Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За или против евтаназията?

За или против евтаназията? 225 гласували потребители

1. 1. За или против евтаназията?

• за
      66%
      145
    • против
      21%
      46
    • не мога да преценя
      11%
      26

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Защо трябва нещата да се свеждат до абсурди, за да бъдат разбрани?

Защото в основата на спора (не нашия тук а глобалния) струва ми се почива конфликта между изконния човешки стремеж за свобода и болестта зависимост, който и в двата случая поражда именно абсурди. От тепето на Айфела няма начин да видим какво става долу... (: при болката.

Малко да ви скандализирам ли? - легализирана е отдавна, със законните аборти по желание.

Пък малко по-нагоре понеже казах, че решение няма начин да има...

от мен

за заседателите и напускам залата че стана време за вечеря :biggrin:

Редактирано от secret_rose (преглед на промените)

• Отговори 467
  • Прегледи 66,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Не е все едно дали да се допусне самостоятелният акт или извършването на действието ще се изисква от някой друг.

Мислех, че самостоятелният акт на извършване на действието е самоубийството, а не евтаназията. http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/laugh.gif

Разбрах те. Разбира се, че разбрах какво искаш да кажеш. Шегувам се.

Не знам...

Ако някой иска да прекъсне живота си наистина, той си намира начин. Но Трихо е прав - да не намесваме лекарите и законите.

Наистина мисля, че нямам нужда от легална евтаназия за да се самоубия. А хората знаят... знаят отлично до къде води една неизлечима болест.

Аз се опитвам да отстоявам мнението си, въпреки че в очите на някои се категоризирам като убиец. Но това е едностранчиво интерпретиране на проблема. Да, прекъсва се изкуствено живот. И то целенасочено. Следователно трябва всички да ме сочат с пръст и проклинат, че не спазвам Хипократовата клетва / макар че за мен това е един чисто символичен акт без никаква съвременна ценност / и давам отрова на хората. ОК, нека да е така. Но дори и тази цена бих платил, за да мога да видя за последно в очите на един угасващ човек благодарност и последна радост заради това, че съм му помогнал да се отърве от дълга и болезнена предсмъртна агония.

Човек трябва да има право на избор. Със забраната за евтаназията този избор не съществува. Разрешената евтаназия не води до автоматично "убиване" на всички раково болни, такива с тежки малформации или интелектуална дегенерация. И със сигурност далече не всички заболели ще изберат точно евтаназията като последен изход. Но именно това е идеята- да можеш да избереш как ще завършиш жизнения си път, когато смъртта е неизбежна и много мъчителна. Възможността за асистирана смърт по желание на пациента облекчава несравнимо както самият пациент, така и неговите близки. И е много по-милосърдна и естетична, отколкото гледката на човек, хвърлил се пред влак, кола, от балкона на 10-я етаж или изпил сода каустик например. Да не говорим, че в случай на подобно самоубийство може да пострадат и други хора- шофьори, машинисти или случайни минувачи под блока. Дали подоби гледки действуват по-леко на противниците на евтаназията? Едва ли....

Аз се опитвам да отстоявам мнението си, въпреки че в очите на някои се категоризирам като убиец. Но това е едностранчиво интерпретиране на проблема. Да, прекъсва се изкуствено живот. И то целенасочено. Следователно трябва всички да ме сочат с пръст и проклинат, че не спазвам Хипократовата клетва / макар че за мен това е един чисто символичен акт без никаква съвременна ценност / и давам отрова на хората. ОК, нека да е така. Но дори и тази цена бих платил, за да мога да видя за последно в очите на един угасващ човек благодарност и последна радост заради това, че съм му помогнал да се отърве от дълга и болезнена предсмъртна агония.

Човек трябва да има право на избор. Със забраната за евтаназията този избор не съществува. Разрешената евтаназия не води до автоматично "убиване" на всички раково болни, такива с тежки малформации или интелектуална дегенерация. И със сигурност далече не всички заболели ще изберат точно евтаназията като последен изход. Но именно това е идеята- да можеш да избереш как ще завършиш жизнения си път, когато смъртта е неизбежна и много мъчителна. Възможността за асистирана смърт по желание на пациента облекчава несравнимо както самият пациент, така и неговите близки. И е много по-милосърдна и естетична, отколкото гледката на човек, хвърлил се пред влак, кола, от балкона на 10-я етаж или изпил сода каустик например. Да не говорим, че в случай на подобно самоубийство може да пострадат и други хора- шофьори, машинисти или случайни минувачи под блока. Дали подоби гледки действуват по-леко на противниците на евтаназията? Едва ли....

Прав си... а ние тук само си празнословим. Да можеше да се случи както във филма - да се прилага евтаназия само в конкретни случаи, когато пациента заснема своето желание на видеолента, способен е да вземе решение и по-късно - да дръпне връвчицата на освобождаващия апарат. И само тогава...

Но това става само по филмите...

Редактирано от secret_rose (преглед на промените)

Знаете ли колко ми дреме дали ще има закон или не-

дърпайте си плитките колкото искате.

Имах братовчедка,с гърбица,която предпочете самоубийството.

И да-бих го направила същото на нейно място.

Без значение дали ще ми разрешите евтаназия или не.

И без словоизлияния от сорта всеки си носи кръста

:yanim:

Защото чуждият кръст не тежи.

Чуждата болка и мъка също.

Темата е за евтаназията,но защо ли се премълчава факта,че 400 000 българи са умрели от "реформите" насам,поради липса на адекватно лечение или средства за такова.Колко български граждани са вече с прекъснати здравни права,а тези,които все още ги имат са принудени да доплащат,за да получат нужното им лечение?Няма нужда от евтаназия,ако на някой просто му се откаже подходящото лечение.За справка,някои лекарства за лечение на левкемия в България струват 10 000 лева,а в съседна Турция или Гърция-същите са 2000 лева.Е,има ли нужда от евтаназия?Е-тата,консервантите и всичката некачествена храна,която се консумира в неограничени количества,също може да не убиват,както 1 инжекция за няколко минути/секунди,но за сметка на това,го правят бавно,но сигурно!

За малко да мръдна да оправям народа отатък и гледам тук е дошла тежката артилерия :)

Badr - от теб не очаквах да ме подкрепиш, но явно не съм грешал в мислите си за евтаназията щом и други ме подкрепят :speak:

( въпреки, че това, че мислим еднакво с теб - един православен християнин и един мюсюлманин нищо не доказва....на един дувар някой беше написал: „Яжте ла**а! Не може милиарди мухи по света да бъркат.” мхм. )

Както и преди казах : желаещите евтаназия хем да не направят грях като се самоубият, хем да бъде безболезнено, и хем пък и сигурно, за да приключат със живота си.Аз обаче не искам да им ставам съучастник.

А не искам и бъдещите лекари да приемат с лека ръка такова нещо и да вършат работа на палачи.

Да,с това последното написано съм съгласна,Trichocephalus.Знам за жена,на която бяха отказали всички органи,освен мозък,сърце и бъбреци.Молеше една нейна приятелка да и даде хапче,за да умре,но тя отказа.Просто,ако някой иска да умира-да умира,но защо повечето искат "съучастници"?За лекарите-в България,точно в здравната система се извършват понякога такива неща,че е по-добре човек да е невеж.Просто се преглъща по-лесно.А евтаназия,който иска-намира си начин/и,за да си я осигури,защото какво-ако някой иска да умре,ще чака разрешение от Папата ли или държавата?Ама то тогава положението е по-зле,отколкото на пръв поглед изглежда.Щом хората и за да умрат физически,имат нужда от нечие разрешение.Намасте. :)

Редактирано от Blue_Star (преглед на промените)

• 1 месец по-късно...

Който се страхува от отвъдното, да не гласува!

Бурни дискусии за живота и смъртта се разразиха в парламента по време на обсъждането на първо четене Закона за евтаназията, внесен от депутата от БСП Любен Корнезов.

В проектозакона се дава правно определение на понятието евтаназия: удовлетворяване на молбата на неизлечимо болния или неговите близки за ускоряване на неговата смърт по безболезен начин, включително и чрез прекратяване на изкуствените системи за поддържане на живота.

Петчленна лекарска комисия да взима единодушно решенията за евтаназия при пълно мнозинство, предлага депутатът.

В нея задължително трябва да има психолог, а решенията й да могат да се обжалват пред съда, предвижда още проектът.

"Изправям се пред вас със смирение", започна Корнезов словото си.

"Какво е животът – две дати, датата на раждането и на смъртта. Нека тези, които се страхуват от отвъдното, да не гласуват", прикани той депутатите и цитира Хайтов: "Никой не е забил кол на тази земя".

"Човекът трябва да избира между живота и смъртта", продължи левият депутат.

По думите му законът е предназначен за "страдалците, които са неизлечимо болни, агонизиращите люде, проклинащи живота, а не за младите и здравите".

Темата е много чувствителна и обществото у нас не е узряло, за да приеме евтаназията – бяха най-честите аргументи, обявени от парламентарната трибуна за отхвърлянето му.

"Започнахте със смирение, накрая стигнахте едва ли не до въодушевление, че някой ще отнеме живот", каза синият депутатът Ваньо Шарков, като се обърна към вносителя на законопроекта Любен Корнезов.

Шарков смята, че с този законопроект се въвежда институцията на петимата души, хората, които ще издават смъртната присъда, а после ще има и палач, който да я изпълни, като попита болния по какъв начин иска да стане това.

По думите на депутата не трябва да се допуска да има евтаназия по желание на близките и това го няма никъде по света.

"Евтаназия не може да се допуска и регламентира законово в България", каза от парламентарната трибуна депутатът от ГЕРБ Даниела Дариткова.

Според нея внесеният законопроект не кореспондира с член 28 от конституцията и редица международни актове – че животът е основно човешко право.

Дариткова заяви, че отнемането на човешки живот противоречи на лекарския морал и етика.

Депутатът Корман Исмаилов също се изказа против законопроекта.

"Медицината е постигнала определени върхове, но това не е краят", каза той.

Разискванията по законопроекта продължават.

Днес.бг

Те тия цървули вече ни евтаназираха всички -

повече няма накъде

Като че ли този закон е най-важния за страната, та му отделят толкова много време и внимание... ;)

Съгласен съм с евтаназията по принцип, но категорично съм против узаконяването и. Това че в момента е незаконна никога не е пречело да се прилага (наблюдавал съм го нееднократно), но само когато действително има съгласие на заинтересованите страни. Незаконността и обаче дава поне някаква защита от това да те убият за да не се мъчиш че не си дал сърцето си на някой по-нуждаещ се...

Редактирано от asa (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Кандидатката за евтаназия почина

Публикувано изображение

Ваня Георгиева, която вдигна на крак парламента с искането си да бъде подложена на евтназия, е починала в токсикологията на варненската военноморска болница, пише “24 часа”.

Вестта за смъртта на самотницата, която се нагълтала с ривотрил и други лекарства в апартамента си, потвърди шефът на клиниката доц. Д-р Снежа Златева.Усилията на лекарите не дали резултат.

Преди да бъде открита от полицията с кафява пяна на устата на 7 септември по обяд, жената се задавила с хапчетата. Те увредили белия й дроб, а при аутопсията е забелязан и оток на мозъка. Преди да бъде намерена от полицията, жената 2 дни не е отваряла на никого и не вдигала телефона си.

На 7 септември бТВ излъчи репортаж, в който бе изнесена информация от прокуратурата, че Ваня е била осъждана за измами няколко пъти за десет години. Скандалът около жената, заплашила да се самоубие заради бедност и болки, няма да приключи скоро, защото няма кой да я погребе.

От църковното настоятелство искат да я погребат в стар гроб, където е погребана дъщеря й, обесила се преди няколко години. За това за нужни 500 лева.

Ваня Георгиева излезе пред медиите й каза, че не иска да живее, защото страда от рак на хипофизата и е прекарала инсулт. Личният й лекар обаче отрече тези диагнози, без да съобщи заболяванията й.

БЛИЦ

Покойната Ваня Георгиева съвсем наскоро публично беше обвинена в лъжа и други престъпления. Нищо чудно това да е станало причина да посегне на живота си.

Не знам подробности, но стигаме пак до това -

че дори и да не е разрешена евтаназията - който е решил да се отърве от болките и мъките - ще намери начин да умре.

Не знам подробности, но стигаме пак до това -

че дори и да не е разрешена евтаназията - който е решил да се отърве от болките и мъките - ще намери начин да умре.

Нека си намира - всеки сам може да си реши какво да прави със себе си, ама недейте да вменявате на лекарите ролята на палач за откачалки.

Току-виж им харесало.

И вместо да четем :

Вестта за смъртта на самотницата, която се нагълтала с ривотрил и други лекарства в апартамента си, потвърди шефът на клиниката доц. Д-р Снежа Златева.Усилията на лекарите не дали резултат.

ще четем :

Вестта за смъртта на самотницата, която натъпкахме с ривотрил и други лекарства в болницата, потвърди шефът на клиниката доц. Д-р Снежа Златева.Усилията на лекарите се увенчали с успех и въпросната повече няма да тежи на здравната и социалната ситема .

Нека си намира - всеки сам може да си реши какво да прави със себе си, ама недейте да вменявате на лекарите ролята на палач...

В десятката!

• 3 седмици по-късно...

Ето какъв жесток начин избра неизлечимо болен мъж, за да се спаси от адските болки... :speak:

Умиращ се самовзриви, след като му спряха морфина

56-годишен мъж от Сливенско намери изход за страданията си. Той страдал от тежка и неизлечима болест, а болките лекувал с морфин. От здравната каса спрели болкоуспокояващите и мъжът сложил край на живота си, като се самовзривил с капсул-детонатори

Реджеб Мехмед бил бивш миньор. Съпругата му го открила мъртъв в семейното жилище.

При направения оглед криминалистите открили веднага причината за смъртта. Мъжът се е самовзривил сам с два капсул-детонатора, които захапал в устата си.

Открито е и предсмъртно писмо. Бившият миньор бил много тежко болен, а болките били непоносими. Той е посегнал на живота си, когато морфинът, който е приемал за потушаване на болката, е бил спрян.

blitz.bg

Горкият човечец....животът в болка, си е непоносим живот!

Вече е добре и нищо не го боли.

Почивай в мир, Бог ще ти прости

A защо са му спрели морфина -това питате ли се ? И дали няма някой в София , във финансовото министрерство и НЗОК за взривяване ?

A защо са му спрели морфина -това питате ли се ?

И дали няма някой в София , във финансовото министрерство и НЗОК за взривяване ?

По-рано днес, четейки новината, един колега даде следни коментар:

- Бати един месец куцо, кюраво и сакато водеха спорове за и против евтаназията, а не земат да видят, че здравеопазването в България си е жива евтаназия!

По-рано днес, четейки новината, един колега даде следни коментар:

- Бати един месец куцо, кюраво и сакато водеха спорове за и против евтаназията, а не земат да видят, че здравеопазването в България си е жива евтаназия!

Не, сгрешил е - не е евтанзия, защото нито е хуманно, нито е безболезнено :)

Ако човекът от горната новина си имаше обезболяващи нямаше да тръгва да се самоубива, ами щеше да си живее още.

Ама някой самовлюбен чиновник в София издава заповед да се намали разхода за лекарства на безнадежно болните - само харчели пари на данъкоплатците, а нямало смисъл, защото те така и така щели да си умрат.

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

Не, сгрешил е - не е евтанзия, защото нито е хуманно, нито е безболезнено :)

Ако човекът от горната новина си имаше обезболяващи нямаше да тръгва да се самоубива, ами щеше да си живее още.

Ама някой самовлюбен чиновник в София издава заповед да се намали разхода за лекарства на безнадежно болните - само харчели пари на данъкоплатците, а нямало смисъл, защото те така и така щели да си умрат.

В такъв случай да заменим заменим "евтаназия" с "предумишлено убийство"? И в дата случая е прав!

Точно заради подобни начини на самоубийство аз подкрепям узаконяването на евтаназията. Изразил съм си мнението доста пъти по-рано.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.