Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За или против евтаназията?

За или против евтаназията? 225 гласували потребители

1. 1. За или против евтаназията?

• за
      66%
      145
    • против
      21%
      46
    • не мога да преценя
      11%
      26

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Публикувано изображение

България да разреши прилагането на евтаназия при изрична молба на болния или неговите близки. Това предлага депутатът от левицата проф. Любен Корнезов, който е внесъл в парламента такъв законопроект. „Не ни питат, когато се раждаме, поне да ни попитат кога искаме да срещнем смъртта", пише в мотивите на народния представител.

За да се избегнат злоупотреби, в законопроекта е предвидено молбата да се разглежда от петчленна комисия и от Върховния касационен съд. Ако искането бъде одобрено, Корнезов предлага органите на евтаназирания да бъдат дарявани за трансплантация.

Евтаназията е забранена в много страни по света, но депутатът посочва, че в Белгия, Холандия, Швейцария, Италия, Люксембург, Уругвай, Япония, в щата Орегон в Америка, Австралия и Албания такава възможност има.

В подготвения законопроект Любен Корнезов предлага да се разреши евтаназията, като се предвиждат четири вида - активна, пасивна, принудителна и доброволна. При доброволната евтаназия пациентът сам изявява желание неговият живот да бъде прекратен.

Принудителната евтаназия се осъществява при тези, които нямат възможност да изразят волята си, като в този случай решението зависи от близките на болния. Активна е тази евтаназия, при която процесът на умиране е подпомаган от лекар, докато при пасивната смъртта настъпва като резултат от прекратяването на животоподдържащи мерки.

„По молба на болния или неговите близки, когато човек е безнадеждно болен, да бъде прекратено по изкуствен начин поддържането на живота, като предлагам, ако това се случи, органите на евтаназирания по право да могат да бъдат трансплантирани - един живот да спаси друг живот", уточни депутатът.

Взето от:

Novini.bg

Ужас.. преди ГЕРБ СЕГА И ТИЯ - МАСКАРИ ! :whist:

• Отговори 467
  • Прегледи 66,1k
  • Създадено
  • Последен отговор
Дано да бъде разрешена и у нас.

Дано да бъде разрешена и у нас.

Защо ... за да имаш божественото право да вземаш души обратно :rolleyes: ? :yanim:

Редактирано от Yakuza (преглед на промените)

Защо ... за да имаш божественото право да вземаш души обратно :rolleyes: ? :yanim:

Моля?

Ако,недай си Боже,стигна до там-да мога да си отида достойно,без да мъча никого около себе си.

Както и да спася с органите си други-те да живеят.

Ъ? Какъв е по дяволите проблемът в евтаназията? Според мен има само положителни страни.

А според много други - не. Защо ако Бог ти е предписал съдба, в която да страдаш и да изкупваш греха си (ако разсъждаваме от религиозна гледна точка) ти трябва да вземаш органите на някой друг, след като те не са предписани за теб ? В това е проблема - не е редно ! И най-малкото ... та това е УБИЙСТВО... за Бога...

А според много други - не. Защо ако Бог ти е предписал съдба, в която да страдаш и да изкупваш греха си (ако разсъждаваме от религиозна гледна точка) ти трябва да вземаш органите на някой друг, след като те не са предписани за теб ? В това е проблема - не е редно ! И най-малкото ... та това е УБИЙСТВО... за Бога...

Животът ми принадлежи и следователно желая правото да го прекъсна, ако пожелая.

Животът ми принадлежи и следователно желая правото да го прекъсна, ако пожелая.

+

Не мазва, че това не е правилно като ПРАВО. От религиозна гледна точка не става. А бе дано да не се случва на никого. Между другото ти би ли отговорил честно на въпроса ,, Ще превъзмогнеш ли Евтаназията при твой близък човек '' ?

+

Не мазва, че това не е правилно като ПРАВО. От религиозна гледна точка не става. А бе дано да не се случва на никого. Между другото ти би ли отговорил честно на въпроса ,, Ще превъзмогнеш ли Евтаназията при твой близък човек '' ?

Ако аз не притежавам живота си, тогава кой? Плюс това всички цивилизовани държави в момента са отделени от църквата и законите нямат общо с религията.

Бих я превъзмогнал точно по същия начин, по който бих превъзмогнал и естествената му смърт, защо?

Е аз не бих... защото в единият случай ще кажеш - Бог му е предопределил до тук да живее, а в другият - аз бих ги казал (ако аз му наложа евтаназия примерно и ТОЙ е в тежко положение) аз го убих... разликата е ОГРОМНА. П.П. под ЦИВИЛИЗОВАНИ държави да нямаш в предвит Сатанизирани ? :*

Е аз не бих... защото в единият случай ще кажеш - Бог му е предопределил до тук да живее, а в другият - аз бих ги казал (ако аз му наложа евтаназия примерно и ТОЙ е в тежко положение) аз го убих... разликата е ОГРОМНА.

П.П. под ЦИВИЛИЗОВАНИ държави да нямаш в предвит Сатанизирани ? :*

Ако предпочиташ да наричаш цяла Европа, Северна Америка, и големи части от Азия "сатанизирани" - да. Лично аз съм агностик.

Редактирано от maxim4o (преглед на промените)

Добре да се сългася с тебе, че страните са си супер.. няма сатанизъм и всичко е окей. Но тогава ми кажи в колко от цивилизованите страни в Запада е ЗАБРАНЕНА ЕВТАНАЗИЯТА .. щом ще гледаме това.

Добре да се сългася с тебе, че страните са си супер.. няма сатанизъм и всичко е окей. Но тогава ми кажи в колко от цивилизованите страни в Запада е ЗАБРАНЕНА ЕВТАНАЗИЯТА .. щом ще гледаме това.

Точно това не разбирам. Защо е забранена?

Е аз не бих... защото в единият случай ще кажеш - Бог му е предопределил до тук да живее, а в другият - аз бих ги казал (ако аз му наложа евтаназия примерно и ТОЙ е в тежко положение) аз го убих... разликата е ОГРОМНА.

По твоята логика Бог казва за всеки сериозно болен, че му е дошло времето, но пък някои лекари вземат, че го излекуват. Това значи ли, че лекарите се месят в "делата Господни" против волята му? И никой никого не убива, само се подпомага правото и изборът на определен човек да облегчи страданията си. Разликата е огромна.

Не - не значи, само защото е позволено да идеш на лекар. Ама като идеш пак плащаш нали (особено в нашата държава) Или губиш здраве или пари/средства = Загуба, която ти е предписана. Не искам да на влизам в по философски теми, защото няма смисъл... Говорил съм и с хора, на които на 5-годишният им син се налага транслпантация на органи и бях критикуван, възможно от всички страни и знам за какво толкова се впрягате. Но евтаназията никЪде и в никоЯ религия не е позволена, освен Сатанизма - тан всичко е позволено.

Защо ако Бог ти е предписал съдба, в която да страдаш и да изкупваш греха си (ако разсъждаваме от религиозна гледна точка)...

Не се кахъри толкоз и приеми, че Бог е предписал да имаш правото на избор да сложиш край на страданията си :cool:

И въобще от толкова много божествени предписания, каква е ролята на човек в собствения му живот? Да бездейства, очаквайки поредното предписание?!?

Настръхвам, като чуя думата евтаназия, но все пак правото на избор е свещено. Мисля, че трябва да се разреши.

А не е ли по-добре да се инвестира в болкоуспокояваши ? :)

Yakuza, когато един човек е болен със злокачествен тумор например в напреднал стадий- никакви болкоуспокояващи не помагат, дори и наркотични в максимални дози. Ясно е, че този човек е обречен на жестоки болки до смъртта си, която понякога идва след месеци. При това често е в ясно съзнание и може да взима самостоятелни решения. Е, ако самият човек не може да понася всички страдания и знае, че нищо вече не може да му помогне- негово право е да си спести мъките преди неизбежната смърт. Но както веднъж бях споменал- решението за евтаназия трябва да се взима само и единствено от пациента, лекарят може да се смята само за изпълнител на това решение. И по мое мнение никой лекар не трябва сам да предлага евтаназия, може само да подкрепи решението на пациента.

А не е ли по-добре да се инвестира в болкоуспокояваши ? :angry:

Нещо си противоречиш май :eek: :

...Защо ако Бог ти е предписал съдба, в която да страдаш и да изкупваш греха си...

Нали трябвало да страдаш и да си изкупиш греха, а болкоуспокояващите притъпяват страданието :eek:

Нали трябвало да страдаш и да си изкупиш греха, а болкоуспокояващите притъпяват страданието :whist:

Остави,като пиле в кълчища се омота,няма смисъл да спорим с него.

Остави,като пиле в кълчища се омота,няма смисъл да спорим с него.

а ти с твоето поддържане на самоубийството мислиш ли, че иам смисъл да се спори с теб ?

Yakuza, явно не си ставал свидетел на смъртта на неизлечимо болни и дано не станеш! http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

Майка ми почина от рак...

И какво - по добре да я убием ли ?

Дай да убиваме всички болни - да не се мъчат, а ?

Yakuza, когато един човек е болен със злокачествен тумор например в напреднал стадий- никакви болкоуспокояващи не помагат, дори и наркотични в максимални дози. Ясно е, че този човек е обречен на жестоки болки до смъртта си, която понякога идва след месеци. При това често е в ясно съзнание и може да взима самостоятелни решения. Е, ако самият човек не може да понася всички страдания и знае, че нищо вече не може да му помогне- негово право е да си спести мъките преди неизбежната смърт. Но както веднъж бях споменал- решението за евтаназия трябва да се взима само и единствено от пациента, лекарят може да се смята само за изпълнител на това решение. И по мое мнение никой лекар не трябва сам да предлага евтаназия, може само да подкрепи решението на пациента.

А поред мен това е самоубийство, а този, който извършва деянието е убиец, независимо от мотивите му.

И Хитлер е смятал, че еврите не са човешки същества и трябва да освободи света от тях, а нацистките лекари са прилагали евтанзия за всички хора, които са смятали за непълоценни хора - инвалиди, деца с Даун, с вродени заболявания, които са "тежали" на обществото ....

а ти с твоето поддържане на самоубийството мислиш ли, че иам смисъл да се спори с теб ?

След като не правиш разлика между самоубийство и спасение от нечовешки мъки-

не спори с мен!

Трихо, много добре разбираш каква е разликата между болен с инфаркт или пневмония и такъв с карцином на панкреаса например в последен клиничен стадий. Вероятно си виждал такива болни, също и аз, за съжаление много пъти. Сам знаеш каква е прогнозата и протичането на това заболяване. Значи според теб е по-хуманно и милосърдно да оставим тазкъв пациент да вие от болки и да чака с нетърпение края, отколкото ние да помогнем, в случая не с лечение, а с милосърдна смърт? И то по изрично настояване на пациента? Ако лекарите наистина имат това право- не бих отказал. Убеден съм, че самият пациент и неговите близки ще са много по-спокойни и благодарни на лекарите, ако знаят, че имат и подобен избор. Дали е по-приятна гледката на човек, скочил от 10 етаж само за да намери смъртта си? Защото и такива случаи съм виждал, никак не е приятно! Дори един такъв пациент се самоуби в болницата, скочи от прозореца на хирургичното отделение, защото знаеше диагнозата и прогнозата. Та така, един човек ще намери начин да се самоубие, рано или късно, по един или друг начин. Евтаназията предлага възможно най-хуманния и достоен начин за това, много по-различен от гледката на пръснати човешки органи по плочките или пред нечия кола.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.