Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Религия в училищата

Featured Replies

Знания за притчи и легенди, с който няма как да се прехранваш....Ще ме прощаваш, но човешкият живот зависи само от едно нещо - НАЛИЧИЕТО НА ПАРИ, а с приказки за ангели много трудно се правят....Може би греша, но след като човек завърши средното образование и изучи всичко необходимо за него , с което може да се прехранва, има право на избор с какво да продължи да се занимава...кеф ти поп да ставаш, кеф ти летец-изпитател...Точно затова ВИСШЕТО образование не е задължително.....

Не мисля, че със средно образование можеш да ставаш нещо...може, ама ако не си Българин... :)

Не мисля, че в училищата дават нужната подготовка или знания, с които можеш да се прехранваш...

Пък не знам за какви легенди говориш то в Библията до колкото помня няма такива неща....?!?!

Знанието е полезно то развива интелекта аз в това съм сигурна поне...а мъдростта скрита в Библията конкретно не може да се сравни с нищо...Ако човек прочете само една малка част от нея наречена Притчи- ще научи толкова неща с които би се сблъскал в живота...

Глупави, до кога ще обичате глупостта? Присмивачите до кога ще се наслаждават на присмивките си, И безумните ще мразят знанието?

Каквото и да се приказва със сигурност религията, като учебен предмет, няма да навреди никому, отделен е въпроса дали ще помогне. Изучват се толкова ненужни неща, а това е нещо значимо, освен това религията учи хората да бъдат по-добри един към друг - не е ли необходимо това в един свят където хората стават все по-отчуждени?!

Така е това писах и аз по-горе...ако прочетеш ще видиш...

Та хората са не само по отчуждени...ами самия нет ги отдалечава още повече...

• Отговори 426
  • Прегледи 53,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Преди няколко дни шест годишното дете на моя близка, беше много разстроено и плачеше, защото учителката в предучилищната, го наказала, защото не могло да отговори на въпроса зададен от учителката, как

• Проблема в случая е не толкова изучаването на  традицията била тя и религиозна , отколкото отношението на възрастна жена към дете.Жените са жестоки същества , натикани в образователни институции бързо

• 1001 broccoli
    1001 broccoli

В случая този поздрав и отговор са по-скоро в сферата на традицията, отколкото на религията. Да, самият празник е религиозен, но хората го празнуват основно защото това се е установило като порядка с

Ами не знаех , че е истина това, че Христос с две риби е нахранил толкова хора...както и да е...

Но пак нямам отговор...

Аз си изкарвам прехраната без да съм завършил още висшето, само със знанията ми от средното образование...

С техникум ли?!?! Защото, ако си завършил гимназия не вярвам да можеш да си изкараш хляба...

Нахранил е...ама за всичко в живота ни се иска вяра...вярата прави чудеса...

Да трябва да се изучават всички религии и по точно тяхната история.

Кога и как са възникнали,техните най-велики Учители

и развитието на религията във времето.

...И НИЩО ПОВЕЧЕ :)

Да трябва да се изучават всички религии и по точно тяхната история.

Кога и как са възникнали,техните най-велики Учители

и развитието на религията във времето.

...И НИЩО ПОВЕЧЕ :)

Добре е да мислиш, но още по-добре е да полззваш ума по предназначение...

А в случая може да знаеш много неща като религия- или история...ама понякога и знанието не полза, ако нямаш опит за някой неща...практика

Като всеки неверник аз смятам че не трябва да се изучава.Мотивите са че божества не съществуват и религиите само разделят хората като ги карат да воюват помежду си от както свят светува.

Каквото и да се приказва със сигурност религията, като учебен предмет, няма да навреди никому, отделен е въпроса дали ще помогне. Изучват се толкова ненужни неща, а това е нещо значимо, освен това религията учи хората да бъдат по-добри един към друг - не е ли необходимо това в един свят където хората стават все по-отчуждени?!

Напълно съм съгласна.

Знанието за различни религии е част от общата култура на човек - със сигурност може и без него, но има и много други неща, които се учат в училище, без които може. Всеки ученик има различни интереси, но това не значи, че всеки трябва да учи само това, което му е интересно или пък ще му е "полезно".

Затова - съм "за" изучаването на религия в училище - не само на правосалвно християнство, а на религия - т.е.: да се дават общи сведения за различните учения и религии, поне за основните, като се избегне всякаква пропаганда и промивка на мозъци. Освен всичко друго, полезно е да сме толерантни към инакомислещите, и колкото по-рано разберем, че религията е въпрос на избор или случайност, но със сигурност не е определяща за личността на човека (добър или лош), толкова по-добре.

Ами в гиназията се изучава поне един език задълбочено...Завършваш с език, имаш и акъл....това ако не е достатъчно , не знам кое...Ще има много по - изперкали ученици като започнат от 3ти , 4ти клас да им обясняват как с две риби са нахранили сумати народ, как от небето валяло мана, как се дели с молитва цяло море на две...Това се нарича промиване на мозъците. Не се получи по време на комунизма, няма да се получи и сега.......

Винаги съм мразел противоречията в училище. В пети клас ти казват, че не може да се дели на на 0. В девети ти казват, че може, но това не го знаеш, в единайсти ти казват, че няма нищо лошо в делението на нуло, ама трябвало да се пишат лимеси. В университета пък ти казват, че нулевият елемент е ... ... ...

Ето едно най-обикновено противоречие, което дори не е толкова объркващо. То се налага просто защото на лапето в пети клас не му увира главата за да учи разни лимеси и нулеви елементи. А какво ще стане с Религията. От този предмет във втори клас лапето ще научи, че Бог е създал земята за шест дена, като е направил това в първият, това във вторият и т.н. И видиш ли в гимназията същото това лапе му се налага да учи Астрономия. Даскала започва да преподава урока за Големият Взрив и създаването на вселената, и порастналото лапе скача на крака и започва да крещи - Не! Бог е създал света!

Същата тази история се повтаря в часовете по Биология, където даскала се опитва да преподаде уроците по Еволюция или Генетика (примерно).

Винаги съм мразел противоречията в училище. В пети клас ти казват, че не може да се дели на на 0. В девети ти казват, че може, но това не го знаеш, в единайсти ти казват, че няма нищо лошо в делението на нуло, ама трябвало да се пишат лимеси. В университета пък ти казват, че нулевият елемент е ... ... ...

Ето едно най-обикновено противоречие, което дори не е толкова объркващо. То се налага просто защото на лапето в пети клас не му увира главата за да учи разни лимеси и нулеви елементи. А какво ще стане с Религията. От този предмет във втори клас лапето ще научи, че Бог е създал земята за шест дена, като е направил това в първият, това във вторият и т.н. И видиш ли в гимназията същото това лапе му се налага да учи Астрономия. Даскала започва да преподава урока за Големият Взрив и създаването на вселената, и порастналото лапе скача на крака и започва да крещи - Не! Бог е създал света!

Същата тази история се повтаря в часовете по Биология, където даскала се опитва да преподаде уроците по Еволюция или Генетика (примерно).

Пълни глупости. Премного деца знаят историята за сътворението много преди гимназията. Това знае всяко средно интелигентно дете днес. Как така толкова време до днес не се е случила описаната от теб абсурдно-наивистична сценка само ти, предполагам, можеш да обясниш.

Твърдението на някои интелектуално безработни, че видите ли, изучаването на религията било промиване на мозъците, е демагогски аргумент, проява на двойния стандарт, за който говорех в предния си пост. Само човек, който няма понятие от смисъла на религиозното търсене и същината на една вяра, може да изкаже подобна глупост. В същото време това твърдение не е емпирично, а теоретично. Дълбоко се съмнявам твърдящия това някога да е присъствал в подобен учебен час и да е наясно какво и как се преподава точно. Което прави думите му беззначни. (с казаното тук не визирам Arcopix)

Пълни глупости. Премного деца знаят историята за сътворението много преди гимназията. Това знае всяко средно интелигентно дете днес. Как така толкова време до днес не се е случила описаната от теб абсурдно-наивистична сценка само ти, предполагам, можеш да обясниш.

Твърдението на някои интелектуално безработни, че видите ли, изучаването на религията било промиване на мозъците, е демагогски аргумент, проява на двойния стандарт, за който говорех в предния си пост. Само човек, който няма понятие от смисъла на религиозното търсене и същината на една вяра, може да изкаже подобна глупост. В същото време това твърдение не е емпирично, а теоретично. Дълбоко се съмнявам твърдящия това някога да е присъствал в подобен учебен час и да е наясно какво и как се преподава точно. Което прави думите му беззначни. (с казаното тук не визирам Arcopix)

И да и не Сталик, и да и не! Вярно е, че го знае всяко средно интелигентно, но това дете, не го е научило от час в училище. До колкото си спомням имаше идеи този предмет да се преподава от духовни лица на Българската Църква. Нали се сещате, че те няма да поставят нещата реалистично и всестранно, а ще преподават православно християнство. При подобна невръстна възраст на едно дете, е изключително лесно да се манипулира неговото съзнание. Много по лесно е да втълпиш на детето своите разбирания. Средностатистическото дете е изпратено на училище от родителите си с думите: И да слушкаш учителите, и да внимаваш в час, да не калпазансваш.. Това хлапе е все още неутвърден характер и ще послуша родителите си.

Сталик, средностатистическото дете, което ти визираш е плод на текущата образоователна система, в която няма предмет Религия. Същото това средностатистическо дете има това мислене, което ти разкриваш благодарение на текущите принципи на възпитание, благодарение на текущите образователни методи. Много трудно можеш да кажеш със сигурност до какви промени в начина на мислене може да доведе подобен предмет в ниските класове.

Нямам нищо против да се изучава подобен предмет в гимназията, но той трябва да е светски, да се преподава от педагози, не монаси. Трябва да се преподава световна религия (малко от тази, тази и онази), от всички! Хубаво е да се обогати общата култура, но не смятам, че уместно да се връщаме в ерата на килийните училища.

Ами в гиназията се изучава поне един език задълбочено...Завършваш с език, имаш и акъл....това ако не е достатъчно , не знам кое...Ще има много по - изперкали ученици като започнат от 3ти , 4ти клас да им обясняват как с две риби са нахранили сумати народ, как от небето валяло мана, как се дели с молитва цяло море на две...Това се нарича промиване на мозъците. Не се получи по време на комунизма, няма да се получи и сега.......

Сладурче едно не знаеш мисля, че по времето на комунизма нито религия нито вяра Всичко се забраняваше...Прабаба ми се е молела у дома си...хората са се криели, за да идат до църквата и да се помолят...не са им разрешавали някой о в лагери заради вярата им са ги затваряли...Моля ти се от сърце не говори за неща които не знаеш...

Не мисля, че с една гимназия можеш да си изкарваш хляба, те в езикови завършват и не могат да почнат работа всичко зависи и от града в който си роден и от много други фактори...като каква точно е гимназията...

Аз спирам дискусията от моя страна, че стигаме вече до богухулство...

Истината е че Българите сме възпитани в това атеистично мислене...а прадираме, че вярваме в Бог- уж...

Не знам за теб, но аз имах една много изчанчена даскалка, която в часовете на класния ни водеше дядо поп да ни реди приказки.....Не случайно има семинария, който прецени , че ще става духовник може да се запише...Както и има и университети за инженери, лекари, адвокати....А за любознателните има телевизия, книги, интернет.....Да не би на адвокатите да преподават право в 5-6ти клас???? НЕ!!! Човекът пораства и решава каква личност да бъде...ПРАВИ СВОЯТ ИЗБОР....В образованието има толкова много основни и необходими неща за изучаване, даже е прекалено много това , което се налага да учим за тези години...И нямам думи , ако решат да пълнят главите на децата с допълнителна "плява"...Защото вярата или я имаш , или я нямаш, виж при математиката да речем, не е точно така...Според мен ако ще се въвежда нещо допълнително , то това трябва да са допълнителни часове по физкултура, защото нацията ни бавно и постепенно затлъстява, което е проблем, за разлика от това какво е казал Мохамед, или Исус, или Буда...

Интересно ми е какво общо имат часовете прекарани с класната ти и свещеника с настоящата тема. Вероучението следва да се преподава от светски теолог с педагогическа квалификация. С оглед на което примера ти е не само непряко отнасящ се до обсъжданото тук, но и несъстоятелен като цяло. Чесът по вероучение няма за цел проповядване, както се опитваш да го представиш ти. Което пък обезсмисля и тезата ти "вярата или я имаш или я нямаш". Бъркаш предмета и целта на вероучението. А тя далеч не е да се насажда наготово какъвто и да възглед за света и реалността или пък да се кара някой да "избира" да става богослов или духовник. Подобна теза е наивна и смехотворна, прощавай.

И да и не Сталик, и да и не! Вярно е, че го знае всяко средно интелигентно, но това дете, не го е научило от час в училище. До колкото си спомням имаше идеи този предмет да се преподава от духовни лица на Българската Църква. Нали се сещате, че те няма да поставят нещата реалистично и всестранно, а ще преподават православно християнство. При подобна невръстна възраст на едно дете, е изключително лесно да се манипулира неговото съзнание. Много по лесно е да втълпиш на детето своите разбирания. Средностатистическото дете е изпратено на училище от родителите си с думите: И да слушкаш учителите, и да внимаваш в час, да не калпазансваш.. Това хлапе е все още неутвърден характер и ще послуша родителите си.

Което не прави описаната от теб хипотетична и неправдоподобна ситуация нито по-реалистична, нито по-силен аргумент.

Сталик, средностатистическото дете, което ти визираш е плод на текущата образоователна система, в която няма предмет Религия. Същото това средностатистическо дете има това мислене, което ти разкриваш благодарение на текущите принципи на възпитание, благодарение на текущите образователни методи. Много трудно можеш да кажеш със сигурност до какви промени в начина на мислене може да доведе подобен предмет в ниските класове.

Напротив. Мога. Защото съм учил в две училища, където такъв предмет като СИП се преподаваше. Ще ме прощаваш, но на базата на това твърдя че имам пряко наблюдение по въпроса, сиреч емпирично знание. Проблем не съм видял, не съм и чул да има. Мисля представите ти за педагогиката са доста далече от реалността. Казвам го като запознат с въпроса от психологическа гледна точка - с това се занимавам (психология). Хипотетичното поведение, което ти описваш, би се явило като проява или на параноялно състояние или на известна религиозна обсебеност, която може да е дело само на един агностичен подход към действителността, тоест категоричното и пълно отричане на алтернативна истина (фанатична вяра в А, и категорично отричане на възможността за съществуване дори не само на Б, но и на В, и на Г и т.н.). Подобно нещо в часовете по вероучение не се прави. Както вече отбелязах, подобни часове се водят от светски теолози с педагогическо образование. По никакъв начин едно такова религиозно вярване не се представя като безспорна истина. Мисля за това са помислили институции прилагащи този предмет по цял свят, много преди идеята за такива едни проблеми да се роди в твоята глава. Не се мисли за първооткривател на възможната заплаха от подобни едни девиации в светогледа на децата.

Нямам нищо против да се изучава подобен предмет в гимназията, но той трябва да е светски, да се преподава от педагози, не монаси. Трябва да се преподава световна религия (малко от тази, тази и онази), от всички! Хубаво е да се обогати общата култура, но не смятам, че уместно да се връщаме в ерата на килийните училища.

Че кой и кога е казвал, че подобен предмет ще се преподава от монаси!? Първо монасите едва ли ще напуснат манастирите, та да се занимават с това. Виж, свещеник от бялото духовенство може би би се заел. :clap: Но директорите на училищата не биха имали правото да допуснат лица без педагогическа квалификация до подобен пост в подопечното им училище. Грози ги санкция от съответния районен инспекторат.

1. подобен предмет се преподава като СИП в училища в цяла София вече години наред, но това е по желание на училището или по осмотрение на инспектората по образование. Просто предмета към момента (поне аз така знам) не е редовен в учебната програма. Кака така, питам, досега не се е появил ни един от изтъкнатите възможни (и наивни според мен) проблеми, споменати дотук?

2. След като Библейските текстове и сега се изучават в училище (в часовете по литература), какво пречи да се въведе предмет, разглеждащ цялата история на религията?

3. Названието "вероучение" по никой начин не обвързва предмета преимуществено с християнството. Лошо ли ще е за един претендиращ да притежава обща култура човек, да е запознат с различните (основни) религии по света и не е ли това важен фактор в разбирането на някои съвременни крос-културни, политически и социални проблеми, за които иначе четем безумно некомпетентни постове тук, във форума, и слушаме какви ли не наивни изказвания по радиото и телевизията?

Мисля някои хора твърде шаблонно и без дълбока умисъл подхождат към подобна една идея, водени от предразсъдъци и агностическата убеденост на заклетия атеист, че "онова нещо е лошо" под каквато и да е форма. Което - повтарям - е форма на налагане на мисловна конюнктура, сиреч интелектуална цензура върху образованието на децата ни!

Сталик , я да те питам тебе, понеже става ясно , че си много навътре с матриала....

1)На всички ли ще се преподава това , или само на правславните християни...

2)Кой предмет ще отпадне или ше намалее като време на преподаване, за тази изгъзица..

3)Защо точно религия да се изучава, някой може да го е кеф да речем ръкоделие или грънчарство....

На въпроси отговарям, само ако е отговорено на моите. Вземам-давам... И така.

Бих ти препоръчал да отидеш в Родопите където са българомохамедани и да пробваш да преподаваш....

Благодаря за вниманието и за съветите към моята некомпетентна милост... :lol6:

Едно е човек да има желание за нещо, съвсем друго е това нещо реално да е възможно да се направи....

Това, което искаш само ще задълбае по-дълбоко в огромната етническа пропаст.....Но ние българите сме свикнали сами да си създаваме проблемите....За пореден път казвам : Това не ти е български език , че да се изучава задължително, понеже всички го говорят....Религията не е една.....

Никой не е казал, че такъв един предмет трябва да се унифицира. Още повече, че вече споменах, че понятието "вероучение" с нищо не е преимуществено свързано само и единствено с християнството. Тоест можем да говорим за една форма на сравнителното религиознание например - един чудесен предмет, който вече десетилетия се преподава по света без да предизвиква каквито и да е "пропасти". Мисля, че го казах достатъчно ясно, но ти или не желаеш или не можеш да прочетеш и разбереш какво казвам. А как би могло да се създаде "етническа пропаст", в резултат на едно обективно и (както казах) освободено от проповедническия елемент преподаване, само ти, вероятно, знаеш с пълна точност.

Ето две интересни според мен интервюта касаещи пряко темата:

Вярата - по-ценна и от образование, и от имане

Пристигнахме в Калоферския манастир по време на вечерната служба. Малкият параклис беше пълен с монахини и послушници. След службата ни настаниха в една стая току под параклиса. Една монахиня донесе дърва, запали печката, донесе ни вечеря (вкусна картофена чорба), все шеташе и ни разпитваше от какво се нуждаем. Когато тръгна да си върви и аз излязох да я изпратя, на светлината в коридора разпознах лицето, усмивката, благия й поглед - сестра Валентина Друмева. Бях изумена от смирението, с което ни прислужваше, от грижата й да се чувстваме удобно в суровите условия на манастира. Помолих я да ми отдели време за разговор и тя веднага ме покани в килията си.

Докато палеше печката, разгледах простичко обзаведената й килия: икони окачени на източната стена (бяха много и не успях да ги запомня); писалище пред двата малки прозореца, гледащи към храма и цветните лехи; над писалището - разпятие, твърдо легло в ъгъла, на което ме покани да седна, и прост дървен стол, на който тя се разположи.

Разговорът ни някак естествено потръгна от моите две деца, към нейните 150 деца от неделното училище, децата от пловдивските домове за сираци и децата на България, за православното вероучение и изкушенията в съвременния свят.

Докато разговаряхме, някой все влизаше да я пита нещо, да я помоли за нещо.

- Тук все е така - смутено се извини тя. Помислих си: „Ако аз живеех тук, сигурно все щях да търся повод да я видя, да разговарям с нея” - присъствието й е завладяващо.

- Прави ми впечатление, че има много млади момичета в манастира.

- Тук са за Великия пост. Помагат ни много момичетата - четат в църквата, пеят... службите сега са дълги. Много добри деца.

- Насочвате ли ги към монашески живот?

- Не, комуто каквото Бог е отредил. Аз не искам да влияя на избора им. За благочестивия човек всеки път е добър и води към спасение.

- А как да разбираме какво е призванието ни: към едно ни влече сърцето, а друго става.

- Каквото става, то е Божията воля и трябва да го приемаме с вяра, не двоедушно. Аз, макар да съм израснала в религиозно семейство, изобщо не знаех какво е монашески живот. Учих едно, друго, но стана така, че дойдох в манастира и тук всичко ми хареса. Приех монашество и никога не съм съжалила за избора си.

- А как започна работата Ви с децата?

- Появиха се секти, сън не ме хващаше от тревоги и реших да направя нещо. Разлепихме обяви на няколко места в града и се появиха желаещи. Освен от Калофер, идват и 30 деца от Левски. Изучават Свещена история на Стария и Новия Завет, разказвам им поучителни разкази, извличат нравствени поуки, пеем... В края на учебната година правим тържество в читалищния салон с театрални постановки. Децата участват с голямо желание, а и публиката научава по нещо.

- С какво децата, които изучават вероучение са по-различни от връстниците си?

- По-възпитани са, по-отговорни, не се поддават на суеверия, секти и болна мистика. Защитени са. Светът е пълен със зло - без вяра тежко се живее, ако разчиташ на себе си, на своите сили. Колко е силата на човека? Докъде ще стигне сам, без Бога?!

- Напоследък все по-често се говори за въвеждане на сексуално образование в училищата, какво е Вашето мнение по въпроса?

- Ако това стане, ще се развратят децата - помълча и въздъхна. - Жалко. Човек неслучайно има свян, без свян се принизява до животно.

- Компютърът, Интернет се превръщат в нещо обикновено и необходимо. Как да предпазим децата си от злото, което дебне в тях, от насилието, порнографията, пристрастяването, от психическите и физическите увреждания?

- Не можем да върнем времето назад. Макар че, какво пък толкова сме придобили - техниката не ни е направила нито по-добри, нито по-щастливи, нито животът е станал по-лек или по-смислен. Човек може да се ползва и от телевизията, и от компютъра, и от Интернет, но със самодисциплина, без да се увлича и да се оставя те да поробват волята му. Но колцина могат да се похвалят с такава воля?! Сядаш и се забравяш с часове, а времето е скъпо, времето ни е премерено. А децата са съвсем безпомощни пред това изкушение.

- Как родителите християни да опазят децата си от влиянието на света: телевизията, улицата, местата за забавление и дори училището влизат все повече в противоречие с християнското възпитание?

- Да ги обграждат с молитва. Да се молят за тях и да ги учат да се молят. Щом са поверени на Бога и Божията Майка, те ще ги опазят, нищо няма да им навреди. И най-ревностният християнин не може да се опази от изкушенията на света, но с Бога сме силни и нищо не ни застрашава.

- Какво бихте възразила на твърдението, че християнското възпитание прави детето непригодно да живее в света? Смирението, честността, безкористността... не са от най-ценените качества днес?

- Родители, които възпитават децата си в духа на този свят, възпитават потенциални престъпници, които щом без угризения могат да престъпят моралния закон, рано или късно ще престъпят и законите на страната и ще свършат в затвора. Един човек, ако е възпитан в дух на егоизъм, пресметливост, двуличие, не може нито да има истински приятели, нито да създаде добро семейство. Цял живот ще си остане самотен и нещастен, необичан и неумеещ да обича.

За пример мога да дам децата, които са преминали през нашето неделно училище. Някои от тях са студенти, други създадоха свои семейства и сега водят тук децата си, но те в никакъв случай не са непригодни за този свят. Това са хора с калена, възпитана воля, организирани, с ясна цел в живота, знаят как да се радват на хубавото и как да приемат лошото, умеят и доброто в живота да оценят, и нещастията и неуспехите да преодолеят, без да губят вяра. Християнството ги е научило да ценят хората около себе си, затова се радват на добри приятелства и на добри семейства... Без вярата в Бога не си струва да се живее. Тя е по-ценна и от образование, и от имане, тя е най-ценното, което родителите могат да дадат на своите деца.

Съблазните в света са много, злото отвсякъде се домогва до децата ни, за да ги погуби. Но трябва да имаме вяра и да се молим на Бога да ги пази, а ние да посяваме в тях още от малки доброто повече с личен пример, да използваме всяка създала се ситуация, за да извличаме нравствена поука и наставление. Децата не трябва да живеят затворени, в ограничения, а да им се покаже доброто, за да могат да избират. Защото децата ни нямат избор или изборът им е ограничен - между едно зло и друго зло. Не бива да им се забранява да ходят на дискотека (забраненото привлича), но когато са се докоснали до атмосферата в манастира, до храма, до природата, тогава задимената, нездравословна атмосфера на нощните заведения е отблъскваща за тях и те ще търсят покоя и красотата на храма.

Тръгваме си от манастира сигурни, че ще се връщаме пак и че онова, което прави от един манастир средище на духа, не са сградите, стенописите, дори историята, а хората, които го обитават и го насищат с духовност.

Интервюто взе

А. НЕВСКА

Църковен вестник

Митрополит Антоний Сурожски

...- Попаднах в Европа на седемгодишна възраст. Баща ми беше дипломат, затова прекарах ранното си детство в Персия, сегашен Иран. Озовахме се на Запад поради революцията ...

- Православието тогава беше малко известно на Запад. То се разглеждаше като религия на източните християни, които са се отклонили ако не в лъжеучение, то в някакви фантазии. Първото ми училище беше в Австрия. Помня, че не знаеха какво значи "православен", и затова през първата седмица (по вероучение) ме изпратиха при равина. Това беше за тях най-близко до понятието православие. Равинът ме погледна и попита: а защо си без шапка? Отговорих: мама ме е учила никога да не нося шапка в стаята, защото там може да има икона или кръст. Равинът ме огледа... Ти си християнин? Вън!!! И аз излетях навън... Директорката ме срещна в коридора и казва: а, ти си бил християнин? Заведе ме при преподавателя католик. И той ме попита: ти какъв си?... Еретик в моя клас? Вън!!! – Така завърши религиозното ми възпитание...

За всичко това съм страшно благодарен, защото никой не можа да изопачи Бог за мене. Казвам го съвсем сериозно. Аз станах вярващ, защото се срещнах с Бога; с Бога, а не с ритуали, устави и практика, с Бога чрез Евангелието.

Когато прочетох Евангелието за първи път, бе за да се убедя, че всичко е безсмислици и лъжа. Бях четиринайсетгодишен. Членувах в една руска организация, която имаше свещеник, но над нас не оказваха особен натиск в това (религиозно) отношение. В края на поста при нас дойде един свещеник, за да проведе беседа. Не исках да отида. Ръководителят ни беше умен и ми казва: трябва да отидеш, а аз пак отказвах. Тогава той ми каза: "Представяте ли си какво ще се говори за вас из Париж, ако никой от вас не отиде? Не те моля да го слушаш. Иди, седни, пък си мисли за каквото искаш".

Отидох, послушах го и това, за което се говореше, ме възмути! Защото то противоречеше на всичко, което ни учеха. Учеха ни да се готвим да освободим Русия с меч в ръка, а той започна да говори за Христа, за смирение, за прощаване на обидите и любов към враговете. Аз седях и кипях. И когато той свърши си тръгнах, не отидох на игрището, тръгнах си към къщи, като си повтарях: ако всичко това е така, то край, приключвам, никога няма да бъда вярващ християнин и ще изхвърля тоя кръщелен кръст! И тогава поисках от майка си Евангелие, за да проверя. От беседата с отец Сергий Булгаков...

- Това е бил о. Сергий?

- Да, той. Та оттам запомних само едно: че има четири Евангелия. Значи, реших аз, едно от тях ще е най-краткото. Прегледах по колко глави са, така се натъкнах на Евангелието от Марка – и се хванах на въдицата! Защото то е написано точно за такива диваци, какъвто бях аз – за младите римляни-езичници.

Започнах да чета. И между втората и третата глава на Евангелието от Марка с мен се случи нещо, за което казват: ти си полудял, не си добре! Между първа и трета глава на Евангелито от Марка изведнъж почувствах наяве, че от тази страна на бюрото, от която седях, стои Христос, Живият Христос. Нищо не виждах, не чувах, не обонявах, нямах никакви чувствени възприятия, но бях абсолютно уверен в присъствието Му. Облегнах се назад на стола и си помислих: ако Той е тук, жив, и от Него излиза такава светлина и покой, и то не чувствена светлина, а тая, която ме пронизва – значи всичко, което е казано в Евангелието, е истина. И почнах да чета. Почнах да отварям Евангелието на различни места и първото, което ми попадна беше онова място в Евангелието от Матея, където се казва, че Бог пролива светлина и над добрите и над злите, и всички са Му мили. И помня, че тогава си помислих: искам да съм с Бога, затова и ще обичам всички, каквото и да ми сторят...

pravoslavieto.com

Моето лично мнение е ,че е от изклютелна важност детето от най-ранна възраст да се възпитава в християнски добродетели и вяра в соственото му семейство, което възпитание да бъде продължено и в училище от добре подготвени и благочестиви преподаватели. Във всички случай обаче трябва да се създаде алтернатива за децата или техните родители, които не желаят децата им да посещават часовете по вероучение.

със Здраве ;)

Stalik написа:

Вероучението следва да се преподава от светски теолог с педагогическа квалификация.

Не ми е известно да има напълно "светски" теолози - поне не ми е известно да има специалност "история на религиите" преподавана извън специализираните училища като Духовната академия. Сам по себе си факта, че едно лице не принадлежи към черното или бялото духовенство не е същинска гаранция за равен подход.

Stalik написа:

Хипотетичното поведение, което ти описваш, би се явило като проява или на параноялно състояние или на известна религиозна обсебеност, която може да е дело само на един агностичен подход към действителността, тоест категоричното и пълно отричане на алтернативна истина (фанатична вяра в А, и категорично отричане на възможността за съществуване дори не само на Б, но и на В, и на Г и т.н.).

Параноята е налудност за отношение - напр. ревностна параноя или параноя за преследване.

Иначе съм съгласен, че под формата на СИП преподаването на история на религията, вероучение или друга подобна материя няма проблем.

Предлагам да се изучават религиите, особено масовите, но на децата да не им се поставят отценки. Защото само кой може да оцени духа? Въпросът принципно е могат ли духовенствата да излъчат достатъчно учители по вероизповедание? Дали са готови за това? Също предлагам ако има такива часове да не бъдат задължителни. Посещаемостта им да зависи от приемането на преподавателя от децата. Както и да не се плаща ма преподавателите щатно от държавата. Да се обособи фонд дарение в самото училище, чиито пари да се дават на преподавателите. Така ако са съгласни самите те ще отговорят на вечният въпрос: "Не правите ли всичко само за пари официални институции? Къде у вас е скрит духа?"

.......

Моето лично мнение е ,че е от изклютелна важност детето от най-ранна възраст да се възпитава в християнски добродетели и вяра в соственото му семейство, което възпитание да бъде продължено и в училище от добре подготвени и благочестиви преподаватели. Във всички случай обаче трябва да се създаде алтернатива за децата или техните родители, които не желаят децата им да посещават часовете по вероучение.

със Здраве :ph34r:

Малко допълнение.

Според мен, добродетелите не са запазена марка само за християнстовото.

Според мен, ако има часове по история на религиите или вероучение трябва да бъдат свободно избираеми.

Не знам обаче, от къде ще бъдат намерени достатъчно компетентни преподаватели, които да представят всички значими религии и духовни учения.

Има хора с материалистичен възглед, които в сравнение с някои "вярващи" имат огромни добродетели и алтруизъм.

Това, което ме смущава е, че за някой вярващи, вярата в Бога е най-важната добродетел. И ако я няма тази, като че ли всички останали добродетели са без значение. Което според мен не е така. От книгата на Максим Димов "Деца пишат писмо до Бога" имаше едно дете което беше казало: "Не искай всички да ти се молят. Това не е скромно".

Няма нищо лошо дори в атеизма или материализма. Хората са различни, за различните хора са подходящи различни обяснения за света. Човек може да е добър и без да е вярващ. Въпрос на избор и толерантност.

Редактирано от Вало (преглед на промените)

Няма нищо лошо дори в атеизма или материализма. Хората са различни, за различните хора са подходящи различни обяснения за света. Човек може да е добър и без да е вярващ. Въпрос на избор и толерантност.

Факт! :wors:

Някои хора обаче си мислят,че всичко добро на този свят същестува благодарение на християнството... ;)

Факт! :clap:

Някои хора обаче си мислят,че всичко добро на този свят същестува благодарение на християнството... :)

Не съществува, но Исус Христос е най-добрата личност живяла някога. И неговата жертва в името на любовта никога няма да се повтори. Той ще бъде единственият.

Редактирано от mecholari (преглед на промените)

Малко допълнение.

Христиняските добродетели са именно християнски, защото са ни разкрити от Христос Сина Божий. За добродетелите на разни секти и човешки лъжеучения не искам да коментирам.

Има хора с материалистичен възглед, които в сравнение с някои "вярващи" имат огромни добродетели и алтруизъм.

За това кой какви добродетели има недей прибързано да съдиш, само Бог знае. Християните имаме заповед да пазим свойте добри дела и добродетели в тайна. Фарисейте въшно изглеждали много добродетелни, но Христос ги е разобличил познавайки сърцата им.

Това, което ме смущава е, че за някой вярващи, вярата в Бога е най-важната добродетел.

Недей се смущава толкова :)

Христо е казал: "5. Аз съм лозата, вие пръчките; който пребъдва в Мене, и Аз в него, той дава много плод; защото без Мене не можете да вършите нищо."(Йоан:15)

Както луната без слънчевата светлина би изглеждала тъмна и мрачна, така и човешката душа без Божествената нетварна светлина е пуста и празна.

Няма нищо лошо дори в атеизма или материализма.

Публикувано изображение

Атеизма и материализма са плод на човешката самогордост и себелюбие Публикувано изображение , но както казах добродетелите на разни секти и човешки лъжеучения не искам да коментирам.

Извинявам се за спама извън темата Публикувано изображение

със Здраве :clap:

Stalik написа:

Не ми е известно да има напълно "светски" теолози - поне не ми е известно да има специалност "история на религиите" преподавана извън специализираните училища като Духовната академия. Сам по себе си факта, че едно лице не принадлежи към черното или бялото духовенство не е същинска гаранция за равен подход.

Историята на религиите и сравнителното религиознание е обект на внимание както на културологията и етнологията, така и на социологията и в известна степен на психологията. Подобен предмет присъства в програмата на всеки нормален философски факултет. Колкото до гаранцията - то няма гаранция че и предмета история се преподава с "равен подход". Дай да го махаме от опасност за субективност.

Stalik написа:

Параноята е налудност за отношение - напр. ревностна параноя или параноя за преследване.

Иначе съм съгласен, че под формата на СИП преподаването на история на религията, вероучение или друга подобна материя няма проблем.

Не параноично. Параноялно. Това са различни неща.

Преподаването на вероучението не може да бъде задължителна част от програмата. И пре ум не ми е минало за друго освен СИП-а. Останалото се усвоява в часовете по история и литература.

Христиняските добродетели са именно християнски, защото са ни разкрити от Христос Сина Божий. За добродетелите на разни секти и човешки лъжеучения не искам да коментирам.

Защо мислиш, че Хиндуизма, които е няколко хиляди години по-стар от християнството е лъжеучение? Защо мислиш същото за Будизма, които също е по-стар? Защо мислиш така за ученето шаманите описано в книгите на Кастанеда? Защо отричаш по-голямата част от света. Защо? Ако приемаш само Библията за авторитет, покажи точно къде описаните по-горе учения са обявени за лъжеучения.

Каква е разликата между общочовешките добродетели и християнските? Хората се познават по делата. Или правят нещата предимно за себе си, водени от егото си или мислят и за другите. Има много хора, които живеят изцяло за другите, без да са християни.

Атеизма и материализма са плод на човешката самогордост и себелюбие Публикувано изображение , но както казах добродетелите на разни секти и човешки лъжеучения не искам да коментирам.

Това не е задължително. Пак според мен, зависи от делата.

Не казвам или едното или другото. И двете. Хората са различни. Защо които не е с нас е против нас? Нова инквизиция? Или кръстоносни походи да заформим?

Усилието, необходимо да търсим и намираме общото или различното между нас като хора е едно и също. Важно е на кое ще наблегнем.

Предлагам да намираме нещата, които ни обединяват, вместо да се делим на групи и да се стреляме с прашки.

В същността си всеки човек е безстрашен, радостен, мъдър и добър. Всичко останало е преходно.

Защо мислиш, че Хиндуизма, които е няколко хиляди години по-стар от християнството е лъжеучение? Защо мислиш същото за Будизма, които също е по-стар? Защо мислиш така за ученето шаманите описано в книгите на Кастанеда? Защо отричаш по-голямата част от света. Защо? Ако приемаш само Библията за авторитет, покажи точно къде описаните по-горе учения са обявени за лъжеучения.

Каква е разликата между общочовешките добродетели и християнските? Хората се познават по делата. Или правят нещата предимно за себе си, водени от егото си или мислят и за другите. Има много хора, които живеят изцяло за другите, без да са християни.

Това не е задължително. Пак според мен, зависи от делата.

Не казвам или едното или другото. И двете. Хората са различни. Защо които не е с нас е против нас? Нова инквизиция? Или кръстоносни походи да заформим?

Усилието, необходимо да търсим и намираме общото или различното между нас като хора е едно и също. Важно е на кое ще наблегнем.

Предлагам да намираме нещата, които ни обединяват, вместо да се делим на групи и да се стреляме с прашки.

В същността си всеки човек е безстрашен, радостен, мъдър и добър. Всичко останало е преходно.

Много хубав пост Вало. И е самата истина. Истина е, че и християните са си присвоили Исус Христос. А той не принадлежи само на тях . Принадлежи на целият свят.

Може би тука е момента да публикувам пророчество на Ванга от книгата на Жени Костадинова "Пророчесвата на Ванга":

Огнената библия

Има едно древно индийско учение-учението на бялото брадство. То ще покори целият свят. Ще го напечатят в нови книги и по целият свят ще го четът. То ще е огнената библия.

56 стр.

Последната религия

Всички религии един ден ще изчезнат! Ще остане само учението на бялото брадство. Като бял свят ще покрие земята и благодарение на него хората ще се спасят.

Новото учение ще дойде от Русия. Тя ще се пречисти първа. Бялото брадство ще се разпростре в Русия. От тук учението ще започне шествието си по света. Това ще стане след 20 години-по-рано няма да стане. Но след 20 години ще събирате първият голям урожай.

58стр. Казано 1979г.

Сега искам да попитам ако сте били любознателни и сте чели, кога е била първата операция на изкуствено око извършена от Мулдашев? Кога е направен първият български торсионен генератор?

Не виждате ли, че даже и в тази тема всеки от религиозна гледна точка си дърпа към религията (или учението), която изповядва. Така няма да има брадство между хората. "Моята религия е правата а другите са секти"- с такова мислене никога няма да има мир.

Тука в този форум все още има хора, които се съмняват, че има една велика сила отговорна за създаването на вселената. Самата Вселена е Бог, но важно е и намерението за нейното създаване. А това е висш разум неподлежащ на осмисляне, нито на описване в своята пълнота. Ето науката вече го "призна" Господ а все още някои иронично си позволяват да се поставят пред гениалните умове. А ако хората се обединят и заживеят в мир и разбирателство, то ще стане именно благодарение на науката. Помислете, всъщност няма друг начин.

А ето какво пише авторът на книгата "Пророчествата на Ванга" Жени Костадинова на 59стр. :

Петър Дънов многократно подчертава в своите лекции, че след 1999г. светът ще навлезе в нова епоха-на брадството и на всемирната любов, като хората не ще се противопоставят едни на други нито религиозно, нито материално, нито нравствено. Подобно на Ванга учителят вещае край на религиите и границите на народите и идването на нов обществен порядък-брадството:

"Нова епоха иде и вие трябва да приемете великите блага на живота, на знанието, на светлината, на свободата. Иде идеята за брадство. То е условие за идването на любовта между хората. Брадство има между разстенията, минералите, животните... Тази идея за човечеството е последна."

Четете и мислете и се запитайте всъщност в какъв свят искате да живеете... И знайте, че вие го творите.

[quote name='Вало' date='13.04.2007г. в 11:46ч.' post='507564'

"24. Никой не може да слугува на двама господари: защото или единия ще намрази, а другия ще обикне; или към единия ще се привърже, а другия ще презре. Не можете да служите на Бога и на мамона. " (Матей:6)

"6.Каза му Иисус: Аз съм пътят и истината и животът; никой не дохожда при Отца, освен чрез Мене."(Йоан:14)

Който няма Христа не в истината и сам себе си лъсти.

Самочинното тълкувание на Библията може да доведе до сериозни духовни самозаблуждения. Резултатите от тази духовна прелест са налице като погледнеш хилядите секти родили се от тази пагубна грешка. Затова Христос е създал Църквата си, за да бъде стълб и крепило на Истината. Без Светото Предание което се пази в Цъквата и разясненията на Светите Отци, човек рискува да изпадне в много сериозно самозаблуждение. Нашият ум, който е плътски и повреден от страстите не може сам до достигне до Божествените Истини.

Каква е разликата между общочовешките добродетели и християнските?

Общочовешките добродетели е много общо понятие за да мога да ти отговоря точно. Добродетелите примерно в Китай, Саудитска рабия , Америка и Индия са доста различни. В България общочовешките добродетели в голяма степен се припокриват и изхождат от християнските въпреки пагубните последици на вонственият атеизъм, който ни беше умишлено наложен.

Хората се познават по делата.

Прав си, но кой вижда делата на сърцето ?

Има много хора, които живеят изцяло за другите, без да са християни.

Тези хора рано или късно ще бъдат доведени от Бога в Цъквата му. Казвам го и от личен опит.

Хората са различни. Защо които не е с нас е против нас? Нова инквизиция? Или кръстоносни походи да заформим?

Хората са различни, защото са дарени със свободна воля от Бога. Бог дотолкова цени човешката воля и дълготърпи, че дори допуска човек да воюва против Него. Инквизицията, кръстоносните походи и вредите които са ни причинени на нас Православните от католиците доказват още веднъж колко много папистите са се отдаличили от Божественото учение. Христос ни учи да обичаме всички,дори и враговете си, какво повече от това да кажа.

Ние за това се молим всеки ден, да бъдем всички едно в Христа.

със Здраве:camera2:

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 1

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.