Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Религия в училищата

Featured Replies

Ми дай да снемем един XXL по Библията тогава и да го пускаме на децата. Ще ги възпитаваме хем сексуално, хем духовно.

Това пък как ти хрумна?

Казвам, че и да промениш Библията, това, което си подменил(радактирал) пак ще бъде видяно, разбрано, почувствано(не от Библията, а от живота) по един или друг начин.

На китайски ли говоря?

А и съм против "тоягата и моркова" и възпитание в послушание и страх и нелепи обещания. Твърдо против!

Ако можем да възпитаме отговорност в малкия човек, сме били полезни... останалото зависи от него самия.

Редактирано от Нел (преглед на промените)

• Отговори 429
  • Прегледи 53,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Преди няколко дни шест годишното дете на моя близка, беше много разстроено и плачеше, защото учителката в предучилищната, го наказала, защото не могло да отговори на въпроса зададен от учителката, как

• Проблема в случая е не толкова изучаването на  традицията била тя и религиозна , отколкото отношението на възрастна жена към дете.Жените са жестоки същества , натикани в образователни институции бързо

• 1001 broccoli
    1001 broccoli

В случая този поздрав и отговор са по-скоро в сферата на традицията, отколкото на религията. Да, самият празник е религиозен, но хората го празнуват основно защото това се е установило като порядка с

Това пък как ти хрумна?

Казвам, че и да промениш Библията, това, което си подменил(радактирал) пак ще бъде видяно, разбрано, почувствано(не от Библията, а от живота) по един или друг начин.

На китайски ли говоря?

А и съм против "тоягата и моркова" и възпитание в послушание и страх и нелепи обещания. Твърдо против!

Ако можем да възпитаме отговорност в малкия човек, сме били полезни... останалото зависи от него самия.

Това за тоягата ме кара да се позамисля, но белята е, че разните му там родители, които не са мяркали децата си за повече от час на ден, камо ли да вземат да ги възпитават, като ми прочетат съмнението веднага ще писнат. Разбира се "тояга" не е задължително да се разбира като физическо насилие, макар че на времето(имам предвид още по царско - преди 09.09.45 ), даскалите често са имали подръка жилава дряновица или натрошени орехови черупки за да коленичат на тях буйните разбойничета, докато станат човеци...

Тези, които не желаят да изучават ничия религия, ще изучават предмета "Етика".

Запознайте се с проекта.

Редактирано от lalili (преглед на промените)

То и навремето учехме "Етика и Право" (май се казваше) и освен най-големите зубрачи друг не влизаше в тези часове.

То и навремето учехме "Етика и Право" (май се казваше) и освен най-големите зубрачи друг не влизаше в тези часове.

значи съм бил един от зубрачите ? http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

Радвай се. Защото ние учехме "Основи на комунизма" :yanim:

И за пет неизвинени, изключваха.

Триста пъти предпочитам да съм учила обясненията на кабалистите за Вехтия завет.

Още тогава щях да знам, че синът на Авраам - Ицхак – в превод означава „той ще се разсмее”.

Мистиците обръщат внимание на името му: думата Ицхак, ако се пренаредят буквите, съставя израза „кец хай” – „край (на смъртта) още приживе” или по-точно: „Бъдещият свят още приживе”. Човекът, чието име означава „смях” (в Тора всяко име е реална същност), пребивава едновременно в два свята: той живее в света на трудните изпитания, а около него е света на спасението.

но не би... :yanim:

Лично аз смятам, че най-добрата форма на обучение са неделните училища към храмовете

Ние и Етика нямахме, може би защото бяхме профилирана паралелка. Но както преобладава мнението и в другите постове, добре ще е да има религия в учебния план, или история на религиите. Поне за обща култура ще е полезно. Както казва ЛаЛили после ще си избират което ги влече или семейставата им каквото изповядват.

valentinus дава най-точните коментари в темата. Евала! И аз като ученик в 10 клас, го подкрепям. Всичките други глупости за малко морал, малко... обща култура и тн. Абе, морал да не би да значи да набият в малките детски главички фанатизираните глупости, в които някои от вас си вярват, знаете ли колко изколвания на мръсните езичници има, колко АГРЕСИЯ има в Библията, и на какво ще научи книгата на мира едно 12 годишно лапенце? Чел съм детски издания за Библията, имам даже, раздаваха отдавна... Таааа, още в първата страница се насажда страха от Бога. Страха, че ако не бъдеш един фанатик, който се страхува да мисли, страха, че ако не си кротуваш, докато на твоя гръб се прави бизнес, дядо Господ ще те прати в ада... И какво по-различно ще бъде с някакви неделни, следучилищни, и не знам си какви още ги мислите, занимания на тема религия. Какво мислите, че ще вкарат в главите на малчуганите... Искате морал, искате култура, искате възпитани млади хора, ама внимавайте какво си пожелавате! Да не стане като с един индивид от друга тема, дето му се иска достойнството му да е 60 инча... Ако имам деца, не искам да им бъдат вкарвани в главите религиозни глупости, и разбирания отпреди 2000 години. Не искам да отглеждам фанатици, а мислещи хора... Но все пак ви разбирам подръжниците, вие сте над 30 години почти всички, и по ваше време всичко е било различно, за вас детството е отминало отдавна. Но недай си Боже някой сред вас да ми е връстник, жалко за него... И впрочем, в България религията е като бомба със закъснител - ислям, християнство, и религията без име, която проповядва много правене на деца и много крадене... Тъй, че фанатизирано поколение ще ни съсипе тотално... А едно детенце няма как да не стане фанатик, ако му се набива в малката главичка, че ако не е добро момченце, което целува задничетата на чифутчетата, ще гние за цяла ВЕЧНОСТ(не знам кой справедлив Бог ще прати някого в мястото наречено АД). При 10-12 годишните е характерно едно много наивно мислене, ако някои им говори добре за нещо, лесно ще му повярват. И един фанатик повече... Таааа, ако някой "зарибен" поддръжник на теорията си реши да спори, се надявам, да е поне начетен човек, че да има за какво да спорим, а не от изводите му да следва колко съм тъп, луд, неграмотен и тн. Няма как да не опрем на тема История... Впрочем, какво ще кажете за кръстоносният поход на децата, предполагам сте чували за него, ако не - има Уикипедия. Мноооого морал, много нещо :wors: Искате да ни върнете в Средновековието, но знаете ли какво е било през Средновековието... щото аз знам, иии, няма да ви хареса :)

Редактирано от The_Gunslinger (преглед на промените)

----------------------

:wors:

навремето съм предавал Етика и Право...хихихи.

Нека, нека текат дискусии и спорове. Надявам се това да трае достатъчно дълго, та да не се получи никога така, че да се въведе религията като учебен предмет. Всъщност, както някой по-напред беше споменал, едно такова изучаване на религия в образователна система като нашата е най- прекият път към към атеизма. Даже можем да се замислим, дали пък не е точно това целта.

The_Gunslinger, изненадваш ме много приятно! Не съм очаквал от един съвременен десетокласник да разсъждава толкова трезво и зряло, да се аргументира толкова убедително и дори да пише толкова грамотно! Моите поздравления за което! Подрастващи като теб на общия фон на безмозъчното поколение с промити от медиите и чалгата мозъци са много приятно изключение ;)

----------------------

:lol6:

навремето съм предавал Етика и Право...хихихи.

:rolleyes: От там до гнозиса е една крачка. Аз по този предмет имах 6-ца, но не щото учех, а щото знаех малко повече от учителката. И не че знаех кой знае какво, ами тя не знаеше нищо. Тъй че бъди спокоен Трихо, защото твоята учителка или учител явно не са били като моите.

The_Gunslinger, изненадваш ме много приятно! Не съм очаквал от един съвременен десетокласник да разсъждава толкова трезво и зряло, да се аргументира толкова убедително и дори да пише толкова грамотно! Моите поздравления за което! Подрастващи като теб на общия фон на безмозъчното поколение с промити от медиите и чалгата мозъци са много приятно изключение :whist:

То не само аз съм изключение, един 30 годишен умен човек също е изключение... Особено грамотен. Странно, как така руснаците не пишат на латиница, а на родния си език?

А чалгата... не тя е проблема, а нещата които пропагандира - като музика без мисли, без социални текстове, дори и много глупави("гъци, гъци(3)ееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееее..."), няма с какво да привлече един умен човек. Даже мелодията е от цигански произход... И затова в ИТ средите и другите се слуша рок и метъл, а при строителите и чистачите на кенефи - чалга. И за съжаление целия свят масово затъпява... Но неуките хора се управляват най-лесно. Да кажеш на един глупав човечец - "яж от това сирене, има сифилис вътре"... Той като не знае какво е сифилис, и като е прекалено тъп да се запита дали е вредно, ще яде. Впрочем - вижте на съдържанието на газираните напитки, едни Е150, Е151, нещо от тях беше... Хората са си го написали, но никой не знае, че вреди, даже някои учени казват, че трепело мозъчни клетки. Същата работа :)

Кой знае какво вкарват в храната, особено американците, щом мой приятел може да намери в салам(льонер) кучи крак, правете си изводите сами, какви гадости слагат във всичко...

Редактирано от The_Gunslinger (преглед на промените)

The_Gunslinger, изненадваш ме много приятно! Не съм очаквал от един съвременен десетокласник да разсъждава толкова трезво и зряло, да се аргументира толкова убедително и дори да пише толкова грамотно! Моите поздравления за което! Подрастващи като теб на общия фон на безмозъчното поколение с промити от медиите и чалгата мозъци са много приятно изключение :whist:

///offf

Умно е момчето. С изненада забелязвам напоследък набори '93-'95 които мислят изключително свързано и логично. И това някак ми е странно на фона на цялата помия която се излива.

Не мисля, че е добра идея. Дечицата са претоварени и сега с излишни работи, това е причината да се отдръпват от познанието. :white flag:

Мисла че не трябва религята не се учи като биология химия и тем подобни това е въпрос на лична вяра пък и не мисла че е нужно учителите да учат по скоро това е работа на родителите те трябва да го водат на църква и по този начин на детето ще му стане интересно и ще стане вярваш но това трябва да се почне още от раннна възраст :ph34r:

мисла..., мисла... Каква мисла, бе, човече... Ето до какво води липсата на образование, елементарно, а тук се говори някой да ти втълпява религия преди да си се научил да пишеш и да мислиш дори. До мислата го докарахме...

То по-добре вместо религия да направят СИП или ЗИП "Килъри", поне ще си имат доходна работа, че и шанса да се разчистят сметките с някоя и друга гадина...Пък и нали трябва да се създава работа на Цеци Цветанова, да повдига PR рейтинга на БойкоБ, че то друго вече не остана с какво...Футбола не действа, "пожарникаря" вече поостаря и не може да гони топката като едно вреве, а и за тениса си иска тичане...и здрави стави.

Да, религията би могла да съществува в училище, но като строго избирателен и незадължителен предмет. И под религия имам предвид религия, а не подмножества на въпросната - в тази връзка си е абсолютно кощунство и абсурд църквата да се опитва да наложи православното християнство като задължителна дисциплина. С кеф бих се записал на нещо, свързано да кажем с одинизъм/неопаганизъм, само да имаше и кой да преподава (нищо, че уча съвсем различни работи), с кеф бих направил същото и с децата си един ден. Мисълта ми е, че трябва да има избор.

Всъщност, както някой по-напред беше споменал, едно такова изучаване на религия в образователна система като нашата е най- прекият път към към атеизма. Даже можем да се замислим, дали пък не е точно това целта.

Май да-като бумеранг обратно всичко става-

така е

http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

Училището има светски характер и всякакви намеси и религиозни доктрини и учения място там НЯМАТ и трябва да бъдат премахвани навреме всякакви подобни "влияния" над умовете на младите хора, бъдещи граждани на нашата държава. Религиите и църквите нищо хубаво не са свършили за света, то не бяха кръстоносни походи, то не бе инквизицията, избила много хора, то не бе на религията част от вината за чумната епидемия...Ама то котките били "вещици", дай да ги избием, нищо че те ядат плъховете, които носят чумната зараза и така ограничават разпространението й поне малко... Религиите са създадени с цел да манипулират и то колкото си по-неук и млад, по-лесно си манипулируем от подобни влияния. В никакъв случай НЕ МОЖЕ и НЕ ТРЯБВа да се въвежда религиозно образование в училищата. Не можем да оставим бъдещите си деца и настоящите граждани на държавата ни в лапите на манипулатори, в лапите на лъжци. Религиите нищо хубаво не са дали на света.Те да съществували само с цел обясняване на необясними за дадено време неща, приписвайки ги на свръхестественото. То и Гърците са приписвали мълниите на Зевс, а то излезе, че са просто природно явление... Всеки има правото на избор, но никой не може да бъде задължен да учи някаква религия. Аз съм атеист и съм горд с това. Не признавам и не зачитам религиите, донесли само болка, смърт, ужас, омраза. Не признавам религиите, промиващи мозъци, казващи как сме грешни по рождение, как сме виновни винаги и за всичко, как трябва да страдаме за да изкупваме греховете си. Нищо подобно-Нашето бъдеще го градим само и едиствено ние и никой друг. Градим го с мисъл, с наука, със знание. Какво даде религията на света? Нищо. Облекчи ли живота на хората-Не, утежни го. Какво даде науката-улесни живота на човека, така той има повече време да учи, да чете и губи по-малко в нископродуктивен труд. Мдаа, как религията да подкрепя науката, като всеки мислещ и образован човек ще разчупи религиозните докрини, ще разбере какви лъжи се стелят и как единствената цел е манипулация и печалба от нея. Ето за това църквата е против науката.Но науката напредва, тя наистина реално прави нещо, макар и да не е всемогъща. А Църквата? Само празни обещания, които никога не се сбъдват. Само заплахи, от които цял живот да се страхуваш. Е, аз предпочитам да не вярвам в религии и Богове. Има един Бог-самият човек и никой друг, всички сме Богове и можем да променим света си, можем да вземем живота си в ръце, да го ръководим...Защото нищо никога не е предопределено, ние имаме свободата и правото да избиране и никой не може да ни го отнеме. Никой няма право да се опитва да ни манипулира, поробва душевно и психически, никой няма право да промива мозъка ни. Това не трябва да се позволява. Защото младите хора, бъдещи граждани са крехки, млади, доверчиви. Биха се подвели по манипулациите, не биха различили истината от лъжите, както можем ние. Ето за това не трябва да се изучава религия в училищата

Може би е по-правилно в българското училище са се предлага само и единствено изучаване на "Религия-Православие". Православието е традиционното изповедание /съгл.Конституцията/, и дисциплината да е СИП. Другия вариант/ако горният се отхвърли/ - в държавните училища да не се изучава ничие изповедание.

Може би е по-правилно в българското училище да се изучава само и единствено предмет "Религия-Православие"/без ислям и т.н./, защото Православието е традиционното изповедание /съгл.Конституцията/, но да бъде СИП а не ЗИП.

Или другия вариант/ако горният се отхвърли/ - в държавните училища да не се изучава ничие изповедание.

Църквата да организира Неделни училища или др.форми на обучение.

"За да може някой мазен поп да обяснява на децата ти колко са грешни, да им втъпява вина и омраза към науката, защото науката била грешна, била ерес..."

Училищата отдавна НЕ СА килийни, а светска институция.

Ако религията се намеси там, те ще изгубят светският си статут.

Без това религиите не са дали нищо хубаво на хората. Дори много от вярващите в Бог отричат религиите.Свидетел съм бил на това.

Аз съм за абсолютна и тотална забрана и отхвърляне на какъвто и да е начин на прокрадване на религията в светският живот, каквато и да е тази религия.

В Швейцария например забраниха на мюсюлманите да носят забрадки в училищата, а ние какво?

Да го разрешим ли???

Религиите взеха да губят позиции, всеки видя каква глупост са, та за това се опитват на сила да ги вкарат в училищата. Иначе няма как да спечелят нови "поданици"

П.П Малко са хората, които са религиозни, но не са лицемери, които са добри по душа, не само по канон. Евала на такива хора, които мислят и искат добро.

Но много малко са такива, повечето си крият замислите зад паравана на религията, за да манипулират хората, ака Тартюф, ако някой все пак се сеща кой е той...

Редактирано от Гост (преглед на промените)

"За да може някой мазен поп да обяснява на децата ти колко са грешни, да им втъпява вина и омраза към науката, защото науката била грешна, била ерес..."

За да може децата ми да нямат просташкия език, който ползваш. Православието не отрича науката. Ограмоти се, изказваш се неподготвен.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.