Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Религия в училищата

Featured Replies

Сигурен ли си ? Защото всеки 5-ти е турчин. :offtopic_s:

Накъдето и да се обърнеш все има някой турчин ...

Не е като тук - има всичко друго, но не и българи. Всичко живо бяга.

И всичко настръхва на тема религия, честно казано... Но ти си си в Австрия, твоите проблеми са далеч от тукашните...

• Отговори 429
  • Прегледи 53,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Преди няколко дни шест годишното дете на моя близка, беше много разстроено и плачеше, защото учителката в предучилищната, го наказала, защото не могло да отговори на въпроса зададен от учителката, как

• Проблема в случая е не толкова изучаването на  традицията била тя и религиозна , отколкото отношението на възрастна жена към дете.Жените са жестоки същества , натикани в образователни институции бързо

• 1001 broccoli
    1001 broccoli

В случая този поздрав и отговор са по-скоро в сферата на традицията, отколкото на религията. Да, самият празник е религиозен, но хората го празнуват основно защото това се е установило като порядка с

По онова време изучавахме Атеизъм,мда,такъв предмет имаше в института.

Сега поне нещо ще научите от Религия.Поне за обща култура.

Бе не е ли ясна далаверата - така семинаристите ще се наредят на държавна ясла като даскали. Поповете ще си докарват по две заплати - една от Св. Синод и друга от Министерството на просветата. А самата идея е средновековна - хептен ще допобъркат дечицата...

Както е казано в началото на темата ако нещо ще се изучава то да е "История на религията/религиите" история само който каквото му е на сърце да го вземе от съответната религия...........като е напълно свободен да отхвърли нещата които не му допадат, а не Религия с манипулативно-фанатично-сектантско излъчване. Аз откривам и много вредни неща в църквата и религията. Сега се сещам за едно предаване по Нова, бяха се наредили няколко попове да осъждат образователната система че въвела избираем предмет сексуална култура.......това било много вредно според тях развращавало младежта.....Ужас, ако това е религията АЗ казвам НЕ!!!. Общо взето на мен НЕ ми пука дали ще въведат Религия в училищата, за мен това е нещо в което човек трябва да се задълбочава и изучава на любителска основа. Но мисля че в училищата още от първи клас трябва да въведат предмет "здравна култура".......не само сексуална както сега има някъде а изобщо ЗДРАВНА КУЛТУРА. В някои скандинавски страни знам че това е точно така от първи клас!

Редактирано от Ивет (преглед на промените)

Няма да се изучава, защото българите-християни НЕ СА готови за такова нещо, за разлика от българите-мюсюлмани. ПП Една моя братовчедка не можа да си вземе изпитите по Кyран. :D:lol6: Учи в русе. Така че, това е сериозна работа. :wub:

Няма да се изучава, защото българите-християни НЕ СА готови за такова нещо, за разлика от българите-мюсюлмани.

ПП

Една моя братовчедка не можа да си вземе изпитите по Кyран. :P:rolleyes:

Учи в русе.

Така че, това е сериозна работа. :wors:

----------------

Да бе, затова по-малко от 1000 души в смесените райони са се писали да изучават в свободно-избираема форма Корана. Бил съм даскал в турско село, познавам българските турци твърде добре - младите не им пука за религии, корани и джамии, само имитират, колкото да угодят на старите. Те са не по-малко еманципирани европейци от връсниците им българчета. А фундаменталните религиозни различия и несъвместимости от морално и битово естество между българи и турци са само в главите на малцина изпушили фанатизирани глави, на които местните се подиграват. И Слава Богу! Аллах Акбар!

:nono:

История на религиите и най-общо запознаване с основните постулати на по-известните религии - да. Но дотук. Това може да се вмести в програмата по история примерно, едва ли има нужда от отделни часове.

Твърдо "ЗА" изучава религия в училище!

http://www.24chasa.b...rticleId=619797

Така съм съгласен

Всяко дете ще избере какво ще учи. Не можем да наложим на децата, които не принадлежат към православието, да учат православие.

но ако в училището се окаже, че има по двама души от алтернативни вероизповедания, цялата идея се компрометира. Споменах моят познат сектант. Знам, че в училището имаше поне още един от нея секта (която междувпрочем по държавна политика си мина като религия), но го има и момента, че първо те изучават своята религия при условия които НЕ могат да бъдат възпроизведени в училище, в час който не е учебен и не на последно място със страховете, че явната им принадлежност към тези възгледи ще ги дискриминира, поради което я и криеха.

Една моя братовчедка не можа да си вземе изпитите по Кyран. :wors::doh:

Учи в русе.

Така че, това е сериозна работа. :)

В Русе учих,и не ми завериха семестъра заради Атеизъм.

Защото не влизах изобщо там,беше точно като секта.

Да ти набиват нещо си,дето не го приемаш.

Нека да го има предмета Религия-но не и по този начин.

Отвратително е,и унижава.

Твърдо "ЗА" изучаване религията в училище!

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=619797

По принцип съм за изучаването на религиите в училище, а не на религията. Щото всяка религия дърпа чергата към себе си... Присъединявамсе към мнението на White Hart.

През повечето време в историята на човечеството никой не е питал и не пита простосмъртните дали искат или не искат да изучават определена религия. По-точно насилствено се е налагала някаква религия. На силните на деня. Справка - историята.... До момента са познати толкова много форми и видове - ум да ти зайде. В България не се е минало без насилие при налагането на християнството преди повече от 13 века. Но сравнително без особени високи нива на насилие и убеждения... Което не може да се каже при продължителните опити в продължение на векове да приемем други вери и религии. Например около 5 века турско робство и ислям, 45 години юдео-комунизъм.... При последния са дадени най-много жертви - пряко бяха избити повече от 300 000 православни българи и на повече от 95% от населението бе насилствено наложено с почти всички познати до момента психолгически методи новата вяра в кОмунизъмЪт... Резултатът бе несъизмерими по мащаби морални поражения за нацията. Сравка - днешното време и реалност. А при установяването на т.н. народна власт от тях те не избиха българските свещеници от БПЦ защото от централата в Москау все още добре помнеха какво се случи и какво спаси Москва през 1942 година.... Справка - историята.

С оглед на пълната простащина и морален упадък у нас през последните шейсетина години, считам, че изучаването на подобен предмет в училищата е задължително.

На 24 септември 2010 година в София се проведе национално литийно шествие точно по тия въпроси в темата. Бе подготвена и връчена петиция в Народното събрание. Всеки, който има някакъв дори и минимален интерес по въпроса е добре поне да се запознае с официалните документи. Ето няколко връзки към тях по темата от източника: цък цък цък и цък :)

Едит: две дребни правописни грешки

Редактирано от kmvasilev (преглед на промените)

но ако в училището се окаже, че има по двама души от алтернативни вероизповедания, цялата идея се компрометира. Споменах моят познат сектант. Знам, че в училището имаше поне още един от нея секта (която междувпрочем по държавна политика си мина като религия), но го има и момента, че първо те изучават своята религия при условия които НЕ могат да бъдат възпроизведени в училище, в час който не е учебен и не на последно място със страховете, че явната им принадлежност към тези възгледи ще ги дискриминира, поради което я и криеха.

По принцип съм за изучаването на религиите в училище, а не на религията. Щото всяка религия дърпа чергата към себе си... Присъединявамсе към мнението на White Hart.

Само до преди няколко години смятахме, че като свърши ледниково-атиестичният период, хорските души ще започнат да се размразяват от пошлостта на материализма и безверието, че народът постепенно ще се върне към духовната си история, към традициите си, към Православието. Без акции, без пропаганда, а по пътя на постепенното затопляне на сърцата на хората, ще започнат да се възраждат и каменните храмове, и храмовете на човешките души. След годините на нечувани репресии и гонения в историята на Българската Православна Църква, се появиха задграничните секти, и решиха да се възползват от нейната слабост и от невежеството на хората. Сектантите не познават Православието, не го обичат и затова са решени да го доубият. Онова, което не успяха да сторят комунистите, се опитват да довършат разни чужди мисионери на знайни и незнайни учения, които откъсват българите от онази духовна традиция, която хилядолетия е вдъхновявала всичко най-хубаво в българската култура и българската история.

През повечето време в историята на човечеството никой не е питал и не пита простосмъртните дали искат или не искат да изучават определена религия. По-точно насилствено се е налагала някаква религия. На силните на деня. Справка - историята.... До момента са познати толкова много форми и видове - ум да ти зайде. В България не се е минало без насилие при налагането на християнството преди повече от 13 века. Но сравнително без особени високи нива на насилие и убеждения... Което не може да се каже при продължителните опити в продължение на векове да приемем други вери и религии. Например около 5 века турско робство и ислям, 45 години юдео-комунизъм.... При последния са дадени най-много жертви - пряко бяха избити повече от 300 000 православни българи и на повече от 95% от населението бе насилствено наложено с почти всички познати до момента психолгически методи новата вяра в кОмунизъмЪт... Резултатът бе несъизмерими по мащаби морални поражения за нацията. Сравка - днешното време и реалност. А при установяването на т.н. народна власт от тях те не избиха българските свещеници от БПЦ защото от централата в Москау все още добре помнеха какво се случи и какво спаси Москва през 1942 година.... Справка - историята.

С оглед на пълната простащина и морален упадък у нас през последните шейсетина години, считам, че изучаването на подобен предмет в училищата е задължително.

На 24 септември 2010 година в София се проведе национално литийно шествие точно по тия въпроси в темата. Бе подготвена и връчена петиция в Народното събрание. Всеки, който има някакъв дори и минимален интерес по въпроса е добре поне да се запознае с официалните документи. Ето няколко връзки към тях по темата от източника: цък цък цък и цък :)

Едит: две дребни правописни грешки

Абсолютно съм съгласна!

Само по въпроса за xриcтиянизaциятa нa бългaрите в 864 г, имам резерви.

Тая история за Свети цар Борис-Михаил не ми се вярва да е била точно такава.

Справка: http://chitanka.info/lib/text/9703/7#textstart

Редактирано от lalili (преглед на промените)

Насила хубост не става !

:angry:

Само до преди няколко години смятахме, че като свърши ледниково-атиестичният период, хорските души ще започнат да се размразяват от пошлостта на материализма и безверието, че народът постепенно ще се върне към духовната си история, към традициите си, към Православието.

Ти може и да си смятала, но аз никога не съм имал подобни илюзии, защото живеем в 21 век, в който повечето религии в цивилизования свят преживяват упадък и се опитват да оцелеят като се обновяват. Понеже си православна христянка, а аз много ценя мистичната традиция на исихазма, искренно ти пожелавам православието да е сред оцелелите, но за да се случи това трябва да изчистите авгиевите обори на БПЦ, защото това отблъсква хората от църквата, а не концертите на Мадона напр.

Абсолютно съм против изучаването дори на история на религиите в общински и държавни учебни заведения. Родителите, които желаят да правят децата си кретени, да го правят за своя сметка - на частни начала.

Мнението ми за религията в училище е Твърдо НЕ! Познавам съучениците си. 100% те няма да влязат в такъв час, нито пък аз .. Вместо да мислят как да вкарват още един предмет, че от 8 часа на ден да имам по 9 + още 2 с глупав модул е па 11 часа не ми се стои в училище, още повече да ми пълнят главата с религия, като в момента живеем във време, в което науката е в пъти по потребна от колкото да знам религията, Че да вземат да направят програмата малко по - лесна и приемлива за учениците. Не стига, че достатъчно се затормозяваме с предметите, ами трябва и допълнително да ме боли главата .. Религията е била в миналото, сега на първи ред е НАУКАТА .. Както казах

по - горе и да направят задължително такъв час просто няма да влизам в него .. В Австрия, мастрия и т.нат изобщо не ме интересува какво учат и как го учат. Тука е България! Не е Австрия! Който иска да си дава детето да изучава религия нека си го дава .. Но не е честно всички да се чакват само защото поповете искат да преподават вероучение .. А като става въпрос за попове и те не са цвете за мирисане ... Та говорете каквото си искате. Това си е лично мое мнение .. И подкрепям 100% тези, които са против !!!!!

Политици и анализатори спорят за религията в училище

27.09.2010

ДСБ заявиха днес подкрепа за концепцията на Българската православна църква за задължително изучаване на предмет "религия" в училище.

За разлика от повечето политически сили, които още не са изказали мнение, от ДСБ заявиха днес подкрепа за концепцията на Българската православна църква за задължително изучаване на предмет "религия" в училище. Проф. Калин Янакиев от Националното ръководство на ДСБ призова отговорните институции да прочетат тази концепция и да се отнесат сериозно към нея. Янакиев припомни, че правителството на ОДС е било първото, което е въвело религията като свободно избираем предмет в училище с тенденция да стане задължителен. Това няма да противопостави децата от религиозни семейства на тези от атеистични, смята Янакиев.

По въпроса за религията в училищата в края на миналата седмица министърът на образованието Сергей Игнатов заяви, че въобще не си представя как ще се изучава религия в училище и тепърва на обсъжданията щял да се научи как става това. Предложението на Светия синод е да се изучава вероучение от предучилищната подготовка до 12 клас, като се преподава православие, а на места и ислям. По думите на Игнатов обаче успехът в такова начинание е тогава, когато родителите облекат в неделя празничните си дрехи, вземат за ръка своите деца и заедно отидат в храма, където след службата е хубаво да има и беседи.

Президентът Георги Първанов застана зад идеята за изучаване на религия в училище. "Мисля, че и религията може да помогне на държавата и обществото за излизане от кризисна ситуация. Намираме се в много тежка криза, която е не само икономическа, но и духовна и ценностна", посочи той.

Швеция, Малта, Гърция, Румъния, Белгия са най-добрите примери за въведено задължително обучение по религия според вероизповеданието, каза за Агенция "Фокус" д-р Десислава Панайотова, директор на Центъра за религиозни изследвания и консултации "Св. Св. Кирил и Методий".

В цяла Европа съществува религиозното образование под различни форми - на някои места то е задължително в началния курс на обучение, а в прогимназията и гимназиалния курс става свободноизбираем, в други държави е задължително от първи до 12-и клас или до 11-и клас, в зависимост от учебната система, отбеляза тя. В трети страни се изучава само в гимназиалния курс. Но в повечето държави се изучава на принципа, на който и църквата е изградила своята концепция, а именно според вероизповеданието", посочи Панайотова.

Нека църквата да не прехвърля отговрностите си върху държавата, призова пред БНР проф. Никола Георгиев. Според него с въвеждането на такива часове децата бързо ще се разделят на религиозни и на подиграващи се с религията и още по-опасна ще стане границата между християни и мохамедани.

Религията няма място в училище - вяра не може да се учи на чин,могат да се изучават канони и история на вярата, но те и самата вяра са нещо различно, коментира Кольо Колев от "Медиана" в предаването "Отпечатъци" по Би Ти Ви. В много от представителите на църквата аз виждам предимно омраза и как те ще посегнат на моите деца, за да ги учат на любов, добави той той. По думите му децата първо трябва да бъдат учени на толерантност и разбиране. Не може да се прониква в душите чрез политическа власт, отбеляза анализаторът. Огромен противник съм на налагането на която и да е религия -това не бива да се случва, а може и да е опасно,коментира Орлин Тодоров от НБУ. Според него религията може да бъде изучавана като свободно избираема подготовка.

Да се въведе задължително обучение в училище е все едно да ми се докара задължително изповедник вкъщи, заяви Любен Дилов-син в предаването "Тази сутрин". Той коментира, че въвеждането на такива часове би било нетолерантно. Вярата е въпрос на избор, смята още Дилов - постигането на вярата е индивидуално усилие, а налагането и в училище е опорочаване на този акт, посочи той.

Източник: ТУК

Дано подкрепата за изучаването на религия на проф. Янакиев да е продиктувана от партийната му принадлежност, щото инак бих се усъмнил, че е временно си е изгубил здравия разум. Не разбирам защо нещата не се наричат с истинските им имена, т. е. иска се децата да учат не история на религиите или нещо подобно, а православна апологетика и догматика. Тези мислители в БПЦ не разбират ли, че това е най-сигурния начин да ги отблъснат от христянството?

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Твърдо "ЗА" изучаване религията в училище!

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=619797

Твърдо държа да ми обясниш, коя религия трябва да изучават не изповядващите никоя религия деца/юноши/младежи в училище!

Твърдо държа да ми обясниш, коя религия трябва да изучават не изповядващите никоя религия деца/юноши/младежи в училище!

Ето тук пеше всичко - „ Религия-Православие“ или „Религия-Ислям“ или „Религиознание“. :baby:цък

Аз съм ,,за,, предмет вероучение да

бъде задължителен,но да има избор

коя религия да се изучава.

Религиозния намордник на подивелите подрастващи,

на които родителите нямат време да обърнат внимание,

може да спаси много:

прекъснати чрез аборт животи

много самотни майки

изоставени деца

много наркомани

може да се предотвартят много скачания от балкона

и рязане на вени....

Кака... е тука нещо вече изгрубе... Намордници се слагат на кучетата, а ние тука сме човеци и недей да трепеш от засада свободния избор, той не ни е предоставен от теб!

Мда... Впечатлен съм. Само се питам тия митрополити Семинарията ли са завършили или АОНСУ (за Патриарх Максим знаем), щото това, което са сътворили е в стилистиката на зрелия социализъм. Ето какво се получава с малко редакция:

Училището е посредникът, който предава на новите поколения натрупаните през предходните векове нравствени ценности. В това отношение Партията и Училището са призвани да си сътрудничат. Образованието на децата и подрастващите не трябва само да дава информация, а и да разпалва в сърцата им стремеж към истинското нравствено чувство на любов към Партията, към Родината и към нейната история и култура.

Партията е призвана да съдейства на училището в неговата образователно-възпитателна мисия, защото от духовния и нравствен облик на човека зависи неговото бъдеще, бъдещето на нацията ни и на целия човешки род.

Звучи ли ви познато? А виждали ли сте следното:

ІV. ПРИМЕРНО ГОДИШНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА ОБРАЗОВАТЕЛНОТО СЪДЪРЖАНИЕ ПО РЕЛИГИЯ СПОРЕД ВЪЗРАСТОВИТЕ ГРУПИ В ДЕТСКАТА ГРАДИНА http://www.bg-patriarshia.bg/index.php?file=children_home.xml

Е, те тва е най-сигурния начин да отвратят децата от всякаква куха и формализирана религиозност, тъй че променям мнението си. Напълно подкрепям БПЦ в опита и да довърши христянството и себе си като институция имаща претенции да е духовен водач на нацията.

Lalili, не отговаряй като нашите сестри и братя мюсулмани с линкове и цитати, а кажи собственото си мнение по това, което попита Dark Terminal: Какво ще изучават децата и тинейджърите, които не изповядват никаква религия?

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

"Религиозен намордник"! Е, пак съм пропуснал да прочета поста на Алиа. Бравос!

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Ето тук пеше всичко - „ Религия-Православие“ или „Религия-Ислям“ или „Религиознание“. :baby:цък

Ти си ми отговорила какво ще изучават децата изповядващи съответните религии. Благодаря за вниманието, но това не е отговор на въпроса, който задавам. Да опростим нещата така - Петърчо не изповядва никоя религия, а твърдо вярва в законите на физиката. Пита се в задачата тогава, какъв избор ще има персоната Петърчо, за изучавания материал в часовете по "Религия" - още физика или какво? Или малко по абстрактен сценарий - изповядващите редки и уникални религии, как ще им бъдат организирани занятията, по какви материали ще учат и кой ще им преподава?

И ако се въведе възможност децата, които не са христянчета или мюсулманчета, а атеистчета, будистчета, индуистчета и други такива, да се не посещават часовете по вероучение, нали се сещате какво ще стане? Щото нашите деца са доста по-умни от разните светейшества.

Ти си ми отговорила какво ще изучават децата изповядващи съответните религии. Благодаря за вниманието, но това не е отговор на въпроса, който задавам. Да опростим нещата така - Петърчо не изповядва никоя религия, а твърдо вярва в законите на физиката. Пита се в задачата тогава, какъв избор ще има персоната Петърчо, за изучавания материал в часовете по "Религия" - още физика или какво? Или малко по абстрактен сценарий - изповядващите редки и уникални религии, как ще им бъдат организирани занятията, по какви материали ще учат и кой ще им преподава?

По -коректна щеше да е задачата ако имаше две подусловия:

И какъв избор ще има персоната Иванчо, който иска да учи Православие например и смята, че няма да загуби ако знае нещо за религията на предците си и твърдо вярва, че от това няма да оглупее?

Очевидно избора е между нещо доста познато - атеизма и религията.....ами, ако е ЗИП безбожниците да не пускат децата си да учат религия, а да учат алтернативата.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.