Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Windows 11 и всичко свързано с него

Featured Replies

преди 5 часа, vpvelev написа:

Направих чиста инсталация на ФИНАЛЕН 11. Никакви програми не съм качвал и е с последните и всички ъпдейти.

Уиндоус като Ел Дорадо, винаги може да се изкопат неподозирани 'съкровища'. :)
Мернах го твоя проблем, и да прав си, съществува, но е само за 'избраници'.
Виж това: https://www.ubackup.com/windows-11/windows-11-ssd-slow.html

• Отговори 8,6k
  • Прегледи 717k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Човек тези в този списък сме нормалните. За съжаление иронията е, че ти си в другия, но дори не го осъзнаваш. А това, че други не са реагирали на поста ти като Велев не означава, че са на твоя ст

• ЧЕСТИТА НОВАТА 2022 ГОДИНА! Бъдете живи и здрави всички! На създателя на темата и всички Вас, които я посещавате, моя поздрав!  

• Тази тема: "Windows 11 или Sun Valley и всичко свързано с него" според моето виждане е много добра, полезна и посещавана. Имам предложение: Да направим така, че поне нея да не я окипазяваме.

Публикувани изображения

Да добавя едно евентуално решение - 4K Partition Alignment. Проверка:
cmd (Admin)
diskpart
lis par

Ако стойностите в таблицата в колона Offset са кратни на 1024KB дялът е подравнен.
(Или проверка в софт за работа с дялове на трети страни.)
Ако не е  - с помощта на софтуер на трети страни се извършва това подравняване:
partition-alignment.png

align-partition-2.png

преди 13 часа, B-boy/StyLe/ написа:

Все пак дали ще е 10 или 11 те ползват драйвера на Win. Пробвал ли си с драйвер от производителя?

Ти не беше ли нещо със SiliconMotion? Преди май ти бях давал някакъв драйвер, но може и да не е било на теб.

Иначе под 10 с драйвера на Samsung:

Image-381.png

Да ти ми го беше дал линка. Снощи пак го намерих и го сложих, но пак е нисък записа. И тогава е било същото.

И при мен при 10-ката беше наред ми беше 2200ГБ/с записа.

Освен това сега като намерих поста в който си ми писал за драйвера видях че си дал предупреждение в синьо, че диска да не е буутабъл, а моя е такъв.

Явно при моя диск е проблема + нещо в 11-та. Защото с 10-та го нямаше тоя проблем.

• Автор
преди 13 часа, vpvelev написа:

Направих чиста инсталация на ФИНАЛЕН 11

Виждам, че просто си поставил финална диагноза и няма да спреш да търсиш проблема единствено в 11. Докато нямаш инсталирани двете системи едновременно, не може да се правят сравнения. Проблема ти не е масов и затова трябва да търсиш персонално решение, а не да махваш с ръка и да казваш, че просто 11 имал въпросния проблем.

току-що, Joss Bomon написа:

Проблема ти не е масов и затова трябва да търсиш персонално решение, а не да махваш с ръка и да казваш, че просто 11 имал въпросния проблем.

Нали това написах последно. Не е масов и явно е в моя диск. Но при 10-та го нямаше, а сега при 11-та го има. Кой номер тогава е виновен?

Добре сега ще сложа и 10-та да пробвам.

• Автор
преди 5 минути, vpvelev написа:

Добре сега ще сложа и 10-та да пробвам.

Инсталирай двете системи с двойно зареждане на един диск, за да можеш да превключваш от едната на другата и да се онагледяват сравненията.

преди 9 минути, Joss Bomon написа:

Инсталирай двете системи с двойно зареждане на един диск, за да можеш да превключваш от едната на другата и да се онагледяват сравненията.

Да така го направих снощи. Разцепих диска на 2 и след инсайдера 11 сложих текущата 22Н2 11-ка. Сега махам инсайдерската (стига толкова съм бил инсайдър ;) ) и на нейно място слагам 10-та.

Провери си подравняването на дяловете:

fsutil fsinfo sectorinfo c:|findstr /c:"Aligned"

като на мястото на "c:" заместваш буквите на дяловете. Ако са оптимизирани трябва да върне:
image.png.c64163bdc042119bb86d6b41a0e39e59.png

преди 2 минути, цър-вул написа:

Провери си подравняването на дяловете:

fsutil fsinfo sectorinfo c:|findstr /c:"Aligned"

като на мястото на "c:" заместваш буквите на дяловете. Ако са оптимизирани трябва да върне:
image.png.c64163bdc042119bb86d6b41a0e39e59.png

Да това го проверих преди малко с AOMEI, но сега и с тези команди които си дал показва същото.

9Gb2kWq.png

преди 25 минути, цър-вул написа:

А на Win 11 дяла?
Ако е на Е:

Дригия е на F. Но и той е подравнен:

r1ETutx.png

преди 30 минути, цър-вул написа:

Хм, абе, май не е точно така:

Доста се оплакват из нета за това, ама Joss не дава да кажа нищо против 11-та и затова сега ще търся при мен проблема.

Нека и други които са с SSD и Windows 11 да кажат как е при тях. Ама с CrystalMark да са едни и същи условията.

• Автор
преди 1 час, vpvelev написа:

ама Joss не дава да кажа нищо против 11-та

Никога не съм бил фен с капаци, и приемам всякакви, но коректни сравнения. Последните проблеми с производителност при 11 бяха с процесорите на AMD, но при тебе хардуера е константа и фрапираща разлика между 10 и 11 не трябва да има. Дори драйверите за 10 в повечето случаи са и за 11. Важното е, да видим къде се крие кучето, ако все пак и ти имаш желание.

Ето линк към портативка на CristalDiskMark -> Downloading | PortableApps.com

преди 36 минути, Joss Bomon написа:

но при тебе хардуера е константа и фрапираща разлика между 10 и 11 не трябва да има. Дори драйверите за 10 в повечето случаи са и за 11.

Точно това в червено ме притеснява. Когато съм правил теста на 10-та беше около 2020. Win11 още го нямаше. И след това като се развива 10-та и минава и в 11-ка, както казваш драйверите в повечето случаи са същите. Та може тогава 2020 да са били стари драйвери още от 8-ца например. Иначе как ще извадя такъв резултат тогава, а сега не ще. А може и диска ми да се е повредил и за запис да дава слаб резултат.

Така че сега ме притеснява че 10 и 11 са еднакви и резултата може би ще е същия. Ще видя.

Забавих се с инсталацията на Windows 10, защото в къщи ме хванаха да налагам киселото зеле ;)

На тоя диск NVME M.2 Silicon Power му ЕМ от инсталации и тестове :)

Ето какво се получи при чиста инсталация на Windows 10 Pro. Теста е от Windows 10.

Първо с дяла от диска на който е самия Windows 10.

Annotation-2022-11-01-194524.png

А това е на дяла от диска с Windows 11.

Annotation-2022-11-01-194338.png

Сега отивам на Windows 11 да видя да не са оправили нещата м/увременно.

-------------------------------------------

Сега пиша от Windows 11.

Невероятна работа. Да не би да трябва да имаш инсталирани и двата Windows-a :)

Това е теста от Windows 11 на дяла на който е Windows 10:

hkde1Es.png

А това е дяла с Windows 11:

BD4v3TZ.png

Та това е положението. Не мога да го обясня. Който може да обясни. Ама не ми се стои с 2 Windows-а.

Има и друго обяснение. Програмата дава понякога по-нисък резултат, ако във фонов режим е вървяло приложение, което в същия момент е използвало диска (четене/писане) или нещо да е ползвало процесора. Аз също съм я хващал в "издънка" на шега казано. Един път при сканиране ми е изкарвало по-нисък резултат, а като повторя теста и разликата е осезаема. Говоря основно за първите 2 категории. Последните 2 са в повечето случаи и едни и същи.

преди 22 минути, B-boy/StyLe/ написа:

Има и друго обяснение. Програмата дава понякога по-нисък резултат, ако във фонов режим е вървяло приложение, което в същия момент е използвало диска (четене/писане) или нещо да е ползвало процесора.

Доста проби правих още с инсайдерското копие а след това и с "прясно" инсталирания 11, но записа все даваше ниска стойност. И то вчера и днес.

Сега смятам да изтрия дяла с Windows 10 и да разширя на целия диск Windows 11 и да оставя само него. Да видим какво ще стане.

Новото в MS Edge за W11/W10/Linux/MacOS/Android - как да си прехвърляме всякакви файлове през браузера между различните ни устройства.
https://www.windowslatest.com/2022/11/01/microsoft-edges-feature-to-share-files-between-windows-11-mac-android-is-getting-even-better/

преди 43 минути, цър-вул написа:

Но за целта трябва OneDrive. А много хора го деинсталират...

Аз съм един от тях. На 15 гигабайта пространство не мога даже три операционни системи да си кача. Щото има и ограничение в обема на всеки фаил. Малко е пространството за Free регистрация. Това е моето виждане по този въпрос.

преди 19 минути, Kolev72 написа:

Аз съм един от тях. На 15 гигабайта пространство не мога даже три операционни системи да си кача. Щото има и ограничение в обема на всеки фаил. Малко е пространството за Free регистрация. Това е моето виждане по този въпрос.

И google диск дават 15 free 

Но аз там само качвам снимки , сертификати и файлове с пароли демек толкова ми стига .

преди 1 час, цър-вул написа:

Но за целта трябва OneDrive. А много хора го деинсталират...

Щото Майкрософт дебне в мрака да им открадне данните  :lol6:

преди 1 час, Kolev72 написа:

Ами няма безплатни облаци с безгранични обеми ...
Гледам OneDrive 100 GB = 30 лв/година, или по фандък и половина на месец, прилично. :)

преди 24 минути, MZ/X написа:

Съобщих факт, който се и потвърди ведна, а ти си лей - не ми пречиш...много.

преди 45 минути, MZ/X написа:

Ами няма безплатни облаци с безгранични обеми ...
Гледам OneDrive 100 GB = 30 лв/година, или по фандък и половина на месец, прилично. :)

Аз не съм казвал да са безгранични, но все пак 10 -15 гигабайта за един човек не са почти никакво пространство плюс ограничението на максимален размер на файл.

Иначе имам два безплатни по 1 терабайт всеки и платен от 4 терабайта. Не пиша да се оплаквам, а само споделям моето мнение.

• Автор
преди 17 часа, vpvelev написа:

Не мога да го обясня. Който може да обясни.

Извода е - не си убивайте дисковете с тестове и бенчове и не разчитайте на един единствен софтуер за това. Аз лично, очаквах да има проблем след инсталацията на 10 и разликата да остане, като след това се търси и намери причината. Сега всичко е както би трябвало да е, но за причината може само да се гадае.

преди 1 час, Joss Bomon написа:

Извода е - не си убивайте дисковете с тестове и бенчове и не разчитайте на един единствен софтуер за това. Аз лично, очаквах да има проблем след инсталацията на 10 и разликата да остане, като след това се търси и намери причината. Сега всичко е както би трябвало да е, но за причината може само да се гадае.

Изтрих дяла с Windows 10 и си събрах пак целия диск 500ГБ като разширих дяла с Windows11. Сега съм с него и скоростта на запис остава висока. Така че в крайна сметка пробите доведоха до успешен край, но диска видя бая зор за 1-2 дена :)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.