Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Религия в училищата

Featured Replies

Затова Христос е създал Църквата си, за да бъде стълб и крепило на Истината.

Христос не е създавал никакви църкви,нито религии.Не е бил глупав,за да прави такива безсмислици. Религията "християнство" се появява по-късно, създадена от хора,изобщо не можещи да разберат идеите на Исус,и цялата история на християнската религия до наши дни говори за това,че тя е манипулирана от алчни и безскрупулни "духовници",които в същината си изобщо не се различават от политиците. Едва ли Исус е искал това. Всички религии са изградени върху труповете на велики личности,и по своята същност не са нищо по-вече от култове. Едва когато човечеството достигне до идеята за "безрелигиозна религия",в която централно място ще заема себепознанието и хармонията, едва тогава ще има истинско обединение и просперитет.

Тези хора рано или късно ще бъдат доведени от Бога в Цъквата му. Казвам го и от личен опит.

Защо мислиш,че твоят опит важи за всички? Ти да не си някаква константа във Вселената? Много ме дразни твоят християнски фанатизъм,с който отричаш и заклеймяваш всички религии,различни от твоята. А религиозният фанатизъм е най-опасен...

Редактирано от WhiteHart (преглед на промените)

• Отговори 426
  • Прегледи 53,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Преди няколко дни шест годишното дете на моя близка, беше много разстроено и плачеше, защото учителката в предучилищната, го наказала, защото не могло да отговори на въпроса зададен от учителката, как

• Проблема в случая е не толкова изучаването на  традицията била тя и религиозна , отколкото отношението на възрастна жена към дете.Жените са жестоки същества , натикани в образователни институции бързо

• 1001 broccoli
    1001 broccoli

В случая този поздрав и отговор са по-скоро в сферата на традицията, отколкото на религията. Да, самият празник е религиозен, но хората го празнуват основно защото това се е установило като порядка с

Много ме дразни твоят християнски фанатизъм...

Просто дискутираме, разяснявам и защитавам живата си вяра.

Какво лошо съм ти сторил ? Публикувано изображение

със Здраве :rolleyes:

Нищо,просто това твоето не е дискутиране,а повтаряне на една и съща гледна точка,без да се интересуваш от аргументите на другите...

Христос не е създавал никакви църкви, нито религии.

"17. Тогава Иисус отговори и му рече: блажен си ти, Симоне, син Ионин, защото не плът и кръв ти откри това, а Моят Отец, Който е на небесата;

18. и Аз ти казвам: ти си Петър *, и на тоя камък ще съградя църквата Си, и портите адови няма да й надделеят;" (Матей:16)

"40. Който приема вас, Мене приема; а който приема Мене, приема Тогова, Който Ме е пратил;" (Матей:10)

Не ме вини, че вярвам на Божият Син и на Цъквата му, а не на тебе.

със Здраве :speak:

Блажени са вярващите... :P

Днес по църковния календар се чевства Томина Неделя и свещенника чете този пасаж от Евангелието на неделната литургия:

"...

24. А Тома, един от дванайсетте, наричан Близнак, не беше с тях, когато дохожда Иисус.

25. Другите ученици му казваха: видяхме Господа. А той им рече: ако не видя на ръцете Му белега от гвоздеите, и не туря пръста си в раните от гвоздеите, и не туря ръката си в ребрата Му, няма да повярвам.

26. След осем дена учениците Му бяха пак вкъщи, и Тома с тях. Дойде Иисус, когато вратата бяха заключени, застана посред тях и рече: мир вам!

27. После казва на Тома: дай си пръста тук, и виж ръцете Ми; дай си ръката и тури в ребрата Ми; и не бъди невярващ, а вярващ.

28. Отговори Тома и Му рече: Господ мой и Бог мой!

29. Иисус му казва: Тома, ти повярва, защото Ме видя; блажени, които не са видели, и са повярвали.

..."(Йоан:20)

WhiteHart и ти не бъди невярващ, а вярващ

със Здраве :)

:P

Да вземеш да се изкажеш вече по темата лиииииииии???

Всеки може копи-пейст!!!

Със здраве!!!!

Моето лично мнение е ,че е от изклютелна важност детето от най-ранна възраст да се възпитава в християнски добродетели и вяра в соственото му семейство, което възпитание да бъде продължено и в училище от добре подготвени и благочестиви преподаватели. Във всички случай обаче трябва да се създаде алтернатива за децата или техните родители, които не желаят децата им да посещават часовете по вероучение.

със Здраве :)

Предпочитам да се съмнявам във всичко,докато не го преживея лично. А вярата е най-големият враг на интелигентността. Тя ти отнема способността за преценка и откриване.

Предпочитам да се съмнявам във всичко,докато не го преживея лично. А вярата е най-големият враг на интелигентността. Тя ти отнема способността за преценка и откриване.

Безкритичното съмнение е също форма на вяра.

Съгласен съм с теб, че вярата трябва да се изживее лично, но не съм съгласен, че вярата и интелекта са взаимо изключващи се категории. Напротив, вярата разширява кръгозора на интелекта.

don_baro, не се пали толкова :whist:

Аз лично не мисля, че преподавателите по вероучение трябва да са безпристрастни, защото такова чудо нема :whist:

Човек или изповядва православната вяра или не, средно положение не може да има. Не мисля, че един невяраващ преподавател може да преподава добре вероучение, защото как може да дадеш нещо което нямаш или да преподаваш нещо което не разбираш. Това е мое лично мнение.

със Здраве :angry:

Редактирано от sprite (преглед на промените)

Аз лично не мисля, че преподавателите по вероучение трябва да са безпристрастни, защото такова чудо нема

Човек или изповядва православната вяра или не, средно положение не може да има. Не мисля, че един невяраващ преподавател може да преподава добре вероучение, защото как може да дадеш нещо което нямаш или да преподаваш нещо което не разбираш. Това е мое лично мнение.

Черните очила са добре. Липсва само бялото бастунче.

Абсолютно против!

НЕ трябва да тъпчем главите на децата още от малки с нашите вярвания и стереотипи.Нека пораснат,нека сами си зададат някои въпроси,нека сами започнат да търсят отговорите. Но дадем ли им наготово някакви наши отговори,които може и да не са верни за тях,ги осакатяваме духовно. Вижте противоречието - за да позволим на един човек да гласува,го изчакваме да стане на 18 години,да придобие някакъв опит,зрялост. А иначе децата още на по няколко годинки им насаждаме религията. Това е абсолютна глупост!

Напълно подкрепям твоето мнение.

Черните очила са добре. Липсва само бялото бастунче.

И на мен ми харесват очилата ;) имаш чувство за хумор и това ми харесва ;)

Някога в един друг форум и аз се отнасях така към православните, сега ми се връща и Слава Богу, благодаря ти ;)

Мисля, че някой хора излишно драматизират ситуацията. Близо 1000 хиляда години години българските деца са били учени на писмо, читмо и вяра от българските монаси и свещеници. Благодарение на това сме зе ме запазили като народ, Благодарение на православната ни вяра. Исторически факт е, че когато руските войски са ни освобождавали от турско робство, при съмнение за някого дали е българин или турчин са го карали да каже символа на вярата. Сега колко от нас знаят символа на вярата ?

със Здраве :rolleyes:

Някога в един друг форум и аз се отнасях така към православните, сега ми се връща и Слава Богу, благодаря ти

Грешиш. Нямам нищо против православието и православните.

Оставам с впечатление, че се темата е по-скоро за история на религиите, отколкото за вероучение. Принципна разлика.

Редактирано от drahshta (преглед на промените)

Мисля, че предметът Религия трябва да се занимава с това да учи дяцата да бъдат по- толерантни спрямо изповядващите различни религии хора и в частност- техни връстници. Трябва да се наблегне не толкова на историческото развитие на отделните религии, а на изясняване смисъла на типичните за всяка религия традиции и обичаи, все още срещащи се днес. Знаем, че обикновено хората са негативно настроени, хладни спрямо нещата, които не разбират. Така вече 10- годишните хлапетии ще престанат да зяпат с ококорени очи минаващия наоколо с куфар в ръка брадясал тип с голямата шапка и черните дрехи, ще разберат, че Бармицва не е страна някъде, там далеч в Африка- родината на предците на 50 Cent. Та така- за съжаление днес религиите са доста голяма пречка за нормалните човешки взаимоотношения и учебният предмет Религия трябва да бъде насочен към решаване на тоз проблем.

Редактирано от windowpane (преглед на промените)

Ами ако е за "история на религията" значи тогава хептен няма нужда да се преподава, просто защото се преподава по история...

Не знам как е сега, когато бях ученик по история тази тема се споменаваше съвсем мимоходом. Като казвам "история" имам пред вид и историческото развитие на една или друга религиозна доктрина. Никоя религия не се е появила на "празно поле", и в голямата си част религиите не са изчезвали безследно... много от идеите се преливат от една в друга...

Не виждам причина да не е достъпна подобна подготовка като свободно избираем предмет. Стига да има възможност и желание. Пък дори и да е традиционното за една религия вероучиние - стига никой да не налага на учениците изучаването.

Децата задължително ще изучават религия в училище

Децата от I до IV клас да учат задължително религия по един час седмично. Това ще предложи на министъра на образованието Даниел Вълчев общественият съвет от учени и експерти, който бе създаден от парламентарната комисия по вероизповеданията специално, за да се произнесе по въпроса. Още преди два месеца министърът даде да се разбере, че ще се съобрази с решението, стига новият предмет да не натоварва програмата.

"Решението бе гласувано единодушно", съобщи за "Сега" председателят му и зам.-ректор на Софийския университет проф. Георги Бакалов. В съвета влизат колегите му от СУ проф. Клементина Иванова от Факултета по славянски филологии, гл. ас. Павел Павлов от Богословския факултет, арабистът доц. Павел Павлович, историкът Даниела Калканджиева и преподавателят по философия Иван Колев, експерти от МОН.

Новият предмет може да влезе в учебната програма за първолаците от учебната 2008/2009 г. Това означава, че религия ще учат между 60 000 и 70 000 деца. Предложението е да се преподава по 30 часа на година и да бъде за сметка на единия от сегашните два часа седмично, предвидени за задължително избираеми часове.

"Обучението ще е светско и идеята е предметът да се преподава по възможно най-достъпния начин - чрез игри, приказки и притчи", обясни проф. Бакалов. "Целта е децата да се запознаят с историята и основните нравствено-етични послания на християнството в неговата цялост, исляма и юдеизма, както и накратко да се запознаят с будизма", каза зам.-ректорът на СУ.

Ако идеята бъде възприета от МОН, въвеждането на предмета може да стане с промяна в закона за народната просвета. Засега не е ясно дали поправката ще бъде записана в проекта за нов закон, който се подготвя в просветното министерство. Именно в него се очаква да бъде регламентиран и въпросът за светския характер на образованието и забраната за носене на религиозни символи. Според законодателната програма на правителството проектът трябва да бъде внесен в Министерския съвет през май.

Общественият съвет тепърва ще обсъжда мотиви и концепция за изучаването на религията. След това работна група ще предложи учебното съдържание.

До есента експертите трябва да са готови, за да може от ноември или декември да бъде обявена процедурата за избор на учебник.

От съвета предлагат след V клас религията да се учи като задължително избираем или свободно избираем предмет. "За прогимназията и гимназията предметът може да се казва "Религия и морал", уточни проф. Бакалов. Учениците от по-горните класове, които в момента са записали религия като свободно избираем предмет, могат да продължат да го изучават.

Религия и сега се учи в училище по 1 час седмично. Предметът бе въведен като свободно избираем през учебната 1997/1998 г. за децата от II до IV клас. От 2003 г. вече се учи от I до ХII клас като свободно избираем или задължително избираем предмет. Но в момента се учи християнство и ислям в зависимост от предпочитанията на децата и родителите.

През тази учебна година за часове по религия са се записали 16 667 ученици - 13 009 учат християнство, а 3658 - ислям. Най-много - 12 925, са децата от I до IV клас. Едва 994 са гимназистите, които имат интерес към предмета. За момента няма одобрени учебници, а само учебни помагала. Учителите по религия са 290. От тях 126 са дипломирани богослови - 100 преподават християнство, а 26 - ислям. Останалите са преминали краткосрочни курсове по религия. Преподавателите по християнство са общо 258, а по ислям - 32. Предстои съветът да обсъжда квалификацията на учителите и дали има достатъчно подготвени кадри, които да влязат в часовете по религия.

По данни на социологическата агенция "Алфа рисърч" над две трети от родителите и учениците - 70%, одобряват изучаването на религия в училищата. Двете основни религиозни групи в страната - 72 % от определящите се като християни и 83 % от мюсюлманите, също са "за" изучаването на религия. Категорично против са 20% от анкетираните. Високото одобрение се дължи на факта, че обучението по религия се приема като начин за ограничаване на проблемите на младите хора - наркотици, агресия и секти.

Източник: Сега

Трябва този час да бъде свободноизбираем, нещо като СИП. Само за тези, които искат.. а не да се налага на всички.

не знам въобще защо го въвеждат въобще като предмет? Нищо няма да помогне за нашите уникуми-те си псуват госпожите, стават и дърдорят в час... А и без това ще кандидатствам, на дали ще ми трябва да учим религия ;( та значи няма да е за над 4 клас. така ли?

Редактирано от Rommel42 (преглед на промените)

Трябва този час да бъде свободноизбираем, нещо като СИП. Само за тези, които искат.. а не да се налага на всички.

Бе аз предлагам да не се учи нищо така най-добре как мислиш?!?! :)

То въобще какво ли зависи от нас освен да обсъдим въпроса, ама нищо нека си кажем мъката...няма лошо...

:yanim:

Бе аз предлагам да не се учи нищо така най-добре как мислиш?!?! :wors:

То въобще какво ли зависи от нас освен да обсъдим въпроса, ама нищо нека си кажем мъката...няма лошо...:hush:

Тя Душата това го знае

От Теб зависи - дали ще й дадеш Свободата - да научи повече :wors:

Честно казано, поради лични причини съм против да се въведе предмета като редовен.

Макар че учениците, които поне една година са го учили, след това пак се натискат. Интересно е отношението на горен курс - ІХ-ХІІ клас, които сами подават молби за изучаване на Религия. Ами масово се записват и даже им е интересно. И така за няколко години почти всички записват СИП или ЗИП Религия.

В начален и среден курс родителите подписват декларация, за да може детето им да изучава Религия. И отново надделяват тези, които искат детето им да изучава Религия. Тази, които да против, са си контра по принцип, не по вътрешно убеждение.

А за практиката през лятната ваканция и водосветите - ами никого не карам насила, но по празниците храмът се пълни с деца.

А, ето и някои решения от ученици: http://dedo-pop.stranicata.com/public/.

Честно казано, поради лични причини съм против да се въведе предмета като редовен.

Да те чуе Варненският дедо владика Кирил, много ще ти се зарадва... Публикувано изображение

Редактирано от drahshta (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 1

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.