Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Религия в училищата

Featured Replies

Tи от къде си толкова светнат какво им трябва на децата? -чак пък безполезни.

Религията е лекар в това болно общество, тя учи на добродетел и нищо лошо няма в това.

Хммм..Лекар?По скоро основния вирус.... Публикувано изображение
  • Отговори 429
  • Прегледи 53,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Преди няколко дни шест годишното дете на моя близка, беше много разстроено и плачеше, защото учителката в предучилищната, го наказала, защото не могло да отговори на въпроса зададен от учителката, как

• Проблема в случая е не толкова изучаването на  традицията била тя и религиозна , отколкото отношението на възрастна жена към дете.Жените са жестоки същества , натикани в образователни институции бързо

• 1001 broccoli
    1001 broccoli

В случая този поздрав и отговор са по-скоро в сферата на традицията, отколкото на религията. Да, самият празник е религиозен, но хората го празнуват основно защото това се е установило като порядка с

Хм...интересно. От много време се говори за това трябва или не трябва да се изучава религия в училище. Моето мнение е, че е необходимо и изключитено полезно. И то не просто изучаване на християнството, а на най-разпространените световни религии. Това е хубаво от гледна точка на обащата култура. Аз съм на мнение, че една религия не бива да се "натрапва" на човек, с течение на времето той сам трябва да реши дали религията му е необходима чисто духовно, имайки в предвид в какъв свят живеем, където религията вече не е на първо място. Знаете ли колко е грозно да видите човек на 18-19 години, който не знае (това от личен сблъсък го казвам) какво е Коран, Мека, Буда и дори някой съществени имена в християнството, която ни е официална религия? Човек трябва да има обща култура в тази сфера и мисля, че изучавнето на Религия в училище е хубаво нещо. Най-малкото, че дава отговори на някой въпроси, които децата те първа започват да си задават. Аз когато бях малка имах много въпроси свързани с религията, но дори не знаех как да ги формулирам пред родителите ми за да ми дадат точен отговор и затова до един период бях израстнала с много грешна представа за религията. И трябва да се представят и други гледни точки и да се уважават - мисля, че това поне на това можем да научим децата си, че е всичко което е различно е зло. Познавам много християни, които възприемат исляма като "зла" религия, именно защото единственото, което чуват за нея е това, което предлагат медиите. Ето за това трябва да се изучава Религия - за да имат децата що-горе някаква представа за различните религии. И най-важното - да се научат да уважават различните от тяхната религия.

Категорично съм против изучаването на религия в училище. И сега се прокрадват уроци, в които се опитват да пресъздадат Христос като историческа личност. Това ужасно ме дразни и обяснявам обратното в къщи. Никога няма да допусна детето ми да посещава часове по вероучение или както там се опитват да го нарекат. Това е опит за манипулиране съзнанието на децата ни! Младото поколение, което расте е със собствено мислене и изглежда управляващите се страхуват от него, та затова правят опит да смачкат децата и да им втълпят примирение. Осъзнайте се, родители и да спрем в зародиш това безумие!

Категорично съм против изучаването на религия в училище. И сега се прокрадват уроци, в които се опитват да пресъздадат Христос като историческа личност. Това ужасно ме дразни и обяснявам обратното в къщи. Никога няма да допусна детето ми да посещава часове по вероучение или както там се опитват да го нарекат. Това е опит за манипулиране съзнанието на децата ни! Младото поколение, което расте е със собствено мислене и изглежда управляващите се страхуват от него, та затова правят опит да смачкат децата и да им втълпят примирение. Осъзнайте се, родители и да спрем в зародиш това безумие!

A теб кой ще те спре в твоето, което е плод на онова минало такова...

A теб кой ще те спре в твоето, което е плод на онова минало такова...

Най-вероятно Умници като вас.....Дето са компетентни по всеки въпрос.И слушкат и изпълняват. Публикувано изображение

Ето го и резултата !!!

Да .резултата винаги е спорен.. Публикувано изображение

При нас в момента е стационирано едно дете на 5г. от дом за сирачета. То си няма никого на света, когото да нарече свой близък. И е болничко. А не се оплака нито веднъж. И е гладно. А не попроси нито веднъж. Очичките му са като звездички. И се усмихват непрекъснато. Това "нещастно" дете в нещастните очи на нещастните многознайковци, гледащи умно отстрани, е събрало в себе си цялото слънце, цялото знание на всички вселени. Това дете е най-великата религия! Това дете е Бог. Оставете децата на мира!

Не зная кое би било по добре ...

При нас в момента е стационирано едно дете на 5г. от дом за сирачета. То си няма никого на света, когото да нарече свой близък. И е болничко. А не се оплака нито веднъж. И е гладно. А не попроси нито веднъж. Очичките му са като звездички. И се усмихват непрекъснато. Това "нещастно" дете в нещастните очи на нещастните многознайковци, гледащи умно отстрани, е събрало в себе си цялото слънце, цялото знание на всички вселени.

Това дете е най-великата религия!

Това дете е Бог.

Оставете децата на мира!

Maat, Благодаря ти ...

Редактирано от Shinefrend (преглед на промените)

• 3 седмици по-късно...

Хм...интересно.

От много време се говори за това трябва или не трябва да се изучава религия в училище. Моето мнение е, че е необходимо и изключитено полезно. И то не просто изучаване на християнството, а на най-разпространените световни религии. Това е хубаво от гледна точка на обащата култура. Аз съм на мнение, че една религия не бива да се "натрапва" на човек, с течение на времето той сам трябва да реши дали религията му е необходима чисто духовно, имайки в предвид в какъв свят живеем, където религията вече не е на първо място.

Знаете ли колко е грозно да видите човек на 18-19 години, който не знае (това от личен сблъсък го казвам) какво е Коран, Мека, Буда и дори някой съществени имена в християнството, която ни е официална религия? Човек трябва да има обща култура в тази сфера и мисля, че изучавнето на Религия в училище е хубаво нещо. Най-малкото, че дава отговори на някой въпроси, които децата те първа започват да си задават. Аз когато бях малка имах много въпроси свързани с религията, но дори не знаех как да ги формулирам пред родителите ми за да ми дадат точен отговор и затова до един период бях израстнала с много грешна представа за религията.

И трябва да се представят и други гледни точки и да се уважават - мисля, че това поне на това можем да научим децата си, че е всичко което е различно е зло. Познавам много християни, които възприемат исляма като "зла" религия, именно защото единственото, което чуват за нея е това, което предлагат медиите. Ето за това трябва да се изучава Религия - за да имат децата що-горе някаква представа за различните религии. И най-важното - да се научат да уважават различните от тяхната религия.

Ето това мисля и аз , полезна необходимост :down:

Ето това мисля и аз , полезна необходимост :)

Хубаво е ,че мислиш,ама не разбрах за кого е полезна твоята необходимост? Публикувано изображение

Хубаво е ,че мислиш,ама не разбрах за кого е полезна твоята необходимост? Публикувано изображение

Мисля , че се подразбира, но за тебе ще поясня. За подрастващите би било добре от малки да добият представа за това що е то религия , това най-малкото би обогатило общата им култура, ако не друго както и представата им за живота, която тепърва започва да се изгражда...

Мисля , че се подразбира, но за тебе ще поясня. За подрастващите би било добре от малки да добият представа за това що е то религия , това най-малкото би обогатило общата им култура, ако не друго както и представата им за живота, която тепърва започва да се изгражда...

И аз мисля че се подразбира,но и аз ще ти обясня.Категорично съм против някой мошенник да пълни главите на децата ми с глупости!А що е религия всеки е по добре да научи от родителите си!Общата култура не се учи в училище,а за представата за живота-къде и как се изгражда е доста отвлечен въпрос.... Публикувано изображение

Трябва ли да се изучава религия в училище? Да!

Не ,няма смисъл... Публикувано изображение

Според мен е абсурдно едно дете на 8-9-10 г. да разбере философската страна на религията. Ако става дума за история - да, добре е да знаем за произхода на световните религии, а по късно (9-12 клас) може да позадълбаем във философията и принципите на релгиите, в това доколко се припокриват и т.н. ...

Съгласна съм, че религията не трябва да се натрапва на децата, но от друга страна душите не трябва да бъдат лишавани от това. Все пак живеем в Християнска страна и човек поне от обща култура трябва да знае някои неща, а и не само за хинстиянството, нека не забравяме и другите вероизповедания. Може да се въведе като "ЗИП" или "СИП" (по мое време беше така) и ако има търсещи душички ще открият пътя за себе си. В детството ми всичко това беше забранено и аз си знам как съм търсила и т.н... благодаря на Всевишния, че винаги ме е ръководил...Помня как нахлуха сектите, всичко стана изведнъж в онези объркани времена, помня как баща ми се беше побъркал заради мен и какво ли не минаваше през главата му...Така, че нека душите да не бъдат лишавани от основните неща, говоря от изстрадан личен опит.

Завършил съм вече, но определено не трябва да се изучава задължително. Ако има хора, които идват от такива семейства или се интересуват от религия да си го избират те самите (Свободно Избираем Ппредмет)... но в никакъв случай задължително!!!

Да :) "Сип", а може и "ЗИП", не че ходехме на зиповете едно време хихих :PПубликувано изображение Така мисля ще е най-добре, за всички :baby:

Редактирано от Алморот (преглед на промените)

И аз мисля че се подразбира,но и аз ще ти обясня.Категорично съм против някой мошенник да пълни главите на децата ми с глупости!А що е религия всеки е по добре да научи от родителите си!Общата култура не се учи в училище,а за представата за живота-къде и как се изгражда е доста отвлечен въпрос.... Публикувано изображение

Не ,няма смисъл... Публикувано изображение

Училището е важен фактор , макар и не единствения за развитието ни и изграждането ни като личности. Аз приемам мнението ти - имаш право на такова, но не мога да разбера защо искаш да ме убедиш в правотата на твоето...

Освен това има свободно избираеми предмети и би било добре да оставим на детето си да избере само и да реши за себе си дали иска да се занимава или запознава, ако изобщо се стигне до там...

п.п. Аз лично не смятам , че религита поднесена по подходящ начин и от квалифицирания за това преподавател би навредила.

Училището е важен фактор , макар и не единствения за развитието ни и изграждането ни като личности. Аз приемам мнението ти - имаш право на такова, но не мога да разбера защо искаш да ме убедиш в правотата на твоето...

Освен това има свободно избираеми предмети и би било добре да оставим на детето си да избере само и да реши за себе си дали иска да се занимава или запознава, ако изобщо се стигне до там...

п.п. Аз лично не смятам , че религита поднесена по подходящ начин и от квалифицирания за това преподавател би навредила.

Ами всяко фалшиво нещо е вредно,макар че в началото може да не разбереш.Гледай филма "Zeitgeist" и ще разбереш.

http://zeitgeistmovie.com/

А ако си го гледала и продължаваш да обясняваш ползата от религиите,просто няма смисъл да говорим. Публикувано изображение

Ами всяко фалшиво нещо е вредно,макар че в началото може да не разбереш.Гледай филма "Zeitgeist" и ще разбереш.

http://zeitgeistmovie.com/

А ако си го гледала и продължаваш да обясняваш ползата от религиите,просто няма смисъл да говорим. Публикувано изображение

Не знам защо се опитваш , а и не можеш да ме убедиш , че видиш ли , ако бях изучавала религия в училище примерно, би ми навредило и би направило от мен някакво чудовище и , че бих била нещо много по-различно от това , което съм сега... Това как приемам, разбирам и тълкувам нещата си зависи от мен самата и никоя религия не може да ми насади някакви зловредни разбирания , всичко е въпрос на възприятие. Религията може да бъде както лекарство така и отрова, зависи в чии ръце попадне... Филмът съм го гледала и в него иде реч за това как НЕ трябва да тълкъваме религията, как не трябва да се оставяме да ни "промиват мозъците" и насаждат убеждения, които да влияят негативно върху нас самите, а и не само... Религията е като призма, от нас зависи как ще я погледнем и как ще пречупи тя свелината и в какви нюанси ще заблести, пагубно ли ще ни се отрази или благотворно.

п.п. Няма защо да се обръщаш конкретно към мен, едва ли съм единствената със мнение различно от твоето. Целта тук е да си изкажем мнението , а не да го налагаме. Аз дадох своето и нямам какво повче да добавя.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.