Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Религия в училищата

Featured Replies

Да бе да се изучава религия в училище. В учлище се учат предмети, които са доказани и могат да помогнат на човека през живота му. Не виждам смисъл в изучаването на нещо, което е измислено и няма абсолютно никаква достоверност точно в училище. Желаещiте да си четат библията, но не в училище. То както сте тръгнали да вкараме и ясновидството като предмет :P

Редактирано от the_X_files (преглед на промените)

• Отговори 427
  • Прегледи 53,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Преди няколко дни шест годишното дете на моя близка, беше много разстроено и плачеше, защото учителката в предучилищната, го наказала, защото не могло да отговори на въпроса зададен от учителката, как

• Проблема в случая е не толкова изучаването на  традицията била тя и религиозна , отколкото отношението на възрастна жена към дете.Жените са жестоки същества , натикани в образователни институции бързо

• 1001 broccoli
    1001 broccoli

В случая този поздрав и отговор са по-скоро в сферата на традицията, отколкото на религията. Да, самият празник е религиозен, но хората го празнуват основно защото това се е установило като порядка с

Въпрос на обща култура е да поназнайваш нещо и то не само от своята религия. Честно казано мен ме е било срам когато се е оказвало, че за чужди религии нищичко не знам. А с религията се обясняват доста от поведенческите модели на много общности. Както и да е...Според мен има логика да има, аз тук и преди съм го писала. Така както се изучава световната история, така трябва да се изучава и религията, но без фанатизиране.

В учлище се учат предмети, които са доказани и могат да помогнат на човека през живота му.

А не мислиш ли,че вярата е малко по важна от предметите,точно в живота на човек?

Да бе да се изучава религия в училище.

Има народи,които неучат нищо друго освен религията си (корана),няма да посочвам кои са те поради лични причини ...

Не виждам смисъл в изучаването на нещо, което е измислено

Значи според теб са умрели хиляди хора заради една "измислица".Малко теза към аргомента ми с цитат:"Даваш ли,даваш бълканджи Йово,бяла Яна на турска вяра"

Желаещiте да си четат библията

Щом нямаш желание да четеш библията почни да четеш корана

-Неискам коментара ми да бъде приет като заяждане или нещо от този сорт.Просто изавявам мнение по отговора на the_X_files.Дано не съм те засегнал.

Редактирано от Nikolai1990 (преглед на промените)

А не мислиш ли,че вярата е малко по важна от предметите,точно в живота на човек?

Не, не мисля. Вяра в какво? В нещо което измислено преди толкова много години с незнайно каква цел. Хора жиеем в 21 век. Достатъчно ли лъжат отвсякъде, че да вярваме в религия.

Има народи,които неучат нищо друго освен религията си (корана),няма да посочвам кои са те поради лични причини ...

И както изучават само курана има ли развитие за този народ? Какво постигат с това..

Значи според теб са умрели хиляди хора заради една "измислица"

До колко смешно и до колко трагично, но наистина са умрели много хора заради това, че не са вярващи по време на инквизицията: http://bg.wikipedia.org/wiki/Светата_инквизиция

Публикувано изображение

Изпълняване характерно за инквизицията наказание с нагорещено желязо върху мъж, обвинен в хомосексуализъм от инквизитор в Испания

В това ли да вярваме..

Неискам коментара ми да бъде приет като заяждане или нещо от този сорт.Просто изавявам мнение по отговора на the_X_files.Дано не съм те засегнал.

Ясно. Няма проблеми, не съм се засегнал

Редактирано от the_X_files (преглед на промените)

По-добре да спрем да се изясняваме кое е и кое не е вярно,докато не са скивали останалите от форума какво сме си писали,че ще почнат тука да се карат и да стане мамси джейс ;) .Пак и като знам какви нерваци има на този свят ;) Хахаха.

Редактирано от Nikolai1990 (преглед на промените)

Че кой казва, че иска да има Сипове, аз не искам това са глупости....то и по принцип има излишни предмети в учебните предмети...и на какво ли ни учат...на нищо, след като не знаем как се мисли...знаем само лукуми да разтягаме не мислиш ли ;) ;)

СИП-овете си съществуват от много отдавна.. не става въпрос дали аз и ти искаме да ги има.. става въпрос, че не пречат на никого. Избират се, ако се желаят.. и разбира се, ако училището има възможност.

А на какво ни учат.. и какви предмети се изучават.. не мисля, че това е точната тема за този разговор. :)

Не знам за вас,ама аз определено правя разлика мижду РЕЛИГИЯ и ЦЪРКВА.

Нито едното от двете не трябва да се учи,защото

религията е нещо в което човека като индивид вярва,

това е индивидуално занимание,защото човекът като индивид вярва в каквото си поиска

и аз съм за религията,защото човек трябва да вярва в нещо я в доброто,я в кръста,полумесеца или там каквото е.

Виж обаче против църквата съм,защото

тя е нещо като фабрика за промиване на мозъци.

Правиш нещо,защото Христос или Мохамед е казал така.

Религия се учи в часовете по философия

в 11 клас и товяа,което се учи смятам че е достатъчно.

Религията е един вид философия и

си е на точното място.

Плюс това няма достатъчно часове за да се набута и още един предмет.

Редактирано от KoKKinoU_FaN (преглед на промените)

Аз в института пък учех атеизъм Публикувано изображение

Бляя-те ще ми казват в какво да вярвам Публикувано изображение

А религията за обща култура си трябва,ама само толкова :friends1:

Вярата не се учи понеже

Аз съм ЗА, но има много неща да се изпипат преди да се преподава. Най-напред това би трябвало да е СИП, защото не можеш един мисиоманин да учи насила християнството. Също така не смятам, че часовете в тези часове трябва да се изпитва. Религия би трябволо да се учи за лична култура и трябва на теб да ти е интересно. В тези часове не трябва да се провежда един сух урок, а трябва диалог и между другото да се споменават някой интересни факти.

Ами трябва да я има, защото не малко от празниците в годината са религиозни и трябва да се знае какви са обичаите за съответния празник. Да, човек, като индивид, има право да си вярва в каквото си поиска, но ако се започне от детска възраст вярата може да бъде възпитавана. Не мисля, че тя е нещо лошо. Все пак е един от трите добродетели "Вяра, Надежда, Любов". Първо е вярата, след нея идва надеждата (породена от вярата) и след това е любовта, защото вярвайки в едно нещо и надявайки се то да ти донесе само добро, ти започваш да го обичаш (не говоря само за Господ... и в ежедневието ни е така).

• 3 седмици по-късно...

Трябва да се изучава религия в училище, за да могат децата да видят и тази страна на живота, но от тук идва и големия проблем, кои каква религия да изучава.За различните етноси е различна и като се имапредвид за положението на държавата в момента, ще настъпи пълен хаос и религиозните и етнически дразди ще се увеличат многократно... Публикувано изображение

Трябва да се изучава религия в училище, за да могат децата да видят и тази страна на живота, но от тук идва и големия проблем, кои каква религия да изучава.За различните етноси е различна и като се имапредвид за положението на държавата в момента, ще настъпи пълен хаос и религиозните и етнически дразди ще се увеличат многократно... Публикувано изображение

Ами-много ясно-всеко дете ще изучава религията,която иска (по-скоро,която му кажат родителите му).

за да се направи това-не трябва да има щатни учители по религия,ами хоноровани такива,които да идват по един път в седмицата в училището и ще обучават децата на съответната религия.

просто е.

Обаче никой няма политическата воля да го направи,защото никой няма интерес от това Публикувано изображение

Да, много просто. Ще има хоноровани учители по всяка религия, които все по някакъв начин ще са се сдобили с педагогическото си образование и ще се мяркат да проведат урок на половин детенце - шинтоистче... примерно. Разбира се, конкурсите за назначаването им ще бъдат много качествени, понеже комисията е много в час с всички възможни религии. Празниците и обичаите са част предимно от културната окраска на страната, не религиозната. Различните етноси учат ли ромски вместо български език в училище? Часоете по религия няма да спасят света, а имайки предвид свободно-избираемата им природа, то тя си остава такава и извън училище. Всеки, който се интересува от някоя религо-философска система, може да се доокосне до нея, стига да може да чете. Въпросът с часовете по религия, както и много други, предизвиква ненужно напрежение. Когато наистина узрее времето за решаването му, отговорът също ще бъде узрял.

Децата трябва сами да избират какво да изучават според интересите им,а не да им се натриса някаква религия(ако те не искат разбира се)!

Децата трябва сами да избират какво да изучават според интересите им,а не да им се натриса някаква религия(ако те не искат разбира се)!

Много често децата не са добре ориентирани, а знанието на никого не вреди.

Много често децата не са добре ориентирани, а знанието на никого не вреди.

Незнам дали си гледала даваха един филм за изучаването на корана (не помня коя държава точно беше,но беше много фанатизирана) та там децата бяха направо зомбирани!Да това е крайно!!!

От кой клас според теб трябва да се въведе за да уточним за каква въздраст говорим!?

Незнам дали си гледала даваха един филм за изучаването на корана (не помня коя държава точно беше,но беше много фанатизирана) та там децата бяха направо зомбирани!Да това е крайно!!!

От кой клас според теб трябва да се въведе за да уточним за каква въздраст говорим!?

Предполагам, след 8 - 12 години, не знам. С мен се злоупотреби навремето. Но и бях прекалено малка, за да избирам. В по - късен период така или иначе се научих.

В модерните ислямски страни /Турция например, има и други/ религиозните училища са по избор. Наложено изучаване има в страните с шериат.

Избора в голяма степен зависи от семейната ориентация...

Някои са ориентирани съвсем от рано, други и на 40 не знаят какво искат Публикувано изображение

Необходимо е според мен не да се налага изучаване на определена религия в училище, а да се наблегне на търсенето и желанието за търсене, което следва само от много информация. История на всички религии/постепенно/ и по - нататък - по избор - една или никоя.

Това трябва да решават психолози и педагози, но за съжаление в страни с определена религиозна ориентировка,/ислям, християнство - без значение/ ми се струва невъзможно.

Турция не мисля че е от модерните страни сега направи голяма крачка назад!!!А това което пишеш за психолози и т.н. и много информация на теория звучи добре но на практика едва ли е приложимо!

Турция не мисля че е от модерните страни сега направи голяма крачка назад!!!А това което пишеш за психолози и т.н. и много информация на теория звучи добре но на практика едва ли е приложимо!

Но ние не обсъждаме икономиката на Турция а страни от ислямския свят, където не е наложен шериат. В Турция религиозните училища са по избор и не са включени в учебната програма. Според българската система на обучение, биха били кръжок, курс. Извън учебната програма, в други часове.

Приложимо е. Израстнала съм между две религии, обичам и двете.

Не казах, че трябва да се затрупа и затормози мозъчето на едно малко дете с инфо за всички религии, а да се остави възможност за избор по - късно.

Лош пример са ислямистките училища. Също и отношението на родители и преподаватели към различни религии.

Ако от малко/ предучилищна възраст и начално училище/ му се набива в главата, че освен нашата религия, други няма, или - всичко друго е лъжа, няма да иска да търси.

А да израстне без никаква религиозна ориентация/без знание от училище/ също не е правилно според мен. Рано или късно всеки започва да се интересува, а източниците много често са съмнителни и се достига до секти и прочее...

Взех да се повтарям... писано е и по двата въпроса много...

Редактирано от infinity1305 (преглед на промените)

Писано е и много истини са казани. Но всеки избира свой път и стои на свое си кръстовище по него. Важно е да се знае, че това е така, независмо дали се осъзнава. Със съответната религия ще се сблъскаш, ако му е дошло времето. Дори когато изборът ти е наложен, ведбъж се отнасяме към относителното предопределние, а после и към факта, че самото предопределение е също наше дело - не на личностно, но на микрокосмично ниво... Та на въпроса: "трябва ли...". Извинете, какво значи "трябва"?

До скоро бях ЗА,но последно време се замислям.

"Предават информация" на децата,която може да се окаже,че не е вярна.

В същността си всички религии учат на това:"Любовта е в основата на всичко.

Тя движи света,такъв какъвто го познаваме"...но какво се получава на практика.

Според мястото/регион,страна/ където си се родил,израстваш и със съответната религия.

Учителите преподават,че това е най-добрата религия ;най-чиста,най-вярна,а всички останали

са: НЕ СТАВАТ.Дотук добре,всеки един от нас е минал по-този път,ДО МОМЕНТА В КОЙТО ЧОВЕКЪТ ПРОГЛЕДНЕ.

Излизаш от рамките/матрицата/ на това което са те учили и виждаш,че "СВЯТ ШИРОК,ХОРА ВСЯКАКВИ"...

...И ОСЪЗНАВАШ,ЧЕ НА ВСЯКЪДЕ ПО-ЗЕМНОТО КЪЛБО,ХОРАТА ИСКАТ ДА ЖИВЕЯТ МИРНО/без войни,без страх,без значение каква религия изповядваш или на какво са те "учили"/.НО ДА РАЗБЕРЕШ ТОВА,ТРЯБВА ДА ПЪТУВАШ,ДА ВИДИШ,ДА ПОГОВОРИШ,ДА ПОЖИВЕЕШ С ТЯХ И ТОГАВА ТИ ИСТИНСКИ,ЩЕ ПОРАСНЕШ...ВЕЧЕ ЗНАЕШ,ЧЕ НИЩО НЕ ЗНАЕШ.

Ученикът става "Учител" :yanim:

Писано е и много истини са казани.

Но всеки избира свой път и стои на свое си кръстовище по него. Важно е да се знае, че това е така, независмо дали се осъзнава. Със съответната религия ще се сблъскаш, ако му е дошло времето. Дори когато изборът ти е наложен, ведбъж се отнасяме към относителното предопределние, а после и към факта, че самото предопределение е също наше дело - не на личностно, но на микрокосмично ниво...

Та на въпроса: "трябва ли...". Извинете, какво значи "трябва"?

Така е...

Стъпала...

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.