Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За или против евтаназията?

За или против евтаназията? 225 гласували потребители

1. 1. За или против евтаназията?

• за
      66%
      145
    • против
      21%
      46
    • не мога да преценя
      11%
      26

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Глухи и ослепяващи близнаци се евтанизираха щастливо и едновременно

Първата доброволна, едновременна евтаназия на близнаци в света е извършена в Белгия, съобщават местни медии.

Процедурата е изпълнена през декември на двама 45-годишни братя от Антверпен.

Те били родени глухи и страдали от необратимо влошаване на зрението. Поради това близнаците имали опасения, че ще ослепеят и това ще им попречи да се виждат и няма да могат да общуват с езика на глухонемите. По време на процедурата са присъствали родителите на двамата мъже. Според адвоката на близнаците, те били много щастливи, защото молбата им била уважена.

Белгия е втората страна след Холандия, която прие в законодателството си разрешение за евтаназия. Законът формално изисква подалите молба да бъдат в последен стадий на нелечима болест, но по-същественото е да намерят лекар, който е склонен да умъртви човек.

Няколко дни след смъртта на близнаците представители от социалистическите партии в страната предложиха поправки в закона, които да позволят и на непълнолетни, както и страдащи от Алцхаймер да могат да поискат разрешение да умрат.

Според данните на властите в Белгия за 2011 г. има регистрирани 1133 случая, предимно на болни от рак, които са поискали такова разрешение.

news.den.bg

• 2 месеца по-късно...
  • Отговори 467
  • Прегледи 66k
  • Създадено
  • Последен отговор

Незнам защо евтаназията е само за хора с болести от които се очаква че скоро ще умрат. Има брутални и кошмарни болести от които не се умира, а само се страда, .....и се води десетилетия живот в адски болки, унижения и ограничения.

Според данните на властите в Белгия за 2011 г. има регистрирани 1133 случая, предимно на болни от рак, които са поискали такова разрешение.

Е, аз имам късмет че съм в Белгия и съм белгийски поданик.

Тука можеш да отидеш, когато ти няма нищо, в общината и да подпишеш една декларация че не искаш повече да живееш ако нещо се разболееш много кофти или при катастрофа си се повредил яко.

После, ако ти се е случило да не можеш сам да си изразяваш волята, близките ти могат да поискат евтаназия от докторите.

Това е много хубаво, ама синът  ми като не е още пълнолетен и не съм подписвал още такава декларация, щото жена ми нещо не й вярвам че ще поиска евтаназия вместо мен. Прекалено й се живее на нея самата горката, за да мога да разчитам че ще се подпише за друг човек да умре.

Значи аз съм за евтаназията,

ама предпочитам сам да си се самоубия, ако го мога физически, за да си ми е сигурна работата.

Още не съм видял по някакви новини тук в Белгия да е имало процес заради съмнения че някоя е бил умъртвен от близките си чрез процедурата по евтаназия, с цел да му били наследили имота.

То тука има данък наследство де, даже и по права линия.

Назад в темата един вярващ човек се опита да внуши идеята че ако бъде разрешена евтаназията в България, щяли да ги водят бабичките при докторите да ги боцкат за да им наследили имотите. То вярващият човек е и доктор и много добре знае че като й дадеш на бабичката на подиша 10 минути чист азот или хелий , после и врачка не може да познае от какво е умряла. Та няма нужда от доктор за да умре бабичката. Дали ще се подписват фалшиви документи от доктор или ще се диша азот, си е все същото престъпление и и в двата случая е недоказуемо, ако е извършено правилно. При това, ако е дишан азот, само този който го е доставил може да си самопризнае за извършеното убийство, докато ако доктор е подписвал фалшиви документи за евтаназия и той самият е в крайна фаза на някакъв рак, тогава може доста яко да изнуди поръчителят на убийството чрез евтаназия и да му иска поне половината от наследеното имущество, иначе ще отиде да направи самопризнания в полицията и оня здравия ще ходи в затвора.

Искам да уточня, че не се умира от приспивателните. От копираните новини от други сайтове, някой може да си помисли че ако се нагълта с приспивателни ще умре. Не се пробвайте да се самоубивате с приспивателни, щото само ще се повредите и ще ви спасят в болницата, даже и след много часове след като сте направили тази глупост. В интернет можете да намерите съставните части на "коктейла" с който се прави евтаназията в Холандия. Те ползват няколко вещества, но май няма кой да ви ги изпише в бг. Във всеки случай, не пробвайте да се самоубивате само с приспивателни, само защото някой в България е писал че са ползвани в Белгия или в Холандия за евтаназия. Няма да стане номера и само ще съжалявате после за влошеното си здраве. Ония дето са ги писали новинарските статии, няма да можете да ги осъдите после че са ви подвели че можете да се самоубиете с приспивателни само. Една от активните съставки на коктейла може да бъде определена и като приспивателно, но няма никой доктор да ви я изпише през 2013г., щото може да ходи в затвора после. От приспивателните които сега ги изписват докторите, не се умира, това от мен да го знаете.

Редактирано от Belge (преглед на промените)

Е, аз имам късмет че съм в Белгия и съм белгийски поданик.

........

Сериозно ти препоръчвам да посетиш психиатър и то в най-скоро време , моля те.

за съжаление , няма как да ти помогнем по интернет  :lock:

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

Сериозно ти препоръчвам да посетиш психиатър и то в най-скоро време , моля те.

за съжаление , няма как да ти помогнем по интернет  :lock:

Да, ама те белгийските психиатри не лекуват от белгийско поданство.

Пък ние побелгийчените уважаваме законите включително и този за евтаназията.

И за какво мислиш че ми трябва "помощ" ?

Ти не си свободен човек, живееш в страх от религията ти и не можеш да ни разбереш нас свободните хора.

Докторът от Швеция явно е за евтаназията и него ли при психиатър ще го пратиш ?

В една друга тема, той се съгласи че границата между религиозно вярване и психиатрична патология е много тънка и неясна.

Тука в Белгия за да стане възможно гласуването на закона за евтаназията, трябваше да се разберат социалистите и либералите да съставят правителство без католическите партии, което не се беше случвало от десетилетия преди това.

В парламентарните комисии  ония от католическите партии се опитваха да драпат с нокти и със зъби, да забавят процедурата по нормалното протичане на обсъждането на закона и гласуването му после. Какви ли не номера не се опитваха да правят за да отлагат до безкрай крайния резултат. Беше им ясно че има парламентарно мнозинство и в сената и долната камара и се побъркваха от яд и злоба че няма да могат да попречат на приемането на закона. Какви ли не тъпотии не измисляха, само и само да вдигат шум и крясък около проектозакона. Ама те щяли да се грижат с палиативни средства, ама не знам какво си , абе все едни такиви фалшиви решения им идваха на акъла, че на един от либералните сенатори му беше писнало и каза че няма повече да се съобразяват с католическите мнения щото са прекалили с търпението на всички. 

Не е сериозно вярващ човек, да иска от свободен човек и него да го е страх от религиозните догми.

Времето на светата католическа инквизиция безвъзвратно е отминало.

Църквите отдавна не командват мнозинството от политиците. 

Обществата в Европа еволюират. 

През 50-те и 60-те години на миналия век, по селата в Белгия църквите са били пълни с народ. Сега само бабички можеш да видиш там. В България ви изглежда временно че става обратното, заради комунизма до 1989г. Но ще отмине споменът за комунистическото време и на следващите поколения няма да им пука да ходят на църква, ще стане като във Франция например. Едно кръщене, една сватба и едно погребение при попа, това е, през останалото време не се сещат да ходят на църква.

Вие вярващите в бг ще я загубите битката за евтаназията със сигурност. Може да забавяте процеса на еволюирането на законодателството, но това няма да е вечно. Също както на църквите им се е наложило да приемат че Земята се върти около Слънцето, след като са пращали на клада първите които са я открили тази истина, така и вярващите в бг ще трябва да се примирят че и в бг един ден ще има законна евтаназия.

• 1 месец по-късно...
Белгийски нобелист избра евтаназията
Биохимикът Кристиан дьо Дюв приключи живота си по собствено желание чрез евтаназия

Белгийският биохимик Кристиан дьо Дюв, лауреат на Нобелова награда по физиология и медицина за 1974 г., приключи живота си по собствено желание чрез евтаназия.

95-годишният Дюв беше тежко болен и помоли да му бъде разрешена евтаназия.

Желанието му е било изпълнено в събота. В. "Льо Соар" публикува последното му интервю, в което той съобщава за предстоящата си смърт.

"Би било пресилено да кажа, че не се боя от смъртта. Но аз не се боя от онова, което ще дойде след нея, защото не съм вярващ. Когато изчезна, просто ще изчезна и нищо няма да остане", казва нобеловият лауреат.

Дьо Дюв бе член на белгийската Кралска академия по медицина. Той изследваше биохимията на инсулина.

Ученият взема нобелова награда за откриването на лизосомите - вътрешноклетъчни образувания, чрез които клетките се обновяват.

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5746111

Белгийски нобелист избра евтаназията

Биохимикът Кристиан дьо Дюв приключи живота си по собствено желание чрез евтаназия

Белгийският биохимик Кристиан дьо Дюв, лауреат на Нобелова награда по физиология и медицина за 1974 г., приключи живота си по собствено желание чрез евтаназия.

95-годишният Дюв беше тежко болен и помоли да му бъде разрешена евтаназия.

...

Ами да, това е то да си белгийски поданик.

Можеш да си изживееш спокойно старините чак до 95 годишна възраст, а когато стане непоносимо положението ти, тогава можеш да си поискаш да те боцнат и да си заминеш.

Е, който е  вярващ и го е страх че ще отиде в ада заради това че си е поискал евтаназия, тогава и белгийското поданство не може да му помогне. Ще се гърчи и ще агонизира докато издъхне.

Гледам, цяла тема с разни мнения! Ето един повод за референдум!!!

Ще го направят някой ден, но едва ли ще е скоро.

Само в биологически недвусмислено определени , безнадеждни случаи - За !

Категорично не приемам никакви други съзнателни или несъзнателни мисли по въпроса !

Израза на собствената ни воля дали винаги е израз на собствената ни воля или е следствие на временни състояния на духа , неадекватност , различни самовнушения и внушения от вън (възпитание , правила на поведение , религия , ритуали (харакири примерно) и др.т). ....Кой може да каже , че това второто не важи за него ?! Че не ни съпътства всекидневно в живота ! Че не влияе на неговия избор !

Макар и да е "своя собственост" , животът е дар ! Никой не си поражда сам своя живот за да има ПРАВОТО сам да си го отнема ! Родителят също - веднъж дарен , животът на роденото вече не е негов (на родитела) ! В този смисъл за вярващите - дори Бог няма право над живота !!!

......Хайде сега ! На Богове ли ще се правим ?!!! Референдуми ще ми правят .....жалка картинка...! :)

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

Макар и да е "своя собственост" , животът е дар ! Никой не си поражда сам своя живот за да има правото сам да си го отнема !

Не съм съгласен с твоето мнение.

Аз съм на мнение, че моят живот си е моя лична собственост и си е само моя лична работа, какво ще правя с него.

Ако искам да се самоубия, аз си решавам сам кога и как да го направя. Ако не искам да се самоубия, не се самоубивам.

Аз съм този, който решава какво е най-добре за мен.

Говоря ти за самоубийство, защото даже и в белгийския закон ограниченията са прекалено много. Ако разчиташ на него, може да бъдеш много неприятно изненадан че ще ти откажат да те боцнат, понеже не отговаряш точно на текстовете. 

Точно заради такиви хора като теб, законът е доста ограничителен. Защото трябваше да не ги дразнят прекалено много с истински либерален закон. 

И да, за съжаление човек трябва да си има едно на ум и да действа докато не е станало прекалено късно. Защото ако няма близки хора, на които да може да разчита че ще му дадат да подиша 12 минути чист азот, ще има да се гърчи в адски мъки, ако физически не е способен да се обеси или да се задуши или да направи нещо друго водещо със сигурност до смърт. 

Лекомислието никога не е било достойно за възхищение.....

Това че имате тази възможност , никак не значи че имате това ПРАВО !

Неразличаването на тези понятия води до абсурди - често смехотворни , а по някога и печални....!

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

Ти като от позицията на какъв ги раздаваш правата ?

Отново неразличител ! :)

Нито давам възможности , нито пък определям правото.....тях си ги има и без мен или пък Вашето Високо Значимо присъствие.... :D

• 3 месеца по-късно...

Варненката Ваня търсеше спонсор, за да... умре

Публикувано изображение

У нас десетки и стотици почнаха да избират смъртта пред живота. Заради тежка болест, липсата на пари, поради бездушието на институциите и пълното незачитане на правата им като живи хора и граждани. В повечето случаи тези хора търсят изход в евтаназията от отчаяние, не поради лудост. И понеже са били лишени от цивилизован начин на живот, искат поне достойна смърт. Законът им я забранява и в крайна сметка казусът завършва по единствения начин за свободен избор - самоубийството. Такъв беше краят и на варненката Ваня Георгиева, която преди две години стана първата българка, поискала публично евтаназия и търсеща спонсор за смъртта си.
Казусът на 53-годишната тогава жена стигна до парламентарно обсъждане през август 2011-а, но завърши с отказ от евтаназия и месец след това - през септември, Ваня се самоуби. Нагълта се с хапчета - единственият евтин и почти сигурен начин за смърт, който тя бе пробвала и преди, но безуспешно.

Ще припомним тъжната й история накратко: Ваня е родена в семейство, което 13 години чака дете. Расте в интелигентна среда. Самата тя завършва две висши образования. Започва работа още като ученичка в езиковата гимназия - работи по 15-20 часа в денонощието, дълги години е преводач в системата на туризма и авиацията. Докато не идват болестите. Отключва ги силен стрес - 17-годишната й дъщеря тръгва на път с колата на бащата на нейна приятелка, катастрофират тежко и момичето остава в инвалидна количка. Спестяванията на Ваня се стопяват, налага се да продаде и един от наследствените си апартаменти, за да може да плаща на светила в медицината да помогнат на дъщеря й да живее. Уви - от отчаяние момичето се обесва. Оставя предсмъртно писмо:

„За да не съм ти в тежест, мамо!...”

Шокът от смъртта на дъщеря й докарва инсулт на Ваня и я превръща в самотен пенсионер по болест - парализиран, с още няколко придружаващи заболявания, между които и лупус - пълен срив на имунната система. Пенсията й е 170 лева, а наетата квартира струва 200 на месец. Само едно от лекарствата, които трябва да взима, е 2000 лв. на година. Тогавашният министър на здравеопазването д-р Стефан Константинов не скри, че случаят “Ваня Георгиева” е „силно обвинение срещу здравната система”.

Самотата и безсилието да се обслужва сама тласка Ваня в лапите на измамник, който източва под формата на мнимо приятелство последните й спестявания. Започва и да я тормози физически и психически. Всъщност „благодетелят” Красен я пребива на два пъти. След всичко преживяно, едва на 53, Ваня изгубва и последната искрица доверие в хората и в смисъла на живота. Прави първия си опит за самоубийство със 150 хапчета, събирани методично за... Края. Варненските токсиколози я спасяват, а тя намира оживяването си за... „нов житейски провал”. Първоначално анонимно, а после публикувайки номера на джиесема си, Ваня започва да търси спонсор за евтаназия. Така се „прочу”. По това време наш репортер получи писмо, в което отчаяната жена пишеше: „Изкарах месеца с 1 пакет макарони и 2 пликчета солети. Вече съм на дъното на човешкото битуване!..”. В писмо до хазяйката си пък Ваня вече се е подготвяла да си „помогне” сама. Беше написала в предсмъртно послание на кого иска да бъдат раздадени дрехите и книгите й, цветята и други скъпи на сърцето й реликви - единствени „останки” от драматичния й и „безполезен”, според нея, живот. Писмото завършва така: „Доне, моля те, ако можеш, да ми простиш!...

Сбогом! Завинаги!!!

Разполагам с около 180 хапчета - дано успея този път!...”. И успя. Жестока ирония е, че в редакцията получихме писмото на Ваня едва след смъртта й. В него пишеше: „С ваше позволение, бих се аргументирала защо наричам нашата държава ненормална. Защото в нея цари пълна шизофрения. Когато се вдигна шумотевицата около моя случай, при мен заприиждаха всевъзможни държавни служители. Започна унизително ровичкане в моето житие-битие. Изкараха ме измамница. Внушиха на обществото, че воплите ми за смърт са поредната ми „измама”. Жена, също майка, ми каза в лицето: „То, който е решил да си мре, си мре. Ето как вашето дете е „успяло”!” - имаше предвид самоубийството на дъщеря ми. Едва ли не тази чиновничка ме обвини, че съм виновна, задето не съм успяла да сложа край на живота си от първия път. Успя за две минути да изстърже изгорялата ми душа, а в ума ми се появи един въпрос, който не виждах смисъл да й задам гласно: „Г-жо Социална институция, вашето място под слънцето ли заех, та толкова много желаете моята смърт?!”... Ето така се реших на своя „дубъл”. „Дубълът” на Ваня бе успешен, а след аутопсията бе установен мозъчен оток и дихателен блокаж. Дни преди това тя е била освидетелствана от ТЕЛК със 100 % инвалидност, но това вече не е имало никакво значение. Пари спънаха и достойното й погребение - църковното настоятелство поиска 500 лева от общината, за да я погребе в гроба на дъщеря й. Това бе историята на Ваня - първата българка, поискала публично пари, за да... умре!

Еми МАРИЯНСКА, БЛИЦ

Принципно съм ЗА, но при приемане на определен регламент / закон. Трябва да има яснота кога да се прилага за да не се превърне в умишлено убииство от страна на лекари или пък близки на пациента. Понякога заболяванията причиняват неописуеми ежесекундни страдания които не превръщат живия човек в пълноценен такъв. Дори понякога лечението превръща пациента в изродено парче месо дадено му още 5-6 месеца живот, което е най добре да не се мъчи и да напусне този свят.

Я пак да ви го напиша,

не е добра идея да се опитва някой да се замоубие с лекарства. Вероятността да бъде намерен и да го спасят докторите е прекалено голяма. Освен това лекарствата могат да причинят лоши увреждания на здравето и после ще е още по-трудно да се самоубие човек. 

Успешните методи са тези при които смъртта настъпва за около 15 минути и после край.

А с лекарствата минават часове понякога преди да е настъпила окончателната смърт.

Eто ви тука пример как постъпват полицай и лекари когато пристигнат при самоубиец. Тях не ги е грижа той какво е искал, те се нахвърлят върху него с цел на всяка цена да го спасят да не умре. Ама че после ще е жив труп, на тях какво им пука, те са спазили някой тъп закон.

http://cutedeadguys.net/threads/9713-21-year-old-man-from-Sweden-hangs-himself-on-webcam

Та така, зарежете ги лекарствата, че ще берете яки ядове с тях.

Ако се обади съседът ви в полицията, ония идват разбиват вратите и почват да ви "спасяват". 

На оня шведа не са могли да му попречат полицайте да си замине, въпреки че го е направил пред свидетели виждащи по видео чата че почва да се беси. Ама той явно е имал акъл в главата си и е бил проучил за колко време ще умре и че няма как да стане да пристигнат преди това "спасителите".

• 1 месец по-късно...

Над 4000 са евтанизирани в Холандия

Публикувано изображение

Броят на холандците, предпочели смърт чрез евтаназия, се е увеличил тройно за 10 години, пише в. "Дейли телеграф".

Само за миналата година броят им достига 4188 души. Едно от обясненията за увеличаването на желанието за евтаназия е, че през миналата година е представен нов метод за умъртвяване - чрез смъртоносна инжекция.

(24 часа)

Баси и информацията, поклон за журналистите! А преди как са ги евтаназирали, на електрически стол ли :no-no:  ????

Баси и информацията, поклон за журналистите! А преди как са ги евтаназирали, на електрически стол ли :no-no:  ????

според мен чрез декапитация  :giggle1:

С тъпа и ръждасяла костура ли?

По времето на френската революция се е считало за много хуманна смърт. :D

По времето на френската революция се е считало за много хуманна смърт. :D

Ама с гилотината, щот кат са случи на някой гъзорък палач.....

Редактирано от Препикану мушкату (преглед на промените)

С тъпа и ръждасяла костура ли?

не знам...

аз само чета вестници, и там така пише - предишните години не е имало "смъртоносни инжекции".Те са въведени чак миналата година.

Преди 60 години знам, че в Западна Европа за евтаназия в големи размери са използвали успешно "Циклон Б" ( циановодород) 

След втората световна война -не знам какво са използвали ....

Може да се намери информация, ако на някой му е интересно как е било преди. Включително и ползваните "лекарства" са известни.

А иначе инжекцията може да е същата като тази с която се боцкат болни коне например. Освен това ги боцкат допълнително и с друга инжекция за да им спре сърцето.

Когато не е с инжекция, за да не боли от боцкането, трябва да се пият хапчета против повръщане, преди да се изпие важното лекарство.

Редактирано от Belge (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.