи. После без роби, ама с крепостни селяни по други места. Пък и измислили че някои ще се раждат благородници с права, пък други без права. Царе, крале, султани и т.н. все с цел експлотация на някого. Едно малцинство, да може да експлоатира мнозинството. 
Е, в тази експлоататорска схема, религията е била много полезна да обяснява на експлоатираните че царската власт е от бога дадена и не трябва да им се режат главите на царете и кралете. Да, ама у Францата му резнали главата на гилотината на краля и се свършило с този тип експлоатация. В Белгия пък му отнели правото той да коли и беси без съд и присъда. Сега се казва, че кралят царува но не управлява държавата. Стои там като безполезно украшение в дворец.
Няма лесно да се откажат свръх богатите 1 процент от населението на планетата, от натрапването на религията. След 1989г. първата им работа на хамериканците беше да заповядат да се натрапва отново религията в България, като изпитано средство срещу комунистическата идеология, която е атеистична.  И се е стигнало до смешна ситуация в родината, където нямат мярка медиите и правят пропаганда постоянно кога кой светец да се било празнувал. А във Франция няма такива глупости по основните медии. И там е капитализъм, ама не им трябва да се борят срещу призраци от близкото минало, та не прекаляват с религиозните заблуди. Даже кандидатът на десницата на последните им президетстки избори, трябваше да се обяснява че набожността му нямала да има отражение на действията му като президент, в република в която църквата е абсолютно отделена от държавата и поповете никой не ги пита за нищо.
Та така, за сега у бг командват хамериканците и те са заповядали да се боцкат с по-силни дози религия масите, с цел по-сигурното им манипулиране в полза на богатите капиталисти които например искат да ви приберат няколко милиарда за хамерикански самолетчета, ама ползват без пари бази на територията на бедна България.

преди 21 часа, Anjel Dimitrov написа:

И какво по -точно ще се преподава при над 5200 религии(иначе казано ,над 5200 различни философии)?????

Сериозно ли ме питаш?

Е, няма да са цитати от твоята книга, но сигурно ще намерят какво да им е интересно и поучително на децата.

И не съм съгласна за философИИте. За мен Философията е Една. Нещо като една-та Физика, Химия, История, Математика...

Ако въпросът е Защо да се преподава някаква история на религииите или философия на религиите, това е със същия отговор като защо се преподава Биологията, Химията- като голяма част от термините и информацията по тези предмети не се използва реално или не служи за повечето да изкарват кинти.

За това аз мисля, че е в реда на нещата и ненатоварващо учебната програма да се изучават религиИ.

Друг е въпросът, ако се изучават като музиката и рисуването a.k.a изобразителното изкуство, ще е все тая дали с още един предмет повече или по-малко.

на 6.02.2019 г. в 14:25, Anjel Dimitrov написа:

Сериозно те питам.Защото в този форум се откри и се доказа ,че Христос не е Господ и ,че не е безгрешен,и изведнъж 70 % от вярващите изпадат в шок,че са живяли толкова години в заблуда.Това е лек пример за това ,че не може да се направи точна програма и да се избере абсолютната истина при над 5200 официално регистрирани.

Е няма да са цитати от моята книга ,защото моята религия е обвързана с удоволствията като дар от Господ ,а повечето религии изкарват удоволствията грях и замръсяване(особено най-големите религии,гледат да сплашат вярващия и да го докарат до там ,че да работи да гледа деца и да дарява за храма ,целият излишък вместо да се позабавлява хубаво)

Философията не е точна наука тя се променя докато физиката ,химията и математиката ще се останат непроменени завинаги.

...........

Ненатоварващо,че то отношенията Господ -човек са най-натоварващи.

Най-трудния предмет и най- неясния (все тая дали ще е в повече)

С риск да те разочаровам, не мисля, че което се е "доказало" в този форум, независимо от кой, може да ме впечатли или да му повярвам.

Ти си мислиш, че не може да се направи програма, защото сам не можеш да обясниш и изброиш поименно всички ПетХилядиИДвеста религии. По твоята логика не би трябвало да може да се изучава и История или пък Литература, защото всички събития от началото на човешката цивилизация, са много повече година след годан след година, или пък произведенията написани и издадени от безброй автори.

Къде написах, че Философия- та е "точна" наука? И въобще разбра ли пояснението ми за Предметът Философия на твоето колко билиони философИИ били съществували- почти най малкото общо кратно на религиите.

Изучаването дори и на нечии "отношения" не е натоварващо. Повтарям: Изучаването! Не самите отношения и в частност или пък обобщено разбирането за подобни, а осведомяването, че може да има такива, има такива, или пък напротив, можеш и да избираш и да нямаш абсолютно никакво отношение, и с цялата си асертивност, да разбереш нещичко за Вярата, Символиката, Духовността и нуждата от подобни религии.

Не е труден. За неясен, кой както успее да вникне или му се изясни свише.

Идеята не е от училищата да наизлизат месии, пророци и апостоли, а съвсем мислещи деца, които да са наясно как и кое е правилно да се използва от знанието за религиите.

• 2 години по-късно...

Да факт е религията вече свободно ще се изучава в училищата , за сега само като свободно избираем предмет , но всички се досещаме че рано или късно нашите непоправими религиозни събратя ще настоят той да стане  задължителен.

Ловчанският митрополит Гавриил за религията, ценностите и българското училище - Българска национална телевизия (bnt.bg)    

Самите учебници по които ще се изучава християнската доктрина може да видите тук - Учебници (bg-patriarshia.bg)

Вие бихте ли искали вашето дете да изучава религия в училище ?             

Разбира се че изучаването на религия в училищата е абсурдно на премного нива и министерството на разобразованието изглежда вече напълно се отказва от основната си функция , също толкова нелепо  ще  е да учиш биология и химия в храма.Обаче! Може да се каже какво ли не за християнската доктрина ,но все пак в днешната бизнес-корпоративна култура изградена върху маркетинг, инфантилен консумеризъм и технологичното поколение което имаме днес което е много отчуждено от "нормалното човешкото поведение" такова каквото е здравословно за всеки индивид , действително има части от практическия човешки живот за които буквално нищо не се говори и остават табу в самата култура.Едно от тези табута които никой не разобличава днес пред подрастващите бръмбари е факта че човешкото същество е зло.Това е доста стандартна истина за всеки разумен поотраснал затова, съветва детето си да не говори с хора които му предлагат бонбони да се пази от този и онзи да заучава SOS изречения които да сподели на родителите си по телефона ако усети че някой го следи и т.н.Злото в човека се среща и в училищния живот , но никога не се дискутира , например когато учителя по история говори за първата световна война и съобщи броя на загиналите в нея около двадесет милиона човешки маймунки децата могат да го запитат ама защо са се убивали толкова много при което той съвсем професионално ще им каже че някой си австро-унгарски принц бил убит и това било причината за избухването на войната.Веднага след това се учи за втората световна и броя на загиналите човешки маймуни е 60 милиона тогава запитан учителя ще каже че недоволство от подялбите при първата световна обтегнатите политически отношения , пожарът в Райхстага и т.н били причина за избухването на ВСВ , след това човешките маймуни се разделили на два лагера и хората от левия  лагер се страхували от тези в дясно и ги смятали за зли комунисти а тези от десния лагер се страхували от левите и ги смятали за зли империалисти.Казано наведнъж е твърде очевидно че причината за подобно човешко поведение е злата природа на човешкото същество.Но това  никога не споделя или дискутира пред посятите по чиновете дечурлига по време на час.Характеристиките на животинско хищническата ни природа както и стадно инстинктивните ни заложби зад които стой определението зла природа се проявяват и в самата ученическа култура - дразненето на определен по затворен ученик от останалите , присмехите на децата които са облечени по оскъдно , откровената грубост на никои деца над други , жертвената персона в класа която често понабиват и обиждат за развлечение от време на време , честото презрение над останалите паралелки от класовете които биват разглеждани като конкурентни , гневните изблици на учителите над децата и на децата над учителите.При обстановката вкъщи има процент родители които не изпитват любов към децата си държат се грубо и язвително с тях , някои имат психопатологии на които децата са изложени и т.н
Всички тези проявления на стадно-хищническата природа на човешкото същество също никога не се дискутират.И не могат да бъдат рационализирани по никакъв начин.Има и много други примери които в днешните медиино информационни реалности децата лесно могат да научат от едно или друго техническо устройство.Например когато някой самоубиец застане на висока етаж с намерението на сложи край на живота си , волята му често замръзва пред бездната която го очаква отдолу , тогава пред събралата се тълпа някой вече искащ да види как човека който не познава ще се размаже на земята му вика - Скачай, скачай !Само и само да си набави едно кратко зрително зрелище.По същия начин големи тълпи се събират да гледат екзекуции , ацтеките са изпълнявали публични жертвоприношения и т.н.Опиянението от смъртта и насладата от жестоките гледки в днешните общества не може да бъде сублимирана , вярно имаме бойни спортове в които хора се обезобразяват и понякога умират имаме филми и книги на ужасите , но дивото в нас не може да бъде напълно приспано.
     За всичката жестокост която децата ще срещнат в живота си отговор няма.Но християнската доктрина предоставя все някакъв.Според християнството човека и живота му на земята е резултат от прегрешение , това се описва в метафизичния разказ за Адам и Ева които биват запратени на земята за да изкупят греха си.И за да се очистят от злото и греха те трябва да останат на земята докато не се пречистят чрез страданията си и се върнат в райските градини от които са били изгонени.Ето това е единственото обяснение било то и алегорично което децата могат да получат за злото проявяващо се в човека.Възможно е разбира се да има и повече часове по литература и философия в малките класове където могат по специфично да се обръщат внимание на тези човешки реалности за които вече не се говори , но това е България и държавата мрази хората , както и обратното.Часовете по литература и философия биват постоянно орязвани от министерството на разобразованието.Въпреки абсурда на религиозното образование изглежда това зло може и да е за добро... защото запълва вакум в днешната култура.
flat-design-ethical-dilemma-illustration

преди 58 минути, Milkydead написа:

загиналите човешки маймуни е 60 милиона

Продължавам мисълта ти:

Първа стъпка- другите са маймуни

Втора стъпка- ние не сме маймуни

Трета стъпка- маймуните на геноцид

Четвърта стъпка- Нюрнберг.

Пета стъпка- едни Ние избират из сред маймуните други Ние, а останалите на геноцид.

преди 13 часа, Milkydead написа:

Вие бихте ли искали вашето дете да изучава религия в училище ?   

Не.

Мен по-скоро ме притеснява не това, че ще се изучава религия в училище, а изпълнението. Не съм запознат с учебниците и не мога да коментирам това, доколко полезни ще са те за изграждането на морала на децата или пък ще се окажат просто едно средство за проповеди. Не знам и как са планирани нещата с преподавателите - кой ще преподава религия, доколко учителите са подготвени и доколко желаят да я преподават и др. Факт е, че липсва дискусия и решенията отново се вземат без много шум. 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.