Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Религия в училищата

Featured Replies

А за "новите" религиозни течения съгласен ли си?

(нео-езичество)

Кое спада към неоезичеството?

• Отговори 465
  • Прегледи 55,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Преди няколко дни шест годишното дете на моя близка, беше много разстроено и плачеше, защото учителката в предучилищната, го наказала, защото не могло да отговори на въпроса зададен от учителката, как

• Проблема в случая е не толкова изучаването на  традицията била тя и религиозна , отколкото отношението на възрастна жена към дете.Жените са жестоки същества , натикани в образователни институции бързо

• В случая този поздрав и отговор са по-скоро в сферата на традицията, отколкото на религията. Да, самият празник е религиозен, но хората го празнуват основно защото това се е установило като порядка с

А за "новите" религиозни течения съгласен ли си?

(нео-езичество)

Съгласен е само Вишнавизъм да изучават малките българчета и един

ден да заприличат на тези ,,вишнависти,,от снимката.

Най-полезното е,че учи на въздържане от баня и миене въобще-което

е подходящо в сегашните условия в БГ Публикувано изображение

Публикувано изображение

Как едно дете ще си избере религия само?

Асатру например

Пълно е с лапачи, желаещи да налапат много пари като си измислят нова религия и си намират последователи. Те естествено не си измислят нова религия, а просто вземат страи вярвания добавят нещо "ново" и хоп, ето ти нова религия. Същото нещо са напарвили преди много време католиците като са взели християнството и са му направили съвсем малки корекции. После католиците обявили своята религия за едниствената "истинска", за да се сдобият с много власт и пари. Ама същото нещо са направили и тези, които са "измислили" християнството - взели са оттук-оттам страи езически ритуали и вярвания и са си направили нова религия.

Мисля, че може да се мине и без неоезичеството в училищата. Религията трябва да се изучава само с цел децата да опознаят по-добре реалността в света, но не и да им се налагат абсурдни вярвания.

Съгласен е само Вишнавизъм да изучават малките българчета и един

ден да заприличат на тези ,,вишнависти,,от снимката.

Най-полезното е,че учи на въздържане от баня и миене въобще-което

е подходящо в сегашните условия в БГ Публикувано изображение

Публикувано изображение

Как едно дете ще си избере религия само?

Това което публикуваш, като снимка, скъпа Алия е ВИСШ лунен култ, от който се е пръкнал НИЗШия лунен култ, по долу:

http://www.theodoresworld.net/pcfreezone/I..._DEATH_Cult.jpg

От Слънчевия култ е произлязал това що ти сочиш, а от това ти що сочиш -абрахамизмът.

...това, което ти упорито отказваш да разбереш ЩО Е СЛЪНЧЕВ КУЛТ?

Ето го:

Публикувано изображение

не знам дали забелязваш разлика?...

И все пак питай българчетата от двата Лунни култа кой предпочитат все, пак... :)

Редактирано от U.Ra (преглед на промените)

Хайде сега г-н U.Ra:и ти бъркаш кой е терорист,кой е мюсюлманин,

но аз не ти се сърдя :)

Все Вишнавизъм си е,нали така?

Напълно съм съгласна с идеята децата да се запознаят с повече култове и

религии-така ще се предпазват от тях за в бъдеще!

Хайде сега г-н U.Ra:и ти бъркаш кой е терорист,кой е мюсюлманин,

но аз не ти се сърдя ;)

Напълно съм съгласна с идеята децата да се запознаят с повече култове и

религии-така ще се предпазват от тях за в бъдеще!

Сура 3 , Стих 151?...

[3.151] We will cast terror into the hearts of those who disbelieve, because they set up with Allah that for which He has sent down no authority, and their abode is the fire, and evil is the abode of the unjust.

Инглиш спийкваш, нали?... :)

Това нали не е "моя кур'ан"?.. Публикувано изображение

Кое не разбираш да ти обясня?..... :rolleyes:

Първо, забелязваш, че има място за обясняние, не - 'рязане на зелки' с несъгласните, нали?... ;)

U.Ra-ако нещо за Исляма не ти е ясно-попитай в темата ,,Ислям,,

U.Ra-ако нещо за Исляма не ти е ясно-попитай в темата ,,Ислям,,

Колко въпроси ти задавам, а ти ме пращаш на сайтове, където няма отговорът ми. ... Публикувано изображение

Питах те "ЧЕРНИЯ КАМЪК" защо има таква форма на костилка от СЛИВА и защо камънчетата там са 8 броя?.. Ти отговори ли ми?... :)

Колко въпроси ти задавам, а ти ме пращаш на сайтове, където няма отговорът ми. ... Публикувано изображение

Питах те "ЧЕРНИЯ КАМЪК" защо има таква форма на костилка от СЛИВА и защо камънчетата там са 8 броя?.. Ти отговори ли ми?... :)

Аз нали отговорих на въпроса за сливата? ;):rolleyes:

Да, религия трябва да се изучава, точно колкото история. За да знаят децата, че всички религиозни вярвания... са една история на развитието на човечеството и са свързани с реални факти като този от къде сме дошли хората на тази планета, накъде вървим. Но тези въпроси, не мисля че са изяснени все още, затова по-добре да не изучават отново заблуди, както стана и със зле скроената история на България, която учихме. Не й е мястото на религията в училищата, по-скоро е в университетите, защото, ако започнат да задават децата въпроси на учителите си, ще лъсне незнанието на хората относно религиозните истини или пък ще вкарат умовете на дечицата отново в техните си догми, което си е промивка на мозъци. В ислямските страни, например, от ранно детство се изучава Зелената книга, но това не е направило хората там по-широко скроени и възприемчиви към други истини, освен тяхната. Който иска и който се интересува от истината за произхода и същността на човека, той я търси и той ще я намери, независимо от всичко.

Смятам,че трябва да се изучава само историята на основните религии - това поне от обща култура трябва да се знае...Кои са водещите в света религии,как са възникнали,кои са основните им стълбове и постулати,каква роля са изиграли за развитието на обществото и т.н. Но само дотук. Не можеш да налагаш на едно дете някаква религия,в която да вярва. То първо трябва да порасне,да започне да си задава съответните въпроси,и само да започне да търси отговорите. Иначе се насажда фанатизъм в детските умове...

Смятам, че не трябва да се изучава религия. Не стига, че се учат 100000 неща, които на никой, никога не би му трябвали в живота, ами сега още. Нямам нищо против да има теми за религията в час на класа, но отделен предмет- неее.

• 1 година по-късно...

А шествие в подкрепа на обрязването на жените или скопяването на деца за църковните хорове да планирате случайно? Защото последните не са толкова страшни, осакатява само тялото. Докато религията кастрира човешкия дух! От 2000 години прогресивното човечество се бори, за да се освободи от религиозното робство - от първите векове на новата ера, когато монаси са горели на клада свободомислещи учени и възрастни жени, набедени за вещици, през средновековието, когато църквата е пращала деца на сигурна смърт, за да трупа милиони и да завоюва територия чрез кръстоносните походи и е горяла книги, та до днес, когато алчните безделници в расо се опитват да отрекат всичко, постигнато и доказано от науката, да премълчат и заобиколят неудобните факти, доказващи, че "свещените" им писания са куп глупости, написани от болни мозъци с мания за величие и да внушават на хората страх и чувство за вина. И сега, когато най-после сме свободни от религиозното робство, някакви смешници раздават малка част от заграбените пари (защото църквата не произвежда НИЩО полезно за хората, т.е. всичко, което притежава, не е заработено, а заграбено по един или друг начин), за да подведе хората доброволно да се съгласят да промиват мозъците на децата им. При това още в най-ранна възраст, когато децата не разбират що е това демагогия и лъжа и са готови да повярват на всичко, казано им с усмивка и благ глас. И как тези деца ще учат в часа по биология, че човек произлиза от маймуната, а следващия час някакъв мазен поп ще им обяснява, че ги е създал господ, че са грешни по рождение и виновни за това, че пра-пра-пра-дедите им нарушили забраните на създателя, за това са наказани и ако си позволят да задават въпроси и да използват мозъка си, за да мислят трезво, ще горят вечно в адски огън? Дава ли си сметка някой от евентуалните участници в това шествие, че подкрепя кауза, предназначена да обърка съзнанието на децата, да им създаде усещане за несигурност и страх и да ги превърне в доброволно подчиняващи се роби? Вместо да израстат здрави, силни, горди и уверени в себе си атеисти, които сами да вземат решенията в живота си и да крачат в живота с гордо вдигната глава, без да се влачат на колене пред измислени богове. Ако някой се опита да преподава задължително вероучение на детето ми, аз съм готов да предприема всякакви мерки - от смяна на училището, до лична, брутална и безмилостна саморазправа с мръсния поп, позволил си да осакатява психически деца!

Прочетете последния брой на списание "Тема", има интересно писмо по въпроса от Д-р Райна Стефанова Борисова. Никой рационално мислещ човек не би трябвало да подкрепя това шествие, ако авторката не ни заблуждава разбира се. Щях да пиша нов пост, но се сетих, че не се толерира.Ето само някои изречения от писмото, защото нямам време да препечатам цялото, а и този труд си правя само защото благодарение на вас вече храня котарака си по-здравословно: "Всъщност Синода прикрива от българското общество, че въвежда не един, а три задължителни предмета - религия православие, религия Ислям и религиознание" Цитат от концепцията - "Предназначението на обучението по религия-ислям е да затвърждава и да поддържа у учениците тяхната ислямска идентичност" Едно е хората свободно да изберат детето им да учи ислям, съвсем друго е държавата сама, официално да раздели народа на два "традиционни културно-религиозни компоненти" - православни и мюсюлмани.Това е крачка към двукомпонентна държава и улесняване на сепаратизма. "Причината поради която ДПС притиска йереите да искат задължително изучаване на "традиционните" религии,е,че в по-голямата си част българските мюсюлмани не искат децата им да учат ислям, а английски език. Преди няколко години се оказа, че само около 1000 деца учат корана доброволно. ДПС искат да ги заставят да учат ислям,а БГ държавата да фиксира тази тяхна идентичност със своя герб и печат в дипломите им за средно образование". Всичко дотук бяха цитати, съжалявам за некоректното използване на кавичките, наистина нямам време, ако имате интерес ще напиша цялото писмо по-късно.

Редактирано от mikepatton (преглед на промените)

Очевидно ни стана навик и по най-важните въпроси да измисляме полемика. Тук съм длъжен да обърна внимание, че комунистите превърнаха българите в атеисти, т. е. неверници. След което, твърде много от децата на неверниците станаха наркодилъри, сутеньори, имотни измамници и всевъзможни търгаши и продажници без задръжки. Станахме аморфна маса, която бива лесно събирана и разделяна най-вече от лични интереси. И сега сякаш нямаме нищо, което е безценно. На всичко сме сложили цена, за да може то да бъде продавано и купувано.

Редактирано от animalprograms (преглед на промените)

Браво, mr_nobody и mikepatton! Добре казано! :D

През ХХІ в. да пудриш мозъците на децата с религиозни глупости е не само глупаво, но и престъпно.

Само това липсва - да им се насади нетърпимост към други религии или да започнат да си връзват взривни вещества около кръста...

Нека опитат да направят вероучението задължително!

Няма да се учудя, ако тогава започнат да изчезват безследно попове, имами... а и малоумни политици.

Толкова ли са слепи "държавниците", че не усещат как на народа вече му прелива чашата?!

Експериментите в училищата, които постепенно се превърнаха в гавра с децата и техните родители, трябва незабавно да спрат!

Да се открият по света и да се приложат в България най-добрите начини за обучение на децата!

Като начало е напълно достатъчно да се използва моделът отпреди 30-40 години. Много учебници от онова време, въпреки че са доста остарели, биха свършили повече работа от съвременните боклуци, писани от неграмотни кретени, получили тапиите си неизвестно как, но смучещи тлъсти хонорари от издателствата.

------------------

Не стига, че всичко в държавата вече е разсипано, а сега и религиозни глупости!

Стига идиотщини, докато не е станало късно!

==================

1. Очевидно ни стана навик и по най-важните въпроси да измисляме полемика.

2. Тук съм длъжен да обърна внимание, че комунистите превърнаха българите в атеисти, т. е. неверници.

3. След което, твърде много от децата на неверниците станаха наркодилъри, сутеньори, имотни измамници и всевъзможни търгаши и продажници без задръжки.

4. Станахме аморфна маса, която бива лесно събирана и разделяна най-вече от лични интереси.

5. И сега сякаш нямаме нищо, което е безценно.

6. На всичко сме сложили цена, за да може то да бъде продавано и купувано.

1. При наличието на съществени различия в мисленето полемиката е неизбежна. Тя не е нещо, което се изсмуква от пръстите или изчопля от носа.

2. Никой и нищо не те задължава, освен ако не ти плащат за това.

В България нямаше комунисти, а псевдокомунисти, по-точно псевдосоциалисти, чието мислене и духовна нагласа по нищо не се различаваше от това на съвременните политици и изедници от всякакъв характер. И тогава, и сега народът е в недоимък, а онези отгоре цицат, откъдето падне кьораво.

Никой не е превръщал българите в атеисти. Те са интелигентен и буден народ. Поради това са недоверчиви и винаги имат едно наум.

3. Многократно повече деца на същите тези "неверници" (грозна, намирисваща на ислям, дума) се махнаха от България и тръгнаха по света да търсят прехраната си, защото тук нито поповете, нито политиците могат да предложат реален изход от безпътицата.

4. Всяко общество е аморфна маса. Изключение прави тоталитарното. Възможно ли е да ти липсва?!

5. Имаме собствения си живот и възможността да го направим по-добър. Имаме знания и те са безценни, дори и без да се сравняват с попското бръщолевене.

6. Прав си, всичко си има цена. Тя се формира от обективни фактори като парично-стоковия икономически модел.

Редактирано от NavNav (преглед на промените)

И да го направят и да не го направят ми е безразлично. Детето ми ще получи "религиозно образование" според моите разбирания, които се припокриват с мненията на колегите по-горе. А на шествие за такава глупост-няма да ходя.

Е, откраднах още 5 минути :blink: Ще ги посветя на Вас, четящите :speak: Не съм имал и нямам никакво намерение да влизам в полемика, предлагам Ви гледна точка на човек когото не познавам, но достатъчно добре аргументирана за да се замислим, ако не и да я възприемем. Ето още малко от писмото на Д-р Райна Борисова: "Синодът за втори път заблуждава българите с този византийски номер." "През 2008г., след като на достатъчно много хора стана ясно какво пише в концепцията(първите и страници са пълни с вкусни словесни локуми) и поради наближаващите избори кабинетът на Станишев се отказа от въвеждането на предмета. Сега обаче е настъпила една малка промяна - партия "Атака" вече не е срещу концепцията на синода. Даже я подкрепя". Защо ли -б.м. "Затова йереите отново подемат кампанията си, за да вмъкнат предмета в новия закон за училищното образование, като се надяват хората да са забравили какво пише в концепцията им. Те не са променили нито ред в нея!Преди около месец един митрополит, притиснат с въпроси, намекна само, че предметът "религия" щял "да хвърля поглед към исляма и юдейството", което беше поредната, съвсем умишлена измама. Няма да "хвърля поглед", а ще го въведе като задължителен в смесените райони!" След като в момента религия се учи като свободно избираем предмет, не знам какво повече искат тези хора. Ето как продължава: "Още през 2002 г. в интервю за в. "Учителско дело" отец Боян Саръев каза: "Аз се учудвам защо българското общество в периоди на екстремални обстоятелства в държавата е вперило така отчаяно поглед в училището, в обучнието по религия. Да се твърди, че обучението по религия в училище ще реши нравстения и духовния упадък в обществото, че ще предпази децата ни от наркотици, престъпност, проституция и цялата тази морална помия, която ни залива, е, меко казано, абсурдно. Много отдавна е направена констатацията, че българското училище образова, но не възпитава. Това го е казал Екзарх Йосиф - един голям педагог и капацитет в тази сфера. До този извод стигат и много други педагози и общественици, пряко или косвено свързани с възпитанието и образованието на подрастващото поколение." Това е в общи линии писмото на Д-р Райна Стефанова Борисова от София. Имах желание да споделя нещо, което ме накара да се замисля, най малкото защото не всеки му се дават пари за списания, нито пък има време да ги чете. Нямам намерение и да споря с никого, нито да пиша повече в тази тема. За мен е факт, че възпитава СЕМЕЙСТВОТО, затова и се полагат толкова явни и неявни усилия да се унищожи семейството като структурна единица на обществото, но това е за друга тема. Тъй като в мен все повече се засилва усещането, че след прочитането на поредния пост който завършва с "намасте" ще се застрелям, то запомнете моето име, защото повече може и да не го чуете :beer:

Дали трябва да се изучава религия в училище?

По мое мнение идеята за "история на религията" е добра, нека децата от 2/3 до 6 клас да изучават как са се появили различните религии, какво представляват те и каква религия изповядва даден народ.Но да бъде въведен предмет, в който някой да пълни главите на децата с приказки за Господ- КАТЕГОРИЧНО СЪМ ПРОТИВ!

Интересно ми е да видя и ващето мнение.

"как са се появили различните религии" - е на това му викат История. И повярвай ми, това се учи. Макар и не под 6 клас. Макар, че в новата програма, която въведоха, на хлапетата под 5 клас се обяснява доста подробно за ислямските, християнските и ромските традиции...

Гласувах За! Тук в австрия във всяко училище се учи религия. По религия предимно се рисува, обсъжда и се ходи в църквата. Религията е като разпускащ предмед сред другите. Също така и се обсъждат разни работи не точно свързани с религията или се играят игри. Просто е разпускащо и доставя някакси удоволствие. Поне тук е така.

Гласувах За! Тук в австрия във всяко училище се учи религия. По религия предимно се рисува, обсъжда и се ходи в църквата. Религията е като разпускащ предмед сред другите. Също така и се обсъждат разни работи не точно свързани с религията или се играят игри. Просто е разпускащо и доставя някакси удоволствие. Поне тук е така.

Там в Австрия нито е пълно с цигани, нито с турци. А тука впрочем, учебната програма е една от най-тежките в Европа - в Англия мои връстници въобще си нямат представа за неща, за които тука сме учили отдавна.

Там в Австрия нито е пълно с цигани, нито с турци.

Сигурен ли си ? Защото всеки 5-ти е турчин. :offtopic_s:

Накъдето и да се обърнеш все има някой турчин ...

Ами, аз я изучавах религията, не като отделен предмет, но ми се преподаваше - и в часовете по литература, и по етика и по философия, даже и в мениджмънт дисциплините. Мисля си, че всеки на 20 години има доста познания по вероизповедание, най-вече християнското, но малкият процент практикуващи го канонично би трябвало да го изключи като вариант за училищна дисциплина. Веднъж присъствах на диспут от български отчета на които се опълчи мой съученик - сектант. Мисля, че някой религии са нетолерантни към други и насилственото изучаване на традиции и етика които убежденията ти отричат е нарушаване на човешките права.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.