Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Религия в училищата

Featured Replies

Когато във Варна едвам прохождаха по въпроса, в нашия край вече три години се преподаваше Религия от предучилищшна група та до 12 клас. (Вече станаха 6 години). Но, написал съм "по лични причини". Иначе съм ЗА. И то като редовен, нормален предмет, в който нормално да се говори за Бог. Защото в учебниците по Биогоия са написани какви ли не теории за произхода на света, а с едно изречение бегло споменават че според Библията света е сътворен от Бог. Ее, откъде на къде?! Цели страници отделени за една хипотеза, изказана от един човек, а за това в което вярват милиарди - едно изречение.

• Отговори 426
  • Прегледи 53,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Преди няколко дни шест годишното дете на моя близка, беше много разстроено и плачеше, защото учителката в предучилищната, го наказала, защото не могло да отговори на въпроса зададен от учителката, как

• Проблема в случая е не толкова изучаването на  традицията била тя и религиозна , отколкото отношението на възрастна жена към дете.Жените са жестоки същества , натикани в образователни институции бързо

• 1001 broccoli
    1001 broccoli

В случая този поздрав и отговор са по-скоро в сферата на традицията, отколкото на религията. Да, самият празник е религиозен, но хората го празнуват основно защото това се е установило като порядка с

Аз също ще се присъединя към мненията против вероучението в училище. История на религията ми се вижда приемливо. Аргументите ми против са, че ако съм родител и съм от различна религия от тази която ще се преподава в училището вероятно ще сам против детото ми да я изучава изобщо. Още повече , ако децата изучават религия в един по начален курс , собствения им избор за религия остава на заден план, защото една информация попаднала в съзнанието започва да действа искаме или не по някакъв начин. Преди няколко дни с познати обсъждахме този проблем и някой спомена , че ако въведат религията в училише трябва да го направят както някой други държави са го направили, а именно- децата избират между религия или етика. Все пак за да се обучават в някакви ценности :yanim: Според мен това също е приемлив вариянт.

Бе аз предлагам да не се учи нищо така най-добре как мислиш?!?! :rolleyes:

То въобще какво ли зависи от нас освен да обсъдим въпроса, ама нищо нека си кажем мъката...няма лошо...:offtopic_s:

СИП-овете не са задължителни.. който иска ходи. Аз съм била на такъв. Никой не ме е задължавал, нито ми е писал плюс в тефтерчето си за посещаемост..

Ако ти не искаш нищо да се учи, моля, изпрати молба да има такъв час - "Нищо" ;) След 16 годишна възраст никой не е задължен да посещава занятия. А до тогава - и с 3-ки може да се кара :angry:

:eek: Нямам нищо против децата да изучават религия с опознавателна цел, стига да не им пудрят мозъците с глупости и отживелици. Въпреки това гласувах с "против", защото дочух, че хора от МОН смятат да направят вероучението задължителен предмет. Мотивите за това решение са смешни. Смешни и вредни за обществото са и много други нововъведения на МОН, което лесно може да се види от качеството на образователната ни система. С цел всеобхватно образоване на децата те се товарят с безобразно много материал и не им остава време да научат и да затвърдят съществените за тях знания. Знанията от претрупаните учебни програми могат да бъдат усвоени постепенно и по естествен начин, стига да са необходими за всяка една личност поотделно, но в МОН на никого не му пука за това. Главното е да се имитира общественополезна дейност, за да идват заплатите навреме.

Още няколко думи за религиите.

Всяка религия има период на зараждане, редуващи се периоди, в които от нея има повече полза, отколкото вреда, и обратно. Периодът на отмиране настъпва тогава, когато хората вече не се нуждаят от нея. Все още има доста хора, които се нуждаят от религия през ХХІ век. През ХХХ век положението ще е много по-различно.

Апропо, ХХХ век ще дойде, стига някоя от религиите да не бъде доведена до насилствено израждане от някои от последователите й. За пример мога да дам "войнстващия ислям". Явлението е достатъчно опасно, за да го изпускаме от очи. Иначе ислямът е мирна религия и не застрашава човечеството повече от християнството или будизма.

--------------------------------

СИП-овете не са задължителни.. който иска ходи. Аз съм била на такъв. Никой не ме е задължавал, нито ми е писал плюс в тефтерчето си за посещаемост..

Ако ти не искаш нищо да се учи, моля, изпрати молба да има такъв час - "Нищо" :ph34r: След 16 годишна възраст никой не е задължен да посещава занятия. А до тогава - и с 3-ки може да се кара :go ahead:

:ph34r: В училще както и да е, но в живота за тройки в работата гонят, вместо да плащат пари. Фразата "No money, no funny" принадлежи на един индиец, който така и не научил добре английски. Публикувано изображение

Защото в учебниците по Биогоия са написани какви ли не теории за произхода на света, а с едно изречение бегло споменават че според Библията света е сътворен от Бог.

Това което е написано в библията за произхода на света, не е научна теория, не е дори научна хипотеза, така че едно изречение е достатъчно.

Тъй като е ясно, че изучаването на религия ще се сблъска с много трудности поради различните религиозни вярвания на българските граждани, остава ни само изучаване история на религиите. Само че един такъв предмет, за да бъде неутрален, би трябвало да бъде атеистичен по своята същност. Това последното надали ще се хареса на представителите на различните религии.

Дали трябва да се изучава религия в училище?

По мое мнение идеята за "история на религията" е добра, нека децата от 2/3 до 6 клас да изучават как са се появили различните религии, какво представляват те и каква религия изповядва даден народ.Но да бъде въведен предмет, в който някой да пълни главите на децата с приказки за Господ- КАТЕГОРИЧНО СЪМ ПРОТИВ!

Интересно ми е да видя и ващето мнение.

Първо: искат да направят християнската религия задължителна. Ако имах деца, щях да им забраня да посещават този час, тъй като в България живеят хора с различни религии и не може в училище да им се преподава едно, а като се приберат вкъщи, родителите им да ги учат на друго.

Щом религията ще става задължителна, трябва да се провеждат и часове по катлолически християнски течения, уиканство, мюсюлманство, будизъм, друидизъм, хиндуизъм, иудеизъм...

Второ: Не можеш да накараш децата да вярват, като им предподаваш за нещо, което напрактика не е годно за материал - или вярваш, или - не. Децата ще почнат да задават въпроси, като: Къде е Господ, и отговора ще е на небето... т.е. - религията не е създадена, за да се преподава в училище, а за да се преподава в храмовете - и да се учи със сърцата, а не с тетрадки и учебни помагала...

Трето: Всеки сам трябва да избере религията си, в какво да вярва и в какво не. Никой няма право по конституция, да му налага религия - свобода на вероизповеданията...

Определено е от полза да се изучава религията,но има няколко ключови въпроса.На каква възраст учениците да започнат да я изучават,под каква форма(задължителен предмет,зип,сип) и квалификация на самия преподавател.Лично аз смятам,че децата не бива да се товарят прекомерно и по-скоро представената информация да има мек и любознателен характер.В този свят,където хората имат разнообразни вярвания,ключа към взаимното уважение,разбиране е опознаването.Ако не започне някаква игра на интереси,която да внесе смут в този проект смятам,че ще е плодотворен.

Запознаване на ниво обща култура с основните религии има смисъл като СИП за гимназиалните курсове. Преподаването на религия на малолетни обаче трябва да се преследва от закона, наравно с останалите престъпления срещу деца. Това е възрастта, в която децата трябва да се учат как да мислят. Времето, когато трябва да усвояват умението да събират и анализират информация, без което никога не биха могли да взимат самостоятелни решения. Всеки, който вместо това ги учи, че трябва да вярват в нещо, без значение дали го разбират е престъпник, и трябва да бъде преследван като такъв. Престъпник е дори по христианските канони, защото им отнема основния дар, който Господ е дал на хората - свободната воля. Защото ги обрича да служат на всеки, който има желанието и познанията да ги манипулира. Същността на вярата в Бог е именно в това да се отречеш от свободната си воля в името на Господ. За това само тези, които имат свободна воля могат да изберат дали да станат вярващи, или атеисти. Тези, на които тя е отнета още от детска възраст са обречени да прекарат живота си като идолопоклонници - последователи на всеки, който ги убеди че е извънреден и пълномощен посланник на Господ.

Редактирано от asa (преглед на промените)

Твърдо против. Против "История на религията" също.

Но пък философия трябва усилено да се изучава.

Моето мнение е че един подрастващ би трябвало да бъде запознат с всичко.Не в ранна възраст, но след 12 години да кажем.Историята на всички религии/само история, не вероучение/ би била само от полза.Аз имах възможност да изучавам вероучение и определено не ми харесваше някой да ми определя избора.Исках да знам какво друго има по света. Би било добре да е свободноизбираем предмет, и който се интересува, да може да го посещава.Така или иначе който се интересува, ще научи от другаде...защо не в училище?

Моето мнение е че един подрастващ би трябвало да бъде запознат с всичко.Не в ранна възраст, но след 12 години да кажем.Историята на всички религии/само история, не вероучение/ би била само от полза.Аз имах възможност да изучавам вероучение и определено не ми харесваше някой да ми определя избора.Исках да знам какво друго има по света.

Би било добре да е свободноизбираем предмет, и който се интересува, да може да го посещава.Така или иначе който се интересува, ще научи от другаде...защо не в училище?

За свободно избираем съм съгласен,а който иска да продължи има Семинария за това.

• 1 месец по-късно...

Аз съм за, но само при положение, че е СИП. Освен това имам един спомен, свързам със СИП по религия. Преди, като още учех в началното училище имаше СИП по религия и някои се записаха (или по-скоро родителите им ги записаха) и после не им хареса. Решиха да се отпишат, но се оказа, че веднъж записали се отписване няма- пишат си се отсъствия имаше си и срочна и годишна оценка. Та повечето деца се скъсаха да реват. Надявам се, ако въведат религия като СИП, да наяма подобни проблеми.

Вижте какво ако слушате Stalik е много добре да се изучава религия и ще заприличаме на онези диваци дето принасят някое агне в жертва, та милият Бог на Stalik белкем се накани да пусне дъжд.

• 2 седмици по-късно...

Не че съм против религията (даже много съм си "за"), но според мен сме натоварени с достатъчно много други предмети и това е излишно. Който иска може да отиде в църквата все пак ние сме хора, а не роботи. :wors:

Аз гласувах против, изучаването на религя в училищата, не мисля че е необходимо.

Аз гласувах "За",защото е редно всеки ученик да има един минимум от знания-а не да се чуди "кой беше тоя Христос" примерно.1 час на седмица мисля че е напълно достатъчен.А и въпросната информация може да бъде представена много интересно,макар че не си го представям на практика.

Аз гласувах "За",защото е редно всеки ученик да има един минимум от знания-а не да се чуди "кой беше тоя Христос" примерно.1 час на седмица мисля че е напълно достатъчен.А и въпросната информация може да бъде представена много интересно,макар че не си го представям на практика.

Наистина по 1 час на седмица може или, както казаха другите, да е СИП. Но да не се натрапва, че няма да искат да се занимават с религия

Просто трябва информацията да е добре поднесена,по възможно най-интригуващия начин+ съвременни обяснения и теории,а не някаква луда богословка да обяснява как дрън-дрън и ние не трябва да мислим,като четем Библията,а да вярваме сляпо в това,което ни обяснява църквата.А моето тълкувание на това,което пише в нея, с какво е по-лошо?Също така трябва да има дискусия-иначе часовете по религия биха били безполезни.

Редактирано от achovd (преглед на промените)

Ако ти не искаш нищо да се учи, моля, изпрати молба да има такъв час - "Нищо" :P След 16 годишна възраст никой не е задължен да посещава занятия. А до тогава - и с 3-ки може да се кара :)

Че кой казва, че иска да има Сипове, аз не искам това са глупости....то и по принцип има излишни предмети в учебните предмети...и на какво ли ни учат...на нищо, след като не знаем как се мисли...знаем само лукуми да разтягаме не мислиш ли ;) ;)

Смятам че ако почнем и религия да изучаваме ...еееее то ще е вече ъпсурт ....Никой не може да те накара да вярваш в нещо например: Някакъв си чичко да те срещне по улицата и да ти каже "На ,вярвай тука,вярвай там,вярвай в това,вярвай в онва,кланяй се тук и после там" !!!..НЕ..!!! Това е неправилно...вярата не е това...вярата не тряабва да се превръща в мания.....вярата е съвсем друго....например "Вярвай в себе си"...ако всеки вярва в собствени поверия и в себе си...в собствени богове илюзии...то те все някаде из духовното пространство оживяват...и ще подкрепят човека..който вярва в тях...вярвайте в това което вие искате най много..!!!!

Редактирано от WarriorWithin7 (преглед на промените)

• 1 месец по-късно...

Разбира се че трябва да има такъв предмет. И доколкото ми е известно има вероучение като СИП в някои училища в София. Моята бивша вече преподавателка по иконография, иконопис и стенопис беше и преподавателка по вероучение, но уви, един ден на директорката й хрумнало че такъв предмет вече не трябва да има...

Да познават религията за децата е важно така, както да познават и граматическите правила. Това е част от понятието обща култура и ще продължи да бъде, докато човекът е вярващо същество.

:P

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 1

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.